UpdaTE!!!! Waja Replacement 2010!!!

Posted: 13 Februari 2010 in AUTO News, automotif, PROTON, Proton Designer

ini gambar terbaru!!hahahha

updATE!!!!

cube lihat ade seiras dengan clay model ini tak????

design proton sedan baru ini ade iras2 volkswagen Passat CC…. cube lihat garis kt gambar bayang proton dengan garis depan VW PASSAT ni….

sama tak???

waw dapat bayang kan tak… bertapa lawanye.design.. WAJA R!!! rekaan ala2 eropah!!!!

sama2 lh kita tunggu spyshotnye!!!….. bagi sesiape yg ade info2 terbaru boleh lh kongsi disini..

sama seperti Lanser fortis..

peraduan menamakan sedan baru

Komen-komen
  1. bahak berkata:

    design yang cantik,hampir seiras dengan volkswagen Passat CC tetapi masih mengekalkan ciri asli proton.bagos!

  2. prodas berkata:

    hihih memang proton masih mengekalkan gril wing nye,…. mungkin ini identiti proton….
    sy harap design WAJA R ini lebih mantap n garang dari LEnser sebenar!!huhhuhuh

  3. kusut berkata:

    dy nk tiru design ker??

  4. along berkata:

    cantek design waja nie…
    mmg lebeh kurg gn wolswagen tu…
    agak2 bile waja nie nak kuar??…
    nampak gah gitu!

  5. prodas berkata:

    hummm dengar katenye.. sept ini…. tapi tak pasti.. mungkin akhir tahun… ini…. same2 lh kita tunggu..!!!! ini design ala2 eropah!!!!!
    good job proton!!!
    tak sabar nak tgk spyshot Waja R ini..!!!

  6. g-mie berkata:

    ha’ah laa garisan yg membentuk sebuah kereta tu, cam model VW tu.. mesti cun HABIS punya laaa..!!!

  7. Admin berkata:

    wah ada nak keluar produk terbaru lagi ke? bila nak kuar ni?

  8. prodas_afiq berkata:

    ye…sedan baru!!!!!! namenye belum ada….. katenye bulan 9 tahun ini….. sama2 lh kita tunggu!!!

  9. prodas_afiq berkata:

    betol …sedan baru…. name belum ada….. katenye bulan 9!! sama2 kita tunggu dan lihat!!

  10. Wing chrome grill akan jadi identiti proton untuk beberapa tahun ni……….

    afiq….ok x my blog..baru nk blajr2 buat ja..hahahaha

  11. prodas_afiq berkata:

    ok bro…. selamat jadi bloger//. bro g lh kt mane2 blog promot blog bro!!!!

  12. Saya tak faham betul, sekejap kata nak tiru Lancer GT, sekejap nak tiru Volkswagen. Sampai bila lah kita hendak meniru pihak lain. Bukankah Proton tu Flagship Produk Malaysia. Adakah Waja akan menjadi seperti Myvi = Toyota Passo, Wira = Evo 3, Produa Nautica = Toyota Rush, Bestari = Peugeot 206 etc. Mungkin Waja patut juga mengambil kira Honda Accord dan Toyota Camry.

  13. azrai berkata:

    Tengok design cues ada iras lancer la.

  14. azrai berkata:

    Proton akan develop sendiri kereta high/mass volume macam Saga, Persona, Exora. untuk kereta-kereta niche/market rendah DSZ dah bagitau diorang akan rebadged sahaja untuk jimat kos. Economic la tu. Contoh model2 low volume ni macam Savvy, Satria, Perdana.

  15. shafifah berkata:

    JADUAL MAJLIS ILMU & SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1431H : http://wp.me/piAx4-17X ATAU http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/02/mawlid.jpg

  16. prodas berkata:

    betol 2…… DSZ akan rebadged model2 yg market rendah…… seperti yg azrai katakan….
    ini untuk menjimatkan kos….. ape2 pn proton tidak seperti perodua yg asik rebadged….jekkk… bile lh nak buat kereta sendiri….

    bro g-mie… tq….. nanti sy amek letak kt blog saya leh???

  17. azrai berkata:

    Ni lagi artist impression

  18. fauzan berkata:

    hmmm… bagi saya proton tidaklah rebadge sepenuhnya bila ia melibatkan perkongsian platform n komponen2nya tidak seperti perodua. Utk market rendah, diorang tidak menggunakan platform baru utk jimatkan kos. Itu yg akan berlaku kat waja R n perdana R nanti. Tapi nanti persona R mmg akan guna platform serba baru sepenuhnya utk target global market. Dah tentulah bila dah guna platform Lancer/fortis tu, model waja tu nanti akan ada iras2 kereta mitsu tu. Bergantung la kat engineer proton redesign semula n budget yg diorang letakkan utk projek tu. Contoh paling mudah adalah model saga yg menggunakan platform Savvy. Pasal design tiru passat tu, cue line design mcm tu memang menjadi trend kegemaran hari ini oleh pengeluar2 kereta terkemuka. Kenapa tak cakap ada iras vios atau honda? Tunggu jer la bila model waja R yg sebenarnya nanti keluar. Jgn ar plak compare gambar atas n bawah tu, yg atas tu photoshop dari model passat ar😉

    cheers!

  19. Firdaus berkata:

    mereka tak gunakan pun model ni utk ganti waja… lancer gt yg di ambil itu pun maybe tidak di letakan under market waja pun bila di lancarkan, apa2 pun tujuan asal di ambil lancer gt itu adalah utk engine, transmission, platform dan juga jalan mudah utk faceliftkan ia mnjadi penganti waja (sepatutnya).

    bg aku, teaser sketch simple dlm poster itu bukanlah hasil bdk2 styling proton. itu adalah hasil graphic dept marketing/proton edar.

    well..just tunggu la Saga BLM major-facelift yg akan launch sekali dgn lancer gt rebadge tu.. kekeke….

  20. fauzan berkata:

    yup, kalau ikut perjanjian mitsu-proton, proton dapat platform mitsu evo tu n patern enjinnya sekali, manakala mitsu akan dapat platform persona n exora. proton dah ada platform yg baik dari exora dan menambah koleksinya adalah platform dari mitsu ini. Dari platform2 ini ar beberapa model baru bleh dihasilkan dgn memenuhi crash test ncap 4 star seperti yg DSZ cakapkan.🙂 Teaser tu bukan utk umum pun, utk warga proton. takkan ar plak bahgian styling terlibat. Kalau terlibat bukan ar camtu hasilnya🙂 Mgkin gak budak2 bahgian marketing kot. …budak2 marketing tu pun mesti ar dah tengok model tu kn?

    cheers!

  21. prodas berkata:

    HAHHA BRO fauzan… hihih saje je saya letak gambar VW passat2….. hihihih

    huhuh belum ade spyshot terbaru ke???

  22. Firdaus berkata:

    sape2 ada spypic saga blm facelift? dgr kata…mmg berubah gile dah depan blakang…huhu

  23. farghmee berkata:

    @Firdaus,
    kalu betul bagai dikata, so p3-98a ni bukan ganti waja?
    or kira waja+perdana?

    saga FL? menarik info nih.

  24. fauzan berkata:

    wah! meriahnya tahun nie proton… ada persona enhance, waja R, saga Facelift. mmm.. persediaan utk global market yek? chaiyok!

    Rasanya segment utk waja terhenti takat tu jer. p3-98a tu segment upgrade utk bersaing dgn kia forte dll. rasanya. Saya tetap yakin perdana R akan ada nanti. Segment D nie perlu ar utk pasaran kereta mewah.

    cheers!

  25. prodas berkata:

    huhuh tak sabar rasenye….. thun ini ade rumah terbuka proton tak???

  26. campromania berkata:

    sy pun ada dengar saga fl akan keluar dalam bulan 5 ni..p3-98a(waja r) bulan 10 nanti..menurut info yg sy dapat kereta ni xsama macam grafik yg dalam poster tu..memang lain..apapun kita tunggu kemunculannya nanti..persona minor enhancement pun akan keluar xlama lagi..maybe awal bulan depan..tunggu..🙂

  27. kalau waja replacement tak sama macam grafik kat atas… peehh macam mana ye rupanya.. ada gak dengar macam honda ngan vios sikit… tak dapat gambaran lagi nih… kut kut ada geng boleh bagi clue sikit…

    kalau saga fl keluar bulan 5, aku rasa dah ada buat test kat jalan nih macam persona tuh… tak ada spy shoot lagi ke?

    Jom le kongsi sikit..

  28. prodas berkata:

    betol ke yg dalam poster 2 tak sama dgn waja R????? kalau g 2….. camne lh rupanye..hhuhuhuh

  29. Firdaus berkata:

    Saga FL? korang bole tgk design cue nya dekat http://zanesketchbook.blogspot.com/ coz ni senior aku yg practical kat proton, cuba korang sendiri tangkap beberapa design elemen penting proton skrg.. *hint, front lamp cluster SAGA FL dah jadi ala2 honda nye styling and ada embossed bruised shape yg byk di gunapakai kat keta2 honda n toyota. mmg solid dari sketch ingat2-lupa dek senior aku tu..hehe dia just terlibat stage awal tp dia gile kedekut nak bocor rahsia..wkakaka..tp takpe..tunggu je la.. apa2 pun yg pasti ia sgt puaskan hati kita semua nanti.

    http://riderxdesign.blogspot.com/ visit blog aku if nak tgk current design colabo antara uitm dgn Proton styling… ape2 yg aku dpt share insyallah aku share, tp bende yg confidential mmg tak dpt share la..sorry..huhu…

    sape2 yg minat tgk keta2 di chop2 kan dan join weekly photo-car-chop bole la juga lawati pergh.com , kat situ artwork bro chaku byk menang champion hehe..

  30. Firdaus berkata:

    ops..lupa..lancer merah atas tu di-chop-kan buruk2 oleh aku masa bulan 12 aritu..haha.. tp lain gile ar sbnrnya design lancer gt facelift proton ni.. dah ala2 mazda 3 campur e-class baru tu…

    tp so far aku just tgk intial sketches design je dari bdk2 yg terlibat proton baru ni..design final nya sgt2 berbeza kata dierang..tp so far proton tahun ni giat ambil staff baru (fresh graduate) dlm RnD n dept styling. which is good for us transport design student yg di mana susah sgt nak cari kerja automotive kat malaysia..hehe

  31. nudin berkata:

    ape yg dikatkn dgn perkonsian platform.
    IMHO proton akn guna platform yg dh ade so akn jimat kos sbb xperlu nk r&d platform
    but proton buat sendiri chassis nyer.
    newbie

    bila nk unveil..
    4th quater ke 2nd quater?

  32. prodas berkata:

    firdaus…. anda dh tgk intial designnye????? camne rupe dia..lawa tak??? kalau ade gambarnye leh hantarkan ke emel saya…

    mahnprodas_afiq92@yahoo.com

  33. Firdaus berkata:

    well bab pakar kacuk menkacuk ni kena serahkan kat bro chaku maru_orsa..dia mmg pandai bab2 gini..hehehe…cuba ko minta dia..hehe

    aku tgk sketches yg dierang hafal skit (data da blur) and dierang lukis lak skit.. tp mitsubishi bg thumbs up kat proton coz berjaya comeup the facelift yg lagi bagus dari styling mereka sendiri.

    ape2 pun aku lebih berdebar dgn facelift BLM ni..coz ia mmg benar2 design asal proton..huhu

  34. AzamHassan berkata:

    takutlah harga dia nanti mahal sampai 70 80k..ada kemungkinan x..?

    alaa..peraduan namakan kereta untukw arga proton je ke…

    nak namakan gak..huhu..

  35. prodas berkata:

    hahah..huhu tak sabar rasenye..huhuhuh

  36. mad berkata:

    camne nak dptkan borang peraduan. tolong bantu

  37. prodas berkata:

    borg praduan hanya untuk staf proton sahaja

  38. ahpat berkata:

    wa ingat tahniah proton lu bikin keta national telus bikin ke depan….

  39. nizam brother berkata:

    bro…. waja yang nak keluar ni.. dia punya saiz besar mcm toyota camry….
    harga 90k kebawah.. tapi 1.8….
    murah la tu….
    design memang cun habis….
    dah betul ler gambar di atas tu.. 50percent nak sama..
    haahaaa… tunggu jer la.. tengok sendiri…

  40. cd berkata:

    saya ada dpt gamba bahagian dpn well bumper ada cam camry sikit , ada gak iras cam pasat cc ..tang bamper dpn ar

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s