Archive for the ‘proton MSX’ Category

Design depan ada design language Proton

Design depan ada design language Proton

proton-youngman-suv2

proton youngman suv

seperti yang kita tahu bahawa Youngman adalah anak syarikat di bawah Proton. sebelum ini pernah kita dengar berita tentang SUV Proton yang dijalankan ujikaji oleh Proton untuk model Youngman…seterusnya menurut Dato Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir (DSZ) Proton akan terlibat dalam pembangunan model SUV untuk Youngman.. seterusnya Proton akan membeli semula body SUV tersebut dan menjadikan model Proton… Ini adalah sesuatu yang saya nantikan selama ini untuk model SUV Proton.. saya harap Proton akan mempercepatkan pengeluaran SUV . Saya sungguh terpikat dengan design hadapan model ini.. harap PROTON SUV akan menjadi kenyataan..!!!

design belakang yang perlu di percantikkan lagi

design belakang yang perlu di percantikkan lagi

bagi saya design belakang memang menunjukkan design SUV terkini.. tetapi bagi saya sekiranya Proton menjadikan model ini sebagai SUV mereka.. Proton perlu redesign semula rekabentuk belakang..kalau boleh design seperti Proton Concept Lekir.

side view Proton-Youngman

side view Proton-Youngman

Pandangan sisi pula kelihatan seperti pintu Proton Exora atau model konsep Proton Lekir. model ini mungkin menggunakan platform Exora. saya cadangkan jika proton mahu menghasilkan suv Proton Pertama buat dua 2 variasi satu 5 tempat duduk kedua 7 tempat duduk. just cadangan saya lh.

model ini banyak menggunakan part2 L5

model ini banyak menggunakan part2 L5

model ini banyak menggunakan part2 L5 kemungkinan untuk mengurangakan kos atau sebagai test mule sebelum design part yang sebenar. banyak yang menggunakan part Youngman L5 contohnye side mirro, lampu belakang, papan pemuka dalaman, serta kerusi dalaman. harap model sebenar nanti lagi menarik.

design lampu depan yang mengancam ala2 harimau gitu

design lampu depan yang mengancam ala2 harimau gitu

lampu belakang yang mengunakan lampu model L5

lampu belakang yang mengunakan lampu model L5

design dalaman masih sama dengan model Youngman L5

design dalaman masih sama dengan model Youngman L5

papan pemuka masih sama dengan model Youngman L5

papan pemuka masih sama dengan model Youngman L5

kerusi sama dengan model persona

kerusi sama dengan model persona

di atas ini anda boleh lihat dalaman masih sama dengan model Youngman L5. harap model sebenar tidak begini. kalau anda lihat part dalaman terutamanya kerusi adalah sama sepertimana kerusi Proton Persona. papan pemuka pula adalah sama dengan model L5 serta lampu belakang. kemungkinan hanya test mule sebelum design final. atau mungkin adalah part yang sebenar untuk SUV ini demi menjimatkan kos. KEMUNGKINAN!!!

jadi KESIMPULANNYA.. sekiranya Proton mahu ambil model ini untuk dijadikan SUV Pertama Proton. Proton perlu design semula bahagian belakang dan dalaman. Bagi saya hadapan model sungguh cantik dan menawan serta ade design languag terbaru proton. hope Model ini akan menjadi SUV proton. SAYA AKAN MENANTIKAN MODEL SUV PROTON!!!

SYABAS PROTON!!!!

sumber gambar:

funtastickodesign,

sumber : auto.sina.com.cnwww.chinacartimes.com

Apa yang anda mahu lihat nanti kejutan proton di KLIMS 2010???

Kuala Lumpur Internasional Motor Show (KLIMS) 2010

Kuala Lumpur Internasional Motor Show (KLIMS) 2010

Setelah mendengar khabar angin bahawa proton emas dan clay model persona R tidak akan dipamirkan…(harap2 tidak betul..) saya telah mencari serta bertanya dgn kakitangan proton sendiri untuk mencari kepastian. org pertama yang saya tanya adalah pakcik saya. dia menyatakan bahawa proton emas dan Persona R akan dipamirkan.. selain itu saya tanya kakitangan dalaman proton yg terlibat dgn pameran di KLIMS 2010 model2 yang akan di pamirkan lebih kurang 7 buah semuanya..

1. inspira extreme (R3)-(confirmed)

inspira extreme (R3)-(confirmed)

inspira extreme (R3)-(confirmed)

2. inspira patrol..(xconfirmed)

inspira patrol..(xconfirmed)

inspira patrol..(xconfirmed)

3. saga baru (confirmed)

saga baru (confirmed)

saga baru (confirmed)

4. exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

proton Expira

proton Expira

5. emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

6. persona R concept clay model (confirmed)

persona R concept clay model (confirmed)

persona R concept clay model (confirmed)

gambar hiasan Persona R

gambar hiasan Persona R

7. softroader (confirmed)

softroader (confirmed)

softroader (confirmed)

base on ape yg dibincangkn mse bulan 7 ari2 la… pas2, latest news aku xtau. sorry ye…

ini info yg saya dapat.. menarik juga.. pasal SOFTROADER..langsung kita tak tahu.. pandai proton cover line..

sure KLIMS kali ni x  mengecewakan…
softroader 2 concept lite 4×4 yg diharapkn 2…  design canggih sgt… overprice plak nnt. haha. jgn lupe vote utk design 2 kalau nk diproduksikn…

ini kata2 yg dia bagi kt aku.. so rasanya macam menarik giler.. info KLIMS 2010 nanti….!! pehhh… RUGI kalau tak pergi..

tapi harap2 perancangan awal ini jadi…. insyaalah.. doa byk2..

Dia katakan NANTIKAN KEJUTAN dr PROTON di KLIMS 2010!!!!

#gambar2 diatas aalah gambar hiasan semata2…tiada kebenaran yang dipastikan..

sebelum ini kita heboh dengan Proton MSX aka Lotus APX yang dihasilkan untuk model konsep SUV. tetapi sehingga kini Berita tentang Proton MSX senyap dan sepi. Adakah projek ini tidak menjadi??? atau kos penyelengaran untuk menghasilkan model ini cukup tinggi??? walau apa pun saya masih mengharap ada SUV yang dihasilkan oleh proton untuk masa yang akan datang. saya rasa semua rakyat Malaysia juga ingin melihat SUV rekaan proton sendiri..

sebenarnya post kali ini saja2 untuk memperlihatkan kepada anda semua suatu rekaan Photoshop yang menarik oleh TheophilusChin berkenaan dengan model SUV… walaupn ianya hanya photoshop. bagi saya sekiranya betul… pehhh!!! menarik 2… sama2 kita lihat SUV Proton ini.

Proton SUV

Proton SUV

sumber http://www.theophiluschin.com/?p=2660

saya terbaca di blog funtastickodesign tentang projek IGUANA @ SUV Proton.. adakah ia sesuatu realiti atau..hanya kabar angin..???

katanya melalui info yang sy dapat kat cbt.com.my rupanya projek ni memang wujud sebenarnya..secara asasnya SUV ni akan menggunakan Exora sebagai model asas, tetapi bahagian belakang diubahsuai menjadi 5 seater..bahagian belakangnya dikatakan seakan2 Lexus RX model terkini..tak dapat dibayangkan macam ne rupanya nanti..mungkin Exora tu akan diubahsuai secara radikal untuk memastikan rekaannya nampak “proportion & balance”..kemungkinan juga hanya platform Exora yang digunakan utk model ini dengan rekaan baru sepenuhnya..masih belum dipastikan bila projek ni akan bermula & bila model ini akan dipasarkan..menurut sumber tersebut, model ini bakal dieksport ke luar negara..(petikan dari bro campromania)

ini gambar dari CBT.com cuba anda bayangkn.. menarik juga..

selain itu bro chaku pernah buat artist impression dia model suv base dari exora platform .. menarik gak tu..

proton4suvtuned[1]

ini versi sport SUV

proton4suv[1]

versi Suv

saya harap ianya akan menjadi kenyataan….apa pandangan anda….???

atau Proton menggunakan Lotus APX atau Proton MSX

MSX nampak sporty....

bawah ini saya selitkan petikan dari blog CBT.com

A nice friend slipped us an info that Proton R&D will propose an SUV to its board of directors.

This is a really new development as the MD (Datuk Syed Zainal) once told us that an SUV is a niche segment and it is financially better for Proton to just rebadge one and sell it.

But our friend said this SUV is catered for the foreign market, which means it will be exported.

The concept model is based on an Exora, with the rear cut off to make it into a five seater. The rear is a rip-off design from the new Lexus RX. Basically, it looks like our poor Photoshopped picture here.

Obviously more work will have to be done, especially on the design because an Exora with an RX tail will not work here, or anywhere else it is targeting.

The project codename is Iguana and it does sound very interesting. We hope the end product gets a new name as Iguana sounds too close to VW’s Tiguan.

The question is, should Proton venture into the SUV category?

proton SUV???

proton SUV???

proton kompas???

proton kompas???

MSX or Kompas????

MSX or Kompas????

lotus apx or proton MSX????

lotus apx or proton MSX????

proton MSX>>>
proton MSX>>>
proton MSX

proton MSX

MSX menawan...

MSX menawan...

 

MSX nampak sporty....

MSX nampak sporty....

SUV sporty..

SUV sporty..

sporty light..

sporty light..

tampak garang..MSX

tampak garang..MSX

dalamannye..

dalamannye..

iras2 toyota..caldina...

iras2 toyota..caldina...

proton MSX sebenarnya..lotus APX..

proton MSX sebenarnya..lotus APX..

lotus apx

lotus apx

lotus_apxconcept2006

lotus_apxconcept2006

zap-x-crossover-nada-200711
lotus APX at lotus center

lotus APX at lotus center

pandangan sisi..APX

pandangan sisi..APX

Terbaru Proton MSX 3.0L V6. Satu lagi “copy paste” design dari proton. Foto diatas adalah foto asli kereta Lotus APX yang di ambil semula reka bentuknya dari proton. Apa yang bestnya, kereta proton MPV ini mencecah kelajuan 250km/h melepasi kelajuan Porsche Cayanne S, BMW X5 35i, dan Nissan Murano. Jika Proton Perdana berharga RM 120k? Berapakah Harga kereta Proton MSX ini?

ENGINE : 3.0L V6
MAX POWER : 224kW
MAX TORQUE : 360Nm
TRANSMISSION : 6 M/T
LENGTH :4,697mm
WIDTH : 1,852mm
HEIGHT : 1,750mm
WHEELBASE : 2700mm
KERB WEIGHT : 1,570kg
0-100km/h : 5.9sec
TOP SPEED : 250km/h