spyshot terbaru EXORA!!!!HOT!!!!baru update…

Posted: 7 Mac 2009 in automotif, PROTON, proton Exora

nampak besar exora ni…

gambar terbaru Exora...nampak besar....

gambar terbaru Exora...nampak besar....

sumber dari blog saluran07.
proton-exora-tj-malim-11

proton-exora-tj-malim-11proton-exora-tj-malim-41proton-exora-tj-malim-51auto proton-exora-tj-malim-31

sumber dari paultan.org.

auto proton-exora-tj-malim-31

auto proton-exora-tj-malim-31

proton-exora-tj-malim-41

proton-exora-tj-malim-41

depan exora m-line

depan exora m-line

proton-exora-tj-malim-51
proton-exora-tj-malim-51
belakang exora m-line
belakang exora m-line
belakang exora m-line2

belakang exora m-line2

mungkin B-line kot

mungkin B-line kot

meter exora B-line

meter exora B-line

gambar diatas mungkin gambar sebenar EXORA tetapi gambar ni mungkin B-line atau M-line …so..ape pendapat anda….

Proton Exora 1.6 auto : weight 1400kg, power 127PS (93kW), torque 150Nm
power/weight ratio = 90.7 PS/tonne
torque/weight ratio = 107.1 Nm/tonne

*weight exora nih aku dapat dari blog/forum… bukan official

anda boleh bandingkan mane yang lebih berkuasa…..
Komen-komen
  1. prodas berkata:

    betullah yang sedara ak cakap..Exora ni besarnya macam inova…. ape pendapat anda tentang gambar ni…besar x?????

  2. vtec berkata:

    betul..besar mcm innova….sbb tu nampak luas……rendah dari avanza dan innova…mmmm…. kalau letak skirt dan tukar Rim kasut..pasti mantap…saya mesti pilih…

  3. stroller berkata:

    kot nanti tukar rim jd berat lak… tp memang besar… coz sy pun penah selisih dengan EXORA ni kat subang ari tu… cuma tak sempat nak amik pic jer coz tak perasan dia lalu sebelah saya… hehehe…

  4. prodas_afiq berkata:

    waduh2…rugi beb….nape tak amek gambarnya…..??? nanti kalau jumpe lagi bagilah kt emel ak…heheh…nanti ak bleh post kat sini…hihiheee..
    ni emelnya..

    mahnprodas_afiq92@yahoo.com

  5. campromania berkata:

    besar tu beb, dah mcam saiz dradis tu…untung beli utk long term

  6. campromania berkata:

    silap eja la plak, grandis..hehehe

  7. prodas berkata:

    ni ha…gambar terbaru…baru je update… ni gambar sebenar….exora B-line or M-line……ape pendapat anda?????

  8. stroller berkata:

    kiranye… ok la… puas ati gak kalu dpt m-line or b-line… coz saiz does it matter… anyway bro… mana dpt pic tu…?? kalu ada yg fullspec nyer kasi add la jugak. and… nice spy shot u hv there bro. gud info for us to…

  9. stroller berkata:

    eh… kata kaler putih takda dlm list!! ni ada lak EXORA kaler putih ni… mcm grandis tuuu….

  10. Khairuddin berkata:

    Hari tu, kat kuala kangsar. aku ada nampak kereta hitam2 yang belum kuar lagi.. macam pic 1 tu.. dia jalan2..

    Lebih kurang macam atos, kenari.. macam tu la.. Ntah la, kot2 proton nak kuar keta macam tu kot.. sbb logo dia macam proton, cuma digelapkan..

  11. prodas_afiq berkata:

    stroller: maybe kaler putih 2 blum finel kot….. gambar ni ak dapat dari mforum.cari ……

    khairuddin.:..ade picnye ke…x. kalau ade post kat emel ak..huhuh
    yang katenye macam atos atau kenari 2 silap…Exora ni besar beb…

  12. vtec berkata:

    Semalam bertembung 1 biji warna putih dilitupi dgn pelekat hitam….makin nak dekat hari pelancaran…makin menonjol pula exora ni…

  13. prodas_afiq berkata:

    vtec…ade pic dia x….kalau ada bgi kt emel ak…nanati ak bleh post kat sini..hehehe

  14. vtec berkata:

    x de… aku tgh naik moto…..terserempak kat highway….x boleh nak amik gambar..

  15. stroller berkata:

    aduish… atas moto vtec… juz 4 ur eyes only la… hehehe

  16. vtec berkata:

    Ini kali ke 2 aku jumpa…hari tu mula2 diorg buat testing on the road kat tol sg buluh..warna hitam..semalam jumpa lagi..warna putih pula……mcm suruh aku beli pula…..sabar..he..he..

  17. prodas berkata:

    2 namenye petande untuk beli vtec…hahahaha

  18. afiqah KArim berkata:

    waaaa…..da rmi komen..
    maju2!
    dpn exora mcm satria bru..
    nice!
    meletop!

  19. vtec berkata:

    ekonomi x mengizinkan…kena sabar dulu…

  20. prodas_afiq berkata:

    haha…takpa save duit dulu banyak2 hahaha……

  21. campromania berkata:

    caya la bro..mana dapat pic terbaru?

  22. farghmee berkata:

    gamba dashboard cm yg xde texture.
    mgkn ni gmba lama?
    lampu blakang pn cm tlampau simple..

  23. stroller berkata:

    Hari tu, kat kuala kangsar. aku ada nampak kereta hitam2 yang belum kuar lagi.. macam pic 1 tu.. dia jalan2..

    Lebih kurang macam atos, kenari.. macam tu la.. Ntah la, kot2 proton nak kuar keta macam tu kot.. sbb logo dia macam proton, cuma digelapkan..

    Khairuddin – 7 Mac 2009 at 4:16 pm

    **********
    kalau mcm atos or kenari may b itu p2 MPV…. dorang dh ready nak intrduce to the market…

    kaler putih EXORA ni membuat kan aku jatuh hati padanya… mcm grandis lak…

  24. arie othman berkata:

    aku memang nak beli MPV tahun ni…..
    Proton atau Perodua lum tahu lagi. Yang pastinya sapa lebih murah dengan spec yang sama atau lebih sikit, aku sapu. Janji 6 anak aku leh muat dalam MPV tu. he..he..
    Satu lagi….interest mana paling murah.
    ekonomi tngah dok melecet ni.

  25. prodas_afiq berkata:

    kalau nak spec luas pilihlah Exora.exora teknologi baru dari proton…boleh dikatakan kereta paling pintar..tak ada pada mpv2 lain…..kalau MPV P2 katenye harge under 70k…P2 menggunakan teknologi toyota….tetapi tidak mempunyai kepintaran seperti EXORA…..

  26. stroller berkata:

    bro arie, bukan sy nak jadi pro mana2 pihak, tp some idea… or opinion. my personal view.. mpv utk family baik utk yg besar… coz anak2 akan membesar… barang2 akan bertambah. harga… tgk mana yg offer the best la… so far p1 EXORA lebih advance compare to p2 MPV yg selalunya p2 akan down trim kan spec utk keta2 dorang tu.
    lagi satu.. interest ni tgk current mkt situation gak.. current p1 interest 3.65%-4.15% depand pada bank. p2 range interest dlm 3.88-4.25% (kalau ada yg lebih up date pasal interest bagitau la coz sy provide base pada bank interview baru2 ni)
    so… the choice is urs…

  27. arie othman berkata:

    TQ stroller, For your idea and opinion. But some of my friend told me not to buy proton car because of their quality. their orang ada experience pakai waja. That why i have to look and see samada Proton or Perodua.

  28. Aki berkata:

    Ish..napelah dorang tak design sket bahagian belakang tu? Nampak cam van buruk! Depan dah cun dah…dalam pun ok… sayangnya….

  29. campromania berkata:

    biasalah, kalau wat cun n pelik sangat mcam proton msx concept nti ramai lak yg komen bukan2…lg 1 design proton skrg lebih kepada simple n functional..dlu lbih kepada sport, tp skrg stilll ada ciri2 sporty…yg penting kos dapat dikurangkan n harga jd lebih berpatutan..lg 1 mpv biarlah praktikal sbb ni people mover, xperlu terlalu radikal sgt design dia…x sesuai…hehehe..

  30. prodas_afiq berkata:

    betul2…tpi line panjang kat belakang 2 kalau diubah warna silve baru cun…tapi betulLAH kalau line 2 warna hitam nampak agak huduh…harap2 proton dapat pertimbangkannya……

  31. ayamxxx berkata:

    exora ni dah ok, cume dashboard nampak cam murah n x menawan especially m line.

  32. masami ihara berkata:

    adoiii dah agak dah.overall package dah superb 1.6 pun 1.6 lah tapi… blakang tu…. hope it grows on me..tapi wat masa skarang macam tak leh nak trima lagi cam avanza lowered je.

  33. myst berkata:

    Proton…

    kalau boleh buatlah low-cost line nyer version…
    kalo boleh, bawah Myr50K… kompom laku giler babas,

    takde leatherseat, takder power window, takde side mirror with indicator, dashboard plastik keras pun takper lah.. ko bagi rim besi pun ok aper… kalo rasa tak nak kasik abs/ebd pun takper.. takdehalnyer… janji rega murah…

    kalo rega ko murah, semua orang akan mampu millik market ko akan lebih besar… pastuh plak, kalo ada orang2 yang kaya.. diorang pesanlah suruh customise exora nih ikut spec diorang n budget.. kompom akan laku melampau keta ko niih…

    sebab apa..? aku rasa 30% dari pembeli ixora nih akan modified balik… orang banyak duit lah katakan…

    pastuh.. besoklah aku sambung… ngantuk nih

  34. KumarkuMaruku.. berkata:

    memang susah nak memenuhi kehendak rakyat malaysia ni.. tapi, tak salah nak komen.. kalau nak murah, boleh.. tapi dapat enjin ngan chesis je laaa.. yang lain pasang sendiri.. hehehe

  35. prodas_afiq berkata:

    nanti kalau murah sangat orang komplen….hai…susah betul nak memuaskan kehendak manusia yang tidak terhad….hehehehe

  36. arie othman berkata:

    murah ada orang komplain ka?
    proton saga baru murah je……tak dengar pulak orang komplain.
    saya sorang je tak dengar kut.

  37. Putt berkata:

    Saya dah booking pada 1st day proton buka utk booking hari sabtu hari tu. Banyak pro n contra saya terima pendapat dr kawan2. Tapi bg saya, saya dah puas hati dgn mpv ni. Kalau saya x yakin saya x kan book hari tu

  38. globalmalau berkata:

    beli dan pakai baru tahu…kalau ikut orang cakap…last last takbeli lerrr

  39. Aki berkata:

    Jom sambor sorang satu wehhhh!!

  40. campromania berkata:

    bro..xde info terbaru ke?

  41. dwan berkata:

    Aku rase lampu blkg tu tentu cantik bile nyale sbb dia guna led bulb hehe

  42. dwan berkata:

    Tp aku ade rase pelik ngan gmbr blkg tu huhu
    kat Tg Malim punye gmbr nmpk besar dr jauh
    tp yg gmbr dlm bgnn tu nmpk kecik dr dekat?
    Ini pndpt aku je hehe.

  43. pemerhati berkata:

    tak tahula..tapi nampak macam ok je exora ni.cuma aku masih was-was pasal kualaiti kenderaan proton.aku guna Proton Persona sejak 17 Dis 2007.Setakat ni kualitinya amat mendukacita kan.

    Boleh dikatakan, masalah seperti brek (dah 3 kali betulkan termasuk tukar brek disc..problem jugak..),gear dan bunyi sana,bunyi sini menjadi satu ketensenan bagi aku.sehingga sekarang ni, dah tak boleh nak cakap selalu sangat hantar kat pusat servis proton tu.tapi sekejap je ok.pastu buat hal balik.

    bila keluar exora ni, tak tahulah proton dah upgrade dia nye kualiti.cuma, kalau siapa yang dah pakai nanti blehla bagi review sikit.

  44. 7907 berkata:

    em,aku rasa bunyi dlm kete pesona ko tu dtg dari seat punya nut. cuba ko bukak forum persona, tengok camne diaorang menyetelkan masalah ko. aku rasa pasti masalah ko selesai, insyaallah. pastu, kalu kete ko manual, memang antara gear satu,dua dan tiga,payah sikit nak masuk,ketat, tapi itu bukan problem coz memang gearbox mitsu macam tu, bukan rosak. ko bleh baca kat carbikestrucks ari ahad, dia dah terangkan.tapi kalau automatik, ko suruh diaorang reflash@reset balik tcu kete ko. pasal masalah brek,aku masih xclear apa masalah ko,tapi aku rasa cara terbaik ko cuba hantar kat centre of excellent proton,kot2 diaorang bleh solvekan masalah ko. jgn salah paham, aku cuma nak tolong,bukan nak memuji proton. chow

  45. Ust Ipin berkata:

    Nak komen yerk, ok. semua tue masih kita tak tau lagi la, masih lum nampak depan mata kita lagi (live). mcm ust dah penah nampak gambar mpv yang berada atas jalan time ust gi kl hari tue, mmg betul la ada gambar mpv yang luarannya tampal2 mcm buruk jerk. itu sbg rahsia la kononnya sebelum model mpv yang sebenar berada di pasaran

  46. Max berkata:

    the rear part look like not finalised

  47. stroller berkata:

    orang komplen p1 coz kiri kanan depan belakang kite rata2 pakai p1. so, kite rasa memang p1 problem quality. cuba pk lak kalu p1 tak da dlm dunia ni, org kite pakai keta import… u all pk orang tak komplen ker keta yg dorang pakai tu ada problem???

    i’m telling u guys especially who didnt trust with p1… NOTHING IS PERFECT… so, the choice is ur’s….

  48. bear berkata:

    bro naak tanya ni
    1. Bila agak2nya p1 nak rasmi exora,awal april atau ujung bln.
    2. kepada yg expect dlm bab engine.. 1.6 camproo cps sesuai ke…
    atau ada benda lain yg p1 masukkan dgn engine(top secret kot).
    3. utk class exora sekarang tgh vs dgn g.lavina.Ape pendapat member semua?
    harap2 exora ok le hendaknya.. klu tak, taktau le teman nak cakap.

    tlg jwb saolan teman ni ek.wassalam.

  49. stroller berkata:

    tiga haribulan empat….

  50. farghmee berkata:

    3/4 ye..ktne?

  51. tokwanmuda berkata:

    ha..ha..ha..tok pasti habis lingkup avanza dan livina bila muncul exora nanti. memang sure akan lingkup punya sebab tok dah gi tanya bomoh. tak caya tengoklah nanti. ha..ha..ha. booking cepat anak-anak, cucu-cucu takut kena tunggu lama pula.

  52. bear berkata:

    time kaseh atas info anda-stroller dan farghmee.

  53. dwan berkata:

    campromania,
    Gempak ler…
    Caya lah…

  54. bear berkata:

    bro dari view sy http://funtastickodesign.wordpress.com/2009/03/13/proton-exora-%E2%80%93-impressions-after-a-300km-drive/#comment-435 tedapat gambar kedua tunjuk speedo 180km/h… tapi kakk sy pakai saga blm meter 200km/h. blh explain kat sy.. i’m not pro on car specs.peace.

  55. dwan berkata:

    bear,
    aku pun x la brpe pandai ttg keta ni, tp aku bljr la skit2 dr blog n forum2 kat internet ni hehe.
    Ok, bg aku MPV kan saiz dia besar dan bawa 7 penumpang lg maka tak perlu la speed terlalu laju.
    180km/j tu ok la utk mpv sbb aku tgk T.Estima pun sama gak max speed nye.
    Utk sedan mcm saga biasa la 200km/j kan.
    Ada sstgh org modified lg bg boleh pg lebih 2++km/j, ikut kehendak diorang la, mpv x sesuai bawa laju2 tambahan pula klu bawa sekeluarga skali. Sekian, harap penjelasan ni boleh memberi skit klu.

    Ade gmbr teaser terbaru bhgn blkg, kali ni nmpk lampu blkg nye.😀
    Lampu dia nmpk ok aje.
    Cuba cari guna ‘extra exora teaser’, klik link pertama.

  56. bear berkata:

    TO DWAN…T/KASIH ATAS INFO ANDA, TAK SANGKA ESTIMA PUN SAMA.ALMAKLUM TAK PERNAH NAIK..CUMA PDG DR JAUH AJE.NANTI SY TRY CLICK YG TU.

  57. farghmee berkata:

    aku rasa nape exora 1.6cps ble g 180km/h tp saga 1.3 200km/h adalah disebabkn faktor berat keseluruhan.

    kalu compare kete ngn mpv, mpv lg berat. lg berat = load besar.
    tambahan pula, dlm mini-review ni, mpv full load 7 adults, maka load lg tambah.
    load besar menyebabkn enjin bekerja lebih kuat.

    macam kita blk pasar, kalau byk beli brg berat ,
    kn kita berjalan perlahan?
    kalu beli cket je brg, berlari pn ble lg🙂

    ada faktor lain iaitu cut-off speed.

  58. bear berkata:

    nice comments bro(farghmee). sy setuju dgn anda…
    by the way, senyap sunyi aje tak ada sepe ke nak komen website pt,mt, fu.design atau cbt.

    bila msuk semua website tu confiuse… ada yang sokong ada yang tak…
    ada yg siap bg perbezaan antara kete.
    rasa nak beli exora tapi?????

    Pada sape yg ada cdgan? ust,dwan,campromania,prodas atau lain2.

  59. farghmee berkata:

    ni cdgn aku je la. sekadar kongsi pengetahuan.
    aku ni biasa je, xde kete pn, tp dpt drive byk jenis kete juga la.
    mpv xpernah drive, pernah naik je.

    secara umumnye:
    *mpv ngn kete “feel” dia mesti lain.
    -pecutan (acceleration) mesti kurang cket sbb berat.
    -handling mesti lain sbb chassis besar.
    >>kalu nk compare, g test drive sume2 kete yg ada kt pasaran.
    jgn mudah percaya ckp org. dlm forum ni bukan sume org jenis suke drive, ada juga salesman. dh kalu salesman mmg la ckp yg puji gila2 atau kutuk gila2.

    aku dulu xsokong mak aku beli gen2, sbb tpengaruh ngn ckp org.
    tp mak aku beli juga, gen2 auto campro.
    mmg mula2 beli rasa xde power, steering berat. byk blindspot kt belakang.
    tp..aku try mahirkan diri aku drive kete tu, skrg dh jadi kete yg plg aku ske utk long travel. nape?
    steering yg berat tu sesuai utk pemanduan yg selesa utk long distance & laju. campro stock std tu kalu drive 110km/h mmg xde problem. 170km/h aku pernah drive dgn 4org dewasa! blindspot? sume kete pn ada, yg penting kene tau agak2. bab handling xyh ckp la, mmg bes!

    panjang pulak aku membebel.

    utk exora ni, aku suggest ko g test drive dulu. jgn dgr sgt ckp org.
    org2 tu pn ntah2 dgr cte2 buruk dr mulut org lain je?

    psl rosak2 ni mmg adat la berkereta.
    yg kita tau, byk proton yg rosak.
    tp kita kena study:
    kete jenis ape yg rosak? wira, gen2, persona?
    kete thn bila yg rosak? mgmt mahalel atau syed zainal?
    bhgn mana yg selalu rosak? major, minor?

    nk cte pasal rosak ni mmg xsudah.
    myvi tunang aku panel plastik pintu belah dlm dh longgar.
    ape cte? kete ni baru je xsampai 6bln. cermin depan crack, perodua kata kena batu. bw dlm KL je pn byk batu berterbangan ek? bau myk masuk dlm kete lg. tu xdgr lg cte org yg kata disc brake myvi akn ada problem.
    gen2 mak aku power window pnh problem sekali je dulu, tu pn sbb connection longgar, la ni alhamdulillah ok saja.
    kt mesia ni ramai org pakai proton, tu je yg rasa cm byk je problem. tanya kanan kiri depan belakang sume proton problem sbb kana kiri depan belakang sume pakai proton. tp kalu sume kanan kiri depan belakang pakai kete luar negara mst keadaan yg sama akn berlaku, kn? nisbah pengguna proton tinggi kt mesia ni.

    cadangan aku lg satu, sblm beli kete, ko riki2 survey kt website2 forum pemilik kete2 ni spaya ko ble ada sedikit idea berkenaan kehebatan&kekurangan kereta yg bakal ko nk bli.
    🙂

    aku pernah drive civic ’85, wira ’97, corolla seg ’97, gen2 ’04, kancil, savvy amt, viva ’08, myvi ’08, getz ’09.

  60. bear berkata:

    to bro farghmeee t.kasih atas advise dan history about this. aku akan ikut advise tu.
    1.test drive dulu
    2.tgk wsite
    3.fikir masak2
    4.baru beli….
    bro t.kasih banyak2… see u again.

  61. prodas_afiq berkata:

    tq atas info n pendapat anda semua…..ape yg penting kita lihat dulu sebelum beli……

  62. prodas berkata:

    Canne la PROTON nak improve kalau orang malaysia sendiri tak support? Kos nak buat kete tu bukannye singgit dua inggit. Aku ingatlakan kalau la semua orang malaysia ni pakai kete proton tah2 kete kita dah sama atau lagi tinggi tahapnye dengan jenama kete yg lain.huhuhu

  63. Vtec berkata:

    Ini cite aku pula….aku pernah pakai saga, wira dan Waja….dlm 3 produk ni bagi aku saga x de masalah….pas tu aku pakai wira …mcm biasa p/window problem…kalau nak naik kan cermin kena tolak dgn tgn…..pakai x lama…ada rezeki sikit….tukar Waja….waja ni handling memang best…tekan sampai 180 pun x goyang…mantap…enjin ok….sbb aku jual waja ni…..kete baru 4 tahun aku kena tukar wiper arm RM 115…pas tu relay selalu hangit….1 kes bini aku tgh mengandung anak pertama ajak makan kat kg baru…..masa tu waktu mlm..tgh drive lampu boleh on/off…nasib baik x laju…kalau x…naya terbabas…rupanya relay hangit….tukar..RM30….pas tu nak pindah rumah…dlm masa 1 minggu…3 pintu x boleh nak buka..patah…driver je boleh buka…masa ni x de anak lagi….tukar RM 100….power window….nak tukar kena RM350…x tukar sb mmg aku nak jual…absober belakang….memang FAILED….last sekali aku pakai civic EK…samapi sekarang x de masalah walaupun kete tu dah 13 tahun…hati aku mmg dah tertutup untuk PROTON……bersambung..

  64. Vtec berkata:

    sambungan….ramai org yg ckp x patriotrik..bla..bla..bla..tapi hakikatnya itu yg pengguna terpaksa tanggung….selepas adik ipar aku beli persona dan ayah aku beli saga BLM…aku nampak ada perubahan dlm proton….persona bagi aku adalah satu produk yg bagus walaupun adalah sikit2 problem..tapi masih boleh dibanggakan…sama juga dgn saga…..aku memang memerlukan MPV…Exora memang satu produk yg aku tunggu….hati aku dah mula terbuka untuk menerima exora….

  65. farghmee berkata:

    kalu nk ckp bab patriotik, aku rasa bukan totally salah “pure pengguna”.
    pd aku, mgmt proton dulu yg kurang menitikberatkn soal kualitilah yg tidak patriotik.

    kalau patriotik, utamakanlah kualiti.
    proton sepatutnye menghargai perkataan “Nasional” dlm “protoN”.
    penghargaan dr segi kualiti kpd pengguna sewajibnya!

    Teruskan Berusaha, Proton!

  66. prodas_afiq berkata:

    harap -harap lepas ni tiada masalah kt exora… proton harus peka tentang pusat servis dia…suratkhabar hari ini utusan ade yang hantar emel tentang masalah org servis proton yang buat kerja sambil lewa….pihak proton harus perihatin tentang permasalahan pengguna kalau hendak terus diterima pengguna… harap2 proton terus peka dan maju…..

  67. perghh!!! berkata:

    proton tu ader semangat patriotik ker???nak suruh orang tengok diri sendiri le dulu…belagak x nak beli enjin yg petronas dah cipta. enjin buatan petronas tu dah diguna pakai oleh formula 1 pasukan minardi go-kl dulu masa alex yong jadi pelumbanya.
    betul atau tidak kata orang2 automotif, enjin tu dah diguna oleh beberapa kereta f1 dari negara lain. kalau enjin tu x bagus x berkualiti, apsal orang putih boleh beli dn gunakan untuk perlumbaan f1? spec enjin die yang aku tau enjin 2.0ltr tapi hp boleh pegi sampai 204ps@7300rpm, torque 203Nm@5300rpm!! hebat ape engine petronas orang kita buat…
    berlagak nak cipta enjin sendiri. beli lotus bukan murah. apa salahnya beli dulu enjin petronas tu dn belajar buat enjin dari mereka. sekarang mereka dah jual enjin tu (e01) kat nanjing automobile china dengan variasi 1.8, 2.0 dan 2.2ltr, 4 silinder 16valve dohc dan vvt lagi…apa punya mangkuk proton.. cam ni ke semangat patriotik???

  68. prodas_afiq berkata:

    maybe proton mau cube berdikari….tpi bila difikir2..betul gak… kenape proton taknak bekerjasama dengan syarikat tempatan seperti petronas??? proton harus mengambil peluang yang ada….untuk meningkatkan kualitinya…..ade sesiape boleh bagi sebabnya…..

  69. fauzan berkata:

    haahaa…korang kena tanya ar khazanah nasional. saya rasa proton bersifat terbuka jika ada alternatif teknologi tinggi yang boleh di majukan.🙂

    cheers!

  70. prodas berkata:

    sebenarnya ejen campro 2..usahsama antara proton ngan petronas…ni ak dpt info dari sedare ak keje kt pertonas….

  71. farghmee berkata:

    campro 2? baru ke ni?

  72. prodas_afiq berkata:

    oh..sorry mungkin farghmee salah faham…. enjen campro…. bukan enjin campro yg ke 2……hehehe….sorry kalau korang tersalah faham..

  73. dwan berkata:

    hehe cakap pasal enjin Campro
    aku ade baca skit info pasal enjin CPS nih
    Enjin CPS ni p1 mula reka pada tahun 2000 dan ia ambil masa 7 tahun untuk diuji supaya boleh digunakan dalam keadaan sebenar.
    bab enjin saja dah payah nak hasilkan hmmm tu yg aku ingat enjin kapasiti lebih besar mungkin ambik masa lebih lama untuk di hasilkan.
    Maka kita sume tak leh la nak terlalu berharap sangat.
    Kpd pekerja2 kat p1, kerja la sungguh2 supaya dapat pulihkan reputasi p1.

  74. prodas_afiq berkata:

    ya..betul 2…dwan…ade info lain x?????

  75. bear berkata:

    ye la bro, ada new ape2 lg tak…

  76. fauzan berkata:

    info tambahan. proton buat masa nie hanya ada enjin CAMPRO AIFM dan CAMPRO CPS yang terbaik. Dan yang akan menyusul selepas nie diorang tengah buat ujian dan majukan CAMPRO CPS turbo charges. Sorry ar bab2 enjin nie tak reti sangat. Tapi mengikut rumors perjanjian terbaru diorang dengan mitsubishi : Mitsubishi akan mendapatkan daripada Proton platform EXORA dan PERSONA bagi memenuhi keperluan compact MPV dan compact sedan diorang. manakala proton akan mendapat platform mitsibishi lancer EVO X dan teknologi enjinnya 2.0 sekali daripda mitsubishi bagi model replacement Waja yang dijangka keluar tahun 2011. Ura-ura mitsubishi 380 bagi menggantikan waja cancel.🙂 Perjanjian win-win situation nie bukan ar bermaksud diorang just tukar2 logo sahaja, tapi rekabentuk baru dibuat berdasarkan platform2 tersebut. Dan proton bleh memajukan teknologi enjin baru berdasarkan teknologi enjin lancer evo x 2.0 tu. Menarik bukan?🙂

    Cheers!

  77. fauzan berkata:

    sorry, ura-ura mitsubishi 380 bagi menggantkan perdana yang cancel ar..:0

  78. prodas_afiq berkata:

    ape pn kira ok lah 2…

  79. dwan berkata:

    Semalam aku tgk berita kat tv Pak Lah test naik Mitsu Evo polis punyer keta peronda yang baru hehe

  80. prodas berkata:

    tak lama nanti evoproton lak ade…hehehe

  81. sidek berkata:

    ini ke rupabentuk exora..maklumat yang saya dapat apsal lain

  82. prodas_afiq berkata:

    sidek….memang ini rupe sebenar exora…. yg maklumat anda dapat cammane????

  83. stroller berkata:

    dia dpt spyshot lama agaknya… may b….

  84. prodas_afiq berkata:

    ye lah kot…sbb..gambar2 lame byk…

  85. caie berkata:

    ermm…ok la cantik…tp nk komen sikit la…kalau pintu nye d wat kn slide cm TOYOTA ESTIMA nye pintu belakang tu br la lagi nampak smart begaya menarik n selesa d pakai utk buka pintu tu..n lagi 1 sedap mata memandang…br la nampak sempoi..ok la …harap mPv keluaran akan dtg leh la wat pintu slide ek…tambahan lak harga berpatutan lagi sempoi…ok maju la proton utk malaysia…hidup malaysia…:)

  86. prodas_afiq berkata:

    pintu cam2 kira ok pe….kebanyakan mpv sekarang camgitu…pintunye….hehehe

  87. bear berkata:

    kira ok la tu… yang teman tak tahan ni, teman mengitung hari ke hari… tak sabar nak tgk mata sendiri….pada member kat luar sana takkan tak ada spyshot baru2… dah lama rasanya.

    lagi satu klu tgk laman PT ada komen baru yang pjg lebar ttg
    1.March 24, 2009-TEST THAT PROTON HAD DONE BEFORE LAUNCH THIS EXORA
    2.March 26, 2009-SAFETY ASPECTS OF PROTON CARS ESPECIALLY EXORA
    3.March 27, 2009 -PLATFORM AND ACCELERATION
    ..rasanya viewer tu keje(jurutera) dgn prtn kot rasanya MAAFKAN SAYA KLU SALAH…call sign dia 460, cuba2 la ye.

  88. prodas_afiq berkata:

    sabar2..lagi bape hari lagi hahahah

  89. bear berkata:

    BRO,
    biru mengiurkan nampaknya,,so far dah tgk pic exora, cantik menarik engkau memang the boom …
    EXORA BG KU:
    1.malu tersipu-sipu(black tape penuh pada kete)
    2.bentuk badan 36-38-38.
    3.boleh adjust tak ada masalah.
    4.alhamdulilah cukup sifat.
    5.mak & makmentua dah bagi izin.
    6.isteri pertama pun dah izinkan… (nanti nak signsurat g/tor)
    yang penting nak pi merisik dulu 15hb nanti.
    klu jadi, betunang dan lepas tu khawin…yahooo
    * the EXORIAN club ?? count me to….

  90. prodas_afiq berkata:

    yah….EXORIAN club..hahaha

  91. JeBond berkata:

    Tengok dr sisi dah ok, depan pun ok gak tp kenapa belakang tak curve mcm wish? sekali pandang mcm grandis takpun mcm serena? Spoil la plak… aku punya mata

  92. chor berkata:

    kira ok la tu… yang teman tak tahan ni, teman mengitung hari ke hari… tak sabar nak tgk mata sendiri….pada member kat luar sana takkan tak ada spyshot baru2… dah lama rasanya.

    lagi satu klu tgk laman PT ada komen baru yang pjg lebar ttg
    1.March 24, 2009-TEST THAT PROTON HAD DONE BEFORE LAUNCH THIS EXORA
    2.March 26, 2009-SAFETY ASPECTS OF PROTON CARS ESPECIALLY EXORA
    3.March 27, 2009 -PLATFORM AND ACCELERATION
    ..rasanya viewer tu keje(jurutera) dgn prtn kot rasanya MAAFKAN SAYA KLU SALAH…call sign dia 460, cuba2 la ye.

    bear – 28 Mac 2009 at 6:02 pm

    YUP… 460,SIFU MMG ENGINEER RND PROTON…SO AKU PAHAM SANGAT APE YANG DIA KOMEN..SAL KETA….GOOD PROTON

  93. bear berkata:

    dari 460 ckp memang A(semua bagi komen yg puji2)
    chor yang lain saye paham la sikit.. tapi bila dah masuk dalam.. terbelit lidah saye ni..

  94. stroller berkata:

    p1 staf mestilah bg komen baik2… kita sbg pembeli yg menjadi “hakim” nyer… coz kite yg akan mengadap EXORA tu dari mula keluar showroom sampai la reput besok… anyway, tak sabar dh nak tunggu 15hb nnti…. sigh…

  95. farghmee berkata:

    tunggu & nilaikn dulu🙂

  96. prodas berkata:

    betul2..betul..hehehe

  97. cars_lover berkata:

    ye la.. dr blkng cm tak cntik sgt..
    tp smue ok la
    bgus2

  98. prodas berkata:

    ok..tq..baby…

  99. ziera berkata:

    cantik…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s