new PERODUA VIVA concept?

Posted: 8 April 2010 in automotif, concept car, PERODUA, perodua Viva

salam semua… kali ini saya akan memaparkan model clay dari pelajar IPTA juga…. sebelum ini model konsep proton … kali ini saya mahu tunjukkan pula model konsep perodua untuk masa yg akan datang.. setelah perodua berdiri atas kakinya sendiri.. tetapi tidak tahu bila… saya kongsikan gambar2 menarik ini kepada anda semua…. berikan pendapat anda dan cadangan anda untuk masadepan perodua…

VIVA 2030??

VIVA 2030??

new VIVA??

new VIVA??

pandangan belakang

pandangan belakang

pandangan hadapan

pandangan hadapan

pintu belakang unik

pintu belakang unik

rekaan pelaja IPTA

rekaan pelajar IPTA

clay model

clay model

manalh tau suatu hari nanti perodua sudah 100% milik malaysia… mungkin akan ade design2 sebegini…. ape2 pn harap PERODUA buat dulu R&D mereka sendiri….. n rekabentuk mereka sendiri… kami mengharap sangat…. ambil lh bakat2 anak2 muda pelajar2 ipta ini.//.. jgn siakan2 nya…

rasa2 nya tahun 2020 perodua sudah ade kereta rekaan mereka sendiri tak???

Komen-komen
  1. pidod berkata:

    tiada yang mustahil…sekarang teknologi makin canggih..tidak mustahil utk cipta satu kereta…mana tau lepas ni kita bole customize sendiri kereta kita ikut design yang kita mau…kereta kompak adalah kereta masa depan…sebab lebih praktikal di bandar2

  2. prodas berkata:

    hhihih hahah boleh pulak cam 2 bro??hahah

  3. zam berkata:

    aiseyy… produa maintain ngan kete kontotnya…😉 design da menarik da tu..unsur2 futuristik.. lampu depan kat mana ek..? tang sportrim je secara peribadi saya suka….

  4. pidod berkata:

    just andaian je..hehe..tp apa2 pun design concept ni mmg cantik…cun hehe

  5. adik automotive berkata:

    mcm design lotus mini concept.

  6. fridzmax berkata:

    Clay model nampak original..tp ilustrasi konsep nampaknya macam adopt dari Lotus City Car..

    http://funtastickodesign.wordpress.com/2009/07/26/city-car-concept-by-lotus/

  7. Firdaus berkata:

    kebanyakan EV cars miliki DNA yg sama ia itu very short overhang, short wheelbase and quite modens/tall glass house.

    design ini adalah milik brother bear (senior sy yg baru sem lepas grad). pembetulan di atas itu bukanlah model clay, ia model scala 4 shj yg di buat dari putty, epoxy n foam. model clay adalah di gunakan biasanya utk full scale design and ia biasanya di buat mold, ianya tidak boleh di spray direct melainkan ada lapisan filem yg biasa kita tgk pada model2 BMW concept yg ada. filem itu biasanya berwarna silverish, sebab itulah ia biasanya concept car ini berwarna kelabu. lagi pun kelabu adalah kaler yg bagus utk menilai rupa bentuk design itu dan mudah utk di edit kemudian hari.

    brother bear ini sudah biasa design nya di keluarkan dlm majalah2 modi tempatan, dia juga merupakan seorang yg gemar photochop dan mereka bodykit kereta. bole lihat profile dia di coroflot.com (search for bear uitm) utk keseluruhan projek2 transport nya.

    good job bro prodas hi-lite bakat2 tempatan sebegini, terbukti anak2 melayu mmg creative dan berkemahiran tinggi.

  8. pidod berkata:

    org malaysia ade kelebihan dari segi artistik…mmg design kita bertaraf antarabangsa..cuma tk diketengahkan je…aku ingat nk buat satu design concept..harap2 En, Prodas bole ambil letak kat blog ni hehe

  9. farghmee berkata:

    cantik & futuristik.
    kalu render betul2 mst cute🙂

  10. g-mie berkata:

    BearDesign, rakan seperjuangan ku di Pergh. Com.. hehe~!!

  11. prodas berkata:

    bro PIDOD>>> wah.. boleh sangat…dialu2 kn….hihihihi design concept yg berkaitan dgn proton n perodua saja diterima.. hahahahh nanti kita boleh berkongsi2 di sini…
    ini semua… tq kepada bro FIRDAUS yg memberikan gambar2 pelajar2 ipta ini..haha

  12. prodas berkata:

    jap bro PIDOD ni bro firdaus ke???

  13. sy la firdaus..huhu… tuan milik http://riderxdesign.blogspot.com/ and http://www.coroflot.com/riderx

    ini link model2 bdk2 batch bear scala transport design time bro bear ini di final diploma nya dulu (2thn lepas) di uitm merbok kedah.

    http://www.autoshift.net/forums/index.php?showtopic=3378
    model kaler merah mitsubishi itu rekaan bear..huhu

  14. http://www.autoshift.net/forums/index.php?showtopic=9529&st=20
    2nd tread yg ada lagi gambr model2 transport design.

    rugi kan uitm tak promote bdk2 design mcm ni? kat uitm yg femes design adalah fesyen, archi, interior design archi, graphic n fine art…bdk2 industrial design mcm terpinggir je (atau mmg sifat low-profile?)

    najib kata tahun ini tahun creative n innovation, seharusnya segment art n design juga di berikan tumpuan dan budget lagi besar, baru lah bdk2 ni bole ada bengkel yg besar2 bole buat model guna clay, mesin milling besar, rapid prototyping yg lagi bagus (lagi byk material yg bole campur2) and satu hub center yg besar utk gabungkan segala ilmu design n art dari semua ipt… syg kan?

  15. prodas berkata:

    betol 2 bro…. kerajaan harus melihat ini dan jagan sia2kn kreativiti pelajar2 ipt ini..

    bro saya tanya BRO PIDOD 2 bro FIRDAUS ke????

  16. pidod berkata:

    sy bukan firdaus…tp name sy firdaus jgk hehe..mmg blog bro prodas ni membuatkan designer2 kat luar sane tertarik utk design kete malaysia

  17. pidod berkata:

    bro firdaus…ape kate bro firdaus kumpulkan kerja2 student2 malaysia pasal automotive simpan dalam satu web khas…boleh bagi exposure kat bakat2 baru ni..cuma cadangan je hehe

  18. prodas berkata:

    saya setuju pandangan PIDOD 2…. bro pdod.. saya tertarik dengan rekaan bro PIDOD… kalaulh bro boleh lakar dalam bentuk digital dan rendering.. lagi lawa.. nanti saya post kn kt blog ini…

  19. pidod berkata:

    ok bro prodas..aku akan usahakan..mmg ade perancangan nk buat cam tu…🙂

  20. prodas berkata:

    hahaha…. ok bro… tq!! hahah

  21. azrai berkata:

    Cara terbaik untuk industri automobil negara lebih berjaya adalah merge kan P2 dan P1. Tengok Hyundai-Kia di bawah satu bumbung. Sales worldwide naik.

  22. fauzan berkata:

    mmm.. p1 n p2 bleh merge bila pegangan asing dlm p2 menjadi minoriti.

  23. farghmee berkata:

    offtopic>>
    kalu dlm berita mass media pn asyik cte POLITIK saja, cmne KEMAHIRAN TEKNIKAL nk dipupuk?
    fikir2kan lah.

    Islam suruh kita maju di dunia & di akhirat.

    ingat, dunia bukan politik sahaja.period.

  24. mkpunk berkata:

    9NcuSw cthftkhafnsh, [url=http://izzskezzwjsc.com/]izzskezzwjsc[/url], [link=http://ixrfxfbuuabv.com/]ixrfxfbuuabv[/link], http://ugiktncjjmbn.com/

  25. AQBAR berkata:

    Asslammualaikum bro.. UTM skudai akan mengadakan DEGREE SHOW 2010, pameran design pelajar final Industrial design Fakulti kejuruteraan Mekanikal pada 24-28 april di FKM, UTM skudai. DI jemput semua yang membaca hadir. Untuk Admin, kalau berminat nak tengok design2 kereta dari UTM, di alu-alukan.. Tak semua buat design kereta, bermacam2 product dari hasil 84 orang pelajar. Hope dapat sebar2kan, tq

  26. prodas berkata:

    bro…aqbar..tq…. semua boleh hadir ka???

  27. sham78 berkata:

    ni design keta masa depan ke ??.. kena buat lagi canggih boleh mengelak dari durjana dajjal dan yakjus makjus..bersama imam mahadi..di masa depan..

  28. pidod berkata:

    masa depan kene naik keretapi laju je…pengangkutan awam kene bagus….tiru la macam jepun..Tun Mahathir dulu nak buat malaysia macam jepun…tp apakan daya…mentaliti orang kita tk sehebat orang jepun…disipin tip top…rasuah..hampir sifar..kita byk sgt rasuah..mentaliti kelas bawah

  29. prodas berkata:

    mentaliti kita selalu pikir negatif.. cam ne nak maju??

  30. beardesign berkata:

    waa… projek aku masuk blog prodas? thanks a lot guys!! thanks for all da commnts yg sgt membina! thanks bro jambu @ firdaus sebab ketengahkan design yg tak seberape neh… tak terbalas jasa korg!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s