ASEELAH :Apabila NEO dan Persona bergabung?!!!

Posted: 9 Disember 2010 in AUTO News, automotif, concept car, fantastikodesign, PROTON, Proton Designer, proton persona, proton Satria Neo

gambar dan info ini saya peroleh dari blog Funtastickodesign

memang saya begitu terkejut!!! Proton ada rakan kongsi dgn negara pak arab ke??

proton Aseelah??

proton Aseelah??

depan versi NEO

depan versi NEO

belakang Proton Persona

belakang Proton Persona

lampu depan Neo

lampu depan Neo

body Proton Persona??

body Proton Persona??

side mirro persona

side mirro persona

 

نقره لتكبير أو تصغير الصورة ونقرتين لعرض الصورة في صفحة مستقلة بحجمها الطبيعي

proton persona neo sedan… hihi

تم إبتعاث 11مهندساً سعودياً إلى شركة بروتون في ماليزيا ليتدربوا على تصميم السيارات, وكانت هذه “الأصيلة” هي نتاج أشهر من الدراسات والتدريب والعمل, وتمّ خلال هذه الفترة إعادة تصميم بعض أجزاء السيارة من الخارج والداخل وتطويرها, وتعتبر هي الخطوة الأولى لخطة مشروع نقل تقنية السيارات إلى السعودية.

11 engineer saudi telah dihantar ke syarikat Proton Malaysia untuk mendapat latihan mendesign kereta. “Aseelah” ini adalah hasil setelah beberapa bulan pembelajaran, latihan dan amali . Dalam tempoh itu mereka telah berjaya mendesign semula sebahagian part kereta daripada luar dan dalam dan meningkatkannya. Ini diperkirakan sebagai peringkat permulaan dalam Projek pemindahan teknologi pembuatan kereta kepada Saudi.

Ni dia, ASEELAH versi Arab kacukan Persona dan Neo. tetapi ini jenama model apa??

Persembahan slaid ini memerlukan JavaScript.

sumber gambar :

http://www.nissan-arabia.com/vb/showthread.php?t=56539&page=1

 

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    wahh ini yg org ramai mahukan SATRiA NEO 4 pintu!!!!!!!

  2. prodas berkata:

    From:Arabic▼To:Malay▼

    Allow phonetic typing

    Arabic to Malay translation

    – Times kerja:
    Dari Minggu 5 – Disember, hingga Kamis, direkodkan bahawa Khamis didedikasikan untuk keluarga.
    Harian 4:00-22:00.
    .
    – Aku akan berbicara tentang sayap menyertai dalam sayap Raja Abdulaziz City untuk Sains dan Teknologi – Jabatan Program Nasional untuk Teknologi Otomotif – Toyota di samping paviliun.
    .
    – Sponsor paviliun:
    King Abdulaziz City untuk Sains dan Teknologi.
    .
    – Objektif dari projek:
    Transfer desain dan pembuatan kereta dari luar negeri untuk Kerajaan Arab Saudi.
    .
    – Maklumat tentang kereta yang direka:
    Tanda Nama: Mehr
    Nama kelas kenderaan: otentik
    Engineers biasiswa, 11 Saudi, sebuah syarikat Proton di Malaysia untuk dilatih pada desain mobil, dan ini adalah “asli” adalah produk dari bulan kajian, latihan dan pekerjaan, dan selama ini desain tempoh semula bahagian-bahagian tertentu dari mobil dari rumah dan luar negeri dan dikembangkan, dan dianggap sebagai langkah pertama dari rencana projek alihan Teknologi Otomotif ke Arab Saudi.
    .
    – Tujuan dari paparan saat ini:
    Menyoroti kemampuan King Abdulaziz City untuk Sains dan Teknologi pada jurutera rekabentuk automotif di tangan Saudi, dan membuka jalan bagi pelabur Saudi untuk membina projek dan menyediakan bagi membina kilang-kilang.
    .
    – Langkah seterusnya:
    Setelah pembukaan kilang, Arab Saudi, insya Allah, akan latihan Saudi muda dalam bidang mekanik motor dan elektrik dan segala sesuatu yang berkaitan dengan kereta, produk akhir yang akan, insya Allah, Saudi 100%, dan lengkap rencana memindahkan teknologi untuk Kerajaan Arab Saudi.

  3. zaxk berkata:

    oklah tu.. belajar pasang dan buat clay model.. lama2 pandailah..

    • prodas berkata:

      kiranya model ini menjadi penanda aras untuk kereta pertama buatan arab… kira cam malaysia dulu.. untuk model saga.. duluproton menjadi junior mitsu… kini Mehr pula yang menjadi junior proton…
      dgn ini kita lihat bahawa negara luar mengiktiraf teknologi perkembanggan proton… kenapa org kita sendiri suka sangat mengutuk proton???
      syarikat automotif Mehr ini.. kemungkinan akan.. mengunakn model2 lama proton untuk dijadikan model mereka..sehingga mereka pandai mereka bentuk model kereta mereka sendiri…

  4. Yusuf berkata:

    tak jugak kot.. dorg kalau nak buat reference model, mesti gune model2 baru.. cam neo ngan persona..
    xkan lepas ni nak gune saga lame kot?..

    • prodas berkata:

      maksudnye tak mungkin saga lama… mungkin.. gen-2 ke .. arena ke.. waja lama.. ka.. sevvy ka.. begitu..maksudnya..

  5. Yusuf berkata:

    mcmmane agaknye 1st production model diorg nanti…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s