EXORA BOLD aka TURBO memang TERBAIK!!!

Posted: 16 Disember 2011 in AUTO News, PROTON, proton Exora
EXORA BOLD

EXORA BOLD

belakang

belakang

sisi

sisi

paparan kamera undur

paparan kamera undur

dalaman

dalaman

berikut adalah sesi pandu uji bersama dgn bro savvy88. setelah kami memandu uji.. bagi pendapat saya memang power.. sungguh berbeza dgn enjin cps 1.6 exora lama ayah saya.. pertukaran gear langsung tidak terasa.. dan tidak mengaum.. sungguh lembut.. dari segi design memang memikat hati lebih-lebih lagi warna seperti diatas sungguh sesuai dgn warna lampu smoke depan dan belakang.. kepada yang blm test power.. saya syorkan pergi kunjungi bilik pamiran proton berhampiran anda dan rasainya sendiri kuasa enjin baru PROTON CFE!!!…..

EXORA BOLD solid white

EXORA BOLD solid white

belakang

belakang

untuk lebih jelas sila klik gambar dibawah:

terase lame menyepi..hihihi

harga:

Variant

Tentative OTR

1.6 Standard MT

RM 59,998

Bold 1.6 Executive MT

RM 70,998

Bold 1.6 Executive AT

RM 74,998

Bold 1.6 Premium CVT

RM 79,998

Prime 1.6 Premium

RM 88,998

About these ads
Komen-komen
  1. […] yang membuat pandu uji model Exora Bold. Gambar-gambar Exora Bold ini telah diambil dari blog prodas.wordpress.com dari Proton Edar Pontian. Bagi admin, Proton Exora Bold merupakan produk terbaik dari Proton […]

  2. riena23 berkata:

    BOLD? Cam Blackberry Bold jek..

  3. rhinoz berkata:

    x sabar rasanye nak gi test drive…!!! excited giler!!!

  4. amry terios berkata:

    syabas proton..enjin berkuasa turbo yg pertama keluaran Malaysia..harap enjin tersebut dikeluarkan juga utk saga,satria neo dan harap proton juga dpt mengeluarkan kenderaan bersaiz kompak atau sub kompak dgn kapasiti enjin berkuasa turbo yg setanding model model Jepun..kerana ini dpt mengelakkan budaya tukar enjin halfcut dikalangan penggemar modifikasi di Malaysia amnya..dan seterusnya dpt menaikkan income Proton dan negara

  5. Rosmizan berkata:

    Proton tetap masih mndpt reputasi buruk jika harganya mahal berbanding kereta jenama luar sprt Honda,Nissan,Toyota….kenapa ia mahal?? sbb kalau kat Jepun, cthnya Toyota Wish or Honda Stream baru berharga RM42000…kualiti kalau banding dgn Proton? tak payah ckp la semua tau…tp nape Proton jual harga yg tinggi kualiti yg belum setanding kereta luar???

  6. Azidane berkata:

    Hage tak setanding dgn spesifikasi dan kualiti yang diberikan berbanding kete import. mcmne nak bersaing dgn jenama yang semestinya dah berkualiti tinggi!!!.

  7. kudin berkata:

    mahal sgt harge…kualiti tak tentu lg BERkualiti

  8. Saipurahim berkata:

    saya dah cuba…memang best exora bold turbo…memang sangat-sangat boleh la untuk kereta keluarga..memang power..tak tau la pulak kalau bawak barang banyak…top speed tak pernah lagi layan pasal kereta tu test drive..hehe..jangan kuat sangat kedarah minyak udah…nak tengok dulu dalam setahun dua ni apa komen pengguna ….ok

  9. hazami berkata:

    ok, ape.. kete tu. mmg power. tak habis-habis duk kate pasal kualiti ler, pasal kete import lebih baik ler, macam-macam lagi. yg penting sokong ler kete negara kita sendiri. kalau ler exora tu di kluarkan oleh bmw mesti mesti ramai yg tak komen. udah-udah ler tu. positif ler sikit kepala otak tu utk sokong nasional car.

    • mama berkata:

      padan dgn harga la..jgn bandingkan ngan keta import lain…berbaloi ngan harga..nak best,beli keta yg mahal…mmg berbaloi..alah membeli menaang memamaki.kreta mlaysia ni harganya sederhana…rakyat malaysia mampu beli,

  10. azhan berkata:

    Betul tuu hazami…komen punya komen..last-last kereta nasional jugak yang berlambak atas jalan raya….
    hehehe …. tengah tunggu lulus loan nii…akan komen lagi bila dah dapat nanti…InsyaAllah…

  11. Zizan jengka 8 berkata:

    Tahniah proton,berjaya menambat hati setiap pengguna kereta malaysia

    • rafi berkata:

      kalau mahal,belilah alza yang kecik tuuuu….brg besar pun x ble masuk….x pun belilah myvi..penumpang duduk atas tayar.buat sakit badan jeeee..

  12. pakdibakaq berkata:

    Enjin dah tak mengerang macam exora lama dulu. Pickup pun dah ok. memang boleh beli..

  13. sahrul berkata:

    belum cube belum tahu hihihi

  14. sukri berkata:

    minat gila kat exora bold nih..tp nk tunggu 1 atau 2 tahun dulu..risau gak , kalau ada problem…

  15. Mr Lulu berkata:

    Dah booking.. Tgu nak sign dokumen je.. Dlm seminggu dpt la

  16. Yusputra berkata:

    Dah Test Drive.. dah booking.. dah lulus loan… Bold dapat esok.. 15 Feb 2012… Tak sabar rasa nak bawa kereta keempat yang dibeli keluaran Negara tercinta…

  17. diana berkata:

    ada kawan saya dok kondem proton macam2..last2 dgr citer beli exora bold ni.kah kah kah…nk tergelak berguling2 rasanya..sebelum ni kata proton macam sudahnye awak pun beli proton.sekian…

  18. sahrul berkata:

    proton memang terbaik punyeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  19. Nasrudin Mohd Zain berkata:

    Kenapa harga kete impot murah di negara asal? Jawapan nya “economy of scale”. Kalau buat banyak kosnya rendah. Lagi pun pehak jenama asing mengekspot dgn kos rendah utk mendapat pulangan mata Wang asing yg membantu meningkat ekonomi negara mereka. Kalau nak proton jual murah senang je bantu proton jual lebih 2 juta kete setahun. Jangan kutuk je. Tengok Hundai dulu mereka teruk dari proton. Sekarang Hundai jual kete lebih gah berjumlah lebih 2.5 juta setahun.

    • azhan alwi berkata:

      Sebab tuu jangan terus kutuk…cari fakta dulu…loan ambo lulus doh..tunggu bold sapa jah…insyaAllah minggu depan…

  20. iskandar berkata:

    ntah r..aku bkn nak kondem proton..tp tu la..aku bli wira SE tahun2005, pakai bru 2 tahun, kete dah stat problem.anto kat proton,diorg ckp cmni la,cmtu la..xpe aku bg repair.pastu problem lain plak timbul..pikir nak jual tp aku tggu exora kuar..nak bli exora, aku trade kete wira tu tp market punye la teruk..kete tu hutang bank ade rm28500 lg tp byk kedai cm nak rm20k kebwh..diorg offer nak bli myvi aku..xdenye aku nak jual myvi tu walaupn diorg offer tggi.mknenye aku kn topup r kalo nak exora..dah kecian kat bini aku nye pasal, aku jual la kete tu kat abg ipar aku rm19k..adik bradik..aku kuar plak duit rm9500 setel baki kat bank..kuar duit lagi rm10000 d/payment exora tu..senyum meleret la bini aku tu..hmmm pakai x sampai setahun bini aku merungut enjin bising la, xde pickup la..last2 myvi aku jugak yg dirembatnye..aku la yg pakai exora tu..ni kuar exora bold plak..aku tnye bini aku nak tukar ke x coz org ckp enjin best..bini aku jwb “JANGAN SEBUT PROTON”..alahai..ni duk berkira2 nak jual exora tu nak amik alza@grand livina plak coz kwn2 die duk pakai..alahai duit lagi..aku cite berdasarkan pengalaman aku..tpulang kat korang la..anyway harap la PROTON buat la kete yg btl2 buat pgguna puas hati..skarang DRB Hicom dah take over Proton..harap ade prubahan..sokong Proton tp 50-50…

    • farghmee berkata:

      pengalaman aku berbeza ngn ko.

      gen2 mak aku ok jek, myvi wife aku asik rosak jek.

      ni tgh pk..exora bold ke, p3-21a ke..

      aku dh testdrive exorabold. senyap cm myvi, pecut mcm myvi.
      xsangka mpv boleh pecut cm kete compact!

    • amsah aqilah berkata:

      nsb bdn a dpt keta yg bermasalh…sy pakai keta satria 1.3 thn 2000 smpi skrg 2012..x pnh mslh beso…cm thn nie jer keta tu byk mslh sbb sy dh kuar EB..merajuk…hehheh…kn maintain utk engine gak jgn main start jln jer…exora yg 1st mdl mmg ader mslh skt sbb model br..besa a…kalu x mn dtgnyer upgrade…

  21. marqueur berkata:

    Aku pun mcm mee jgk….pkai wira 1.6 secondhand(yg sllu org kata gb dia kacau) tp pkai 5 thn lbh x kacau pun….(tp ownerlama wira tu bagi petua….kalo maintain minyak elok…no problem…) aku pkai waja….smpai skrang…. xdak masalah….cuma maintain service bagi elok jeee…..skrg….dah booking EB….loan dah lulus….masalahnya kete je blum smpai…..

  22. dalaman cars berkata:

    Good post! I came across your blog while looking for some information regarding car rental services in Dalaman, Fethiye and found you post quite informative. I am also working in the same industry and like to read the latest info on the same. Hoping to have more good posts like this over the coming days as I have subscribed your blog in my reader. Thank you.

  23. azhan alwi berkata:

    Kalau ikutkan dalam berita….dealer keta (proton) susah nak jual keta ekoran syarat baru bank semakin ketat….Masalahnya sekarang bagi costumer yang dah lulus bank (macam aku) sampai sekarang tak dapat-dapat (masuk minggu ke 5 dah)…patutnya hantar laa cepat-cepat…ish…

  24. Mizan berkata:

    cek da kuar, full payment da buat. Sport rim 18″ da rikki, skirt n defuser da tempah< spoiler da survey, ICE dh booking… ti EB lom kuar la, kena tunggu lg, aarrggg…..

    • azhan alwi berkata:

      Dio orang cakap…proton tengah tumpukan kepada kereta baru nak keluar…ish..teruk betul…

    • azhan alwi berkata:

      Syukur….dah dapat EB ambo….tp terpaksa ambik kaler lain…sebab ‘ keperluan mengatasi keinginan ‘…..book white solid tp amik plum red….power…belum test lagi…nantiiiiii…..

      • MUZAIREE berkata:

        ada tak sape pengguna EB yg boleh bg tau kadar penggunaan petrolnya?
        contoh dari KL-utara atau dari KL-Kelantan?

        • azhan alwi berkata:

          EB dapat khamis 8/3….isnin 12/3 ambo terus travel dr kb ke s.petani ke p.pinang (13/3)…4 org anak d belakang…selesa..10/10…power..10/10…minyak…10/10..setakat nii belum isi tambah lagi (msih ada 4 bar) full bar rm95 dr kb…sekian..

  25. haimi berkata:

    Pengalaman ikhlas dari saya….Kalau mahu perjalanan yang selesa dan selamat untuk keluarga anda pilih lah Exora…dulu saya guna Avanza A.2009 vvt ..sekarang dah 2 tahun lebih saya pakai Exora cps …saya puas hati walaupun ada org yg cakap hal hal negatif padahal mereka tak pernah mencuba pun…SAYA CUMA SENYUM MEREKA NI DALAM HATI..

  26. zambri berkata:

    Terbaik… dah tak ada masalah enjin mengaum macam exora sebelum ni.. Pickup pun dah improve.. Memang berbaloi2 beli berbanding beli GL & alza yang kecik

  27. Keriel berkata:

    Dah beli Exora Bold CFE ni..Mmg lancar dan best berbeza CPS dulu..huhuhu

  28. Ana berkata:

    baru 4 hari angkat eb turbo tu, sblm ni guna vios, bilo tgk minyak dr n9 ke kl, rm60, berbanding vios yg hanya rm30, minyak parah ler weh, enjin eb ni kuat nar bunyinya, bila dh off enjin, ada lg yg baru bunyi2..alahai, buat malu kt jiran tetangga jerk…kalu sesapa yg dh angkat kete jepun tu, tk yah ler nk angkat mesia punya mpv, igt nk merasa kehangatan mpv, tp…huhuhuhuhu, dah nasib … guna ler belalang weh !

    • Keriel berkata:

      Nmpaknya keta awk bermasalah la Ana…Sya pnya ket jimat giler minyak dan pick up bila memotong.Perjalanan blk kmpung jarak 120 km tk smpai pun rm20..Yg dh matikanenjin masih bunyi tu adalah kipas dia utk sejukkan turbo dan enjin dia. Tu standard keta yg ada turbo. Klau tk pernah pkai keta turbo mmg lah tk tau..Sistem enjin setiap keta berbeza..

    • farghmee berkata:

      betul ke, ana?

      aku naik gen2 campro0 rm50 KL-Mersing ko tau @ 120km/h.

      • azhan alwi berkata:

        EB penggunaan harian dalam bandar kota bharu…pergi keja balik keja dan yg sewaktu dengannya…rm50 = 155 km…

        • farghmee berkata:

          rm50 = 155km dlm bandar? huhu..cm teruk je FC.

          rata2 FC EB mmg cmni ke?

          kalu gen2 rm50 = 250km dlm bandar.
          (ok, ini utk sharing aje, aku tau la exora tu mpv, gen2 tu kete)

    • amsah aqilah berkata:

      jgn a bezakan MPV ngan keta…tu mmg bunyi fan utk turbo dier…mmg bunyi kuat….cr pemanduan pn bkn mcm keta…dh nm mpv…sy punyer pn sm tp itu normal…

    • wan berkata:

      Salam,sy isi minyak rm95 dri petronas jalan tampin,seremban…naek 6 dewasa 2 kanak2….sportrim 17 lg….sampai tol juru….br tggl bar…berhambat 140kmh….plg rendah 110kmh….ok jer….selesa je dgn exora cps manual tahun 2010….steddy jew…..

  29. Ana berkata:

    Berat jer bwk eb turbo ni, body besar enjin kecik…

  30. zambri berkata:

    Keta baru memang la minyak tinggi sikit.. Tunggu la lepas 2nd service tengok..

  31. Chinta berkata:

    Hmm..baca komen korang..tak sabar rasenyer nak gi test drive EB.. ape aper pun..sumer keta pun ade masalah..kira nasib..dan cara jaga..kalau tetap waktu servisnyer.. Dulu masa saya beli wira aerobck mcm mcm komen… tapi dah 11 taun saya pakai.. masih ok.. Yang penting poketnyer… ade duit lebih..beli la keta mahal.. Cuma..interest bank tu kalau bole kureng kan sikit kalau beli keta nasional mmg lagi best…

  32. azhan alwi berkata:

    Test EB FC 2nd round :
    aku penuhkan tangki =RM95….lepas tuu…pergi Besut, Tegganu…pergi balik dalam 125 KM…sampai KB…penuhkan semula tangki…RM23/=…..Jadi macam betul aje yang Keriel cakapkan….Macam mana pengguna EB yang lain…( aku nii 1st time paka MPV nii…sebelum nii Persona )

  33. amran berkata:

    Lebih kurang tu lah average FC aku dapat kalau travel ipoh ke bukit kayu hitam 18 hingga 19 sen per kilometer. Rasanya tinggi sinkit dari wira 1.5 auto dulu, tapi yang paling untung boleh naik ramai.

    • azhan alwi berkata:

      yang kita nak bandingkan dan nak tahu di sini adalah MPV ngan MPV….kalu ngan keta tak payah laa banding …..mmg jimat keta laaa….tq..

  34. amsah aqilah berkata:

    salam…sy pn owner EB..br sebulan…sy rs on FC mmg jimat …dr S.alam -Triang abis dlm 2 bar jer…90KM-100km/h…1 bar=130km-140++…nie dr pemerhatian sy a…pegi penang x abis rm100…isi penuh tiap x nk jln…mmg x mengecewakan….

  35. imah berkata:

    Saya tersangatlah kecewa dengan EB ni. Tak sampai seminggu menggunakan, dalam perjalanan ke Seremban, ketika dalam kelajuan 110-120, enjin kehilangan kuasa dan terpaksa bergerak ke lorong ke dua. Nasib baik sempat smpi ke rumah adik di Seremban, sensor rosak, enjin bergegar bagai nak tercabut dari kereta. Telefon I-Care pun tak dapat membantu. Akhirnya kereta saya terpaksa ditunda kerana brek dan enjin yang tidak berfungsi. Kini terpaksa menunggu sehingga 2 minggu bagi mendapat spare parts. Hiii…geram sgt2 ni.

    • keriel berkata:

      Beli keta Malaysia ni itu la risikonya..Klau nsib baik dpt yg ok. Tk nsib baik ni lah jadinya. Stakat ni EB sya ok je. Hrap2 ok selamanya..

      • azhan alwi berkata:

        Yaa…betul tuu…nii kira nasib….bukan keta M’sia saja…Toyota pun pernah panggil ‘masuk balik’ Camrynya…Ferrari yang RMjuta-juta pun terbakar di lebuhraya…
        Saya punya Alhamdulillah…

  36. Ejad rasopariso berkata:

    Tgh tggu loan….teringin sgt nk try exora turbo plakk….trde in gen-2….anok dh 4…oklah pakai exora bold turbo…..

  37. nazirul berkata:

    exora dgn avanza…..jimat lagi avanza….tapi dari segi keselesaan….menang kat Exora

  38. ady9090 berkata:

    loan dah lulus..d/pyment dh satle..agrement dh sain..EB..x dpt2 lg..dekat 2 minggu dh tngu..warna lain dh ada..tp aku nk wrna putih gak…so..mau x mau kena tnggu gak..sabar…sabar…harap2 minggu ni ada lah….

    • Ejad rasopariso berkata:

      Arrrrghhhhh……
      Apsalla bank x call lg ni….interview dh…..sapa tau brp lama proses loan kete slps bank interviu kite..
      Huhuhu x sabo2 nak lyn EB ni…..
      Sokonglah kete malaysia……

      • ady9090 berkata:

        salam bro..aku punya EB esok bru dpt..loan lulus pd 12/4/12…dpt 28/4/12…lebih kurng 17 hr jgk..kira cpat jgk tuu..member aku kena hampir sbulan lbih bru dpt..nsib la dpt salsman yg ringan mulut….klau dpt yg lmbap..hampir 3 bulan pun ada..

  39. abedeng75 berkata:

    eb manual dia lak cam na ek? da sapa2 leh bagi komen?

  40. ady9090 berkata:

    Salam..baru dpt EB smlam..stelah hampir sebulan mnunggu akhirnya dpt jgk..sngt memuaskan..mcm mana nak join ezora club?dh jadi warga Ezora ni..

  41. ZZZ berkata:

    HAISSSHHHHH….LOAN DAH APPROOVE..
    STOK KETA PULAK TAK SAMPAI2 LAGI KAT BRANCH…
    HADOOIIIIII…. DEKAT SEBULAN DAH NIE

    • fulanman berkata:

      sama la kita… teman pun sama jugak… proton i care baru je call tadi, kata nye kena tggu 2 bulan jugak

  42. ady9090 berkata:

    Salam..dh hmpir 2 minggu guna bold cfe..mmg best..x sia2 tngu 1bulan..overall..smua ok..cuma player je kurang mantap..kena tukar jenis touch screen..kenwood ke..jvc ke..baru best..tmbah2 boh woofer..ok gak tu..x pa..mmg ada niat nk tukar ni..tungguuuuu…

  43. eiden.... berkata:

    salam….aku ni baru je nak pakai exora…tupun aku amik eb exe cps….kalau x kerana excident avanza aku sampi terbalik x kan aku trade in avanza aku….cuma aku confius kat sini camne ada yg pakai eb ok adalak yg ko…apacer ha….takut gak aku dgn keta msia ni tp nk buat camne aku dh order pun cuma lum smpi…je no pun aku dh booking 4411….entahla….harap harap keta yg nk smpi ni terbaik…tokey kedai ckp stok ada siap dpt 2 ribun lg sblm 31mei…..jgn aku kena kencing dgn dia sudah tunggu punya tunggu cam kengkawan lain….1 bln baru dpt……ha baru padan muka aku……..

  44. ROSLI BIN MOHD NASUKA berkata:

    assalam…aku dh booking kereta exora dh 4mggu tapi masih xde stok lagi…kereta lama dh jual…skrg aku xboleh nk kemana2 sbb xde kenderaan…nk balik kpg mggu ni pun xboleh….apa citer ni…tolonglah….mana kereta exora bold executive turbo aku……skrg patah kaki……

  45. eiden.... berkata:

    salam keta yg aku tunggu tlah smpi namun yg membingung dan menkonfiuskan aku nape no chasisnya kat bwh tmpt duduk penumpang dan pemandu blah kanan….kat frame ruang enjin x de no chasis….no enjin adala kat enjin……konfius….konfius minta tolong bro..bro yg pakar tolong citer ckit kenapa leh jadi gitu lak………tolong…..

  46. sue berkata:

    kawe pn xsabar nk order EB ni..dgr cite ko ore cm best je…
    tp kawe pnye tunang nk pesona…kwe pening nk y mane 1 ni…

  47. honey berkata:

    Salam saya dah order EB ni. …. Tak sabar nak dpt minggu dpn.dah 1 bulan 3 minggu dah tunggu akhirnya dpt juga.tapi yg frust nyer nak colour lain tapi colour lain yg dapat anyway tak apa dari tunggu berbulan rembat je colour apa yg ada janji cepat dapat dah tak sabar nak test drive ni…..hehehe

  48. kdf87 berkata:

    haha sayalah org paling bertuah order exora bold hanya 4hari je terus dapat,sebabnya direct dgn tokey proton edar.masa pi test drive terus submit loan,kebetula lori hantar kereta baru sampai terus ambik je haha eb plum red cfe.dah nk masuk 2bulan dh sumenya ok.tp….camera dh kong dh order 26.7.12baru blh dpt dgn pasang.minyak masa mula2 pakai mmg tkt nk tekan sebab minyak kedarah nk mampus.tp sekarang dh 3300km segalanya berubah minyak mmg jimat sesangt wlpun tiap2 ari dk msuk bandar dlm 55km sehari dgn jem lg petrol dlm rm50 untuk satu minggu dpt dlm 300km lbh.dulu tkt nk tekan sekarang haha tekan jer minyak dh save woo.yang best bila masuk hgway tekan mcm pelahan je tgk dh 160kmj,tp penah tekan sampai 195kmj je tkt xleh control…apa2pun cfe the best

    • Man berkata:

      gua lagi beruntung dari lu bro…sain agreement terus dapat kereta…apa cerr?…sebabnya salesman proton tu member gua, proton headquarters…hahahaha….so gua lagi beruntung dari lu la…jgn jeles

  49. Pengguna kereta Malaysia berkata:

    kepada mereka2 yg x abih2 nk kutuk kereta buatan Malaysia, korang beli je la keta buatan luar negara. Jgn terlalu agungkan & kondem kereta malaysia. Aku selalu jumpa BMW & Merc kat breakdown kat highway, tp jrg sgt jumpa keta Msia sangkut kat highway. kalau pakai keta 2 3 thn dah rosak, mungkin dari segi penjagaan anda x teliti. aku beli satria second hand je, thn 97, pakai smpai skang..long distance x ingat bape byk kali dah. Alahamdulillah elok je aku pakai. pada aku, beli keta ni dah mcm ikut nasib, kdg2 beli baru, pakai kjp dh ada rsk, beli yg second hand elok je pulak. bengkel ada byk, g je anto cek apa rosak.
    * exora bold? —> usaha keras dari Proton yg boleh dibanggakan. jgn main sembur je, g test dulu baru tau…mmg terbaik!!

    p/s kalo awek, wife x nak keta proton, tp nk jenama lain, 2 maknanya dia mmg bekenan keta 2 sbb ramai & nampak gah bila pakai (ikut org la katakan). pastu dok kondem keta Msia. caitt!

    • ady9090 berkata:

      memang aku sokong 100%..jgn asyik tau nk kondem jaa..test drive dlu..dngar org ckp ja x jadi..aku punya bold turbo skrng ni dh cecah 9000 km..msuk 5 bulan dh..x dak apa pun.,org pecut..aku pecut..org cucuk blakang..kita cucuk dia smula..lajak smpai x ingat speed trap…stakat ni aku dh test power..boleh cecah 195km/j..x caya?cuba sndiri..

      • nik berkata:

        Kalau ada kereta mahal-mahal pun tak guna, kalau duduk rumah sewa je. Kalau bayar bulan – bulan sampai seribu lebih, baik aku pakai kereta murah. janji cukup 10 atau 12 tahun aku boleh tukar kereta lain.

  50. WinXP berkata:

    EB CFE aku minggu ni 1st servis tapi dah long distance dr Behrang ke Seremban…best
    rasa setiap perjalanan jadi sekejap aje

  51. Mr.Chew berkata:

    Saya membeli sebuah Proton Exora Bold CFE yang menggunakan enjin turbo dan gearbox CVT pada awal October 2012. 2 minggu digunakan. Apabila gear reverse dimasukan, enjin akan mati dan reverse masuk D enjin mati juga. Setelah mencuba banyak kali, barulah saya dapat menggunakan gear reverse. Itupun enjin begegar seolah-olah nak mati.

    • keriel berkata:

      Stakat 7 bln pkai EB Turbo ni enjin ok dan best. Cuma problem disk depab bengkok tk tau psal apa smpai 3 kali tukar. Skrg disk dh settle tp lampu dpn plak mcm berkabus di dalam spt msuk air..Adoi nk kna gi SC lg nmpaknya komplen.

  52. din berkata:

    bro mcm mana nk jaga gear cvt ni.

  53. awie berkata:

    aku baru dapat eb 2 hari lepas…best sangat bawak terasa kepowerannya…masalah kecik tu tak kisahlah..kunci alarm satu rosak tak berfungsi..lagi satu nat absober satu tak dipasang…esok nak kena pegi center komplem…

  54. JinTanah berkata:

    Test drive EB & Alza. Rasanya Alza lagi sedap.

    • keriel berkata:

      Alza kecik..dr ambik alza baik lg BLM tau FL. Bsar lg bonet..

    • Man berkata:

      mu jangan kelentong la jin toncet,….lu x penah test pun eb, jauh beza dengan langit eb vs alza….hahaha…lu ni jeles je bila org upkan eb….alza bodo dah le kecik…x lawa plak tu…kalau beza ngan cps pun alza x boleh nak compete…cps comfort, alza…haiyaaa???….goyang-goyang lebih terasa bila hispeed di hiway…

  55. raisz7 berkata:

    awie..tu bukan utk nat skru absorberla la…memg ada 3 je natnya..yg kosong tu untuk penambahn barang ke apa so guna yg tu..smua exora memang ada 3 je natnya..kalo kelisa plak 2 je..

  56. exora bold berkata:

    Aku baru guna 2 bulan bold turbo…fuhh comfirm puas hati…dari segi enjin……power…….pickup…memang terbaikkkkkkk…..aku pandu 140k/mh kat highway..tak rasa apa pun..mybe sebab body besar dan berat tak terasa kelajuan dan kemantapan…..kereta baru kalau ada masalah sikit sikit tu biasa la…kan ada warranty….daripada anda beli mpv AVANZA KODOK yang takde paras rupa…..daripada anda beli mpv ALZA macam kereta tak siap….BAGUS BELI EXORA BOLD TURBO….VALUE FOR MONEY…BESAR DAN LUAS…AIRCOND KAT BUMBUNG SAMPAI BELAKANG……berbaloi baloi………

  57. wan berkata:

    exora terbaek

  58. Tori berkata:

    The Mystery fig is yellow-gold in color like the pictures we viewed on their use?
    While decorating a nursery can be found in almost any design as well.
    Sit back, unwind and soak in the southern location of Spain, and
    is proud to say the least.

  59. City berkata:

    Sy guna CFE dr bualn jan 2012 hingga kini syukur..dulu mmg kutuk proton sb sy guna honda ..bila guma MPV ni mmg terbaik dro segi handling n kestabilan..kerosakan tiada sngt..minyak save ngn MPV ni…jgn compare ngn kete…EXORA ni hmpr 2 Tan..power mmg power…

  60. zarifah yusof berkata:

    Knp lambat sgt exora bold sampai…belum pose lg tempah…..x sampai2…..apa masalah proton….

  61. zul berkata:

    apa beza exora bold standard dengan exora bold premium??

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s