facelift for the naza citra?

Posted: 11 Jun 2009 in automotif, NAZA, naza citra

naza-citra-facelift[1]

Thanks to reader awak for alerting me about a new update for the Naza Citra, or should we call it the Naza Citra 1.5 now since there is a Citra 2 Rondo and this particular version is an update to the Citra 1. The old second generation Kia Carens has been given a new breath of life by Naza Kia and is priced lower than the Citra 2 Rondo.

The new design is very curiously Saga-like with a blackened area between the upper and lower center grille on the front end, and the rear design features a new rear bumper with an integrated diffuser-lookalike design.

A quick check on local classifieds sites already reveal many salesmen posting up entries and prices range between RM59,888 to RM65,888, making this one of the cheapest 2.0 liter MPVs around, though what you’ll be getting is a model that first debuted in 2002.

Look after the jump for more images of the new Citra facelift

Read more: http://paultan.org/#ixzz0IAM06lOH&C

naza-citra-facelift-06[1]

naza-citra-facelift-05[1]

naza-citra-facelift-04[1]

naza-citra-facelift-07[1]

naza-citra-facelift-08[1]

About these ads
Komentar
  1. prodas berkata:

    aku rasa…naza citra ni kurang sambutanlah…coz…ramai dah terpikat kt exora…hahahahah

    sebab tak de orang comment pn kat ruang ni..heheheh

  2. campromania berkata:

    model lama la bro..facelift kot mana pun still dah lama..

  3. prodas berkata:

    hahah..betol2..hahahah

  4. prodas berkata:

    ak rase 10x cantik exora…berbanding dengan…..si citra..hahah

  5. Yus kl berkata:

    Maaf tak berkenan langsung

  6. Prismo berkata:

    kesian kat kwn bini aku driving an outdated, brand new citra..

  7. zenvo berkata:

    eventhough citra is an out of date,the dashboard designing is still much pretty than exora’s..in this case,proton exora is a brand new,out dated model(in term of its interior design)..tp exora still the cool one..(jz my personal view)

  8. Prismo berkata:

    aku tak kisah dgn rupa dashboard Exora, simple but yet, it’s practical.. cuba tgk betul2, dashboard exora lebih cantik dari dashboard citra ni.. citra cuma cantik center console je.. cuba tgk overall, tutup bahagian center console dan bandingkan.. Exora ada double glove box, card holder, hp compartment dan lebih cantik lagi.. teh tarik hook!! hahaha… lagipun, texture dashboard Exora lebih menarik perhatian… kalo nak cakap ttg interior, Citra lebih out of dated.. interior tu termasuk door panel/trim, ceiling trim, seat dan sebagainya… ;)

  9. zenvo berkata:

    yea..watsoever,-exora is totally perfect,n u got citra all wrong n bad..hmm,maybre u r right though,coz i don ever get a closer look for both car,may be i’v never been given a look in,huh..anyway,im jz giving my own opinion on that things,that’s it!

    wen talk about quality,its toooo early to make a praise for exora..**im not a basher***

  10. farghmee berkata:

    yeah true zenvo :)
    it’s not the top notch quality in exora fit&finish,
    but i can see how proton have tried to be on par with its so called price-wise hi-resale value toyota-grade perodua.

    *i’m not a perodua basher*

    for proton,
    continue ur good effort in designing&producing better quality product :)

    for perodua,
    could u do smthg on ur own? we r eagerly waiting for ur design&product :)

  11. Prismo berkata:

    Huh? tak dpt menerima kritikan keta Naza atapun perodua ni.. kalo keta baru proton, still too early to make a conclusion about the quality la, after sale servis la, and bla bla bla… if there a new car/mpv under perodua and naza badge.. peoples will say, surely it’s will beat proton in term of quality and after sales service… just put a plain dashboard, door trim, it’s surely can sell well like a hot cakes, toyota dna maa, kia dna lor… i’m not a basher of this mpv, just test drive at once and u will know.. and dont forget, if u thinking to own this mpv, just take care of “valvle lift” of ur engine.. i’m also giving my opinion.. sigh….

  12. farghmee berkata:

    aku malas nk ckp byk pasal citra ni sbb kete ni kete lama.
    pada aku mmg xcantik kete ni.period.

  13. zenvo berkata:

    im jz give my PERSONAL opinion from inside the picturez..thats all,hope nobodiz wont take offence at my words,i knew may be im rathr forward,so im sory,im reproachfully sorry..

    ~~~im dont ever own car~~~huh

  14. gaban berkata:

    no komen …aku penguna citra…semuanya ok tak ada masallah pun
    pemanduan lancar
    ….orang kata ada masallah kat radiator dia tapi …aku ok jeeee
    maklum lah kereta import lah kata kan..nak dibandingkan exora ..model tempatan..banyak bezanyaaaaa
    …heeee

  15. farghmee berkata:

    citra cbu? bkn ckd?

  16. prodas berkata:

    CKD……bukan cbu…

  17. chor berkata:

    aku rasa gaban ckd n cbu pun dia xtahu makna nya..
    hahahah.

  18. prodas berkata:

    murah gile…citra ni!!!! 59k….kalau anda adakah anda beli???? atau exora????

  19. hamid berkata:

    Citra tak best, outdated, murah etc
    Tapi citra tak ada masalah longkang gear patah (nipis sangat tu, kalau ada anak kecik jangan bagi duduk depan). Tak ada masalah lubang aircond tertutup sendiri bila angin kuat sikit (kalau jalan tak rata kena bawak slow2 tau). Tak ada masalah lampu belakang clip patah (jangan tekan kuat masa basuh, nanti patah). Tak ada masalah bila slow minyak rpm naik (gear auto apa ni? Rasanya proton je ada gear auto yang masa slow minyak rpm naik – memang tak smooth langsung), Tak ada masalah lori sayur potong masa naik cameron (biasala, enjin gen2 body monster) etc.

    Kalau blog tentang proton, tak payahlah nak komen mpv lain.. sepatutnya bincang pasal accesories ke, masalah ke, ice ke, bukannya komen pengeluar lain.

    Saya tak pakai mpv tapi saya menyampah tengok orang yang hentam kenderaan yang dia tak pakai. Anda beli, anda pakai, anda puas.. bukan kutuk orang lain..

  20. farghmee berkata:

    hamid, ada yg kt sini pakai, so dia komen.
    ada y dok perhati saja, so dia komen.

    psl gen2 auto tu, meh sy bgtau.

    1. naik bukit & rasa engine xble blah, turunkn la gear tu.
    ni basic guna gear auto.
    gen2 D-3-2-L.
    D utk cruising.
    kalu D xlarat, guna la 3 (overdrive).
    kalu 3 xlarat, guna la 2.
    kalu 2 xlarat, guna la L.
    kalu L xlarat, tinggal je kete kt tepi jalan.

    2. gear auto gen2 mmg cmtu. utk safety.
    selalunye terjadi time turun bukit.
    kalu lepas myk, gear akan reduce, so rpm tinggi.
    ni namanye “engine-braking”.
    Braking ada 2jenis:
    a. engine braking.
    b. normal braking.

    ps:
    aku kadang2 pelik juga, xtau bawa kete, katanya kete tu mcm2.
    bro hamid nk try naik gen2 ngn saya? ;)
    dun worry..ni gen2 stok standard je..

  21. hamid berkata:

    bang farghmee.. Engine braking selalunya masa turun bukit bang..
    kalau slow minyak rpm naik, itu bukan kereta auto, itu kereta manual..
    mana ada kereta auto lain yang slow minyak rpm naik.. proton je..

    Aku bukan nak bashing proton sbb aku pun pakai wira se since 2004.. Takdak masalah apapun tapi throttle body & bonet belakang jadi aquarium, yang lain-lain superb..

    Cuma aku menyampah masuk mana2 forum org dok kutuk kereta yang dia tak pakai.. Tak kira la Nissan ke, proton ke, perodua ke, cherry ke , toyota ke, semua kereta diaorang best.. Kereta orag lain tak best..

    Rasanya kita boleh bincang pasal proton secara berhemah..

  22. Prismo berkata:

    itulah encik hamid.. sekarang ni kitaorg bincang ttg model baru dari proton.. cerita baru, lembaran baru.. kebykkan org ni selalu je cerita kisah lampau ttg iswara dan wira dia.. asyik2 cerita yg dah lapuk… aku ada gi baca kat forum Chery eastar..diaorg asyik2 hentam pasal kisah lama proton.. bila aku tanya kat diaorg yg QQ ada byk problem, diaorg kata yg itu model lama, eastar model baru mesti ada byk perubahan.. so aku pun tanya, yg diaorg asyik cerita pasal keta wira diaorg yg byk problem tu kenapa? seorg pun tak dpt jawab.. aku cakap lagi, kalo nak bandingkan model yg lepas2 antara chery dan proton, cuba bandingkan Savvy dgn QQ, mana satu lagi baik? lepas tu, xder seorg pun layan aku.. terpaksa tukar nick…

  23. Prismo berkata:

    err… aku xder citra.. tapi selalu bawak kawan (ex girlfriend) punya dulu sebelum kawin.. tapi sekarang ni, aku baru kawin (dgn perempuan yg lagi baik) selepas clash dgn si ex girlfriend aku tu… ex gurlfren aku tu selalu je kutuk Waja aku.. tapi citra dia pun bukan bagus mana pun.. byk gak problem.. selalu gak aku temankan dia gi SC utk warranty claim…

  24. Prismo berkata:

    err… ttg time slow rpm naik tu, bro perasan tak yg keta proton baru sekarang ni semuanya drive by wire??

  25. hamid berkata:

    Kalau drive by wire mmg rpm kena naik ke masa slow minyak? Citra, Grand Livina pun drive by wire jugak, tapi rpm tak naik pun masa slow minyak.. heran2..

    Sekarang ni aku masih pakai kancil first model (tak ada rattling banding kancil lampu bulat) dan wira se aku (masih superb)

  26. farghmee berkata:

    hehehe..
    bro hamid,
    1. berapa lama bro dh bawa kereta auto?
    2. apa jenis kereta auto yg bro dh bawa?
    3. bro pasti engine braking time turun bukit je?

    ni sy bgtau:

    1. transmission auto gen2 ble detect bila ada “gradient difference” pd jln raya.
    kalu jln cerun, laju xmatch ngn engine rpm, ecu akan recalculate optimum gear utk laju tu.
    so mmg la cmtu.
    ini ialah ciri safety yg ramai org xtau.
    persona&saga xde features ni sbb ada org xtau, pstu komplen mcm2.

    2. xde kaitan ngn drive-by-wire.

    bro hamid, sori la ayat aku kasar cket.

    3. btw, aku agak confuse ayat ko “kalau slow minyak rpm naik, itu bukan kereta auto, itu kereta manual..”

    kete manual, katakan gear 5, engine speed 2500rpm, speed 110km/h.
    xbagi myk, xtukar gear, rpm akan turun.
    xbagi myk, tukar gear tinggi, rpm akan turun.
    xbagi myk, tukar gear rendah, rpm akan naik.

    typical kete auto jepun, overdrive on engine speed 2500rpm, speed 90km/h.
    xbagi myk, rpm turun, speed turun.

    gen2 auto, overdrive on engine speed 2500rpm, speed 90km/h.
    xbagi myk, rpm turun, speed turun.
    speed turun, ecu recalculate supaya dpt rpm yg sesuai dgn speed. rpm naik.

    kenapa rpm naik?
    melalui pembacaan aku, typical engine yg guna valve-lift (campro) perlu hi-rpm lebih drp 2000rpm utk efficient combustion.

    kebanyakan kereta kt pasaran pakai valve-timing (dvvt, vvt). engine valve-timing xperlu hi-rpm utk efficient combustion.

    hehehe 8)

  27. chor berkata:

    bro hamid…kan dah kena ngan bro fergmee 2…lain kali x tahu bertanya jgn hemtam jer..kan dah termalu..kesian org cam nie

  28. chor berkata:

    Citra tak best, outdated, murah etc
    Tapi citra tak ada masalah longkang gear patah (nipis sangat tu, kalau ada anak kecik jangan bagi duduk depan). Tak ada masalah lubang aircond tertutup sendiri bila angin kuat sikit (kalau jalan tak rata kena bawak slow2 tau). Tak ada masalah lampu belakang clip patah (jangan tekan kuat masa basuh, nanti patah). Tak ada masalah bila slow minyak rpm naik (gear auto apa ni? Rasanya proton je ada gear auto yang masa slow minyak rpm naik – memang tak smooth langsung), Tak ada masalah lori sayur potong masa naik cameron (biasala, enjin gen2 body monster)

    saya dah paham..bro hamid masih ingat peristiwa gen 2, 1st model..hahahhaha…x update knowledge yer…xpe sama2 belajor yer..

  29. hamid berkata:

    Kiranya enjin campro yang terbaik la buat masa sekarang berbanding enjin pengeluar lain tak kira la kereta auto conti ke, jepun ke, korea ke .. Tu yang rpm naik bila slow minyak..

    Dah banyak keta auto aku bawak, tapi auto gearbox campro ni yang lain dari yang lain.. Engineer luar kena buat r&d tiru gear ratio campro ni..

  30. hamid berkata:

    Citra tak best, outdated, murah etc
    Tapi citra tak ada masalah longkang gear patah (nipis sangat tu, kalau ada anak kecik jangan bagi duduk depan). Tak ada masalah lubang aircond tertutup sendiri bila angin kuat sikit (kalau jalan tak rata kena bawak slow2 tau). Tak ada masalah lampu belakang clip patah (jangan tekan kuat masa basuh, nanti patah). Tak ada masalah bila slow minyak rpm naik (gear auto apa ni? Rasanya proton je ada gear auto yang masa slow minyak rpm naik – memang tak smooth langsung), Tak ada masalah lori sayur potong masa naik cameron (biasala, enjin gen2 body monster)

    saya dah paham..bro hamid masih ingat peristiwa gen 2, 1st model..hahahhaha…x update knowledge yer…xpe sama2 belajor yer..

    (Kat atas tu aku cerita pasal exora da…)

  31. farghmee berkata:

    bro hamid,
    skrg argument kita ialah “auto transmission” & bukan “engine”.

    transmission kena masuk dgn jenis enjin.
    agak2 nape lori kontena 10000cc tu gear dia smpi 7?
    sbb untuk match dgn condition enjin.

    aku xckp campro yg “enjin terbaik dipasaran”.
    kalu campro terbaik, kenapa ada cps, iafm?
    pd aku campro ni ialah “enjin terbaik drp proton”.
    masalahnye ramai org main compare sesuka hati.
    valve-timing ngn valve-lift?
    masing2 ada pros&cons..come on la 8)

    setau aku, transmission proton xbuat.
    yg gen2 punya ialah mitsu punya transmission.

    senang je nk tau org yg pandai drive campro dgn yg xpandai bawa.

    aku pn xske org kondem kita org lain sblm try.
    aku xkondem citra, aku bgtau yg rupanye outdated, bg aku la.
    aku xkondem viva, aku cuma nk crash-test result je.
    aku xkondem myvi, aku cuma bgtau handlingnye cmne.

    lg1, kalu nk drive relax2, jgn drive gen2..xseswai :P

  32. muryadi berkata:

    Saya pun pakai Gen-2 janganlah kutuk2 kereta kesayangan ambo ni.. hehehe..

    Yg suka Citra tu terpulanglah… tp sy dah beli/book Exora…

    peace….

  33. hamid berkata:

    Oklah.. kita bincang fasal gearbox.. Aku pun tak suka mpv..

    Aku cuma ada sedikit kemusykilan je.. Pengeluar kenderaan mana yang ratio gearbox dia sama macam gen2, exora, waja, pesona? Mah la kita share sama-sama..

    kereta conti yang tak ada VVT macam peugeot 206, 207, 406 pun rpm tak naik bila slow minyak (auto).
    Lagi satu Proton Wira 1.6 auto pun rpm tak naik (walaupun teknologi 20 tahun lebih). bagi aku setup Proton Wira 1.6/1.8 @ Putra lagi best banding ngan 2nd generation proton.

    Adakah ratio gearbox auto tu tak sesuai dengan performance campro? Sebab tu berlaku masalah pada gearbox shaft (yang sambung gearbox dengan arm tayar)?

  34. farghmee berkata:

    Bro Hamid:
    1. ” Pengeluar kenderaan mana yang ratio gearbox dia sama macam gen2, exora, waja, pesona? ”
    -aku xtau. pengeluar mana?

    2. “kereta conti yang tak ada VVT macam peugeot 206, 207, 406 pun rpm tak naik bila slow minyak (auto).”
    -aku xtau. ble bgtau kete conti ape yg ko maksudkn?

    3. “Adakah ratio gearbox auto tu tak sesuai dengan performance campro? Sebab tu berlaku masalah pada gearbox shaft (yang sambung gearbox dengan arm tayar)?”
    -aku xtau. ble terangkan cmne gearbox ratio berkait ngn enjin berkait ngn gearbox shaft?

    btw, nape asyik tanya psl gearbox? point bashing baru?
    skrg tgk, sapa yg byk kondem?

  35. hamid berkata:

    En. farghmee..
    Aku bukan proton basher.. Aku pun pakai wira gak macam aku cerita awal2 tu.. Aku berpuashati ngan performance wira aku tu cuma throttle body ngan bonet jadi aquarium je.. power window aku pun tak pernah rosak walaupun pakai lebih 5 tahun..

    Sebenarnya wise aku tu adalah wira aku yang kedua lepas aku pakai wira sedan since 1996 & untuk makluman wira sedan aku tu tak ada masalah throttle body pun, cuma power window je selalu rosak & karat atas bumbung..

    Kereta apa pun ada masalah.. citra masalah radiator lepas dua tahun, kena tampung balik atau ganti.. Grand Livina masalah karat (antirust s**k) lepas tu pakai material murah (polysterene) kat lapik kusyen belakang, avanza melambung-lambung, Cherry Eastar rod, piston, bearing buatan china walaupun diaorang claim enjin mitshubishi.. semua ada masalah..

    Cuma aku nak share info je, bukan aku bukak cerita pasal gearbox, tapi en farghmee dah tanya..

    Baru best bincang pasal kereta proton & bukannya bash kenderaan lain dalam forum proton..

  36. farghmee berkata:

    yes betul!

    kalu xkeberatan, bro hamid berkecimpung dlm bidang ape?
    sy malas nk ckp lebih2..

    dulu ada 1forumer gebang cm tau sume psl kete..tp akhirnya..
    forumer yg kt cni rasanye tau ape kesinambungan ctenye ;)

  37. hamid berkata:

    Saya govt. servant.. 10 tahun lagi pencen la.. Saya bukannya mekanik yang tau pasal kereta.. cuma nak share information je & tambah kalau ada apa terkurang..

  38. farghmee berkata:

    aku ada terpikir..
    1. kalu gear ratio yg ada tu xdtgkn masalah, nape nk tukar?
    2. kete luar negara xpakai vvt? emm..pelik..

    thanks Bro. Hamid :)

  39. hamid berkata:

    1. melalui pembacaan aku, typical engine yg guna valve-lift (campro) perlu hi-rpm lebih drp 2000rpm utk efficient combustion.

    2. kebanyakan kereta kt pasaran pakai valve-timing (dvvt, vvt). engine valve-timing xperlu hi-rpm utk efficient combustion.

    hehehe 8)

    saya copy balik ayat abang Farhmee kat atas..

    Soalan satu tu engine campro yang dipakai pada Exora memang guna konsep/sistem vvt boleh rujuk kat sini http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_valve_timing

    Untuk soalan 2 Peugeot, Citroen & BMW tak pakai VVT.

    Gearbox exora/gen 2/waja takda masalah.. Tapi setup dengan engine tak sesuai. Sbb itulah rpm naik masa slow engine (auto) & clutch free banyak (manual). Cuba drive kenderaan dari pengeluar lain rasanya tak ada masalah ni.

    Sepatutnya proton boleh concentrate untuk fokus pada ratio gearbox & bukannya mix & match gearbox ngan enjin campro. Kalau nak tau gearbox Volkswagen Golf Mk3 1.6 keluaran 1994 amat sesuai dipadankan dengan enjin campro. tapi kenapa proton tak pakai? Apa jerman mintak untuk jointventure? Tanya la geng kat MITI @ EPU @ ICU.

    Kalau kita lihat sejarah proton (mitshubishi era) gearbox terutamanya auto memang bermasalah tak kira la 1.6, 1.8 atau 2.0. Tapi kalau nak kurangkan masalah gearbox, kita terpaksa kurangkan smoothness pemanduan macam gearbox 1.5 3 speed. Tapi kat highway bawak boleh nangis bang, 110kmph dah dekat 4 rpm.. apa cerita ni bang?

    Cuma cadangan kepada proton ialah fokuskan kepada kualiti secara keseluruhan & bukannya fokus pada handling & enjin sahaja. sekarang pun tengah develop enjin 1.6 turbo, sepatutnya proton kena fokus pada enjin NA pelbagai sesaran. Bukannya apa, rakyat Malaysia nak tengok Proton terus wujud 20 tahun akan datang dan mampu bersaing diperingkat antarabangsa.

    Komen ikhlas pemilik proton (Aku bukannya proton basher)

  40. farghmee berkata:

    for education sake :)

    “Peugeot, Citroen & BMW tak pakai VVT”

    sila refer kt bawah page yg bro hamid paste kn td:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_valve_timing

    ini sume ialah contoh valve timing VVT:
    BMW VANOS
    Mitsubishi MIVEC
    PSA Peugeot Citroen CVVT
    Proton CPS VVT & Valve Lift.
    Toyota VVTL-i
    Honda VTEC

    tp ada beza Valve Timing & Valve Lift:

    ok. bab politik aku xnk masuk campur la.
    MITI apekebendanya sume tu boleh dipolitikkan.

    1. nk buat transmission bukan senang, sbb tu proton outsource.
    kalu dh outsource, kena la retune seoptimum yg boleh. ada pros&cons.
    la ni buat enjin pn org yg xtau dh bising2, nnt buat transmission lg la org yg xtau lg bising2.

    2. cmne bro hamid tau transmission VW Golf MK III ’94 tu suits campro? dh ada statistical data? sy pn xberani komen bab ni sbb sy bukan bhgn R&D proton.

    3. nk buat engine pn bukannye senang. tp tahniah Proton ble buat campro.
    campro 1.3 & 1.6 tu interchangable, stroke shj berbeza. seingat saya, dlm proton tech week thn lps diorg dh ada tunjuk 2.0 yg bukan mitsu punya.

    4. psl turbo, sy rasa itu langkah yg bagus. enjin 1.6 dh ada, kita upgrade je la guna turbo. displacement sama, tp output enjin lg besar. kalu ikut roadtax, 1.6 lg murah drp 2.0, kn? so dh byk jimat tu, xramai org ble maintain roadtax 2.0 & ke atas. lg pn, mmg skrg trend turbokn enjin2 kecik.

  41. hamid berkata:

    Opss.. Pulang paku buah keras kau ye bang farhmee.. saya silap la, bmw pakai konsep/sistem vvt, mungkin tengah seronok nak menaip kot.. Orang tua, macam tu la..
    saya cuma nak share yang campro still guna tech vvt, tu yang saya letak link tu..

    Bang, buat apa pun bukan senang kalau tak ada pengalaman. Kalau nak outsource pun boleh, tapi pastikan apa yang kita buat itu adalah yang terbaik. Tak semestinya kita perlu bergantung kepada satu pengeluar sahaja untuk guna produk diaorang (Ex. gearbox). Banyak lagi pengeluar yang ada dalam dunia ni.

    Sama jugak macam sub-con untuk produk proton, sepatutnya proton patut tegas, bukannya kalau sub-con buat silap, terus ambil untuk sambung contract. Benda ni dah berlaku sejak era Mahaleel lagi. Sebab itulah pengguna dapat produk yang kualitinya tak seberapa. Padahal subcon untuk naza, perodua sebagai contoh kalau tidak dapat memenuhi spesifikasi yang ditetapkan akan diterminate. Itu yang kita pengguna proton nak.. Kalau proton ikut kaedah ‘automotive supply chain management’ macam syarikat lain rasanya produk proton memang boleh bersaing diperingkat antarabangsa.

    Kita ada banyak anak tempatan yang mempunyai pelbagai kepakaran dalam bidang automotif, tak kiralah dari segi R&D, Production, Engineering, QC, QA dsbnya. Tapi sayang, kita tak fully utilised kepakaran mereka. Kadang2 kalau kita fikir balik pihak pengurusan proton yang kena main peranan banyak, bukannya hanya set output & launch produk je..

    Kalau kita tengok di kilang Proton Tanjung Malim sendiri, berapa ramai staff yang menggunakan proton sebagai kenderaan harian mereka? Sepatutnya pihak pengurusan kena pastikan kenderaan yang mereka guna tak kiralah first atau second car mestilah kereta proton. Staff sendiri pun pandang rendah tentang kebolehan proton, macamana kita nak harap pengguna lain pun percaya proton. Contoh mudah, kalau kita jual kopi segera yang mempunyai pelbagai khasiat, tapi kita tak minum kopi segera yang kita jual tu. Orang percaya ke produk kita kopi kita? Orang tak kenal mungkin beli.. Tapi kalau orang terdekat dengan kita yang tahu kita tak minum kopi tu memang sahih dia tak beli kopi kita tu..

    Kalau anda rasa turbo 1.6 tu berbaloi terpulang kepada anda. Pada saya banyak lagi proton perlu buat untuk menjadi pemain global..

    En. farghmee, tinggal kat mana? kalau ada masa kita minum teh tarik, boleh sembang2. Apapun proton perlu ada dalam industri automotif sehingga bila-bila, supaya cucu-cicit kita berbangga dengan kebolehan anak tempatan..

  42. farghmee berkata:

    pulang paku buah keras? xde la.
    yg aku rasa perlu betulkn, aku betulkan.
    yg korg rasa aku salah, korg betulkan la aku.
    no problem :)

    TT? ajak sume2 skali geng kita dlm forum ni, br syok:)
    aku duk KL je.

    bab vendor mengvendor ni mmg aku sokong kalu proton bersikap tegas!

    campro valve lift.
    campro cps valve timing + vlave lift.

  43. hamid berkata:

    OK, setlah satu tarikh.. Boleh kita beramah mesra dengan ahli forum.. Saya duduk SPetani tapi selalu outstation KL..

  44. tanahairapiangin berkata:

    Setuju dengan pendapat bro. hamid. Proton perlu buat sesuatu untuk tingkatkan kualiti kenderaan secara keseluruhan dan bukannya hanya tahu mix/match & launch product.

  45. LabuLabi berkata:

    Saya dalam dilema, saya dah test drive citra gs (tahun 2005) & exora (2 bulan) – dua-dua ofismate punya. Secara keseluruhan memang citra best. Kalau outstation iku PLUS memang citra smooth & steady. Exora kalau ikut jalan federal, kalau ada lori kat depan takut jugak nak overtake sebab lambat (kalau manual punya mungkin ok rasanya). Tapi tak kisah bukan nak berlumba pun, nak bawak famili je. Saya minat exora sebab aircond support sampai pasengger third row.

    Citra masalahnya member bagitau kata citra selalunya mesti kena masalah radiator. Dia punya habis warranty radiator bocor. Kena tampal. Lepas tu ok. Takut jugak kalau tengah drive bawak famili overheat kat higway ke.

    Exora member pulak ada bunyi ‘guk’ dekat tayar depan jika jalan tak smooth. Yang lain2 tak ada masalah.

    Mintak pandangan sifu semua, mana satu pilihan bijak? Saya macam minat pada citra. Boleh tak share tentang fuel consumption exora, masalah kalau nak overtake kenderaan depan, dan lain2.

    • ZUL AZLY berkata:

      CITRA SE 2011 DAH TAK DE MASALAH LAGI. APO YG ORG MALAYSIA COMPLAIN, SEMUANYO DAH DI BAIKI ATAU DAH DIPERBETULKAN. KALAU TAK CAYO CUBO DULU BAWA. INJIN MANTAP, SONANG NAK POTONG WALAUPUN TGH NAIK BUKIT. DLM CANTIK, MASO DEN AMBIK PADO BULAN NOV 2011, SEMUA EH DLM PLASTIK TEMASUKLAH DLM DASHBORD. SONANG JO NAK TAU KALAU PLASTIK TU CALAR ATAU TERALEH MESTI ORG DAH PAKAI NYO. SONANG CITO KALAU KETO YG KURANG PERMINTAANNYO DLM PASARAN, KUALITINYO MESTI OK NYA TAPI KALAU KETO TU BANYAK PERMINTAAN DLM PASARAN KUALITINYO MESTI KURENG SIKIT. SOBAB EH MANUSIO MESTI LOTIHNYO BILO BANYAK TEMPAHAN

  46. rusdi berkata:

    En labu dah test kan dua-dua mpv. Pilihan ditangan anda. kalau tanya dalam forum proton memang la forummer akan kata proton bagus. Kalau masuk forum kereta korea mesti diaorang kata kereta korea bagus. Kalau masuk forum honda, toyota, nissan pun macam tu jugak.

    Yang paling penting tanya owner kenderaan tu sendiri. Rasanya kedua-kedua mpv ni ada pro & cons masing2.

  47. prodas berkata:

    warna merah cun beb…..

  48. deep berkata:

    Kalau nak smooth amik citra. Pickup & gear smoothness memang best. Tapi tiga empat tahun pakai kena tampal radiator.

    Kalau nak pasengger belakang selesa amik exora. Aircond sampai belakang tu beb.

    Kalau ada duit lebih amik alphard. Memang selesa tahap gaban.

  49. prodas berkata:

    tapi citra teknologi lama…lebih baik exora…hehehe

  50. Safuan berkata:

    Campro teknologi baru ke? ;-)

  51. prodas berkata:

    yes..teknologi baru..

  52. armand berkata:

    yes.. teknologi terbaru & terlatest, tapi performance & smoothness outdated..

  53. rusdibakar berkata:

    Engine citra sama ngan mazda premacy MZR L4 Type 2.0 L FS-DE/FS-ZE. Just for sharing.

  54. lan berkata:

    Citra mpv ke? Aku nampak macam station wagon je.

  55. fiz17 berkata:

    kawan aku ada beli citra ni bru jew pkai 2 bulan tp enjin dh rosak.tk tahu sbb apa.

  56. shahrol berkata:

    salam,
    aku dah baca forum korang semua.dulu aku susah gak nk buat pilihan..exora takder pick up..avanza..melambung2.citra radiator bocor..honda stream.toyota wish,mitsubishi grandis,odessey..mahal sgt..

    bajet aku dlm rm 700-800 je sebulan..nk beli alza..kecik sgt la pulak..last2 ada 4 pilihan je dlm bajet aku tu
    -exora
    -alza
    -citra
    -avanza
    kalau pompuan,dia look at interior je..aku tgk semua..dr segi practikal,alat ganti,dan semua problem yg ada..last2 aku beli la citra..rasanya ok jer..harap2 takder la problem.minyak pun ok..mcm waja je.sama.seb lg satu kete aku tu waja.

  57. mailfelda berkata:

    Citra antara kereta keluaran naza yang tak ada masalah sebanarnya. Tapi persepsi orang terhadap naza ni rendah. Company melayu, kalau tengok dalam forum banyak yang hentam naza berbanding hyundai (kah bintang). Sama jugak dalam kes proton orang selalu hentam walaupun proton dah improve banyak sebenarnya.

    Kalau citra ni masih pakai emblem kia caren rasanya harga mesti 100k above, tapi dah jadi kereta nasional harga dapat direducekan. Kira untung la siapa beli.

    Tapi problem dia, 3 ke 4 tahun nanti mesti radiator bocor. Problem dia, fin radiator nipis sangat & pakai 2 bracket saja. Tapi keluaran 2008 onwards dah pakai 6 bracket. Setakat ni keluaran 2008 keatas tak dengar lagi masalah radiator bocor. Tak tahu la pulak dua tiga tahun lagi.. heh.. heh..

    Exora sebenarnya bukan takada pickup bro, tapi charecteristic dia 3.5k rpm baru enjin kick. Kena biasakan diri dengan character cps. Yang kata pickup lembab tu orang yang tak pernah pakai. Bagi aku kira ok la untuk bawak family, bukan nak race pun. Jangan bandingkan exora 1.6 ngan livina 1.8 pulak. Memang la tak ada power. Cuba bandingkan ngan livina yang 1.6 jugak, tengok power sama tak?

  58. MAZLAN berkata:

    TAPI YG PENTING AKU DAH PAKAI CITRA NEW FACELIFT 1 TAHUN PEHHH MANTAP MINYAK BIASA AJA YE LAH DAH 2.0 X KAN NAK BANDING NGAN 850

  59. Zainal berkata:

    Salam ,

    Aku baru pakai Citra 2 bulan ,
    Bawak ok , tpi problem sikit2 tu terpaksa terima lah ngan harganya.
    Yang penting family selesa berbanding dgn kereta.

  60. kiske berkata:

    Bagi saya citra ok je. Rasanya berbaloi dengan harga yang ditawarkan. Apapun kepada bakal owner, kalau nak beli mpv testdrive kesemua mpv (lagi elok kalau ada kawan yang pakai & bukannya testdrive unit). Lepas tu baru buat pilihan. Biasalah, citarasa orang ni macam2 ada suka interior, exterior, quality, 2nd value, tork, hp, installment, roadtax etc. Apapun semua kenderaan tu bergantung pada owner, kalau pandai jaga lamalah hayat kenderaan tu.. Gen2 (First model nonCPS) adik aku dari tahun 2004 tak ada masalah apapun. . Masalah minor tu biasalah, kereta apapun ada. Cat macam baru lagi.
    Kalau famili saya besar mungkin citra ni termasuk dalam list mpv pilihan.

  61. jep berkata:

    mane ade campro 2 teknologi baru huhu campro tu dgn enjin doch same jela name je lain mitsubishi dah kuarkan enjin doch dr taun 90an lg…

  62. amran berkata:

    Dulu2 ada jokes org cerita pasal nak beli kereta. Soalan yang selalu ditanya pada salesman.

    Melayu : “Minyak save ke? Satu liter boleh pergi berapa km?”
    Cina : “Pickup kuat ke? Boleh naik genting tak?”
    India : “Berapa orang boleh isi dalam ini kereta?”
    Benggali : “Berapa lama boleh pakai?”

    Sorry bro prodas, sekadar joles. Kalau tak sesuai delete ye..

    Apapun tak kira la teknologi baru ke lama ke, yang penting jaga maintenance kereta anda. Insyaallah, bertahan lama..

  63. Arrie berkata:

    Sy tertarik dengan design bumper nya, kalau bisa saya order bumper depan facelift saja bagaimana? Berapa harga dan biaya pengiriman ke surabaya-indonesia? Please email saya

  64. Man4112 berkata:

    emm ….tak berapa menarik la si citra ni…. tapi dengar kata citra ni kuat penggunaan petrol? betul ke? ke just gosip2 je…eheheh

  65. rosdan berkata:

    Citra row belakang sempit. Kalau nak duduk 3 orang dewasa tak lepas. Budak je sesuai dok belakang. Petrol? save berbanding Exora. Tak percaya trylah convoy kedua2 kenderaan ni ikut highway & jalan persekutuan.

  66. Ahmad Johari berkata:

    Citra baru tak banyak masalah..penggunaan minyak seliter
    lebih kurang 16 hingga 17 sen mix driving maknanya lebuhraya
    bandar dan luar bandar.Perjalanan jauh mantap dan tak penat.
    Tapi aku tengok.. belum test drive lagi nampak cun gak dan
    nampak lebih selesa..ada sesiapa boleh beri komen

  67. MAT CITRA berkata:

    Salam.

    Saya sedang dalam proses nak beli citra untuk pakai long term punya.

    Mungkin dalam 15 tahun.

    Saya rasa ok kot, jika jarang dipakai.

    Tapi saya akan beli satu kancil used sebagai 2nd car.

    Cuma kalu minyak naik dan tak reti2 nak turun, maka saya akan memberikan cadangan kepada tuan syed zainal @ md proton supaya mengeluarkan kereta lembu elektrik!

    Kalu ini terjadi, saya rasa bukan saje jepun, malah syarikat Boieng pun akan berguru dengan proton.

    Sekian, dimaklumkan.

  68. EMBAH CITRA berkata:

    Kabare?

    Aku nak beli Citra RS SE lah.

    Agak2nya wokey tak?

    Nanti kalu aku nak jual tempe guna kereta ni ada gaya tak?

    Tolong bagi pendapat pada WAK ye.

    Thanks.

  69. BAPAK CITRA berkata:

    Dear,

    I’m like Citra because of the zero down payment, full loan, 2.0L & etc.

    So. what are you waiting for?

  70. MOHD ZULAZLY BIN SAMAT berkata:

    DEN BARU BELI CITRA SE. BARU 3 MINGGU KELUAR. DEN ADO KETO GEN 2 FIRST MODEL MANUAL 2004 & VIVA 1000CC. NANGIS DEN BIO JUAL VIVA TU BAB BANYAK JASO EH. MINYAK JIMAT DAH ENAM TAHUN PAKAI TAKDAK MASALAH WALUPUN ENJIM BUNYI MOTOBOT. MEMANG DAH BUNYI VIVA CAM TU. GEN 2 DEN TAKDO MASALAH SAMPAILAH DEN SORAHKAN KEK ADEK DEN POWER WINDOW BELAKANG ROSAK LAK. MERAJUK KOT. DEN SAYANG GEN 2 NI. DEN BAWAK 210KM SEJAM KAT HIGHWAY TAKDAK GOYANG NYE SAMPAILAH LAH POLIS KEJA. YG TU KONO LA BOGHONTI DATUK DAH SAMPAI BEB. DAH TAMBAH ANAK NI DEN BOLI CITRA SE. MEMANG SELESO ASYIK NAK TERTIDO JO NAIK KETO NIE. HARI2X NAIK KETO NI ANAK DEN MINTAK BUKAK CITI BOBOYBOY. WALAUPUN JARAK DIO DOKEK. PENGUNAAN MINYAK SAMO JO CAM GEN 2 DEN. CITRA LAMO MEMAG ADA MASALAH SOBAB DEN DAH TRY KETO ABANG DEN SOBOLUM DIO TUKAR BMW & HONDA. YG BARU NIE SEMUANYO LOMBUT DALAM EH TAK CAM GEN 2. YO LA GEN 2 TU CAM KETO LUMBO SIFAT EH. DEN ANTAR SERVICE MASO DALAM GERENTI JO LOPEH TU ANTAR LUAR LA. KIA, PROTON DAN PRODUA DAH PAKAI SPARE PART APM DA. DAH TAK MAHAL LAGI. ECON CITRA NIE KUAT CAM GEN 2. BERKABUS SPEK DEN. PICK UP KUAT MAKLUM LA 2000CC. TAPI CITRA BARU JE. APO YG ORANG RAMAI COMPLAIN TENTANG CITRA NIE. SEMUONYO NAZA DAH BUEK PEMBAHARUAN TAK MACAM CITRA DULU. KALAU TAK CAYO CUBALAH TOMPI BILO DAPEK CITRA BARU BALANCING DAN ELAIMENT TAYAR EH DULU DARU SYOK DRIVE. SALAM

  71. Sayang Citra berkata:

    Saya dah pakai Citra 2 tahun. Beli secondhand aja. Sehingga kini 2 perkara saja yang dah dibaiki. Pertama radiotor, tukar sebelum Aidilfitri lepas dan yang kedua aircond 2minggu lepas (kompresor tak jalan) – cuma masalah suis dekat dash board aja. Bawa kat kedai aircond – modified suis dah ok sampai sekarang.

    Nak cerita pengalaman pakai kereta memang dah banyak, sbb saya memang suka tukar kereta maklumlah kereta second hand aja. Pernah pakai Proton Saga (manual), Wira(Auto), Perdana (A)dan Kembara(A) (wife punya) terkini Cita(A) model 2006.

    Dari segi pemanduan Perdana lebih selesa, pickup dan mantap berbanding dengan Citra walaupun ccnya sama 2000cc. Wira kira ok juga tapi kurang pickup untuk memotong bila tukar gear berdaum maklumlah 3 speed aja, manakala Kembara pula memang sesuai untuk bersantai waktu petang aja – kalau nak long distance memang memenatkan (maxima speed cuma 120km/jam itu pun kat lebuh raya – takut sbb goyang)

    Dari segi penggunaan minyak pula, Citra hampir sama dengan perdana iaitu sekitar 17 – 18 sen sekilometer begitu juga dengan Wira 1.5 (A) hampir 17-18sen sekilometer (ini disebabkan Wira hanya 3 speed). Kembara (Auto) pula petrolnya lebih kuat berbanding Citra, Perdana dan Wira iaitu l/kurang 19-20sen / km walaupun ia cuma 1300cc sahaja.

    Kenapa saya beralih kepada Citra?

    - trend sekarang – ramai suka guna MPV walaupun anak cuma 2 orang, nampak bergaya.

    - boleh bawa barang berkotak yg besar apabila tempat duduk belakang dan tengah dilipat.

    - nak tukar selera sbb dah 6 tahun guna Perdana.

    Apa masalah Perdana?

    -Maintenance – dah 2 kali tukar speed gear, setiap kali tukar RM1800 – RM2000.

    -maintenance lain pun tinggi berbanding Wira (kadang-kadang sehingga 100%). Contoh tukar drive shaft, kalau wira cuma RM120-RM150 sahaja, ttp Perdana (RM230.00-RM280).
    Dari segi ketahanan s/part cuma 2-3 tahun saja tak tahulah kot-kot kedai s/part tu tipu sbb selalunya saya minta barang ori tak tahulah kalau dia bagi barang local.

    Jadi kepada sesiapa yang rasa nak tukar atau beli kereta tu, bertanyalah kepada kawan-kawan yang arif. Jangan cuma baca dalam blog kerana kekadang ada yg saja-saja nak bercerita dan lebih teruk lagi nak memburukkan produk orang lain.

    So, fikir-fikirkanlah.

  72. Pay day loan berkata:

    It’s going to be end of mine day, but before end I am reading this wonderful article to increase my experience.

  73. rumput kapet berkata:

    sy kg di changlun 5km dr thailand. 5 thn setia dgn citra. thn lps spend rm4k modify gear box, enjin rod n filter turbo. kljuan 120km hnya 2rpm n kljuan 140km valve akn buka seprti mivec. teruja dgn ngauman bunyi enjin sprti ekzos mugen bmw 5series. pmnat honda civic di highway trpksa bg laluan. pngalman sy utk dikongsi penah drive keta abg2. proton, perodua n toyota trnyata semuanya kurng memuaskan dr segi handling n comfort. citra adlah krta ke 3 sy.sngt ykin bila mngambil selekoh n perjalanan jauh yg xpenat. sy drive ‘balik hari’ dr kedah ke upsi n siap pi mkn di kuala perlis. suspension mnyamai mez c200 bapa sy. pesanan ikhlas dr sy, anda perlu bayar lebih utk merasai erti kepuasan. xda keta dlm dunia sehebat lamborghini dgn sparepart bhrga ratusan ringgit.

  74. cheap sailboats berkata:

    What’s up everyone, it’s my first visit at this web page,
    and article is truly fruitful for me, keep up posting these content.

  75. Spot on with this write-up, I actually think this amazing site needs a
    lot more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information!

  76. We stumbled over here different web address and thought I might check things out.
    I like what I see so i am just following you.

    Look forward to exploring your web page yet again.

  77. Excellent, what a webpage it is! This weblog provides
    useful data to us, keep it up.

  78. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
    and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are
    looking to swap solutions with others, why not shoot me an e-mail if interested.

  79. business finance berkata:

    I am sure this paragraph has touched all the internet viewers, its really really fastidious post on building up new website.

  80. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
    get four e-mails with the same comment. Is there any way you
    can remove me from that service? Thanks!

  81. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

  82. Hi there friends, how is everything, and what you desire
    to say regarding this post, in my view its actually
    awesome for me.

  83. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!

    Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
    Carry on the fantastic work!

  84. Simply wish to say your article is as surprising. The
    clearness for your publish is just nice and i can
    think you are an expert on this subject. Well along with your permission allow me to take hold of your RSS
    feed to keep up to date with imminent post. Thank you
    one million and please carry on the gratifying
    work.

  85. anaknye berkata:

    macam mana dengan kia carens,sy nak tahu lebih pasal carens ,tolong sy

  86. AnthonyCap berkata:

    Chcialbym rozpoczac swoja dzialalnosc. Jednak koszty z utrzymaniem jej sa dla mnie dosc znaczace. Ostatnio pomyslalem o skorzystaniu z biura wirtualnego. Znalazlem oferte http://officepoland.eu/warszawa.php … Korzystal ktos z Was uslug biura wirtualnego ? jak to wyglada w praktce? z gory dziekuje za pomoc…

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s