Proton GEN2 Refresh

Posted: 20 Mei 2010 in automotif, PROTON, proton GEN-2

New Gen2 - frontNew Gen2 - backNew Gen2 - interiorNew Gen2 - sideGen2 - 1

Proton has given its Gen2 a refresh, with mild exterior tweaks and some changes to trim and price. Proton’s press release points out that the front grille, alloy rims, and door handles have seen some work (the items certainly look familiar, just a new colour perhaps?). The roof is now finished in black.

Inside, the five-door hatch comes with leather seats, steering wheel audio switches, “door trim finishing” and a multipurpose container. Some of you eagle eyes out there might want to help us to spot the difference between old and new.

Available in High-Line (manual & auto) and Medium-Line variants (auto only), the High-Line prices are unchanged, while the M-Line is better value than before. For the latter, while the list price has dropped by RM1,500, it gets the 125 bhp Campro CPS engine in place of the 110 bhp Campro IAFM. All the new enhancements are here except for the leather seats, steering wheel switches, fog lights and bodykit. Two colours – Solid White and Fire Red – are available for both trim lines.

Available in Proton showrooms from 22nd May 2010 (this Saturday) onwards, Proton targets to sell a modest 300 units of this car per month. Launched way back in February 2004, this should be the Gen2’s final flourish, unless of course Proton decides to give it one last push with something force inducted under the engine hood :)

  • Proton Gen2 High-Line AT – RM 60,488
  • Proton Gen2 High-Line MT – RM 57,488
  • Proton Gen2 Medium-Line AT – RM 54,988

sumber PAULTAN.ORG

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    saya rasa saya tidak nampak pembaharuannye…

  2. g-mie berkata:

    warnanya lebih menarik.. perubahan dibuat, tidak terlalu berlebihan.. tapi, masih OK.. cuma persoalannya, masih adakah lagi orang yang akan membeli model ini..?

  3. azrai berkata:

    http://web10.bernama.com/auto/newsDetail.php?id=499860

    “In fact, we have several ongoing projects with Mitsubishi. The details will be revealed at the appropriate time,” he said.

  4. nogori berkata:

    Perubahan yg minimum… Lagi cantik kalu proton bagi wajah baru sikit kan Gen2 ni…
    Kalau bumper depan & belakang diubah kepada bentuk yg lebih sporty…
    Maybe lagi ramai yg akan terpikat utk memilikinya… dgn enjin CPS lagi…

  5. campromania berkata:

    setuju ngan bro nogori..maybe proton nak clear stock yg ada ngan buat minor cosmetic changes kot..save cost & harga leh kurangkan skit..yg penting m-line dah dpat cps

    • Chan berkata:

      Adeh aku baru nak tanya menda ni… apsal tak boh lampu blakang terbaru Persona, skirting persona…… aku ingat mau abis terus gen-2 kat lam stor proton
      alih penjelasan campromania mematahkan soalan aku : “nak clear stok..”

      p/s sekian pendapatan saya

  6. prodas berkata:

    2 lh saya lihat macam tiada perubahan.. nampak macam sport rim kotor…

  7. fauzan berkata:

    mmm… salah satu cara proton improve kn kualiti model2 diorang dgn melakukan minor cosmetic ;0
    Mgkin latest cosmetic nie jadi standard kualiti utk pasaran eksport gen2 lepas nie. dan mgkin kah minor cosmetic nie yg terakhir utk difacelift? Bermakna akan ada new replacement utk Gen2 nie akan datang? Atau ada rebadge lagi dari model mitsu? ….mmm. Anyway syabas proton!

    cheers!

  8. dah575 berkata:

    i like it

  9. prodas berkata:

    mungkin kot.. ape2 pn taniah lh proton semoga terus maju… amin..

  10. JomRonda berkata:

    coolness. luar hitam-merah, dalam pun hitam-merah.

    teringin nak paint wa punye gen2 cps cenggini gak la.
    berapa kotak kaler air buncho nak kena beli ni?

  11. yeopmin berkata:

    4 kotak kaler buncho ckp kot….

  12. Pekaka berkata:

    Patut gen2 mc3 ada bodykit lebih gempak,baru ada impak kemunculannya

  13. amer berkata:

    Gen2 baru ni sekadar di make-up sedikit untuk menghabiskan stok2 Gen-2 di gudang tu…( agak2 je la ) hehehe….selamat membeli Gen-2 yer….

  14. ein berkata:

    baru je nk beli gen2 br ni.. cm menarik je..tp tgh terfikir2 lg..huhu

  15. our door handles broke easily that is why we are now using tempered steel or tempered bronze~*:

  16. brass door handles are very elegant looking that is why we always use them at home ;,*

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s