Archive for the ‘proton EMAS’ Category

saya baru sahaja perasan ada gambar yg di siarkan di blog funtastikodesign bekenaan dengan kereta kompak seperti gambar dibawah.

spyshot di kilang Proton

spyshot di kilang Proton

jika anda lihat betol2 model yang di bungkus hitam itu adakah model Mitsu i-MIEV???

Mitsubishi i-MiEV

Mitsubishi i-MiEV

 

dan apabila saya melayari blog Arena Kereta saya dapati jenama Peugeot dan Citroen juga rebadge. jadi adakah Proton juga mahu melakukan perkara yang sama?

Citroën-C-Zero

Citroën-C-Zero

Peugeot-iOn

Peugeot-iOn

jadi adakah Proton juga akan rebadge model ini. dan adakah Projek Proton Emas tidak menjadi????

proton VS VW

proton VS VW

Proton Emas

Proton Emas

VW Polo

VW Polo

setelah anda lihat gambar2 diatas anda boleh bandingkan sendiri lh…. Design lebih kurang sama… tetapi bagi saya smart lagi Proton… apa pula pendapat anda??

Adakah ini Persona R? atau Inspira Phase 2???

Perbandingan dengan side profile INSPIRA


Perbandingan dengan side profile TUAH

Adakah ini EMAS?

Perbandingan dengan side profile EMAS

spyshots pertama Persona R & EMAS prototype sedang menjalani ujian di Test Track Proton. Gambar ini telah di ambil oleh Bro CHOR. Akhirnya dapat juga dia snap gambar walaupun terpaksa saya zoomkan & gambar agak pecah sedikit. :)

cambar sebenar yang agak jauh….

emas

emas???

exora-leper

exora-leper

proton inspira phase 2??

proton inspira phase 2??

proton persona R??

proton persona R??

bagi saya ianya bukan Persona R… saya rasa ianya Inspira Phase 2… cuba anda perhatikan betol2… dan spyshot yang dikatakan proton emas pulak macam buakan model sebenar.. ianya mungkin mule test.apa pendapat anda!!!

 

info ini saya peroleh dari bro campro.

 

 

Proton Emas Hybrid

Proton Emas Hybrid

proton mempamirkan proton emas biru. walaupn saya tidak berpeluang untuk duduk di dalam proton emas ini… saya tetap berpuas hati dapat melihat model ini dengan dekat.

Proton Emas sisi

Proton Emas sisi

Proton emas ini adalah hasil design proton bersama Italidesign..dengan mengunakan enjin hybrid… apabila saya lihat dengan dekat model ini sebenarnya lebar tetapi pendek… dalamannya kelihatan luas walaupun dari luar kelihatan kecil.

Proton Emas belakang

Proton Emas belakang

Lampu belakang proton Emas adalah jenis LED… menurut info ketika pelancarannya di GENEVA Kereta proton Emas ini menjadi platform untuk design baru Proton. Tetapi ada yang katakan, model Persona R nanti barulah Design arah tuju Proton.. apa2 pn kita tunggu.

Proton Emas pemanduan belah kanan

Proton Emas pemanduan belah kanan

Proton Emas yang dipamirkan di KLIMS 2010 adalah pemanduan belah kanan. Menurut info yang saya tanyakan kepada kakitangan Proton adakah model Emas 2012 nanti apabila di produksikan sama seperti model yang dipamirkan.. atau akan ada kelainan seperti gambar proton emas yang lampu depan besar yang pernah di sebarkan gambarnya di Paultan? Seorang kakitangan proton itu menjawab model yang akan diproduksikan akan sama dengan apa yang dipamirkan..cuma ada perubahan kosmetk sedikit katanya.. apa2 pn kita tunggu dan lihat nanti..hihi

Proton Emas Malaysia

Proton Emas Malaysia

Proton Emas Malaysia

Proton Emas Malaysia

Proton Emas Malaysia

Proton Emas Malaysia

lebih ga,mbar di bawah

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

sementara menanti info2 terbaru yang bakal di peroleh di KLIMS 2010 nanti saya saja mahu berkongsi gambar2 proton emas biru yang di ambil dari kakitangan proton di bahagian R&D proton… marilah kita sama-sama lihat gambar proton emas ini…

Apa yang anda mahu lihat nanti kejutan proton di KLIMS 2010???

Kuala Lumpur Internasional Motor Show (KLIMS) 2010

Kuala Lumpur Internasional Motor Show (KLIMS) 2010

Setelah mendengar khabar angin bahawa proton emas dan clay model persona R tidak akan dipamirkan…(harap2 tidak betul..) saya telah mencari serta bertanya dgn kakitangan proton sendiri untuk mencari kepastian. org pertama yang saya tanya adalah pakcik saya. dia menyatakan bahawa proton emas dan Persona R akan dipamirkan.. selain itu saya tanya kakitangan dalaman proton yg terlibat dgn pameran di KLIMS 2010 model2 yang akan di pamirkan lebih kurang 7 buah semuanya..

1. inspira extreme (R3)-(confirmed)

inspira extreme (R3)-(confirmed)

inspira extreme (R3)-(confirmed)

2. inspira patrol..(xconfirmed)

inspira patrol..(xconfirmed)

inspira patrol..(xconfirmed)

3. saga baru (confirmed)

saga baru (confirmed)

saga baru (confirmed)

4. exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

exora hybrid, electric or turbo (xsure mne 1)

proton Expira

proton Expira

5. emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

emas prototype (warne biru) (xconfirmed)

6. persona R concept clay model (confirmed)

persona R concept clay model (confirmed)

persona R concept clay model (confirmed)

gambar hiasan Persona R

gambar hiasan Persona R

7. softroader (confirmed)

softroader (confirmed)

softroader (confirmed)

base on ape yg dibincangkn mse bulan 7 ari2 la… pas2, latest news aku xtau. sorry ye…

ini info yg saya dapat.. menarik juga.. pasal SOFTROADER..langsung kita tak tahu.. pandai proton cover line..

sure KLIMS kali ni x  mengecewakan…
softroader 2 concept lite 4×4 yg diharapkn 2…  design canggih sgt… overprice plak nnt. haha. jgn lupe vote utk design 2 kalau nk diproduksikn…

ini kata2 yg dia bagi kt aku.. so rasanya macam menarik giler.. info KLIMS 2010 nanti….!! pehhh… RUGI kalau tak pergi..

tapi harap2 perancangan awal ini jadi…. insyaalah.. doa byk2..

Dia katakan NANTIKAN KEJUTAN dr PROTON di KLIMS 2010!!!!

#gambar2 diatas aalah gambar hiasan semata2…tiada kebenaran yang dipastikan..

sebelum ini saya ada ternampak gambar Lotus Emas…yang mengunakan platform Proton Emas untuk dijadikan model Lotus.. pada mulanya saya sangkakan hanya lakaran semata2… ini gambarnya

rupa-rupanya ianya benar dan  berita terbaru saya peroleh dari blog Funtastikodesign.

menurut br campro.. info dan gambar ini diperoleh dari bro Azrai . dia lah yang bagi link gambar ini.. Lotus EMAS ini juga bakal dipertontonkan di Paris Motorshow..sungguh menarik!!! dan saya teruja … bila pula proton akan memaparkan model Emasnya??

tq kepada bro Azrai..n bro campro!!! bagi gambar terkini..

ini adalah supermini hibrid dengan DNA kereta sport!  ianya dikenali sebagai kereta Kecil Lotus Global  (Lotus Global Small Car) yang berasaskan pada salah satu prototaip syarikat induknya, Proton iaitu proton Konsep EMAS yang dilancarkan pada Mac di GENEVA Motor Show. Rencana tersebut adalah untuk menjual versi lima pintu jenama Proton di Malaysia, dan tiga pintu variasi Lotus di pasaran lain di seluruh dunia termasuk Inggeris.

kereta konsep Lotus ini akan dipamirkan di Paris Motor Show. Konsep EMAS ini ditulis oleh rumah desain Giugiaro Itali Italdesign, sehingga derivatif Lotus tidak kekurangan gaya. Sebuah trapesium grill depan, diapit oleh ventilasi segitiga dengan lampu LED berjalan, ditambah lampu depan slot-seperti, membuat front dan agresif.

Gabungan yang mengisi lengkungan dan aero kit menghabisi isyarat sporty styling. Di dalam, tubuh-memeluk kerusi Recaro meningkatkan kepercayaan panas Lotus ‘menetas. Tak seperti biasanya, meskipun, melainkan apa yang anda tidak dapat melihat yang benar-benar akan menarik perhatian orang. Tersembunyi di bawah kulit adalah tanah-melanggar plug-in powertrain hibrida dengan potensi untuk kembali ekonomi lebih daripada 100mpg.

Dalam nada yang serupa dengan Vauxhall’s Ampera, ia memiliki bank bateri di bawah tingkat dan sebuah motor elektrik pada as roda belakang, memandu roda belakang. Diapit adalah tangki bahan api yang membekalkan Lotus-direka 50bhp enjin 1,2-liter tiga-silinder rentang-extender di depan.

Tenaga elektrik sahaja dianggarkan berlangsung selama 30 batu – banyak untuk perjalanan rata-rata – berkesan membuat ini kenderaan sifar-emisi bagi pengguna tertentu.

Sebuah charge penuh harus memakan waktu sekitar tiga jam dari 240V socket. Tapi ketika jarak yang lebih besar perlu ditutupi, enjin pembakaran tiga-silinder tendangan dan menyimpan bateri topped up melalui generator.

Lotus saat ini menjual sekitar 2.000 model setahun, tetapi dengan gelombang pasang yang model baru rencananya adalah untuk meningkatkan angka itu untuk lebih dekat 8,000 – dan ini menetas Hibrid adalah komponen kunci.Mengharapkan untuk melihat prototaip kereta di pameran Paris tahun ini, dan versi pengeluaran pada tahun 2012.

info disunting dan diterjemahkan dari http://www.autoexpress.co.uk/news/autoexpressnews/256633/lotus_new_mini_rival_revealed.html