Proton Persona Elegance dilancarkan

Posted: 18 Mac 2010 in PROTON, proton persona

proton memperkenalkan lagi model yang ditingkatkan iaitu Proton Prtsona Elegance….

icon Proton DSZ ketika pelancaran

icon Proton Dato Syed Zainal ketika pelancaran

ketika pelancaran

ketika pelancaran

kereta ini terdapat dalam 3 medium Base Line, Medium Line dan High Line. Persona Elegance ini menggunakan enjin 1.6-liter Campro IAFM enjin dengan 110 bhp pada 6.500 rpm dan 148 Nm torqe daripada 4000 rpm. Pembeli boleh memilih antara empat-kelajuan automatic atau lima-kelajuan manual, tapi model H-Line  hanya datang dengan auto box.(yang ini saya kurang faham)

proton Persona Elegance facelift

proton Persona Elegance facelift

design luaran body masih sama dengan body asal cuma design bumper depan dan lampu sahaja yang diubah.. design bumper depan sama seperti Gen-2 CPS…tetapi gril depan sedikit berbeza.

gril depan

gril depan

design lampu belakan juga berbeza seperti mers c-class… lampu belakang menggunakan LED

LED lamp

LED lamp

saya ada dengar info yang tak pasti betul katanya persona ini ada BCM??/betol ka???

selain itu design meter dalaman juga berbeza

meter

meter

radio baru pula ada USB

radio baru

radio baru

cermin sisi dan lampu sisi mengingatkan saya kpd proton emas

cermin sisi dan lampu sisi mengingatkan saya kpd proton emas

GPS untuk model H-line dan M-line sahaja

GPS untuk model H-line dan M-line sahaja

dalaman persona baru

dalaman persona baru

kerusi kemasan kulit

kerusi kemasan kulit

sumber gambar dari paultan

credit to paultan

Komen-komen
  1. g-mie berkata:

    nice facelift.. & good enhancement..!

  2. prodas berkata:

    bro persona ini ade BCM tak??

  3. prodas berkata:

    tq bro… gambar 2..so beza dia cuma skrting jekk…

  4. campromania berkata:

    xde BCM..light sensor pun xde..hmm.. ;(

  5. fauzan berkata:

    So nice.

    nak BCM tunggu ar waja R n persona R. Lepas nie sumer model2 terbaru proton dilengkapi fasilitis nie..katanya.

    tahniah n go go go proton!

    cheers!

  6. prodas berkata:

    ohh ye kew?? ok tak pe..ape2 pn taniah.. n harap proton memperbaiki perkhidmatan selepas jualan…. beri lh perkhidmatan yang terbaik…. baru pelangan akan setia pada proton..

  7. izz86 berkata:

    eh… m-line tak de GPS ke??? dlm broacher tlis ade… hmm…

  8. prodas berkata:

    oh…ada2…… m-line n H-line ade GPS…

  9. yeopmin berkata:

    bgs…sy sk…nie pandangan sy le,utuk model m-line,xpyhlh bg gps..sbaliknya kos gps tu,ganti utk adakan air bag utuk pssgr depan…tu pndpt sy le…apa2 pn tahniah proton…model nie ok…

  10. prodas berkata:

    saya baru saje balik tgk model ini depan mate…ok lh not bad…. cume saye nak komplen pasal salesmen proton ini…!!! humm geram betol ngan salesmen..proton… sepatutnye mereka jumpe pelangan yang datang dan bercerita tentang kelebihan model ini dengan model lain.. ini senyap jekk…. kita sebagai pelangan blur2 jekk.. tgk sendiri…. kalau lh macam ini macam mana proton nak memikat lebih pelangan….. jauh berbeza dangan salesmen toyota yang mesra pelangan.. saya komplen disini untuk adalah untuk proton memperbaiki perkhidmatan mereka…saya harap pihak proton melihat benda2 kecil sebegini… agar memberikan latihan kepada salesmen2 mereka.. jgn hampakan pelangan….

  11. g-mie berkata:

    eyh, xde laa beza cuma skirting-nya sahaja.. ada lagi spec2 yg dikurangkan dari M-Line & H-Line.. B-Line tu, simple2 je.. dari segi exterior mahupun interior.. pada saya, M-Line ok dah.. xpun, lagi best amik H-Line..

    ni ade berita utk dikongsikan..
    http://auto-akasia.blogspot.com/2010/03/proton-rancang-pakatan-strategik.html

  12. prodas_afiq berkata:

    tq bro!!!! campro…

  13. g-mie berkata:

    dari sumber CBT tu, maknanya Exora akan ada enjin baru laa? Campro Turbo..? kalau enjin turbo tu dipasang pada Exora, selayaknya enjin tu diberikan nama baru. Supaya ada jolokan nama yang khas untuk Exora.. phoenix tu nama project tu kan..? tapi kalau letak kat nama enjin baru tu pun OK juga.. huhu~

    ni ade sket maklumat untuk dikongsikan~
    http://auto-akasia.blogspot.com/2010/03/faq-proton-persona-elegance.html

  14. are pis berkata:

    ermm nice..

    berbaloi2.. nie..

    dah booking dah smlm..

  15. FBI berkata:

    Setuju M Line Di Pasang ABS dan AirBag Bukan GPS ….Keselamatan Di Utamakan….

  16. shafifah berkata:

    1. Majlis Maulid/Ta’lim Darul Murtadza pimpinan Habib Ali Zainal Abidin Alhamed : http://wp.me/piAx4-1go

    2. Taqwa Kepada Allah – Al Habib Umar Bin Salim Bin Hafidz : http://wp.me/piAx4-fn

    3. Merasakan nikmat membaca Al-Qur’an – Al-Habib Umar bin Muhammad Bin Hafidz : http://wp.me/piAx4-gb

    4. Cinta kepada Rasulullah SAW – : http://wp.me/piAx4-mj

    5. Menggapai Ridho Allah – Al-Habib Umar bin Muhammad bin Hafidz : http://wp.me/piAx4-uG

    6. Pendidik JIWA – Habib Umar Bin Hafiz : http://wp.me/piAx4-1gY

    7. Habib Umar bin Hafiz, Ulama Habaib Terkenal Masa Kini : http://wp.me/piAx4-oP

  17. armadrafar berkata:

    lar..

  18. ayie berkata:

    br je amek persona SE…

  19. srikandi berkata:

    ok

  20. proton berkata:

    ya lah..tapi pum minyak masih guna made in china juga kan…??..lepas ni ingine kereta NI TETAP TAK BOLEH DIHIDUPKAN. kena pangil budak proton,lepas tu tunda masuk dalam pusat servis proton….paling lama kereta ni bertahan cuma 6 bulan..lepas tu kena tukar semula pum minyak made in china.

  21. yeopmin berkata:

    sedara aku 2 org pakai persona..member aku 4 org pki persona…dlm 6 org tu,xde sorg pn complain apa2 mslh pn…brp bijik persona yg alami mslh nie dlm lbh 100,000 persona yg dh djual? bleh bg bilangannya ke bro di atas?

  22. prodas berkata:

    bro proton… yekew bro… saya dh pakai persona 2 thn…. tiade sebarang masalah pn…. saya rase persona adalah model yg terbaik proton..huhuhh

  23. biase la..dlm production x sumanya akan perfect….

    dalam 10000 pasti ad 1 defect…

  24. yeopmin berkata:

    btul….klu br 10 bijik yg rosak,bbanding 100,000 maknanya ok le….nsb xbaik je yg rosak tu..

  25. juara proton berkata:

    harge berape ye……

  26. prodas berkata:

    pasal harga….. bro dalam 59k kebawah kot..lupe pulak..hihihihi

  27. pidod berkata:

    aku pun pakai persona jgk…baru 12 ribu km…mmg boleh tahan la selesa…cuma setakat ni brek disk aku cam berbunyi bile jalan jauh..pastu lampu dalam kete aku terpadam…tu je la masalah..lain2 ok…aircond la paling tip top skali …sejuk gile..buka skit pun sejuk hehe..member aku pakai civic baru..baru je amik dalam 3 4 bulan…tp bile jalan laju skit ade bunyi2 kat tepi pintu..bunyi angin…tp persona aku tkde masalah tu…tu yg amat berbangga dengan proton

  28. prodas berkata:

    betol 2..proton sudah berubah….harap2 proton terus maju ke hadapan

  29. ein berkata:

    sy pun dh booking.. agak2 berbaloi x beli persona H-Line ni?

  30. deens berkata:

    Alhamdulillah…InsyaAllah sy dpt kete persona elegance ni next week.tak sabar rasanya..Mudaha2an takl der masalah

  31. lieya berkata:

    ati dh trpikat dgn persona elegance… insyaAllah, lepas raya nti nk amik HL … arap sume nye brjln lncar.🙂

  32. diana berkata:

    leh tlg bgtau x beza antara B line, M line dan H line?? spec ape yg brbeza…? TQ

  33. khamis zulkifly berkata:

    salam..dan tahniah kpd proton…
    Maaf dari dulu lagi saya x minat proton kerana saya dapati
    proton tak sama dgn kreta japan dari segi kualiti..ada saja problem
    yang tak sepatutnya berlaku..contoh..power window inoperative dan lain2 lagi…cuma harganya murah sebab itu ramai orang beli..orang malaysia boleh buat..dengan lebih baik lagi…contoh kalau buat pintu..
    pembuka pintu mesti teramat bagus tak mudah patah..sebab kereta baru kalau pembuka pintu patah..ini membuat owner bengang..powerwindow tak gerak..pun membuat owner bengang..
    kalau saya nak komen tu macam macam boleh komen..apa yang pasti
    kita mesti boleh buat yang terbaik..RND MESTI mengeluarkan dana yang cukop..dan proses mesti berterusan…

  34. azza berkata:

    saye dah tempah h-line minggu lepas…….. cuma nak compem color je lagi….. color ape yang memang nampak paling elegance yek…..

  35. liana berkata:

    saya tgh usha my 1st car nie..model y mnjdi pilihan persona atau alza..mcm2 kelebihan n kelemahan y sy bce..dh konfuse dh nk pilih mne stu..harap dpt diberi pndapat mne y lg bgus dri segi jimat minyak, y enjin thn lme, y mne slese bwk laju n jauh, n mcm2 lg lar..

  36. Kong berkata:

    Hi azza , bila kamu akan dapat kereta ..??? Aku pun dah booking H-line minggu lalu tpi kena tunggu 3~4 minggu di Penang ….Bronze Garnet lah cun !!! Adik aku ambik Chiffon Green kami booked sma hari… x sabar2 aku menanti nak bawa..haiiiiii, bila agaknya dapat..??

  37. masTer berkata:

    hi kwn2..smua dh dpt ke PE?so far mcmana..share lah pgalaman..
    saya dh booked dr member..insy bulan ni jugak dpt..hrp2 dpt yg ok dan xde defect..risau nih..huu

  38. ***Mawar Khayalan*** berkata:

    salam…
    den nk angkat keto…pilihan den persona,myvi
    antare 2 bijik yg ne bgus ek..dari segi kualiti secare keseluruhan…maintenance cam ne???

    bg cadangan r spe2 yg da pakai keto tersebut…?

  39. Car Dilemma berkata:

    Teman pun pening juga ni.. nak trade in MYVI..amik kete beso sikit..Persona Elegance ke? Alza Advance? … Power wise menang kat Persona tapi… quality?? Perodua so far..”OK” lah..trendy and jimat minyak..erm…jemu gak rasa pakai perodua je ..apa apa pun ..budget..hehehhe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s