exora teksi LIMO!!!

Posted: 15 Januari 2010 in AUTO News, automotif, fantastikodesign, PROTON, Proton Designer, proton Exora

sumber dari funtastikodesign

ape pendapat anda tentang design teksi exora…???

EXora Teksi LIMO

EXora Teksi LIMO

Komen-komen
  1. stroller berkata:

    grill depan teksi ni lain lak dari stail yg exora b-line model

  2. armand berkata:

    Apa ni proton? Lepas ni mesti value exora drop. Kesian la kat kami buyer awal ni.. Lepas ni exora dah tak nampak ekslusif lagi.. Rasanya exora ni aku punya last model ngan proton..

    • akmal berkata:

      hidup ni mesti ada kemajuan…bukannya melayu yang suka pertikaikan atas kebaikkan yang ada….
      Jadilah melayu yang berbangga dengan apa semua kebaikkan yang ada. yang seharus diberikan keutama kepada semua manusia…
      Ni tidak bila ada je pembaharuan kita pertikaikan kata dah tak eksulsiflah…
      nampaknya yang menjatuhkan negara kita sendiri adalah rakyat malaysia yang tidak suka kebaikkan diberi sama rata…

  3. azrai berkata:

    Grille dia besar skit la. Ada intercooler ke.

  4. azrai berkata:

    armand, takpela. Nissan Sentra pun ada teksi juga.

  5. chor berkata:

    alah,innova,citra,starex,pun ada teksi gak..

  6. prodas berkata:

    bro chor.. tak ade gambar lain ke???

  7. azhar70 berkata:

    merc pun ada gak org buat teksi…. kalau rasa tak nak beli kete yg org buat teksi,nampak gayanya kena beli viva la…

  8. azman berkata:

    Merc tahun bila diorang buat teksi? Merc lampu bulat ke lampu labu?

    Innova, citra ngan starex jadi teksi mana pulak? Lembah kelang? Labuan? Rasanya agensi kerajaan yang pakai banyak innova ngan naza ni. Teksi tak pernah nampak pulak.

    Kalau nissan sentra rasanya individual permit punya teksi bukannya syrikat. Ini teksi lembah kelang, conform banyak kat jalan, nanti jadi macam iswara teksi..

    Proton memang tak patut, kalau model lama ok la, ni model exora baru keluar.Nak boost sales pun pada-padalah. Cubalah try penetrate exora ni ngan agensi kerajaan & swasta kalau nak boost sales..Kesian kat owner exora.

    • razman berkata:

      relax la bro…. aku ni memang keje kat airpoet limo klia. memang skrg x heran la keta2 mewah di buat teksi, tapi jgn salah sangka. jgn di sangkakan teksi/limo mpv ni mcm teksi iswara. dia ada standard tau. bnyk permintaan dari pengguna… walhal kat airport limo pun dah pakai merc model 211 (E 240) jaguar s type…
      stakat serena…anak syarikat Airport Limo ( Julung Persada) pun dh bnyk pakai.
      jgn kecewa la kalau proton exora di buat teksi….sekarang ni permintaan untuk teksi MPV mmg memberangsangkan….harap2 abg-abg jgn kecewa….

  9. azhar70 berkata:

    kalau bukan kat m’sia, kat tempat lain mmg ada pakai merc buat teksi. Sy pernah jumpa teksi innova,citra n ria. En azman boleh image google search utk tengok…. Lgpun rasanya tak byk sgt teksi limo ni, mungkin kat klia or lemb klang aje…

  10. chor berkata:

    azman awak tinggal kat mana yer…x pernah ke tengok innova,citra,merc,ria,starex,sentra,kenari….wat teksi….gi kat blog funtustiko leh tengok exora ambulance lak…

  11. azhar70 berkata:

    chor, kenari pun ada ke, kat mana?sbb setahu saya, teksi ni kena at least 1.5…

  12. stroller berkata:

    yup azhar70… kat shah alam ada teksi kenari utk town used…

  13. fauzan berkata:

    ?… hina sangat ker kalau sesuatu model kereta tu jadi teksi? huhu… persepsi nie kena ar dilihat dari sudut positif. Kat negara pak arab sana toyota camary slamber jer diorang buat jadi teksi. Tak de plak sentiment jatuh martabat. Bagi saya kalau benar exora nie akan juga diconvert jadi teksi ok la gak. Sekurang2nya naik ar sket taraf teksi2 kat malaysia nie ;0. Lagi pun teksi nie pun dah tentu jenis teksi premium kan?

    my 2 cents.

    cheers!

    • rocky berkata:

      cantik komen awak fauzan saya setuju dgn awak,kita sependapat. hidup didunia ni haruslah berfikiran terbuka, xtimbul langsung masalah harga drop pun. Bagaimana pula taxi limo perdana v6 & mercedes at klia? xde lak masalah harga drop. klu malu krete yg diorg pakai skrg djadikan taxi,beli la kapal terbg or kapal laut hu.hu.

  14. stroller berkata:

    en azman… kat negara asal merc pun dorang gunakan merc sebagai teksi… so apa nak diherankan… kat KL ni pun ada gak merc jadi teksi… tp teksi mewah @ airpot limo.. kategori teksi gak tu.. kat KL memang ada teksi innova, starex, naza ria… citra.. sume tu kaler biru.. nama pun teksi eksekutif… nissan sentra @ sunny.. pun jd teksi gak kat indonesia, singapore, thailand.. kat mana lagi ye…

    agensi kerajaan pakai naza ria dulu coz MPV tu di beri taraf MPV tempatan.. then baru la pelbagai model lain dlm gomen fleet skarang ni yg terdiri dari nissan serena c24 (JKM ada guna), naza ria (pelbagai egensi guna), citra, innova dan tah apa2 model lagi la… tahun lepas… baru gomen nak amik exora utk kegunaan hospital… contoh nye hospital ampang…

    so… en. Azman ni dok kat mana??

  15. azhar70 berkata:

    exora kira ok la. tu perdana exec yg jd teksi camno? sama dgn kete PM,TPM, menteri2, menteri2 besar, exco2 kerajaan negeri dsb….

  16. azman berkata:

    Kalau korang boleh terima exora tu jadi teksi, baguslah.
    Tapi aku memang tak suka exora aku masa berenti kat traffic light, teksi exora dok sebelah aku. Dah nampak tak eksklusif dah. 2nd value pun drop macam vios kat indon tu.
    Aku tetap tak boleh terima. Bagi aku biarlah exora tu dapat penetrate market dulu.

    …Aku tak boleh terima kalau masa aku parking moto CBR aku kat complex, ada pulak moto CBR ada tong aiskrim parking dekat2 aku..

  17. chor berkata:

    en azman nie org singapore ke?sbb kat sana klau sesuatu kenderaan 2 jadi teksi mesti org dah xnak pakai kereta tu dah contohnya toyota wish 1st model,hyundai sonata…tp xpe la lain org lain pandanganya…

    tq..

  18. Knoxx berkata:

    mungkin ni pandangan masing-masing.. kadang2 macam tak blajar tinggi je pandangan tersebut.. kalu pandang dari positif.. sekurangnya mereka ambil produk tempatan dari luar.. membantu pengaliran wang pebelanjaan negara juga.. daripada beli kereta luar, wang akan disalurkan kepada negara pengeluar tersebut..

  19. xdm berkata:

    teksi cefiro ngn sonata pon ade ape.

  20. alim berkata:

    Beli kereta luar pun tax govt dapat jugak apa? Relaks la bro knoxx, mungkin itu pandangan exorian yang tak berpusahati. Mungkin ada rasionalnya pandangan bro azman tu, tak kisahlah bro azman orang singapore ke, malaysia ke, siam ke.. Tak perlu la kita hentam orang lain dan rasa kita betul..

    Pada aku lah, kalau teksi tu hanya beberapa unit je tak jatuh la taraf exora tu (ex: teksi KLIA).. Tapi kalau berlambak kat jalan melebihi exora biasa.. Sedikit sebanyak boleh menyebabkan exora dah tak eksklusif lagi..

    Exorian M-Line PJF **42

  21. knoxx berkata:

    Sebenarnya pengguna awal-awal lagi kena tahu, proton keluarkan kenderaan tersebut untuk family segment bukannya prestige segment (mewah). jika ianya prestige segment saya yakin pengguna malaysia akan berfikir 2-3 kali untuk membeli dan mula membandingkan dengan jenama lain disebabkan harga (sikap orang malaysia). MPV juga bermaksud multipurpose vehicle bermaksud ianya boleh digunapakai untuk pelbagai kegunaan. Jadi janglah terasa jika ianya digunakan sebagai teksi.

  22. azrai berkata:

    Kereta harga RM70k bukan mewah dan bukan ekslusif pun.

  23. farghmee berkata:

    alahai….

    soal prestige ek?

    1. kt KL melambak mpv2 “mewah” jd van.
    xpercaya? g tgk kt Trader’s Hotel sblh bgnn ExxonMobil kt area KLCC.

    2. sama ke spec taxi (komersial) ngn spec konsumer?
    selalunya yg spec konsumer mmg lg hebat acc. berbanding yg jd ambulance etc.

    3. perumpamaan CBR jual aiskrim?…wow…tu mmg dahsyat.umpama ferrari jd teksi..
    tp rxz jd delivery pizza(?) mmg pernah tgk gmbanye..

    aku xkata comparison en.azman salah, tp biarlah apa yg dibezakan tu logik & valid.

    err…pd aku exora tu model bread&butter, bukan eksklusif.
    pd aku, wira pn ble jd eksklusif kalu pandai modi.
    eksklusif utk diri sendiri, kepuasan diri sendiri.

    mana kehendak, mana keperluan, fikir2kan lah🙂

  24. farghmee berkata:

    1. kt KL melambak mpv2 “mewah” jd van.

    ralat…jd van
    sepatutnya…jd teksi

  25. azhar70 berkata:

    Biasa la mula2 memang rasa camtu. Lama2 takde apa2 pun.Tu yg belambak org pakai waja, wira, sentra walhal kete2 ni pun byk jugak dibuat teksi…. lgpun kalau nak dikira harga exora bukanlah mahal sgt lebih2 lg kalau dibeli utk buat teksi, lg murah diorg beli….hmmmm….

  26. stroller berkata:

    nasib baik gak jadi teksi.. yg estima jd keta mayat kat nirvana temple tu tak lak owner estima nak komplen… merc r350.. itu mpv merc hage RM400k++ jd keta mayat gak… nak tgk leh g kat depan hospital tawakal sebelah kedai restoran DYH..

  27. campromania berkata:

    hahaha..lawak la bro stroller..alphard kat Kuantan pun jadi kereta mayat..

  28. lan berkata:

    Aku tak rasa mewah pun naik exora aku tu. Rasa biasa je. Biarlah, nak jadi teksi ke apa pun. Yang penting aku boleh naik bawak family aku cukup. Pedulikan apa orang kata. Orang kata tak ada pickup, aku naik cameron boleh je. Tak kira la lambat ke cepat, korang nak potong ikut kanan ke kiri ke, yang penting aku sampai jugak kat atas tu.

  29. thomas berkata:

    memang bagus jika ada teksi mpv budget,kerana bukan semua mampu executve dan buka semua pemandu mampu beli teksi mewah.

  30. kib berkata:

    Apa nak kesah, Tak lama Starex dah ade yg jadi teksi. Laku gak Starex tu sampai skrg! Serena, Naza Ria, Innova, E class, Mazda 5 malah Alphard pun dah jadi teksi

  31. nazri berkata:

    best gak bawak starex.. kuasa diesel enjin dia mmg berdesup..

  32. evora berkata:

    Tapi exora takboleh jadi teksi executive kan? Teksi exec hanya untuk kenderaan (kereta/mpv/van etc) yang cc 2000 keatas.. Itu kalau ikut permit LPKP. Kalau cc bawah 2000 consider teksi biasa.

  33. kib berkata:

    Exora kategori bajet pasal bawah 2000cc. Tak sure brp ramai yg baru dapat STK akan amik exora ni since harga pun double dari saga pulak tu meter pun ikut rate bajet. Owner citra, cefiro, sylphy mmg tergugat dgn exora ni Dah le besar dari model2 tu,, tambang murah lak tu

  34. evora berkata:

    Betul tu kib, rate sama macam teksi biasa. Pengguna untung boleh dapat harga murah. Tapi harap2 owner exora ikut meter ye, jangan ikut style teksi otai lain.
    Silap2 35-40k boleh dapat teksi exora ni..

  35. africk berkata:

    wow…… padam muka pemilik exora…!!! dah jadi ambulan…????? Alza kan lebih biak…..!!!

  36. azmani berkata:

    Tak berbaloi exora buat teksi, drive dalam bandar minyak sama macam 2000cc.. Tambang sama macam saga, iswara.. Lepas tu tak boleh barak lebih dari 4 penumpang ikut permit LPKP..

    Baik amik saga je buat teksi..

  37. kib berkata:

    Dun worry, projek teksi exora ni tetap on. Cuma upgred ke eksekutif, enjin dua liter..

  38. komat berkata:

    wa cayalah..boleh gua tempah satuu..

  39. komat berkata:

    apa ko orang nak heran.exora nak jadi apa pun lantak dialah.yang penting bawak teksii masyukkkkkkkkkkk…ha ahhaa

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s