Proton Concept VS Perodua Concept

Posted: 10 Mac 2010 in automotif, concept car, PERODUA, perodua kedidi, PRoDaS, PROTON, proton EMAS
proton vs perodua

proton vs perodua

kiriman kali ini saya saja memanaskan lagi perkembangan automotif tempatan….. seperti yang kita tahu proton julung kalinya menghasilkan kereta konsep dengan kerjasama proton lotus dan IDG…menghasilkan kereta hybrid proton EMAS namanya… yang akan dipasarkan pada tahun 2012…

perodua pn sebelum ini telah menghasilkan kereta konsep…meraka yang dikenali perodua KEDIDI..tetapi perodua kedidi ini tidak mempunyai enjin.. dan perodua tidak merancang akan menghasilkan kereta hybrid..sama seperti yang proton lakukan….MD perodua masih percaya dan yakin bahawa perodua sudah cukup selesa dengan kereta yg paling jimat minyak dan menang sebagai jenama no.1 di Malaysia selama 4 tahun berturut2…

kali ini saya sengaja membandingkan kereta konsep proton dan perodua walaupn perbandingan ini tidak boleh dilakuan kerana cukup banyak perbezaan antara kedua2 buah model ini…. setakat untuk suka2 bagi pendapat dan cadangan sahaja… tiada niat untuk memburukkan mana2 pihak….

produa kedidi  merupakan kereta buatan perodua yang pertama sepenuhnya. walaupn ianya hanya konsep…. jadi anda boleh bandingkan kedua2 model ini dan bagi pendapat yang membina… k…

gambar perbezaan ada di bawah ini… selamat meluahkan pendapat anda…

-prodas-



About these ads
Komentar
  1. alkuden berkata:

    tergelak besar saya dengan nama Perodua Kedidi…!

  2. prodas berkata:

    kikiki.. betol kan namenye??? kedidi macam kerdai…kikikiki

  3. g-mie berkata:

    isy~ jgn laa ckp cmtu.. at least dorg ade usaha.. relax2.. apa pun, kita harap Proton & Perodua dpt m’bangunkan model2 yg bertaraf dunia.. & memartabatkan nama Malaysia.. orait..!

    tapi, camne pun, Proton Emas memang best.. orang Malaysia tengah menunggu kehadiran Emas ke Malaysia, nak tengok secara dekat.. & kalau dapat, nam miliki 1.. ok kan..? hehe~

  4. max berkata:

    haha…macam viva yg dah di modfied je!!!

  5. campromania berkata:

    ntah sape la yg letak kereta konsep Perodua ni Kedidi…yg pasti bukan Perodua yg bagi..model konsep tu utk KLIMS 2003 xsilap sy..

  6. fauzan berkata:

    mmm… kedidi tu rasanya gunakan platform kancil. Kalau nak buat perbndign kedidi n emas, antara langit dgn bumi ar. High-tech eco car with intelligent concept dibandingkan dgn concept car yg diberbaharui rekabentuk tanpa suntikan teknologi tentu la jauh sangat bezanya :)
    Apa2 pun bagi credit gak ar kat perodua sebab ada gak inisiatif utk mghasilkan concept car walau dgn sumber terhadnya tu!

    cheers!

  7. prodas berkata:

    perodua kedidi ni memang dh lama….. mungkin betol kata campromania dipamirkan pada KLIMS 2003…. satu usaha yg baik bagi perodua …. mana lh tau KLIMS 2010 ni ade kereta konsep perodua yang terbaru… tak mustahil kn..??? hihihihi ape2 pn kita kene sokong kedua2 syarikat automotif tempatan kita….
    SEMOGA BERJAYA!!!!

  8. azhar70 berkata:

    konsep tinggal konsep…… “abg besar” mesti tak setuju….. P2 patut lebih berani dalam menghasilkan kereta dengan rekabentuk 100% dari tenaga tempatan dlm P2 dan dipasarkan, bukan sekadar mengharapkan suapan dr “abg besar”. Sampai bila? P2 sepatutnya menyahut cabaran demi untuk memajukan diri sendiri…..Apa2pun GUD LUCK!!!…hmmmm…

  9. adik berkata:

    perodua kedidi ni dh lama dh kuar. kalau perodua keluarkan model ni pun bagus utk masa skrang sebab viva x berapa menarik bg aku. aku lebih bangga jika perodua buat model sendiri.

  10. stroller berkata:

    p2 tu saya rasa mcm penah tgk kat autoshow kat kl suatu ketika dulu… tak perasan lak nama dia kedidi… rasa mcm ada amik gak pic keta tu.. hmm simpan dimana ya?? anyway.. usaha 2 2 sykt ni memang bagus.. ada concept car utk pembangunan masa depan.. cuma perlaksanaannya antara reaslisasi atau fantasi sahaja.. my cent only..

  11. nogori berkata:

    Lama tul concept car perodua ni nak di production kan…
    Tahun 2003 concept car,
    sekang dah 2010… hampir 7 tahun tak ciap2 RnD lagi… ish ish ishh…
    Design pun dah jauh ketinggalan…
    Harap P2 akan teruskan usaha untuk design keta 100% sendiri walaupun guna enjin toyota ke, daihatsu ker…
    Janganlah hanya bergantung kepada keta ‘Rebange’ dan dijual dengan harga yang mahal… Kos RnD dah save dah…

  12. fridzmax berkata:

    Saya tidak akan membandingkan Kedidi dengan EMAS. Kedidi mungkin looked futuristic masa 2003 dulu. Dan EMAS mgkin dah outdated 7 tahun akan dtg. Tapi tahniah juga pada Pero2 kerana berusaha menghasilkan konsep sendiri.

    Saya percaya rakan2 semua berbesar hati jika Pero2 dapat menghasilkan model sendiri. Pero2 masih lagi sama dengan NAZA dan INOKOM sebagai pemasang kenderaan. Jadi, apalah kiranya jika Pero2 dapat hasilkan platform sendiri. Tak mengapa jika masih dengan enjin daihatsu/toyota. Sedikit demi sedikit, bolehlah jadi real automaker.

    Kepada Proton, masih banyak yg perlu dipelajari. EMAS perlu diperkenalkan secara berperingkat di Malaysia. Memandangkan rakyat Malaysia masih belum boleh menerima teknology hybrid, kesedaran alam sekitar yang masih rendah dan tahap penerimaan rakyat malaysia terhadap jenama Proton.

  13. fauzan berkata:

    yup, perodua bleh jadi seperti proton kalau diorang dah ada perancangan utk buat kereta sendiri. … tapi dgn syarat, share saham perodua tu ada la syarikat tempatan bagi banyak sket. Setakat PNB 10% tak cukup nak buat dicision utk perodua berdiri sendiri ;) NAZA n INOKOM nie mgkin lain sikit dgn perodua. Diorang nie lebih kepada company franchais. tukar logo jer dgn mengeluar asal. Perodua tu lebih kepada asembler, ada la gak buat’ RnD’ tukar design bumper depan blakang sket.

    Apa2 pun moga Proton terus cemerlang n menjadi inspirasi kpd pengeluar kereta ‘Nasional’ yg lain utk mengikut jejak mereka….

    my 2 cents.

    cheers!

  14. sagaKNIGHT berkata:

    aku pernah baca artikel pasal P2 concept car ni lama dulu…
    P2 joinventure dgn slh satu company australia buat kereta ni

  15. sopian berkata:

    Pembetulan, Rasanya masa KLMIS Kat Subang Airport lewat 90an rasanya kereta perodua ni dipamerkan. Masa tu semua pakat email gambar ni. Zaman windows 95 lagi nih. Sampai sekarang tak tau apa dah jadi dengan model ni.

  16. azhar70 berkata:

    Dah scraped kot? hehehe….

  17. sopian berkata:

    Tak pun jual masa promosi proton RM5000 dulu..

  18. xmizanx berkata:

    emmm…pon boleh lah

    clockwheelblog.com/

  19. adm berkata:

    aku dah x tau nak komen ape pasal perbandingan p1 dan p2,terlalu banyak perbezaan yang ketara dapat dilihat. consept car 2003 dgn consept car 2010.aku rasa p2 sentiasa mencemburui p1 dlm sektor pengeluaran, macam kes yang dulu..p1 keluarkan mpv,x lame lepas tu,p2 pulak keluarkn mpv..sekarang ni p1 keluarkan consept car,”die” pn nak keluarkn prodak yang same….aku cume kasi pandangan jerk..aku dah x sabar nk tunggu emas keluar d m’sia……

  20. off topic….

    CONGRATULATION YA AFIQ……WELLDONE!!

  21. fauzan berkata:

    apa yg congrat nie? ada saya tertinggal bas ker?

    cheers!

  22. stroller berkata:

    ye la… congrat ape nyer??

  23. prodas berkata:

    ohhh tq..tak ade ape2…..huhu usah dipikirkan… teruskanberbincang pasal automotif..hihihihih

  24. fauzan berkata:

    mmm… nie ada kena mengena result SPM/STPM ker? :) … anyway sy pun nak ucap congrat gak kat tuan punya badan la walau sipunya badan tak nak bagi tau…hehe..

    cheers!

  25. azhar70 berkata:

    Or ada bukak cawangan baru? maklum la, cuti skolah, kekeke….

  26. prodas berkata:

    hahha….bro fauzan..hihiih spm.lh….. tq…hihihihi

  27. HangPC2 berkata:

    Sebenarnya Kedidi kereta Konsep untuk Replacement Kenari……

  28. prodas berkata:

    betol ke??? kereta konsep kedidi ini sudah lama…

  29. J.Y berkata:

    Yang proton memang cantik..

  30. azrolpm berkata:

    Rasanya tak adil membandingkan model perodua concept yang dilaunching berbelas tahun dulu dengan proton emas yang masih segar. Macam perbandingan handphone sagem 13 tahun dulu dengan iphone sekarang, mesti x sama resultnya.
    Harap proton emas ini dapat dibuat mass production dalam masa terdekat & jangan hanya sekadar konsep sahaja seperti pengeluar kenderaan luar yang lain.

  31. fauzan berkata:

    hehe…insyaallah, menurut sember, diorang tengah finalise balik rekabentuk concept car tu, dan akan keluar dalam tahun 2012 nanti. Mgkin ada option satu hybrid dan satu lagi enjin konvensional ;)
    Pengeluar lain tu lebih kpd concept car utk kereta2 super car. Pasaran kereta2 mewah tu kecik jer, so, tak kos effective utk mass production. Lagi pun diorang buat tu, just nak tunjuk prestige n betapa diorang terror n mampu hasikan kereta dgn teknologi maju ;0

    cheers!

  32. saiful berkata:

    Yeah! hidup proton. Harap2 proton dapat mempelbagaikan lagi cc enjin campro agar dapat bersaing diperingkat global.

  33. prodas berkata:

    harap proton keluarkan pelbagai variasi enjin yg pelbagai..

  34. juara proton berkata:

    hahaha bg aku proton jauh lebih cantik…. 100% malaysia dari copy je yg luar heheheh… emas tetap juara… produa cube lg ye….

  35. lan4G18 berkata:

    Perodua taun bila korang compare tu? Kenapa tak compare komputer ibm processor 333mhz pentium 2 masa tu ngan komputer sekarang? Ha.. ha.. lawak betoi la..

  36. lan4G18 berkata:

    Cuba compare waja dulu 4318 (SOHC) ngan waja campro (DOHC). Mana lebih pickup, Mana paling bising enjin & mana paling kuat kedarah minyak?

    Lagi satu try bandingkan Waja generasi 4G yang lima tahun umurnya ngan campro cps yang 2 tahun umurnya. Mana yang bunyi enjin macam orang tengah goreng kacang? kenapa keluaran yang baru 2 tahun lebih fragile banding ngan 5 tahun punya model?

    harap2 proton emas ni tak pakai campro 1.6 lagi ye. Jangan jadi macam Gen2, Persona, Waja dan yang paling kesian Exora pakai enjin sama kerb weight & dimension berbeza. Kesian enjin campro nak kena kerja kuat bawak body dekat 1.5 tan. Gearbox pun pening kejap2 gear hunting tukar ke gear 2..

  37. Prismo berkata:

    lan4G18, aku pun ada gak waja berenjin 4G18, nak tahu tak enjin jepun tu selalu je aku adjust valve.. kalo tak mmg kuat bunyi “tapped” kalo startt awal pagi… lepas tu pulak, family member aku pun ada gen2 1st batch.. paham2 jelah mesti pakai enjin campro kosong.. kenapa lak bunyi enjin campro tu lebih senyap dari waja aku? sampai sekarang belum pernah adjust valve lagi…waja aku beli nov 2002, gen2 beli mac 2003…. kalo ko nak cakap pasal gearbox, update otak dulu.. proton masih lagi pakai gearbox auto dari mitsu, dan manual dari akaichi kikai… tech jepun lah kiranya tu..

    kesian jugak aku tgk avanza 1.3… body mpv, tapi enjin kecik… aku pernah drive masa full load (uncle punya).. mmg underpower abis.. nasib baik manual, dpt gak lenjan abis gear 2 masa naik bukit.. tukar je gear 3… terus merundum power dia.. tukar balik le ke gear 2… bukit taklah tinggi mana pun… tapi mesti korang mesti kata cukup power kan…

  38. lan4G18 berkata:

    Ada aku cakap gearbox proton develop? Proton nak develop cc 1.8 & 2.0 pun masih terkial, ini pulak nak develop gearbox. Aku cakap sebab tork lembab gear asyik2 gear hunting macam nak naik bukit tinggi, padahal jalan straight.

    Betul ke ko selalu kena adjust valve teppet 4G ko? Ko bawak benda apa yang berat sampai tepet bunyi? Ke, ko keluar simpang pun pakai gear 5? Heran gak aku..

    Kenapa pulak waja CPS kat tempat aku bising banding waja 4G masa enjin enjin sejuk?

    Ko tau tak power to weight ratio kg/Nm exora paling lembab kalau banding ngan semua model mpv yang ada kat malaysia, even 1.3 avanza yang macam van tu?

    Tork Lembab + Body Berat + cc kecik = Enjin mengaum masa nak pegi. Lepas 6 bulan enjin bunyi macam van diesel.

  39. farghmee berkata:

    betul ke lps 6bln bunyi enjin diesel?
    jgn tipu bro..

    bro lan4g18,
    aku appreciate pengetahuan teknikal ko.
    tp kalu dh menunjukkan “fanboyism”, mmg aku rasa xbes la.
    haha

    bagus ape proton terkial2 nk blaja wt enjin.
    drp yg xreti buat enjin lgsg & bangga enjin org lain. period.

  40. Prismo berkata:

    ha, sebab waja aku dulu aku selalu bawak gi travel… bawak hi speed… lepas travel je, start awal pagi besok mesti tepet bunyi… sekarang ni aku selalu travel pakai gen2 je… engine campro lagi best kalo bawak hi speed… percaya tak kalo aku gi travel lebih 1000km sehari?

    ha… kan aku dah kata, seunderpower avanza 1.3 pun mest org kata lagi bagus… sebab toyota…

    lebih baik terkial-kial blaja wat enjin daripada terlalu bergantung kat enjin org… lagipun projek pheonix tgh berjalan… check kat sini…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Campro_engine

    quoted:
    Turbocharged Campro engine
    On 13 December 2008, Proton Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin revealed that Proton is developing a turbocharged version of the 1.6 L Campro engine to be introduced within 2010-2011.[7] The engine is developed as a response to the new market trend of having small displacement engine but forced-aspirated to produce the power output equivalent to a larger motor, a similar concept as the TSI twincharger technology in the Volkswagen Golf Mk5. There were no details on whether the turbocharged Campro engine will be equipped with the CPS variable valve lift technology or not, but the output of the engine is estimated to be about 150 bhp (112 kW; 152 PS) and 240 N·m (180 ft·lbf) of torque.

    The new CPS engine first made its debut in the facelifted Proton GEN2 launched in Thailand[3], and made its first Malaysian debut in the Proton Waja Campro 1.6 Premium (CPS). Besides the 1.6L version, the Campro CPS engine is also available in 1.8L version; however, the bigger 1.8L version has not yet debuted in any of Proton’s car (as on 30 April 2008) but rather made its first debut in a Malaysian-made hovercraft[4].
    (proton dah ada engine campro 1.8?)

    phenix project:
    Currently, Proton is planning to develop the higher displacement engine options (1.8L and 2.0L) to complement the existing Campro engines which are limited to 1.3L and 1.6L engine options only and is currently in talks with foreign parties to help with the development. In addition, Proton is also planning to produce the diesel version of the Campro engines

    kalo tak silap proton pun tgh develop gearbox sendiri…. p2 bila lagi???

  41. prodas berkata:

    saya ade gambar clay model perodua…rekaan n design pelajar ipta… menarik gak….. nanti saya postkn di sini tunggu….hihiih

  42. AweKempro berkata:

    Bleh cayer ke engineer tempatan yang reka Emas tu? mcm x caya jer? Anyway congrats…but im still recommend P2 than P1 to u all..

  43. Cik Azilah berkata:

    jika ditengok memang le smart EMAS…cuma bagi aku KEDIDI tu ok juga….sama je…kita mahu kereta tempatan dua-dua ni terus bersaing..macam kereta-kereta jepun..NISSAN,TOYOTA, DAIHATSU,SUZUKI dan DLL sentiasa bersaing…beginilah aku ada cadangan negara kita ni perlu wujudkan lagi produk AUTOMOBIL baru ..yang mencabar Proton dan Perodua..baru best..betul tak…Perodua Copy Toyota dan Daihatsu..Proton Copy Lotus dan (PENGELUAR BARU) copy Nissan…fikirlah… apa barang setakat bersaing berdua…kita perlu ikut rentak Jepun dan Eropa……kalau Naza tu lainlah cerita..tak masuk tajuk…hahahahah

  44. hazni perodua berkata:

    salam all… pekaba.. ok ini pndapat sya.. artikel ini amat la berat sebelah n tk bersikap adil… knapa compare latest design 2010 proton concept ngan 10 tahun lepas pnye perodua concept…amat la tk adil.. dlm masa 10 tahun… bnyak teknologi dh berubah.. even design pn dh berkembang.. so tk adil kan compare latest ngan yg dh berlalu 10 tahun… perodua amat la privasi dalam membuat design kereta… even concept car pn tk pernah leak.. cuma yg ni satu je leak.. tp pk kan proton… walau dalam sketching pn dh satu malaya tau ada dsgn baru.. siap publish lagi.. thats why… admin website nie.. cuma ada info pasal perodua concept yg 10 year ago aja… ok let’s flash back.. 10 tahun lepas…. agak2 mcm mana dsgn concept proton??? mmmm mesti secanggeh proton juara kot??? wow cantik nyer hehehehhe…. come on la… tkan la produa nk hire staf kat rnd diorang utk 10 tahun cuma kuar 1 concept nie je.. merepek kan.. so no need to say bad word bout perodua… coz u all already know why produa’s car is more quality then proton… mmm dlu masa gen 2 baru kuar.. slalu dgar berita enjin terbakar… pernah ke dgar myvi enjin terbakar.. nope coz.. the technology is from daihatsu anak syarikat toyota… that’s why perodua more advance dari proton… mmm ok now we talk bout emas… yup proton emas… FYI the design is not originally by malaysian people… coz.. proton hire a styling agncy from if i’m not mistaken.. a company form italy… so that emas concept car is not purely malaysian dsgn… but perodua… all concept car is design by our malaysian people… see.. now u can be proud of hehehhe

  45. fauzan berkata:

    what?…

    “… but perodua… all concept car is design by our malaysian people… see.. now u can be proud of hehehhe… ”

    Bro hazni kena banyak bukak buku lagi tentang perodua nie. Tuan blog buat comparision dgn apa yg proton-perdua ada. Kereta kancil yg dimodifikasi tu sebagai ‘kereta concept’ itu jer yg perodua ada. x kisah ar dah 10 tahun lepas punya. Perodua x de satupun buat design kereta sepenuhnya melainkan modified bumper dll. dari model2 daihatsu/toyota tu.

    hehe… “… perodua amat la privasi dalam membuat design kereta… even concept car pn tk pernah leak.. cuma yg ni satu je leak ..”

    Kelakar ar statement ko nie, gie la buat study lagi… banyak benda yg ko x tahu :) (sorry..). Sy nak kritik ko pun rasa kesian. hehehe

    cheers!

  46. myvi kocik berkata:

    alamak tak yah lah enjin campro..makan asap je…aku pakai myvi lagi laju ooohh…myvi aku siap potong skyline lagi….aku dah bawa myvi aku semalam cecah sampai 190 kmh..laju tu bro…

    tapi sayangnya aku baru kuar hospital..bila myvi aku terbabas time aku bawa 190 kmh…masalahnya rasa ringan sangat bila driving laju…..nyesal bawa laju……..

  47. myvi kocik berkata:

    alamak tak yah lah enjin campro..makan asap je…aku pakai myvi lagi laju ooohh…myvi aku siap potong skyline lagi….aku dah bawa myvi aku semalam cecah sampai 190 kmh..laju tu bro……..

    tapi sayangnya aku baru kuar hospital..bila myvi aku terbabas time aku bawa 190 kmh…masalahnya rasa ringan sangat bila driving laju…..nyesal bawa laju……..

  48. y3 fat burner berkata:

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with
    hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due
    to no back up. Do you have any methods to protect against hackers?

  49. You are so awesome! I do not believe I have read a single
    thing like this before. So great to discover somebody with a few original thoughts
    on this subject. Really.. thanks for starting this up.
    This website is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!

  50. Alicia berkata:

    Never accept an online prescription for
    drugs that may have well been started further back, had we any
    evidence for or against it, much like farmacia on line.
    The active ingredient in farmacia on line, manufactured by Pfizer, which has a substantial load time more on that in a
    bit, just in case that company drops in. Talk to your doctor
    as soon as possible.

  51. webpage berkata:

    Economic quandary is borne by every contender of UK but every
    trouble and the solution for it is unrelated. But before you sign for any non-profit consolidate debt loans.
    When they only give you that loan, then there are some negative aspects too.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s