KLIMS 2010: PROTON TUAH CONCEPT @ ESPIRE

Posted: 9 Disember 2010 in AUTO News, automotif, concept car, KLIMS 2010, PROTON, Proton Designer, proton ESPiRE, proton persona

PROTON KONSEP TUAH:

Proton Espire 2010

Proton Espire 2010

Tuah proton design

Tuah proton design

Tuah bukan nama sebenar atau ESPRIE ialah model konsep sedan terbaru Proton.

grill baru design Proton Tuah @ Espire

grill baru design Proton Tuah @ Espire

Kod P321A ini memberikan kita sedikit petunjuk akan arah reka bentuk proton untuk model terbaru, termasuklah model pengganti Persona yang dikatakan akan menjadi senjata utama Proton untuk menembusi pasaran antarabangsa.

lampu belakang yang elegen

lampu belakang yang elegen

lampu depan LED yang futuristik

lampu depan LED yang futuristik

Lampu kabus LED Proton Tuah @ Espire

Lampu kabus LED Proton Tuah @ Espire

Dengan saiz yang lebih besar (hamir kepada saiz Toyota Altis dan Camry) dan gaya Eropah(iras2 ww Passat) gaya eropah yang sporty, nyata model Proton Espire ini mampu memberikan saingan kepada jenama Jepun.

side view Proton Tuah @ Espire nampak ciri2 kemewahan

side view Proton Tuah @ Espire nampak ciri2 kemewahan

Proton Tuah @ Espire

Proton Tuah @ Espire

Tiada maklumat tentang enjin tetapi pasti ia akan menggunakan enjin baru Campro. ia dikatakan akan dilancarkan dalam masa 2 tahun lagi..atau paling awal pun akhir 2011.

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    saya dh lihat sendiri model ini…walaupn katanya reka bentuk lampu depan macam kereta kia forte dan honda city.. tetapi bagi saya.. bila tgk lama2 perhatikan model ini.. memang menarik ….nampak mewah.. nampak gah.. cantik dan angun…
    kt sana saya ada bertanya dengan seorang puan yang terlibat dalam R&D proton Exora dan Persona R… memang persona R akan lebih kurang dengan model tuah… tetapi kelainan di bahagian depan dan belakang.. serta sedikit kelainan…
    lagi satu.. design persona R adalah italidesign yang buat… clay model 1:3 dh ada di proton R&D.. dan dikawal ketat…di sebuah bilik.. tidak boleh ambil gambar.. hanya staf2 di R&D proton sahaja yang hanya boleh melihat… (wahh dashat betoll.. kawalan design 2..mesti design yang menarik)
    saya bertanyakan ..adakah Persona R seperti model Tuah.. Puan itu menjawab.. ini adalah Local design yang dibuat oleh Bro Azlan … dia kata Persona R.. lebih cun dan menarik!!!!! nantikan lh.. anda tidak akan menyesal.. design.. yang menarik…
    dijadualkan keluar akhir 2011 atau awal 2012…
    bagi saya.. model ini sudah cun.. apakah lagi model Persona R nanti!!! hihi

    • campromania berkata:

      patutlah ada elemen Azlan, safe design..nasib la bukan Persona R yg betul..kalau mcam ni nak jadi global car susah sikit nak cari makan, kereta2 lain design lagi gempak..nasib la Italdesign datang membantu..hehehe..

      • prodas berkata:

        hahahha di mana elemen Azlan 2???? hihihi….
        insya Allah… tuah bukan PERSONA R… PERSONA R akan lebih cantik.. dan reka bentuk global.. Italdesign punye design…dan dicampur elemen proton

  2. zaxk berkata:

    wah.. maklumat menarik tu prodas. takpe nanti saya cuba ceroboh masuk bilik tu dan ambik gambar clay 1:3 tuh..

    • prodas berkata:

      hahhaha ingat boleh ke??? tak mungkin… hanya org tertentu sahaja di R&D proton 2… siapa bocorkan gambar clay model tersebut… pasti dibuang kerja…

      saya ada juga tanya juga pasal Perdana baru… tetapi merka berahsia… mereka kata… tggu sahaja thn depan… entah ye atau tidak..hihi

  3. zaxk berkata:

    lagi satu saya nak tau… apa menda yg nampak macam garisan kat head lamp tu? maksud saya macam garisan lintang kat atas headlamp .. selari dengan sayap logo proton tuh.. nak kata bayang bukan bayang kot.

    • prodas berkata:

      itu kn.. new design proton.. cuba lihat balik proton emas… diaa seolah-olah bergabung bergabung dari sayap hingga ke lampu… saya suka begitu.. new design… I like it!!

  4. armadrafar berkata:

    mantop…

  5. wataricampro berkata:

    org proton yg kat klims kata ni bukan persona r tapi model sedan baru proton dia kta lg..keta ni pakai enjin campro turbo(cfe) dan enjin campro yg takde turbo mngkin cps..tapi enjin dia 1.6 ajer…dia kata ler…kalo dia tipu aku pn tipu ler..

    • zaxk berkata:

      tapi kat dalam web proton tulis 1.8 atau 2.0

    • prodas berkata:

      ehhh bro wataricampro.. bukan lh… mungkin yg dia maksudkan proton lekir kot.. awak tersalah paham agaknya… Proton Tuah.. adalah clay model untuk proton Persona R.. tetapi bukan begitu designnya…
      enjin yang dicadangkan mungkin enjin Phionik… agak lh.. tapi saiz liter tak tanya pulak.. luppa nak tanya..

  6. NASH berkata:

    x kisah lah cmne bentuk nyer asalkan kualiti yg dihasilkan akan lebih di tingkatkan …. harap proton sudah memperbaiki isu2 kecil berkenaan kualiti kereta buatan mereka… proton perlu mengkaji kuasa beli rakyat malaysia ,,, lihat saja model myvi contoh nyer walaupun model kompak kecik dan mahal harga nyer tp model tersebut mjadi pilihan rakyat malaysia… why? model vios ,honda city jauh lebih mahal tp rakyat malaysia stil menjadi pilihan .model tuah adalah platform pertama untuk menolak prasangka rakyat terhadap kualiti buatan proton .. buktikan proton kepada kami rakyat malaysia…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s