Exora MT lebih murah…

Posted: 8 Julai 2009 in Uncategorized

harga exora mt jauh lebih murah….. apa tunggu lagi tempahlah sekarang….

Proton Exora M/T Solid – RM64,548.00
Proton Exora M/T Metallic – RM64,998.00

Exora manual xde gps,dvd player,xde kemasan chrome, seat sama mcam exora m-line auto dan alloy wheels..menurut paultan exora manual ni dapat bagi kuasa yg lebih berbanding manual dari segi kuasa pecutan..dan kemungkinan pada penghujung tahun ini atau awal tahun depan exora versi turbo akan dilancarkan, tungguuuu….

gambar2 n ayat dari paultan.org n fantastikodesign

exora mt

exora mt

manual

manual

IMG_0032.jpg_770[1]
Komen-komen
  1. muryadi berkata:

    Bagus sangat langkah dari Proton… RM65k utk sebuah MPV yg sebesar ni amat berpatutan sekali..

  2. Be Em W berkata:

    Gue memang nak sambar gak Exora nih tp nak tunggu model SE yg ada turbo tahun depan, lagi pun MPV nih bukan benda terdesak sangat skrg nih.

    RM65K tu berpatutan ker tidak, sekiranya MPV import dikecuali @ dikurangkan pd tahap minima duty eksais & import??

    Betul ker solan aku tu???

  3. farghmee berkata:

    kalu kete luar xde dcukai, mmg le murah.
    tp gomen xkn buang de cukai tu.
    cukai bg $ pd gomen.
    xde $, gomen xde $😉

    katakan la gomen lupuskn cukai.
    mst gomen pusing cmne nk dpt $.
    mmm…mgkn sparepart mahal, road tax dnaikkn, rege bbeza ikut cc.
    gomen pn ramai think tank.

    kalu mampu beli, mahal cmne pn org xkomplen.
    org yg mampu pakai ferrari xkn komplen myk mahal.
    sbb diorg ada byk $.

  4. farghmee berkata:

    pembetulan

    “xde $, gomen xde $” – xde cukai, gomen xde $

    “rege bbeza ikut cc” – rege myk bbeza ikut cc

  5. muryadi berkata:

    Sekadar perbandingan harga, perlu diingat kereta Proton juga dikenakan cukai di Malaysia.

    Sebagai contoh:-

    Harga Grand Livina 1.6 Manual di Langkawi = RM 63 ribu
    Harga Grand Livina 1.6 Manual di Semenanjung = RM 84 ribu.

    Perbezaan harga = cukai yg dikenakan = RM 21 ribu = 30% (cukai eksais).

    Harga Exora 1.6 Manual di Semenanjung = RM 65 ribu.

    Jika dibandingkan dgn Waja CPS perbezaan harga di semenanjung dan di Langkawi adalah sebanyak 13%.

    Oleh itu jika Proton Exora 1.6 Manual tidak dikenakan cukai (atau di Langkawi) harganya mungkin cuma RM 55 ribu sebuah.

    Kesimpulannya harga Proton Exora adalah jauh lebih murah dari Grand Livina.

    Syabas Proton..

  6. zenvo berkata:

    kalo sape2 nk exora manual,tp ad dvd player,gps,leather seat n etc,korang kene ler tmbh sndiri yer..huhuhu,nape la proton buat MT utk M-LINE jer..xpehem2

  7. prodas berkata:

    saya cadang kan kat proton agar exora manual di buat untuk versi H-line..yg lengkap semuanya….

  8. Adam berkata:

    prodas/zenvo
    saya rasa ada sebab proton tak keluarkan MT utk H line buat masa kini….. satu faktornya adalah harga…

    kalau proton MT H line dikeluarkan saya jangka harganya adalah sekitar 69k iaitu menyamai M line AT version… pastinya ia akan membunuh market proton sendiri dimana org yg berniat membeli M line AT akan beralih ke H Line MT…
    sekurang2nya sekarang taida overlap harga antara setiap varian

    H Line AT :RM75k
    M line AT : RM 69k
    M line MT: RM65k

    next B line MT : RM59k????

  9. prodas berkata:

    adam..betul juga kata ko ni…. proton sekarang mempunyai stratigi yang paliang tepat dan bagus….. Exora B-line??? waw murah gile…memang bagi saingan yang hebat kat perodua mpv ni…….taniah Proton…..

  10. Adam berkata:

    harge perodua ni lebih bergantung pada nilai matawang Yen Jepun kelak…
    tu yg MD dia tak consistant sebut harga.. mula2 dulu kununnya 50k~60K… pastu sekarang dah up jadi 57k~66K…

    apa2 pon harganya sebenarnya membunuh market myvi itu sendiri… kalau myvi yg 1.3 tu pon dijual sampai lebih 50k…dan perodua MPV dijual hanya sekitar RM57k.. sapa lak nak beli myvi nanti

  11. prodas berkata:

    betul2…..abislah perodua lepas ni…proton akan menjadi kereta no 1 negara lepas ni…..
    2 lah perodua jangan belagak sangat…..

  12. Adam berkata:

    perodua dpt title no.1 pon bukan sebab perodua itu sendiri.. tapi sebab menumpang disebalik pada jenama jepun … cuba kalau perodua keluar design keta sendiri tanpa sentuhan Jepun macam proton… pasti merudum je market mereka

    dan sekarang proton pon dah nak amik keta jepun buat rebadge…

    sebab tu saja cakap.. ada sesetengah org mesia ni mudah sgt kagum dgn keta ada sentuhan atau bau2 jepun walaupun tak seberapa…

    tak caya.. suruh la syarikat bawah pokok cherry mana2.. suruh dia rebadge honda Jazz dan claim buatan mesia… pasti berebut2 org mesia nak beli kan

  13. hantu berkata:

    Exora dah dilancar di Indonesia
    http://inilah.com/berita/otomotif/2009/07/15/128424/exora-siap-caplok-5-10-pasar-mpv/

    Augusta B Sirait

    (inilah.com/Wirasatria)

    INILAH.COM, Jakarta- PT Proton Edar Indonesia (PEI) selaku agen tunggal pemegang merek (atpm) kendaraan Proton optimis mampu merebut pangsa pasar MPV di tanah airsampai 10% dalam dua tahun mendatang.

    “Target penjualan Exora adalah 1.000-1.500 unit sampai akhir tahun. Karena pangsa pasar MPV di Indonesia cukup gemuk, maka kami optimis mampu meraih pangsa pasar MPV 5-10% dalam dua tahun kedepan. Proton Exora adalah MPV yang memiliki kualitas terbaik di kelasnya,” ujar President Director PEI Ricky H. K. Too di acara Media Preview Proton Exora hari Rabu (15/7) di Jakarta.

    Ia menambahkan bahwa saat ini total pemesanan (booking) Proton Exora di Indonesia sudah sangat banyak.

    “Lebih dari 31% dari total target booking sudah kami dapatkan. Akan tetapi saya harus berbicara dengan Proton di Malaysia untuk memastikan kuota Exora di Indonesia karena di Malaysia respon akan Exora sangat baik,” ujarnya.

    Proton Exora menggendong mesin 1.6L Campro CPS empat silinder DOHC 16V. MPV berdimensi 4.592 mm x 1.809mm x 1.691 mm ini mampu mencapai tenaga maksimum 125 hp pada 6.500 rpm dan torsi maksimum 150 Nm pada 4.500 rpm.

    Exora yang mirip Kijang Innova ini memiliki lampu spion yang dilengkapi dengan lampu sen LED dan lampu LED bagian belakang yang trendi.

    Fitur-fitur yang ada di dalam kabin Exora antara lain DVD player yang terintegrasi dengan overhead LCD berukuran 8,5 inci (varian 1.6 AT Supreme) di bagian tengah kabin, integrated bluetooth untuk memudahkan menelpon atau menerima panggilan telepon, stop kontak berkekuatan 12 volt, dan CD Audio/mp3/wma player.

    Sementara itu untuk fitur keamanan MPV yang diklaim mencapai pesanan (booking) 16.000 unit di Malaysia ini antara lain dual airbag dengan seatbelt pre-tensioner, ABS-ABD, immobilizer, central lock door, alarm system and keyless remote entry, dan reverse sensor.

    Exora tersedia dalam lima pilihan warna, yaitu Blue Haze, Gaia Blue, Genetic Silver, Solid White, dan Tranquility Black. Exora dipasarkan tiga varian, yaitu 1.6 MT (Executive), 1.6 AT (Executive), dan 1.6 AT (Supreme)

    PEI menargetkan penjualan 1.500 unit Exora sampai akhir tahun. Proton Exora baru akan dilucurkan secara resmi tanggal 24 Juli mendatang di ajang IIMS 2009 di Jakarta International Expo (JIExpo), Kemayoran, Jakarta. [O1]

  14. arie othman berkata:

    Esok exora manual masuk showroom. Boleh ramai-ramai pakat gi tengok. Rasanya nak booking, camna nak buat Xchange kereta lama aaaa….. Kalau pasang sendiri seat kulit berapa kosnya?
    Exora manual tidak ada seat kulit..

  15. farghmee berkata:

    arie xnk tunggu d46t?
    kalu xurgent, tunggu dulu.
    buat comparison nnt.

  16. prodas berkata:

    arie…buat masa ni versi manual belum ade set kulit….

  17. arie othman berkata:

    Setakat ni dah study semua MPV yang sale di Malaysia( yang saya mampu beli ….) Perodua tu rasanya kecil aje, besar sikit dari avanza. Enginepun dari avanza, memang ok.
    Tapi Confirm ambil exora manual. Setelah meneliti dari blog-blog dan website tentang exora, setakat ini mpv exora tiada masalah yang kritikal. Exora manual mempunyai kuasa dan prestasinya di control oleh pemandu. Ruang yang luas dan selesa tetapi sedikit terkilan la……bagi versi manual tiada DVD dan seat kulit. ( tiada GPS tak mendatangkan masalah, sebelum berjalan boleh tengok google earth atau google map kat internet). Sepatutnya proton boleh memberikan pilihan kepada pembeli ‘optional’ bagi aksesori tersebut. Kalau anak ramai dan kecil-kecil lagi seat kulit amat penting.

  18. prodas berkata:

    akan datang exora B-line…..

  19. judge berkata:

    aku dah book exora manual berbaloi aku tungguuuu…….nasib aku tk amik auto….B-line tk larat ler aku nk tunggu….paling2 pun kurang rm3-4k ajer….warna cam cicak….tak berbaloi…baik sambar yang ini aje byar bulan2 pun lbh kurang aje…kalau amik yang cicak tu..

  20. Adam berkata:

    tu la kelebihan exora.. dash board mounted gear dia sesuai utk auto/manual… tapi kalau tgk perodua MPV, kedudukan shif gear tu mmg khas utk Auto je.. mmg tak boleh utk manual… kalau p2 nak pakai manual gak.. terpaksa pakai macam avanza . gear kat tengah

    pasaran utk Manual sebenarnya cukup tinngi di Malaysia… org2 diluar lembah kelang misalnya masih ramai yg prefer manual berbanding auto

  21. zack hakimi berkata:

    KALU BASELINE EXORA TU PLEASE….BODY PAINTED BUMPER…..ENGINEER PROTON PLEASE TAKE NOTE…..BODY PAINTED BUMPER…

    LAIN DR TU AK RASE BASELINE NI MESTI…

    RIM COVER ( AMBIK YG PERSONA PUNYA)
    DOOR HANDLE (UNPAINTED)
    NO AUDIO BUTTON ON STERENG
    STANDARD RADIO..( ONLY GOT MP3 PLAYER )

    THE WORST IS SINGLE AIRBAG..( HOPEFULLY THIS ONE AVOIDED LA)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s