Satria Neo ditala oleh CUSCO

Posted: 15 Januari 2011 in AUTO News, automotif, PROTON, proton R3, proton Satria Neo

Cusco merupakan sebuah syarikat talaan terkenal dari negara Jepun, terlibat dalam mengeluarkan peralatan prestasi tinggi seperti suspensi ‘aftermarket’ dan mereka juga mengubahsuai kereta untuk perlumbaan rali. Kaitan dengan Proton ketika ini ialah Cusco dikatakan telah membeli beberapa buah Proton Satria Neo standard dan mereka akan mengubahsuai kereta sport kebanggaan Malaysia itu untuk dipamerkan di Tokyo Auto Salon 2011. Cusco berminat dengan Satria Neo setelah melihat kemampuan dan potensi jentera itu dalam perlumbaan Asia Pacific Rally Championship dan Intercontinental Rally Challenge.

Selain itu Cusco juga akan menjual semula Proton Satria Neo setelah diubahsuai dengan peralatan prestasi tinggi keluaran mereka, dikhabarkan model Satria Neo Cusco dibina khas untuk menyertai perlumbaan Junior Rally Championships di Jepun dan Asia Pasifik. Berita ini tentu menggembirakan peminat Satria Neo kerana model itu mendapat perhatian sehingga ke negara Jepun. Terbukti Satria Neo merupakan salah satu model kereta sport terbaik keluaran tempatan untuk dijelmakan sebagai sebuah jentera berprestasi tinggi.

Sementara itu Proton melalui divisyen perlumbaan mereka, Proton Motorsports juga akan mempamerkan model konsep Satria Neo R3 di Tokyo Auto Salon 2011. Model itu telah mengalami pengubahsuaian kit badan, prestasi enjin dipertingkatkan, sistem brek diperkukuh, kawalan pemanduan ditingkatkan dan naik taraf interior. Pastinya akan membuka mata rakyat Jepun di sana terhadap kemampuan produk keluaran Proton.

sumber teks n info: arena kereta

sumber gambar : Paultan

Advertisements
Komen-komen
 1. ucopp berkata:

  whoaaa!!!…
  ni yg bangge jap ngan Satria Neo nih..
  wlopun bapak ak pkai Neo stendet je.. ngee..

 2. animous berkata:

  mmg bangga rasanya produk malaysia dapat tempat di mata org jepun..

 3. prodas berkata:

  good job proton..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s