EXORA VS AVANZA!!!

Posted: 22 November 2010 in automotif, PROTON, proton Exora

ha.. kali ini saya akan menunjukkan kepada anda semua pertembungan (kemalangan) antara Proton Exora dengan Toyota Avanza…

anda semua boleh nilai sendiri lh mana satu yang lebih remuk dan mana satu yg kuat..bagi pendapat anda. pandangan saya.. BODY EXORA memang lebih KUAT berbanding Avanza…

EXORA VS AVANZA mana lebih remuk??

EXORA VS AVANZA mana lebih remuk??

Proton EXORA remuk

Proton EXORA remuk

wahh…perit jugak kalau remuk cam ni..huhu

 

Toyota AVANZA remuk

Toyota AVANZA remuk

tapi ini lagi remuk..huhu..

apa pula pendapat anda semua??

 

 

Komen-komen
  1. armadrafar berkata:

    memang buat uji kaji per…
    depan bertemu depan…
    berhati-hati dijalan raya…

    • shek berkata:

      teliti semula cara perlanggaran.jika exora kena tengah tepat kat radiator sure sampai kat dashboard.honestly saya test drive exora 1.6 kurang upaya berbanding avanza 1.3.Exora ni hanya nampak cantik besar di luar.Avanza setakat 8 dewasa lari 180kmh,memotong selamba jer.Exora tidak sesuai dengan harga mahal tapi qualiti?Proton nk beat moto/cogankata toyota pun tak bole.

  2. kekitaan berkata:

    serupa je remuk.. ok la org dalam tu selamat.. dah lama dah ni.. hari tu tuan exora tu masukkan gambar ni dalam FB Exora.

  3. zam berkata:

    Exora bagus lah ,
    saya bangga ada exora JLN 4243

  4. azrai berkata:

    Menang jadi arang, kalah jadi abu?

  5. prolever berkata:

    I bet the Ezora airbag do not deploy right. sebab tengok dari depan exora tu pun mcm x kene front bar/sensor airbag kat depan. avanza usah cerita la..

  6. Habib Ahmad berkata:

    WACANA ILMU : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/11/khalis-_1.jpg
    Syarahan Perdana Prof Dr. Ramadhan Al Bouti : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/11/d8a7d984d8a8d988d8b7d98a.png
    Hukum Takbir Raya Berjemaah : http://wp.me/piAx4-3u3
    Tahlil – Pandangan Dr. Luqman : http://wp.me/piAx4-3tJ

  7. jack jackal berkata:

    esok kena langgar tepi, avanza tu depan, sbb tu nmpk avanza tu mcm byk kemek dia… just tu je….

  8. ad berkata:

    apepon exora 4star ncap kan..kite xyahla pertikaikan kekuatan exora..mana yg lemah kita akui..mana yg baik kite ketengahkan..bg saya mmg exora lg berbaloi compare to aVANza tu..betul tak bro prodas?

    • prodas berkata:

      yehh!!! itu dia… saya setuju sangat.. sbb saya pn pengguna Exora.hihihi

    • shek berkata:

      apa yg bole diketengahkan tentang exora hanyalah luaran nampak besar tu jer.teknologi enjin takde,setakat campro yg sama enjin waja,pesona,gen2,4 piston 16injap tu je.teknologi lama.pembeli exora buang duit utk rupa saja,teknologi hampeh.

      • adhyra berkata:

        setuju sgt larhhh!!!

      • Aku bdak Exora berkata:

        Tpi enjin Exora die Campro CPS tak same ngan waja,persona,gen2……..seblom ckap tengok dlu yea……ttg keluasan..exora lgi luas dri aVaNzA….pasal pemanduan kat selekoh exora leh tarik 120km/j ..dengan begitu selesa skali….test kat avanza die rse tak stabil…tak sedap langsung.,,exora mempunyai AirCond depan dan juga BELAKANG … berbanding dengan avanza,livina,dan wish…enjin mmg la berat skit tpi panjat Banjaran titiwangsa relax jer…dan kekuatan enjin exora boleh ditambah tak mahal pon..bile dah buat tu Porcshe Canyon pon boleh kejar…..dri segi spare part …proton punye lgi murah dri kete import…..dan juga tingkap ade segelintir kate tingkap avanza kdang2 susah nk naekkn….. ikutkn keselesaan EXORA TERBAIKK…..DRI—->avanza..dan juga Livina… 🙂

  9. Man berkata:

    Memang Exora lagi kuat sebab dibuat dari besi jenis “High Tensile Steel” sama macam Proton SAVVY.

  10. ejal berkata:

    nie msti berebut nk masuk simpang nie..huhu..kagum dgn kekuatan exora nie..tp tunjuk kat abah sy gmbr nie untuk yakinkan die kekuatan exora nie msti xdpt pengaruh selagi exora turbo xkeluar..Proton , cepat2 la produce Exora turbo dgn harga yg berpatutan..harga mcm exora Limited Edition tu pn ok dah..huhu..

    • prodas berkata:

      exora turbo.. dijangkakan thn depan.. suruh abah awak g KLIMS 2010 di PWTC pada 3 hb sehingga 12 hb.. insyaalah ada kot..hihih

  11. BinLaden berkata:

    tak sia2 proton buat R&D..casis exo mmg mantap..airbag mest dh letop tu..

  12. BinLaden berkata:

    tak sia2 proton buat R&D..casis exo mmg mantap..airbag mest dh letop tu..terbaik

  13. syahir berkata:

    Assalammualaikum,
    pd pandangan sy la tgk dari segi gambar nie mmg lah nampak avanza remok terok…tgk lah pada kelajuan dan cara pelanggaran mcm mana..kalau nak tgk ketahanan buatan kereta kene buat test dari segi posisi dan kelajuan yang sama baru boleh bandingkan ketahanan sesuatu kereta tu..itu just pendapat sylah..

    • prodas berkata:

      betol itu… ini hanya just berkongsi sahaja..dan sebagai pengajaran.. bawalah kenderaan anda berhati-hati.. ingatlah orang yang tersayang..

      • bobby ray berkata:

        sy pon nk berkongsi pandangan lah.hihihihi
        kalo due kete langgar antara satu sama lain, walaupon pada kelajuan yg berbeza,impulse yg terhasil adalah sama. tp force yg terhasil untuk due kete adalah berlainan,sbb mase yg diambil untuk berhenti adalah berlainan,kete yg remuk tu ambik mase lagi lame untuk berhenti@effect perlanggaran adalah lebih lame untuk sampai kepada pemandu. so, dalam keadaan ni yg membezakan keaadaan adalah bahan yg dipakai kat kete tu, dan impact yg sepatutnye kite lihat kalo dlm suatu perlanggaran tu bukannye pada ‘TAHAP KEREMUKAN KERETA’ ye kawan2,bkn bermakna kalo kete tu lagi remuk maksudnye xbagus,dan kete yg sikit remuknye tu bagus, impact yg patut kite lihat pada pemandu tersebut, sama ada selamat ke x@cedera dalaman @mati. ni suatu bende yg org malaysia wajib tahu kenape kete skang ni senang sgt remuk, sume sibuk duk kate kete skang xbagus sbb cepat remuk, yg menjual kat kedai kete tu pon bongok xreti nak terang,sedih gile tgk rakyat malaysia yg cakap kete skang xbagus,sibuk duk kate kete dlu lagi bagus.hahaha. WAKE UP MALAYSIAN,DO SOME READINGS@ LEARN SOME PHYSICS. cume berkongsi ilmu saje😀
        jgn esok org luar panggil kite rakyat yg dduk bawah tempurung plak.

  14. Tekno berkata:

    Exora tak pecah radiator & tak terusik pun komponen enjin. Siap leh drive bawak pegi bengkel lagi.
    Tapi cuba tengok Avanza, radiator hanco, tersadai tepi jalan xleh nak gerak.

  15. LAMPUR berkata:

    KALO DAH TGK PUN TAK RETI BAIK TAK PAYAH CAKAP..BAGI JE DEPA MENANG.. AVANZA KENA LANGGAR BAHAGIAN TENGAH..MEMANG LA TEROK…CUBA DEPAN SAMA DEPAN MAHU REMUK TEROK EXORA.. AVANZA TERCABUT BUMPER JE…NK TGK BESI SHT CUBA TGK HUD EXORA LAGI TEROK BERBANDING AVANZA.

  16. cikgu wtw2267 berkata:

    bg aku, jgnla nak nilai keremukan semata2. klu dr segi folosopi..nkorg harus ingat krete2 jepun ni mmg dicipta utk remuk sbb absorp impact dari dalaman utk krgkn injuries passengers.

    • prodas berkata:

      ohh begitu ka cikgu??? ohh terima kasih atas maklumat tersebut

    • mbdances berkata:

      saye stuju ngan pendpt ckgu..sbb saye pun ckgu…hahaha… saya suke kete brand toyota. kalo lihat kt tepi2 highway, lebih byk kete brand merce @ BMW yg tersadai berbndg brand toyota. Interest utk kete local pun sgt tinggi berbnding kete import! kenape aaaa…? Bgs bli yg import, sbb saye utamakan kualiti. Tp proton pun dh ade improvement dr sgi Q.

  17. Minat Nissan berkata:

    tak kisah la avanza bagus ke, exora bagus ker… korang nak beli mana2 korang punyer suker… yang penting ada duit… but appreciate la sikit kat proton… dia punye kualiti dah memang ok… kete dia pun memang dah cukup bagus dengan harga yang dia tawarkan…. besar, selesa, kualiti dan …….. peace….

  18. asim berkata:

    pasni owner avanza tuleh pakat dgn budak towing..kasik bikin sikit lagi..silap-silap leh dpt enjin baru seketul.. remuk teruk lg bagus, leh tukar sekeping-sekeping.. paling tension, org insurans la..hahahaha

  19. mbdances berkata:

    bumper avanza tu tinggi vs exora..sbb tu ia lbh teruk. Dari segi konsep sains, bumper mmg lbh elok lembut. Ini dpt krangkan momentum. Kalo tgk blk gbr tu, avanza betul2 kene tengah vs exora bhgian tepi (yg mana mmpunyai struktur kukuh kerana permukaan yang mlgkung)

  20. hilmie berkata:

    hehehe!!!! exora ke avanza ke same je msg2 ade klmhn msg2….keta kebal pun bleh terbalik bro~~~~

  21. hilmie berkata:

    klw dpn2 confm kaki pemandu avanza hancur….korg kena tipu je dgn jepun nk jajh tnh melayu xdpt depa jajah la gne tktk mcm ni hahahahaha!!!!

  22. lanc3 berkata:

    Sebenarnya casis kereta toyota diperbuat dari 2 jenis besi yang berbeza ,besi untuk body casis utama dan juga besi untuk menyerap hentakan. Rangka basi tempat duduk pemandu dan penumpang mmg dari jenis besi keras dan tahan lasak manakala bahagian hadapan ,tepi dan belakang mmg sengaja diperbuat dari besi mudah remuk agar dapat menyerap hentakan . soo casis hadapan toyota mmg akan remuk dahulu bagi melingdungi rangka utama ruang pemandu dan penumpang dan menyerap hentakan . inilah teknologi pembuatan casis kereta toyota dan ianya lebih selamat ketika pelanggaran . bahagian hadapan remuk tak bermakna kereta tu x berkualiti ,tujuannya melindungi pemandu dari impak pelanggaran jugak….pemandu selamat walaupun depan remuk…

  23. lanc3 berkata:

    saya bekas engineer toyota dulu ,skang nie dah jadi lec…
    saya mmg yakin kualiti casis toyota avanza berbanding exora…..tq

    • mat berkata:

      wow, penah keje ngan toyota, salutelah. Bleh x kongsi sedikit maklumat coz seperti yg tahu, avanza dibina dgn platform dbwh program utk asean countries cam innova. So, brp kekuatan chasis dia dr segi torsion dan bending rigidity dia?

  24. bobby ray berkata:

    sy pon nk berkongsi pandangan lah.hihihihi
    kalo due kete langgar antara satu sama lain, walaupon pada kelajuan yg berbeza,impulse yg terhasil adalah sama. tp force yg terhasil untuk due kete adalah berlainan,sbb mase yg diambil untuk berhenti adalah berlainan,kete yg remuk tu ambik mase lagi lame untuk berhenti@effect perlanggaran adalah lebih lame untuk sampai kepada pemandu. so, dalam keadaan ni yg membezakan keaadaan adalah bahan yg dipakai kat kete tu, dan impact yg sepatutnye kite lihat kalo dlm suatu perlanggaran tu bukannye pada ‘TAHAP KEREMUKAN KERETA’ ye kawan2,bkn bermakna kalo kete tu lagi remuk maksudnye xbagus,dan kete yg sikit remuknye tu bagus, impact yg patut kite lihat pada pemandu tersebut, sama ada selamat ke x@cedera dalaman @mati. ni suatu bende yg org malaysia wajib tahu kenape kete skang ni senang sgt remuk, sume sibuk duk kate kete skang xbagus sbb cepat remuk, yg menjual kat kedai kete tu pon bongok xreti nak terang,sedih gile tgk rakyat malaysia yg cakap kete skang xbagus,sibuk duk kate kete dlu lagi bagus.hahaha. WAKE UP MALAYSIAN,DO SOME READINGS@ LEARN SOME PHYSICS. cume berkongsi ilmu saje😀
    jgn esok org luar panggil kite rakyat yg dduk bawah tempurung plak.hehehe

  25. mud berkata:

    yang paling penting,berhati hati ketika memandu..kreta MPV hanya utk bawak family santai
    2….bukan utk bawak family p lumba2….

  26. neereet berkata:

    saya ni tengah confuse nak beli car mana.? exzora ke avanza..??? yg mana paling bagus….

  27. imran berkata:

    Exora cfe laa…
    Jauh beza value for money nya..

  28. aldi dharmawan berkata:

    Kemungkinan mobil avanza berjalan lebih cepat dibanding exora jadi exora telah mengerem terlebih dahulu dan berniat banting stir ke kiri lau sang pengemudi avanza kaget saat berniat menyalip sebuah mobil di depannya dan datanglah sebuah mobil exora kecelakaan pun tak dapat dihindarkan pengemudi avanza tidak mengerem terlebih dahulu jadi terjadilah kecelakaan

  29. azman mohd berkata:

    wahai pemilik2 PROTON EXORA, xpyh la nk kuarkan ayat menyedapkan ati, tp sebenarnya mmg dah menyesal beli EXORA tu…kualiti dengan harga langsung x memuaskan… skang nak menghasut oang lain supaya terkena skali dengan ayat2 power salesman PROTON yang manis2…. bayar je la proton awak suma tu smpai abis,… kalo ada modal lebih cepat2 la trade in sementara cina used car boleh ‘makan ini keleta’ hehehehehe….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s