PERODUA Alza ??

Posted: 30 September 2009 in AUTO News, automotif, fantastikodesign, PERODUA
ini gambar terbaru Perodua mpv…..
ada sumber yang mengatakan  nama mpv ini perodua Alza…. kesahehan nya belum dikenal pasti…huuhuhuh
ada sesiapa yang tahu info terbarunye????
lihatlah gambar2 dibawah ini…
produa mpv

produa mpv

warna putih

warna putih

menawan??

menawan??

sisi

sisi

belakang

belakang

sit belakang

sit belakang

papan pemuka

papan pemuka

dalaman

dalaman

gambar lebih…klik dibawah…
mahu lihat dalaman versi mahal klik di bawah ini….
About these ads
Komen-komen
  1. Adam berkata:

    org pertama yg komen ke??? ok la
    seperti dijangkakan.. dashboard design yg tak sama seperti yg dipamerkan dulu… beretika ke kalau buat camtu??
    dulu masa show tunjuk siap ada tiptronic, gated gear pelbagai.
    masih menanti rupabentuk 3rd row seat yg amat sensitif..
    ramai p2 salesman yg pi training new product ni komplen takut jualan mpv ni tak seperti diharap sebab sempit dan tak leh compete dgn MPV lain…
    anyway.. mana2 mpv pon target sales mereka biasanya tak lebih 4k/month… keta/mpv yg harga lebih 60k cam ni mana boleh buat sales target tinggi cam myvi..7/8k unit sebulan..

    mpv market ni limited …berbanding dgn compact or sedaN CAR… MARket mereka lebih tinggi

  2. Adam berkata:

    tang meter kat tengah tu yg failed tu… sama cam tata nano dan kancil lama punya dashboard design je.. kawan aku kata org mata juling je suka pakai meter kat tengah ni..

    lagi satu seat sambung kat depan tu mengingatkan van bas sekolah dan lorry tata pon seat…bahaya kalau letak budak kat depan kalau kaki budak tertendang shift gear tu… dah la bukan jenis gated gear.. atleast ada gak safety dia..tapi masa promo dulu siap letak tiptronic gear lagi… hmm ramai yg tertipu

    3rd row seat dia yg kontroversi ala papan lapis tu depa tak berani tunjuk ke??? hehe dan ada ke ai cond vent sampai ke seat belakang??? rasanya ni pakai air cond depan je.. masak la budak duk belakang..

    2nd row seat splitted 50:50.(berbanding mpv luas lain 60:40). menunjukkan bahawa mpv ni sempit dan tak leh la buat arm rest kat seat tengah tu…..

    ada crash test rated??? hmmm mmg takde la.. kalau kita tanya p2 salesman pon depa suruh refer crash test result utk luminas je la.. hehe

    dan yg penting.. hi tech feat. macam BCM ada ke???..

    kalau nak buat gak.. p2 kena pakai engine viva1.0l baru boleh jual dlm 50k dan ada sume features macam exora.. hehe

    ok next.. kita cite pasal.. positive points lak.
    2nd row seat ni jenis slidder.. so boleh la ikhtiarkan nak bagi org kat seat belakang tu ruang utk kaki mereka

    engine mirip avanza… so kira boleh la pick up dia sebab body weight pon around 1.2 tan je

    headlamp design… walaupun nampak cam design tak complete.. tapi projector lamp dan 3 bentuk cylinder tu sesuai utk diubah suai.. ni kalau letak angel eyer ala BMW pon masuk.. sebab macam design lampu savvy dan waja ramai yg ubahsuai..

    apa2 pon.. p2 pon sedar mereka tak leh compete dgn exora kalau nak sebut ianya sebagai MPV..apatah nak compete dgn sifu mereka iaitu toyota AVANZA. sebab tu MD p2 sendiri kata ia lebih kepada sebuah wagon 5 seater yg mempunyai extra luggage space.. dan target buyer mereka pon adalah mereka yg tgh mnecari keta sedan seperti persona, vios, city…

    sebab tu proton dah bersiap sedia nak counter balik mpv ni bukan dgn exora.. tapi dgn upcoming sedan model mereka iaitu lancer mitsu (waja replacement)..
    well.. good strategy indeed

  3. campromania berkata:

    bro prodas, sorry, off topic skit, pasal yg terasa gempa petang tu tadi yg tu kat Sumatera punya…patutlah area sana pun rasa..yg kat Samoa tu lain..

  4. prodas berkata:

    campromania…ohhh…betol lah……ok tq…..

  5. g-mie berkata:

    hurmm..
    ye ke lain dari yang dipaparkan masa pameran tu..? tak perasan pulak saya.. baru2 ni pun saya ada dengar camtu dari salesman P2 bkenaan model MPV nie.. memandangkan saiznya yg kompak.. ayah saya yang guna Avanza tu pun cakap Exora lagi ngam, ini kan pulak MPV ni eak..?? hehe~

    tapi kalau kat Paultan.org, orang marah betul kita compare-kan MPV ni dengan Exora.. hihi~ apa pun, strategi Proton memang NGAM laa.. pasni kua sedan plak.. pastu banyak lagi projek2 untuk Exora nie.. saya dengar2 (seperti yang saya bicarakan dalam funtasticko design), Proton akan buat replacement setiap 5 tahun.. maknanya, dalam masa 5 tahun model2 yang ada (contoh Exora) akan mengalami perubahan seperti Exora Turbo, Exora SE dan Exora apa lagi saya tak ingat laa.. pastu cukup 5 tahun ada laa replacement untuk Exora.. (wallahu’alam..)

  6. FBI berkata:

    Salam
    Susah jugak nak jangka penerimaan rakyat malaysia nier…sambutan terhadap produk perodua kadangkala melebihi jangkaan.Contoh jualan myVi masih top di bulan Ogos dan sedang di ekori SAGA dengan hebat.Sedangkan nak bandingkan Harga, Spesifikasi,Enjin,Kabin,handling dan sebagainya Proton SAGA ni MMG Hebat Serius .Bagi Aku SAGA ni Adalah Padangan ngan VIOS dan Honda CITY.Tapi Pelik Rakyat Malaysia ni.Ni cuma nak buat perbandingan shaja yang mungkinn boleh di hubungkait Exora dan MPV Perodua.Kebanyakkan yang bersikap sini terhadap exora ni bukan pemilik proton pun dan tak pernah buat analisis terhadap exora.Walaupun aku belum memiliki EXORA tapi MPV proton ni jauh lebih hebat dari MPV Asing ….cuma pemikiran Rakyat malaysia.Walaupun ada PHD, MSC,ijazah tapi cara membuat analisis di takuk lama masih bersandarkan kabar angin bukan atas teknikal data sheet, lab testing,…….aku sama cam cikgu prodas mmg pantang kutuk proton sebab proton adalah maruah Orang Malaysia…..fikir fikirkan….Mengata Proton Umpama Mengutuk maruah Sendiri Umpama Meludah ke langit sendiri yang kena

  7. Affuan berkata:

    satu hari aku menerewang bersama isteri di bandar kota bharu, mencari2 mpv paling sesuai untuk isteri. kami bermula dengan alphard. harga ok tapi besar sangat. bini aku takut nak bawak. pastu test grand livina. ok, lawa dan luas. enjin pun pikap. biasa la. nissan. tp, harga – tambah sikit je lagi aku bleh beli triton 3.2. bangang kan? last skali, kami meninjau exora. naik je, aku puas hati sebab interior lawa. harga pun amat murah berbanding mpv2 lain. bila teringatkan harga + lagi2 kereta malaysia, aku cuba mengetuk dashboard dan kulit pintu exora dari dalam. bunyinya, memang teruk dari kelisa, wira dan waja. plastik! bukan nak mengutuk. aku hanya veritakan pengalaman aku. jadi, anak kunci yang salesman bagi untuk kami test exora tu kami tolak. mungkin sehari dua lagi kami akan meninjau mpv perdoua. mana tau?

    • noora berkata:

      jadi beli keta aper? kalau kat perodua mpv alza jer…g survey perodua x? kalu pegi nak tanya pendapat yang mana ok antara model2 keta yang diatas coz saya ingat nak beli alza ni..

  8. fauzan berkata:

    Saya setuju kalau sebarang komen atau kritikan base on analisis, facts, knowledge n technology. Tapi malangnya ramai yg tak dapat nak kawal emosi. Masing2 ada pendapat masing2. Teknology hydroform yg diperkenalkan kat exora tu pun ramai yg tak tahu. sekali tengok mcm plastik. Tapi tu lah, bila plastik jer, orang akan kata murah. tak bagus. pada hal itulah teknologi terkini yg juga digunakan hari ini oleh pembuat kereta2 di german yg diiktiraf inovasi terkini. Sama la gak dengan metal kerangka exora yg diperkuat dgn HSS yang lebih nipis tapi lebih kukuh dan kuat drp metal kereta biasa. Bila nipis jer, terus cakap tin milo la, tak kuat la, apa la. Padahal selain ringan, kukuh n murah, HSS nie gak mempunyai hasil remukan yg lebih baik bila crash (tengok ler crash test) jika dibandingkan dgn yg biasa. Saya rasa cara rakyat malaysia menguji sesuatu produk secara ketuk2, gores2 nie agak ketinggalan zaman la, lepas tu terus jump to conclusion. sepatutnya diorang dapatkan la fakta n informasi yg betul. Mgkin sikap yg malas membaca n nak cara yg senang jer. Tapi lebih percaya pada rumous n pendapat atau pengalaman minoriti yg negetif drp hakikat majoriti pengguna sebenar.

    Apa2 pun keputusan ditangan pengguna, duit diorang gak. Pandai2 ler si jauhari mengenal manikam. Lain orang, lain citarasanya. Mgkin tak baik bagi kita, tapi baik bagi orang lain. Setiap model kenderaan tu tak sama ciri2nya. Ada orang pilih ‘value for money’. Ada orang lain pilih spek nak tip top harga mahal tak per. Tapi pening kepala gak bila ada orang spek nak tip top tapi harga nak murah. Aiyo! ini macam kedai basikal pun bleh tutup looo…:)

    My 2 cent.

    Cheers!

  9. pak long berkata:

    Alahai…x sesuai dipanggil mpv,compare harga ngan EXORA dan spec ….aku prefer EXORA lg…sbb lg best selepas compare ngan Inova…x terungkap dgn kata2

  10. king berkata:

    canti gak MPV produa nie…cuma agak kecikk…rasanya mmmg kecikk kott…tak sesuai untuk keluarga besar…cam aku nie…tapi untuk yang berkeluarga kecil …boleh lah kott…cuma rasanya kalau mcm nie….namun tiada apa2 teknologi yang canggih pastue di jual dalam 55-65k…rasanya mahal gak tue…

    pandangan jee

  11. prodas berkata:

    nama dia PERODUA ALZA!!!! ade sumber yg dah boco…hehehe entah betol ke tak???

  12. FBI berkata:

    stuju ngan fauzan, nak wat sesuatu poduk bukan boleh buat sesuka hari jer.tgk ujian perlanggaran exoran ada pengesahan 4 bintang,Hydroform,BCM pun ramai lagi yang x lepas…..seban tu iklan exoran di buat menggunakan kerangka nak bagi rakyat malaysia tahu setiap item yang di gunakan dan kelebihan yang ada.Rakyat kita masih menggunakan teknik gores dan menang bagi menguji produk proton sahaja,Kalau produk luar rasanya mereka x ketuk pun.Rakyat malaysia ni mmg x suka buatan malaysia sebab apa yang proton buat banyak benda yang x kena.Gaya cam juruterer lak bila bab komen kereta proton.Berbanggalah anak malaysia kita berjaya membina nama dalam automotif menghasilkan enjin sendiri, kereta sendiri dan yang penting x rebadge keta jenama lain dan jual……kepada cikgu prodas ,,,,kalau ada sesi jumpa managment proton sampaikan feedback yang membinan agar proton terus bermaruah di tanah air tercinta ini…………………….

    kasut buatan malaysia

  13. prodas berkata:

    haha FBI ni sape?? faizal Ismail ke??? hahhaha

  14. g-mie berkata:

    sokong bro fauzan & FBI.. hehe~ fakta korang at least dapat bagi kami2 ni pK dua tiga kali.. memang betul pun, asal nak test je main ketuk2, gores2.. ntah hape2 ntah.. kalau nak test, try laaa angkat pulak ke.. hehe~ takpun masa buat crash test tu, dorang ganti tempat si patung tu.. baru mengancam kalau nak mencuba TEST2 tahap kehebatan mentaliti rakyat malaysia nie..

    gurau je.. jgn marah ye..
    bukan ape, agak geram juga kalo orang suka kutuk2 proton nih..

  15. nazri berkata:

    alza?? macam nama pmpuan je.. hehe

  16. pulge berkata:

    Pakcik sy pun mcm tu, kalau citer pasal proton mesti kutuk kaw2.. Itu tak kualiti la, ini rapuh la.. Sy cuba terangkan kt dia, tapi dia tak percaya.. Biarlah, org kita ni mcm2 pendapat..

  17. campromania berkata:

    wah, hangat perbincangan kat sini..betul ke nama keta ni ALZA? Mcam singkatan dari ALZHEIMER la pulak..hahaha…xde nama lain ke?

  18. campromania berkata:

    bro Prodas, dah cukup 100,000 visitors nanti leh la wat pulut kuning kat kitaorg ni ye..dah nak hampir ke sasaran dah tu..

  19. nazri berkata:

    aku telah berjaya mengubah persepsi akak aku thdp proton nye kereta… baru2 ni dia angkat persona… sblm ni dia x mau sentuh kereta p1, dia dah ada volvo 2 bijik 2nd hand, nissan altima, toyota… dia suka plk dgn persona yang baru dia angkat sblm raya ni.. hehe…

    kepada org yang kata plastik proton teruk, aku rasa biar plastik x berapaa mahal yang penting chasis dgn besi blh menyelamatkan nyawa penumpang… jgn plastik bagus, tapi bila eksiden sikit dah terbakar.. sekian terima kasih.. :D

  20. gen2lama berkata:

    betul tu….plastik ka tin milo ka…tu semua body luaran…..tengok chasis la dulu…cover2 …

    kete2 selain P1 semua tebal2 ke body….dah cuba ‘tekan’ material kat pintu Honda city baru?…cuba la tekan part atas dekat ngan tingkap…pakai satu jari pun boleh tengok lembut ke tak?….cuba la….

    dashboar and panel pintu bunyi lagi teruk dari kelisa?…orng tak bawak kete guna panel pintu and dashboard….cukup dengan practikal design & tak bergegar masa bawak….

    salam

  21. campromania berkata:

    mungkin keta kebal PENDEKAR pilihan yg paling bijak bagi org2 yg macam tu ko..tapi nanti mesti cakap UNDERPOWER la pulak..hahaha…

  22. prodas berkata:

    campromania…haha ye ke dah nak sampai 100000..??hahah tak mungkinlah.. saya nye blog ni blom sampai satu thn agi..hahahah

  23. prodas berkata:

    betol ke namenye ALZA?????hahaha

  24. prodas berkata:

    saya setuju ngan pendapat bro adam 2….. rasenye mpv perodua ini boleh lawan exora ke tak…..?? hahah sudah tentu x….Exora ada kelebihannya…hahhaah betol tak???

  25. zack_keyme988 berkata:

    WALAWEI…PERODUA ALZA….

    JAP..JAP..TGH CARI DLM KAMUS DEWAN…

    OO….DEFINISI MENURUT KAMUS DEWAN..

    ALZA..

    A……AKAN

    L……LINGKUP

    ZA…avanZA…

    MARAH TOYOTA WO…

    PRODUA MEMG PRO BAB2 MANIPULATE ORG..

    MASE MASM DULU GATED GEAR..SKRG STR8 SLIDE LAK…

    AYO…

    SATU KEMUSYKILAN..GMBAR 3RD ROW SEAT X DE??

    DH SEMPIT WAT PE NK TUNJUK KAN??

    APE2 PON…WISH U ALL THE BEST ALZA….

  26. pulge berkata:

    nama tu tak komersil la..

  27. Kipp berkata:

    Pasal kete malaysia ni aku tak banyak cakap sangat… Kalo ada pilihan (yakni cukup duit) aku amik WISH, takpun STREAM… paling kurang pun EASTER.. Kalo nak sgt pakai MPV, tapi duit tak cukup barulah aku usha EXORA atau yang kat atas ni…

    Lastly, ada duit, anda bebas buat pilihan..

  28. kekitaan berkata:

    err.. tak sangka ada orang yg celik internet boleh pi test keter dgn ketuk2 macam ketuk buah dan lepas tu leh tau teruk tak teruk melalui bunyi je… huhuhu…. hebat tulll… boleh bagi petua tak?

  29. kujik berkata:

    so pas ni proton buat door trim yg lagi elok
    ketuk2 bunyi sdp…tp mesti cr tempat lain pulak nk ketuk kan..
    masing2 punya cita rasa

  30. Adam berkata:

    nanti cuba kita test dgr bunyi tutup pintu keta ni.. ada bunyi cam viva tak? hehe

  31. prodas berkata:

    Pulge>>> ALZA ni tak tahulagi betol atau tidak… ni cuma kabar angin saja..heheh

    Kipp>>> ohh..terselahlah pada anda…. tapi saya shor kan Exora adalah MPV yang paling baik dalam klasnye… tiada jenama lain selain proton yang mempunyai teknologi yang canggih dengan harga yang murah…..

    kekitaan>>hahah 2 lah org Malaysia ni pelik2… ketuk jek..dah tau teknologinye…hahahah

    kujik>>> betol Proton harus belajar seperti kereta toyota…bunyi degupan pintu yang lembut dan sedap…heheheh

    Adam>>> hihihi sama2 kita tgk….hahah

  32. teri wokyoh berkata:

    tp bagi keta ni aku mmg lawa..lampu, bumper depan blakkang, bonet..sgt menarik tp meter je yg slek skit..kat tgh cm vios..tp vios laku jgk..door trim cantik plus seat..
    tp harga xkan nk letak murah2 ni..enjin 1.6 ke ni? tp kecik la
    pendek sgt nk letak title MPV..xpadan, mgkin nk ganti dgn MYVi kot
    tp logic ke hi-spec pakai turbo charge ?

  33. prodas berkata:

    teri wokyoh.>>> memang mpv perodua ini kecil sahaja,,,, MD perodua pn pernah berkata kereta ini bukan MPV…..

  34. iznee berkata:

    OK. Tapi x de apa nak dibanggakan. Sume ambil Toyota Passo Sette atau Daihatsu Boon Luminas. Harap Perodua keluarkan model malaysia tulen.

  35. prodas berkata:

    2 lah iznee…. bilalah perodua mahu berubah….

  36. alianur berkata:

    aku pernah test plastik dashboard dalam kete ford. Nak kata kete ford focus yg baru tu tak bagus..tak la jugak. Kete US tu..tapi rsnye cam same je dgn satria neo.Rsnyer waja lg better if nak kata kualiti goresan dan ketukan pada dashboard plastic. :)

  37. apai_79 berkata:

    bro…aku rasekan..produa ni kekurangan jurutera tempatan kot..sbb tu diorg amik bulat2 teknologi japang ni…tp x pe…kita bg chan kat p2 ni..mula2 copycat…pastu bole la design sendri kot..tu pun kalu diorg sedor la…org jepun pun dulu masa diorg nak membangun, main copy jugak teknologi europe..proton pun la ni dok study gak teknologi europe (LOTUS)…so…sama2 la kita membangunkan negara! 1 Malaysia! Idup EXORA!

  38. TIKUI berkata:

    Wahai kawan…. Kini semua kat P2 sudah pun bingung.
    Gambar ALZA … Pulak di siarkan kat sini .
    kepala Datuk H**** dah Pening .
    Siapa yang hantar Gambar 2 spy shot .dia pulak kena kau kau

  39. nazri berkata:

    baru 2-3 hari lepas kereta p2 myvi terbakar kt jalan seksyen 19… tggl bangkai je…
    tp x tau camne leh terbakar, samada eksiden or wiring problem…

  40. mat perlis berkata:

    saya dah banyak kali pandu exora adik saya dan rasakan memang selesa dan soal underpower tu tak timbul langsung. memang berkualiti setanding dengan mpv lain yang setara dengannya. Mpv p2 ni nampak macam sempit sikit khususnya kat seat blkg tak macam exora yang agk luas. rekabentuk pun exora nampak lebih sporty dan menarik. Saya pun blm tahu nak ambil yang mana satu. P2 atau exora. kena tgk dan pandu dulu p2 tu baru tau. Tp rasanya berat pada exora.

  41. !malaysia berkata:

    Soal mywi terbakar tu dah jadi biasa la. saya dah banyak kali nampak kat highway. Paling baru bulan lepas kat kesas highway. Yang menariknya berita2 ni langsung tak tersebar. Jadi orang kata P2 ni bagus. Dulu bila Gen 2 terbakar sebijik meletup beritanya satu malaysia. Kereta kancil 850 yang saya beli tahun 2005 pun mcm2 masalah. dah jual dan beli saga baru. Saga ni sampai sekarang pun tak ada masalah. Saya teringat kata Tun M yang mengatakan p2 bukan syarikat kereta nasional tp keta japan kerana dikuasai oleh Toyota. Nasib baik dulu proton tak jadi join dengan GM kalau tidak…habis la jadi macam P2.

  42. TIKUI berkata:

    Berita Terkini … MYVI 2nd Generation akan di pasaran Bulan Feb 2010. Pelancaran Raksaksa Perodua ALZA akan cabar banyak MPV yang ada dipasaran sekarang.
    Jumlah angaran MMTA utk 2009 QTR 4th ALZA akan duduk di tempat pertama dalam Kategori MPV . Satu Malaysia . Satu Perodua.

  43. nazri berkata:

    TIKUI : Berita Terkini … MYVI 2nd Generation akan di pasaran Bulan Feb 2010….
    myvi 2nd gen = daihatsu materia… google la… :)

  44. Ringgo berkata:

    Saya dah test drive exora. memang enjin gegar, kalau full load.. Kalau nak tau cuba test drive semua mpv yang ada kat Malaysia, even Cherry Eastar dari China yang claim enjin mitshubishi tapi pakai komponen dalam (piston, rod, bearing etc. – Cap Ayam) dari China.. Rasanya Exora punya enjin yang paling kasar kalau drive 110kmph with fulload..

    Gearbox Kereta Proton 2nd Generation juga tak matching dengan enjin campro.. (Plug & Play).. Cuba bandingkan dengan kereta apapun yang ada di Malaysia ni (even kancil first model) tentang gearbox smoothness ni.. Proton perlu buat sesuatu..

    Proton juga perlu bersaing secara sihat dan bukannya mintak bantuan kerajaan untuk protect proton. Naza Citra turun harga Proton kacau, Perodua nak keluar MPV proton takut.. apara? Sampai mintak kerajaan tarik balik status kereta nasional pada Naza, Inokom & Perodua.. Tujuannya supaya pesaing ni tak dapat diskaun ‘local tax’? Lepas ni harga ke3 pengeluar ni akan naik 50%.. Exora dah boleh jual balik la.. Bisnes apa macam tu?

    Status pengeluar kereta nasional tu sebenarnya bagus untuk rakyat.. Rakyat boleh begi harga kereta yang murah tanpa tax.. Tak kisah la kroni rafidah ke apa ke, tapi yang untung rakyat..

    Kalau hanya protect proton yang untung proton company je.. Kereta Gap sana sini, lepas tu rakyat tak ada pilihan terpaksa beli.. Tapi pekerja proton tak pakai kereta proton pun.. Pi tengok kat Proton City Tanjung Malim atau kat Shah Alam, berapa banyak staff yang pakai kereta proton? Kalau diaorang pun tak percaya pada kualiti proton, macam mana kita nak percaya?

    Proton memang dah terdesak sekarang, kalau tak perjaya refer kat sini http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/nep/Article/

  45. nazri berkata:

    ringgo : yang penting wa bkn salesman terdesak… wa keje automotive semiconductor :)

  46. fauzan berkata:

    Hmmm…maklum balas drp pandu uji jurnalis permotoran profesional daripada wartawan permotoran di malaysia tak de pernah pun yg claimn pasal masalah enjin atau enjin bergegar dll. bila pemanduan full loaded. hehe…Chery Easter memang ar produk China, enjin jer drp mitsubishi, apa jadah komponen pun dia nak pakai dah terang2 MPV nie made in China. Kalau rasa made in China tu cap ayam itu persepsi Ringgi sendiri :)
    huhu, enjin Campro proton plug n play? Proton bukan kedai Ah Beng ar bro, diorang ada jurutera, setiap model kereta yg dihasilkan ada proses RnD. mungkin Ringgo lebih hebat drp jurutera tu kot.

    Utk pengetahuan, proton adalah salah satu drp GLC. Sudah semestinya menjadi tanggungjawab kerajaan membantu mana2 GLC sehingga mereka2 mampu bersaing dlm industri. Proton bersaing secara tidak sihat? Hehe… siapa yg tak sihat sebenarnya nie? : Proton syarikat kereta nasional dgn pegangan saham terbesar totally org tempatan, buat kereta dari sketch sampai la mass production bersaing dgn Syarikat kereta nasional B dgn pegangan saham totally dikuasai syarikat asing (just guna keistimewaan label kereta nasional) hanya 10% jer saham org tempatan, model kereta pun rebadge jer atau dgn syarikat kerta nasional C atau D yg totally saham org tempatan, rebadge jer model syarikat asing atau franchais kan jer cuma menepati syarat lebih 80% komponen tempatan.

    Haha…siapa yg takut nie? proton ker atau siapa nie… lucu ar. Dlm berniaga macam tu ar bro. orang turun harga, kalau kita pun boleh turun harga…why not? napa..takut ker? itu la bersaing namanya. Perodua dulu war2 kan akan keluar MPV barunya. Mcm2 spyshot tersebar dlm internet. Tapi gambar tu plak bukan mcm amatur…ragu2 sket istilah spyshot tu. Pastu bila proton kuar dgn MPV exora dan mendapat sambutan yg menggalakkan, baru2 nie pengarah urusannya declare model barunya nie bukan lah bleh kategori MPV sebenarnya. hehe…lawak la bro. Siapa yg takut siapa nie… Bersaing kena la sihat dan profesional, kan?:)

    haha.. proton ker yg suruh kerajaan kemaskini semula dasar automative negara (NAP) tu? huiiyooo…besarnya kuasa proton. hehe. Suruh tarik balik keistimewaan title kereta nasional Naza, Perodua, Inokom? laa..kata nak bersaing secara sihat… proton tak de kuasa ar bro. Sekarang terpulang bagaimana semua syarikat kereta nasional bersedia dgn perubahan dasar global n persekitaran tempatan tu. Proton pun kena tempias yg sama cuma yg lain2 tu dah bersedia atau belum dgn perubahan itu.

    Kuasa membeli adalah ditangan pengguna. Kalau rasa kereta proton tak de kualiti, tak yah beli. kalau rasa kereta luar lebih berkualiti beli lah takde sapa yang halang..ur money kn? Tapi tu lah… harga nak murah tapi kualiti nak tip top. Kalau proton buat kereta berkualliti BMW dgn harga BMW mungkin ringgo akan beli kot.

    Polisi kerja dlm proton rasanya tak meletakkan semua staff proton kena wajib pakai kerata proton. Itu autokrasi namanya bukan demokrasi. Pilihan ditangan anda, sama la juga bagi staff proton tu. Tak pakai tak semestinya tak suka atau tak percaya…KENAPA..TAK PERCAYA? :) Itu bukan la kayu pengukur kepada kualiti proton.
    Bila NAP yg baru dikuatkuasakan, kita akan lihat siapa yang terdesak dan akan mendesak. Tu la adat berniaga bro. Apa2 pun life goes on…

    Apa2 pun nak kritik atau komen, hati kena ikhlas…

    cheers!

  47. zack_keyme988 berkata:

    X PE LA..

    RINGGO BARU NK BLAJAR ERTI DUNIA PERMOTORAN…

    LEARN FROM MISTAKE K??

    AGAIN SAPA KATE GOVT PROTECT PROTON 100%??

    CUBE KIRE BALIK BRAPE PERUNTUKAN KERAJAAN UTK PROTON TAHUN NI??

    X BANYAK DAH??

    PROTON TAKUT??

    HAHAH..PROTON SEKRNG MAMPU BERDIRI SENDIRI..CUKUPLA DGN ANAK SYARIKAT LOTUS NYE…

    LAGIPON SETIDAK2NYA PROTON ADE PASARAN ANTARABANGSA..

    X MCM P2..NAZA..INOKOM.. !@#$%^&…

    CHEERS

  48. fauzan berkata:

    yup. peruntukan utk proton, kerajaan kasi pinjaman utk RnD tahun 2008 lebih kurang RM600 juta. Tahun 2009 cuma hanya RM 81 juta jer (betulkan kalau salah..). Selagi tak de win-win situation, no JV ok. (cewah..mcm juru cakap proton plak. wakaka!!! ;0)

    cheers!

  49. Ringgo berkata:

    Ya, memang bukan PROTON yang mempertikaikan status kenderaan nasional ni. Datuk Syed Zainal tak ada apa2 kepentingan pun dalam hal ini. Masalahnya vendor/sub-con material proton yang mempertikaikannya. Siapakah vendor proton? Sub con proton ni hebat, hanya cari makan dengan proton, tak ada inisiatif untuk cari alternatif lain untuk supply produk pada company lain (selesa betul).. Kenapa vendor ni tidak diterminate walaupun banyak minor/major defect yang sama berlaku? Kenapa vendor yang sama sejak era Tengku Mahaleel lagi masih dikekalkan walaupun banyak subcon yang lebih berkualiti partnya? Siapa vendor2 ni.. Ahli Politik, Lawyer, Doktor, Ahli Muzik?

    Enjin memang la tak gegar macam kereta berusia 15 tahun.. Tapi in term of kereta ‘baru’ tu dah kira gegar la bro fauzan. Cuba bro test drive Exora 2 bulan ngan Innova ke Citra ke, Avanza yang dah dua tahun.. Feel it.. Cuba bro bayangkan enjin exora ni bila dah lima tahun.. Nak mudah lagi test drive la enjin campro yang Gen2 ke, pesona ke yang dah 2 tahun..

    Pasal gearbox pulak, memang la kalau nak bangunkan seketul gearbox tu memerlukan kos R&D yang tinggi.. Tapi masalahnya banyak lagi gearbox terutamanya yang continental yang sesuai untuk diswapped ngan enjin campro.. Kenapa proton masih pakai gearbox japan? Tak pasal2 kita kena pakai kereta yang ratio gearboxnya pelik.. Bunyi macam ribut, pergi macam siput masa gear change..
    Kalau company continental tu mintak macam2 jika kita nak jointventiure dengan mereka, kita ada banyak lagi alternatif. Contohnya buat reverse engineering pada gearbox kenderaan company tu macam negara china buat.. Bukannya ambik gearbox jepun terus plug & play..

    Berkenaan staff pakai kereta macam bro fauzan cerita tu.. Aku setuju.. Tapi masalahnya cuba kira berapa ratio percentage staff yang guna proton berbanding kenderaan luar? Adakah mereka tak yakin ngan produk yang mereka keluarkan sendiri? Adakah mereka tak patriotik? Kalau mereka tak yakin dan patriotik kenapa nak suruh kita pulak yakin dan patriotik pada proton? Sata analogi yang boleh aku sharelah, bro ada jual produk kesihatan yang boleh menyihatkan badan jenama X (kandungan bahan bro yang mixed sendiri), Tapi bro makan produk kesihatan lain (Produk Y).. Kenapa bro makan produk kesihatan lain? Sebab bro sendiri yang tahu keberkesanan produk kesihatan bro.. Lepas tu saya pulak nampak bro makan produk Y, Dah tentu saya pun beli produk Y.. betul tak? ;-)

    Aku pun bukannya kaya nak pakai kereta import bagai.. Tapi cuma bagi pandangan je.. Proton sebenarnya boleh buat produk yang lebih berkualiti jika tiada campurtangan kroni etc.

    Aku dulu memang supporter proton, tapi nampaknya proton tak pentingkan rakyat.. hanya pentingkan sebilangan kroni je.. Dulu lepas pakai Sunny, aku pakai iswara 1.5 kaler merah – spec teksi (dasboard gegar lepas tu satu body gegar) lepas tu aku pakai wira zaman MMC ecu (bumbung karat), lepas tu tukar pulak wira baru yang guna Siemen ecu (proton nak cuba cut cost disini), masalah throttle body, bonet jadi akuarium sampai melengkung plywood lapik dalam tu, dan rasanya wira lama tu lagi best..Lepas tu tahun 2004 pakai gen 2 sampai sekarang,(alarm problem & tip ekzos putus masa tengah drive).. Sapa nak beli boleh kita discuss, Gen 2 ni second car, wife yang guna..

    Proton sepatutnya pentingkan rakyat Malaysia.. Itulah sebenarnya definisi Status Kenderaan Nasional, Bukannya Kenderaan Nasional yang mencekik rakyat tapi jaga rakyat negara luar.. Macam disini http://pulautalang.blogspot.com/2009/09/proton-murah-di-luar-negara.html

    Assalamualaikum, peace no war… ;-)

  50. farghmee berkata:

    aku setuju ngn ringgo bab proton perlu tingkatkn kualiti.
    ekzos gen2 mak aku dh karat, so aku tukar.
    kalu tau karat & xtukar, tu la jd ekzos jatu tgh hiway.
    power window pernah malfunction. anta sc, ketatkn wire connection, dh ok.

    tp kalu ckp engineer proton xbuat keje tu cm xadillah.
    engineering bukan pulg&play. sume ada code.
    kena abide by the code tu.

    bab engine gegar xgegar tu kita tanya cikgu prodas sendiri.
    kalu ko follow blog ni, ko tau dia ada innova & exora.
    tanya opinion dia.
    gen2 y aku pakai tu xde gegar2 pn?
    engine mmg kuat sket bunyi dia, tp kalu rpm4k la.
    nk engine senyap, aku naik myvi.

    kalu terpaksa beli kete proton tu aku xsetuju.
    nk beli kete luar, beli lah. $ ko.
    rasa xcukup $ beli yg baru, ko bli la yg recon. $ ko.

    cmni la ringgo.
    kalu pengeluar kete foreign ikhlas, diorg ble kurangkn rege kete diorg smpi diorg rugi,
    utk capture market & letak hi-spec utk baseline.
    for sure ramai org beli. tp nape diorg xbuat??
    kalu diorg buat, mesti proton follow suit.
    that time, barulah consumer untung.
    skrg ni aku xnmpk nape consumer ble untung kalu proton xde.

    kalu rajin, ko g search blog che’ det & baca luahan hati dia kt situ.
    dia mgkn xpandai sgt agama islam, tp ekonomi dia mmg pandai.
    beza ulamak & umarak.

  51. fauzan berkata:

    Tq kat Ringgo atas luahan pandangan n pendapat. Masing2 ada persepsi masing2 berdasarkan pengalaman, sejarah n dapatan maklumat. Tak dinafikan dulu proton mmg ada banyak kelemahan terutama model2 lama spt saga, iswara, wira dll.) tapi kini kelemahan itu sedikit demi sedikit diperbaiki. dalam tempoh lebih 25 tahun kemajuannya boleh dibanggakan bagi saya. Cuma masalahnya persepsi dan pengalaman silam pengguna proton hingga kini tak dapat menerima hakikat bahawa proton dah improve. Bayangkan, ada lebih 3juta penggguna kereta proton semenjak proton ditubuhkan pada 1985. lebih 70% adalah pengguna drp model2 lama nie. dan ketidak puasan inilah yg sering dijaja n dilepaskan kemarahannya di mana2 saja hatta media internet sekalipun. walaupun hakikatnya model2 terbaru proton spt gen2 CPS, waja CPS, saga, neo, Exora dll. menunjukkan less defect, setara dri segi mutu dgn model2 kereta keluaran asing. Still lagi bercakap tentang kekurang lama tanpa melihat model2 terkini nie. Inilah fenomena mental-psyco (istilah nie xde dlm buku psycology kot…memandai jer beri gelaran. hehe) yg melekat di kepala penguna2 proton sebelum nie yg sukar sebenarnya utk dikikis tanggapan negatif terhadap proton.

    Pasal vendor tu, saya tak berminat bercakap pasal politik. Tapi selepas perlantikan pengerusi proton yg baru; D Nadzmi, saya nampak piawaian pemilihan vendor lebih tegas, rigid. Kelompok yg banyak di kecilkan. Tentu sahaja utk kawal selia kualiti yg lebih baik kn? Mungkin la vendor yg tak dapat tu akan persoalkn banyak perkara. Mengapa dia dapat, kenapa itu, kenapa ini dll. Nie ada kroni la apa la… .

    tak semudah itu utk proton nak buat JV dgn mana2 company sesuka hati jer. Rasa2 nak pakai gearbox lain JV jer dgn company ini. rasa2 nak pakai yg ini JV jer dgn companya lain plak. x semudah itu bro. Setiap JV kena ada win-win situation n ada long term n short term benefit dlm berbagai bidang.

    Ok, cuba bayangkan saya adalah peniaga kuih. Setelah beberapa tahun, saya tahu kat gerai saya nasik lemak saya paling sedap bila saya dah test nasi lemak dri gerai2 yg lain. Orang ramai gak beli nasi lemak saya. Takkan saya kena berpura2 hari2 saya kena makan nasik lemak saya, just nak tunjukkan kat orang nasik lemak saya sedap. Begitu la perumpamaanya, proton bukan la produk jualan langsung seperti ringgo gambarkan. Saya rasa staff proton tak diajar utk patriotik tak bertempat seperti itu.

    bagi saya, kalau bukan proton, rakyat malaysia yg kurang berkemampuan tak berkereta la sampai sekarang. sbb, pada ketika itu, syarikat luar akan meletakkan harga yang tinggi sebab no choice. sbb x de kereta nasional. k la…yg lain2 tu saya sambung nanti2 la. nak sambung kerja nie…

    peace no war;)

    cheers!

  52. fauzan berkata:

    sat2. nak sambung sket. Gelak ar komen2 kat pautan ringgo tu. Politik lebih. Mengarut2 plak tu. cakap mcm tak tau apa2. emosi lebih (sorry..) knowledge kureng (sorry sekali lagi…)…

    hehe.

  53. Ringgo berkata:

    Bagi saya kalau dibandingkan ketahanan enjin rasanya era mitsubishi lagi baik sebelum campro.. Cuma kalau finishing parts/mould tak dinafikan memang ada pembaharuan pada 2nd generation proton ni.

    Kalau bro bekerja di agensi kerajaan bro boleh tengok berapa banyak wira, waja dan perdana yang digunakan pada masa dahulu (Spanco).. Tapi kalau kita lihat sekarang agensi kerajaan dah banyak beralih kepada kenderaan luar kalau MPV macam Innova, Ria, Serena, Citra, Inokom etc. Kalau SUV macam Harrier, Rexton etc. Kalau kereta masih guna lagi wira lama & perdana.. Sebab apa? sebab ketahanan.. Kenderaan di Agensi Kerajaan biasanya travel long distance utara ke selatan seminggu 2 ke 3 kali.. Sebab itu kriteria kenderaan ini dipilih.. Kalau waja campro selalunya digunakan untuk travel dalam wilayah yang sama je..

    Sebab itu orang cakap kalau nak beli kenderaan yang reliable kena benchmark kenderaan yang digunakan di agensi kerajaan.. Setakat ni Exora belum diguna lagi di mana2 Agensi..

    Bro, tak boleh la bandingkan nasi lemak ngan kereta bro.. Nasi lemak tak ada risiko jangkapanjang, kalau tak sedap boleh beli lain.. Kalau kereta boleh buat macam tu memang best, kalau ada problem esok pakai kereta lain..
    Kalau nak buat analogi kena buat yang sama risknya.. Macam produk kesihatan tu okla, effect pada customer untuk jangkapanjang, sama jugak macam kereta effect jangkapanjang.. kalau bro yakin dengan produk bro, kenapa nak pakai produk orang lain?

    Pendapat saya, kalau proton tak ada lagi banyak peluang kerja untuk rakyat tempatan sebab Malaysia lagi strategik dari Indonesia dan Thailand untuk jadi Detroit City.

    Kalau proton tak ada, harga kenderaan lain lagi murah macam di negara yang bukan pengeluar kereta. Kereta di Thailand, Indonesia lagi murah dari Malaysia.

    Just my 2 kupang.. Peace ;-)

  54. Ringgo berkata:

    Yang blog tu saya bukan suruh bro baca cerita politik murahan tu.. Saya suruh tengok poster Proton di luar negara..

  55. Obertan berkata:

    Salam,
    Saya sbg rakyat M’sia berharap Proton boleh terus maju tanpa kekacauan dr segi politik.
    Jurutera Proton skang mempunyai byk pengalaman hasil dr pencapaian mereka dlm model2 keta Proton yg terbaru.
    Proton juga sedang meneroka byk jenis teknologi2 yg baru.
    Kita takkan dapat teknologi baru dengan menukar jenama spt yg Perodua, Naza dan Inokom lakukan.

    Proton sbg GLC sebenarnya banyak membantu rakyat M’sia dr segi memberi peluang pekerjaan serta membantu meningkatkan ekonomi walaupun dalam nilai yg kecil.
    Yang menimbulkan masalah ialah vendor yg bekalkan bhgn yg rendah kualitinya dan hanya mementingkan keuntungan dgn menjual dgn harga yg x setimpal dgn nilai bhgn itu(kroni) dan juga cukai yg masih dikenakan pada keta buatan M’sia.

    Ini semua kuasa di bawah Kerajaan dan kenapa karajaan yang x tukar dasar ini?
    Adakah kerana utk mengekal sesuatu perkara lain yg tersembunyi? :D
    Saya yakin pihak pengurusan Proton pun ingin keta Proton di jual pada harga murah spt diluar ngra tp adakah Kerajaan bersedia menarik cukai yg dikenakan pd keta Proton yg juga menjadi hasil pndptn kpd kerajaan?

    Sebenarnya harga keta proton disini adlah hampir sama dgn harga di luar ngra tetapi segala permasalahan spt disebutkan td menyebabkan harganya lebih mahal di sini.
    Diluar negara, sememangnya cukai kenderaan tiada tetapi cukai dari segi lain muncul.
    hehe:D

    Dinegara kita cukai perlu sbg pendapatan kpd kerajaan ttpi ia sepatutnya di salurkan kpd rakyat semula dlm btk perkidmatan serta keperluan asas dan dr segi itu sy berpendapat pengurusan ngra kita perlu di perbetulkan…. :)
    Sekian…

  56. fauzan berkata:

    saya tak la suruh bandingkan nasi lemak dgn kereta la bro. Tapi konsepnya. Ringgo nak orang lain fikir mcm ringgo yek. k la..sebenarnya bab nie saya tak nak discuss lagi. lepas nie kalau nak tengok kereta citron kat French tu kualiti atau bleh dipercayai, kiter tngok jer staff2 kat kilang dia pakai kereta apa ye, kalau ramai pakai citron tu, kiranya kualiti dia pun sangat ok lah yek?…pening2.

    pasal pilihan kereta bagi saya mengikut citarasa n keperluan masing2. Ada orang pilih spacious, ada orang pilih value for money, ada orang pilih ketahanan chasis, ada orang pilih brand, ada orang pilih loyalti (atas sebab2 tertentu), ada orang pilih more on rekabentuk, ada orang pilih … mcm2 la ikut citarasa n $$$ masing2. tak kisah la agensi kerajaan ker swasta ke apa ker selagi memenuhi citarasa n keperluan diorang, diorang beli.

    Hoho…jgn la selfish bro. Awat anti sangat kat proton nie? Tak ada hari semalam maka tak adalah hari ini bro. Patutlah ada istilah ‘Melayu Mudah lupa’, ‘Kacang lupakan kulit’ dll. Bro suka ye kalau negara kita nie jadi tukang pasang kereta orang drp ada ilmu n teknologi dan dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan pengeluar kereta lain? Jgn la nak samakan indonesia n thailand tu. Ada sebab kenapa kereta kat sana murah. Kalau rasa kat sana murah ringgo beli la kereta kat sana n duduk kat sana. amacam ada brani? :)

    Bro ringgo, poster tu dah lama saya tengok kat internet. Dan saya tahu apa yang berlaku dan serba sedikit ceritanya. Cuma malas la nak berdebat sebab saya bleh jangka apa jua jawapannya. Rajin2 la cari info n maklumat dan buat la analisis yang lebih bernas utk sama2 kiter kongsi utk manfaat dan kebaikan bersama, bukan mencari ruang2 kelemahan utk kiter jaja n hentam. Segalanya adalah atas rasa niat kn?

    my 2 cent.

    peace n cheers!

  57. dato k berkata:

    ehmm ni cite proton ke perodua? :p

    product proton/perodua ni adaptasi kereta dr negara matahari terbit iaitu contoh perudua byk ambil kereta daihatsu (kancil, kelisa,kenari) serta daihatsu+toyota (myvi&alza) so bg sy xde apa yg nk diterkejutkan (ada ke ayat mcm tu :p) sbb tgk kat internet mesti apa punya cerita kereta tu & 80% sama je just ubah sikit bumper, grill etc

    cuma kita ni dpt ler merasa pakai mpv sbb kali nk beli jenama lain tu x termampu rakyat m’sia ni lebih2 lg time gawat mcm ni… so bersyukur apa yg kita ada…

    p/s : nape nama alza? x kacak lansung :p

  58. nazri berkata:

    ringgo : Kalau proton tak ada, harga kenderaan lain lagi murah macam di negara yang bukan pengeluar kereta. Kereta di Thailand, Indonesia lagi murah dari Malaysia….

    ayat mimpi yang takkan menjadi kenyataan? kenapa malaysia tak blh maju ? sbb akal cam ni la… bermimpi je, keje nk malas, gaji nk banyak, hutang, tax, zakat tak mau bayar…

  59. peng_dkakilima berkata:

    mcm2 pesen korang ni..apa2 pon we buy what we afford.
    tp try tgk apa brand yg kita ader? xbnyak yg local knn..tp bayak brand dr luar
    china ader lebih dr 3 brand keter..bleh export lagi wlaupun org kater xde kualiti..
    proton tu kebanggaan M’sia aku rasa..so gov mseti protect..bukan tujuan nk
    jaga kroni..tp matlamat nye besar..relax jgn gaduh2..xp mana pon
    kalau rasa nk tingkat kn kualiti blajar rajin2..keje ngan proton..br tau pa yg kita ade
    jgn do kata engineer kita xpandai..habis idea..malass…kalu kita rajin sgt
    mesti dpat A smua..smua org skor exam.buku dh ade..

    tanks hehe

  60. fauzan berkata:

    hehe. tak gaduh la bro Peng_dkakilima, inilah diskusi berhemah namanya. wakaka.. apa yg saya tahu, saya suka share. Nak terima atau tak, terpulang…

    cheers! :)

  61. stroller berkata:

    menarik gak cerita bro ringgo. hmmm… ada pro & kon… pendapat bro fauzan, obertan dll ada kebenarannya… saya pun dah lama dah mengguna kete malaysia ni.. dari zaman proton saga, then tukar iswara… then pakai kancil 850m thn 2000 then pakai wira then pakai kancil 660m lampu bulat tahun 2005 skarang pakai exora… keta lain yg saya biasa guna honda accord 2.0 thn 2005, camry 2.4 model 2008, toyota wish 2.0 03/04 model, estima acr30… dah puas saya lanyak… masing2 ada kelebihan dan kekurangan. walau mcm mana nyer mahal or murah keta tu pun… pasti anda akan comment dalam hati… apa la… mahal jer lebih tp tak leh nak cilok… apa la.. keta aku nie kecik sgt la cc nyer.. nak laju sgt pecah enjin lak kang… hehehe… tepuk dada tanya selera… the choice is ur’s…

  62. prodas berkata:

    fauzan & ringgo>>>> tok sah lah nak gaduh2…hahaha u all mesti happy go lucy… hahahah tapi apa apapn…. aku tetap sokong fauzan!!! hahah… ringgo kalau nak bg pendapat atau ape2… stmen….tgk orang dulu…… fauzan ini bukan calang2 orang!!!!!!! heheh ye ke??? hahah whatever lah….

    pasal enjin exora gegar 2…. tak denye….. saya dah guna Exora dari bualan 4!!!!! antara orang terawal membelinya…….masa 2 iklan kt suratkahbar gambar tayar n sit jekk… saya terus yakin untuk menempah…. Alhamdulilah tindakan berani saya tidak mendatangkan masalah….. istilah gegar 2 tak ada pada exora… cuma mula2 nak memecut enjin berbunyi sikit..tapi bila dah pecut 2..mantap beb!!!!!! jgn cakap sebarangan….. exora bg sy yg terbaik dalam kelasnya..!!!

    saya ada inova n exora….!!!! inova manual memanglah pikap kuat sikit… exora auto.. sy pn baru saja 7 bulan menggunakan auto… sebelum ini tak pernah guna kereta auto …so 2 tak tau……bagi sy exora selesa untuk jalan jauh!!!! exora sesuai untuk bersiar2… n pratikel……. bg saya saya lebih suka bawa exora berbanding inovva!!!!

    gini lah bro ringgo… u cakap macam org politik yg tau cakap besar n hebat jekkk tapi takrak!!! tak boleh pakai…. cakap tak serupa bikin!!! kutuk proton tapi guna proton gak… apalah mentaliti cam ni/….

    heheh bro jgn marah!!! sorry selamat hari raya…… hehehehe :D

    ape2 pn.. Proton is no 1!!!!!!! hehehe

  63. shafifah berkata:

    Bacaan Ratib Al-Attas & Asmaul Husna dipimpin oleh Habib Hussein Al-Attas, imam masjid Wadi Hana, Johor Baru. Masjid Al-Mukarammah, Bandar Sri Damansara, Jumaat 9hb. Oktober 2009 selepas solat Maghrib Muslimin & muslimat dijemput hadir terutama yang mempunyai hajat khas.Sama-samalah kita berdoa dan menjayakan majlis.

    http://pondokhabib.wordpress. com

  64. Yus kl berkata:

    Saya pon antara pengguna terawal exora , dah jalan dekat 15000km , so far so good , enjin gegar tu metos semata mata , saya dah try sampai 160 kmh pon tak gegar , rpm masa kelajuan tu pon baru 4700 rpm masih jauh dari tahap merah .

  65. prodas berkata:

    yus…ha…betol lah…sy pernah bawak jejak 170… mantab beb!!!!! gi ni lh ringgo….. sy rasa awk tek pernah bawak exora….jus denggar cite orang yg suka buruk memburukkan exora……

  66. Ringgo berkata:

    Saya bukan kutuk proton.. Cuba baca semua komen saya diatas.. Ada tak saya komen maki hamun proton, staff. DSZ? Saya juga pengguna proton..

    Saya cuma nak proton maju dan dapat setaraf dengan jenama luar.. Itu je.. Selain daripada tu, saya juga nak rakyat dapat pulangan dengan keujudan proton ni.. Bukannya kroni yang kaya, kualiti tak seberapa, rakyat tak dapat apa2..

    Adakah kalau kita suka sesuatu tu kita tak boleh kritik? @ kita kena kritik benda yang kita tak suka je?..

    Adakah menjadi kesalahan kalau kita mengkritik untuk dapat yang terbaik? @ Kita tetap terima apa sahaja yang kita dapat tanpa prejudis?..

    Kalau kita nak maju kita kena kritik untuk penambahbaikan.. Tak ada kritikan semuanya statik.. Refer principle yang paling basic dlm management (Planning, Leading, Organizing, Controlling)

    Apapun saya seronok dapat berbincang ngan bro semua, saya mohon maaf kalau ada sebarang kesilapan..

    Saya punya cuti dah habis, nanti kalau saya free saya akan masuk lagi dalam blog ni..

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Peace ;-)

  67. fauzan berkata:

    huhu…tengok, kan ringgo da merajuk. Tak ada apa2 la ringgo. tak de sapa marah kan ringgo utk mengkritik. Mengkritik nie pun bagus sebenarnya utk sebarang kemajuan. Bila ada pujian n kritikan, baru la kiter tahu dimana kelemahan dan kelebihan sesuatu produk itu n bagaimana boleh kita menghasilkan produk baru yang lebih sempurna dari sebelumnya. Perlu ada check n balance bak kata omputih :) Tapi tak ramai kita nie dapat membezakan yg mana kritikan n yang mana kutukan. Kritikan membina nie sgt2 perlu utk tujuan kemajuan n kutukan pula hanya akan menjatuhkan moral n semangat jer. Kutukan nie perlu la ada asas n hanya ada bila sesuatu produk tu berada di luar batasan sama ada dari keselamatan, norma, atau memberi keburukan yng nyata kepada pengguna (aduhai…mcm lecturer la plak…bedal jer laa :0)

    Saya pun mohon maaf kat ringgo n yg lain2, kalau ada celoteh saya yg menyinggung n tidak membawa manfaat kat korang. selamat ari raya maaf zahir n batin. Masih ada raya lagi kan? :)

    Salam n cheers!

  68. wakaka berkata:

    Fuh dah panjang comment disini. banyak fakta yang boleh dipelajari. teruskan berdiskusi.

  69. edy berkata:

    Nampak cun gak new mpv niii tapi difahamkan saiz dia kecil aje?ada member cakap lebar dia saiz 1 1/2 myvi betul ke?hopefully harga pun tak tinggi sangat coz nak kena fight harga dengan Exora plak…..seat penumpang 2nd dan belakang sekali bleh lipat habis ke macam grand livina ke?dengar cite enjin dia guna Toyota 100%…mesti save minyak kan?

  70. stroller berkata:

    kalau keta tu leh bwk 7 org nak save minyak sgt tu tak la save mana pun… tambah lak dgn lelain brg yg kena wajib bawak. lama2 jd berat gak… so.. kena la tekan kuat skit minyak tu… nak minyak jimat drive keta kecik drive sorang diri jer… baru betul2 jimat…

  71. man melawati berkata:

    Saya dan pakai exora 4 bulan. Mmg ok. Selesa. Tak ada gegar pun enjin. Cuma enjin dia bunyi kuat sikit. Bagi saya mpv ni mmg blh dibanggakan. Persona pun tak ada dengar enjin gegar pun. Saya pun ada p2 mywi. Dah 3 thn. minyak blh tahan. Tp dibandingkan dengan persona kakak saya terdapat perbezaan yang nyata. persona lebih mantap. Mywi rasanya terlalu ringan dan bila laju rasa macam membuang pula. pick up dia ok. P2 alza ni agak kecil dan sempit. Kalau nak masuk 7 org mmg tak boleh la. Jadi saya syorkan bakal2 pembeli tu membeli exora. Tak rugi punya. Lagi pun bulan depan dah keluar yang low spec. Harga dalam 57-58k saja.

  72. biskutkering berkata:

    OK apa exora ni. Aku pakai tadak masalah pun. Biasalah enjin bising sikit. cc 1.6. Bukannya nak bawak 140km sejam. Ni kereta famili ma.
    Masalah keta ni bergantung pada nasib. Member aku punya honda city gearbox problem, itu keta jepun tu

  73. FBI berkata:

    Masalah Persepsi Sebenarnya Isunya Ialah Bila Ia Jenama Proton
    Sebenarnya nak salahkan orang macam ni pun x boleh sebab pemikiran dah terjajah dengan sketma begini,Jujurnya aku ada kawan yang dikeliling oleh pemegang pemegang Phd pun mempunyai pemikiran begini.Susah nak bagi kefahaman sebab persepsi mereka ni dah macam pegangan yang susah nak di singkirkan,Isu nya sebab nama di PROTON bukan toyota/Honda/Nissan.Jenama Ni pun cap ayam gak sebenarnya cuma ia tidak dekat di hati marhean sebab mahal harganya….

    berbalik kepada gegaran enjin exora dan gegaran enjin yang lain.Pengalam aku sendirii bawak keta Gen2 masa hari aku sendiri kawen , memang kelas nak kata gegaran enjin x ada pulak, handlling usah citer la talaan lotus kan…x ada masalah rasanya…aku pun dah memandu Proton SAGA baru mmg x ada masalah memang mengujakan prestasinya,

    Pemilik exora pun dah berikan testimonial mereka .tiada masalah enjin, underpower dan banyak lagi kelebihan lagi.Tapi orang kita suka percaya khabaran kedai kopi. Orang Malaysia khususnya bangsa melayu susah nak berbangga dengan kepakaran sendiri .Kajiilah dan telitilah setiap spesifikasi.data,ujian setiap kenderaan proton.Apa yang penting saranan saya bagi Proton menangani masalah Persepsi.Ini yang membuatkan minda masyarakat mlaysia masih terbelenggu.Bila sebut Proton je tiada rasa kebanggaan bila sebut Honda Tengkuk Naik Melangit .Sedangkan Bumi Yang di Pijak Langit yang di Junjung.Berpijak lah di Bumi Bertuah ini dengan rasa Kesyukuran.Jangan Biarkan Kita menjadi peruntuh kepada perintis yang telah di mulakan 25 tahun yang lalu……Long Live Proton….

  74. farghmee berkata:

    offtopic>>

    pd aku, handling proton plg bes dlm kelasnye.
    design pn fresh.

    bab handling, sapa2 yg xpernah drive gen2 mmg dia ckp macam2.
    kawan aku, dia pakai myvi.
    satu hari dia nk sgt drive gen2, so aku bg la dia drive.
    1st time drive trus 130km/h constant speed.
    dia ckp bes!
    tu baru 1st time terus ada confidence nk bw laju.
    nape? sbb handling ok!

    bab exora’s handling, aku rasa bro prodas ada bg review :)
    even 360 (or some1 else in other forum, paultan’s?),
    exora excels honda stream’s handling.
    i doubt this d46t (alza?) can perform at least on par with exora.

    some1 may argue, why we need such good handling in an mpv?
    for me, i think good handling is the 2nd 1st requirement after comfyness for mpvs.
    handling is not for “layan corner” only.
    good handling means a car can behave well, in case of need to change direction in haste/quick, without losing control of the car being driven.

    situasi:
    cuba bayangkn, bw famili ramai2 dlm mpv,
    ada sampah jatuh dr lori kt depan menghala ke arah kita,
    mesti kita nk elak2, kn? ha..kt situ la br ko tau handling tu penting..

    anyway, nnt sapa2 yg nk beli d46t ni,
    korang test drive la dulu, compare ngn exora.
    aku mmg ske design d46t lebih drp exora.
    tp fikirkan safety&features, may be the latter lg penting..

  75. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Ambo harap MPV nih bukan setakat rekabentuknya di’copycat’ malah kualitinya juga hampir sama dengan model asal dan harga lebih murah, barulah boleh dibanggakan… Kalau kualitinya di Jepun A+, paling tidak bila pasang kat 1Mesia ni jadi A…

    Jangan jadi hampeeeehhh… Bila kreta kita, untuk pasaran luar, kualitinya sangat bagus dan harga lebih murah dari dijual di negara sendiri.. Patut ker aku bangga dengan perkara mcm nih????…

    Lu pikirlah sendiri….

  76. FBI berkata:

    Ada Dapatan Rasmi Ker Pasal Kereta Proton Di Jual Lebih Murah Dari dalam Negara…
    Jangan Terpedaya dengan Iklan di Arab Suadi itu..pastinya ada Makluman di sebalik iklan berkenaan….Kalau pasak kereta ko suruh pikar sendiri tapi barangan yang lain ko ada fikir….Makanan Ko ada fikir mee hoon yang makan..mee kuning…air karbonat yang ko minum….ubat gigi yang ko guna ada ko guna barangan tempatan dan halal….

    Tanya diri sendiri Bro…Kalau x mau bangga pi mintak kewargenaraan Thailand ke China indonesoia…………………………..

  77. fauzan berkata:

    kalau standard piawaian kereta di Malaysia sama dgn kat europe, tentu la kualiti kereta ‘kita’ sebagus kereta ‘kita’ yg dijual diluar :) Kalau bleh, sumer orang nak murah. Tapi murah n mahal tu begitu subjektif n berdasarkan pertimbangan2 tertentu. Hanya kerana kita tak dapat dgn harga yg murah, rasa bangga tu terhakis? tentu la ia tidk adil kpd industri.

    Just side info jer bila bercakap pasal kualiti : Quality defect kereta toyota kat Malaysia 0.1, Proton di Malaysia 0.3 (statement DSZ), Kereta P2 (myvi) 0.4 (Statement D Syen Hafiz ) dan Exora – Best car resemble award di malaysia. Anugerah yg diberi baru2 nie. cari ar info nie. :)

    my 2 cent.

    cheers!

  78. fauzan berkata:

    ops! sorry… Best Local Assembly MPV – Proton Exora (Asian-Auto VCA Auto Industry Awards 2009)

    cheers!

  79. biskutkering berkata:

    Yes, exora memang best. Berbaloi beli. Hidup Exora..

  80. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Apa yang aku nak biar kualiti kreta setanding dengan wang yang dibelanjakan bukan kreta baru beli asyik ulang-alik kat SC. Biar rakyat 1Mesia dapat kreta yg harga berpatutan dan kualiti yang hebat.

    Kita bincang pasai kreta… bukan pasai tak bangga jadi Rakyat 1Mesia… apalahhh SamDolll

  81. FBI berkata:

    Pinjam Dengan Izin:
    Just side info jer bila bercakap pasal kualiti : Quality defect kereta toyota kat Malaysia 0.1, Proton di Malaysia 0.3 (statement DSZ), Kereta P2 (myvi) 0.4 (Statement D Syen Hafiz ) dan Exora – Best car resemble award di malaysia. Anugerah yg diberi baru2 nie. cari ar info nie.

  82. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Baguiih Toyota, Quality defect kereta 0.1 di 1Mesia, pekerja2 yg competen saja yg kerja kat kilang agaknya yeaa… Kalau P2 defect 0.4 tu kreta Myvi…. Yang P1 0.3 defect tu kreta apa ekk?? …..Iezora??

    Kawan aku yg jaga SC kata, kalau bajet utk vendor bikin sesuatu part kecik macam mana nk kluarkan part yg bermutu tinggi… sekadar padan dengan bajet jer ler… logiknya ada betui jugak…

    Nak samborr MPV yg keluar baru2 nih… dia kata tunggu dulu, tahun depan… tunggu jer lah, lagipun bukan terdesak sangat nk pakai MPV tp mcm best gitu…

  83. fauzan berkata:

    Org lain ok jer kereta diorang. Kadang2 pening gak bila tuan kereta tak reti jaga kereta pastu nak salahkan kereta plak. Kalau la kereta tu pandai cakap… :) Susah gak kan bila kita suruh orang lain fikir, tapi diri sendiri tak fikir. …

    Oklah, pilihan ditangan anda. Kalau sesiapa yg tak bangga dgn apa yg kiter ada (Proton), itu hak depa. Ramai lagi rakyat malaysia yg bangga. Tak menjadi kudis pun utk proton mencipta gemilang sekaligus memperbaiki kelemahan2 yg sedia ada.

    peace no war:)

    cheers!

  84. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Pada suatu hari si polan pergi ke kedai menjual kereta dan dibelinya kereta keluaran terbaru. Bayau cash dan bawak pulang dengan penuh bangga. Dalam perjalanan cukup harmoni, tiba2 air-cond bau hangit dan pastu ada leakage.

    Tindakan drastik, hantar SC dan dibarainya dashboard nak cari problem, jumpa dan pasang balik then ok… Balik umah basuh kreta dan lap2 pastu termenung depan kreta baru…… Mungkin aku tak pandai jaga kreta kot????

    Apa2 pun yg 1Mesia punya, kita patut bangga dan akan backup habisan kalau saudara aku kt Singapore kutuk kreta 1Mesia. Aku akan bagi apa fakta yg canggih, last sekali aku ajak gi Tanjung Malim nung walaupun pun aku tak pernah sampai.

    Peace Forever:)

  85. nazri berkata:

    haha.. semua ni citer baru ke cite kedai kopi…

    Cerita kedai kopi
    Cerita kedai kopi
    Tiada hakim tiada saksi
    Cerita sensasi di kedai kopi

  86. fauzan berkata:

    Biar betul mamat sorang nie. Kalau betul, memang le jadi lebai malang ar si mamat nie. Ahak (sorry..). Siap bayar cash lagi tu… sudah2 la tu. Kat orang kampung ‘Pasir Berdengung’ ke, ‘Pasir Dua Butir’ ke boleh la cerita kisah2 sedih nie, diorang akan percaya bulat2 punya. Cuma perbaiki jer sikit skrip tu supaya bleh menang award :) (sorry sekali lagi..). Tapi kat sini…no way bro.

    Nie ar salah satu ‘mental-psyco’ pengguna proton yang saya maksudkan tu. Tak pe la, orang bleh bercakap apa sahaja. Asal jangan sampai memalukan diri sendiri, udah leee…

    peace n cheers!

  87. lemontea berkata:

    Hah.. hah beli cash tu.. Tapi kira ok la boleh solve problem aircond. Kalau myvi caliper problem yang tak boleh solve smpai sekarang?

  88. FBI berkata:

    Singapura tak usah cakap lah Sentiasa cemburu ngan malaysia…air pun beli ngan kita tak yang lah nak berlagak la ……nak tahu canggih x canggih pi tanjung malim tgk camana sesebuah production lu fikir lah ….aku pernah keje kilang jepun wat produk casio sama je cap ayam .production line dan qc pun hampeh.banyak reworks kena buat bila production dah keluar cuma cam biasa la jena casio cam tu gak bila fenomena
    ‘mental-psyco’ berlaku pilihan di tangan anda.tetapi selaku warganegara yang cintakan negara kita patut mempertahankan kebanggaan kita.

    Singapura ada wat keje ker..jenama apa ke …fauzan boleh tolong ker bagitahu mungkin aku x tahu kot

  89. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Story aku tu dah di’summary’kan. Kalau kata cerita kedai kopi pun ada benarnya kerana masa tu aku masuk satu forum kat Kopitiam guna wifi free. Dlm forum tu pengguna berkongsi masalah kereta baru yg dibeli termasuk masalah air-cond dan SC baraikan dashboard utk solve that prob.

    Lagi sekali, kalau kauorg nak kata cerita kedai kopi…lantakkk..tak kena bayau pun. Senang cerita kau join fourm tu dan kauorg tanya sendiri user kereta tu tahu ke tak tahu jaga kreta.
    Yang aku tahu kereta diaorang baru dan masih dlm waranty. Sebagai pengguna, aku nakkan product yg dibeli dalam keadaan yg terbaik dan aku rasa tu hak aku.

    To be countinue…

  90. armand berkata:

    Perodua ni copycat brand luar tapi ok jugak sbb ada win2 situation pada pembeli, govt & company keta tuh..

    Blog prodas ni pun copycat jugak, takda idea sendiri, copy blog orang masuk dalam blog dia. Ada sesetengan blogger tu tak dapat credit pun.

    Kiranya prodas ni teruk lagi la dari perodua.

  91. fauzan berkata:

    Apa la korang nie…marahkan nyamuk kelambu dibakar. Sudah2 ler tu. Xde citer lain yang lebih mencabar minda ke? Si mamat lu pikir la sendiri nie mana2 forum pun dia masuk. Itu x kish ler tapi sama jer nada tempo ceritanya. Balik2 citer tu. K la, kalau niat tu memang nak kutuk, macam mana pusing pun citernya akan ke situ gak (sorry..). Kalau tak puas hati pun, gunalah saluran yg betul. nie tak, melalak2 nak bagitau kat dunia, bertempik nak bagitau produk ini tak ok n suruh orang jgn beli produk nie. ..cam tu ker?

    Sorang mamat nie pun lagi satu, dah la masuk blog orang tak bagi salam kat tuan rumah, pastu tak puas hati, kata orang tu lebih teruk la apa la. Akai ada ka.

    K la, siapa tak suka n tak bangga produk malaysia (proton) tu, tutup mulut pegi main jauh2. Sapa suka n bangga dgn produa tu pun tak de hal. The choice is yours.

    peace no war!

    cheers!

  92. gen2lama berkata:

    hmmm…yg dok mengutuk yg ‘dengar’ je….

    engine bergegar?…mak oiii…bawak lori 3 tan ke?….tak payah nak canang kat satu malaysia kete proton member aku teruk, gegar, .dlll..

    ni aku bagi fact…kete aku sendiri..cuba teka je la kete apa?…klau millage camni agak2 berapa tahun punya kete?…

    dah abis bayar pun gen2….takde pun engine bergegar…dashboard pun tak de gegar…

    bila2 aku upload gambar gen2 aku kat lubuk mancing udang kat kahang batu 28….sape tau tempat tu mesti tak caya gen2 boleh masuk lubuk tu…

    angkat lagi satu proton pulak tu…exora namanya…dah selesai 2 service…perghhh….selesa giler..bukan aku sorang yg syok sendiri….passanger pun selesaa giler….beli mpv tapi cuma driver je yg syook sendiri buat pe?….baik beli sedan je….bawak anak2 kecik kita test drive NGL, Avanza, Citra, & alza ni …tanya diaorang mana selesa…..budak2 tak pandai menipu….beli mpv pikir org2 kat belakang.. bukaan pikir sendiri top speed berapa boleh pg, sape boleh menang kat trafic light…..FC ?…beza sangat ke NGL, Citra, Aavanza dengan exora…aku isi RM50 jejak gak 330km….

  93. gen2lama berkata:

    oh lupa….sape nak tau track rekod service gen2 aku pm aku….aku bg tau sc mana aku hantar…check sendiri apa part aku tukar, berapa kali aku dok ulang alik sc(mcm satu bro ‘cerita’)….paling banyak kali aku p sc untuk service…then 3 kali untuk tukar timing belt (80k km sekali)…..tukar tayar tak kira la ‘banyak’ kali p kedai…pasal aku jln jauh….

    pergh..’banayak’ kalinye aku p sc….tapi tu RUTIN bro….

    my gen2 100% ori part…engine camtakpro 1st batch…2 tahun dah masuk NGV….alhamdulillah masih tak pernah gagal nak start pagi2 p keje and cilok2 (kalau dah lambat )…sayang giler beb…..handling – superb….

  94. farghmee berkata:

    offtopic>>
    pasal prodas amik drp web lain, kalu apa yg disampaikan benar, aku xkesah la.
    yg jd kesah ialah cte pasal kete, alik2 kena kt prodas?

    kalu prodas nk unapprove comment ko, dia dh boleh buat dh.

  95. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Kita berdiskusi berkisar kepada MPV P2 dan industri kreta tempatan amnya.. Tak ada kena mengena ‘marahkan nyamuk ataupun mencabar minda sapa2… Tak ada kutuk-mengutuk pun, kata brand ni cap ayam, brand tu cap itik gantung… Kita menyatakan pendapat dalam forum yg berlainan tp mungkin tajuk besar perkara yg hampir @ sama. Jadi kesamaan cerita mungkin timbul kalau kita ikuti nickname2 yg familiar.

    Setiap org ada pengalaman dengan kreta sendiri ataupun membaca pengalaman org lain. Bagi aku plak lebih berminat (tak semestinya beli) jikalau kereta yg di’copycat’ tu memiliki c.c yg sama atau lebih. Tapi jangan sebaliknya….Rekabentuknya ada iras-iras tetapi lebih berat dan lebih kecil c.c nya…

    Tu secara asasnya kehendak aku…. tak tau lah kauorg??? Aku ada baca satu comparisson… Kalau nak baca ni dia..

    http://www.jogjaspeed.com/2009/10/08/toyota-innova-vs-proton-exora-vs-nissan-grand-livina-mpv-review-and-comparisson/

  96. fauzan berkata:

    hehe.. pasal berdiskusi tu n bab2 kutuk2 tu, bagus la kalau cam tu. Saya cakap jer. Kalau tak makan cili, tak la rasa pedas kan? :)

    sebenarnya malas nak taip, copy paste apa yg saya cakap sebelum nie :

    …pasal pilihan kereta bagi saya mengikut citarasa n keperluan masing2. Ada orang pilih spacious, ada orang pilih value for money, ada orang pilih ketahanan chasis, ada orang pilih brand, ada orang pilih loyalti (atas sebab2 tertentu), ada orang pilih more on rekabentuk, ada orang pilih … mcm2 la ikut citarasa n $$$ masing2…

    bagus gak comparison kat link lu pikir la sendiri tu. Sekurang2nya kita dapat lihat camna jurnalist permotoran di indonesia melihat ketiga2 MPV nie. Tapi satu perkara jer yag diorang tak highlight kat analisis tu. …lugage spacious n handling. Diorang tahu kalau analisis luggage spacious n handling nie di buat, Tak dapat la diorang nak bagi tahu G Livina adalah value for money seperti yg diorang laporkan tu. Sebab bila semua faktor nie diambil kira exora bagi saya more value for money berbanding G Livina. Sepatutnya jurnalist tu buat comparison antara G livina, exora n avanza. Baru la sama class. Kenapa diorang x buat? hmmm… korang jawap la sendiri.

    tengok jer comparison nie :

  97. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Bro fauzan,
    kau tak tahu…. kenapa diaorg x buat??……kau tak tahu….betui kau tak tahu…
    lantak diaorg la… nak buat tak nak buat…. Aku pun x tahu…. ekikikiki …Mudah jer.. kau ‘Leave a Reply’ kat forum tu….

    Balik kita pada MPV baru nih… Bagi aku P2 agak ke depan dengan MPV nih kerana saiz body dan c.cnya agak balance. Katanya pakai footbrake (mcm wish), Headlamp projector, Rim sukan (mcm saiz 15…x pasti)… itu jer kot…

    “tengok jer comparison nie” :??????

  98. baukkk king berkata:

    nie model pakai enjin ape erk, kalau engine cikai2 jgn harap blh bawa la kete jadi mantap la.
    tapi wa percaya dgn P2 nie dgn kemampuan perkerja dia…wa harap perodua lebih maju la..lu orang tak payah nak komen banyak la kalau ckp je pandai tapi poket korang kosong….
    lu org blm cuba sudah banyak bunyi…hahaha….

  99. baukkk king berkata:

    wa nak ucapkan tahniah pada prodas sbb cuba memajukan industri automotif malaysia…
    lu mantapkan lagi lu punya website………lu cari la info2 terbaru pasai automotif nie, baru nampak lebih mantap…

  100. fauzan berkata:

    helo bro lu pikir la sendiri, saya bagi ayat kiasan pun ko tak perasan…tak pe la. Ko tak dapat tangkap ek mesej saya tu. Saya rasa saya tahu, tapi tak nak la share kat sini kang jadi isu n melalut2 la plak ko balas komen tu. Ahak! Memang dah agak ko memang tak tau punya.hihi..

    MPV perodua nie tak kuar lagi. Saya tak kata pun mpv nie tak bagus. Memang la bagus sebab ia milik toyota. Terpulang la ikut citarasa n budget masing2 bro. Tapikan bro, kalau ko offer free salah satu samada exora atau perodua alza nie kat saya, saya akan amik yang exora la bro.:) Tapikan bro, kalau ko offer dua2 kat saya, saya amik kedua2 sekali sebab kedua2nya bagus ar. hehe..jgn mare gurau jer…

    lu pikir la sendiri : “tengok jer comparison nie” ?????
    – laa, takkan tengok jer? kata suruh pikir, nah!…lu pikir la sendiri…wakakaka…

    peace n cheers!

  101. along berkata:

    (Komen oleh armand on 14 Oktober 2009 4:01 am
    Perodua ni copycat brand luar tapi ok jugak sbb ada win2 situation pada pembeli, govt & company keta tuh..

    Blog prodas ni pun copycat jugak, takda idea sendiri, copy blog orang masuk dalam blog dia. Ada sesetengan blogger tu tak dapat credit pun.

    Kiranya prodas ni teruk lagi la dari perodua.)
    aq x pham gn statement nie….aq mmg x pnah komen kat blog nie…
    tapi dikatekan hari2 aq akan masok blog nie tok crik info…
    tapi klo ad insan yg tetibe nak smash prodas nie dah lebih…ad korg tgk KOMEN PRODAS yg terok2…ap lah org yg slalu menjatuhkan kaun sendiri…
    buat malu jek!!!!!!!!to all commentars….berfikir sebelom menulis!!!!!

  102. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Sorry morry bro pasai “tengok jer comparison nie” :? ?????…Kawan tak nampak apa2 pun… hanya ruang kosong jer…

    Baguih ayat kau tu bro, aku pinjam plak….kalau ko offer free salah satu samada exora atau perodua alza nie kat kawan, kawan akan amik yang Alza sebab dia latest la bro.:) Tapikan bro, kalau ko offer dua2 kat kawan, kawan amik kedua2 sekali….yang bagak tu aku buat van pekerja kawan dan yg kecik comel tu, kawan buat gi pasar senang nk cilok dan buat wagon…… hehe..jgn mare gurau jer…

    Lampu depan dan Rim sukan MPV P2 nampak lebih elegant dan terkini…Yang dulu skit keluar tu….biasa2 jer tengokk.

  103. fauzan berkata:

    hehe..menjadi gak saya menyerlahkan niat mamat nie ;) Copy paste ayat saya sebelum nie, malas nak taip :
    …K la, kalau niat tu memang nak kutuk, macam mana pusing pun citernya akan ke situ gak (sorry..). …

    peace n cheers!

  104. nazri berkata:

    team2 basher dah mula join wordpress bro prodas

  105. Lu pikirlah sendiri berkata:

    Alahaii bro….mcm kawan yg dah bagitau takda kutuk2 pun. Kawan menyatakan pendapat sendiri… MPV pun blum keluar lagi, jadi kawan perkatakan apa rumour dia jer… Jangan terasa plak (jiwa tisu), lagipun kawan yakin forumers kat sini best2.

    Senario yg biasa kita tengok kalau kita pegi kat Kereta Baru dilancarkan…..

    1. Si A…. baguih body dia mcm solid jer ( sambil ketuk2 kat body kreta)
    2. Si B…. Cantik dashboard dia, nampak susanan panel dia teratur (sambil tekan2 audio)
    3. Si C…. Walaweeiihh…Lampu depan projector, mesti terang & clear nih (sambil ketuk2 lampu nak pasti material glass @ plastik)
    4. Si D…. Ooooo…seat belakang sekali sempit ahh..sesuai utk kanak2 jer (sambil duduk dan kaki kena jongkit skit)
    5. Si E…. Buka bonet depan..Enjin & ruangan dia fit2 lah, tak lah nampak enjin tu kecik sangat.
    6. Si F… Buka bonet belakang…. Mak aaaiiii… kecikkkknyeerr boot dia, buleh ler sayur bayam seikat jer. (sambil tutup balik boot tu)

    DLL … Best tengok kreta baru dan ragam orang ramai…. Layaaaannnn

  106. farghmee berkata:

    cantik xcantik, ada $ xde $ tu hal peribadi.
    yg tu aku xkn buat comparison, sbb subjektif.
    buat ape kita nk compare yg subjektif?
    sah2 tiap org lain pendapat, so no solution.
    no solution = waste of time.

    ada baiknye kita compare drp segi:
    -keselamatan (tough body, handling, abs/ebd/esp/tc)
    -keselesaan (luas, seating position, aircon)

    aku dh tgk sekali imbas mlm td.
    g paultan post p2 mpv.
    malas la aku nk copy link. (kalu minat, g cari :) )

  107. fauzan berkata:

    Baguih la si mamat lu fikir la sendiri dah insaf. Camtu ar kalau nak jadi forumer yg bertanggjawab. Tahu bezakan kutukan, kritikan, komen, pendapat dll., kn? kn? :0 Harap2 yang lain2 pun cam tu la gak ye.

    Siap ar korang kalau bagi bola tanggung, tak teragak2 saya smash kat sini. tapi dgn cara terhormat ar bagi menghormati tuan punya blog nie. tatasusila kena ar jaga kn? ;)

    k la selamat berforum sumer, jgn nakal2. ahaks!

    salam, peace n cheers!

  108. fauzan berkata:

    typing error : bertanggungjawab :)

  109. Bakungan berkata:

    Bro Lu pikir……

    6. Si F…. tu.. lu keneng kat fauzan ko??

    Kawe tanyo jah, jange maroh pulok…
    kawe nok saaing blako…

    Comel lote MPV nih…..

  110. rusdibakar berkata:

    Semua best.. terpulang pada masing-masing.. bagi aku kepuasan seseorang memandu kereta terlalu subjektif..

  111. prodas berkata:

    (Komen oleh armand on 14 Oktober 2009 4:01 am
    Perodua ni copycat brand luar tapi ok jugak sbb ada win2 situation pada pembeli, govt & company keta tuh..

    Blog prodas ni pun copycat jugak, takda idea sendiri, copy blog orang masuk dalam blog dia. Ada sesetengan blogger tu tak dapat credit pun.

    bro Armand>>>> ok bro selamat datang ke blog saya…….terima kasih dengan kutukan itu…
    ooohhhh…bro armand ni seorang blogger ke?????
    pernah ke sy ade terambik atau copy cerita atau info dari blog anda????
    sy baru sahaja jadi blogger…… matlamat blog iini di terbitkan adalah untuk memperjuangkan industr iautomotif 100% tempatan….dengan mengumpul input2 atau info2….dari setiap sudut!!!!!
    setiap info atau gambar yg saya ambik dari blog lain …sy minta izin……
    sy bukan seorang wartawan auto….
    sy bukan seorang CEO syarikat automotif…
    sy bukan orang yg tau semua2 info yg ade tentang auomotif….
    sy bukan mekinik
    sy bukan enginer….
    sy org biasa
    sy seorang guru
    sy seorang bloger yg mahu membuka ruang untuk rakyat malaysia meluahkan pendapat , pandangan, idea, dan kritikan yg membina dan penalaman tentang dunia automotif tempatan…..

    kalau bro armand rasa sy tak patut buat blog ini….. terpulang…..sekuarng2 nya sy boleh dan dapat berkongsi info dengan org lain…. dan cuba membuka persepsi orang terhadap Automotif tempatan…..PROTON…..

    sy nak tanya anda semua….. releven lagikah BLOG PRODAS ini?????

  112. prodas berkata:

    Komen oleh nazri on 15 Oktober 2009 1:31 am

    team2 basher dah mula join wordpress bro prodas

    apa maksud nazri??? team2 basher 2 siape????heheheh

  113. fauzan berkata:

    haa…tengok, Bro prodas dah bersuara. Bro, jgn ar amik hati sgt kat diorang2 nie. Buat tebal telinga jer. Ye la, masing2 ada pendapat masing2. Cuma kadang2 emosi tu tak dapat dikawal. Tu la masalahnya. Apa yg bro prodas buat nie dah kira cukup baik dah. Selain mendapat maklumat, boleh gak kitaorang berkongsi info, pendapat, luahan dll. tentang industri permotoran tanah air.

    cheers!

  114. beesixslow berkata:

    waa..sini pun ramai pakar industri automotif gak ye…
    2 yg aku heran 2…pasal apa la Proton x ambik org2 kt sini kerja ngan dia…kan baik dr ambik ED P2, sr manager P2, budak praktikal kt P2 pun dia angkut sekali 3 thn lepas…napa ek?

  115. prodas berkata:

    hahah bro fauzan…. sy bukan ape cuma nak betolkan pendapat yg cam g 2..hahah tak amek hati pn…. ok lah… lupakan…… skarang teruskan..pendapat anda tentang PERODUA ALZA ini….heheheheh

    bro beesixslow>>>>hahhaha kami disini bukan lah pandai sangat…cuma tau sikit2 tentang dunia automotif…..dapat info dari internet…..

  116. fauzan berkata:

    nak bagi pendapat n komen detail kat produa Alza nie pun blum bleh sangat ar bro prodas, Kereta blum kuar lagi. nanti ar bila dah kuar, kiter dgar pendapat yg pelbagai tu dari orang ramai. Tak payah ler nak banding2kan dgn exora tu. tak sama katogori ar. lain ar kalau spek lebih kurang sama. Sumer kereta2 perodua nie adalah compact segment (mini compact, super mini compact, mpv compact…mgkin adakah sedan compact? hehe.. ). Proton plak menyediakan pelbagai katogeri platform. So, terpulang la kepada citarasa pengguna. Yg mana lebih baik tu, sangat subjektif ar. Bergantung kpd keperluan n citarasa pengguna.

    cheers!

  117. Adam berkata:

    ada yg kata p2 mpv ni advance sebab size dan engine cc dia balance???
    hahah abis yg AVANZA dah lama pakai engine1.5 dan size dia pon sama dgn p2 mpv ni..

    tang mana “ke depan” nya
    ?

  118. Adam berkata:

    Bro Lu.. sambungan pasal pembeli mesia kat showroom p2 mpv ni nanti

    ni versi puak yg mudah terkagum dgn bau jepun

    1. Si A…. tutup pintu… tingg.. hmm bunyi dia ok skit dari viva.. ok la tu
    2. Si B…. meter kat tengah??? ooo ni mesti new tech ni.. mesti ada sebab jepun design cam ni.. bagus,
    3. Si C…. bukak hood.. tgk engine… err DVVT ..ada tulisan jepun laa.. tapi tak paham.. kira power ni

  119. Adam berkata:

    ni versi puak yg saja nak pekena p2 salesman
    1. bunyi pintu ni cam zink la… ada crash test result ke???
    p2 salesman jawap : errr takde bang.. tapi keta ni asal JEPUN bang… mesti OK

    2. NI meter kat tengah .. nak bagi driver ke org belakang tgk?? ke driver mata juling??
    p2 Salesman jawap: errr.. ni concept baru bang.. tata nano dan kancil pakai technology ni

    3. laa.. takde 2nd aircond??? ni keta utk negara sejuk ke negara panas???
    p2 slaeman jawap: alaaa toyota wish pon takde 2nd aircond bang..

    dia balas balik : wish tu keta import .. mpv AVANZA pon hampeh tu pon ada 2nd aircond

  120. Nabil berkata:

    Camna pun kita tunggu le MPV ni kluar dulu, kita belek, test dan komen. Aku dah belek Exora (tapi belom test drive) dan aku puas hati gak dgn keluasannya, cuma mcm ramai org kata, kemasan tu kena improve lagi..
    Ikut spec, MPV ni lebih besar sikit dr Avanza (lebih lebar dan panjang, tapi lebih rendah- maknanya low centre of gravity, takle nmpk gayat mcm Avanza). Dan marketnya aku rasa lebih pada wanita sbb kt Jepun pun sbnrnya mmg dibuat utk wanita/surirumah (dan wife aku yg x suka MPV pun boleh minat bila tgk gamba MPV ni, kompak).
    Based on gamba dashbod tu juga, aku nmpk kt model Premium tu hanya ada satu je airbag (driver side)?
    Harap2nya market pemotoran kt Msia ni makin improve la, nak jaga periuk nasi Proton/Produa pun jagala, tapi jgn le sampai teruk2 sgt kawal market auto kita.. At least, bagi la kreta tmpatan yg ada ‘premium’ function secara meluas seperti airbag utk penumpang juga, dan isofix points. Safety rakyat sendiri kena amik kira juga.

  121. samsuri berkata:

    ni versi puak yg mudah terkagum dgn bau jepun

    1. Si A…. tutup pintu… tingg.. hmm bunyi dia ok skit dari viva.. ok la tu, lagipun tak payah kerap bukak kulit pintu sebab masalah power window berbanding proton.
    2. Si B…. meter kat tengah??? ooo ni mesti new tech ni.. mesti ada sebab jepun design cam ni.. bagus, janji tak ada meter yang kena ketuk sebab jarum tak bergerak macam proton.
    3. Si C…. bukak hood.. tgk engine… err DVVT ..ada tulisan jepun laa.. tapi tak paham.. kira power ni. Kira power la banding enjin cam tak pro yang tork lembab macam proton.
    4. Si D… bunyi pintu ni cam zink la… ada crash test result ke???
    p2 salesman jawap : errr takde bang.. tapi keta ni asal JEPUN bang… mesti OK..
    Kira ok la, waja pun dapat 3 bintang NCAP (full spec punya tu) tapi bukan waja malaysia, Proton Impian.. Kalau waja tak ada bintang..
    Proton Exora pun dapat rating test bawah pokok je, tak ada Euro NCAP pun..

  122. farghmee berkata:

    bro samsuri..
    betul exora xde euro ncap punya bintang.

    agaknye nape?
    sbb exora blum masuk market euro.
    euro ncap buat test apabila kete tu ada dlm pasaran euro.
    tu pn dia beli kete tu sendiri, bkn proton yg supply.

    tetapi..
    exora ialah 4-star ncap compliant, yg telah di test di idiada (aku pn dh lupa, di spain).

    dlm engineering, “compliant” bermaksud “mematuhi”.
    dlm ertikata lain, “seerti” = “sama”.

    bukan aku nk melaga2kn proton & perodua,
    tp at least proton berani reveal dia punya crash-test result.
    perodua ada ke? (perodua, bukan toyota or daihatsu).

    skrg ni aku nmpk mmg proton makin maju dlm hal safety.
    selain drp improvement dlm fit&finish, mmg aku alu2kn improvement safety bg kete2 proton.

    agak2nye, korang nmpk x ape yg aku maksudkn?

    katakan skrg,
    myvi 1.0 ada dual airbags, abs, ebd.
    saga b-line xde sume tu.
    pastu org sume pakat bli myvi sbb safety.

    later, proton mst ble fikir, nape xramai org bli saga b-line.
    therefore,
    proton letak saga b-line ada dual airbags, abs, ebd sume tu.
    consumer yg safety concious akan lebih berat memilih kete yg safety features byk.
    in the end, kita sbg customer yg untung :)

    yup, meter wira ’97 abah aku dh 4x ganti, tp gen2 ’05 mak aku ok je.
    yup, power window wira ’97 abah aku pernah rosak, tp gen2 ’05 mak aku ok je.
    yup, low rpm wira ’97 abah aku mmg bli gi, tp gen2 ’05 mak aku hi-rpm mmg power.

    pasal enjin ni aku kdg2 xfaham la dgn pendapat diorg.

    kita kena tahu nature kete tu cmne.
    apa beza hi-rev (eg campro) engine & low-rev engine (eg vvt).
    kalu xske, hi-rev, beli la yg low-rev.
    hi-rev sesuai utk bw laju (top speed).
    low-rev sesuai utk pikap (acceleration).
    aku suggest ko try bawa 120km/h.
    pastu ko tekan myk smpi abes.
    agak2nye kete mana yg ble gerak lg laju & cepat.
    dvvt or campro?

    kalu korg tgk gmba enjin projek phoenix campro cps (?) turbo,
    korg akan nmpk kelainan cket pd cover kaler itam sblh tepi tu. cm ada bonggol cket.
    menurut komen2 org yg tau pasal engine kete, benda tu seakan2 yg ada pd enjin vtec..
    tu yg buat aku excited tunggu enjin baru proton tu :)

    valve lift (hi-rpm) + valve timing (low-rpm) + malaysian made = aku bangga!

  123. FBI berkata:

    Perg Ayat Rating Test bawah Pokok Kena tarik balik ayat broi tu…ko igt testing kira main celup celup ker.Bro farghmee mereka ni sebenarnya ada masalah yang seperti fauzan cakap di atas tu dan seperti aku cakap juga .Sebab Kereta Ni Semua Proton Buat .Cuba Kalau Bukan Proton Tah apa la yang akan di katakan oleh puak puak ni macam kat paultan tu ramai yang hentam keromo jer………………………………………….

  124. Adam berkata:

    ni mpv elok dipanggil mpv syok sendiri.. driver kat depan je yg syok sendiri ada foot brake la.. bench seat la.. penumpang kat belakang kepanasan sebab takde air cond

    hehe

  125. azwan69 berkata:

    Betul ka crash test result tu compliance NCAP. Setahu aku kalau nak compliance NCAP kena test random car. Bukannya buat yang betul2 solid pergi crash test.

    Mungkin ada betulnya sindiran samsuri tu. Rasanya kalau buat random crash test kereta exora mungkin tak dapat 4 star rating tu.

    MPV China (Cherry) pun declare dapat 5 star rating crash test. Tapi kaedahnya macam proton buat la. Auditor sendiri, Tester sendiri (ntah buat calibration ntah tidak), Lepas tu buat yang super full spec baru test.

    Kalau nak masukkan rating dalam brochure tu, masukkanlah sekali standard apa yang digunapakai. Pengguna bukannya bodoh.

    Proton Gen2 ngan pesona berapa ratingnya ye? ;-)

  126. FBI berkata:

    Azwan ada bukti ke yang proton sediakan auditor sendir.kalau auditor sendiri kenapa nak letak 4 bintang.Azwan pernah mengikuti konsep persijilan ISO bagaiamana nak periolehi ISO.Samalah juga dalam penilaian berkenaan prosedur ketat.Ini Bidang Perniagaan yang melibatkan berjuta ataupun berbiilion ringgit.Kalau Maklumat itu tidak tepas pengguna kalau rasa dia banyak duit boleh adukan keapda tribunal pengguna atau lawan fakta kes.azwan boleh rujuk di pautan paultan perician ujian yang di jalankan http://paultan.org/2009/04/17/proton-exora-crash-testing-videos/. takkan lah dah hantar ke sana pakai juruaudit sendiri tentunya ada juruaudit yang di lantik .Sebab ini bidang perniagaan bukan benda yang boleh di buat main-main lagi Takkanlah semua benda nak di masukkan dalan brosur…..kalau ko nak lebih lanjut kall proton.Ini yang susah bila proton keluar dari kebiasaaan wat ujian pelanggaran pun ko x puas hati dan pertikaikan kalau dah pemikiran macam ni susah nak terima perubahan
    Agak agak Honda city vios, grand livina berapa bintang yek….cuba ko tanyakan soalan tu baiik padanan kepada modul proton.Janganlah nak banggan tak tentu pasal dengan produk import kadangkala sampai orang kita ni pun kahwen pun nak orang import sebab orang melayu dah x ada kualiti kot sebab melayukan proton.

  127. farghmee berkata:

    @azwan69,

    mmg bagus bro ada pk cmtu :)
    bro mempersoalkn ketelusan test tu.
    sama ada benar atau tidak, biarlah proton yg jawab, ok?

    tetapi, proton sendiri yg ckp exora 4star ncap compliant.
    kalu proton tipu, pasni kita jgn percaya dh ngn proton, ok?
    tp kalu proton xtipu, macam2 proton boleh saman utk org yg timbulkn fitnah, isn’t it? ;)

    berbalik kpd isu saudara “buat yg baik2 pstu anta test”.
    mana bro tau tu yg “special” punya?
    sy xtau, so sy tanya bro sbb bro yg timbulkn isu ni.

    susah2 sgt, kita tunggu je yg euro ncap nnt.

    btw, nape org xkesah sgt pasal ncap bg kete selain proton?
    sbb kete bukan proton, makanya bagus?

    mari kita pk.
    kalu kete full spec (6airbags, esp, tc, abs, ebd) dpt 5star, yg xfull spec berape star?
    kalu kete full spec (2airbags, abs, ebd) dpt 4star, cuba bygkn kalu di+ 4lg airbags, esp, tc..agaknye berape star?

    bukan nk cakap ape la..
    kete proton, roof (atap) nye mmg kuat sbb nk lps spec negara arab.
    kalu nk roof kuat, makanya pillar (tiang) kena kuat juga.
    cuba bro tgk footage crash test tu, a-pillar (tiang kt dpn yg ada cermin depan) tu x bengkok hatta exora tu dicampak dr sisi.
    itu tanda pillar tu kukuh.
    skrg, cuba bro tgk gmba2 xcden di:

    http://ondscene.blogspot.com/

    bro cuba tgk2 apa kaitannya dgn bebelan sy ni.

    buat pengetahuan semua:
    SAFETY ada 2JENIS
    1. ACTIVE safety.
    2. PASSIVE safety.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Active_safety
    8-)

  128. azwan69 berkata:

    Relakslah bro.. Saya cuma cakap ada betulnya kata2 bro samsuri tu. Ada beza tak NCAP compliance & NCAP tested by? itu je..

    Sama jugak macam ISO, memang certified by company yang kita lantik. Macam SIRIM ka, MAMPU ka etc. Tapi kenape ye product yang dah di certified di SIRIM perlu mendapat persijilan lain bila dieksport keluar? Kenapa perlu UL etc?

    Saya tak kondem proton or perodua. Kita kena tahu tujuan kerajaan ujudkan proton & perodua. Bukan saja2 bro.. Sebenarnya tujuan keujudan perodua adalah untuk membantu proton supaya menjadi jenama yang terkenal.

    Kita ketepikan shareholder jepun yang pegang 51% saham tu. Kita kena ingat apa yang anak tempatan pelajari di perodua yang boleh diaplikasikan pada proton (contohnya dari segi procedure, management, quality & etc.). Contoh mudah bro boleh tengok kebanyakan EO di Proton sekarang adalah EO dari Perodua dulu. Mereka masuk dalam proton masa zaman kejatuhan proton dulu (era mahaleel). Malah CEO proton sendiri DSZ juga adalah bekas EO perodua, tujuannya? untuk boost proton.

    Pengeluaran kereta bukan hanya fokuskan R&D sahaja, tapi Management, QC semua kena tengok.. Itu fokus kerajaan sebenarnya.. Kita ada EPU, ICU, MTEN, MKN, jadi tak payahlah kita pertikaikan lagi sebab apa perodua cuma rebatch product, kenapa proton tak. Itu semua untuk kebaikan bersama. Semua ni benchmark Daewoo, Hyundai & Kia di Korea. kalau kita lihat sekarang product korea dapat dipasarkan diseluruh dunia.

    Semua pengeluar kenderaan nasional saling memerlukan dalam merancakkan aktiviti automotif di Malaysia. Kalau boleh janganlah kita mengutuk proton ke, perodua ke, naza ke.. Pilihan ditangan pengguna.. The best car win..

  129. fauzan berkata:

    adusss…malas ar nak komen kat korang yg tak paham2 n cuba tak nak faham n saja buat2 tak faham nie. korang layan ar video crash test proton nie. Setahu saya sebahagian besarnya dibuat di Idiada, Spain. … errr.., perodua ada ke buat cam nie?

    Salam n cheers!

  130. fauzan berkata:

    errr… bagaimana plak jurutera2 proton yg dah bersama perodua plak? Ada sapa2 tak nak kata ker proton gak memberi sumbangan terhadap pengalaman n pencapaian perodua kini? tapi sayang tak bleh pergi jauh dari segi penghasilan model n pengetahuan teknologi dll. dek kerana shareholder terbesar nie takkan benarkan ini berlaku (bukan kutuk yek…just fakta jer…).

    Saya tak pertikai kalau perodua nak rebadge semua model2 diorang. Dari segi bisness jangka pendek bagus la. risiko kurang, tak payah pening2 kepala, kos produksi tak banyak dll. lepas tu dapat status kereta nasional lagi. Cuma alangkah bagusnya perodua nie ada next step vision…keluarkan keretanya semdiri. Sebab kalau selamanya begini, org jepun ar yang pandai, menggunakan keistimewaan kereta nasional utk menjual produk mereka. Beberapa ketika dulu, toyota ada melancarkan video iklan globalnya. dalam iklan tu siap ada lagi kereta myvi (passo), tapi bila iklan tu disiarkan di Malaysia, slot kereta myvi tu dibuang..sebab apa? korang fikir n tafsir la sendiri…diorang cerdik kan? Kita? hehe…
    Bagus gak kalau kereta2 nasional nie jadikan benchmark kat syarikat2 kereta kat korea tu, Deawoo ker, hyndai, Kia…. diorang buat kereta diorang sendiri…hehehe.

    salam n cheers!

  131. azwan69 berkata:

    Itulah yang aku cakap.. Tujuan utama penubuhan proton & perodua ada agenda.. Untuk share platform dlm teknologi, management etc..

    Yang crash test tu memng la ada, semua orang tau.. Tapi proton declare dapat 4 star tak? Kenapa? ;-)

    Crash test tu random ke prototaip? Itu yang aku nak tanya samada certified by @ compliance NCAP tu..

    Ginilah bro, certified halal yang dikeluarkan oleh jakim sama ke ngan certified halal thailand, china etc? Memang kita tahu produk makanan tu ada certified halal tapi sama ke macam halal jakim? Kalau halal jakim meliputi proses pembuatan (kebersihan ikut hukum syarak) & kandungan produk. Kalau halal thailand hanya kandungan produk sahaja ditest (tak ada kandungan yang meragukan). Memang certified halal, tapi compliance ke standard halal tu?

    Contoh colgate dulu guna certified Thailand.. orang islam Malaysia boikot, bila dah terdesak barulah colgate ambil certified JAKIM & Iklan setiap page (full) setiap paper di malaysia, siap model ubat gigi pun bertudung sekarang ni..

    Kesimpulannya compliance & certified tak sama..
    Kesimpulannya prototaip (mega full spec) & random test tak sama…

    Itu aje, bukannya kutuk aku cakap tak paham ke apa..

    Kos test tu berapa puluh/ratus USD?
    Kenapa Malaysia kena tanggung kos kereta prototaip tu?
    Berapa biji yang telah dibuat crash test? K
    Kenapa harga prototaip exora tu mahal ye?
    Adakah kos tu hanya kos exora atau…

    Mmm, lagi satu pengeluar kereta apa lagi yang buat crash test kat Spain tu ye?;-)

  132. zack_keyme988 berkata:

    senang citer r kan…EXORA itu untuk mencapai tahap 4 bintang EURO-Ncap….

    mmng x dpt lag 4star tu coz EXORA tidk memsuki market europe lagi..and one more thing setidak2nya EXORA berani reveal die pny test..body strength structure..strong point etc….

    aku berani bertaruh la..esok time MPV PERODUA ni launch kalu tny salesmen dieorg bab safety MPV ni..jawapannya:

    ” ala bang…MPV ni same je ngn Passo Sette..Kualiti same…tengok finishing ni…solid..same je ngn toyota punye….” kata salesmen…

    sebb tu kalu aku g PRODUA showroom aku malas r nk tny soalan safety ni…tau dah ap jwapan die…
    Memang same tp x serupe…..heheheh

  133. zack_keyme988 berkata:

    Komen oleh samsuri on 20 Oktober 2009 12:22 am

    ni versi puak yg mudah terkagum dgn bau jepun

    1. Si A…. tutup pintu… tingg.. hmm bunyi dia ok skit dari viva.. ok la tu, lagipun tak payah kerap bukak kulit pintu sebab masalah power window berbanding proton.
    2. Si B…. meter kat tengah??? ooo ni mesti new tech ni.. mesti ada sebab jepun design cam ni.. bagus, janji tak ada meter yang kena ketuk sebab jarum tak bergerak macam proton.
    3. Si C…. bukak hood.. tgk engine… err DVVT ..ada tulisan jepun laa.. tapi tak paham.. kira power ni. Kira power la banding enjin cam tak pro yang tork lembab macam proton.
    4. Si D… bunyi pintu ni cam zink la… ada crash test result ke???
    p2 salesman jawap : errr takde bang.. tapi keta ni asal JEPUN bang… mesti OK..
    Kira ok la, waja pun dapat 3 bintang NCAP (full spec punya tu) tapi bukan waja malaysia, Proton Impian.. Kalau waja tak ada bintang..
    Proton Exora pun dapat rating test bawah pokok je, tak ada Euro NCAP pun..
    ___________________________________________________

    setuju ngn samsuri..typical Malaysian la….

  134. farghmee berkata:

    @azwan,
    kalu boleh bro refer kt link paultan pasal comment crash test exora.
    sy dh malas nk re-type panjang lebar. kt situ ada menjawab persoalan:
    1. nape 4star euro ncap compliant & bukan 4star ncap,
    2. nape prototype mahal.

    “Kesimpulannya compliance & certified tak sama”
    mmg la xsama. sbb tu sy setiap kali tulis, utk exora ialah euro ncap 4star compliant.
    sy xtulis exora euro ncap 4star. nmpk x?
    nape xcertified?
    sbb exora blum masuk pasaran eropah.
    dh masuk nnt, barulah ada certification euro ncap.
    r we clear on this?

    “Kesimpulannya prototaip (mega full spec) & random test tak sama”
    apa yg xsama? nmpk x exora yg prototype tu dual airbags je.
    so situasi tu dh bolehpakai dlm situasi skrg, yg mana exora hi-line pakai dual airbags.
    random test semestinya dia (ncap) beli model yg mana proton claimed, barulah adil.
    sbb tu la aku suh korg bukak youtube, tgk crash test perodua.
    confirm korg xjumpa sbb yg ada hanyalah passo.
    yg passo pn ko tgk la bape byk airbag dia.
    katakan myvi 1.3 premium dpt 4star, adakah logik kalu myvi 1.0 yg basic tu dpt 4star?
    biar fair&square la bro kalu buat perbandingan.

    “Kenapa Malaysia kena tanggung kos kereta prototaip tu?”
    mana bro tau My yg tanggung kos ni?
    kalu ada bukti, tunjukkn. xde bukti lebih baik diam.

    “Adakah kos tu hanya kos exora atau…”
    ni nk sebarkan rumours?

    “Mmm, lagi satu pengeluar kereta apa lagi yang buat crash test kat Spain tu ye?;-)”

    http://www.idiada.cz/en/services-testing.htm

    bro baca, pstu explain kt kitorg kt sini apa maksudnya ;)

    bab certification ISO, SIRIM, British Standard, TüV tu mmg ada beza.
    xsume ISO caters utk sume standard (std) tu, & vice versa.
    xsume negara iktiraf negara lain punya std.
    that’s why kita kena mematuhi piawaian negara mana ia akan dipasarkn.
    logikla, nk masuk kandang kambing, mengembek, masuk kandang rimau, mengaum!

    sy setuju ngn bro., bab makanan, sy pilih halalan toyyiba 8-)

  135. fauzan berkata:

    Syarikat2 kereta nasional ditubuh bertujuan utk merangsang dan memacu industri automatif negara. Yup, permulaannya perlu la kita bergantung pada syarikat luar, seprti proton dulu dgn Mitsu, perodua dgn daihatsu. Tapi setelah industri berkembang, perlu ada fasa yg mana kita duduk sama randah dan berdiri sama tinggi dgn syarikat kereta luar dgn ada dan menguasai ilmu n teknologi dan ada RnD sendiri. Fasa ini dapat kita lihat pada proton sekarang. Mungkin bro azwan69 suka kot tengok syarikat kereta kita 20, 40, 50 tahun dok masih lagi jadi tukang pasang kereta syarikat kereta luar (sorry..).

    Proton lakukan sendiri crash test diorang mengikut piawaian antarabangsa (NCap, JCap…what ever…). Diorang reveal test diorang. Yg saya tahu sekurang2nya 6 bijik kereta utk sekali crash test. kos crash test tu RM 8 digit. Murah kn? Bila contohnya exora masuk pasaran europe, diorang beli exora utk buat crash test, pastu tu dapat result diorang declare la berapa rating exora tu. Rasanya proton tak la kata rating exora NCAP 4 star atau ape ke, tapi menepati 4 star berdasarkan piawaiannya yg lebih kurang sama tu.

    Sumer crash test dalaman model2 proton di buat di Idiada, Spain. Gie la check tempat nie di iktiraf ke tak oleh piawaian antarabangsa. Setiap model yg dihasilkan akan melalui proses ini, perbelanjaannya juga adlah sebahagian drp peruntukan budget pembangunan model2 tersebut. Budget setiap model2 berbeza2 bro. Cth Exora RM480juta.

    Setiap pengeluar kereta ada pusat utk crash test nie (kalau ada, kalau tak de diorang pun buat mcm mana proton buat ler…). Proton tak dek facilities nie. Sebab tu buat kat spain. Pusat yang bertauliah dan diiktiraf.:0

    salam, peace n cheers!

  136. dream berkata:

    Fuh! Bangkang atau sokong, mmg bnyak pendapat pasal MPV P2 ni…nak kata aku ni expert pasal MPV ni, biasa2 je la…kalau ada beza sikit pun, pengalaman bawak MPV Chrysler Grand Voyager dan Ford Aerostar di USA masa jadi student dulu. Cakap pasal MPV kat sini ni, aku dulu mula bawak Rusa. Sekarang bawak Inokom Matrix. Exora, walaupun menang dari segi features dan luas, masih banyak boleh diperbaiki…enjin masih tak berapa lancar/kasar, keselesaan/interior presentation masih boleh diperbaiki.Aku boleh bagi lebih dari 10 cadangan. Setakat 10 tempat letak cawan/gelas, masih belum cukup…Matrix pun ada jumlah sama banyak…MPV P2 akan ada tarikan sendiri, tapi tak mungkin boleh saingi Exora. Sebab tu ada kategori full-size, midi, mini bagi mpv…camna pun baik P1 atau P2, perlu usaha lebih giat dlm pasaran ni…Naza ada connection dgn syarikat China, tak mustahil nanti bawak masuk MPV lain dari sana; sama gak dgn Hyundai/Inokom…tu belum jenama Eropah lagi…setakat nak harap pada cukai tinggi je, belum tentu boleh menang saingan…bila nak beli kereta, tepuk dada atau tepuk dahi…

  137. azwan69 berkata:

    ..sbb tu la aku suh korg bukak youtube, tgk crash test perodua.
    confirm korg xjumpa sbb yg ada hanyalah passo.

    Kes ni sama la jugak ngan proton waja, ada tak proton waja crash test? Yang ada proton impian (UK Spec) tak sama ngan proton waja tu.. Cuba tengok material & safety features yang digunakan, sama dak?

    Macam tu jugak ngan exora prototaip. Prototaip mesti la yang terbaik berbanding apa yang kita dapat. Dan yang paling pasti zero defect. Macam sample perfume dengan perfume yang kita beli, yang mana lebih long lasting?

    Jangan marah bro, kita bincang secara rasional ok.. Peace \;;/

  138. farghmee berkata:

    sy xmarah, tp sy mmg xske kalu perbincangan automotif masuk hal2 yg xbersumber.
    org melayu mmg suka benda2 cmni..haha

    bab material, ble senang2 tukar ke?
    aku bukan keje proton, so aku xtau sama ada diorg tukar steel sheet spec utk kete luar.
    aku xtau la pulak kot senang2 proton nk tukar die&jig etc. semata2 nk kasi spec material sheet tu berbeza. engineering sense pn dh pelik.
    bab accesory (features), aku tau diorg tukar.
    features cm airbag tu sume ble pasang sendiri.
    so the point is?
    argument kita ialah “nk tgk crash test result utk myvi, tgk la yg passo”.
    aku xpernah dgr pn org gembar gemburkn yg waja malaysia 3star ncap?
    yg peliknya ialah org ckp nk tgk myvi crash test, tgk la passo..kn misleading namanya tu?

    prototype ialah benda yg akan kita ubahsuai, tune to perfection supaya hasilnya nnt serupa ngn prototype.
    kalu prototype 10markah, sepatutnya hasil akhirnya ialah 10markah juga.
    kalu prototype exora 4star euro ncap compliant,
    adalah dapat diramalkn bahawa hasil akhir exora juga ialah 4star euro ncap,
    diberi segala kriteria utk kedua2 test itu adalah sama.

    bab perfume, org kata yg tester lg bagus.
    tp…
    adakah perfume itu ada quality control yg dikawalselia oleh badan antarabangsa?
    ikut standard apakah myk wangi itu dibuat?
    myk wangi lebih kepada penilaian subjektif. wangi xwangi, suka xsuka.
    sorry bro., invalid comparison.
    apabila kita bercakap berkenaan kereta, lebih baik kita diskus perkara2 yg objektif.

    err..lg satu, kalu boleh, lps ni bincang, kita bincang benda2 yg baru la ye?
    waja2000…skrg dh 2009.

    kalu nk ckp bab RnD lg la panjang..

  139. hadi berkata:

    Hai ringgo, kau hanya test drive. tp aku nie dah 5 bln aku pakai. Injin x bergegar pun. Cara drive kau 2 yg x btul. Kau tanya org yg pakai exora, camne dgn injin? Jawapanya…… tiada masalah.

  140. azwan69 berkata:

    Ok kita sembang fasal fakta..

    Boleh saya tahu detail spec prototaip? Adakah tuan farghmee ada dokumen yang mengesahkan spec prototaip tu sebijik macam exora yang kita pakai..

    Boleh share detail spec yang mengesahkan chasis strength structure passo & myvi tak sama?

    Relakslah bro, kalau ikut perbincangan kat atas aku tak nampak pun fakta yang betul-betul solid. Macam orang kata handling kereta A tak best kereta B best, Kereta A save minyak dari B, Kereta A tingkap selalu jatuh, Kereta B aircond malfunction etc. Semua tu berdasarkan persepsi pengguna je..Ada ke spesifik kajian misalnya di pondok tol yang buat observation berapa banyak kereta yang bukak pintu bayar tol ikut jenama? Tak ada kan? jadi kita tak boleh tuduh kereta A masalah power window problem.

    Sama la jugak macam apa yang aku cerita kat atas, Kenapa proton, perodua & naza diujudkan? Untuk saling membantu. Kalau nak tau lebih detail boleh beli buku Dasar-Dasar Kerajaan, Terbitan ILBS, bukak chapter Dasar Automotif Nasional (Fakta ni bro), study & komen balik dalam forum ni

    Kalau nak tau berapa kerajaan bantu proton untuk survive(bail-out), untuk crash test, memang la tak boleh bentangkan faktanya disini. Kalau ada ahli forum dalam ni atau kawan-kawan ahli dalam forum yang kerja kat MITI boleh try pi tanya kat pendaftar rahsia yang control dokumen terperingkat kat situ.

    Satu lagi yang aku heran kenapa proton tak revealed sekurang-kurangnya dalam paper tentang crash test rating ni? Sekurang-kurangnya masuk la dalam metro ka, Utusan ka etc. Takkan tak boleh kot? Eksport kereta ke sudan yang berapa puluh bijik tu boleh pulak panggil reporter & masuk paper..

    Apapun just sharing jangan marah ye..

  141. farghmee berkata:

    @azwan69,
    haha, jgn panggil sy tuan la. sy muda lg :)

    “Boleh saya tahu detail spec prototaip? Adakah tuan farghmee ada dokumen yang mengesahkan spec prototaip tu sebijik macam exora yang kita pakai..’

    ==>sy xtau. sy xde dokumen. sbb sy bkn org proton.
    bro bunyi cm ada je dokumen tu? ;)
    dlm engineering, prototype yg resultnya disebarkan haruslah sama dgn hasil akhir (exora). kalu xsama, itu dinamakan menipu.

    “Boleh share detail spec yang mengesahkan chasis strength structure passo & myvi tak sama?”

    ==>xde detail. sbb sy bkn keje ngn perodua.
    bro bunyi cm ade je? ;)
    tp kn..x ke pelik kalu customer tanya myvi crash test rating, yg dijawabnye tgklah passo punye?

    “Relakslah bro, kalau ikut perbincangan kat atas aku tak nampak pun fakta yang betul-betul solid.”

    ==>sy xcakap kena bincang fakta, tp bincang yg objektif.

    ” Macam orang kata handling kereta A tak best kereta B best, Kereta A save minyak dari B, Kereta A tingkap selalu jatuh, Kereta B aircond malfunction etc. Semua tu berdasarkan persepsi pengguna je..”

    ==>sorry bro., sy xsetuju.
    *handling bukan persepsi. dh try baru tau. handling bukan layan corner laju je. mengelak halangan pd laju tinggi tanpa kemalangan sebahagian drp good handling.
    *enjin jimat juga bukan persepsi. jika pembolehubah dimalarkn (constant variables) spt, suhu, corak pemanduan, jarak, jenis myk, pasti ada yg berubah (effect).
    *tingkap jatuh tu persepsi? persepsi ialah andaian. aircond malfunction juga bukan persepsi.

    “Ada ke spesifik kajian misalnya di pondok tol yang buat observation berapa banyak kereta yang bukak pintu bayar tol ikut jenama? Tak ada kan? jadi kita tak boleh tuduh kereta A masalah power window problem.”

    ==>yg ni sy setuju ngn bro. masalahnye, ramai je org ingt kalu bukak pintu time nk bayar tol makanye pw dia rosak.
    mgkn juga window dia pakai engkol, malas nk pusing, so bukak pintu lg senang.

    “Sama la jugak macam apa yang aku cerita kat atas, Kenapa proton, perodua & naza diujudkan? Untuk saling membantu. Kalau nak tau lebih detail boleh beli buku Dasar-Dasar Kerajaan, Terbitan ILBS, bukak chapter Dasar Automotif Nasional (Fakta ni bro), study & komen balik dalam forum ni”

    ==>NAP mmg la nk menolong sesama kita. itu yg tercatat dlm buku. sy mmg xminat nk bincang bab ni. sbbnye sy yakin kerajaan tu mmg pandai bab2 ekonomi.
    tp sy xkata kerajaan tu bijak tahap ultimatum. kalu bijak ultimatum, nape nk revise NAP?
    nape xbuat NAP tu menguntungkn kita drp awal lg.
    bro sendiri ada ckp, DSZ dulu dr perodua.
    tp ada juga org proton g naza, kn?

    “Kalau nak tau berapa kerajaan bantu proton untuk survive(bail-out), untuk crash test, memang la tak boleh bentangkan faktanya disini. Kalau ada ahli forum dalam ni atau kawan-kawan ahli dalam forum yang kerja kat MITI boleh try pi tanya kat pendaftar rahsia yang control dokumen terperingkat kat situ.”

    ==>ayat macam ni sape2 pn ble ckp.
    borak2, pstu tanyalah kt MiTi. sapalah sy nk tanya kt pendaftar miti tu?
    btw, kalu tu dokumen rahsia, nape org lain ble tau? ;)

    “Satu lagi yang aku heran kenapa proton tak revealed sekurang-kurangnya dalam paper tentang crash test rating ni? Sekurang-kurangnya masuk la dalam metro ka, Utusan ka etc.”

    ==>ntahnye, xtau la marketing proton ni cmne?

    http://proton.com/about_proton/press/full_details.php?intArticleID=329

  142. kopuno berkata:

    komen skit..

    bukan senang nk wat kete beb..
    lagi2 part chassis..iaitu underbody meliputi suspension,brake,rear axle,knuckle,steering gear..etc..

    part chassis ni la yg org malaysia still x capable nk wat lagi..
    perodua guna teknologi daihatsu..
    proton lak pakai taknologi lotus..

    sebenarnya part chassis lagi kritikal berbanding body..
    setakat body tu design sendiri x perlu la nk bangga sangat klu chassis xleh nk design sendiri..

    aku harap jurutera kat malaysia ni leh timba lebih banyak ilmu ntuk create chassis sendiri..then baru la betol made in malaysia..
    maybe makan masa skit..tp setakat ni aku x nampak pon usaha ke arah tu..

    it’s all about KNOIW-HOW..

  143. fauzan berkata:

    ‘perodua guna teknologi daihatsu..’
    – hehe.. pasti ker statment nie?

    ‘proton lak pakai taknologi lotus..’
    – yang nie pasti, diorang bukan sekadar menrima pakai, tapi membangunkan teknologi bersama dan proton banyak menimba ilmu. Bukan sumer teknologi kat lotus tu bleh proton guna pakai, tapi bagaimana proton bleh manipulate teknologi yg mahal tu utk disesuaikan dgn model2 keluarannya akan datang supaya lebih kompetatif, harga berdaya saing n lebih praktikal:)

    azwan69, camne la proton nak siar rating tu kalau pihak diorang (ncap, jnap…what so ever…) tak buat crash test kat proton tu… nanti kata masuk bakul anggkat sendiri plak…:)

    my 2 cent.

    cheers!

  144. belukang_koma berkata:

    salam satu malaysia..
    saja gatal tangan post komen…
    bagi saya baik proton atau produa bagus utk pengguna di Malaysia, asalkan tau cara nak bawak.. ye la kalau kereta Ferrari sekali pon tak reti nak bawak .. punoh gok… kalau kancil pong.. reti menjagenye.. mesti tahan lame..

    saya orang tak mampu nak beli kereta jenama luar yang baru.. kalau nak baru sama harga dengan kereta luar.. baik beli p2 atau proton.. saya pakai honda stream (2nd hand jer) ye la 2.0 cc. beli pong dekat 70+k. Ok la pada saya.. dari segi bentuk & ccnya.. saya pernah test Exora (member punya), pong best gak cuma kureng pada betuknya.. ada KOTAK sikit..

    kesimpulannya, saya sokong kedua jenama Malaysia walau saya tak guna lagi.. (mana tau esok lusa saya beli MPV perodua utk wife.. hehehe)
    -sekadar komen-

  145. fauzan berkata:

    hehe… kat sini citer pasal perodua ke proton nie? Ahaks… sorry ar yer tuan rumah, silap masuk panggung la ;) tapi tak pe kan? hehe..

    just suka2 share info/pendapat, tak kisah ler perodua/proton. Nie ada luahan engineer proton bagi sapa2 yg tak terbaca lagi. Da 2, 3 tahun lepas kot, tapi citernya masih relevan lagi utk kiter berfikir n terus berfikir, Sorry ar panjang sket….

    Salam n cheers!

    …..

    Assalamualaikum,

    Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah-tengah R&D PROTON.

    >> “Saya ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni.. member saya kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je.. manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.”

    Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda… Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block. Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2liter untuk Savvy (enjin Renault) dan 2.0liter untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta-kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi. For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50 juta. So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar. Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy… 100% body dibuat di Malaysia .

    >>“Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi. Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya milik kita. Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri lagi.. jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta Malaysia yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasarkan injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.”

    Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

    >>> “Selama ini proton bergantung kepada Mitsubishi sebagai rakan teknikal. Oleh kerana kontrak selama 20 tahun telah tamat. Maka proton terpaksalah mencari rakan teknikal yang baru dan bermulalah masalah melanda proton. Sudah tentu rakan teknikal baru tidak mahu meneruskan rekaan dan teknologi mitshubishi lagi. So apa kan jadi pada kereta proton yang ada sekarang ni untuk masa akan datang.”

    Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi teknikal apa yang mereka turunkan. Kalau kita pernah berkerja dengan orang Jepun atau Korea , mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis.Korang jangan terkejut bila saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak ikat royalti yang tak munasabah. Nak mintak copy teknikal drawing zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mulalah kita pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita beli Lotus.. Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last-last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama diaorang fed up dan mintak keluar. Lagi pun dia orang dah nampak afta nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia.

    Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang…. Sebab Perodua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia .

    >>> “Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu yang proton yang digunakan pakai sekarang adalah barangan Mitshubishi. Samalah seperti kereta lain.. tukar lambang je..”

    Inilah susah orang kita ni…. Banyak mendengar cerita sensasi yang banyak ditaruk banyak rempah ratusnya….. Memang pada mulanya kita belajar… selepas itu kita buat sendiri.Saya adalah seorang yang terlibat dengan kerja kerja tersebut.

    Saga – base dia Lancer lama. Kita Cuma tukar depan dan belakang sikit.

    Iswara – base Saga, kita mula belajar untuk design kereta sendiri.

    Masa ni Mitsubishi dah tak berapa setuju bila kita menubuhkan R&D. So kita menggunakan khidmat penasihat dari UK .

    Wira – Disini berpuluh puluh designer dan engineer Proton dihantar ke Jepun untuk kerjasama design kereta baru. Proton dan Mitsubishi kongsi modal. Hampir 2 tahun kami disana. Bahagian tengah dikongsi bersama. Depan dan Belakang, design asing-asing. Lampu depan dan belakang share sebab nak kurang kan cost. Hasilnya Proton Wira-Mitsubishi Lancer. Orang akan kata hah kongsi je sebab tak tahu buat kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk. Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea. Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton, Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan. Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu.

    Perdana – untuk membuat satu satu design bukannya murah. Nak balik modal pun lama. Jumlah kereta yang dijual pun kena banyak. So kalau nak buat Perdana…. Sampai habis pun tak balik modal. So yang ni memang kita ambil kereta dari mitsubishi dan pasang di Malaysia. Cuma kita tukar depan dan belakang, dan bahagian dalaman.

    Tiara – Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB. Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.

    Waja – Waja adalah permulaan kita untuk menunjukkan kita mampu melakukan kerja sendiri. 100% didesign orang orang kita. Tapi untuk kejuruteraan kita memerlukan consultant dari luar.. mainly dari Eropah dan Amerika. Bukan sebab tak pandai tapi kita tak cukup kakitangan. Nak design kereta bukan seperti menjahit baju. Kebaikan dari mengambil consultant dari luar memang membuka mata kita… kita adalah setaraf dengan kebolehan mereka. Nak design kereta ni memerlukan beratus ratus kakitangan. Bukannya sedikit.

    Gen2 – 100% didesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan enjin yang didesign sendiri.

    Savvy – 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well…. Kehebatan enjin Renault sudah terbukti bila mereka memenangi F1. Disin banyak berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Contohnya… Savvy adalah Tiara dan menggunakan chasis Tiara lama. Savvy tidak ada kena mengena dengan Tiara. Savvy adalah baru, 100%. Tidak ramai yang tahu bahawa Savvy menggunakan HTHS steel (High Tensile High Strength Steel). Sebab tu body Savvy kuat. Memang ada terpampang kereta Savvy kemek kerana accident. Well… kereta mercedes, volvo, BMW pun kemek bila accident. Tapi tak ramai yang tengok keadaan dalaman Savvy yang accident tu… In fact. Kukuh. Saudara saudari… Bila kita design kereta ni.. yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta didesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain.

    Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.

    >>> “Berbalik kepada masalah yang sedang dihadapi oleh proton. Kenapa ianya harus berlaku perkara sebegini. Apakah yang sebenarnya telah berlaku dan dibuat oleh proton dalam masa 20 tahun untuk membina kenderaan nasional sendiri. Memang ada R&D proton cuba mendapatkan struktur dan bahan-bahan untuk membuat injin tapi gagal mendapatkan resepinya.”

    Proton memang dah ada enjin sendiri. Yang terpasang dekat Gen-2 tu apa dia. Bab-bab bahan untuk membuat enjin tu senang je. Kebanyakan pengeluar kereta menggunakan besi yang sama sebab pengeluar besi dalam dunia ni bukan banyak. Kita Cuma bagi specifikasi je. Nak design enjin tu yang susah. Transmition yang paling susah. Untuk info lah… kami masih lagi dalam proses untuk mereka cipta transmition sendiri. Bukan macam nak buat karipap tau.

    >>> “Penubuhan proton sejak 20 tahun yang lampau tidak mencapai objektif yang sebenarnya. Dimana silapnya? Berapa ramaikah yang tahu bilakah ilham proton ini sebenarnya timbul dan berapa lamakah usaha dilakukan bagi membolehkan impian ini tercapai.”

    Mungkin ramai yang mengganggap hanya seorang perdana menteri sahaja terlibat. Cuma pada zaman Tun M baru persetujuan dapat dicapai setelah Mitshubishi bersetuju menjadi rakan teknikal dengan bersyarat. (syarat ni tak bolehlah diberi tahu.. sebab ianya adalah OSA) Penubuhan Proton lebih mencapai objectif nya. Pada mulanya Proton hanya di rancang untuk membuat kereta bukan untuk merekacipta kereta. Kita menubuh R&D, Mitsubishi tidak setuju.

    Ye la… siapa nak bagi kita pandai kan . Cuba check dekat Perodua, berapa ramai jurutera dari Proton bekerja dekat sana, Head of R&D Perodua…bekas Proton, Head of Styling…bekas Proton, Head of Planning…bekas Proton, Head of Production…bekas Proton (rasa-rasanya dah kena kebas dekat Naza), Head of Engineering Services…bekas Proton. Ratarata mereka yang senior dekat sana dari proton. We trained them… orang lain ambil cara senang je. Naza pulak.. Head of R&D….bekas Proton. Head of Production…bekas Proton. Honda pun ramai bekas Proton, DRB Pekan… Head dia pun bekas proton, Inokom… head dia pun bekas proton. Itu kira head je…bukan lagi kira engineer dan designer.

    So it meets its objective untuk memajukan orang-orang kita. Mainly orang Melayu. Naza sendiri tidak menyangkal kereta Naza mainly didevelop oleh bekas kakitangan Proton. So… orang Proton tak bagus? Kita belum lagi kira bekas pekerja proton yang diambil oleh consultant luar negara… dari America, Eropah sampai ke Jepun.Tau tak kita kakitangan Proton telah memenangi pertandingan mereka design kereta anjuran Ford. Beliau mendapat tempat pertama. Bukan bertanding diperingkat Malaysia . Tapi di peringkat antarabangsa.

    Memang beliau mendapat tawaran kerja dari syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah. Tapi kami tabik bila dia decide nak stay dekat Malaysia sebab taknak anak-anak membesar dinegara lain. Ada orang tau…?

    >>> “Selama 20 tahun proton pergantung kepada pemerintah yang sepatutnya telah boleh berdiri dengan sendirinya sekarang ini selepas perjanjian tamat. Ibarat kata.. berapa lama perlu bergantung.. tak kan dah 20 tahun nak merangkak lagi.. nak tambah masa untuk merangkak lagi.. so bila lak nak belajar berdiri dan berjalan sendiri tanpa dipimpin lagi..sebab tu exPM kata.. kalau dah tak boleh tutup aja…”

    Proton boleh menjadi lebih baik kalau tidak ada tanggung jawab kepada negara. Senang aja… buang sahaja pengeluar-pengeluar yang bermasalah. Tapi apa akan jadi dengan ekonomi. Itu tanggungjawab Proton untuk negara. Bayangkanlah penjanaan ekonomi proton untuk negara… berapa banyak kaki tangan Proton… 8000.

    Berapa banyak kakitangan syarikat yang secara lansung untuk membuat part Proton…100,000 orang. Berapa banyak bank dapat untung, berapa banyak syarikat bumiputra yang naik? Bayangkanlah kami boleh membantu sedangkan polisi kerajaan tidak membantu. Cuba ingat sebelum timbulnya proton. Berapa banyak wakil jualan bumiputra untuk kereta toyota , nissan, honda? 0… Kosong.

    Mengenai masalah AP pulak perkara tu bukan perkara baru. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Kalau tak.. sure harga kereta proton tak serendah sekarang ini. Tak percaya boleh check duti import yang dibayar untuk sebuah kereta proton. Nak check duti import tak susah sgt.. cuma bandingkan harga kereta proton di kawasan bebas cukai. Kita memang tak payah bayar duti impot sebab kita buat kereta kat dalam Malaysia . Tapi tetap kena cukai. Kita tak ada AP. Yang Proton kecewa kenapa terlampau banyak AP dikeluarkan. Lepas tu sebijik-sebijik kerajaan kena tipu.

    Bayangkan lah kalau kereta KIA yang dibawa masuk ke Malaysia … harga yang di declare adalah RM8000. Tak masuk akalkan bila kastam approve benda ni. Paling murah kereta yang pernah dibuat adalah dalam dunia ni adalah lebih kurang RM18,000. Itu baru bahan bahan dia. Belum lagi kira cost modal acuan, cost tenaga kerja, cost R&D.

    Bayangkan lah banyak mana kerjaan rugi pada cukai. Bayangkanlah banyak mana Naza untung. Dasar Automotif Negara di perlukan bagi meneruskan perjuangan yang belum tercapai disamping menjaga serta melindungi pemilik kereta proton sekarang ini. sejauh mana boleh bertahan tak tahula..kalau tidak akan bertimbunlah bakal besi buruk bila tiada lagi sparepart proton (asalnya milik Mitsubishi) dan akan timbulah barangan made in Jinjang atau sewaktu dengannya. Saudara…

    Dalam banyak banyak negara pengeluar kereta, Malaysia lah yang paling kurang memprotect industry automotive mereka. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotik dalam hal-hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri. Saya ambil contoh…

    Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif… tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya.

    Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea …susah. Sebabnya…

    1. memang mereka patriotik.

    2. Cuba pakai kereta import… Lembaga Cukai mereka akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka tentu banyak duit.

    Jepun… Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh undur (baca sejarah toyota ), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli.

    Cuba kat Malaysia …. Kutuk lagi ada. Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada sokongan dari rakyat sendiri.

    The more people buy, the cheaper things can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju.

    Proton baru 20 tahun.

    Korea mengambil masa 40 tahun untuk kereta dia tiba ditahap ini.

    Jepun sudah 80 tahun,

    Barat sudah 100 tahun. Ini industri kereta.

    Kalau orang suruh kita fikir nak buat plastik aiskrim tu pun majority kita tak boleh. Ini kereta. So yang mengutuk tu… fikir. Lagi banyak kita jual, lagi murah kita boleh jual… lagi banyak duit, lagi baik pembangunan yang kita boleh buat. Setiap test dan setiap bahan baru yang nak direka memerlukan wang yang banyak.

    Masalahnya sekarang siapakah yang bakal atau boleh dijadikan rakan teknikal. Walau pun volkswagen nak join ngan proton tapi persoalannya boleh ke..? Kenapa..saya kata macam tu..sebab Volkswagen ni guna euro. Sudah tentu la harga kereta proton pada masa akan datang lebih mahal lagi. (salah satu sebab isu AP keluar) Nak mohon Nissan atau Honda atau Toyata jadi rakan teknikal memang agak sukar.

    Errr…. Ini kita bagi hint sikit sebab teruk sangat dah ni. Kita tengah develop kereta dengan VW. Sebab tu kita jangan dengar saja orang cakap.

    Kalau semua AP ditarik balik lagi banyak masalah akan timbul.. salah satunya adalah AFTA. Mampukah negara kita membayar ganti rugi kepada negara lain yang telah melaksana AFTA. Mungkin ada yang tak sedar yang negara kita telah membayar ganti rugi RM billion sebab menangguh perlaksanaan AFTA sebelum ni kapada negara Asean yg berkaitan. Memang kita akan kena penalti sebab ada perjanjian AFTA. Tapi bukan kita nak tarik AP macam tu aja. Jalan penyelesaian masih ada. Kalau negara lain boleh ada polisi dia orang yang membantu industri kereta mereka… kenapa kita tidak boleh.

    Kerana AP China boleh mengeksport kereta mereka ke Malaysia (kereta Chery hampis masuk), tapi polisi China masih lagi tidak membenarkan kereta kita masuk kesana.

    Memang dia kata boleh masuk tapi dah 5 tahun mencuba pun belum dapat kelulusan lagi. Banyak syarat lagi.

    India… nak masuk kesana kena letak deposit USD200 Million. Belum lagi nak set up kilang dan infrastruktur jualan.

    Cuba masuk kat Korea … Kita nak jual kain kita kat sana pun diaorang tak nak beli walau pun kualiti kita bagus. Kuat nya patriotik diaorang.

    Kita… apa yang nama lain selain dari barang sendiri mesti bagus punya. B

    agi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia .

    Naza yang rata rata import kereta Cuma tukar bumper pun boleh jadi taraf kereta nasional. Perodua yang tak pernah design kereta sendiri (cuma design bumper depan belakang) pun dapat taraf kereta nasional…

    Proton sekurang-kurangnya telah mendidik ramai anak bangsa dalam kemajuan teknologi. Dah ramai hasil dari pengalamn bekerja dengan proton diambil untuk sektor R&D ditempat lain. Bayangkan lah satu kumpulan Advance Engine Research Proton terus diambil oleh Petronas. Bukan sorang…. Kesemuanya. Nak kerja dengan R&D proton….. Paling minimum 2nd class upper. 1st class berlambak. Selepas berpengalaman… Perodua, Naza ambil.

    Tapi saya tak marah bila orang kata macam-macam pasal proton. Itu hak mereka. Tapi fikirkanlah tenaga yang kami beri untuk memajukan negara dalam bidang teknologi. Boleh sebut tak company mana lagi dalam bidang industri yang betul-betul menggunakan kepakaran anak Malaysia dalam bidang R&D ni. Kalau kita tidak belajar… sampai bila kita tidak akan tahu. Dan sampai bila kita akan bergantung dengan orang luar.

    Tapi bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati. Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery kerata tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen… proton.

    Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah sebelah Myvi dan Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau.

    Tak lama lagi akan keluar Savvy Auto-Manual…. Maksudnya dua-dua jenis gear ada dalam kereta. Malas nak tukar gear… swith to auto. Nak main ciluk-ciluk… switch to manual. Errr.. siapa kata kita guna tecnology 70an?

    ps: dipetik dari luahan engineer proton

  146. prodas berkata:

    oohh sorry bro2 n sesiapa yg bg pendapat kt blog ini… smpai sy tak larat nak baca.. byk sangat..hahahah

    fauzan>>>> tentang hal itu cerita lama/…// sy pernah baca info ini…..

  147. fauzan berkata:

    hehe… memang ar citer lama brp prodas, sebab tu saya letak kat sini bagi sesiapa yg tak terbaca lagi….

    salam:0

  148. FBI berkata:

    Boleh Off Topik Mengapa Sesebuah Kenderaan Boleh Terbakar Bila kemalangan.Menyayat Hati bila dengar orang mati rentung dlam kereta baru baru di kemaman .Ada Penjelasan Teknikal Tak.

  149. mat puchong berkata:

    memang menakutkan. tapi kena ingat juga bukan kereta proton sahaja yamg terbakar. Kereta keluaran lain pun banyak yang terbakar bila accident. Mywi dan kancil adalah yamg pernah saya nampak terbakar bila accident. Ada satu kes sebuah mywi terbakar semasa dalam perjalanan. Tak accident pun. Saya pun pakai mywi. Ini yang menakutkan niii… Satu lagi hal ialah dulu saya selalu kutuk habis savvy. Tapi awal tahun ni saya saja nak cuba pandu savvy kawan saya. Ternyata savvy lebih baik prestasinya dari kereta saya ni. Cuma sempit sikit. Saya pandu kat plus highway ke melaka. Memang mantap. potong lori pun tak bergegar tak mcm mywi saya yang rasa mcm bergoyang. Tapi mywi saya ni tetap dihati… Dah beli apa nak buat.

  150. duh berkata:

    tukar bumper dengan lampu passo sette je??

    ya model terbaru daripada pengeluar bumper nasional malaysia..

  151. ahmad berkata:

    xyah la nak kutuk proton..
    kan x pasal2 komen ko kena bann..
    komen aku dah kena bann psl komen ttg new wajalution..
    hati2 bro..

  152. fauzan berkata:

    hehe.. pandangan, komen, diskusi, pendapat, idea n kritikan membina kan lebih baik drp kutukan tanpa ada asas? Kalau baik penyampaian tu tak kan la tuan rumah nak bann plak kan? …

    salam.

  153. stroller berkata:

    tahukah anda bahawa safety test yg toyota buat keatas kereta2 buatan mereka adalah assesment audit keselamatan dalaman yg menyamai NCAP. Toyota kata GOA iaitu Global outstanding Assessment. sila rujuk link www2.toyota.co.jp/en/tech/safety/

    Jadi, mcm p1 buat kat Iadida Spain, Europe… NCAP compliance… dikatakan tak cukup bukti ciri keselamatan meyakinkan, toyota GOA pula NCAP compliance juga.. adakah audit keselamatan tempatan Jepun cukup selamat untuk pembeli yang global?? pk2 kan la..
    the choice is ur’s…

  154. farghmee berkata:

    biarla, bro stroller.
    aku nk ckp cmne pn dh xtau dh.
    dh mindset diorg cmtu.
    open thinking la, buka internet la, tgk negara lain la.
    sume tu mmg bagus, tp “tapis” la sume info tu.
    xsume info tu betul..or i rather say, 1/2 truth.

  155. stroller berkata:

    hehehe… tu le kisah nyer bro farghmee… tahap penilaian tak cukup global lagi sebenarnya.. hehehe… saya cuma share kan maklumat pasal GOA tu coz atoyot memang bangga pasal tu.. tgk pamplet dorang.. smua nya ada GOA.. avanza yg ciplet tu pun GOA gak (correct me if i’m wrong).. apara…

  156. zack_keyme988 berkata:

    memperkenalkan model bumper terbaru perodua..

    lebih anggun..elegan dan bergaya….

    kini ditampilkan dengan 7 tempat duduk..

    sesuai untuk berkeluarga besar…..

    kuasa tujahannya yang agak meyakinkan…

    agak praktikal..dan agak selesa sedikit saja..

    PERODUA MPV…..rebadging Cars…..People last

  157. cheekhoon berkata:

    Ya betul kuasa tujahannya agak meyakinkan (sedikit) daripada exora yang lembab & minyak kuat macam innova..
    Sungguh besar sampai 4 biji mesin basuh boleh muat, 7 orang oversized boleh masuk (iklan dlm paper proton)
    Proton MPV, kroni first.. rakyat last..

  158. fauzan berkata:

    hehe… da xde modal ye?

    cheers!

  159. Ruud berkata:

    PROTON SUCKS!!!!…..

  160. ymarj berkata:

    penat baca komen panjang berjela nie…ade pro n kontra…..bagus tu tapi apsal takde kaitan dengan mpv perodua nie…i drive a grand livina….and it caters my needs…maybe some people just need a small mpv for their small family…someone who want to upgrade from 5 seater to 7 seater bt dont need a big mpv…just enough space for different function…..saya rase mpv nie pun ok gak…..good quality becoz made by toyota walaupun nampak ade persamaan dgn GL…..more competition is better for us…becoz they will try to give best product…for me it all about comfort, quality and needs…and…petrol consumption….:)

  161. delli berkata:

    saper tau bile perodua alza ni nak di launching kan???

  162. Giafranco G' Paranoia berkata:

    Perodua Alza officially launch on Monday 23.11.2009

    Best feature…using Foot Brake [bukan handbrake la….]
    Price from low spec RM54K ~ full spec RM64K, SE model RM69K [fully acc: leather seat, body kits]
    Design…hmm…meanrik, tertarik…mmg da’boom!!! [org kata mcm Wish…tggu jer la kemunculannya…]

  163. Giafranco G' Paranoia berkata:

    hmm…walaupun banyak komen diberikan…aku lebih prefer perodua daripada proton…
    bayangkan…walaupun perodua alza ini 1.5cc iaitu ia menggunakan spec enjin avanza, kebaikkannya ia menggunakan timing chain dan bukannya timing belt. itu merupakan satu kelebihannya…selain foot e-brake… fuel tank dia plak berkapasiti 42 litre yg mana lebih 2 litre bezanya dgn myvi…so, penjimatan ada di situ…[pikir²kan lah…]

  164. farghmee berkata:

    timing chain vs timing belt.
    dua2 ada pro & con. sendiri pk.

    handbrake vs footbrake.
    sama je brake nye pn..apa yg special?

    yg specialnye hanya “feel” sahaja.
    asal kete gerak, brake berfungsi, timing ok sudah.

    btw, aku dh tgk gmba kt internet, xde mcm wish pn?
    tang mana yg cm wish?

    sorry, bro. bukan nk berdebat.
    aku pn ske design exterior d46t ni.
    tp bgla fakta2 yg membuatkn kete ni special.
    kalu setekat cm wish, baik bli wish.
    nk kata enjin baru, enjin lama.
    nk kata parts baru, aku rasa recycle je drp inventori toyota.

  165. kemboja berkata:

    Proton kita sokong 100% tapi engine 1.6 CPS lembab-lah
    kalo ada 1.8/2.0 lebih baik sebab Exora sekarang memang berat & underpower.
    Tapi kalo ada enjin baru pasti harga naik 80ribu.
    Alza saiz macam Jazz dgn 1.5 engin pickup pasti baik.
    Harga 60 ribu dan ekonomi minyak 7lt/100km banding dgn Exora 11lt/100km
    mungkin jadi tarikan ramai.

  166. banbazs berkata:

    aduh… 1st time masuk web ni… panjang betul perang… atlast aku gak masuk golongan confuse… sampai la ni tak beli kereta… huhuhu… layan moto kapcai buruk aku je la…

  167. punk berkata:

    sy pon pelik…..sekejap gambar lain, bulan seterusnya lain pulak gambar dlm web..tengah bingung design body mpv alza ni ke….harga memang mahal jika dibandingkan dgn kereta tempatan yg lain….

  168. punk berkata:

    relak la bro…..nak confuse beli keta baik naik beca……jgn nak pikir panjang…hehehehehe…sya pon teringin nak beli kalo..harganya 50k.so better kita berfikir dahulu sebelum berperang….ahahahahahhaha…aduh…nak tido la pulak

  169. fauzan berkata:

    exora kategori mid-size MPV, Alza mini-size MPV. Tentu ar spek tak sama bro. Senang citer, kalau rasa budget ciput tapi nak gak beli MPV, beli ar Alza, itu jer yg termampu. Kalau budget ok, beli ar exora. ada bnyk features, more spacious n value for money. Pasal isu under power nie dak agak klise ar, just bcoz guna enjin 1.6? …

    cheers!

  170. cheekhoon berkata:

    Beza berapa sangat sebulan antara perodua punya mpv ni ngan exora? Adakah orang beli perodua sebab bajet ciput?
    Relaklah bro, orang beli kenderaan sebab macam2..
    Kalau MPV value for money bagi aku Naza Citra.. Dengan harga tak sampai 70k boleh dapat mpv yang complete spec tak kira la performance, features & quality kalau banding ngan exora.. Aku anak kecik lagi, kalau anak dah besar & ramai masa ni confirm aku sambar citra ni..

    Kenapa agensi kerajaan tak ambik exora untuk kenderaan jabatan ye? Kenapa innova indon tu diorang pakai, naza ria minyak kuat tu diorang pakai, naza citra takdak aircond belakang diorang pakai?

    Campro tak larat travel utara ke selatan tiap2 hari ke? Kalau wira & waja 4G generation banyak agensi guna, lasak tu bro.. Proton campro CPS apa yang diguna di jabatan kerajaan sekarang ye? Meh la kita share..

  171. fauzan berkata:

    Kalau ar alza nie sebijik spek mcm passo sette… baru ar best. Nie tak, sampai kat malaysia, sumer dah downgrade. Bila dah downgrade, harga murah tu sebenarnya adalah mahal. Mgkin tak ramai yg tahu, Ahaks… Tak pe ar duit korang… Perodua lebih kepada pasaran kereta compact. Sdgkn proton lebih meluas pasarannya. Mmg ternyata pasaran kereta2 compact lebih selamat dan memberi pulangan jualan yg lebih besar kerana harga yg murah dan ekonomical. Tapi segment kereta lain pun ada pasarannya.

    Naza citra value for money? hmmm… bos sy dah dok merungut citra dia gearbox asyik problem jer. dah masuk kali ke-6 dah nie… Tapi bagi saya value for money bukan sebab murah aje, tapi memenuhi keperluan yg diingini. Kalau MPV mesti ar pertimbangkn spacious. Harga plak berpadanan dgn features yg ditawarkan, selain harga yg reasonable ar. terpulang pada $ korang ar. ..

    cheers!

  172. Erma Danish berkata:

    Alaa buat apa nak perang.. Siapa ada duit belilah yg besou dan sapa kurang duit eloklah beli yang murah tapi biarlah berkualiti.Bagi model baru Perodua ni aku rasa sesuai untuk semua golongan, jadi tak payah nak komen lelebih. Bah kata kerajaan Malaysia Belilah Barangan Buatan Malaysia.

  173. FBI berkata:

    Ada Di KKM. Polis, PBT. Kementerian Pelajaran merangkumi JPN.PPD , IPTA MOSTI, KPT,Mindef,MITI. Banyak Gak Lagi Yang Guna Waja Campro CPS nier…kenapa jabatan kerajaan x beli exora lagi tunggu la sikit masa…ni dah akhir tahun mana ada perolehan beli aset..tunggu la Februari 2010 Peruntukan Kerajaan Masuk….

  174. cheekhoon berkata:

    Yes, akhirnya ada jugak kakitangan kerajaan yang menjawab soalan aku.
    Betul Waja Campro banyak jabatan guna, 1 markah untuk bro FBI. Kenapa jabatan kerajaan tak sambung guna Gen2 & Pesona? Hanya setakat waja, lepas tu beli sendiri kenderaan jabatan jenama lain?

    Kalau nak pakai exora sekarang pun tak ada masalah. Tak perlu tunggu hujung tahun. Mana ada jabatan pakai duit aset beli kereta Malaysia? Kalau kenderaan selain proton baru beli sendiri guna duit aset..

    Kereta Malaysia jabatan kerajaan guna fleet system (sewa with free maintenance). Kereta Malaysia jabatan kerajaan sewa ngan SPANCO. Jadi tak perlu duit aset. Cuba check kat jabatan bro FBI, berapa kos SPANCO kena buat untuk maintenance bg model mitsu dan berapa kos untuk campro. SPANCO rugi dari segi kos maintenance, tapi jabatan tak perlu bayar apa2pun. Masih untung.

    Kalau kita masuk laman web SPANCO pun kita boleh tengok kereta proton apa yang dipromote oleh SPANCO. Sebab apa? sebab kereta proton yang dipromote tak ada banyak masalah untuk travel secara maksimum setiap hari, hanya masalah kualiti kecil problem je.. Sebab tu SPANCO (kroni jugak ni) tak nak tanggung risiko buat fleet system untuk generasi Campro selepas dah kena ngan waja.

    Nak senang lagi, en. FBI boleh tanya driver jabatan tuan (mesti ada disetiap jabatan kan). Mana lagi best untuk travel jauh, mana lagi smooth, mana lagi sedap kalau jalan kampung, mana lagi sedap kalau jalan jem etc. . Waja 4G atau Campro. Diorang lebih arif sebab bawak tiap2 hari..

    Nak lebih detail masuk web SPANCO, lepas tu klik kat contact us & tanya apa yang nak tanya..

    http://www.spanco.com.my/spanco/fleetmanagement/default.asp

  175. FBI berkata:

    Macam Tu Ker….tapi disini lain sebab tu aku x pernah tahu pasal spanco nier….apa apa pun kredit pada ko ada pengetahuan …..l…

  176. cheekhoon berkata:

    Ceh.. janganlah merendah diri bro FBI.. aku pun macam bro jugak.. govt. servant mesti tahu yang mana nak beli duit aset, yang mana nak guna belanja mengurus.. Basic perintah am tu..

  177. ilyas berkata:

    akupun nak bagi kredit kat chekon jugak. Tapi kalau govt agencies ambik exora, mesti boost sales exora ni. Ratus ribu bijik jugak kalau guna satu malaysia.

  178. cheekhoon berkata:

    Bro FBI, aku nak turun kemaman petang nanti.. Kalau ada masa nanti aku singgah kat IKBN, boleh kena patin buah.. mmm..

  179. fauzan berkata:

    hehe… apsal jadi isu kalau jab kerajaan guna.tak guna exora nie? Lantak diorang ar nak guna apa pun. Jualan exora bergantung pada sama ada jab kerajaan guna ker? pening2. Bro, exora nie pun baru jer launch 7 bulan lepas, agak agak arr… Jab kerjaan nak guna gen2, persona? Giler aper… mana ar kat dunia nie goverment guna kereta c segment/compact sebagai kereta rasmi. Aduusss…. agak2 ar bro.

    cheers!

  180. cheekhoon berkata:

    Kenapa nak pening? pesona spanco masih offer sampai sekarang apa, offer tapi tak recomend guna.. macam mana tu (kena tanggung maintenance kos tinggi ke)? Pegi la link aku bagi tu.. jangan jadi bodoh sombong..

    Err, share la sikit wira tu segment apa ye?

  181. fauzan berkata:

    Adusss… masih cakap lagi model wira ker? dah la… apa la yg tak puas hati nie…
    hehe…tak la bodoh sombong…tapi kesian kat yang bercakap sombong…
    statement2 nie just nak tunjukkan ape yer? ok la biar saya bagi tahu bagi pihak cheekhoon : ” proton tak ok korang jangan beli, aku dah sakit ati betul dgn proton nie. Sebab tu aku pun nk korang sumer jgn sentuh pun jenama nie. Biar aku melalak meraban kat sini. nak bagi tahu proton suck!… ”

    peace!

  182. tikui berkata:

    Dah 100% confirm lah namo perodua ALZA dari bahasa Spayol..kato bagui maksuk nya. variant Sport pulak 69k + ado GPS Ado reverse camera. Body kirt penuh ..Aha..Tinted jugo ado. Boleh Booking esok 13 Nov 2009 .

  183. farghmee berkata:

    ada reverse camera?
    bagus tu~ pasni proton ble follow suit (letak RC) la :)

  184. fauzan berkata:

    ada reverse camera mcm passo settee tu? Kalau betul, ok la tuu… :)

    cheers!

  185. orgaskar berkata:

    sapa cakap jabatan kerajaan tak guna persona??? g tgk kat mindef jalan semarak… bersepah persona plat ZXXXX kat situ…

  186. yusz berkata:

    memang ramai yg kutuk proton,yg peliknyer tukang kitik tu pakai proton gak,dh bertahun pun x tukar2. sy br jer pkai keta,dh 2 buah proton x de masalah pun.

  187. yusz berkata:

    org kite mmang suka kutuk proton.yg peliknyer yg kutuk tu pun pakai proton x tukar2 pun . bg saya tiada masalahnyer dgn proton.

  188. hars berkata:

    hiidupp proooooooooooooo22222222222222………..

  189. adambahaha berkata:

    pesal plak ko ckp mcm 2…..p2 kn ciplak je….bangge la ngan krete tmpatan

  190. nani berkata:

    apae-ape pun taniah pada produa dapat cipta kereta MPV…… sepatutnye kita perlu bangga pada barang tempatan kita….. siapa lage nak sokong kalau bukan kita rakyat malaysia

  191. Giafranco G' Paranoia berkata:

    wa sokong lu hars… “Hidup Perodua!!!”

    rileks arr bro adambahaha…kita rakyat msia harus sanjung brgn tempatan…nk kata ciplak² pun ciplak brgn luar negara gak…kalau bro sanjung brgn luar negara terpulang arr bro…ukur poket sendiri arr…pape pun sume nyer berhutang gak…lain arr bersusun kete kat umah sumenya cash…lain citer leh la dabik dada…

  192. Mee berkata:

    Nazri, camne ko tau myvi 2nd gen amik dari daihatsu materia? hehehe~ ko mmg bijak. Cuma design depan dan belakang berbeza

  193. Mee berkata:

    Dan enjin myvi 2nd ni guna enjim 1.5 dvvt sama cam Alza ni…

  194. jenerel mario berkata:

    apa2 pun, gua respect perodua sbb x bergantung pada government. susah-senang tanggung sendiri ngan shareholder. not like proton… :) for me la kan, new perodua MPV ni more towards young family (citarasa muda) and Exora ni utk golongan2 tua…(taste org2 tua…) tu pandangan gua la kan.. :)

  195. fauzan berkata:

    apa ar.. kena ar tau proton tu GLC. X la bergantung mana pun. Gua lagi ar respect sama proton. Susah senang buat kereta sendiri. Gua respect gak kat perodua kalau depa nie pun bleh buat kereta sendiri. :)
    Ilmu dapat, teknologi dapat… tak la jadi tukang pasang kereta kereta orang lain jer… untung memang la dapat…tapi rasa2 sapa yg lebih untung? hehe.

    my 2 cents.

    cheers!

  196. lrp lie berkata:

    apo kabor? perodua mpv memang menarik ,paling cun full spec…memang bes (at atau manual ) samer jer but auto hand break dia kat kaki arr…..manual mcm biasa……acsoseri tambahan……gps system with cam for reverse, leather seats, rear spoiler,skirting but harga 66k la……

  197. lrp lie berkata:

    compact mpv………perodua alza

  198. lrp lie berkata:

    tgu dan lihat isnin 23 nov di perasmian pero2 mpv alza……………

  199. abdul Halim berkata:

    Perbincangan yang menarik.. dan saya tertarik untuk mencoret. . coretan saya ini adalah pandangan saya sahaja tapi hasil dari pengalaman saya sendiri menggunakan kereta Proton Waja model 2003.. Pada awalnya saya menerima tentangan dari rakan2 bila mengutarakan hendak membeli proton waja.. tapi saya endakan sebab saya yakin dengan kemampuan Proton menghasilkan Produk berkualiti.. setelah 1 tahun menggunakan Proton Waja ( setelah Warrentiy Tamat).. akhirnya segala rahsia terbongkar.. satu persatu masalah timbul.. bermula dengan pembuka pintu yang kerap kali rosak setakat ini saya telah menganti sebanyak 10 kali.. kemudian power windownya setakat ini saya telah menukar 8 kali iaitu 2 setiap pintu ( harga yang agak mahal berbanding kualiti) kemudian tahun ketiga saya terpaksa bermalam d tepi Jalan raya apabila klac pum nya rosak.. selang seminggu kipas rediatornya pula rosak… kemudian di ikuti pula dengan kerosakan eletrik puel pum pula rosak.. saya terpaksa menerima malu sebab rosak betul2 depan shooping mall… dan sehingga kini saya sentiasa tertunggu apa g masalah yang akan timbul.. ini saya coretkan bukan mahu menjatuhkan Kereta buatan Proton tapi pengalaman menggunakan Proton Waja model 2003 mungkin model lain tidak.. dan saya sentiasa mahu Proton menjadi Jenama terkenal di mata dunia setanding dgn jenama kereta lain

  200. azhar70 berkata:

    Beli kete ni sebenarnya bergantung pada luck jugak. Saya pakai waja auto 2nd hand 2002 dibeli pada 2005, masih takde problem yg pelik2 walaupun saya lanyak pernah sampai 190km/j!. Problem yg kecik2 tu biasa mcm handle pintu patah, sekali tukar baru RM35 je. Psl power window tu, dah tukar satu stakat ni belah driver. Skrg pakai yg besi punya, harga baru RM180, yg lain sume ok lagi.
    Bg saya, kepuasan memandu saya utamakan. Walaupun kualiti sgt bagus tp kalau bawak rasa mcm sampan, camno??? Safety juga perlu diutamakan. So, sbb tu gak saya amik exora. Amat sesuai bg saya yg ada ramai anak n nak balik kg jauh sbb selesa dan luas. Power pun kira ok sbb bukan nak buat lumba pun, nak bwk family. Kalau nak lumba kena beli evo X la pulak! Pasal FC dia kira ok la dgn body dia yg besar. Bg yg komplen tu, ada pakai exora ke atau dengar cerita atau komen org lain aje? Tak baik sebar fitnah, berdosa tu…
    Bg saya, perodua alza ni sesuai utk town driving tp utk jln jauh hanya sesuai utk 5 org memandangkan ruang boot yg terhad. Dari segi keselesaan takleh nak komen sbb tak pernah bwk lg. Safety pun tak tau camne sbb crash test pun takde lg setakat ni maksud saya crash test perodua alza, bukan toyota passo sette sbb kedua2 ni cuma pelanduk 2 serupa tp hakikatnya sgt berbeza. Apa2pun ptg ni gi tgk sendiri kat showroom utk nilai sendiri.
    Utk test drive, nampaknya perodua bekalkan spek yg paling tinggi, ada bodykit transmisi auto. Yg manual adda tak utk test drive?

  201. stroller berkata:

    mana la teknologi barunyer kalau stakat foot brake tu dikatakan canggih??? nissan serena alphard, stpwagon, noah (yg org kata mcm peti ais @ mesin basuh) tu dah pakai footbrake… dah 10 thn lebih dah dlm pasaran… tgk la skit keta luar negara… pakai foot brake dah lama dah… tak da yg baru nyer pun… p1 tak guna footbrake may b dorang ada sebab tertentu… may b tak nak org panik tekan brake emergency tertekan lak pedal footbrake… tak pasal2 fatal casualty… p2 alza guna footbrake sebab memang passo sette / boon luminas dah design brake system mcm tu… tp berapa ramai yg biasa guna footbrake kalau stakat drive keta keta kecik jer???

  202. issawak berkata:

    maafle ape kereta pun panel control tu kat tengah tengah lansong tak minat
    yang tu pertama kali sy tengok klu kat tengah terus blah……

  203. Premierauto berkata:

    Baru balik tengok alza, ok la, takmo banyak komen, kira boleh diterima la keta ni dari pandangan aku..

  204. nazri berkata:

    tukar handle pintu 10 kali? tukar power window 8 kali?
    wow.. abg aku ada waja gak.. dia beli lepas fed-up pakai hyundai sonata tahun 2003. sblm tu dia pakai wira.. time pakai wira dia komplen kereta nasional.. lepas pakai hyundai dia komplen plk susah nk carik spare part, then minyak kuat.. skrg ni dia pakai waja takde komplen apa2… waja tu dah dekat 4 tahun lebih still in good condition.

  205. CyberSurfer berkata:

    Mahal la, Nampak cam sempit je…….

  206. Wani berkata:

    Nak besar beli bas bro..

  207. perdana berkata:

    Beli kereta bergantung pada nasib. Biasalah QC manusia, bukannya sempurna. Macam nazri cakap. hyundai pun kalau nasib tak baik dapat yang problem.

    Apapun kita kena bersyukur, sekurang-kurangnya kita boleh beli kereta untuk keselesaan keluarga. Masih ada lagi yang tak mampu untuk membeli hatta motorsikal baru.

    Sesekali pandanglah kat bawah sama, jangan pandang kat atas saja..

  208. mat masja berkata:

    good mpv!

  209. chor berkata:

    Perbincangan yang menarik.. dan saya tertarik untuk mencoret. . coretan saya ini adalah pandangan saya sahaja tapi hasil dari pengalaman saya sendiri menggunakan kereta Proton Waja model 2003.. Pada awalnya saya menerima tentangan dari rakan2 bila mengutarakan hendak membeli proton waja.. tapi saya endakan sebab saya yakin dengan kemampuan Proton menghasilkan Produk berkualiti.. setelah 1 tahun menggunakan Proton Waja ( setelah Warrentiy Tamat).. akhirnya segala rahsia terbongkar.. satu persatu masalah timbul.. bermula dengan pembuka pintu yang kerap kali rosak setakat ini saya telah menganti sebanyak 10 kali.. kemudian power windownya setakat ini saya telah menukar 8 kali iaitu 2 setiap pintu ( harga yang agak mahal berbanding kualiti) kemudian tahun ketiga saya terpaksa bermalam d tepi Jalan raya apabila klac pum nya rosak.. selang seminggu kipas rediatornya pula rosak… kemudian di ikuti pula dengan kerosakan eletrik puel pum pula rosak.. saya terpaksa menerima malu sebab rosak betul2 depan shooping mall… dan sehingga kini saya sentiasa tertunggu apa g masalah yang akan timbul.. ini saya coretkan bukan mahu menjatuhkan Kereta buatan Proton tapi pengalaman menggunakan Proton Waja model 2003 mungkin model lain tidak.. dan saya sentiasa mahu Proton menjadi Jenama terkenal di mata dunia setanding dgn jenama kereta lain

    En Halim dari pembacaan sy awak pengguna waja yang malang..
    saya telah menggunakan waja tahun 2005 until now mileage pun dh 220k(selalu g outstation)..cuba kita compare tgok??

    1) 8x tukar power window—- saya baru sekali,driver side jer
    2) 10x tukar door handle——-saya x pernah patah pun..
    3) clutch pump rosak—–x pernah coz guna auto
    4) radiator fan rosok——-saya x pernah lagi
    5) fuel pump problem——-x pernah lagi…alhamdullilah..

    kesian en halim…rajin2 lah service kereta 2..

  210. ameruddin berkata:

    sya cukup bangga ngan perodua, syabas. dengan orang yang tak puas hati tu tak yah beli. tak dipaksa pun. yang penting perodua maju setapak lagi dengan ALZA.

  211. ymarj berkata:

    Salam…tak sangka lak sampai ALZA dh keluar pun….still isu sama berperang pasal kereta mana bagus…..P1 ke P2….tak payah la nak pening2…bro sekelian try semua mpv tu…test drive…tutup lambang kete tu….ha…yang mana sedap bawak…selesa pilih jer la…pastu pikir jangka panjang…maintenance….minyak…keperluan….tp apapun tengok poket dulu la………..he..he………drive like a sedan fit like mpv………salam

  212. ansaniah berkata:

    apa-apa pun kita beli keta ikut kemampuan kewangan …. kalau budget besar, boleh beli keta besar …. kalau budget setakat alza, apasalahnya, ada duit lebih nanti, boleh beli yang lebih besor lagi … hehhe

  213. ixixi berkata:

    kot mana pun best……klu suka proton beli proton…suka perodua beli perodua…..semua best….hahaha kot mnr pun aku pakai jer kete bruk aku….ok jerr wlu pn lama…nk tkr yg baru blm sampe masa….budget x m’izinkn…heheheheheheheheh

  214. NOORDEEN berkata:

    AKU DAH LAMA PERATI EXORA, SKRG DAH KELUAR ALZA. PANDANGAN PERTAMA TTG EXORA;AGAK CANTIK BENTUKNYA CUMA BHGN BELAKANG TAK BERAPA MENARIK,YG LAIN2 OK LAH.
    ALZA PULAK MEMANG MENARIK DARI SEGI REKA BENTUKNYA,AGAK KECIL, HARGANYA TAK LE MURAH SANGAT SEBAB KECIL. TAPI MEMANG MENARIK BETUL.

    EXORA NI PERLU DIBENTUK SEMULA SUPAYA LEBIH MENARIK REKA BENTUK LUARANNYA, THEN HARGANYA JUGA PERLU DIREKABENTUK JUGA SUPAYA BERADA DI BAWAH 60K, BARULAH P2 AKAN BERHATI-HATI TTG KELUARANNYA YG SENTIASA MAHAL.

  215. azlin berkata:

    Husband aku dah tempah ALZA nie….warna white pearl….nanti dah dapat nak tukar sport ream n buat body kit…..beli ikut kemampuan

  216. haza berkata:

    Hehehe sial betu nasib cik halim tu. kene mandi bunga nie. aku setakat nie tah 5 tahun pakai waja 2nd taun 2003. pi setakat nie takder paper masalah yang majornyer lagi. paling kuat pun kumpul duit pikit nak make-up camner pagi lawo g. heheh…

  217. haza berkata:

    Pagi di aku ngan member2 opis g tengok alza nie. dari jauh tercari-cari gak maner die si alza nie. yang ada viva jer. pi bile dah semakin dekat, rerupa kete yang aku sangka viva tu rerupanya alza. dari jauh nampak kecik betul seakan-akan viva. Plastic meterial die kalo nak dibandingkan dengan exora memang tak leh lawan ler. tak kualiti pun. so arini memang dah comfirm ler pilih exora sebab keluarga aku semua besor belake… Sok g proton bayor booking solid white… buang mase aku jer tunggu alza nie. kecik nak mampos. elok panggil sedan jer, bukan MPV.. die ingat tambah 1 row lagi kat belakang tu leh sesenang jer nak panggil MPV. satu lagi yang kelakar kalo korang perasan, ada ker patut bubuh area kat tepi belakang. design prob betul.

  218. Mat Noq berkata:

    Ringgo bakbudak lagi lagi, dia tak tau tentang kereta.

  219. Mat Noq berkata:

    Semasa Exora dilancarkan saya pergi tengok, tapi saya kiv dulu hajat saya untuk membeli Exora kerana nak tengok Alza dulu, tapi setelah alza dilancarkan saya kurang perpikat kerana ruang dalamnya sedikit sempit dan terdapat beberapa kekurangan berbanding Exora, setelah fikir masak-masak maka saya beli Exora, hati saya cukup puas.

  220. DEEN berkata:

    26HB KHAMIS NOV 2009, baru 2 HARI selepas pelancaran MPV PERTAMA PERODUA, tempahan ALZA telah mencatat 6RIBU unit lebih. Target dalam seminggu utk mencapai 10,000 unit akan dapat direalisasi..SYABAS PERODUA ! ! ! teruskan slogan ‘ KEHEBATAN YG PASTI ‘

  221. hadi berkata:

    Bagi aku alza terlalu kecik. Aku test duduk kusyen tengah, lutut aku kena kusyen pemandu. Memang betul kusyen boleh laras ke belakang tapi orang dewasa dah tak boleh duduk kat belakang, nak keluar pun tersangkut. Kusyen tengah pun bagi aku hanya 2 orang dewasa saja boleh duduk baru selesa. Ruang isi barang kat belakang hanya boleh muat beg sekolah je dan lantainya dibuat dari plywood nipis dialas karpet. Blower aircondnya dihadapan saja, dia orang cakap aircond akan rasa sampai ke belakang tapi bagi aku kalau 7 orang kat dalam aircond taka kan sampai belakang. Bagi anak ramai, aku rasa tak sesuai untuk balik kampung atau melancong. Salesman cadangkan kat aku supaya pasang kotak barang kat atas bumbung offer lagi. Injin aku tak boleh pertikailah, sebab aku belum test drive lagi. Memang betul apa yang dikatakan kereta untuk orang bujang dan kepada yang ada anak 2 saja. Kalau anak ramai jawapannya kotak barang kena pasang kat bumbung. Baik beli kereta sedan kalau macam tu, boot lagi luas. Fikirlah lah sendiri.

  222. fauzan berkata:

    Pada pendapat saya. bagi yg memikirkan praktikal, MPV nie bukan ar pilihan yg terbaik. Tapi kalau bagi mereka yg memikirkan stylish, Alza menepati citarasa tu. Rata2 pembeli Alza adalah dari pengguna kereta perodua sebelumnya. Kalau dulu dah pakai kancil/kelisa, bila dah ada anak seorang dua n kewangan da stabil, Alza adalah pilihan mereka. Ada juga pembeli daripada mereka2 yg meminati hasil sentuhan syarikat induk perodua : Toyota/Daihatsu, dgn harga yg murah bila dibawah lambang kereta nasional.

    Pilihan di tangan anda. $ anda. Cantik atau tidak adalah begitu subjektif. ikut citarasa masing2. Bagi saya alza nie ‘cute’, sesuai utk youngers famili anak seorang dua atau wanita berkerjaya yg pentingkan gaya n stylish. Tapi bagi saya Exora tak kurang menarik juga. Exora bagi saya kelihatan lebih ‘handsome’ n praktikal bagi famili besar atau yg mementingkan spacious dan keselesaan. Pembawanya nampak lebih matured. Pandai2 la buat pilihan. Dua2 pun baik n ikutlah keperluan masing2 mana yg sesuai. :)

    cheers!

  223. ymarj berkata:

    beli la grand livina bro…tak menyesal…..luxury n powerful but economical in long term….

  224. stroller berkata:

    pergh… 222 komen… bro Prodas dah maleh dah tgk dah… hahaha….

  225. sentul berkata:

    nak beli toyota vellfire…..

  226. farghmee berkata:

    offtopic>>

    Vellfire..Hellfire?
    lawak jer :P

  227. azwan69 berkata:

    lama tak masuk dalam blog ni.. memang meriah..
    bagi aku pilihan ditangan sendiri exora ka, grand livina ka, alza ka masing-masing ada pro & cons.
    kalau baru nak beli tu pegi test drive kesemua mpv ni & buatlah pilah yang bijak. Jangan terpengaruh dengan orang lain..

  228. tebrau berkata:

    wa ramai juga yang kasi pendapat yang banyak kat sini banyak gak aku dpt pengetahuan kat sini..

    nampaknya mpv exora dapat perhatian umum lagi bagus dari p2 alza ni..

    bgus2 cume yang x best exora cermin blakang exora besar sangat 2 jerk..dpan kalau design kasi sharp skit lawa ni pendapat aku lak..

  229. anil berkata:

    kepada kawan-kawan di atas, klu x suka produa baru ni, jgnla kutuk-mengutuk.klu x suka kete kecik, jgn la beli… stiap kenderaan ada kebaikannya tsendiri… xkira jenis proton ke produa ke, yg penting kualiti..at least korang patut berbangga sbb exora n alza , dua2 buatan Msia..

  230. zulhakimi berkata:

    salam… bg sy alza ni kira ok sbb ssuai dgn pndptn rakyt kita. dr uji pandu yg dibuat, exora lebih kuat mkn minyak sbb dia mgunakan tknologi lotus. alza lebih jimat. lg pn enjin teknologi toyota. tp yg hot ni knp smua org nk asyik kutuk mngutuk sal kreta? sy pn ada pndpt sndri. secara realiti disign alza sgt cntik. tp knp syarikat pengeluar kereta tempatan xmberi peluang kepada golongan belia n muda mudi seperti kita untuk menyumbang idea dlm reka bentuk kereta nasional? bila lg malaysia nk kluarkn kereta sport? knp asyik nk wat model replacement? knp xbuat model baru? kbnyakkn model kereta tempatan hampir sama reka bentuknya. (wira,arena,satria GTI,wira aeroback). (waja,chanselor) (gen-2,persona) (saga old model,iswara). kita syg syarikt tmptn jd berila peluang kepada kita utk mnyumbangkn ide.proton PM-5 bla pula nk kluar?

  231. fauzan berkata:

    hehe… kadang2 kena faham gak yg mana kutukan, kritikan, pandangan, cadangan, komen atau pendapat kn? … Zaman2 wira, iswara, saga old dll. dah berlalu. Jgn ar dok ulang tayang lagi model2 rebadge mitsu nie. Sekarang proton dah berkembangan, we talk about proton’s new era… kalau nak sangat sumbang idea, ko email jer kat sapa2 org proton designer ker atau engineer. kalau diorang fikir idea tu ok dah tentu diorang amik. kalau tak ok jgn plak ko marah diorang :)
    Siapa cakap MPV alza tak ok? Cuma pengguna kena bijak memilih mengikut keperluan n $ masing2. Nak yg kecik atau besar sikit. Tapi kalau saya pilih yg value for money.:) Kereta sport proton? hehe…tunggu jer ar. Company tu baru jer nak bangkit dari kejatuhan, nanti bila kewangan dah kukuh n stabil, bukan setakat kereta sport, kereta kebal pun diorang bleh buat! (ahak …lawak jer:0)

    cheers!

  232. sik berkata:

    salam..heheh..nak habaq skit..jangan mare ek.wa tau web ni ramai protonmania..tapi wa nak bagitau sejarah wa pakai proton sebelum wa tukar pada perodua..wa tengok proton ni cuma gempak dari segi nama..tapi kualiti masih lagi jauh ketinggalan..belum sampai setahun wa pakai dah banyak meragam..power window rosak,kereta tiba-tiba k.o tengah jalan..camne ek?tapi bila wa tukar myvi,(saje cube bila tengok kawan-kawan pakai ),alhamduliilah sampai sekarang xde masalah macam proton..so nak bagitau protonmania, takyah la nak kata proton ni bagus k.. sori ek..bye!

  233. fauzan berkata:

    sik pakai proton ape? masa nie proton tak la sebagus toyot/daihatsu dll. tapi diorang da improve berbanding dulu.. saya bukan protonmania. tapi saya bangga dgn pencapaian proton sekarang. tak kisah ar…masing2 ada persepsi masing2.

    cheers!

  234. exorian berkata:

    Salam..
    Di sini saya ingin berkOngsi sedikit pengalaman saya menggunakan mpv proton yg tengah top skrg ni…Exora….bukan pa,
    saya tgok skrg ney ramai btul yg mempersoalkan ‘kebagusan’ mpv ney berbanding beberapa jenama top yg lain(avanza,innova,wish dan
    mcm2x lagi la….)ramai gak yg kata mpv ni tak bagus…betul ker??korang dah pernah test ker exora ni..??

    banyak la keistimewaan guna kereta ney…ruang bagasi luas(mengalahkan innova tu..),enjin Campro 1.6 with CPS pun kira ok dan tak menghampakan bagi saya,ruang
    dalaman yg selesa dan outlook design yg menawan(mcm wish la) dan lastly harga yg berpatutan…sebelum ni,saya pun memang terpikat dgn avanza dan bercadang nak angkat sebijik.tapi
    lepas pegi tgok exora kat proton showroom trus terpikat…why.? arga yg berpatutan jika nak di bandingkan dgn avanza(saya ni kerja pegawai penjara jerr,gaji tak besar mana pun),
    ruang dalaman yg lebih luas,interior design pun ok dan mcm2x lagi la..korang pegi tengok sendiri la kat proton..lastly,saya trus angkat..hehe

    soal engine underpower tu,saya rasa mcm tak betul jer..(mungkin yg bagi statement ni,biasa bawak ferrari dan porsche kot?)..lepas sebulan beli exora ni,trus plan nak test engine
    plak..nak bawa famili makan angin gak(kira dua dalam satu la ni..)..jd saya pun plan nak pergi kota kinabalu(saya tinggal kat sandakan…org sabah ler..)..walaupun bawa banyak barang
    ditambah lagi dengan isteri dan anak-anak(5 0rang) ruang kat dalam masih lagi selesa..jarak kota kinabalu-sandakan adalah lebih kurang 325km..tapi sapa yg pernah datang kat sabah
    dan tgok jalan raya yg berbukit bukau pasti ‘terpesona’…

    dgn full loaded,saya masih rasa exora masih berkuasa ketika mendaki jalan yg berbukit bukau tu…guna gear empat pun masih power ketika mendaki..(jalan raya sandakan-kota kinabalu
    memang mencabar,banyak bukit yg terpaksa di tempuhi dan turut berliku-liku)..sampai kat satu jalan lurus,saya nampak sebijik isuzu d-max 2.5 kat depan..rasa plak nak test power dgn dia..apa lagi,trus
    ‘tekan’sampai 130km/h nak potong..mungkin driver tu prasan gak yg mpv saya ni tiba-tiba plak memecut laju..dia x bagi chance la..dia pecut jugak..saya tgok meter dah dekat 140km/h..
    lastly,saya tak berani nak kejar lagi(bawak famili,bahaya)..akhirnya,setelah menempuhi perjalan enam jam yg memenatkan sampai gak kat kota kinabalu…kesian tengok proton exora
    saya..’penat’ enjin dia…

    aku tak paham napa ramai yg cakap exora ni underpower..korang dah pernah ke test..??kalaw setakat bawak 3-4 kali,tak payah la nak kutuk beb..
    kalaw rasa enjin exora ni underpower,beli la bas yg ada turbo tu..(Scania kalaw x silap)..kan puas..??hehe..tp apa pun,Exora best…the first malaysian mpv,made by malaysian for
    1 Malaysia…Peace..
    Nanti saya nak share lagi pengalaman bawak exora ni…Skrang buzy sikit..

    Peace…

  235. khairol berkata:

    Salam,

    Terasa ada bahang persaingan antara Exora dan ALZA sekarang ini, dengan Exora menawarkan Exora basic dalam lingkungan RM59k (which is very tempting)

    Saya hanya ingin berkongsi pengalaman mengharung air di Kemasek, Terengganu dengan hujan lebat disepanjang perjalanan pada minggu lepas.

    Seronok memandu ALZA ke Kuala Terengganu hari Khamis lepas..
    Sepanjang perjalanan walau Odo meter tak sampai 1000km, dah start bawak macam biasa..adalah 110 keatasj. Memanglah rasa macam boleh pergi lagi tapi kena kontrol beb..belum habis pantang!

    Masa pekena sarapan kat Cherating hari Khamis tu, walau hujan lebat, ALZA tetap curi tumpuan..semua mata pengunjung gerai makan tu kat ALZA.
    Masa dah nak bertolak balik, ada gak muka orang yang melekat kat cermin tepi , nak tengok interior (sebab cermin kitorang dah gelapkan) diaorang ingat tak de orang kat dalam) bunyi enjin pun tak terdengar..

    Diperjalanan, ada sesetengah kereta mengekor, diberi laluan pun masih mengekor kerana diaorang nak tengok pandangan belakang ALZA, dah puas tu, side-by-side sebelum dia meluncur, ada gak Avanza yang rasanya nak ajak jalan sama2 atau nak test saper laju! Sori not the rite time to test laju..

    Kitorang macam bukak kedai showroom kat KT (tepi bazar tepi laut bersetentang Monsoon Cup). Kat Hotel Primula pulak, ramai penghuni dan pekerja di sana yang ambik peluang meninjau2..kira oklah tak luak apa..banyak lah jugak soalan2 pasal ruang, speed, minyak etc..Masa nak tinggalkan diaorang, terstart lagi sekali kete..pasal enjin nya senyap..apa lagi bunyi ketinglah!!

    Alhamdulillah selamat sampai ke KL dengan memandu ALZA yang bergaya!

  236. fauzan berkata:

    alza yg ‘cute’ n exora yg ‘handsome’ :)
    alza bergaya n exora value for money. Why? sebab nie…

    http://d.yimg.com/kq/groups/22432659/1181172387/name/Exora_Product_Overview.pdf

    cheers!

  237. exorian berkata:

    brader fauzan..
    mcmna nak letak picture kat sini errkk..??
    mohon di bantu..

  238. bleeder berkata:

    sapa2 yg pakai pro2 pun patut bangga ngan exora…sbb cylinder head campro pro2 yg buat..kuang..kuang…kuang…

  239. Adam berkata:

    mungkin bleeder tak paham.. tu biasa sebenarnya dlm automotive… stamping part toyota vios pon buat kat kilang proton… biasa je…
    apa yg nak di kuang kuangnya

    hehe

  240. fauzan berkata:

    apa ar… proton n perodua vendor ada yg sama… hehe… komponen part pengeluar kereta terkemuka lain pun ada yg proton buat gak… diorang tak bising pon. ;) Mana2 syarikat kereta lainpun buat camtu ar… tapi diorang tak leh bising2 sebab under secrecy syarikat.

    En Exorian nak letak gambar kat sini? Rasanya tuan punya blog jer bleh letakkan ;) tapi kiter hanya bleh letak link jer kot ;0

    cheers!

  241. banbazs berkata:

    Masuk harini 09.12.2009 dah 5 kali aku gi showroom perodua… mata aku duk nengok ALZA je… aduh… tak tido malam…. duk pikir nak yg cute (ALZA) atau yang besar (EXORA)… arghhhhhh dua dua best…. thanks sebab wujudkan blog ni… best baca pengalamaan korang… walaupun aku pening nak pilih jodoh hidup… sekarang ni pening pilih 1st MPV… huhuhuhu… teruskan komen… aku seronok bace…

  242. Adam berkata:

    banbazs… kalau nak nampak macho dan ego lebih sikit bawak la exora.. kalau nak rasa feminin dan ayu bawak la alza..
    sebab bagi saya.. SIZE DOES MATTER dan ia ada mempengaruhi kita
    cite pasal bawak kenderaan size besar ni… bagi org lelaki mesti la nampak macho..bagi org ppuan lak nampak kewl.. maklum la badan kecik (org ppuan) tapi bawak kenderaan bagak)..org lelaki lain mesti jeles dan rasa maruahnya tercabar…

    . dgn seat position pon tinggi dari MPV lain.. bila pandang MPV sebelah yg kecik … owner MPV kecik tu terpaksa nak mendongak pandang kita.. kita pulak pandang dia ke bawah disebalik hidung je…
    anda akan paham apa yg saya rasa dan cakap ni bila korang side by side dgn kereta/mpv yg lebih kecil dari anda

    ada pepatah melayu kata.. bila kita marah kita selalu sebut
    ” eiiii kecik je aku nampak kau ni”

    sedangkan kwn saya bawak myvi pon cam tu
    dia selalu bawak myvi dan dia rasa cam EGO semacam bila bawak myvi sebab dia rasa cam besar berbanding keta kecik lain cam viva , savvy, bila side by side dgn keta kecik lain. tu.. rasa cam EGO tu lebih skit..

  243. pakli berkata:

    Beli la keta mana bekenan. Korang ni macam budak2. Keta pun nak gaduh. Ikut suka la nak pakai apa. Patut bincang apa kelebihan, masalah etc. Bukan kutuk mengutuk.

  244. aMaT sEmPoI berkata:

    aq poning nengok comment .banyak na lak.MANO SATU nak nengok.aq rase EXORA lagi bosa dari ALZA .sobab nye ALZA pendek pastu x de gps ngan lcd dvd .aq lagi suka EXORA.IDOP PROTON EXORA

  245. aMaT sEmPoI berkata:

    ……………………..

  246. samad berkata:

    alza xleh lawan exora. . mpv berfungsi untuk bawa lebih ramai penumpang dari biasa dan boleh sumbat barang se banyak yang boleh.. exora menepati ciri-ciri cam nih.. alza cuma setengah mpv jer.. yang paling penting keselesaan penumpang dan pemandu..

  247. sapit98 berkata:

    cantik, pada tahun hadapan beri kereta proton nice and small

  248. prodas berkata:

    hope 2..dua akan berkembang maju pada masa hadapan..

  249. aiyo berkata:

    what a lousy car of it…….

  250. nurulbadrina berkata:

    buruk kerata ini:)

  251. network camera berkata:

    Astounding article bro. This kind of is just a exceedingly nicely structured posting, just the tips I was hunting for. Thanks

  252. 網路行銷 berkata:

    Nice piece of info that you’ve got in this weblog submit. Hope I can get some a lot more of this stuff on your website. I’ll are available back.

  253. Pilar berkata:

    Hi Dear, are you in fact visiting this site on a regular basis, if so after that you will
    absolutely obtain nice experience.

  254. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective.
    A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say you have done a amazing job with this. Also, the blog loads very fast for me on Chrome. Excellent Blog!

  255. A similar scenario basically applies if you get a
    software application shut off. Even though someone were prepared to
    do minus the utility until their next pay day, the penalties
    charged if you are disconnected and also the fees assessed for turning the service back on will almost certainly exceed $50
    Are you experiencing funds problems? Do you just need a smaller advance upon your
    pay to tide you over? Do you want cash with an unexpected price?
    Then a payday loan can be the solution you are looking
    for. When searching for this type of mortgage loan you want the very best rates along with terms probable, and that is wherever Payday Loans website will help.
    We are the very best payday loan lookup solution you will discover, and each of our website makes it possible to
    search through numerous lenders to get the ones which are best
    for you and your circumstance. This means you have
    the cash you need at the charges and with the phrases that you want.

    In case you require some a lot more money to hide the day-to-day expenses until the next income arrives,
    submit an application for our payday advances and get
    persuaded in our professionalism and trust. Our online system works quickly to supply anyone with the cash you need as soon as possible.
    The payday cash lenders participating in our online community
    do their very best to review the applications once they are posted on this website,
    hence, your request for instant payday loan will
    be accredited in a matter of minutes.
    If you need some extra cash, our Payday Loans website
    is the correct place to consider. Apply for our own payday loans online 24 hours 7 days a week due
    to the fact our internet site operates round-the-clock.
    There’s no necessity to be able to depend on the business hours to obtain the cash you will need instantly. The key aim of our site is to supply people with a quick sell without any setbacks or obstacles. Thus, we are always here to assist you whenever you want convenient in your case. Basically, our service is internal a way to help you access the needed funds inside the shortest term possible, for that reason, the entire process of implementing is very simple and hassle-free.
    Whenever we are in the real need of emergency cash we have a tendency to look for virtually any solution achievable. Unfortunately, often easy remedies are not accessible and it can become pretty unpleasant when it comes about. Just imagine how bad would it be when you need a thing to do rapidly and only the tiny sum of money will be the obstacle to the.
    are payday loans that provide cash expressly for man or woman’s immediate finances problem.
    If you are interested in our Payday Loans website, those are types of loans that provide the easiest approval and cash against
    tour late salary. Loans such as our Payday Loans website give the smallest
    time period of approval for the payday loans.
    When emergency emerge in between your paycheck month and you have no any money left
    to pay off many expenses, our Payday Loans website can give you the aid to meet
    your short-term need.
    is the best way to obtain risk-free, online cash loans and money advances.

    Signing up as well as qualifying to get a payday loan will be fast and simple, and in some cases there are no papers to send according to the
    financial institution that allows your loan request. our
    Payday Loans website.When a lender grants you to get a cash advance, they are going to electronically put in the wanted payday
    loan volume directly into your current checking or savings account.

    Each of our discreet companies offer accommodating payment choices.

    helps you with unexpected emergency and short-term financial needs.
    Extremely fast, one day, no hassle, no fuss online payday loans on our internet website.

    Pay check or direct deposit? Finances short?

    Bad cash flow? Get approved today. We give hard cash to cover
    your bill with comparable interest rates. Need available funds advanced today, before your
    pay day? Try our quick & easy virtual web based application; no
    store, no trouble; problem free loans. Instant approval cash advance and
    easy. We transfer the money directly to your personal or credit union bank account;
    either savings or checking.
    We are fully commited to offering the most effective cash
    advance service to our individual customers.
    At our Payday Loans website, we know exactly how
    terrible it can be when you are low on cash, and it seems a long time until your next payday.
    When everything is going smoothly, you are on the top of your financial resources, paying
    your payments on time and not making use of an overdraft facility or charge card;
    then an uncontrolled cost can materialise out of the blue and send your money situation into madness.

    If this happens, and you want a fast source of financial support to handle
    this sudden cost, applying for a same day payday loan will surely offer you the help you call
    for. Simply go to our Payday Loans website, fill out
    the application and when done which just takes a short while, submit it to
    us. We will provide you with a solution minutes later,
    and if you’re authorized you will certainly get the money well in just one hour.
    Getting the payday loans rapid approval help you need is easy with Instant. Applying takes with regard to payday loans quick endorsement just minutes and pay day loans quick approval acceptance is even quicker! Get up to $1,000 or more today.The Payday Loans web site is high-speed loan finder payday loans quick approval matches your needs with more payday loans fast approval lenders. By using just one application with regard to payday loans quick approval! Apply for payday loans quick approval now with Instantaneous.

  256. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
    it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, amazing blog!

  257. This post will help the internet viewers for creating new web site or even a blog
    from start to end.

  258. Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The overall glance of your website is fantastic,
    as well as the content material!

  259. Terence berkata:

    Hurrah, that’s what I was exploring for, what a stuff! existing here at this webpage, thanks admin of this web page.

  260. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent,
    let alone the content!

  261. Lavada berkata:

    When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me
    when new comments are added- checkbox and now each time a comment is
    added I get four emails with the same comment. Perhaps there is an easy
    method you can remove me from that service? Thanks a lot!

  262. I got this web site from my friend who shared
    with me about this site and now this time I am visiting this site and
    reading very informative posts at this place.

  263. Julio berkata:

    My best tip is to drink lots of water. I always take a
    water bottle with me when I leave the house.

  264. I really love your site.. Great colors & theme. Did you create
    this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and would like to know where you got this from or what the theme is named. Kudos!

  265. Whatever your specialty or favored photographic genre may be,
    photogenic scenes, people, places and ideas are all around you almost constantly.
    How about making a delightful and easy to make chicken salad.
    It can be made into a fancy finger food, placed on top of
    a bed of lettuce with fresh fruits or veggies, or simply eaten with whole grain crackers.

  266. Marketing Online berkata:

    Hello! I’ve been following your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to mention keep up the excellent job!

  267. Stunning quest there. What happened after? Take care!

  268. Hi Dear, are you really visiting this site regularly, if so afterward you will definitely get good knowledge.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s