Proton Perdana Baru utk Kerajaan sahaja?

Posted: 18 Ogos 2010 in AUTO News, automotif, PROTON, Theophilus Chin
Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Group Managing Director for Proton ada menyatakan kerajaan Malaysian akan mengantikan proton Perdana dengan model baru. DSZ menyatakan juga Proton akan mengimport sebuah model dari Jepun, rebadge menjadi model Proton dan akan digunakan hanya untuk kenderaan kerajaan..dengan mengunakan enjin 2-litre atau 2.4-litre. Hal ini difahami bahawa model ini bedasarkan pada kereta segmen-D dari Jepun yang juga dijual di Australia.


Jadi, apa D-segmen kereta Jepun dijual di Australia? Hal ini kemungkinan besar Mitsubishi 380, walaupun akhir tahun lalu dihentikan di Jepun . model kereta D-segmen lain adalah Toyota Aurion (Camry), Subaru Legacy, Honda Accord dan Nissan Teana.  Jadi model apakah yang akan direbage oleh Proton untuk Proton Perdana??

sumber gambar dan sumber info disunting dari theophiluschin

Komen-komen
  1. zam berkata:

    proton perdana yang ada sekarang pun dah cun dah design nya..

  2. prodas berkata:

    memang lh tapi… saya rasa Proton Perdana memang harus di ganti.. kerana design untuk kereta mewah bgi proton Perdana seperti sudah ketinggalan….. proton perdana harus diganti dgn Model yg kelihatan lebih Gah seperti mers..atau BMW….

  3. azrai berkata:

    Future Perdana Kerajaan Malaysia, lagi smart dan nampak mewah


    • ad berkata:

      hehehe..tapi bro..model mitsu ni belum pon ade production lg.still dlm development kan..rasanya mitsu xkan bagi kot kalo model ni pon diorg lom pasarkan..lainla kalo model yg diorg dah xnak n dah ada pengganti model baru..papepon klo cmni la perdana nnti memangla sgt2 cantik n xclusif..proton,silalah rebadge perdana secantik ini..hehe

  4. ad berkata:

    sy hepi bila dgr crite proton akan rebatch vw dulu..mmg cantik n xclusif..tp sume tu sblm pjanjian proton-vw batal..skrg ni projek perdana diteruskan..rasanya xde model lain dah slain mitsu 380 ni..lgpon sblm ni model ni dah lama kat r n d proton kan..siap ada logo proton lg..tp klo proton amek 380 tu tolongla redesign besar2an…

  5. Pukang berkata:

    Setuju . Bguslah kalau nak ganti . Benda baik jgn dilengahkan . Rebadge camry pn ok jgak tu . Br la stylo .

  6. fauzan berkata:

    mmm.. mana la toyota nak kasi platform camty tu.

    • ad berkata:

      heehehe..susah gak toyota nak bagi..tp sy still kompius la bro..exora test mule dulu pkai wish..so exora tu platfom wish atau bukan??takut lak nnti sy salah info ke ape ke..

  7. Pukang berkata:

    Ye lar .
    Masa dorg wat ex0ra dlu pn guna platf0rm toyota wish gak kn ? Ada rumors yg mgatakan pr0ton beli 4 biji wish utk rnd ?

  8. fauzan berkata:

    Exora guna platform yg baru tg dibangunkan oleh proton dgn kos RnD RM480 juta. Proton guna Toyota wish sebagai standard benchmark MPV nie. Diorang guna wish sebagai test mule utk uji enjin, gearbox dll. Lagi pun head designer n styling proton utk projek Exora nie , Mr. Azlano nie pun mmg salah seorang fan club toyota wish. Mgkin la kot Wish nie menjadi inspirasi dan minatnya. Sudah pasti kualiti exora nie pun menepati ciri2 wish yg merupakan benchmarknya.🙂

    cheers!

  9. fauzan berkata:

    mm.. kaedah mule yg digunakan oleh proton utk model exora nie bagi mempercepatkan proses pembangunannya. Lebih cepat sesuatu model tu terhasil bermakna banyak masa n kos dpt dikurangkn.

    Sementara design exora itu dalam proses pembangunan, bahagian enjin dah boleh dibuat ujian dgn menggunakan mule tu. Sebab tu proton membeli beberapa buah toyota wish utk tujuan itu. Jadi ujian bahagian2 tertentu boleh dibuat serentak. So, tak perlu ar tunggu model tu siap baru nak test enjin dll., kan lambat n ambil masa? Buktinya seperti yg DSZ pernah cakap dulu model exora nie pembangunannya mengambil masa 20-24 bulan. Tapi realitinya proses nie telah dapt disiapkan hanya dlm masa 17 bulan sahaja.

    cheers!

  10. ad berkata:

    oooo.cm tu ek?klo camtu exora bukan platform dr wish ek..tu yg saya kompius..papepon platfom exora mmg berguna utk model2 nnti.buktinya youngman dah upah proton developt suv guna platform exora..camnela agaknya suv proton lak..hehe

  11. […] Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Group Managing Director for Proton ada menyatakan kerajaan Malaysian akan mengantikan proton Perdana dengan model baru. DSZ menyatakan juga Proton akan mengimport sebuah model dari Jepun, rebadge menjadi model Proton dan akan digunakan hanya untuk kenderaan kerajaan..dengan mengunakan enjin 2-litre atau 2.4-litre. Hal ini difahami bahawa model ini bedasarkan pada kereta segmen-D dari Jepun yang juga di … Read More […]

  12. prolever berkata:

    saya rasa kompom Mitsubishi 380.. seba thats the only D segment car that Mitsubishi have.. plus, if the car tune up perfectly, i bet the car look much better..

  13. Used cars sale berkata:

    good one really…

  14. Unknown berkata:

    Kalau ikutkan statement MMC baru2 ni,kemungkinan takde lagi produk MMC yang akan diberikan kepada Proton,kemungkinan kereta lain akan direbadge.

  15. Rafidah berkata:

    Saya suka kereta Mit 380! Sudah memandu dalam Australia. Sangat besar dan sangat bagus!

  16. saya berkata:

    model nie nampak kuno sangat lah

  17. fps fuel saver,terbukti berkesan berkata:

    www,jimatminyakfps.blogspot.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s