Perodua ViVA ELITE

Posted: 23 Julai 2009 in automotif, PERODUA, perodua Viva
viva elite

viva elite

grill baru

grill baru

viva baru

viva baru

 

interio

interio

interior seat

interior seat

back

back

Komen-komen
  1. Adam berkata:

    macam2 keluar viva elite(45k) sampai ke viva BX (25k)
    kenapa??? sebab sales bulan June menunjukkan proton dah mendahului perodua..

    sekarang strategy perodua nak kembali menduduki no.1 dgn model ini dan upcoming oerodua MPV

    tapi proton pon ada strategy mereka utk terus kekal prestasi seperti bulan june..
    pertama dgn pelancaran model saga SE (RM45k)
    dan utk persaingan perodua MPV.. proton bukan saja akan keluarkan Base line manual exora bawah 60k tetapi dgn mengwar warkan waja replacement nodel(Mitsubishi lancer) yg akan dikeluarkan pada 2010.. dua model ni pasti memberi saingan pada perodua MPV

  2. Prismo berkata:

    Betul tu adam… nampak gayanya, Perodua betul2 struggle sekarang ni… Proton pulak makin berdaya saing..

  3. Prismo berkata:

    Tgk dari interior viva ni.. apa yg Elite nya tu??

  4. matt berkata:

    yg elitenyer nama…..bukan sekadar rupa….RMnyer juga..

  5. fauzan berkata:

    “Perodua akan memegang title no. 1 utk selama-lamanya” – Statement Abdul Syed Hafiz (pengarah urusan perodua.

    hmmm…harap2 dia telan balik kata2 tu.

    cheers!

  6. farghmee berkata:

    malas dh nk komen😉

  7. taeone berkata:

    perodua mmg mcm tu,asyik asyik tukar kulit,ape kez..
    yg kaye toke jepun..

  8. Knoxx berkata:

    Perodua amat kurang keluaran model baru pada tahun lepas dan tahun ini. Untuk menaikkan jualan, keuntungan, kitaran duit perusahaan dan saham, maka perodua sebagai persaing dengan pengeluar automotif lain, terpaksa reproduce viva semula ke versi baru..

    Sebabnya Untuk buat model baru perodua terpaksa tunggu model toyota yang baru untuk di reproduce sebagai model “Perodua” yang baru di Malaysia..

    komen aku nie dari segi pandangan business je, part teknikal aku tak tau lah.. korang lebih expert..

  9. nazri berkata:

    sedihnya cuma viva elite je yang ada power steering… yg lain no power steering.. +side.. ada 2 airbag, abs, ebd.. active safety system…

    passive safety system takde memandangkan viva pnye side beam, front beam kecik cenonet jer… peace…

  10. prodas berkata:

    mana lagi berbaloi dari viva elit dgn proton saga SE????? pikir sendiri buat pilihan……

    ape2 pn TANIAH buat PROTON…kerana berjaya memagang kenderaan no.1 pada bln Jun lepas…harap2 ia berkekalan…….

  11. nanahana berkata:

    dah tau dr laswik😛 sbb sy pembeli viva spec baru (agaknye.. jnji ade kete😛 ) viva elite tu pun dorg promote.. but i cant have it… mahal gak tuu.. nk buat kete g balik keje je… heheee… anyway cat wait 4 my car to arrive at my homie…😀

  12. Adam berkata:

    Knoxx said
    Sebabnya Untuk buat model baru perodua terpaksa tunggu model toyota yang baru untuk di reproduce sebagai model “Perodua” yang baru di Malaysia..

    komen aku nie dari segi pandangan business je, part teknikal aku tak tau lah.. korang lebih expert..

    ==========
    knoxx.. dari segi business.. sebenarnya toyota takde kena mengena dgn perodua… org mesia (peminat perodua) je yg mengembar gemburkan benda tu sebab nama toyota itu sendiri..
    hakikatnya Toyota Japan hanya buat business dgn Daihatsu Japan…dan daihatsu ni memiliki perodua.. so ia bukan secara langsung perniagaan dgn toyota tetapi dgn Daihatsu..

    maksudnya… model yg bakal dikeluarkan oleh perodua ni.. takde kaitan dgn toyota .. tetapi hanya dgn Daihatsu..iaitu Hanya product keluaran daihatsu je yg akan di rebadge oleh perodua..

    sebab sesetengah org berfikiran kununya perodua nanti nak rebadge toyota vios la, toyota wish la…

    hakikatnya kalau daihatsu tak rebagde keta2 tersebut.. jgn harap perodua nak keluarkan keta tu

  13. prodas berkata:

    oo betul 2 adam…. bile lah perodua nak buat kereta sendiri….

  14. Kereta Aku Namanya Proton berkata:

    Salam Sejahtera
    VIVA Tidak ada nilai bagi wang anda…badan kecil, enjin kecil, ruang kecil, bonet kecil, x sesuai untuk perjalanan jauh, pengendalian x bagus..sesuai untk pi kerja ok
    tetapi harga mahal sesangat kenapa la perodua wat cam nier….harga kereta tak padan ngan nilai.

  15. blogajim berkata:

    adam kata tuu betul. masa proton awal2 dulu pun, proton nak kuar model pun model yg dah mitsubishi taknak. proton kene recycle model tuu laa. model gerek2 mana dapat beb. proton ada hak utk ubah rupa keta mitsubishi tuu tapi hanya skit jer peratus nya; ubah bumper, lamps, dashboard, gitu jer la

    perodua tak leh nak produce model baru sbb takde model recycle dari daihatsu. sbb ekonomi global laa. so facelift jer la.

  16. fauzan berkata:

    Saham daihatsu adalah saham terbesar dalam perodua, n daihatsu kini adalah milik toyota. secara automatik perodua milik toyota ar. Perodua bleh menerima mana2 model daripada toyota atau daihatsu mana yg difikirkan sesuai dgn pasaran di sini. Daihatsu lebih kepada pasaran kereta2 kompak. Dan buat masa nie saya rasa perodua pun akan meneruskan tradisi dgn kereta2 kompak kerana ternyata strategi mereka sebelum nie berhasil (tapi belum tentu sekarang n akan datang).

  17. Adam berkata:

    Fauzan
    Perodua hanya rebadge keta Daihatsu dan bukannya Toyota walaupun Toyota memilik Daihatsu..
    contoihnya perodua viva tu rebadge dari model Daihatsu.. dan toyota takde model tu..
    amik contoh toyota Vios.. selagi Toyota tak bagi kebenaran Daihatsu rebadge keta tu ke model Daihatsu .. jgn harap perodua nak rebadge model tu

  18. noname berkata:

    apa pun nama jer kereta perodua ngan proton nih mmg cepat reput…low kualiti…

  19. prodas berkata:

    yeke noname???? anda pernah memiliki kereta proton ke???? reput ke???? tak cuba kutuk lebih……..

  20. ejafaeza berkata:

    ape yang penting,kiter samer2 naikkan kualiti barang butan malaysia bukan nak compare saper yang lagi bagus tak gitu awak2 sume….

  21. prodas_afiq berkata:

    yes…that’s right……. sokonglah buatan Malaysia…..

  22. zack hakimi berkata:

    PERODUA DH BNYK KLUARKAN MODEL2NYA..DAN MENDAPT KEUNTUNGAN YANG GILA BABAN BANYK..

    TAPI KENAPA X PENH CUBA UNTUK MEMBUAT DESIGN SENDIRI..(AT LEAST)..COZ TECH TU KALU BORROW FROM DAIHATSU KE HAPE KE X KSAH..PERODUA DH 16 TAHUN KAT MESIA NI..(IF IM NOT MISTAKEN LA)MORE LESS…

    PROTON SELEPAS 15 TAHUN PENUBUHANNYA DAH DARING WAT DESIGN SENDIRI( FINDING IT OWN IDENTITY) BUT THE TECH PART STILL CARRY FROM MITSU…
    BUT ITS FINE..

    DAN DARI KEGAGALAN DAN KRITIKAN WAJA LAH PROTON MULA BELAJAR..MEMBETULKAN APE YG SALAH..DAN SEKARANG…

    HASILNYA PRODUK PROTON DITERIMA MSYRKT ANTARABNGSA…

    XTUALLY KALU PERODUA MNGHASILKAN IDENTITI SENDIRI THTS BRU DIKATAKAN MALAYSIAN DESIGN….

    WAKE-UP PERODUA..JGN HNY RND BUMPER N STERENG JA…

    SHOW OFF UR SELF…

    LEARN FROM PROTON…UR BIG BROTHER…

  23. ViLdaFida berkata:

    Fuh…bg i la…janji xwat hal,selamat dan jimat minyak itu sudah bagus utk wat pi blk keje..But i suka dsign viva coz match ngan i.design proton lak its ok coz sesuai utk family beso…
    Anywy congrate to Proton dan Produa coz persaingan yg sihat..erm…

  24. zack hakimi berkata:

    WAJA REPLACEMENT MODEL….

    SAPE2 ADE SPYSHOT TU LEH LA SHARE NGN MEMBR2 KITA D PRODAS NI K??

    X SABO RASENYE…

    >>>>>>>>>>>>JUST PLAIN AMAZING<<<<<<<<<<<<

  25. chor berkata:

    pa pun nama jer kereta perodua ngan proton nih mmg cepat reput…low kualiti…
    no name nie poyo jer lebih

  26. Fridz berkata:

    Akum,

    1st time commenting dlm blog prodas ni..
    Batter Saga BLM SE laa…rm45k dengan leather seat,good handling,
    Viva 3cylinder,engine gegar sket. but still ok. for those who want k-car with confident handling, better go for Savvy..

  27. zack hakimi berkata:

    WAH..ELITE SUNGGUH VIVA INI……….

    MCM VANNETE ELITE TUE….

  28. prodas berkata:

    boleh lah smart..tapi lagi lawa saga se….

  29. cutehitam berkata:

    Papepon yang korang cakap, aku da beli pon VIVA ELITE cz aku nampak cam kiut je.. da diskaun lak toh. Try skodeng gak SAGA SE toh tapi takde diskaun ponn..

  30. azman berkata:

    Viva elite Overprice. Tak berbaloi beli..
    Perodua best model kancil 850 lampu petak. legend tu. Takada masalah walau pakai 10 tahun. Cuma tukar minyak itam je.
    Proton pulak, bagi aku wira. Evergreen sampai sekarang, keluarlah model apa pun, masih tak nampak lama. Kalau myvi aku ingat dua tiga tahun lagi nampak huduh la, macam Nissan Sunny, Honda City etc.

  31. lan berkata:

    Lagi satu model perdana & satria neo pun ok jugak. model nampak boleh bertahan lama

  32. SHAM berkata:

    Viva hisap darah ni.Kereta kecik jual lebih 40000 . Buang duit la beli kereta yang pasti kurang selamat,kurang selesa,kurang berkuasa, Cantik,berapa lama kereta nak cantik.last jadi besi buruk jugak.

  33. gadis berkata:

    sy dlm proses nk beli keta..igt nk beli persona elegance..but my sis ckap..better beli viva jew..jimat minyak..g pom murah..tp kwn sy ckp..better beli persona..besi dye lebih than lu compare gan viva..n persona lbh slmt utk p’jlanan jauh..leh saper2 bg pendpt x???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s