Kenapa Proton membezakan kualiti kemasan domestik & eksport ???

Posted: 4 April 2010 in AUTO News, automotif, PRoDaS, PROTON, Proton Designer, proton Exora

saya terpanggil untuk membuat post ini setelah membaca komen BRO ABUHASSAN pada  22 Mac 2010 untuk  membincangkan…kenape proton membezakan keluaran kualit domestk dan export..??

ini petikan dari bro ABUHASSAN

“Azman, yang ni aku sokong, kalau boleh kualiti kereta domestik & eksport perlu sama. Jangan ada double standard. Gambar exora siam aku takada, tapi gambar exora kat singapore aku ada, cuba klik link kat bawak & klik setiap imej. Cuba tengok kemasan exora tu.”

tq kerana bagi link..gambar PROTON  EXORA singapura.. saya uplod kn di sini..

petikan dari bro samsuri

Komen oleh samsuri on 4 April 2010 12:43 am

Bro prismo,
Pasal apa proton yang pasang kat siam, singapore & indon spec berbeza? Harga lebih kurang dengan yang jual kat malaysia. Siapa protect siapa ni? Proton protect pengguna luar ke?

Kalau rajin turun singapore @ siam try tengok interior exora diorang. Kalau korang tak rasa tertipu memang korang ada semangat patriotik yang tinggi terhadap kenderaan nasiuonal. Syabas..

Kalau yang tak berkesempatan pegi singapore try survey showroom kat singapore http://www.sgcarmart.com/new_cars/newcars_photos.php?CarCode=10742&CUR=2#P

dgn ini saya berjaya copy dan kongsikan dengan anda semua….. adakkah patut proton membezakan kualiti domestik dan export….??

saya rasa ini tidak adil.. ape pandangan anda????kemasan dalaman EXORA SINGA pura jauh 80% lebih kemas dari yg dijual di MALAYSIA… sebab saya adalah pemilik exora… saya rasa ini sungguh tidak adil… proton sepatutnye mementingkan kualiti kemasan di dalam negara juga….. saya kesal dgn itu. harap proton selepas ini tidak membeza-bezakan kualiti kemasan domestik dan export…



Komen-komen
  1. prodas berkata:

    ape pendapat anda semua.. adakah proton adil buat sebegini??? boleh terang kn kenapa Proton export lagi kemas berbanding proton di MALAYSIA??
    sekiranya ada pihak proton yg melayari blog ini… tolong jawab pertanyaan saya ini… hihih

  2. Unknown berkata:

    Bagi aku ni bukan masalah kualiti, ni penggunaan material untuk bezakan spec antara negara,gap2 antara panel masih lagi wujud,tapi minor je la masalahnya,tengok leather tu punya finishing pun tak sebagus dengar leather h-line Malaysia,still ade kedut sikit

  3. campromania berkata:

    saya rasa ada 2 perkara yg menyebabkan ni, yg pertama adalah kos & marketing strategi..mungkin kemasan kulit tu lebih mahal & buatkan harga akan naik (* kalau mahal sangat org Malaysia complaint)..berkaitan dengan marketing strategi pulak, Proton merupakan jenama yg baru & kurang establish kat pasaran luar, lagipun org Singapore ni taste tinggi sebab dah biasa pakai kereta high-quality, xmacam kat sini banyak kereta versi “downgrade” kat atas jalan..utuk buatkan diorg impress, terpaksa lah Proton berikan yg terbaik supaya dapat grab market..ni cuma pendapat sy je la..tapi sepatutnya Proton kena buat sama je sebab ni akan menimbulkan persepsi negatif kepada pelanggan & bakal pelanggan..mereka akan tertanya mengapa Proton nye kualiti kat luar jauh lebih baik dari yg kat negara sendiri..harap Proton jangan ambil mudah perkara ni..rakyat kita mesti didahulukan..ni tujuan Proton, buat kereta untuk rakyat..

  4. sapa2 sajo berkata:

    kat singapore 2 kali mahal bndg di Malaysia. tp yg mahal tu faktor cukai kan

  5. Abu Amir berkata:

    Pembeli kereta proton di Malaysia tahap kelas kedua, pasaran ekspot diutamakan. Proton kena pastikan pasaran domestik diutamakan, kita beli kerana patrotik pd negara tetapi dipandang sebelah mata oleh proton. Sekarang zaman IT semua maklumat berada dihujung jari sahaja. Ini belum diambil kira dari segi kualiti eksport yg tinggi dari dlm negera!!!

    Tanpa pembeli domestik proton pasti tidak wujud, purata pendapatan golongan sederhana di Malaysia diantara RM30,000 ~ RM60,000 setahun. Sekiranya proton terus mengeluarkan kereta dgn harga lebih tinggi dari RM70,000 , jumlah pelanggan yg mampu membeli semakin kecil dan akhirnya proton akan terus rugi.

    Adakah benar kereta yg diekspot dgn harga rendah cth. kereta Pesona dijual RM32,000 di Arab Saudi disubsidi oleh pembeli di Malaysia ?

  6. chaku berkata:

    macam sama je…

  7. joliloli berkata:

    alaa bro drp yg aku rase kesemua leather kat exora dipasang oleh dealer dlm singapore ,kalo tgk betul kat kedut2 tu pon dah leh tau tu bkn dipasang dr kilang ..kalo boleh diambil contoh..keta hyundai i30 lowest spec kat singapore pon ade leather dipasang oleh dealer diorg..

  8. prodas berkata:

    saya lihat exora ini versi M-line… tapi kerusi salut kulit… kalah versi H-line kt malaysia..

  9. knoxx berkata:

    nak tiptop dari Proton tanpa sebarang komplain.. Pengguna kena tgu “Special Edition” lah.. slalunya puashati..

  10. fridzmax berkata:

    Macam sama je Bro afiq…

    Saya xsetuju jika Proton kena jual dgn harga yg murah..Lebih murah, maknanya lebih low spec, less gadget, less metal sheet dan less safety..Sampai bila Proton kena jual produk murahan?nanti xde aksesori,xde safety, kena kutuk pulak dgn orang. bila harga naik sikit, ada safety, ada aksesori, org kata mahal sgt dan kata proton xbuat model mampu milik..Mmg org Msia suka complain..3rd class mentality.

    Saya juga xsetuju jika ada yg berkata Proton mengutamakan pasaran eksport. sejak bila jumlah eksport Proton melebihi pasaran domestik?

    Anda terpaksa membayar RM108,000 utk memiliki Perodua Kelisa di Singapore..Ye, kita tahu orang bekerja di singapore dibayar gaji mahal. Tapi apa yg istimewa dgn Kelisa RM108ribu itu? Sama je dgn Kelisa kat Malaysia dimana anda perlu bayar RM50ribu..

  11. matmie berkata:

    Kemasan steering & gearknob kalah h-line kita punya tu. Betul ke kelisa 108k duit Malaysia, mungkin masa COE tengah tinggi kot. Kalau time COE rendah, bawak pulak plet utk drive after office hour pesona harga 30k duit malaysia kalau kelisa silap2 20k je

  12. ad berkata:

    rilek bro.simple je..
    jgn ckp proton bezakan2 kita..
    itu utk pasaran oversea..sy pon xpasti harganya..
    klo harga hampir sama harga barula kite kene komplain..
    myb harga utk eksport mahal..so,dptla lebih..
    ‘utk pasaran msia,kite cuma mampu byr byk tu je..sbb tu dpt yg kurang baik.(ok la tu..xdela teruk pon)
    takkan byr murah nak dpt yg sama kualiti dgn yg oversea..
    klo org msia ni mampu,jgnkan kata exora mcm dlm pic tu..kete mcm ferrari pon proton leh watkan..masalahnya kita msia ni xmampu beli..so,proton buat yg mcm kita dpt ni je utk pasaran msia..
    bukti terbaik adalah exora prime n prestige..agak2 brape org je mampu beli camtu??
    adakah proton nak produce produk camtu hanya utk 10-20 org je??padahal pelaburan mahal..mungkin xdpt pulangan..myb proton leh bg kualiti mcm dlm pic tu kat pasaran msia tp myb harga akan naik byk..adakah ramai antara kita akan beli?
    so fikir2la..
    jgn terus blame proton atas apa yg kite dpt..
    juz my opinion

  13. azhar70 berkata:

    Rasanya proton tak tipu kita. Kuasa membeli ditangan kita. Kalau rasa tak berbaloi jgn beli. Kalau rasa tertipu jgn beli, beli je brand lain. Bukannya kita takde pilihan. Sebaiknya selidik btol2 perkara ni. Mcm bro joliloli ckp kat atas tu, mungkin dealer kat s’pore yg pasang sbb nak compete dgn MPV lain. so, jgn cepat nak melatah…sabar……….

  14. zamri1972 berkata:

    Macam zaman 80 & 90an pulak. Keta UK spec accesories & kualiti superb, harga murah pulak tu. Kat siam pun aritu tengok orang kita pakai exora baru sebulan, tapi interior memang kalah HLine aku, harga murah seribu tu.

    Mungkin proton terpaksa cutcost untuk promote keta kat luar. Sekurang2nya jualan boleh boost & proton boleh jual worlwide.

    Harap bro prodas dapat upload gambar exora kat siam& indon pulak.

  15. manlaga berkata:

    Ha.. ha.. export version pun ada banyak gap jugak.. proton, proton..

  16. yeopmin berkata:

    hrp proton tampilkan kualiti yg tbaik,xkira domestik ke,eksport ke…mst yg tbaik..customer skrg mkn bijak,mkn byk chancel utk luangkan xkpuasan hati..tkt customer ambik ksempatan,higlightkan klemahan proton..handling proton dh mantap,enjin pn dh sedap,design pn dh cun dh,cm kualiti msh ada ruang utk dprtingkatkan..ayuh proton..sy ttp bsamamu proton..

  17. prodas berkata:

    ye saya pn tetap bersama proton… bagi sesiapa yg mengetahui harga EXORA di singapura boleh kongsi disini….. harganya lebih mahal atau lebih murah,,,, bagi versi M-line diatas ini….. bukan ape saya pernah terbaca dalam blog2 lain yg menyatakan proton dijual lebih murah di luar negara… ADAKAH itu benar atau TIDaK??? bagi sesiapa yg berpengatahuan boleh tolong saya jawab persoalan tersebut…..

  18. azhar70 berkata:

    Harga yang manual $78,999 dan yg auto $81,999. Ni duit singapore dollar. Cuba la convert kpd duit kita. Rasanya tak murah jugak.

  19. azhar70 berkata:

    Harga yg manual paling murah dijual 6 bulan lepas di s’pura ialah $63,999 dan yg auto lak $66,999. Ni rasanya harga masa mula2 keluar dulu. Kalau duit kita rasanya kena darab dgn 2.32 (exchange rate pd 2 april 2010), so jadi RM148,477.68 utk yg manual dan RM155,437.68. Murah ke?hmmmm……..

  20. kekitaan berkata:

    Bagi si yg membandingkan harga proton di arab saudi tu.. awat tak bawak contoh harga proton bagi zon situ?? contohnya di syria berapa harganya? dan mesir berapa harganya? dan warranty setakat mana? walaupun negara mereka berdekatan.. tapi harga tak sama disebbkan dasar otomotif mereka yg tak sama.. harga Proton di mesir mahal bbrp ratus rggit atau ribu ringgit berbanding malaysia.. warranty nya 60k km atau 3 tahun. manakala harganya disyria melebihi harga mesir dalam banyak ribu.. perbezaan ketara. manakala saudi pulak… jgn dok heran.. kereta2 mewah lain pun banyak murah.. sbb dasar otomotif mreka lain… kita tengok pulak hyundai dan kia di mesir pulak.. mahal daripada proton beberapa ribu… lebih dari itu depa sanggup bagi warranty 5 tahun !! mereka brani walaupun jenama kia dan hyundai dah mashur di mesir. Juga lihat kereta2 korea di amerika sblum depa terkenal dulu.. betapa murah dan warranty pun hebat… itulah bisness namanya.. huhuhu.

    aku sndiri kalo tokey kereta pun.. aku akan jual dgn harga biasa di malaysia… tapi terpaksa letak harga murah di luar untuk established kan jenama dulu… itu adalah amalan bisness untuk exposiurekan jenama…. pasal kemasan pulak aku tataula beza setara mana… tapi oleh kerana versi export dalam kuantiti yg kecil maka tak hairanlah kalau kemasan itu sedikit sebanyak lebih kemas… itu pun mahu menangis ka?

  21. kekitaan berkata:

    dan lagi satu,.. di singapore mmg takder hi-line .. yg ada pun m-line saja.. lepas tu ada option untuk minta dipasang kulit … dealer yg uruskan… tapi kena tambah duit lagi lah.

  22. fridzmax berkata:

    Matmie,

    saya xpasti COE masa tu naik ke turun kat singapore. Tapi Kelisa RM108ribu tu adalah mengikut kiraan bayaran bulanan SD400 sebulan utk 10tahun ansuran..Saya xde maklumat berapa harga Kelisa disana.

    Lagi satu, di singapore ada kereta plate merah. rasanya yg ni lagi murah. sbb pakai time weekend je..(tapi dorg belasah jgk bawa kat msia)

    Tuan2 boleh semak kat web ni,
    http://www.carpages.co.uk/car-prices/car-prices-7000-to-8999-1.asp

    dimana di UK Myvi SXi dijual GBP7,799 berbanding Savvy Style GBP7,995..
    Di Malaysia, Myvi jauh lebih mahal drpd Savvy..Ha kenapa?sbb Perodua ada kat Malaysia je..

  23. kekitaan berkata:

    ini pulak harga waja di syria 1600000 lira. = RM 119000
    sumber http://www.nilemotors.net/Nile/111199-2010-2.html#post3872193477

    interest loan di mesir pulak mencapai 5 % … apa macam? paling murah 4% ++ .. apa macam?

  24. Abu Amir berkata:

    Harga keluar dari kilang utk dalam negara & ekspot adakah sama? Sepatutnya bila spek sama harganya sama. Tapi kerajaan kata kereta nasional dikecualikan cukai kecuali cukai jualan & eksais. Kemungkinan kerajaan membenarkan harga jualan dalam negara supaya skt dapat untung tinggi, hasil keuntungan tersebut dapatlah tampung harga jualan yg rendah diluar negara. Supaya proton dpt bersaing dgn jenama lain.

    Sampai bila pembeli dlm negara bagi subsidi kpd penguna luar? Harga yg tinggi diluar adalah disebabkan cukai tinggi oleh negara tersebut. Cth. harga kereta Camry disemenanjung RM145,000 & di Langkawi hanya RM88,000. Perbezaan RM57,000 adalah cukai dikenakan kerajaan tetapi harga proton tetap sama dikedua-dua tempat.

    Apa yg penting proton hendaklah keluarkan kereta yg berkualiti , mampu milik dan selamat utk pembeli dalam & luar negara.

  25. kekitaan berkata:

    dan lagi satu… ada ka kerajaan pernah cakap kereta nasional dikecualikan cukai? mana ada… kena cukai jugak.. cuma tak setinggi cukai keter lain. boleh cik2 abang adek sekelian sebut apakah barang buatan melaysia tak kena cukai? hahaha.. mana ada … semua kena cukai sikit atau banyak.. itu dah kemasukan kerajaan.. cuma.. di segi kitaran ekonomi.. dah selamat pengaliran wang keluar..

  26. ramlibcm berkata:

    Kereta proton pasaran domestik tetap kena cukai. Tapi yang herannya untuk pasaran luar lebih murah. Contoh macam di thailand setelah dikenakan tax oleh govt thai, harganya murah seribu. Jadi berapa harga yang proton jual di luar? Sepatutnya mesti 100k lebih disiam jika harga di malaysia 70k++.
    Utk pasaran eksport tak kena tax govt m’sia ke? Sepatutnya tujuan proton diujudkan untuk kita, bukannya untuk org luar.
    Bagi aku memang tak patut. Sia2 aku support proton. Lepas habis loan exora aku jangan harap aku nak loyal ngan proton lagi.

  27. Prismo berkata:

    lain spec tu mungkin sebenarnya atas permintaan dari sesetengah market tersebut.. aku pernah terbaca yang autorized dealer singapore mintak steering wheel & gear stick balut ngan kulit… tapi diaorg pada memula launch dulu tak dpt seat kulit kan? tapi atas permintaan akhirnya proton bagi seat kulit.. tapi diaorg xder tft LCD screen + DVD player dan garmin gps kan? lagipun untuk market SG proton cuma bagi yg M-Line je kot? sebab tu xder fog lamp dan semua tu… cuba tgk kaler center console tu… kita H-Line kaler dia lagi cantik.. untuk SG kaler dia plain je… lain2 interior tu aku tgk sama je…

    kat indon pun sama gak.. berbeza sikit atas permintaan autorized dealer kat sana… Proton kena buat gak sebab nak capture market share kat sana… tapi kualiti sama je… cuba tgk kat facebook, cuba cari Proton Exora fan club… byk gak mamat indon yang upload gambar Exora mereka kat sana… kualiti lebih kurang sama je dgn kita…

    Kat kawasan kejiranan aku ni dulu ada seorg cina yang pakai Proton Impian UK spec… memula dulu aku ingat dia ubah nama Waja ke Impain.. bila aku tanya, mmg UK spec.. aku pernah lihat kualiti interior Waja UK version tu.. lebih kurang sama je aku tgk… cuma ada dual airbag, seat kulit, abs, dan lain2 accesories.. dan yang lain2 tu xder beza.. lagipun dia kata yang harga Impian tu lebih mahal dari Waja… tapi sayangnya mamat tu dah berpindah oversea, Impian dia dah kena jual… kalo tak dpt gak aku amik gambar keta dia dan kongsi kat sini…

  28. Prismo berkata:

    “Cth. harga kereta Camry disemenanjung RM145,000 & di Langkawi hanya RM88,000. Perbezaan RM57,000 adalah cukai dikenakan kerajaan tetapi harga proton tetap sama dikedua-dua tempat. ”

    Minta maaf bro kekitaan, harga keta Proton tidak sama dikedua-dua tempat yg saudara maksudkan… harga Exora menjadi RM70k setelah dicampur cukai.. saudara boleh check lagi…

    jadi, cukai RM57k dari RM88k pun tidak jugak sampai 100%-200% sepertimana yg selalu diwar-warkan oleh sesetengah pihak… pening jugak kepala disebabkan oleh byk pemutar belit alam nih…

  29. Prismo berkata:

    Bro samsuri, meh turun gi Brunei… aku selalu travel masuk kat sana sebelum masuk limbang… aku pernah tgk gen2 2nd batch plat brunei kat sana… mmg xder beza langsung dgn dashboard dia yg 2 tone hitam dan beige tu… interior langsung xder beza, cuma gen2 2nd batch diaorg xder spoiler… baru2 ni aku pun bertemu dgn pemilik Persona warga brunei… persona dia sama gak dgn mana persona yang aku jumpa dimana mana sahaja di jalanraya Malaysia… xder beza walaupun harga Proton di Brunei sedikit mahal berbanding dgn kereta yang sama kelas dan waktu dengannya… masih gak org brunei beli… huhu

  30. Prismo berkata:

    “Minta maaf bro kekitaan, harga keta Proton tidak sama dikedua-dua tempat yg saudara maksudkan… harga Exora menjadi RM70k setelah dicampur cukai.. saudara boleh check lagi… ”

    pembetulan… sebenarnya ditujukan untuk bro Abu Amir… sori ye bro kekitaan..🙂

  31. azman berkata:

    Baru kena dengan tagline proton ‘Dare To Change @ Berani Berubah’. Kereta luar (baru asean) dah kaw2 berubah kualitinya. Kalau UK Spec tak tau la.
    Tak patut, memang tak patut.

  32. azman berkata:

    Tapi kenapa kat steering nampak renggang? Takkan spec eksport pun renggang? Mungkin spec pasaran asean kot. Kalau spec domestik lagi renggang la nampaknya.

  33. zaxk berkata:

    secara survey sepintas lalu kat forum2 uk , egypt ,turkey dan indo… aku tengok takder beza pun proton sana dan proton sini.. cuma terkadang tu ada sikt je pebezaan spec untuk menekan harga… quality?? segala permasaalahan dan keluhan yg dikeluh oleh pemilik proton malaysia.. juga terdapat di sana… jadi apa yg bezanya? kalo tengok kebanyakan forum2 indo.. ramai orang indo mengatakan material exora sangat jelek berbending dgn avanza atau kijang.. jadi apa yg dikatakan bza sangat proton luar sana dan di sini kalau benar bagai dikatakan itu?? serupa je… anyway proton semakiin improve… aku akan sokong mana2 industri negara untuk terus survive dan berkembang.

  34. rusdibakar berkata:

    Tak jugak bro zakk. Kereta UK spec memang beza banyak ngan kita punya. Try tengok persona UK spec punya interior. Try tengok dashboard curve & finishing.

    http://www.justpersonacars.com/search_results_large.php?alldetails=577115172

  35. Prismo berkata:

    bro Azman, aku rasa spec eksport dan spec domestik sama je tahap kerenggangannya… masa memula aku gi showroom untuk melihat exora dgn mata kepala aku sendiri, perkara itulah yang 1st thing sekali aku spot semasa bukak pintu Exora.. huhu…

  36. Prismo berkata:

    susah gak kita nak menilai melalui gambar bro rusdibakar… lagipun dashboard two tone black and biege tu susah kita nak melihat gap sambungan disebabkan oleh bahagian dashboard yang berwarna hitam tu… lagipun, kadangkala yang realiti tidak secantik yang berada didalam gambar…

  37. Prismo berkata:

    err bro azman, bukan tagline Proton “dare to be different” ke??

  38. theking berkata:

    Kauliti std sama je antara proton dimsian dan diluar negara. Tp kalu perodua mmg kualiti std dimsia ada perbezaan berbanding dgn daihatsu di japan.

  39. azhar70 berkata:

    dalam gambar, sume nampak cantik. Maklumlah, dah di”photoshop”kan,hehehe…… baik gi tgk sendiri kat kedai, baru puas ati

  40. naza berkata:

    sebab rakyat malaysia nak rega murah… jadi proton bagi la harga yg berpatutan..

    aku agak gitu lerr.. kalo rakyat malaysia sanggup beli exora dengan harga 100K sebijik aku rasa sport rim17 ngan siap bodykit serta bermacam lagi aksesori pun proton sanggup isika

  41. azmi berkata:

    Tu bukan photoshop tu. Tu gambar kereta secondhand lelong kat UK.

    Rakyat malaysia nak rega murah? Bukankah harga proton kat luar lebih murah kalau tak kena tax ngan govt negara masing2? Contoh macam exora kat siam sepatutnya kos 70k & above (takpela kita tutup mata kos penghantaran). Lepas kena tax mau dekat 90k. Tapi harga lebih kurang dan pernah murah 2k pulak dari malaysia. HLine kita hantar kat luar kos 40k ke? Musykil jugak ni..

  42. razwan berkata:

    Sekurang2nya banyak proton dah improve sejak DSZ ambilalih dari TM.

    Bkn x nak sokong kete tempatan tp agak2 la kan. Kalau benda baik kita sokongla, tapi kalau macam ni takkan kita nak kata bagus jugak. Sekurang2nya kita perlu ada rasa tak puas hati. Bukannya kita nak kutuk proton atau menjatuhkan proton.

    Kalo benda atu mmg kualitinya agak kurang x kan aku nak ckp benda tu bagus.

    Kita mungkin blh tipu org lain tp adakah kita sanggup menipu diri sendiri?

    Masih lg minda anda tertutup atau hati anda mmg dah gelap x nak terima kebenaran?

    Aku pengguna & penyokong proton jugak tapi bukan secara membutatuli. Harap kita semua dapat berfikir secara rasional.

  43. Prismo berkata:

    bro azmi, tapi aku rasa mustahil lah exora kos 40k sebijik.. kalo dah mcm tu, bankrupt lah proton.. mungkin kat siam tu harga mmg murah mungkin disebabkan perjanjian AFTA (asean free trade area) kot? tak siapa yang tahu secara detail mengenai perjanjian tersebut melain org2 tertentu…

    bro razwan, tak dpt jugak nak katakan sesetengah dari kita ‘defend’ Proton secara membuta tuli.. tapi kalo setakat isu ‘steering wheel’ dan ‘gear stick’ balut ngan leather dan lain2 spec masih sama, taklah beza sgt…🙂 lagipun SG market bayar harga yg mahal untuk Exora M-Line berbanding kita dan cuma dpt benda tu sebagai bonus/kelebihan…lagipun kalo Proton bagi spec mcm Prestige atau Prime dan jual harga tinggi sikit tapi masih terjangkau kat SG, Thai, Indo.. jgnkan korg, aku pun boleh mengamuk, xnak support Proton lagi… anytime je aku boleh jadi basher… tapi setakat ni, mmg Proton dah byk berubah sejak DSZ jadi CEO….mari berfikir secara rasional.. kalo org Malaysia sanggup bayar harga yg tinggi untuk Exora, masakan Proton ada keluarkan spec B-Line untuk org2 masih pentingkan penjimatan…

  44. fauzan berkata:

    mmm… tak habis2, kat mana2 blog citer pasal harga nie mmg tak sudah2. Mentaliti org M’sia mcm DSZ cakap, memg susah nak hasilkan produk yang nak kualiti tinggi mcm jepun tapi harga nak murah semurah2 bleh dapat kat M’sia… Banyak pertimbngan pasal harga kat mana2 negara pun. Ada la sebabnya tu. Jgn risau, kalau sedara sumer nak kualiti produk proton tip top tunggu jer produk2 pasaran global proton tu. Masa tu bila harga sehebat kualiti jgn merungut plak..;)
    .. kat arab saudi dasar2 ekonomi n dasar2 automatif diorg berbeza dgn di sini. Kat sana sumer org kaya2, kerajaan tak yah letak cukai tinggi2 brg luar utk tampung rakyatnya, berbanding kat m’sia apa2 cukai tu la utk nak bina prasarana n bantu rakyat miskin. Kat negara2 lain pun cam tu gak. Kalau nak sangat harga proton semurah di sana, duduk jer la kat arab saudi tu. Persekitaran n kos hidup yg lain2nya tinggi tu:)
    Proton adalah GLC, mana2 GLC pun kerajaan ada hak utk protect utk mengekalkan kelangsungan dan penstabilan ekonomi M’sia. GlG GLC gak, tapi produk proton pun ingat x kena cukai ker? …perrggh..
    Jgn ar dibanding2kan keluaran kereta2 di thailand n indonesia tu. Diorang x de kereta nasional, diorang sekadar asambler kereta2 jepun n eropah jer. Dah tentu pengurusan cukainya lain. x sama. Kat jepun pun sama, jgn ingat kerajaan diorg tak protect syariakt2 gergasi diorang yg menjana ekonomi diorg. Bezanya diog pandai n licik… Cuma 11 negara jer pengeluar kereta kat dunia nie. Korang rasa 11 negara nie tak protect ker industri automatif diorang? fikir sendiri yek…
    Satu lagi, setiap negara ada piawaian diorang. Kalau negara maju mesti la piawaiannya agak tinggi. Kalau proton nak masuk pasaran eropah misalnya kena la ikut spek n piawaian yg tinggi tu. Negara kita nie masih ditahap negara membangun, KDNK nya pun tak setinggi mana lagi. Rata2 masyaraktnya x mampu utk menmpung kos dgn kualiti sebegitu. Lain la kalau dasar automatif kita guna sistem regime. Standard piawaian kereta2 kat M’sia nak high standard, dah tentu proton n sumer pengeluar akan ikut spesifikasi mcm tu. Tapi rakyat mampu ker? …
    Dah la.. kalau citer bab2 nie mmg tak de kesudahannya… senang citer, kalau mampu beli kereta import yg high kualiti dgn harga yg sehebat harganya, beli la x sapa larang. Kalau nak beli kereta tempatan dgn kualiti yg lagi ok, beli la yg full spec cuma mahal sket ar … Kat negara lain tu kadang2 harga kereta murah tapi kos sara hidup tinggi…pun tak de maknanya…
    Apa2 pun setuju kalau proton perlu melihat standard kualiti tanpa kompromi. Bersesuaian la dengan harga gak kn? hehe ..

    my 2 cents.

    cheers!

  45. razwan berkata:

    Kalau harga proton kat saudi murah. Berapa pulak harga kos kereta proton yang hantar ke arab saudi tu? Peduli apa aku dengan dasar ekonomi ke dasar automotif ke, tapi berapa harga kos proton jual kat sana (termasuk kos pengangkutan & cukai eksport kastam)?

    Biasalah bro setiap benda tak ada yang perfect. Even dalam diri kita pun pun ada yang +ve & -ve. Benda pun macam tu jugak ada kelebihan & kekurangannya.

    Tapi kalau yang -ve pun kita pertahankan apa kejadahnya? Kalau macam tu sampai bila2 kita dok tang tu je lah.

    Apapun itu pandangan peribadi aku, pengguna exora jugak.

  46. azhar70 berkata:

    Macam saya bgtau sebelum ni la, kalau rasa mahal n kualiti tak bagus, takyah beli. Belilah mpv lain. Proton takde paksa sapa2pun beli kete dia. Kete dia, duit kita. So, kalau rasa tak berbaloi, takyah beli. Rasanya semua bergantung kepada kemampuan masing2. Jgn harap sangat kita dpt beli brg yg baik dan kualiti yg bagus dgn harga yg murah. Kalau rasa harga tempat lain murah, pegi je beli kat sana. Jangan kata kete proton, kete lain pun murah gak kat saudi tu.

  47. joliloli berkata:

    bero-bero sekalian silakan banyakkan menbacakan laman sesawang dr luar negara…

    thailand
    http://www.bangkokpost.com/auto/autoreview/33153/people-s-mpv

    singapore
    http://www.sgcarmart.com/news/review.php?AID=153

  48. fauzan berkata:

    hehe…makin hangat topik nie🙂
    sekadar study case ; petroleum di malaysia adalah yg paling berkualiti sbb kandungan sulfur nya yg rendah. Petroleum nie bleh menampung kegunaan seluruh M’sia utk tempoh jangka yg panjang. Tapi nape kita masih perlu import petroleum dari luar yg lebih murah kualitinya tapi acceptable utk kegunaan rakyatnya dan petroleum yang kita ada lebih utk tujuan eksport dgn harga jualan yg tinggi? …korang jawab ar soalan SPM nie..🙂

    Nanti jawapan2 klise mesti kata; Nape rakyat diberi yg x berkualti tapi yg ekspot bukan main kualiti? Kn?
    Bagi negara kaya n maju, tentu diorang pentingkan kualiti n standard walau berapa pun harganya (mahal). Sbb diorang bleh bayar n beli. – Konsep ekonomi ; penawaran/ permintaan. Negara brtambah sumber pendapatan🙂
    Bagi negara membangun n tak berapa nak maju lagi nie, kang bagi lebih2 kualiti tak mampu plak nak beli dgn harga tu. Camtu tu perumpamaannya..
    Apa2 pun pasal harga murah di negara luar tu, bila business, tentu diorang da buat kajian,selidik, ada strategi pasaran dan lain2.
    Sama gak kalau korang berniaga kat tempat baru atau baru bukak cawangan kedai baru. Salah satu cara strategi nak tarik pelanggan mesti ar jual barang tu murah2 dulu kn? Walau pun untugnya sedikit tapi utk jgkamasa panjang? Ada ke kedai yg tak tahu dari mana datang tiba2 jual barang dgn harga mahal2. Dah sah2 kedai tu nanti lingkup!
    Cam tu ar gak dgn proton kot. Pasaran Asia Barat adalah fokus baru utk bertapak. Selepas nie Asia Selatan (India dll) plak. …. Cam nie lah… kalau rakyat m’sia tak puas hati dgn harga luar n dalam negara yg berbeza, tak yah la beli proton, beli jer yg import kalau rasa yg import tu lebih murah, lebih baik kualitinya. setiap negara iklim ekonomi n sosialnya berbeza, lain padang lain belalang bro. Ada banyak faktor kenapa harga2 brg berbeza2 kat setiap negara bukan semudah convert matawang sahaja…

    my 2 cents!

    cheers!

  49. zaxk berkata:

    betul to fauzan.. 100%

  50. zaxk berkata:

    sapa tu cakap exora murah kat thailand.. berdasarkan artikel yg diberi link diatans.. exora highland di thailand hampir RM 86 k !

  51. zaxk berkata:

    err hi-line… silap taip.. hihi

  52. razwan berkata:

    Takpalah kalau korang rasa boleh terima (kualiti proton lebih baik & harga murah) ni aku hormati pandangan korang.

    Tapi aku pemilik exora jugak (bukan mewakili semua ye) tetap tak boleh terima benda ni.

    Kita tak boleh cakap kalau nak murah beli kat saudi la bla.. bla.. Kita kena ingat itu produk kita.

    Macam fauzan cakap tu, kalau nak bisnes nasi lemak masa nak perkenal jual murah2 kat orang asing. Tapi keluarga, saudara mara kena beli mahal sebab nak cover cost. Lepas tu anak pula tanya “mak kenapa nasi lemak ni mahal tak sama macam org arab tu beli? dahtu lauk macam2 ada”.
    Lepas tu mak dia pun jawab, “kalau ko nak murah pegi beli kat pakcik arab tu.” Padahal nasi lemak tu mak dia yang buat.

    Itu persepsi aku je. Cuma aku terkilan sbb aku ingat sejak DSZ ambilalih dah tak ada isu spec berbeza macam zaman TM dulu. Kalau aku dapat artikel ni awal memang aku tak beli exora, seriously. Sbb dah terbeli aku pakai jugak walaupun ada beberapa minor problem yang aku tak puas hati semata2 nak support proton generasi baru.

  53. fauzan berkata:

    mmm… kalau versi saya, sepatutnya mak tu akan cakap; “…Nak, kita org susah, kita berniaga nasi lemak nie utk sara ekonomi kita. Kita jual murah kat org kaya tu dgn harapan diorang suka nasi lemak mak nie, manakan tahu bila dah lama jadi regular customer mak nanti, mak akan up kan la harga nasi lemak tu… masa tu tentu diorang dah tak kisah kn kalau mak letak berapa pun harganya? Kan nasi lemak mak sedap!… hehe.. gurau jer:)
    Aku rasa isu cover cost tu hanya lah persepsi jer. Tapi tak kisah la kalau ada yg percaya benda tu seperti itu. Dalam business, saya rasa mana2 company akan buat perkara yg sama.

    “..aku ingat sejak DSZ ambilalih dah tak ada isu spec berbeza macam zaman TM dulu…”
    – biar betul statment nie, Tun Dr. Mahathir (penasihat proton) pernah bagi tau seawal dulu masa saga masuk pasaran eropah (zaman TM), lebih 200 part modifikasi utk memenuhi spec standard eropah (Britain). Maksudnya spec kat M’sia n di sana pun masa tu berbeza gak kn?

    Nasihat saya kat bro Razwan, kalau dah rasa menyesal terbeli exora tu, baik ko redha jer la, terima seadanya n bergembira… kegunaan ko sekeluarga dan anak2. Moga2 kesenangan/kemudahan yg sikit nie ada berkatnya kn? Tapi kalau tak bleh terima nasihat nie. Tak pe… lupa kan sahaja…

    my 2 cents!

    salam n cheers!

  54. Prismo berkata:

    Bukan mcm tu maksud bro fauzan la bro razwan… tak semestinya kalo Proton jual murah ataupun spec berbeza sikit untuk eksport market, kita dianak tirikan… itu cuma adalah strategi untuk mengukuhkan jualan produk di market tersebut sebab brand Proton belum establish lagi kat market tu.. misalannya, kalo ada org siam beli kerana harga berbaloi dan rasa sedap je dia bawak.. mesti persepsi dia ttg proton akan berubah dan mesti dia rekemen kat kwn2 nya yg lain (mana ada org kutuk keta dia sendiri)… kan secara tidak langsung Proton akan dpt free advertise… kalo jual harga mahal gila2, setiap hari memekak advertise dlm TV dan radio pun belum tentu org nak beli… sebab target utama Proton disetiap market baru adalah untuk capture market sharing… lagi besar % lagi bagus, bukan setakat untung jual kereta je, permintaan untuk sparepart pun melambung…

    cerita ttg nasi lemak, walaupun jual dgn harga yg agak murah tapi kalo dah tak sedap ataupun tak memenuhi selera, tobatlah org nak beli lagi.. betul tak? pak arab mesti nak nasik lemak version lain sebab selera tak sama… sama gak dgn Proton, lain padang lain belalang, lain lubuk lain ikan dan lain tempat lain org… kat SG diaorg mintak seat, steering wheel dan gear stick balut dgn leather sebab mmg selera org2 SG suka dgn benda2 mcm tu… mcm market indo, mereka lebih gemar MPV, thai lebih kepada pickup dan org malaysia lebih gemarkan sedan… just my 20 sen…🙂

  55. Prismo berkata:

    Bro razwan, xder isu kualiti eksport dan domestik berbeza… pernah dulu Proton zaman TM diaorg jual mahal Waja kat SG dan UK… BMW Asia kononnya.. kena gelak abis sebab diaorg kata, kualiti CRAP… cheap plastick untuk wat dashboard dan sebagainya… letak spec/accessories lebih pun kurang dpt sambutan… kat Mesir pulak, Gen2 mmg byk peminat tapi disebabkan oleh kualiti plastik untuk interior kurang bagus, pun diaorg tak nak beli walaupun lebih murah berbanding Jazz (zaman TM jugak ni).. sekarang ni, sejak DSZ jadi CEO, Gen2 kat mesir diganti, walaupun menggunakan model Gen2 cps, tapi mereka cuma dpt enjin CamPro IAFM kalo tak silap aku… pendek kata, upgrade Gen2 untuk mesir cuma pada interior, Campro IAFM dan mestilah power window….

  56. zaxk berkata:

    Gen2 kat mesir lebih kurang macam kat mesia je.. .. cuma yg kata interiior CPS tu .. sebenarya depa buat sendiri kat kedai Ah Beng arab… leh check kat forum dan facebook depa.

  57. pidod berkata:

    semuanya terletak pada pengguna sendiri…kalau ramai yang mampu dan banyak duit…mmg proton terpakse bersaing dengan pengeluar lain untuk mengeluarkan kereta yang setanding..

  58. ahmad berkata:

    Tak payah la bising2. Itu strategi proton nak tembusi pasaran luar. Kat mesir tu pun mungkin ada perjanjian antara kerajaan malaysia untuk tambah kuota haji ke.
    Jadi kalau korang tak puas hati jual balik proton korang pakai kereta import.

  59. ad berkata:

    erm..panas tol….mcm ni la..klo stakat nak dgr mulut2 kat luar tu baik xpayah..klo leh mntk penjelasan dr pihak proton atau DSZ terus..manatau ada seswatu yg kite xnmpk..kdg2 bende ni mainan basher2 pon leh jd jugak..bende yg xbtol diorg sebarkan smpai merosakkan pemikiran kita..kepada pemilik exora..xperlu menyesal..anda dah dpt produk yg baik..selesa..berbanding produk lain yg lain xsedap bawak tp harga mahal..

  60. Abu Amir berkata:

    Kenapa jualan perodua lebih tinggi dari proton di Malaysia ? Adakah kereta perodua telalu berkualiti ? Sebenarnya pengguna telah bosan dgn isu kualiti proton & SC proton servis yg teruk. Ramai pembeli yg merunggut & tidak puashati kerana terpaksa berulang alik ke SC. SC perodua jauh lebih baik servisnya dan kereta perodua kurang masalah kualiti.

    Proton sepatutnya mempunyai data-data tentang masalah setiap kerosakan samada major/minor dari setiap SC utk kajian & penyelesaian. Proton sediakan laman web utk feedback dari pembeli dan bersikap terbuka terhadap sebarang komen. Masalah pembeli dalam negara pun masih tak selesai bagaimana kalau di ekspot?

    Untuk model terkini savvy, persona & exora dari segi kukuh & keselamatan lebih baik dari kereta perodua, tapi dari segi kualiti & jimat minyak perodua lebih baik. Kebanyakan pembeli tak mahu pening kepala lepas beli kereta baru sekurang-kurangnya 5 tahun pertama.

  61. osman berkata:

    ahmad, bukan tak mahu jual exora ni. Tapi kena tambah duit lagi kalau jual. Kalau ada orang sambung bayar oklah. Siapa nak beli exora saya, baru 6 bulan, saya dah bayar muka 10 ribu. Siapa nak sambung bayar (HLine). Bagi saya 2 ribu cukup. kalau berminat boleh email saya osman_ahmad@yahoo.com

  62. fauzan berkata:

    Jualan perodua lebih tinggi sebab pasaran kereta compact mmg mendapat sambutan di m’sia sebab harganya murah, tak de ‘boot’ jadi ringan n sudah tentu lah jimat minyak. Tak dinafikan perodua mmpunyai service jualan yg baik. Mgkin itu fokusnya, bila bahagian design, pembagunan n rekabentuk model diorang tak payah pening kepala sebab dah tolak jer kat daihatsu n toyota. Berbanding proton yg kena all out dari A-Z. Tapi service jualan proton pun dah ada improvement dari masa ke semasa.
    Dari segi kualiti kalau diambil kira perkembangan semasa proton, kualiti bertambah2 baik. Boleh kot buat perbandingan cth; gen2 2006 dgn gen2 CPS, atau persona 2007 dgn persona elegance. Perodua pun gitu gak…
    Cuma, apa2 pun perbandingan perlu la dibuat ‘apple to apple’ . Tak patut la bandingkan penjimatan minyak kereta compact dgn kereta sedan kn?

    cheers!

  63. ad berkata:

    bab2 SC ni sy xtau..mana2 pon sama..even sc honda pon prob (masalah dr member sy) sy sbg pengguna kete kluaran perodua sendri berpengalaman di sc..mcmana teruknya servis diorg..kerja cincai2..maklumla..kete kancil je..smbil lewa je wat tp klo kete mahal2 mcm myv ke alza ke ok lak diorg nye servis..tu belum lg pengalaman kete member sy..
    sy xde pengalaman ngan sc proton..myb nex car coz dah bosan ngan p2.kdg2 kite dgr dari mulut ke mulut je..crite yg 1inci jd 10inci..mcm tu la kebiasaanya..
    sy xde masalah pkai kete perodua coz seswai ngan budjet sy..myk pon jimat..tp myb nnti proton will b my nex car..
    so kpd bro2 kat atas ni sume.rilex yer..jgn terburu2 mrhkan proton.ade seswatu yg kite x tau.hope penjalasan dr proton supaya kite x salah membuat sebarang andaian

  64. zaxk berkata:

    Cik osman solat istikharah tak masa nak putuskan beli exora? cik osman baca doa Ruqyah (doa macam doa ketika baru menikah dibaca sambil pegang ubun2 isteri atau binatang atau juga kendaraan) tak ketika mula dapat exora? Cik Osman pernah bersyukur tak apabila dah ditaqdirkan beli exora? Cik Osman pernah terpikir tak orang lain yg tak punyai kenderaan dan makanan serta tempat tinggal? adakah CIk osman merasakan CIk osmanlah orang yang paling malang di dunia ini? fikirkanlah.

  65. Automotive_Critics berkata:

    Kalau tgk dari gambar2 tu memang Proton nampak lebihkan market luar dari Malaysia. Leather wrapping untuk steering dan gear lever contohnye. Mungkin Proton tak mahu masalah yang berlaku kat pasaran tempatan seperti steering cepat menjadi kusam dan pudar (akibat penggunaan material yang murah dan keras) berlaku di luar negara yang mana akan meruntuhkan imej mereka. Lihat sahaja setiap steering waja, gen2, persona, No plet baru2 lagi tapi sudah kusam. Kenapa susah bagi Proton nak standardize kan pasal isu spec remeh temeh contohnye bab steering wrapping nie? Kosnye bukanlah terlalu mahal iaitu RM100 ke RM150 jika dibuat di luar.

    Proton juga mensubsidi interest pinjaman selama 5 tahun untuk customer diluar negara macam Toyota buat kat market US sebab isu recall mereka susah nak jual kereta. Ini bermakna jika pembeli membuat loan selama 5 tahun, maka mereka tak perlu membayar interest bank. Jadi macamana bank dapat profit? Sudah pasti ianya dibayar oleh pihak Proton dengan untung yang dia dapat dari pasaran domestik yang lebih rendah specnyer dan tinggi interest pinjamannya. Lihat link di bawah untuk lanjutan.

    http://www.nationmultimedia.com/home/2010/03/26/business/Success-in-the-air-ahead-of-Bangkok-International–30125607.html

    Kita seharusnye tidak menyokong secara membuta tuli Proton walaupun atas dasar patriotik. Pengguna berhak untuk dapatkan ape yang terbaik untuk ape yang dibelanjakn lebih-lebih di Malaysia yang harga keretanye tidak setanding dengan purata pendapatan rakyatnye. fikir-fikirkanlah.

  66. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 6 April 2010 2:08 pm

    Komen Encik ini ade betulnye tetapi kat Malaysia nie faktanyer tak banyak pilihan kerana harga kereta jenama lain terlalu mahal. Kebanyakan kita hanya layak untuk beli kereta Proton atau Perodua sahaja. Perodua pulak walaupun takde development cost masih jual kereta terlalu mahal macam buat dari A to Z. Cthnye Alza. Di Jepun highest spec denagn 6 airbags dijual pada RM56K. Tiba di sini macam harga melambung dengan 2 air bags maksimum.

    Jika kata bab bersyukur, kenapa kita tak kata kepada Proton dan staff nyer? Tak bersyukurkah setelah diberi perlindungan harga oleh kerajaan yang tidak lansung memaksa rakyat membeli kereta nasional dengan masih memberi kualiti yang rendah tanpa ade rasa bersalah? Cth belum ade statement memohon maaf dari Proton pasal pwr window problem dan door handle patah(belum lagi isu-isu yang lain) dari Proton selama nie? Apakah tiada rasa berdosa kepada pembeli? Ingat dosa dengan maha pencipta boleh selesai jika Dia memaafkan tetapi dosa dengan manusia tak selesai kalau tak minta maaf.

  67. zaxk berkata:

    nampaknya cik automotive critic tak baca apa yg org tuils kat atas.. berapa kali nak ulang.. malas membaca ka? komen rajin… membaca malas

  68. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 6 April 2010 9:38 pm

    Sorilah mungkin saya tak baca komen2 sebab terlalu banyak tapi jika sedara mengatakan dalam bab bersyukur memang lah baik dan mematikan segala perbincangan yang sedang berjalan. Orang yang komen begitu mungkin dia rasa dinafikan hak untuk dapat produk yang lebih baik kerana capaian harga yang hampir mustahil. Dia rasa dizalimi. Ini bahaya kerana doa orang yang dizalimi tiada hijab dengan maha pencipta. Masih banyak yang kata kalau tak nak Proton beli je kereta luar. Perlu diingat sini dengan harga yang begitu mahal, seorang mungkin mengorbankan lebih masa semata-mata untuk dapat income lebih yang secara tak lansung mengurangkan masa untuk beribadah dan anak-anak. Ini juga akan menyebabkan dia zalim kepada maha pencipta. Fikirkanlah, jangan lihat sebelah pihak sahaja.

  69. Prismo berkata:

    Auto critic, byk gak org2 kaya yg mampu beli keta import mewah sampai beberapa bijik tetapi masih jugak mengorbankan masa beribadah dan masa untuk family semata-mata untuk memenuhi tuntuntan hawa nafsunya seperti bermain golf disiang hari dan pegi enjoy mlm hari.. paling menyedihkan aku lihat byk anak2 org kaya ni pun kaki clubbing, kepit sundal sana sini tak ingat dosa… ayah pulak x pernah tanya mana anak pegi, tapi terus menerus menyalurkan duit kepada anak untuk buat maksiat… sebelum mati tulis wasiat turunkan harta kononnya nak bagi anak senang bila dah mati tapi, anak pulak teruskan buat maksiat.. bertambah panjanglah dosa bapak kerana anak2 wat mcm tu… tulah siapa suruh tak tegur perbuatan anak semasa hayatnya… sampai kelubang kuburlah dosa anak2 yg ditanggung oleh ayah yg sedemikian… bagus gak cukai keta import letak tinggi2… dpt gak amik duit diaorg ni untuk salurkan kepada mereka yg memerlukan sebab kebanyakkan org2 kaya ni tak pernah bayar zakat…

    lagipun, kalo cukai keta import rendah pun belum tentu semua org2 malaysia ni mampu beli keta… kalo semua mampu, masakan kancil 660 laku mcm pisang goreng panas… byk gak org cuba apply loan keta 35k keatas tak lepas… Di indon… Toyota pun CKD, buatan tempatan dan meterial pun local tapi harga masih melambung walaupun cukai keta import rendah.. ingatkan pemasangan tempatan dan cukai rendah boleh bantu rakyat senang beli keta… tapi masih byk yg merungut harga keta mahal… ingatkan harga Avanza boleh jadi RM30k… tapi masih gak atas RM50k… Vios pun agak mahal kat indon… kat malaysia kononnya cukai import 100% (bak kata org) penyebab harga cecah RM70k.. tolak cukai boleh dpt harga RM35k… tapi kenapa lak Vios CKD indon, jual kat indon tak dpt RM35k? mmg si toyoda tu cekik darah.. kalo Camry RM88k+cukai yg setara dgn keta proton, belum tentu byk org berpendapatan rendah dan menengah mampu beli… bayar loan keta RM50k pun byk yang sangkut dan termengah mengah nak habiskan…

  70. Prismo berkata:

    err… bro prodas takder komen ke???🙂

  71. knoxx berkata:

    Sudah-sudahlah tue, nanti meletus perang dunia ke 3 pulak dalam blog nie.. senang citer kalu nak spec, interior & exterior tiptop.. korang tunggu je versi “Special Edition”, “Facelift” dan “Limited edition”. Puas hatilah.. aku tau sebab aku guna SAGA SE, bila masuk & bawa kereta tue cam bawa kereta import je.. tetapi selalu bab2 kereta ni “Subjektif” maksudnya kalu seorang suka ada juga yang tak suka, dan sebaliknya.. sebab ianya pendapat umum, kita yang banyak komen kat sini (termasuk aku) bukannya expert automotive & pakar ekonomi permotoran. jadi berpada -padalah buat komen..

  72. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 7 April 2010 12:43 am
    “kalo Camry RM88k+cukai yg setara dgn keta proton, belum tentu byk org berpendapatan rendah dan menengah mampu beli… bayar loan keta RM50k pun byk yang sangkut dan termengah mengah nak habiskan…”

    Janganla buat telahan je. Buatlah matematik sikit. Ok camry 140K harga sekarang mungkin orang yang pendapatan rm5k keeatas mampu beli. bila jadi RM88k, orang yang pendapatan rm3K pun mampu beli. Tidakkah bilangan yang mampu beli camry bertambah? Tak betul? Rm50k mengah pasal lain la dah pandai buat loan kenalah lah berdisiplin.

    Bab harga Vios tu cuba check Belta kat Japan berapa harga dan bandingkan harganye dekat Indon, Thai and Malaysia. Buat study sikit la bro.

  73. ahmad70's berkata:

    Apalah korang ni. Kalau proton buat benda salah korang kata betul. Kalau orang dah bagi bukti korang pusing2. Apa korang dapat dari proton, komisyen ke? Atau blog ni penuh dengan salesman proton?

    Apa yang en automotivecritics cakap memang betul. Takkan la benda betul pun korang kata salah? Benda salah pun korang kata betul.

    Terima la pendapat orang lain sama, jangan rasa kita betul. Setiap sesuatu ada baik & buruknya. Macam proton jugak, ada benda baik & buruk jugak. Kalau benda buruk pun korang pertahankan sampai bila proton nak maju, takkan nak tunggu sampai 30 ke 40 tahun lagi.

  74. zaxk berkata:

    suara2 yg sama telah bergaung di KDI… aku rasa orang2 yg sama gak.. hahaha.. ini bukan masaalah terima atau tak terima pendapat… tapi nampak sangat perasaan dengki dan musuh kepada pembangunan industri negara .. orang2 ini hanya mau hidup senang.. kalau boleh mau semuanya murah dan mudah dan perfect segalanya . mreka ini tak kisah kalau industi negara rosak lingkup asalkan depa dapat apa yg mereka mau dgn mudah dan tanpa pilikir panjang tentang masa depan negara dan generasi malaysia di masa depan… sudahlah2 tu…

  75. ahmad70's berkata:

    Sudah-sudah la salesman proton, tak perlu backup lebih-lebih. Kalau ok orang beli, kalau tak ok orang tak beli. Duit masing-masing.
    Tak payah la mencanang-canang ke merata tempat kata proton terbaik etc.
    Tapi yang paling lawak ada ke suruh orang kita yang tak puashati harga proton mahai, kualiti tak elok pi beli kat mesir.. akai ada ka? Dah tu siap ada kedai ahbeng boleh bikin dashboard kat sana? Berbaloi ke kedai accesories kat sana nak buat mould gen2 @ pesona kalau kat jalan ada berapa puluh unit je?
    Ha.. ha.. lawak abad ini..
    Mmm.. KDI tu apa? Kementerian Dalam Industri ke? Link please..

  76. azhar70 berkata:

    Sdr ahmad. Saya bukanlah salesman proton. Tp sbb apa kita duk mengagung2kan kete tempat lain murah? Bukan setakat proton, tp merc, bmw, toyota etc pun murah jugak kat sana. So, kalau rasa kete kat m’sia ni mahal, takyah pakai kete,selamat duit tu, pakai basikal je. Dah tau kete kat m’sia mahal tp kenapa beli jugak? Dah takde pilihan? sapa cakap, tak beli kete jugak merupakan satu pilihan. tolonglah, jangan ingat akai kita je baguih, tapi cuba pikir betui2 dulu. Mcm saya ada ckp seblom ni, kalau rasa kete proton mahal, takyah beli. Belilah honda ke, toyota ke, nissan ke atau kete2 import lain yg lenih ‘murah’ tu…

  77. azhar70 berkata:

    Sdr ahmad. Saya bukanlah salesman proton. Tp sbb apa kita duk mengagung2kan kete tempat lain murah? Bukan setakat proton, tp merc, bmw, toyota etc pun murah jugak kat sana. So, kalau rasa kete kat m’sia ni mahal, takyah pakai kete,selamat duit tu, pakai basikal je. Dah tau kete kat m’sia mahal tp kenapa beli jugak? Dah takde pilihan? sapa cakap, tak beli kete jugak merupakan satu pilihan. tolonglah, jangan ingat akai kita je baguih, tapi cuba pikir betui2 dulu. Mcm saya ada ckp seblom ni, kalau rasa kete proton mahal, takyah beli. Belilah honda ke, toyota ke, nissan ke atau kete2 import lain yg lebih ‘murah’ tu…

  78. sapa2 sajo berkata:

    Buat Cik Osman,
    fikirlah dulu sebelum bertindak. Sebab dah beli Exora rasa rugi kalau nak jual suruh org smbg bayar. Bayar d/p rm10 k tp mintak rm2 k jer. tu bllm kira insuran yg dah dbayar. Ttg kualiti tu boleh upgrade. Byk kedai Ah beng pandai. nak bg sesenyap macam Lexus pun boleh. Cuma RM la kena byk. Tapi rasa tak da sampai rm 5 k. Kalau nak kata engine tak power, dah ada kedai ah beng berani buat turbo untuk Exora. Tapi kena tanggunglah kalau habis warranty. Masa ambik Exora dulu mesti dah survey kereta2 lain kan. So anggaplah jika itu yg kita pilih, itulah rezeki kita. Kalau masa tu kita takdir pilih kereta import pun. Anggaplah tu rezeki kita. Pasal rosak tu kan ada warranty mana2 kereta pun. Manfaatkan warranty. Rajin2 g servis. Rajin2 masuk forum kelab kereta tinjau masalah kereta dan solutionnyer. Saya tak guna Exora tapi MPV jenama lain tapi saya rasa Exora adalah satu pilihan baik bg keluarga berpendapatan sederhana.

    Automatif Critics,
    betullah di Jepun, di USA, di China, di UK, di Jerman, di Arab Saudi, di Brunei. Dimana lagi yer. Kita mampu dpt kereta import dengan harga yang jauh2 lebih murah banding Proton. contoh mudah Volkswagen Golf GTI x sampai 1/2 harga di Malaysia dimana bawah RM 100 K. BMW 5 Series just RM 90 K pas convert ke matawang kita. Toyota Wish dalam RM 50 K di Jepun. Even Hyundai, Kia, Volkswagen masih murah bukan di negara sendiri spt di Arab Saudii, China dan USA. Camry dan Accord di Arab Saudi dan China misalnya boleh dibeli denga harga Proton Waja. Grand Livina hanya RM 40 K. Malah di China skrg ni berlumba2 jenama BMW dan Merc memanjangkan kereta masing2. Mksd saya BMW 5 series dipanjang jd mcm 7 series tp dikenali sbg 5 series degan harga kekal pada harga 5 series. Itu cara mereka nak capture market terbesar di dunia pada masa ini.Jadi langkah yg sama diambil Proton dgn memperkenal lain2 spec di lain2 negara. Kita harus bg Proton sekali lagi peluang walaupun mungkin sudah lama kita memberi Proton peluang kira2 25 tahun. Sewajarnya kita menyokong usaha Proton untuk menjual kereta di luar negara dengan spesifikasi yang lebih baik. Bagi saya itu cara marketing yg betul walaupun rakyat tempatan terpaksa tanggung kos Proton di overseas. Tapi brp sgt Proton jual di overseas. So saya rasa secara avaragenya rakyat yang beli Proton tanggung tak sampai RM 1 RIBU untuk support Proton di luar negara. Apa hasilnya? itulah yang harus kita tanya. Dengan cara ni secara tak langsung walaupun mungkin tpaksa tanggung rugi, tapi dlm masa 2-3 tahun insyaallah Proton akan mampu menngkatkan syer nye dalam pasaran2 negara tersebut. Bila da capture lebih 10% pasaran negara tersebut, itulah masa terbaik untuk Proton naikkan harganya secara perlahan2. Dan bila sampai waktunya dimana masing2 operasi Proton luar negara mampu capture 10% , sudah tentu waktu itu sumbangan export dah sumbang lebih 50% pendapatan Proton dan mungkin 70% pendaopatan Proton. sudah tentu ketika itu pengeluaran Proton setahun adalah antara 700, 000 – 800, 000 setahun iaitu 3 – 4 kali berbanding skrg. Sudah tentu masa tersebut kita mampu dpt beli Proton dengan harga jauh lebih murah dan mungkin semurah 1/2 harga skrg dengan spesifikasi yg sama. Itu sebab saya sokong tindakan DSZ ni. Saya doakan Proton kukuh di luar negara walaupun untuk bina jenama kukuh, kita perlu kerugian sedikit skrg. x apa biar rugi sedikit asal ke depan kita jd antara jenama Global. Masuk dalam list 25 Global pun dah ok.

  79. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 7 April 2010 4:05 am

    Akal ade fikirlah industri lain. Industri kereta dah terlalu jauh ketinggalan dan perlukan investment yang terlalu besar disamping kos operasi yang tinggi. Contohi taiwan, ambil alih laptop bisnes. Kan bagus.

  80. sapa2 sajo berkata:

    yang tu kan kita ada MIMOS. tapi MIMOS tak brp menjadi. Tapi FTEC ok sikit hampir2 setaraf ngan jenama lain dr luar

  81. fauzan berkata:

    mmm… lots of bashers dah mai sini… interesting🙂
    mmm…. semudah itu ye nak compare harga dari kaca mata pembeli tapi dari kaca mata business tak semudah itu la, lebih2 lagi dalam persekitaran global. Kalau barang lain selain kereta tak pula nak dirungutkan kn?
    Pengguna ada hak utk membeli, yg mampu beli yg murah atau mahal beli la, brg import ke local ker. The choice is yours. Cuma ada sindrome bila membeli yg murah brg local, tak dapat terima hakikat yg murah itu standard kualitinya cuma acceptable. Bila cakap pasal local product jer, nak murah. Abis tu nak suruh proton turunkan harga tak yah dapat untung buat kerja amal jer sampai lingkup? Janji korang dapat apa yg korang nak?…waaa… so ‘jual ikan’ la rakyat mcm nie…

    Dah saya kata, isu ie mmg xde kesudahannya. Konsepnya senang jer, kalau rasa mahal, x yah beli. Pegi beli yg import kalau rasa yg import tu ‘murah’.

    from ahmad 70’s ; “..Tak payah la mencanang-canang ke merata tempat kata proton terbaik etc.
    Tapi yang paling lawak ada ke suruh orang kita yang tak puashati harga proton mahai, kualiti tak elok pi beli kat mesir.. akai ada ka? ..”
    > hehe.. sapa kata proton terbaik? Ko ker? persepsi ko kot atau khayalan ko jer nie? Cuma perkembangan Proton skarang ada improvemment itu jer selepas 25 tahun dlm arena automatif. hehe..ko pun buat lawak ar bro… itu ayat cynical (perli/sinis) la bro. Mmg saya tahu orang bijak x kn buat mcm tu punya. Itu pun tak dpt tangkap ker mesej cam tu? …
    adduuhh… KDI pun x tau ker? Ayat mcm dah lagak otai kat blog automotif…KDI tu blog automatif – Kereta Dot Info ; online car magazine gak… perrgghh..

    from Automotive_Critics
    “…Dia rasa dizalimi. Ini bahaya kerana doa orang yang dizalimi tiada hijab dengan maha pencipta. ..”
    > mmm… kutuk2, buat cerita yg belum tentu benarnya, spekulatif, dengar dari org sahaja dll n berselindung atas nama nak memajukan proton tak pe kn? Kalau bagi pihak proton n warganya rasa segelintir pengguna nie menzalimi n menganiayanya pun x pe la kan? Bro, sumer nie adalah atas nama niet. Niat kena ikhlas. Allah Maha Pengasih n Maha Mengetahui.

    Saya bukan org proton, kereta proton pun tak de lagi dlm hidup saya. Tapi kdg2 terpanggil utk betulkan persepsi n kesian bila hasil usaha anak tempatan tapi dipandang rendah n tidak dihargai oleh bangsa sendiri. Mgkin kurang bersyukur kot. Jauh berbeza dgn masyarakat lain spt jepun n korea. Mereka cukup bangga dgn produk mereka sendiri walau pada mulanya dulu banyak gak kelemahan. Tapi diorg memberikan sokongan moral yg baik. Saya x la menyokong membuta tuli, setiap perkembangan n persekitarannya saya ikuti. So saya tahu/faham apa yg saya ckp. Ada kelemahan pada proton pun ada gak saya komen..tapi kadang2 terfikir gak bila org lain ‘komen’ tu, niatnya di mana? … Hanya Allah yg tahu dan hanya Allah saja yg berhak memberi ganjaran n balasan di atas segala sesuatu…

    salam n cheers!

  82. mat berkata:

    mr ahmad70, kalu xda cukai kenderaan dalam negara nih, mcmmana malaysia nak jana ekonomi negara,memandangkan ramai pakar2 ekonomi dalam malaysia ni, so nak tau jugak,kalu xda cukai pada kenderaan n pada kete prton sendiri mahupun perodua, katakanlah jumlah cukai yg berkutip 1 billion, so dari mana lagi kita bleh duit tuh? tarik subsidi minyak atau tarik sume subsidi makanan atau naikkan roadtax, atau hospital kerajaan bayar mcm swasta atau sekolah bayar yuran mcm swasta,atau universiti awam byr macm swasta? saya di fahamkan di universiti sebagai cntih um, bayaran satu semester antara1-2k, tetapi cost sebenar adalah 9-12 k satu semester dimana kerajaan telah subsidikan. saya xsokong kerajaan atau mana2 pihak, tapi, mampukah kita membayar yuran anak2 10k satu semester(6 bulan),xtermasuk makan minum dan penginapan.

    cume nak tau gak pakar2 ekonomi macam autocritic n encik ahmad bagi pandangan. saya cadangkan kedua2nya bertanding dalam election nanti, dapat post menteri kewangan,bleh ubah dasar,xda cukai kete n pendapatan. i like it🙂

    gen2 kat malaysia pun ada dashboard colour dualtone, itam n beige. cume org je x perasan. gen2 ada mc1, mc2 n mc3. ada millenium version. cume org xperasan jer. aku penah tengok kat sc. mula2 cnfius gak. ada gak gen2,pkai panel pintu persona,tapi dashboard gen2. sekarang ni sume pakai dashboard persona.

    kalu proton buat lebih ckit untuk marketing,apasalahnya. bukan senang nak penetrate market. kat jepun, org jepun xbising pun honda ada euro spec,lain dari jdm. xcaya,cuba tengok accord europe,mantap,berbanding dengan accord jdm/yg malaysia dapat. ada x depa complain double standard? xda,siap dashboard pakai soft plastic lagi,steering pun lain. dashboard pun lain ikut citarasa europe. kat us pun dia ada jual accura, toyota ada jual scion,tapi ada x jual kat jepun?

    dari saya bukan salesman proton

  83. mat berkata:

    thailand
    http://www.bangkokpost.com/auto/autoreview/33153/people-s-mpv

    singapore
    http://www.sgcarmart.com/news/review.php?AID=153
    ni aku bagi link smula yg jolijoli bagi. cuba depa tengok,diaorang test drive sama jer macam exora kat malaysia,xda beza pun.

  84. kataganti berkata:

    Apapun itulah dunia namanya. Ia tak akan sempurna. Barang apa pun, baik rumah , kerata, alat letrik, mula di beli cantik. Tapi lama kelamaan ia akan buruk dan musnah. Itulah sifat dunia yang sementara. Yang kekal abadi ialah akhirat. Syurga itu kekal abadi. Kereta dalam syurga insyallah sempurna dan sangat hebat. Ia cantik dan makin cantik, tak akan rosak, tak akan buruk, tak akan kotor. Jadi apalah kita nak kejar sangat. Baik kita tumpukan persiapan kita untuk kembali ke akhirat yang kekal abadi. Moga kita dapat masuk syurga Tuhan yang nikmatnya kekal abadi….

  85. azhar70 berkata:

    sgt sokong kataganti. Apa, nak bwk kete masuk kubur ke?hehehe…..
    Mcm ni je senang. kalau rasa xde kualiti tp mahal, takyah beli. Beli yg murah tp kualiti dia superior. Ada ke? Tolonglah berpijak di dunia nyata, berfikir di luar linkungan. Menulis mengikut fakta, bukannya auta. Sapa tak nak beli kete murah tp kualiti superior?Dah gilo ko kompeni kete tu?hmmmm……
    Cuba tgk harga exora 1.6A di s’pore. Bandingkan harga mula2 keluar dgn harga setelah interior diupgrade, hampir S15,000. Tp di m’sia, ada ke kenaikan yg sebegitu?
    Link: http://www.sgcarmart.com/new_cars/acars_pricehistory.php?CarCode=10742&Subcode=1911

  86. azrai berkata:

    Proton memang bezakan kualiti untuk naikkan nama produk proton di luar. Lagipun kemasan kulit macam tu sure kosnya lebih, tapi sales di negara luar boleh kira dengan jari je jadi kerugian diminumkan. Di Malaysia proton sales tinggi jadi tak boleh la nak rugi bnyak2 dengan macam-macam feature. ini umpama beri impression yang baik untuk produk proton di luar. itu aje.

  87. ahmad70's berkata:

    Ye kita patut bangga guna produk malaysia macam staff proton di tajung malim dan shah alam.. Tengok diorang memang berbangga dengan kereta nasional.. jengah2lah sikit. Mungkin diorang dah cukup bersyukur tu..

    Komen mat
    -bayaran satu semester antara1-2k, tetapi cost sebenar adalah 9-12 k satu semester dimana kerajaan telah subsidikan. saya xsokong kerajaan atau mana2 pihak, tapi, mampukah kita membayar yuran anak2 10k satu semester(6 bulan),xtermasuk makan minum dan penginapan.

    Berapa banyak sumbangan proton bpada kerajaan sampai boleh ringankan taraf hidup kita? Ataupun berapa banyak sumbangan cukai kereta yang dapat meringankan beban kerajaan berbanding cukai lain? Rasanya cukai rokok lagi tinggi kalau kita tengok perolehan kerajaan setiap tahun.

    Kalau ada sesiapa yang umur avg 40 mesti ingat dulu harga alfa romeo, nissan sunny sebelum proton saga launch. Kenapa lepas proton launch harga kena naik lebih tinggi dari proton saga, walhal sebelum tu org makan gaji berpendapatan rendah boleh beli nissan & alfa.

    Kalau kita tengok baru2 ni interest kenderaan luar naik selepas exora keluar kenapa? Mungkin korang boleh share kat sini sebab aku bukannya tau apa2 pasar automotof ni KDI pun aku tak tau macam fauzan cakap..

    Apapun aku cuma berkongsi pendapat.. Terpulang kepada korang nak terima atau tak..

  88. azhar70 berkata:

    Kongsi pendapat takde masalah, tp kalau sampai tahap merendah2 dan melekeh2kan org lain, itu yg kena pikir sebelum menulis apa2. Kalau dah tak setuju dgn kerajaan psl cukai ni, tunggu je pilihanraya nanti. Semua bende yg dibuat pasti ada pro n con. Lgpun apa salahnya pakai kete buatan sendiri. Kalau tak berkenan, beli je kete import. Tak payahlah nak toleh lagi perkara yg dah 25 tahun berlepas. Pahit mcm manapun, kita terpaksa terima hakikat yg zaman tu tak akan muncul lg. Sy pun masih ingat masa saya kecik dulu polis pakai kete alfa romeo, zaman 70an dulu. Tp skrg menteri2 pun hatta perdana menteri pun pakai kete tempatan sbg tanda sokongan kpd industri automotif negara walhal mereka2 yg berjwtan begini dulunya pakai merc sbg kete rasmi. Life must go on. Brg lepas jgn dikenangkan sgt. hiduplah dgn seadanya dan bersyukurlah kpdNya, tentu ada hikmah yg kita tak tau disebaliknya. Apa2pun, ukur baju di badan sendiri, ikut kemampuan, jgn ikut nafsu. Takde hina pun kalau tak pakai kete hebat2 sbb itu bukan ukuran kehebatan sebenar seseorg manusia. saya pasti sume org tahu apa yg saya maksudkan. Kete bukan segala2nya dlm hidup kita, bukan boleh bawak masuk kubur pun hatta stereng sekalipun. So, muhasabahlah diri kita supaya tak termasuk ke dlm golongan yg tak bersyukur….

  89. mat berkata:

    xsilap sayalah, pernah kuar dalam paper dulu proton dah bg hasil dalam bentuk cukai sebanyak 10billion. kira mcm nilah paling senang,cukai kete proton dalam 10k satu unit. proton saga saja telah jual melebihi 1000000 unit. so darablah.xtermasuk cukai kete2 lain. tengok jualan kete dalam malaysia,dalam setahun melebihi 500000 unit. kalau di darabkan dengan 10k sahaja, pun dah taujumlahnya banayak.xkira kete import yg cukainya 30-50k. so,mcmmana?rokok punya cukai lagi tinggi ke kereta???

    sayapun nak kete tanpacukai,tapi memansdangkan ia salah satu dari pedapatan negara,so trime jelah. tahun80an dulu,xsama mcm sekarang. dulu kita xda skolah byk,xda byk lebuhraya,xda byk lrt komuter n bangunanan besar2. so cukuplah dengan pendapatan dulu. dulu buku teks kena bayar,sekarang dah free. dulu xda ptptn,skrg ada.dulu nak dapat biasiswa susah,sekarang dah banyak. dulu unuversiti sikit,sekarang bayak. byk sgt perbezaan sehingga xdapat nak ckp.

  90. mat berkata:

    n xsilap saya, pekerja prtn dah ada 300000 org termasuk salesman n driver n tukang cuci n sebagainya. sapa yg keje dengan proton?org2 kita jugak. tutup prtn,buang 300k org keje. rasa2nya,silap, vios yg 80k skrg jd 120k.sapa taukan🙂

  91. Abu Amir berkata:

    Kita kena berfikiran secara positif, dengan nilai wang yg dimiliki kita inginkan kereta mampu milik & terbaik serta selamat. Proton tidak akan mampu berdiri sendiri di era yg mencabar ini tanpa rakan kongsi luar spt BMW & PSA berkongsi membangunkan engin Prince dll. Kos R & D memang tinggi tapi dgn kerjasama pihak luar ia dapat dikeluarkan dgn harga kompetitif. Banyak sykt luar membuat kerjasama pintar tanpa menjejaskan ekuiti saham majoriti .

    Jangan lakukan spt perodua yg tidak akan sumbangkan apapun teknologi kpd industri auto. Cuma make over dan assembly sahaja jual kat luar negara terhad supaya tak bersaing dgn Toyo & Dai.

    Marketing proton perlu membuat kajian kepuasan pembeli bukan seronok dgn anugerah Best Car of The Year sahaja.

  92. fauzan berkata:

    mmm…. ramai plak ahli ekonomi kat sini yek? hehehe… saja nak meredakan keadaan🙂

    To bro ahmad 70’s, tak yah la guna parameter staff proton tu utk mengukur kesetiaan atau kebanggaan terhadap produk m’sia tu. tak tepat ar…. Ko ingat asal staf proton jer kena pakai kereta proton jugak ker?…. peerrghh… Rasa bangga tu bleh diterjemahkn dlm berbagai cara, cara kita menulis komentar kat sini pun dah boleh menunjukkan sama ada kita bangga atau tak kat produk keluaran negara tu, tak yah gie jauh🙂
    Pasal interest tu ko tanyalah bank apsal kasi tinggi. Ko ingat proton suker ker interest yg tinggi gak dikenakan kat kereta nasional spt proton?

    Yup, betul sprt kata bro Abu Amir tu, Proton perlu ada perkongsian pintar dgn company luar dlm era yg mencabar nie. Cuma kena berhati2 agar perkongsian itu nanti memanfaatkan kedua2 pihak. Rundingan pertama proton VW gagal, nie masuk rundingan kali kedua mcm menampakkan sinar dan hasil pertama dari perkongsian nie adalah model replacement proton perdana yg dijangka keluar Q2 2011 menggunakan platform VW. /harap2 seperti yg dirancangkan.🙂

    mm…. sekarang nie, kualiti dah menjadi perkara subjektif plak, ye lah, Sifu automatif dunia seperti Toyot, Honda dll. pun punyai masalah kualiti pemasangan n defect yg lagi membahayakan pengguna sampai terpaksa recall lagi. Kerajaan US misalnya dah bersedia nak kenakn penalti kat toyota berpuluh juta ringgit sebab lambat bertindak (recall) atau menyembunyikan kecacatan dri pengetahuan umum sebelum kes nie terbongkar bila ada aduan kes. So sedara2 sumer, jangan hanya melihat masalah kualiti tu hanya pada proton sahaja, lihat lah pada ruang dimensi yang lebih luas di luar sana…. nobody is pperfect.

    Teruskan berdiskusi dan berkongsi dengan memberikan komen, pandangan, cadangan, idea yg kritis demi memajukan industri negara. Itulah juga harapan dan aspirasi tuan tanah blog nie:) Mana plak bro prodas nie pergi…hehehe…gurau jer!

    salam n cheers!

  93. ahalimmn berkata:

    Jangan bandingkan harga kereta sahaja. Bandingkan sekali pendapatan mereka..kemudian anda semua bezakan siapa yang lebih mendapat ‘value for money’ untuk setiap sen duit yang dibelanjakan membeli sebuah kereta….Harga kereta PROTON sekarang nie AGAK berpatutan cume Teknologi, features & Safety KETINGGALAN. Alasan yang diberikan adalah untuk mengurangkan KOS..Anda bandingkan Honda Civic, Toyota Altis, Kia Forte, Hyundai Elantra, VW Jetta (sebagai contoh) dengan WAJA…..kereta2 ini kalau mempunyai insentif cukai spt WAJA harganya adalah lebih kurang sama…..tetapi bagaimana pula dengan Teknologi, features & Safety…..(Saya adalah pemilik kereta PROTON dan saya berharap pembuat keputusan di PROTON akan berfikiran seperti saya…akan mengeluarkan kereta yang setanding atau lebih baik dari segi Teknologi, features & safety dgn harga yg minima sebab saya sendiri yang akan memandu & membelinya)..masalah PROTON adalah bagaimana untuk mengeluarkan kereta yang setanding dengan harga yang minima….PROTON bukan takde teknologi atau RnD tetapi PROTON tak cukup volume utk megurangkan kos…..Jadi pada pendapat saya, PROTON perlu keluarkan kereta yang setanding dari segi apapun supaya boleh dijual diseluruh dunia….jangan buat malu kaum je…..kesian tengok spec kereta2 proton kalau nak dibandingkan dgn kereta2 Europe atau US….asyik2 cosmetic atau enhancement jeee…..sesekali buatla gempak sikit…..PROTON BOLEHHHH…….

  94. fauzan berkata:

    betul tu ahalimn, . dan hasilnya tunggu generasi model2 baru proton sprti waja R, pesona R n varian2 EMAS nanti…

    cheers!

  95. ahmad70's berkata:

    Cuha harapan aku pelbagaikan variasi sesaran enjin. Takkan nak sumbat campro 1.6 dgn 1.3 untuk setiap model kereta. Model lain2 enjin sama, kesian kat kereta yang body berat sah2 tork lembab berbanding model2 proton yang pakai enjin sama body ringan.

    Kiranya sekarang tork kereta proton yang paling tinggi saga se 1.6 kot. Kereta proton lain mmg tak boleh celen la..

  96. azhar70 berkata:

    tork kete proton paling tinggi skrg utk 1.6 ialah satria neo r3 lotus racing, 168Nm. Untuk dpt tork yg lebih tinggi dr injin yg sama, mmg ada bbrp cara spt turbo charged, supercharged. Namun bg saya, injin NA paling mudah nak selenggara. Lagipun selain nilai tork yg tinggi, byk lg faktor2 lain yg perlu dipertimbang. Tak guna jugak tork tinggi tp blh dpt pd rpm yg sgt tinggi cthnya 7500rpm sbb kita jrg sgt sampai ke tahap tu. Cthnya kete waja 4g18p, walaupun tork dia tak besar sgt ie 140Nm tp dpt dicapai pd rpm serendah 2900 je. Tp mungkin faktor ppenjimatan kos diambil kira menyebabkan injin2 tu digunakan utk byk jenis model dan ni bukanlah satu perkara yg pelik Honda pun buat camtu gak. cthnya injin 1.5 dia digunakan utk model jazz, freed dan city. Toyota pun sama, injin vios jugak diguna dlm model yaris dan rush. so, rasanya bende ni normal je…

  97. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh mat on 7 April 2010 9:53 am

    tutup je Proton. Kita buat bisnes lain. Bab Vios jadi 120k tu tak masuk akal kot pasal ka negara lain jual lagi murah.

  98. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh mat on 7 April 2010 9:50 am

    Cukai memang kena ade tapi kena la yang munasabah dengan pendapatan negara. Tu pendapatan pada kerajaan. Cuba kira kerugian yang pengguna tanggung. Pwr window waja 4 set katakanlah 800. Kalau ade 250k waja, 800×250000 so 20000000. tu pwr window baru. belum yang lain lagi.

  99. fauzan berkata:

    mmm… tutup jer proton biar salesman pengeluar lain kat sini bleh cari mkn berganda2..cam tu kn? hahaha..gurau… semudah itu yer, penyelesaiannya?

  100. mat berkata:

    vios tuh jadi 120k kalu proton tutup,camne nak cover tax yg dikutip dari proton? so naikkan tax kete yg ada. so x mustahilkan🙂. adakah 250000 waja ada masalah 4 power window? saya pakai waja 2006, sampai sekarang xda masalah pwr window walau satu pun. savvy 2005, xda masalah pwr window. father pakai blm 2008, xda lagi msalah power window. father pkai iswara 1998 sebelum tkr blm, hanya tukar switch skali,sebelah driver jer.under warranty, pkai sampai 2008,xda masalah pwr window,kakak pkai wira 1999 sampai 2005 sblm pkai vios, xda masalah pwr window. tapi mungkin kluarga saya sume bernasib baikkan, xgitu auto critics ?;-)
    xnafikan memang ada masalah pwrwindow, tapi dulu jer,tapi xdalah sume. xdalah sampai separuh pengguna. cntoh keluarga saya,ramai pkai,xda plak masalah. yg penting jaga kete.itu ajer. saya pernah try anto kat ahbeng servis iswara ayah saya tahun 2007(sebelum nih sume kat p1 sc branch),sajalah menggatal, ahbeng tuh bleh tanya, u tukar enjin ke? i tanya kenapa, dia kata enjin mcm enjin baru,bunyi senyap,smooth ajer. sia tanya servis mana?saya ckp ni 1st time servis luar,lain sume p1. so itulah 1st n last time saya servis luar lepas dia bg statement, byk customer dia punya iswara,bunyi enjin teruk,dia yg servis.(so pahamlah)
    tapi tax, bila beli automatik kena,xgitu.

  101. balun berkata:

    otomotif kritik palalutut…. orang macam ni adalah musuh pembangunan bangsa dan negara… pentingkan diri saja.. mau hidup senang tanpa memikirkan masa depan bangsa dan negara… kita dah dijajah… tapi si ini mau dijajah lagi… bongok punya worang.. hehehe

  102. blackcipan berkata:

    Mengarut la, mana ada double standard tentang finishing Exora. Mould utk perkakas plastic (door trim, dashboard ect…) and stamping die ( utk stamp body) hanyalah satu saja tak kire model tu nk jual kat mana pun. assembly pun org2 proton dr kilang yg sama jugak utk mana2 pasaran dunia pun…

    exora yg dlm gambar tu trim finishing saja lain. kalo berpengetahuan ttg marketing automotive, trim level ni merangkumi equipment level, kaler interior decor n lain lain. Utk market singapura, jikalau anda jenis minat kereta n baca majalah kereta singapura dr thn awal 90 an lagi, dealer2 kat singapura mmg terkenal dgn activity suka pasang local leather seat cover kat kereta yg diorg jual kat sana. dari dealer perodua smpi la honda pun. kalo baca dlm website s’pore yg di link kat atas tu, cuba carik wish baru yg PI bwk masuk, seat pun local leather jugak…Jadi X TIMBUL MASALAH DOUBLE STANDARD ke aper ke sbb dealer kat mana2 negara bleh buat apa yg marketing diorg cakap ok, termasuk la mempunyai QC team sendiri, mcm Proton UK. semua ni xde kena mengena pun dgn standard utk domestic car.

    apa kata lepas ni carik gambar exora thailand ke exora indon ke plak? pastu ramai2 pegi carik plak gambar wish JDM (yg pakai torsion beam suspension, brake drum, grey interior) pastu banding dengan gambar Wish yg UMW jual punya (independent rear suspension, disk brake n dark sporty interior) n sebarkan kat website2 jepun plak.

    isu cukai terima ajer la….

    -blackcipan
    ( ex-automotive engineer)

  103. prodas berkata:

    saya dgr ade EXORA versi terhad hanya 25 unit saja akan dikeluarkan.. tapi bile???? ade sesiapa yg tahu info ini???

  104. Abu Amir berkata:

    Jangan fikir siapa yg tak beli kereta Malaysia tak patrotik, org spt ini berfikiran tidak rasional. Org Amerika pun beli kereta Jepun adakah mereka tak patrotik? Mereka beli sbb harga berpatutan, teknologi lebih baik dan minyak menjimatkan. Kalau mcm tu mereka dikira menghianati negara dan kena jadi rakyat Jepun? Kita pun mahu negara luar beli produk kita .

    Rakyat Amerika pun ada yg tak suka kpd kerajaan mereka sebab idelogi politik berbeza adakah mereka ini dianggap penghianat oleh kerajaan Amerika. Kita boleh berbeza pendapat dan tahu hak kita sbg warganegara serta penguna yg bijak. Ini dinamakan negara demokrasi bukan sistem kominis , siapa tak suka kena keluar dari negara ini.

    Jangan menghina pendapat orang lain dan kata org lain bodoh dll.

    Harga yg tinggi kat Singapura disebabkan cukai tinggi, kenaikan COE yg berubah-rubah dari SGD13,000 kepada SGD28,000. Tahukah anda kereta Eropah yg dijual dinegara kita cukai paling tinggi dlm dunia sehinggakan ketua unit jualan Mercedes Malaysia pun segan nak sebut harga kat dlm sidang akhbar. Buat kajian dan gunakan fakta bukan hujah kosong.

  105. prodas berkata:

    tq bro ABU AMIR bagi info…

  106. fauzan berkata:

    yup bro prodas, dgr2 pun cam tu. akan ada limited edition utk exora nie…. semuanya 25, malkum la tahun ulang tahun ke 25 proton dlm inddustrio automatif.😉 tahun nie kot model tu… tunggu jer laaa..

    cheers!

  107. fauzan berkata:

    hehehe… typo error..

  108. prodas berkata:

    humm rasa2 bile?? tahun ini ade tak rumah terbuka proton???

  109. stroller berkata:

    off topic: bro prodas. OECM akan mengadakan Ulangtahun kelab pada 1/5/2010 di COE Subang Jaya. pelbagai aktiviti akan dilaksanakan dgn kerjasama Patron EOCM di COE Subang Jaya. Pemilik Exora yang berminat menyertai sila lah layari http://www.protonexora.com.my/forum/. sekian, terima kasih

  110. stroller berkata:

    ops.. typo error. . EOCM bukan oecm..

  111. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 7 April 2010 1:16 am
    Komen oleh Prismo on 7 April 2010 12:43 am
    “kalo Camry RM88k+cukai yg setara dgn keta proton, belum tentu byk org berpendapatan rendah dan menengah mampu beli… bayar loan keta RM50k pun byk yang sangkut dan termengah mengah nak habiskan…”
    Janganla buat telahan je. Buatlah matematik sikit. Ok camry 140K harga sekarang mungkin orang yang pendapatan rm5k keeatas mampu beli. bila jadi RM88k, orang yang pendapatan rm3K pun mampu beli. Tidakkah bilangan yang mampu beli camry bertambah? Tak betul? Rm50k mengah pasal lain la dah pandai buat loan kenalah lah berdisiplin.
    Bab harga Vios tu cuba check Belta kat Japan berapa harga dan bandingkan harganye dekat Indon, Thai and Malaysia. Buat study sikit la bro.
    ———————————————————————–

    Sebab tu org suruh ko baca semua komen dulu, ni dtg2 terus mencelah…. aku tahu lah Camry RM140k harga kat malaysia.. perumpamaan 88k tu aku buat bila ada bro dgn komen dia kat atas tucakap kerana disebab kan cukai import tinggi yg menjadi keta camry mahal… kalo xder cukai harga dia 88k je kata dia… dia ingat kalo cukai import selaras dgn keta p1, p2, naza, dia dpt beli camry RM88k ke? tak yah mimpi la.. kalo cukai import selaras jadi maksud aku harga camry RM88k + cukai yg setara dgn keta nasional =???… jadi masih afforable ke camry tu? walaupun org yg mampu membeli bertambah tapi masih tidak mampu milik untuk ramai org.. kenapa? kalo byk org mampu beli keta hampir RM100k dah melambak kita lihat Innova kat atas jalan… sebab tu aku kata byk org loan keta RM50k pun termengah-mengah nak habiskan…

    belta tolak tepi… ni ttg avanza CKD.. cukai kat indon rendah tapi harga masih selaras dgn harga avanza kat malaysia yg dikenakan cukai yg tinggi… so, berapa harga kos sebijik di indon dah malaysia? kerana disebabkan cukai import tinggi malaysia jadi harga kos sebijik di malaysia lebih murah kan? so kenapa lak mcm ni? toyota astra indon double standard ke? kat thai pun hampir selaras dgn harga kat malaysia walaupun cukai rendah… ini menunjukkan yg toyota mampu menyelaraskan harga kereta mengikut market tertentu.. kalo dpt untung lebih, kenapa lak nak untung sikit?

  112. Prismo berkata:

    Komen oleh ahmad70’s on 7 April 2010 5:02 am
    Sudah-sudah la salesman proton, tak perlu backup lebih-lebih. Kalau ok orang beli, kalau tak ok orang tak beli. Duit masing-masing.
    Tak payah la mencanang-canang ke merata tempat kata proton terbaik etc.
    ———————————————————————–

    Xder pulak kita kata yg keta proton terbaik.. bilamasa pulak kitaorg kata mcm tu?? kita tgh bincangkan isu lain… ni nampak sgt dgt2 terus mencelah tanpa usul periksa nih… baca dulu komen kat atas tu baru mencelah…

  113. Prismo berkata:

    Komen oleh ahmad70’s on 8 April 2010 12:14 am
    Cuha harapan aku pelbagaikan variasi sesaran enjin. Takkan nak sumbat campro 1.6 dgn 1.3 untuk setiap model kereta. Model lain2 enjin sama, kesian kat kereta yang body berat sah2 tork lembab berbanding model2 proton yang pakai enjin sama body ringan.
    Kiranya sekarang tork kereta proton yang paling tinggi saga se 1.6 kot. Kereta proton lain mmg tak boleh celen la..
    —————————————————
    baca sikit
    http://en.wikipedia.org/wiki/Campro_engine

    dan jugak under pheonix project kalo x silap Proton tgh usaha membangunkan gearbox cvvt sendiri… jepun pun amik masa berpuluh tahun nak kembangkan teknologi… malaysia pun masih mentah lagi dlm hal2 teknologi ni… kita ni bukannya rokect sains…

  114. fauzan berkata:

    hehe… sedar tak sedar dah lebih 100++ entry utk topic nie🙂 … mmm

  115. dam berkata:

    sampah sarap. support proton buat pa?

    kereta kat singapore mahal?? tapi you boleh pilih bus dan MRT kan? kat malaysia, miskin kaya pun kena bawak kereta, pun kena bayar tol.

    orang malaysia pandai complain? you orang memang buta, kalau pandai complain, negara sudah maju. Sebab kita tak pandai complain, kita dapat kereta mahal.

    b0d0h, sampah sarap yang buta.

  116. fauzan berkata:

    Yo bro dam, … what the hell? xnk support sudah la. No need to shout like that ar.
    Kat m’sia, kalau x nak naik kereta, Lrt, monorail, komuter dll pun ada ar. Not only kat Singapore…
    hehe… kalau tak mampu beli, xyah ar beli… bila tak mampu beli, complain bagi alasan mahal plak… perrrghh

    Komentar kita gak adalah cerminan diri kita gak. So, sapa yg b*d*h (dengan izin) kat sini skarang? …

    cheers!

  117. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh balun on 8 April 2010 4:45 am
    otomotif kritik palalutut…. orang macam ni adalah musuh pembangunan bangsa dan negara… pentingkan diri saja.. mau

    Eh saya ade bagi cadangan lain kan jika Proton ditutup. Duit yang digunakan untuk offset kerugian Proton boleh diinvest dalam bidang lain. Contoh dalam bidang ICT atau aviation atau Teknologi Pertanian Hybrid ke. Tutup Proton je tak patriotik. Mana boleh kata camtu. Patutnyer kena dengar pendapat semua. Saya pun orang malaysia juga. Betul brader Abu Amir kata, Orang Amerika tak patriotik sebab beli Toyota lebih banyak dari GM. Janganlah main balun jer. Saya buat yang terbaik untuk Malaysia.

  118. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 9 April 2010 3:20 am
    Yo bro dam, … what the hell? xnk support sudah la. No need to shout like that ar.
    Kat m’sia, kalau x nak naik kereta, Lrt, monorail, komuter dll pun ada ar. Not only kat Singapore…
    hehe… kalau tak mampu beli, xyah ar beli… bila tak mampu beli, complain bagi alasan mahal plak… perrrghh

    Nie masalah attitude. Kita tak boleh macam tue bro. nak beli beli tak nak sudah. sampai bila kita nak di takuk lama. Orang kita berhak untuk dapatkan yang terbaik sekarang. Rasanye orang-orang di Proton masih lagi berfikiran pelanggan di luar terpaksa beli Proton sebab kekangan harga. Patutlah lambat nak berubah. Baru tadi saya nampak satria neo plet WPN****. Steeringnye dah pun kusam dan pudar. fikir2kanlah. Luaskan pandangan anda.

  119. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 12:33 am
    Komen oleh Automotive_Critics on 7 April 2010 1:16 am
    Komen oleh Prismo on 7 April 2010 12:43 am
    “kalo Camry RM88k+cukai yg setara dgn keta proton, belum tentu byk org berpendapatan rendah dan menengah mampu beli… bayar loan keta RM50k pun byk yang sangkut dan termengah mengah nak habiskan…”
    Janganla buat telahan je. Buatlah matematik sikit. Ok camry 140K harga sekarang mungkin orang yang pendapatan rm5k keeatas mampu beli. bila jadi RM88k, orang yang pendapatan rm3K pun mampu beli. Tidakkah bilangan yang mampu beli camry bertambah? Tak betul? Rm50k mengah pasal lain la dah pandai buat loan kenalah lah berdisiplin.
    Bab harga Vios tu cuba check Belta kat Japan berapa harga dan bandingkan harganye dekat Indon, Thai and Malaysia. Buat study sikit la bro.
    ———————————————————————–

    Sebab tu org suruh ko baca semua komen dulu, ni dtg2 terus mencelah…. aku tahu lah Camry RM140k harga kat malaysia.. perumpamaan 88k tu aku buat bila ada bro dgn komen dia kat atas tucakap kerana disebab kan cukai import tinggi yg menjadi keta camry mahal… kalo xder cukai harga dia 88k je kata dia… dia ingat kalo cukai import selaras dgn keta p1, p2, naza, dia dpt beli camry RM88k ke? tak yah mimpi la.. kalo cukai import selaras jadi maksud aku harga camry RM88k + cukai yg setara dgn keta nasional =???…
    ——————–
    Sales tax n duti eksais kereta nasional berapa sekarang? katakanlah combine 15%. Rm88K x 15%. about 100k. So orang yang pendapatan rm3k boleh pikir nak beli sebab installment rm1k/month. Jadi mampu ke tak? Cuba bro terangkan camner maksud sebenar sedara masih mampu ke nak beli tu?

  120. fauzan berkata:

    bro Automotive_Critics, suruh proton tutup tu, kurang bijak ar… tapi pandangan/cadangan ko tu saya hormati, ye kena dengar pendapat semua, tapi kalau pendapat tu tak diterima jgn plak ckp yg bukan2 kn? Ko doa2 la kerajaan akan pertimbngkn pendapat/cadangan ko tu ye kalau diorang rasa cadangan tu bijak..🙂 Antara lain penubuhan proton n pengeluar kereta nasional yg lain seawal dulu adalh utk menjana industri automobil negara yg sebelum nie xde. So kena fikir ke depan n jauh sikit selain pandangan yg luas…

    Sampai bila kita nak di takuk lama? mmm… sampai ada org masih tak mmberikan kritikan membina ar untuk pembaikan. xnak support satu hal, tahu nak condemn jer, solution yg baik tak beri, cakap ikut kepentingan diri jer, ‘jual ikan’ bla bla bla.. mana nak maju mcam nie? … peerrghh

    salam n cheers!

  121. zaxk berkata:

    automotive critics ni orang dah tak layan kat paultan… lagi layan lagi la dia naik grehemm… mmg itulah kija dia… sian… skrg dia dah ada port kat sini nak bertekak.. seronolah dia.. hehehe

  122. fauzan berkata:

    haha… mgkin dia belum bertemu buku dgn ruas lagi kot…. sorry gurau jer!

    cheers!

  123. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 9 April 2010 4:08 am

    Sales tax n duti eksais kereta nasional berapa sekarang? katakanlah combine 15%. Rm88K x 15%. about 100k. So orang yang pendapatan rm3k boleh pikir nak beli sebab installment rm1k/month. Jadi mampu ke tak? Cuba bro terangkan camner maksud sebenar sedara masih mampu ke nak beli tu?
    —————————————————————-

    Kalo org berpendapatan rm3k mmg lah mampu beli… tapi kebanyakkan org yg menyalak pasal tax tinggi ni org2 yg berpendapatan menengah dan rendah.. mereka salahkan tax tinggi kerana tak mampu beli keta import… tapi kebanyakkan mcm org2 ni aku selalu tgk beli keta rm40k pun kebanyakkannya apply loan sangkut.. so terus salahkan tax tinggi… mcmlah kalo cukai keta import rendah diaorg pikir diaorg terus dpt beli keta toyota ke, honda dgn harga yg murah… tak pikir ke kalo sales tax & duti eksais rendah, mustahil toyota nak jual kereta mereka murah2… mereka mampu menyelaraskan harga kereta…. buat apa nak untung sikit kalo dpt untung byk…mcm kat indon, sian diaorg beli keta CKD komponen local dgn harga yg mahal…. kalo nak masuk kat market baru, mesti study market tersebut kan? toyota tahu sales tax & duti eksais tinggi so mereka tahu selaraskan harga kos sesebuah kereta supaya masih dpt dibeli selepas dicampur tax… k

  124. Prismo berkata:

    takper dam.. aku tahu ko org malaysia yg bodoh dan sampah sarap…

  125. Automotive_Critics berkata:

    Antara lain penubuhan proton n pengeluar kereta nasional yg lain seawal dulu adalh utk menjana industri automobil negara yg sebelum nie xde. So kena fikir ke depan n jauh sikit selain pandangan yg luas…

    Sampai bila kita nak di takuk lama? mmm… sampai ada org masih tak mmberikan kritikan membina ar untuk pembaikan. xnak support satu hal, tahu nak condemn jer, solution yg baik tak beri, cakap ikut kepentingan diri jer, ‘jual ikan’ bla bla bla.. mana nak maju mcam nie? … peerrghh
    —————-
    K aku bagi cadangan untuk steering yang cepat jadi kusam dan texturenye cepat rosak. Ambil steering perodua kancil pastu dismantle. Check dia punyer material dan kaji. (jangan kata aku sokong perodua pulak). Ape beza Proton nyer and Perodua punyer? lepas try inject material yang sama. Ok ke tak? Kenapa Proton cepat kusam? Kenapa masalah dah berlarutan dari waja, gen2, Satria neo, Savvy, Saga baru tak selesai-selesai? Dah cuba seperti yang saya cadangkan ke belum?

  126. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 7:48 am

    Janganlah buat telahan je. Mungkin sedara fikir org yang menyalak tu orang yang hampir2 mampu beli camry kalau cukai rendah. Kalau kita kata “jangan-jangan”, org lain juga boleh kata sebaliknyer. Kita cakap guna fakta. Kalau saya kata orang yang mampu guna internet dan pernah memilik kereta rata-rata golongan eksekutif yang average dapat rm2500(kerja kerajaan) ke rm3500(swasta). Jadi mereka mampu kalau..begitu juga saya bagi komen dengan fakta. Saya jalan-jalan kat luar saya check kereta proton ‘gap” ke, level ke sebab saya minat, bukan proton sahaja, kereta jenama luar pun saya rajin kaji dari segi kejuruteraan dia. Saya perhatikan kereta-kereta proton usia 2-3 tahun steering dah kusam dan retak. Cuba sedara perhatikan. berbeza dengan perodua. 10tahun usia perodua kancil steering dia pun belum kusam. susah sangat ke nak reka steering yang tahan lama?

  127. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 9 April 2010 6:04 am
    automotive critics ni orang dah tak layan kat paultan… lagi layan lagi la dia naik grehemm… mmg itulah kija dia… sian… skrg dia dah ada port kat sini nak bertekak.. seronolah dia.. hehehe
    —————
    Saya dah lama tahu blog nie cuma baru kali ni saya nak menulis disini sebab tertarik dengan artikel nie. Bukan nak berseronok lah. Kat paultan pun saya komen sebab saya minat automotive.

  128. fauzan berkata:

    hehe… rajin nyer ko buat kajian nie bro Automotive_Critics , saya x bleh nak uji ar sebab saya bukan pengguna proton lagi🙂 Mgkin ko bleh suruh lebih 3 juta pengguna proton tu buat seperti mana yg ko suruh tu. Kalau seperti mana yg ko jangka kan tentu, semua pengguna tu tentu dah lama buat aduan tu kan? Kan ko xpect sumer model2 tu mcm tu kn?

    cheers!

  129. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 7:56 am
    takper dam.. aku tahu ko org malaysia yg bodoh dan sampah sarap…
    —————-
    Jangan kata fellow malaysian macam tu saudara. Kalau buat salah kita mengaku dan minta maaf jangan buat tak peduli je. Masalh pwr window ke, door handle ke material ker etc kalau memang fakta kita mengaku dan bagi penyelesaian ataupun pelan tindakan. so sama-samalah membantu satu sama lain jangan asyik sesetngah pihak je untuk dan satu lagi terpaksa absorb kelemahan pihak yang untung. Jadi bermaaf maafan lah sesama kita.

  130. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 9 April 2010 8:46 am
    hehe… rajin nyer ko buat kajian nie bro Automotive_Critics , saya x bleh nak uji ar sebab saya bukan pengguna proton lagi Mgkin ko bleh suruh lebih 3 juta pengguna proton tu buat seperti mana yg ko suruh tu. Kalau seperti mana yg ko jangka kan tentu, semua pengguna tu tentu dah lama buat aduan tu kan? Kan ko xpect sumer model2 tu mcm tu kn?

    cheers!
    ———
    Buat aduan dah melambak saudara fauzan. Mata pun dah sakit tengok. SC buat bodoh jer. Mungkin saudara sudah pakai kereta luar. Tapi yang masih terpaksa pakai proton makan hati je lah. nak upgrade pun macam takde perubahan kat model-model baru especially interior. nak beli yang luar mahal sangat pulak. hmm nie lah nasib rakyat 1 malaysia.

  131. fauzan berkata:

    model2 baru proton dah improve ape. Saga, persona, exora…. dah x banyak rungutan pun. Yg ada pun kes2 terpencil. Ada gak kes2 kecil tapi dibesar2 mcm tak logik pun ada bagi setengah2 pihak yg bleh dipersoalkan niatnya🙂
    kereta2 luar pun ada problem gak tapi ramai pengguna buat senyap2 jer… maklum la kereta mahal… malu la nak bagi tau org..hehe.

    Nak murah mcm mana lagi? Nak kualiti mcm mana lagi? Tak patut ar kalau dibandingkn kereta2 mcm merz, BMW plak kn?

    “..nak beli yang luar mahal sangat pulak. hmm nie lah nasib rakyat 1 malaysia. ..” . Ini r point ko yg sebenrnya. So, terima lah yg seadanya. … tak la teruk sangat pun.

    cheers!

  132. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 9 April 2010 9:14 am
    model2 baru proton dah improve ape
    ————
    Steering cepat kusam masih lagi tak improve. kesian kepada pembeli. sakit je mata. Nasib baik aku pun tak pakai proton. cuma kesian orang rumah aku je la. dia pakai gen2 yang hmm..tak boleh nak kata. full of misery.

  133. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 9 April 2010 8:38 am
    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 7:48 am
    Janganlah buat telahan je. Mungkin sedara fikir org yang menyalak tu orang yang hampir2 mampu beli camry kalau cukai rendah. Kalau kita kata “jangan-jangan”, org lain juga boleh kata sebaliknyer. Kita cakap guna fakta. Kalau saya kata orang yang mampu guna internet dan pernah memilik kereta rata-rata golongan eksekutif yang average dapat rm2500(kerja kerajaan) ke rm3500(swasta). Jadi mereka mampu kalau..begitu juga saya bagi komen dengan fakta
    ————————————-

    eerr… ni fakta.. gaji RM2500 sebulan pun susah jugak nak beli keta camry kalo cukai import rendah.. kenapa? byk org aku lihat, semakin tinggi gaji semakin tinggi komitmen ataupun terlalu menuruf nafsu… kalo dah berkeluarga, rumah pun nak kena beli, tiap2 bulan nak kena bayar loan. Loan pinjaman pelajaran pun nak kena bayar (gaji besar mesti pelajaran pun tinggi).. bil air dan bil elektrik lagi… kebanyakkan org suka sgt beli perabot, perkakas elektrik secara ansuran, tiap2 bulan pun nak kena bayar.. makan minum lagi… lepass tu bayar keta lagi… minyak lagi… sekolah anak2 pun nak kena fikir… itupun belum termasuk gaji ammah indon kalo ada… camner nak avoid proton semata mata steering wheel cepat kusam….

    ok, bro cakap yg steering kancil lebih lambat kusam.. aku ada Waja dan kancil… Waja umur 7 thn, kancil 6 thn… steering kancil aku lebih teruk.. merekah rekah… getah tak melekat kat besi tulang properly… nanti aku cuba upload gambar kalo x caya…

  134. fauzan berkata:

    bro Automotive_Critics, bila ada improvement tu bukannya bermaksud dah terbaik. Ianya satu proses utk menjadi lebih baik dari sebelumnya. Oooo… kesian kat pembeli tu, wife ko la yek? Patut la membengkaknya ko kat proton tu mcm tak de kesudahannya… mmm… gen2 CPS better…

    cheers!

  135. giler proton berkata:

    bagus gak omotip-kritik ni… yg dah dijawab dan memuaskan ati dya dyam je… gila ap tutup proton, mn maw cover rm10bilion tu. proton rugi, tuh cerita lama.. la ni proton dah x sgkut sgt pun ng kerajaan, boleh bca wiki x pecaya.. cba ang soh tutp petronas tu hahaha bnda utg soh buang pulak. warna kusam.. tukaq r stering len, after market belambak. bkn warna stereng proton warna kelabu ka?

  136. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh giler proton on 9 April 2010 2:30 pm
    bagus gak omotip-kritik ni… yg dah dijawab dan memuaskan ati dya dyam je… gila ap tutup proton, mn maw cover rm10bilion tu. proton rugi, tuh cerita lama.. la ni proton dah x sgkut sgt pun ng kerajaan, boleh bca wiki x pecaya.. cba ang soh tutp petronas tu hahaha bnda utg soh buang pulak. warna kusam.. tukaq r stering len, after market belambak. bkn warna stereng proton warna kelabu ka?
    ————
    Masih ade yang berfikiran lepas tangan..kusam tukar yang lain..kalau macam nie memang tak boleh improve agaknye..saya bagi nasihat je suruh improve sebab ramai yang terkena kesian..Ini kalau je ye..kalau Proton tutup kita buat bisnes lain lah. banyak lagi boleh difikirkan.

  137. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 1:06 pm
    Komen oleh Automotive_Critics on 9 April 2010 8:38 am
    Komen oleh Prismo on 9 April 2010 7:48 am
    ————————————-

    eerr… ni fakta.. gaji RM2500 sebulan pun susah jugak nak beli keta camry kalo cukai import rendah.. kenapa? byk org aku lihat, semakin tinggi gaji semakin tinggi komitmen ataupun terlalu menuruf nafsu… kalo dah berkeluarga, rumah pun nak kena beli, tiap2 bulan nak kena bayar loan. Loan pinjaman pelajaran pun nak kena bayar (gaji besar mesti pelajaran pun tinggi).. bil air dan bil elektrik lagi… kebanyakkan org suka sgt beli perabot, perkakas elektrik secara ansuran, tiap2 bulan pun nak kena bayar.. makan minum lagi… lepass tu bayar keta lagi… minyak lagi… sekolah anak2 pun nak kena fikir… itupun belum termasuk gaji ammah indon kalo ada… camner nak avoid proton semata mata steering wheel cepat kusam….
    ———————————————
    Kta bincang mereka yang focus untuk beli camry. yang nak beli camry tak semestinye dah kahwin ade amah la ape la. ade org sanggup tak makan pasal kereta. so cukuplah berkisar pada kecapaian pendapatan untuk beli camry.
    ———————————————
    ok, bro cakap yg steering kancil lebih lambat kusam.. aku ada Waja dan kancil… Waja umur 7 thn, kancil 6 thn… steering kancil aku lebih teruk.. merekah rekah… getah tak melekat kat besi tulang properly… nanti aku cuba upload gambar kalo x caya…
    ——————————————
    I believe your case is isolated. Come out and count P2 made and Proton made steering wheel. Which makes has high number of kusamest steering wheel in town. OK please upload photo with registration number as well. I also can upload that satria neo WPN**** kusam steering wheel for you.

  138. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 9 April 2010 1:11 pm
    bro Automotive_Critics, bila ada improvement tu bukannya bermaksud dah terbaik. Ianya satu proses utk menjadi lebih baik dari sebelumnya. Oooo… kesian kat pembeli tu, wife ko la yek? Patut la membengkaknya ko kat proton tu mcm tak de kesudahannya… mmm… gen2 CPS better…
    ———————————-
    Ya betul..gen2 cps tentunya boleh sembunyikan steering kusam and merekah sebab ianya leather wrapping.

  139. Automotive_Critics berkata:

    Kepada pengguna Proton yang steering dah kusam masam, boleh minta nasihat brother kat web link di bawah untuk refurbishment. Hilanglah sakit mata lepas repair. Kalau tunggu engineer proton improve material mungkin tunggu 2015.
    http://balutsteering.blogspot.com/

  140. farghmee berkata:

    Auto_Critics,

    yg neo merekah steering tu sbb ape?
    sbb ko slalu study “engineering” per say, then u should now at least the reason of that crack.
    sbb panas ke, sbb kena chemical ke..

    sorry bro, aku blaja engineering gak.
    apa variable (if any) yg ko pakai dlm buat telahan tu?

    ayat2 yg ko ujarkn selalu berbentuk sindiran.
    ini xbagus utk discussion.
    sory sbb mengajar adab berdiskusi di sini.

    gaji setakat rm2.5k nk bli kete besar, boleh bli kalu xde tanggungan.

    pasal tax aku xmasuk campur.
    yg aku tau, org yg bayar tax puluhan ribu setahun xkecoh pn psl rege proton.
    yg gaji ciput selera besar yg selalu komen xingat dunia.

    kdg2 aku dh malas nk layan komen2 yg cmni.
    penuh dgn emosi saja, ilmu tarak.
    pada dia, dia saja yg betul & org lain salah.

    cmni ke cara nk bg proton maju?
    at least mgkn ble buat research & bg input yg relevan.
    bukan sbb gen2 wife ko cmtu, abes ko nisbahkn gen2 xbagus?
    pk2 kn la bro..ko kn ada otak?

    aku bukan nk menangkan proton,
    mana yg xbetul tu kita betulkan.
    bg saranan yg membina.
    tunjukkan jalan.
    bukan spoonfeed tp guidedpath, ok?

    sorry bro, kalu kata2 ni menyakitkan hati ko.
    spt ko yg senang2 mnta org “chill” slps ckp macam2,
    skrg aku pn mnta ko “chill” juga lps dgr bebelan aku ni.
    0 – 0 ok?

  141. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh farghmee on 10 April 2010 2:42 am
    Auto_Critics,

    yg neo merekah steering tu sbb ape?
    sbb ko slalu study “engineering” per say, then u should now at least the reason of that crack.
    sbb panas ke, sbb kena chemical ke..

    sorry bro, aku blaja engineering gak.
    apa variable (if any) yg ko pakai dlm buat telahan tu?
    ——————-
    Saya tak tahu sebab saya bukan engineer. Saya berdasarkan pemerhatian yang bersangkutan dengan topik ni. bab variable boleh tanye engineer proton. Kalau pemerhatian sedara pasal kereta proton lain itu saya tak pasti.
    ——————–
    pasal tax aku xmasuk campur.
    yg aku tau, org yg bayar tax puluhan ribu setahun xkecoh pn psl rege proton.
    yg gaji ciput selera besar yg selalu komen xingat dunia.
    ———————-
    Tax kerajaan yang tinggi dan kereta proton yang kurang berkualiti menyebabkan mereka komplain. komplain dah banyak tapi proton mungkin tak paham ape itu check and balance macam kita perlukan pembangkang dekat parlimen. GST isu dan sebagainye.
    ————————
    cmni ke cara nk bg proton maju?
    at least mgkn ble buat research & bg input yg relevan.
    bukan sbb gen2 wife ko cmtu, abes ko nisbahkn gen2 xbagus?
    pk2 kn la bro..ko kn ada otak?
    —————————–
    Ini input la nie. saya berdasarkan pemerhatian dan fakta realiti. OK bab engineering saya tak tahu. Kita ade otak dan akal. kalau meniaga rugi dan tak boleh pegi kenapa tak fikirkan benda lain. kita kan ade otak.
    —————————-
    aku bukan nk menangkan proton,
    mana yg xbetul tu kita betulkan.
    bg saranan yg membina.
    tunjukkan jalan.
    bukan spoonfeed tp guidedpath, ok
    ——————————
    Aku pun tak nak proton jatuh. Ini je lah nak tolong melayu kita. tapi bila bagi komplain dah meletup yang bukan-bukan. kata orang bodoh lah ape lah. pastu take for granted. tukar je lah after market kan banyak. camner nak maju.
    —————————–
    sorry bro, kalu kata2 ni menyakitkan hati ko.
    spt ko yg senang2 mnta org “chill” slps ckp macam2,
    skrg aku pn mnta ko “chill” juga lps dgr bebelan aku ni.
    0 – 0 ok?
    —————————-
    Memang sakit. dah la ade kereta proton “cripple”. pastu dengar lagi suara tak nak terima perubahan. Komen sedara macam nak menang sebelah pihak je. Ok takpe. Kita 0-0.

  142. fauzan berkata:

    sudah2 lah… sejak awal penubuhan proton dan sekarang 25tahun dah. Tak tau la kalau ada rakyat m’sia yg tak nampak perubahan yg berlaku. Atau diri sendri yg tak nak terima perubahan nie dok masih komplen power window dll. dari model era silam. Yup, walaupun perubahan itu masih tak cukup memuaskan segelintir rakyat malaysia. Beri la masa, ruang dan peluang… kritik boleh, tapi biarlah yg membina…

    Yup dalam business ada untung rugi. Selepas ada penstrukturan semula n perancangn yg jitu proton pun dah nampak tanda2 kebangkitan. Buktinya keuntungan sebelum cukainya seperti yg dilaporkn lebih 4 kali ganda berbanding tahun lalu… dan ini jugak menunjukkan proton ada otak!🙂

    Ada sesetengah orang ‘marah kan nyamuk kelambu dibakar’ dan ini sesuatu yg merugikan dlm industri automatif yg tak la besar mana di M’sia nie. Siap suruh tutup lagi. Bayangkan mereka2 yang dah terlibat bersusah payah selama 25 tahun membangun membina entiti dlm industri menimba pengalaman, pengetahuan, teknologi…. memperkasa organisasi, menjana ekonomi negara berorientasikan negara industri…from nothing to something…. from zero to hero (insya’Allah) ..perrghh.. > tadi baru jer tengok citer movie korea kat TV8 menarik sekali. citer hanya berkisar tentang resepi sup diraja… tapi intepretasinya cerita sgt tinggi sekali…nilai semangat jati diri masyarakat korea yg bangga dgn apa yg diorang ada… err… off topic sket… tapi ada kena mengena gak lerr…hehe.

    cheers!

  143. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 10 April 2010 1:12 am

    Kta bincang mereka yang focus untuk beli camry. yang nak beli camry tak semestinye dah kahwin ade amah la ape la. ade org sanggup tak makan pasal kereta. so cukuplah berkisar pada kecapaian pendapatan untuk beli camry.
    ——————————————————–

    canteek… beli camry takyah beli rumah.. kita terus menerus duduk kat rumah mak bapak so tak payah pikir benda2 tu semua… kita cuma bayar loan keta dan beli minyak.. yang lain2 mak bapak uruskan… kalo dah kawin, bawak je bini tinggal bersama mereka… nanti boleh tanggung sekali… kalo mcm tu byk org mampu beli keta import walaupun tax tinggi…

    opsyen2, kita duduk kat bus stop.. jadi tak perlu bayar loan rumah, bil elektrik dan air… perabot pun takyah beli.. boleh tido kat kerusi besi tu… tak pun boleh tido kat dlm keta tu, buat mcm rumah…

    Kalo nak beli keta tak kira apa pun jenis keta tersebut, kita tak dpt lari dari benda2 mcm tu.. semua tu dah berhubung kait… semua tu nak kena fikir… walaupun bujang lambat laun pun nak kena kawin.. nanti2 bini pun nak keta sendiri.. nak wat camne?

  144. farghmee berkata:

    boleh x auto_critcs, sy ckp bahawa itu hanya pemerhatian bro., bukan sume nye cmtu?

  145. Prismo berkata:

    auto critics, nak tanya sikit… kenapa org2 termasuk saudara selalu ungkit cerita ttg power window, door handle dan meterial etc etc yang kebanyakkan adalah cerita yg dah lapuk? kita disini berbicara ttg proton yg telah membuka lembaran baru… kan DSZ berjanji akan menyelesaikan masalah PW dan jugak lain2 masalah yg bakal timbul… camner pulak org kata yg proton tak nak dgr masalah2 ni? setakat ni allhamdullilah, masalah PW berkurangan.. masalah tak dpt diselesaikan dlm 1 malam je bro…

    kat KDi ada org2 berbicara ttg betapa hebatnya Chery eastar diaorg walaupun agak byk masalah tapi tidak seteruk QQ.. bila ditanya ttg QQ yg teruk dan mereka tak takut ke untuk membeli eastar dan mereka jawab yg QQ tu model lama.. cerita lama takyah ungkit dan sekarang ni chery dah improve… kalo nak tgk gap production QQ dan eastar pun tak lama, baru beberapa tahun je dan eastar yg agak byk problem pun mereka boleh terima…semudah tu je.. ada juga segelintir dari mereka menukar logo chery kepada logo mitsu.. mungkin saudara akan cakap yg mereka dah jelek ataupun fed up dgn Proton yg bermasalah tapi mereka boleh pulak terima bila eastar mereka bermasalah.. kenapa mcm ni? adakah chery kereta import dan mereka boleh terima walaupun bermasalah? kenapa bila tanya pasal QQ org jawab cerita lama dan bila ttg Proton bila2 masa je org boleh ungkit cerita lama walaupun dah tak relevan lagi? adakah disebabkan IMPORT semua bagus? kenapa dgn mentaliti org2 malaysia ni?

  146. ahmad70's berkata:

    Eh.. bukan ke pesona pun ada yang door handle patah & tingkap jatuh? Persona zaman TM ke? Nak gambar nanti aku upload gambar door handle patah tapi dah tukar yang kaler itam la…

  147. Prismo berkata:

    mmg lah persona zaman DSZ, tapi cuba tgk model dtg dari mana…. itu baru je update pertama yg dibuat oleh dia… siapa tak tau yg Gen2 byk parts design flaw… Persona tu boleh dikatakan hampir semua parts carry over from gen2… stock parts2 gen2 yg melambak kena habiskan sebab masa Proton kelaurkan gen2 dulu mereka expect model tu dpt sambutan… kalo tak habiskan kena tanggung kerugian nanti.. kalo rugi korg dan basher2 gak yg sibuk2 nak mencanangkannya sehingga aku tgk sampai ke forum Uk, mesir dan lain2 lagi… kalo nak upload gambar, uploadlah…. kita kongsi bersama…

  148. Prismo berkata:

    cuba lihat apa yg org bodoh ni buat kat forum aussie..

    quoted:
    “Don’t buy Protons. Useless cars. In Malaysia its not doing well. People still buy them because they are cheap. But the car is crap. The Malaysian government impose very high tax on other car makers to that Proton can sell their cars without competition.”
    blade211 Posted on 06 March 2010 2:01am

    http://www.carsguide.com.au/site/news-and-reviews/car-news/proton_s16_cheapest_car

    org yg takder duit menyalak tak tentu pasal….

  149. fauzan berkata:

    mmm… mcm ar kereta lain pun tak de defect… takkan ar certain people ada gambar defect itu ini siap bleh nak tunjuk bahan bukti bleh dijadikan hipotesis bahawa semua kereta proton cam tu? Apa yg saya tahu average kualiti pemasangan proton kini saga terutamanya, defect nya 0.3 per mass-production, perodua myvi 0.4 n toyota 0.1. Ini yg pengarah urusan diorg yg akui. Bayangkan pemasangan saga dlm 4000 unit sebulan defect tentu dalam 12 unit.
    Market toyota kat m’sia dalam 12-15%. Let say 15% (refer mototrader..), kalau gunakan 4000 unit tu sebagai pemboleh ubah tetap, sebulan certain toyota model hanya keluarkan 600 unit jer. Kalau defect toyota 0.1% tu maknanya lebih kurang 1 unit jer defectnya. 1 unit toyota dan 12 unit proton yg defect mmg ar model proton tu yg nampak byk defect kn? Tapi kena ar tengok sebulan pengeluarannya berapa …perrrghh.
    Pasal komen kat forum2 luar tu aspecially kat Aussie tu ada gak terbaca. Memang nampak b*d*h (dengan izin) komen2 sebegitu dan bertambah2 b*d*h bila komentar tu datangnya dari rakyat m’sia sendiri yg tak tau bersyukur…. Patut ar dulu kerajaan kegemilangan Melaka musnah dijajah portugis bila ada segelintir rakyatnya sendiri yg tak berpuas hati dgn kerajaan melaka masa tu, membuka pintu masuk pelabuhan dan memudahkan armada Lopez De Squera menyerang dan berterusan dijajah! …

    my 2 cents!

  150. Affuan berkata:

    rilek ar bro. kita semua tahu cerita proton punya export kualiti memang lagi bagus dari yang di dalam negara. dah lama perkara ni, sejak proton wira lagi (kazen aku pernah beli kualiti export’nyer). Memang lain. Apa mau bising kan? Pulaukan je keter nasional, beli keter luar. nak best lagi, tukar je kerajaan. wat semak otak jek.

  151. fauzan berkata:

    betul tu bro affuan, buat semak otak jer. Beli jer kereta import tu kalau mampu. biar yg sape nak beli proton tu beli…duit diorang. Tak yah provok2 suruh org tak yah beli. buat semak otak jerrr… peerrggh..

    cheers!

  152. Prismo berkata:

    betul tu bro fauzan.. aku support saudara…

    bro affuan, dulu aku pernah terbaca kat forum UK masa proton lancarkan satria GTi kat sana.. Proton UK pun BOT lah salah sebuah GTi dan test kat test track… baru beberapa lap, dashboard mencair disebabkan oleh haba yg melampau… walau mcm mana pun, mereka masih gak kata yg GTi tu performance dan handling mmg bagus… kualiti import dashboard boleh melted… tapi lama dah cerita ni…

  153. zaxk berkata:

    arhg.. mmg … aku tak heran dan merasa terganggu kalo rakyat lain dalam forum lain mengutuk proton… tapi yg peliknya ada rakyat malaysia sanggup menugaskan dirinya untuk memantau forum luar khas untuk mengutuk dan mengkondem proton.. serta menghasut orang jangan beli… kat caradvice tu nick “VEE” mesti akan komen dan kondem pada setiap article berkaitan proton… dia tu org malaysia.. tapi taktaulah kot dah migrate ke australia

  154. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 10 April 2010 4:07 pm
    Komen oleh Automotive_Critics on 10 April 2010 1:12 am

    Kta bincang mereka yang focus untuk beli camry. yang nak beli camry tak semestinye dah kahwin ade amah la ape la. ade org sanggup tak makan pasal kereta. so cukuplah berkisar pada kecapaian pendapatan untuk beli camry.
    ——————————————————–

    canteek… beli camry takyah beli rumah.. kita terus menerus duduk kat rumah mak bapak so tak payah pikir benda2 tu semua… kita cuma bayar loan keta dan beli minyak.. yang lain2 mak bapak uruskan… kalo dah kawin, bawak je bini tinggal bersama mereka… nanti boleh tanggung sekali… kalo mcm tu byk org mampu beli keta import walaupun tax tinggi…
    ———————–
    Perbincangan mengenai kecapain pendapatan. Jadi mungkin juga pendapat saudara betul. Mereka akan duduk dengan orang tua mereka yang uzur untuk berkhidmant sebelum mereka mati. Kalau gaji 3K installment camry rm1k masih ade lagi 2k. rumah dah tak payah sewa so belanja untuk support org tua and bini.
    ————————–

    opsyen2, kita duduk kat bus stop.. jadi tak perlu bayar loan rumah, bil elektrik dan air… perabot pun takyah beli.. boleh tido kat kerusi besi tu… tak pun boleh tido kat dlm keta tu, buat mcm rumah…
    —————————–
    Mintak saudara berfikiran logik sedikit. tq
    —————————-

    Kalo nak beli keta tak kira apa pun jenis keta tersebut, kita tak dpt lari dari benda2 mcm tu.. semua tu dah berhubung kait… semua tu nak ena fikir… walaupun bujang lambat laun pun nak kena kawin.. nanti2 bini pun nak keta sendiri.. nak wat camne?
    —————————-
    Perbincangan mengenai kecapaian harga sahaja. saya tak pasti sebab lain.

  155. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 11 April 2010 1:24 am
    mmg lah persona zaman DSZ, tapi cuba tgk model dtg dari mana…. itu baru je update pertama yg dibuat oleh dia… siapa tak tau yg Gen2 byk parts design flaw… Persona tu boleh dikatakan hampir semua parts carry over from gen2… stock parts2 gen2 yg melambak kena habiskan sebab masa Proton kelaurkan gen2 dulu mereka expect model tu dpt sambutan… kalo tak habiskan kena tanggung kerugian nanti.. kalo rugi korg dan basher2 gak yg sibuk2 nak mencanangkannya sehingga aku tgk sampai ke forum Uk, mesir dan lain2 lagi… kalo nak upload gambar, uploadlah…. kita kongsi bersama…
    —————-
    Kenape perlu carry over parts yang ade design flaw sedangkan kita tahu ianya dari first place dan bakal menyusahkan pelanggan? Pelanggan kena habiskan stok barang tak berkualiti. Kita harus bertanggunjawab. Siapa yang buat salah dia kena bertanggungjawab dari designer ke vendor bukannye tutup cerita dan alihkan beban ke pengguna yang tak berdosa. zalim namanyer tu. tak gitu? unless proton ade keluarkan statement yang we produce this new persona with parts carry over from gen2 that having design flaw. itu baru pelanggan tidak merasa tertipu.

  156. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 10 April 2010 4:34 pm
    auto critics, nak tanya sikit… kenapa org2 termasuk saudara selalu ungkit cerita ttg power window, door handle dan meterial etc etc yang kebanyakkan adalah cerita yg dah lapuk? kita disini berbicara ttg proton yg telah membuka lembaran baru… kan DSZ berjanji akan menyelesaikan masalah PW dan jugak lain2 masalah yg bakal timbul… camner pulak org kata yg proton tak nak dgr masalah2 ni? setakat ni allhamdullilah, masalah PW berkurangan.. masalah tak dpt diselesaikan dlm 1 malam je bro…
    ———————
    500 org engineer takkan tak boleh selesaikan masalah pwr window reliability. Ini adalah bahagian paling sensitif sekali sebab kalau rosak, air masuk bila hujan. Bukan kita mintak satu malam tapi kalau seminggu takkan tak boleh selesai? Cuba kaji brand lain punyer pwr window design dan bandingkan. buat cycle reliability test sampai 300k kali wind up down. Door handle pun sama. paling senang source dari vendor yang establish dari jepun ataupun europe. mahal sikit tapi takdelah masalah sensitif berlaku lagi. nak bukak pintu patah, nak tutup tingkap jatuh. hujan masuk.

  157. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 11 April 2010 3:11 am
    mmm… mcm ar kereta lain pun tak de defect… takkan ar certain people ada gambar defect itu ini siap bleh nak tunjuk bahan bukti bleh dijadikan hipotesis bahawa semua kereta proton cam tu? Apa yg saya tahu average kualiti pemasangan proton kini saga terutamanya, defect nya 0.3 per mass-production, perodua myvi 0.4 n toyota 0.1. Ini yg pengarah urusan diorg yg akui. Bayangkan pemasangan saga dlm 4000 unit sebulan defect tentu dalam 12 unit
    ———————–
    Defect pengeluaran memang sedikit sangat dan kebanyakannya ditutup oleh pengeluar. Ini terbukti bila delivery memang takde defect. Masalah pengguna ialah reliability atau ketahanan. Ini yang mereka bukan engineer pun boleh buat pemerhatian. Jadi defect di pengeluaran bukanlah penanda aras sebenar tahap kualiti sesuatu pengeluar bahkan ianya ialah reliability yang take account. So kita jangan cepat mengatakan orang b*d*h atau sebagainye denag mudah k.

  158. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 11 April 2010 4:48 am
    betul tu bro affuan, buat semak otak jer. Beli jer kereta import tu kalau mampu. biar yg sape nak beli proton tu beli…duit diorang. Tak yah provok2 suruh org tak yah beli. buat semak otak jerrr… peerrggh..

    cheers
    ————–
    Mungkin dia berasa kecewa dengan kereta nasional dan membuat niat murni untuk menyelamatkan orang lain dari senasib dengannye. Saya agak lah mungkin berdasarkan pemerhatian beliau diluar sana.

  159. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 11 April 2010 7:16 am
    betul tu bro fauzan.. aku support saudara…

    bro affuan, dulu aku pernah terbaca kat forum UK masa proton lancarkan satria GTi kat sana.. Proton UK pun BOT lah salah sebuah GTi dan test kat test track… baru beberapa lap, dashboard mencair disebabkan oleh haba yg melampau… walau mcm mana pun, mereka masih gak kata yg GTi tu performance dan handling mmg bagus… kualiti import dashboard boleh melted… tapi lama dah cerita ni…
    —————
    Story yang famous juga. Sama dengan kisah first batch iswara export ke UK yang tiada heater. Tapi ini cerita lama.

  160. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 11 April 2010 2:06 am
    cuba lihat apa yg org bodoh ni buat kat forum aussie..

    quoted:
    “Don’t buy Protons. Useless cars. In Malaysia its not doing well. People still buy them because they are cheap. But the car is crap. The Malaysian government impose very high tax on other car makers to that Proton can sell their cars without competition.”
    blade211 Posted on 06 March 2010 2:01am

    http://www.carsguide.com.au/site/news-and-reviews/car-news/proton_s16_cheapest_car

    org yg takder duit menyalak tak tentu pasal….
    —————–
    This is the reality, Bukannye takde duit tapi macam saya cakap ianya adalah bab kecapain harga. jadi face the reality out there. banyak mereka yang kecewa meluahkan perasaan sampai ke oversea. government kena buat sesuatu untuk selamatkan imej proton sama ade liberate market, make proton cheaper atau detain all dogs yang bark kat forum negara luar.

  161. zrsecurity berkata:

    Menarik blog ni. Banyak komen sampai pening nak baca. Sebenarnya proton tidaklah seteruk yang disangka, rasanya dah improve sedikit walaupun ada masalah2 minor. Saya juga mempunyai exora selain dari mpv lain termasuk china, korea & jepun. Pada saya kualiti dalaman exora lebih baik berbanding kereta china (cherry eastar) walaupun performance CE lebih baik. CE lebih nampak plastik dalamannya (terutamanya finishing pintu dalam) berbanding exora.

    Cuma saya rasa pandangan automotivecritics perlu diambil perhatian. Banyak juga pandangan beliau yang boleh dipakai. Tak perlulah kita tegakkan benang basah dengan mematahkan semua idea walaupun yang positif. Kalau tak betul barulah kita komen, tapi kalau tengok dalam forum ni semua kritikan orang kita patahkan.

    Kalau dalam organisasi perlu ada kritikan kalau nak sesebuah organisasi tu terus kehadapan. Kalau semua mengikut je (yes man) walaupun benda salah maka organisasi itu akan jatuh. Kalau kita sayangkan proton sepatutnya kita salurkan komen ni pada proton. Bukannya terus pertahankan walaupun tak betul. Kalau kita tengok politik ke perlu ada pembangkang untuk mendapat check and balance dengan pentadbiran kerajaan. Even masa debat sekolah rendah pun kita diajar perlu ada pencadang & pembangkang untuk mencapai solusi.

    Apapun proton perlu diberi peluang & automotivecritics saya sokong sesetengah pendapat anda.

  162. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 11 April 2010 5:32 pm
    arhg.. mmg … aku tak heran dan merasa terganggu kalo rakyat lain dalam forum lain mengutuk proton… tapi yg peliknya ada rakyat malaysia sanggup menugaskan dirinya untuk memantau forum luar khas untuk mengutuk dan mengkondem proton.. serta menghasut orang jangan beli… kat caradvice tu nick “VEE” mesti akan komen dan kondem pada setiap article berkaitan proton… dia tu org malaysia.. tapi taktaulah kot dah migrate ke australia
    —————-
    Saya rasa dia tak migrate. Internet tiada sempadan. Yang pastii dia mungkin kecewa dengan pemilikan kereta nasional dan tak dapat beli kereta luar yang basic sebabkan harga yang terlalu tinggi.

  163. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zrsecurity on 12 April 2010 12:36 am
    Menarik blog ni. Banyak komen sampai pening nak baca. Sebenarnya proton tidaklah seteruk yang disangka, rasanya dah improve sedikit walaupun ada masalah2 minor. Saya juga mempunyai exora selain dari mpv lain termasuk china, korea & jepun. Pada saya kualiti dalaman exora lebih baik berbanding kereta china (cherry eastar) walaupun performance CE lebih baik. CE lebih nampak plastik dalamannya (terutamanya finishing pintu dalam) berbanding exora
    ——————
    Saya setuju dengan pendapat saudara. Kemasan plastik exora lebih bagus dari CE. CE terlalu banyak gap dan vibration pada instrument panel dan garnish sana sini. CE perlu benchmark exora untuk facelift seterusnya.

  164. knoxx berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:40 pm

    Komen oleh Prismo on 11 April 2010 2:06 am
    cuba lihat apa yg org bodoh ni buat kat forum aussie..

    quoted:
    “Don’t buy Protons. Useless cars. In Malaysia its not doing well. People still buy them because they are cheap. But the car is crap. The Malaysian government impose very high tax on other car makers to that Proton can sell their cars without competition.”
    blade211 Posted on 06 March 2010 2:01am

    http://www.carsguide.com.au/site/news-and-reviews/car-news/proton_s16_cheapest_car

    org yg takder duit menyalak tak tentu pasal….
    —————–
    This is the reality, Bukannye takde duit tapi macam saya cakap ianya adalah bab kecapain harga. jadi face the reality out there. banyak mereka yang kecewa meluahkan perasaan sampai ke oversea. government kena buat sesuatu untuk selamatkan imej proton sama ade liberate market, make proton cheaper atau detain all dogs yang bark kat forum negara luar.

    —————————————————————————————————–

    aku dah lawat forum ni.. yang peliknya orang barat komen baik2 dan professional je.. walaupun ada sedikit teguran pada proton. tapi kita ni orang malaysia ada budaya sopan santun.. tapi nauzubillah, bila dapat peluang taip keyboard nie.. macam dah lupa asal usul je.

    Kata orang, cara kita bercakap dan memberi ulasan menggambarkan status dan tahap mana kita berpendidikan. jadi selamilah diri masing-masing dan bersyukurlah dengan anugerah tuhan. Amin..

  165. fauzan berkata:

    “…Defect pengeluaran memang sedikit sangat dan kebanyakannya ditutup oleh pengeluar. Ini terbukti bila delivery memang takde defect. Masalah pengguna ialah reliability atau ketahanan. Ini yang mereka bukan engineer pun boleh buat pemerhatian. Jadi defect di pengeluaran bukanlah penanda aras sebenar tahap kualiti sesuatu pengeluar bahkan ianya ialah reliability yang take account. So kita jangan cepat mengatakan orang b*d*h atau sebagainye denag mudah k. … ”

    > Bro Automotive_Critics, saya tak kata “.. orang b*d*h atau sebagainye denag mudah k. … ” kat topic defect tu. jgn ar manipulate topic diskusi… amat tak beretika. Ayat cynical tu kat prasa topic komen forumer luar.

    bro zrsecurity, bukan isunya menegakkan benang yang basah. Semua rakyat malaysia tahu bagaimana kualiti proton dulu, dan itu realiti, tak sapa pun menyangkalnya. Apa yg dikatakan bro Automotive_Critics mmg ada benarnya, even DSZ pun akui benda tu masa pelancaran Exora di KLCC dulu. Tapi isunya kenapa isu nie diulang cetak dimana2 forum berulang kali sedangkan realiti hari ini proton ada improvement, takkn mereka ini tak sedari hanya kerana pengalaman silam mereka yg buruk dgn proton dulu dan seperti tak nak terima hakikat semua tu dah berlalu. Saya pun akan setuju kalau ada pendapat bro Automotive_Critics yg saya rasa prktikal dan memberi manfaat. Kalau cadangan suruh tutup proton tu korang rasa cadangan yg bijak ker selepas 25 tahun dlm industri? … Apa niat sebenarnya?
    Di sini kita berdiskusi, semua org ada pendapat masing2, tak ada isu patak mematah idea. Cuma sama ada kita terima atau tak pandangan/pendapat tu.

    “…Kalau kita sayangkan proton sepatutnya kita salurkan komen ni pada proton. Bukannya terus pertahankan walaupun tak betul. …”

    > bro zrsecurity, bagi saya ayat ko sepatutnya ; “Kalau kita sayangkan proton sepatutnya kita salurkan komen nie pada proton. Berikan cadangan dan kritikan membina supaya proton tahu dan berupaya memperbaiki mutu produk mereka di masa depan..” . Kalau ada yg tak betul, saya gak akan tegur proton. Tapi dlm masa yg sama salah ker pertahankn benda yg betul?

    “..Mungkin dia berasa kecewa dengan kereta nasional dan membuat niat murni untuk menyelamatkan orang lain dari senasib dengannye. Saya agak lah mungkin berdasarkan pemerhatian beliau diluar sana…”

    >Bro Automotive_Critics, kalau ayat di atas ditujukan kat komen saya tu, hehehe.. biar la org lain menilainya… jgn ar spekulate n mempengaruhi pandangan org lain plak.

    Cam nie la, apa kata kita suruh jer proton keluarkan produk standard kualiti global seperti yg korang harapkan tu. Tapi kalau harga mahal sket. jgn plak melalak. dah itu yg korang minta… tapi susah gak, rakyat tentu nak yg murah jer ….

    my 2 cents!

  166. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh knoxx on 12 April 2010 1:32 am
    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:40 pm

    Komen oleh Prismo on 11 April 2010 2:06 am
    cuba lihat apa yg org bodoh ni buat kat forum aussie..

    quoted:
    “Don’t buy Protons. Useless cars. In Malaysia its not doing well. People still buy them because they are cheap. But the car is crap. The Malaysian government impose very high tax on other car makers to that Proton can sell their cars without competition.”
    blade211 Posted on 06 March 2010 2:01am

    http://www.carsguide.com.au/site/news-and-reviews/car-news/proton_s16_cheapest_car

    org yg takder duit menyalak tak tentu pasal….
    —————–
    This is the reality, Bukannye takde duit tapi macam saya cakap ianya adalah bab kecapain harga. jadi face the reality out there. banyak mereka yang kecewa meluahkan perasaan sampai ke oversea. government kena buat sesuatu untuk selamatkan imej proton sama ade liberate market, make proton cheaper atau detain all dogs yang bark kat forum negara luar.

    —————————————————————————————————–

    aku dah lawat forum ni.. yang peliknya orang barat komen baik2 dan professional je.. walaupun ada sedikit teguran pada proton. tapi kita ni orang malaysia ada budaya sopan santun.. tapi nauzubillah, bila dapat peluang taip keyboard nie.. macam dah lupa asal usul je.

    Kata orang, cara kita bercakap dan memberi ulasan menggambarkan status dan tahap mana kita berpendidikan. jadi selamilah diri masing-masing dan bersyukurlah dengan anugerah tuhan. Amin..
    ——————–
    Ini menarik. Kembali ke topik ini yang membincangkan spec di luar lebih bagus dari dalam negara. Mungkin sebab itu mereka komen agak baik. Pendidikanlah yang mencelikkan mata kita sebab itulah mereka luahkan perasaan untuk penambahbaikan. Kita perlu bersyukur dengan ilmu yang ada dan kena sampaikan dan gunakan untuk manfaat semua. Ilmu itu pelita hidup dan Iman itu pelita akhirat.

  167. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 1:52 am
    Kalau cadangan suruh tutup proton tu korang rasa cadangan yg bijak ker selepas 25 tahun dlm industri? … Apa niat sebenarnya?
    Di sini kita berdiskusi, semua org ada pendapat masing2, tak ada isu patak mematah idea. Cuma sama ada kita terima atau tak pandangan/pendapat tu.
    ———————
    Idea tutup bukan habis setakat itu tapi ia disertai dengan idea-idea lain. Banyak juga gergasi-gergasi perniagaan yang tutup atau consolidate business walaupun setelah mengecapi kejayaan berpuluh-tahun. So idea tutup tidak semestinye negatif.
    —————-
    “..Mungkin dia berasa kecewa dengan kereta nasional dan membuat niat murni untuk menyelamatkan orang lain dari senasib dengannye. Saya agak lah mungkin berdasarkan pemerhatian beliau diluar sana…”

    >Bro Automotive_Critics, kalau ayat di atas ditujukan kat komen saya tu, hehehe.. biar la org lain menilainya… jgn ar spekulate n mempengaruhi pandangan org lain plak.
    —————————-
    Pendapat masing2. Tapi fitrah manusia bila dia tidak berpuashati maka kemungkinan api kemarahan muncul adalah besar. jadi biarlah dia nak provoke ke ape. Kita buat je sampai improve.
    ————————
    Cam nie la, apa kata kita suruh jer proton keluarkan produk standard kualiti global seperti yg korang harapkan tu. Tapi kalau harga mahal sket. jgn plak melalak. dah itu yg korang minta… tapi susah gak, rakyat tentu nak yg murah jer ….

    my 2 cents!
    ——————–
    Global car sepatutnye lebih murah kerana dah diproject untuk jualan katalah 30 negara dengan volume yang banyak. Jadi price ditetapkan masa development lagi so walaupun jualan ke30 negara belum bermula, harga jualan mestilah rendah dengan margin untung yang nipis. Apabila sudah full gear, maka barulah keuntungan penuh dapat dinikmati. Dengan cara ini pasaran domestik juga dapat menikmati harga yang rendah bukannye seperti cara sekarang yang meletakkan harga rendah di pasaran luar.

    Untuk kes proton ‘half’ price di Saudi, sebab tak terjual kerana modelnye tak sesuai. Kebanyakn kereta di Saudi berenjin besar dan bersaiz besar kerana harga minyak yang teramat murah iaitu 40sen seliter. Untuk penetrate pasaran saudi, proton sekurangnye perlu bermula dengan SUV yang bersesuaian. make it global SUV. Saya pasti ramai yang bengang tgk price proton kat saudi jadi marketing proton kena lebih bijak dan teliti.

  168. fauzan berkata:

    “.. Kita perlu bersyukur dengan ilmu yang ada dan kena sampaikan dan gunakan untuk manfaat semua. Ilmu itu pelita hidup dan Iman itu pelita akhirat. ..”
    > mm… yg nie saya setuju dari bro Automotive_Critics, Saya pun nak kongsi gak info tentang ilmu nie …hehe :

    “Wahai anakku, carilah ilmu kerana apabila kamu menjadi fakir maka ilmu itu adalah hartamu dan apabila kamu kaya, ilmu itu menjadi perhiasan dirimu” ~ LUKMANUL HAKIM

    salam n cheers!

  169. fauzan berkata:

    mmm… kalau dah global car, kualiti pun global la. pastu nak expect murah plak? Mgkin ko ada reference dari pengeluar kereta ternama yg buat cam tu.

  170. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 3:16 am
    mmm… kalau dah global car, kualiti pun global la. pastu nak expect murah plak? Mgkin ko ada reference dari pengeluar kereta ternama yg buat cam tu
    ——————–
    Kualiti tak boleh kompromi walaupun bukan global car. Sebab tu jadi double standard yang proton amalkan sekarang. Kualiti bermula dari part design, reliability testing proper etc bukannye value added. Jadi tidak timbul murah itu tidak berkualiti. Reference banyak cthnye Toyota, Honda, Ford etc. Honda jual jazz ke 118buah negara. new ford focus (lagi cun dari civic) set to be global car going for sale in 120countries with 80percent of part commonalities. So global car akan lebih murah dengan economy of scale dari segi volume dan imej yang akan dibawanye(tentu denagn kualiti global).

  171. fauzan berkata:

    “…Reference banyak cthnye Toyota, Honda, Ford etc. Honda jual jazz ke 118buah negara. new ford focus (lagi cun dari civic) set to be global car going for sale in 120countries with 80percent of part commonalities. …”
    – So, harganya pun bagi ko pun murah la kn?…

    “..So global car akan lebih murah dengan economy of scale dari segi volume dan imej yang akan dibawanye(tentu denagn kualiti global)…”
    – So, realiti economy of scale dari segi volume proton dah setara mcm pengeluar ternama lain ke utk diorg jual kereta global tu ‘murah’ ?

  172. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 3:46 am
    “…Reference banyak cthnye Toyota, Honda, Ford etc. Honda jual jazz ke 118buah negara. new ford focus (lagi cun dari civic) set to be global car going for sale in 120countries with 80percent of part commonalities. …”
    – So, harganya pun bagi ko pun murah la kn?…
    ———————
    With exception of price in our market. Macam saudara tahu, tax kita mahal sangat. cuba check harga kereta-kereta tu kat pasaran global. Say rasa dah explain kot.
    ———————
    “..So global car akan lebih murah dengan economy of scale dari segi volume dan imej yang akan dibawanye(tentu denagn kualiti global)…”
    – So, realiti economy of scale dari segi volume proton dah setara mcm pengeluar ternama lain ke utk diorg jual kereta global tu ‘murah’
    ———————-
    Get that economy of scale by all means whatever possible. banyak cara boleh guna. tie up, share, carry over, JV, OEM dan sebagainye. Saya juga tak kata proton jual ke 100lebih negara. Saya tahu realitinye ke 30negara sebagai contoh. Maknanye sales dan prodcution, rnd buat kerje seiring baru boleh produce global car macam corolla, civic, focus etc.

  173. fauzan berkata:

    “…Get that economy of scale by all means whatever possible. banyak cara boleh guna. tie up, share, carry over, JV, OEM dan sebagainye. Saya juga tak kata proton jual ke 100lebih negara. Saya tahu realitinye ke 30negara sebagai contoh. Maknanye sales dan prodcution, rnd buat kerje seiring baru boleh produce global car macam corolla, civic, focus etc. ..”
    – Ye, toyota berjaya catch up dari segi economy of scale tu dalam 75 tahun sebagai pengeluar global, Proton?

    “…Maknanye sales dan prodcution, rnd buat kerje seiring baru boleh produce global car macam corolla, civic, focus etc. ..”
    – Design n RnD toyota di Newport Beach, California, U.S.A (Calty Design Research, Inc. ), Brussels, Belgium; Derby, U.K. (Toyota Motor Europe R&D/ Manufacturing), Nice, France (Toyota Europe Design Development) dan jepun (Toyota Central Research & Development Laboratories, Inc. , Head Office Toyota Technical Center dll. ), So, Proton?

  174. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 4:17 am
    “…Get that economy of scale by all means whatever possible. banyak cara boleh guna. tie up, share, carry over, JV, OEM dan sebagainye. Saya juga tak kata proton jual ke 100lebih negara. Saya tahu realitinye ke 30negara sebagai contoh. Maknanye sales dan prodcution, rnd buat kerje seiring baru boleh produce global car macam corolla, civic, focus etc. ..”
    – Ye, toyota berjaya catch up dari segi economy of scale tu dalam 75 tahun sebagai pengeluar global, Proton?
    ———————-
    Proton boleh buat dalam 25tahun jika mahu. dengan syarat strategi dan tindakan tepat yang telah dibincangkan di atas. 30negara juga boleh reduce the car price significantly not to wait for 100countries. untuk market baru, masuk dengan model yang sesuai jangan jadi macam isu di saudi.

    “…Maknanye sales dan prodcution, rnd buat kerje seiring baru boleh produce global car macam corolla, civic, focus etc. ..”
    – Design n RnD toyota di Newport Beach, California, U.S.A (Calty Design Research, Inc. ), Brussels, Belgium; Derby, U.K. (Toyota Motor Europe R&D/ Manufacturing), Nice, France (Toyota Europe Design Development) dan jepun (Toyota Central Research & Development Laboratories, Inc. , Head Office Toyota Technical Center dll. ), So, Proton?
    ——————
    Proton di shah alam. Lagi bagus integrate dengan production sebab boleh dapat quick feedback from assembly floor. Maksud saya kerjasama seperti market study, product study before invest in new model. bukannye rnd center yang canggih2 spt sedara cakap tu.

  175. fauzan berkata:

    “..Proton boleh buat dalam 25tahun jika mahu. dengan syarat strategi dan tindakan tepat yang telah dibincangkan di atas. 30negara juga boleh reduce the car price significantly not to wait for 100countries. untuk market baru, masuk dengan model yang sesuai jangan jadi macam isu di saudi. ..”

    – Proton bleh buat dlm 25 tahun jika mahu… in reality mampu ker?

    “… Proton di shah alam. Lagi bagus integrate dengan production sebab boleh dapat quick feedback from assembly floor. Maksud saya kerjasama seperti market study, product study before invest in new model. bukannye rnd center yang canggih2 spt sedara cakap tu. ..”

    – Kalau satu pusat RnD bleh produce 2 product setahun, berapa product unit utk proton produce dgn hanya satu pusat RnD compared with toyota?

  176. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 5:55 am
    “..Proton boleh buat dalam 25tahun jika mahu. dengan syarat strategi dan tindakan tepat yang telah dibincangkan di atas. 30negara juga boleh reduce the car price significantly not to wait for 100countries. untuk market baru, masuk dengan model yang sesuai jangan jadi macam isu di saudi. ..”

    – Proton bleh buat dlm 25 tahun jika mahu… in reality mampu ker?
    ———————
    Must try to satisfy both local and abroad customer. not continue current biased policy of pricing and spec. i already suggest whatever i can. If not capable, then its better to closing up business as its proved that Proton born and progress was too late in the very fast changing industry. Other suggestion is to consolidate and tie up with other makes.

  177. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 5:55 am
    “..Proton boleh buat dalam 25tahun jika mahu. dengan syarat strategi dan tindakan tepat yang telah dibincangkan di atas. 30negara juga boleh reduce the car price significantly not to wait for 100countries. untuk market baru, masuk dengan model yang sesuai jangan jadi macam isu di saudi. ..”

    – Proton bleh buat dlm 25 tahun jika mahu… in reality mampu ker?

    “… Proton di shah alam. Lagi bagus integrate dengan production sebab boleh dapat quick feedback from assembly floor. Maksud saya kerjasama seperti market study, product study before invest in new model. bukannye rnd center yang canggih2 spt sedara cakap tu. ..”

    – Kalau satu pusat RnD bleh produce 2 product setahun, berapa product unit utk proton produce dgn hanya satu pusat RnD compared with toyota?
    ——————–
    Eh topiknye bukan global car ker? Toyota memang tak boleh celen la sebab gigantic company. revenue dah macam exxonmobil. siap boleh bagi loan kat UFJ bank lagi. 2 unit pun if can produce global car, dah cukup baik dah. Bukan nak mintak hebat2 tapi acceptable design, ergonomic, practicality, reliability and pricing pun dah lebih dari bagus.

  178. fauzan berkata:

    “…Komen oleh fauzan on 12 April 2010 5:55 am
    “..Proton boleh buat dalam 25tahun jika mahu. dengan syarat strategi dan tindakan tepat yang telah dibincangkan di atas. 30negara juga boleh reduce the car price significantly not to wait for 100countries. untuk market baru, masuk dengan model yang sesuai jangan jadi macam isu di saudi. ..”

    – Proton bleh buat dlm 25 tahun jika mahu… in reality mampu ker?
    ———————
    Must try to satisfy both local and abroad customer. not continue current biased policy of pricing and spec. i already suggest whatever i can. If not capable, then its better to closing up business as its proved that Proton born and progress was too late in the very fast changing industry. Other suggestion is to consolidate and tie up with other makes. …”

    > Bro, thank you for ur suggestion. Mgkin proton akan consider pendapat ko tu kalau bagi diorang reliable n praktikal demi survival diorang dlm industri peringkat global. Just hope. Tapi kalau tak diterima tu, berlapang dada lah. Diorang ada reason2 tertentu.

    Unjuran jualan proton utk tahun depan dlm peningkatan 3% berjumlah lebih kurang 162,000 unit dan 90% daripadanya adalah domestik market dan 10% jer pasaran luar. Apa2 pun kena realistik ar. Hanya kerana proton tak dapat ikut cakap ko, dah suruh tutup plak? …peerrgh.

    cheers!

  179. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 8:07 am

    > Bro, thank you for ur suggestion. Mgkin proton akan consider pendapat ko tu kalau bagi diorang reliable n praktikal demi survival diorang dlm industri peringkat global. Just hope. Tapi kalau tak diterima tu, berlapang dada lah. Diorang ada reason2 tertentu.

    Unjuran jualan proton utk tahun depan dlm peningkatan 3% berjumlah lebih kurang 162,000 unit dan 90% daripadanya adalah domestik market dan 10% jer pasaran luar. Apa2 pun kena realistik ar. Hanya kerana proton tak dapat ikut cakap ko, dah suruh tutup plak? …peerrgh
    ——————
    Bukan nak suruh ikut cakap aku tapi aku beri cadangan. Banyak pihak yang tidak berpuashati dengan proton kan dari segi harga, spec, kualiti etc samapai sanggup memburuk2kan mereka di forum luar negara. Ini secara tak lansung meruntuhkan lagi imej proton. Salah satu cadangan aku supaya tutup proton dan bagi semua rasa life without proton dan cuba buat bisnes yang lain. Salah satu masalah proton sendiri yang susah untuk improve dan dengar keluhan pengguna berdasarkan pemerhatian peribadi. Tutup perniagaan tidak semestinya negatif. Volvo pun dah jadi syarikat China sekarang. tak semestinye negatif untuk rakyat sweden. camtulah.

  180. fauzan berkata:

    mmm..lain padang lain belalang. Lain tempat lain situasi…. Kalau tak de proton tiada la lagi kereta nasional kebanggaan negara, syariakt GLC yg juga menyumbang pendapatan negara, bukan masalahnya negatif, cuma tk praktikal dgn suasana sosio-ekonomi negara m’sia. Volvo yg telah dijual kepada syarikat Geely Automobile of China tu bukan syarikat kereta nasional sweden ar bro. Nape ko nak sangat proton di tutup nie, ker ko ada agenda lain? hehe..

    “..Bukan nak suruh ikut cakap aku tapi aku beri cadangan. Banyak pihak yang tidak berpuashati dengan proton kan dari segi harga, spec, kualiti etc samapai sanggup memburuk2kan mereka di forum luar negara. ..”

    >Betul ker banyak pihak nie?…ker segelintir jer? statistik?

    cheers!

  181. farghmee berkata:

    drp pemerhatian aku, kebanyakan komen Auto_Critics ni lebih kepada:
    1. improve kualiti, 2. improve sales. & kalu xmampu, 3. tutup proton.

    aku boleh terima 1&2, tp idea yg 3 tu cm fishy sket.

    1. apa kompeni luar yg buat R&D kt malaysia?
    penglibatan anak watan bagaimana?
    grad jd engineer, sudahnya jd assembler?

    2. say proton tutup, & suddenly company luar buat taik (rege kete lg mahal, spec hampeh), rakyat langsung tiada pilihan utk beli kete pd harga malaysia.
    time tu barula sedar oh..dulu kita ada proton..
    ideanya ialah kemandirian/sustainability.

    jangan jadi selfish.

  182. fauzan berkata:

    hehehe… TQ bro farghmee, that’s the word; ” ..jangan jadi selfish…” . Saya tertunggu2 ada org lain yg cakap word nie. Sebab saya bukan org ‘jual ikan’ punya…

    “… Eh topiknye bukan global car ker? Toyota memang tak boleh celen la sebab gigantic company. revenue dah macam exxonmobil. siap boleh bagi loan kat UFJ bank lagi. 2 unit pun if can produce global car, dah cukup baik dah. Bukan nak mintak hebat2 tapi acceptable design, ergonomic, practicality, reliability and pricing pun dah lebih dari bagus. …”

    >> Proton baru jer nak masuk fasa pertama global market. Nak global car ye? Tunggu model persona R 2011 dan varian EMAS 2012 dan model2 lain ar…

    cheers!

  183. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh farghmee on 12 April 2010 1:13 PM
    drp pemerhatian aku, kebanyakan komen Auto_Critics ni lebih kepada:
    1. improve kualiti, 2. improve sales. & kalu xmampu, 3. tutup proton.

    aku boleh terima 1&2, tp idea yg 3 tu cm fishy sket.

    1. apa kompeni luar yg buat R&D kt malaysia?
    penglibatan anak watan bagaimana?
    grad jd engineer, sudahnya jd assembler?
    ———————–
    Dah banyak kali bagitahu. Bab automotive dah saturated dengan pemain global. Kan banyak benda lain engineer boleh buat. Tuhan kurniakan kita akal. kena fikirla dari kita menyusahkan pengguna dan terpaksa invest besar untuk bersaing dgn pesaing yang sudah establish. Ape2 pun itu cadangan saya. kalau saudara lihat dari sudut negatif terpulang itu hak saudara.

    2. say proton tutup, & suddenly company luar buat taik (rege kete lg mahal, spec hampeh), rakyat langsung tiada pilihan utk beli kete pd harga malaysia.
    time tu barula sedar oh..dulu kita ada proton..
    ideanya ialah kemandirian/sustainability.

    jangan jadi selfish.
    ———————
    Kalau selfish takde saya nak bagi idea komen panjang2. Saya tak tahu Proton takkan ikut punyer sebabnye rakyat malaysia memang takkan ade pilihan. Dah tahu ade design flaw pun still jual lagi tanpa bagitahu pembeli. Ape cerita nie? So sape yang selfish? Proton management? Staff? janji dapat income dah la org lain nak susah ke bukan aku nyer hal. mcm ni ka?

  184. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 11:58 PM
    hehehe… TQ bro farghmee, that’s the word; ” ..jangan jadi selfish…” . Saya tertunggu2 ada org lain yg cakap word nie. Sebab saya bukan org ‘jual ikan’ punya…
    ————————
    The word for whom? Proton management? Government? Selling highly priced car with design flaw to customer consider not selfish? I think is up to personal thinking though if they doing selfish thingy but if they don’t think it so then should be okay.

    “… Eh topiknye bukan global car ker? Toyota memang tak boleh celen la sebab gigantic company. revenue dah macam exxonmobil. siap boleh bagi loan kat UFJ bank lagi. 2 unit pun if can produce global car, dah cukup baik dah. Bukan nak mintak hebat2 tapi acceptable design, ergonomic, practicality, reliability and pricing pun dah lebih dari bagus. …”

    >> Proton baru jer nak masuk fasa pertama global market. Nak global car ye? Tunggu model persona R 2011 dan varian EMAS 2012 dan model2 lain ar…
    ——————–
    Bagus. but jangan bezakan market luar dengan dalam. susukan anak dulu sebelum susukan kera di hutan please.

  185. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 12 April 2010 9:21 AM
    mmm..lain padang lain belalang. Lain tempat lain situasi…. Kalau tak de proton tiada la lagi kereta nasional kebanggaan negara, syariakt GLC yg juga menyumbang pendapatan negara, bukan masalahnya negatif, cuma tk praktikal dgn suasana sosio-ekonomi negara m’sia. Volvo yg telah dijual kepada syarikat Geely Automobile of China tu bukan syarikat kereta nasional sweden ar bro. Nape ko nak sangat proton di tutup nie, ker ko ada agenda lain? hehe..
    ——————
    Takde agenda ape-ape pun. Just bagi cadangan sebab pengguna tak dapat hak yang sepatutnye dalam bab automotif kat negara kita. terpaksa beli kereta dengan harga terlalu mahal dan runnig cost yang tinggi disebabkan beberapa faktor. Jadi cadangan saya mungking boleh merungkaikan masalah mereka.
    —————–

    “..Bukan nak suruh ikut cakap aku tapi aku beri cadangan. Banyak pihak yang tidak berpuashati dengan proton kan dari segi harga, spec, kualiti etc samapai sanggup memburuk2kan mereka di forum luar negara. ..”

    >Betul ker banyak pihak nie?…ker segelintir jer? statistik?
    ——————
    Cuba check la. Kat forum local off course lagi banyak ye tak?

    cheers!

  186. zrsecurity berkata:

    Menarik perbincangan ni.. Teruskan berbincang.
    Tambahan bahan bacaan
    http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_(carmaker)

  187. fauzan berkata:

    mmm…payah la mcm nie, bila ada kelemahan dulu, dan ada improvement sket walaupun bukan sepenuhnya dan dlm proses menjadi yg terbaik, masih ada suara2 sumbang kisah silam yang melepas geram dgn melekeh2kan. Bukan setakat itu, dijaja tanpa ada kesudahan. Apa motifnya?.. ada yg dapat agak. Seolah2 nak bagi tahu dunia ” ..Aku ada pengalaman teruk dgn company nie dulu. Aku sakit hati betul tujuh keturunan pun tak habis. So, sebab aku x puas hati, aku nak korang pun tak yah guna produk nie. Biar aku melalak tak sudah2 bagitau korang sumer.. “. Mcm tu la lebih kurang. Tapi bukan ar org kat sini mgkin org kat kampung lain…

    “…Bagus. but jangan bezakan market luar dengan dalam. susukan anak dulu sebelum susukan kera di hutan please….”

    >> Kdg2 tak bleh la nak cakap cam tu. bila beza sket jer spek luar n dalam dah kata dianaktirikan. Standard spek setengah2 negara berbeza.

    “..>Betul ker banyak pihak nie?…ker segelintir jer? statistik?
    ——————
    Cuba check la. Kat forum local off course lagi banyak ye tak? ..”

    >> yg kat forum tu tak mewakili majoriti. Yg tak puas hati tu sebenarnya banyak dari rungutan model2 silam tapi dibanding2 hingga ke hari nie sampai menafikan peningkatan dan pembaikan yang proton telah lakukan terhadap produk2 terbarunya. 2 tahun terkini jumlah jualan model2 terbaru proton sprti saga, persona n exora mendapat sambutan dn ini menunjukkan peningkatan kepercayaan produk jenama proton. Saga adalah best sales utk bulan Februari 2010 lagi. Kalau teruk sangat ketidak puashatian kat pengguna tu, mesti jualannya akan merosot dan proton tidak mendapat untung berganda2 seperti sekarang. Dulu, yes. kualiti mmg teruk sehingga menyebbkan krisis kepercayaan sekitar tahun 2000/06 bila penguasan pasarannya jatuh mendadak dari 80% kepada 25% sahaja.

    “..Takde agenda ape-ape pun. Just bagi cadangan sebab pengguna tak dapat hak yang sepatutnye dalam bab automotif kat negara kita… ”

    >> kalau tak de agenda lain, alhamdulillah, moga niatnya baik utk memajukan industri automatif negara:) Cuma kalau nak menuntut hak tu tak salah kalau praktikal mgkin proton pertimbangkan asalkan tidak keterlaluan sudah ler…

    salam n cheers!

  188. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zrsecurity on 13 April 2010 8:55 AM
    Menarik perbincangan ni.. Teruskan berbincang.
    Tambahan bahan bacaan
    http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_(carmaker)
    ———————–
    Dah baca, Europstar gen2 rebadge pakai projector head lamp kat China. Spec lain jugak tu. memang la Proton bezakan market dalam negara dan luar negara. musykil.

  189. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 13 April 2010 9:30 AM
    mmm…payah la mcm nie, bila ada kelemahan dulu, dan ada improvement sket walaupun bukan sepenuhnya dan dlm proses menjadi yg terbaik, masih ada suara2 sumbang kisah silam yang melepas geram dgn melekeh2kan. Bukan setakat itu, dijaja tanpa ada kesudahan. Apa motifnya?.. ada yg dapat agak. Seolah2 nak bagi tahu dunia ” ..Aku ada pengalaman teruk dgn company nie dulu. Aku sakit hati betul tujuh keturunan pun tak habis. So, sebab aku x puas hati, aku nak korang pun tak yah guna produk nie. Biar aku melalak tak sudah2 bagitau korang sumer.. “. Mcm tu la lebih kurang. Tapi bukan ar org kat sini mgkin org kat kampung lain…
    ———————
    Macam saya cakap. Saya ambil bab steering cepat kusam. masih belum improve lagi jadi bukannye isu silam tapi berterusan. Mereka tiada ape2 motif tapi cuma mahu mendapatkan perhatian. Biasalah masalah kat negara kita, payah orang nak ambil peduli rungutan orang ramai dari jabatan kerajaan hingga ke syarikat perniagaan. Itu baru satu problem belum lagi hal-hal lain yang mungkin menyebabkan mereka jadi camtu.
    ———————
    “…Bagus. but jangan bezakan market luar dengan dalam. susukan anak dulu sebelum susukan kera di hutan please….”

    >> Kdg2 tak bleh la nak cakap cam tu. bila beza sket jer spek luar n dalam dah kata dianaktirikan. Standard spek setengah2 negara berbeza.

    “..>Betul ker banyak pihak nie?…ker segelintir jer? statistik?
    ——————
    Cuba check la. Kat forum local off course lagi banyak ye tak? ..”

    >> yg kat forum tu tak mewakili majoriti. Yg tak puas hati tu sebenarnya banyak dari rungutan model2 silam tapi dibanding2 hingga ke hari nie sampai menafikan peningkatan dan pembaikan yang proton telah lakukan terhadap produk2 terbarunya. 2 tahun terkini jumlah jualan model2 terbaru proton sprti saga, persona n exora mendapat sambutan dn ini menunjukkan peningkatan kepercayaan produk jenama proton. Saga adalah best sales utk bulan Februari 2010 lagi. Kalau teruk sangat ketidak puashatian kat pengguna tu, mesti jualannya akan merosot dan proton tidak mendapat untung berganda2 seperti sekarang. Dulu, yes. kualiti mmg teruk sehingga menyebbkan krisis kepercayaan sekitar tahun 2000/06 bila penguasan pasarannya jatuh mendadak dari 80% kepada 25% sahaja.
    —————-
    Baca komen di atas. Bukan model silam tapi model-model baru juga. Dan kat malaysia perlu diingat mengenai kadar pendapatan. Pengguna mungkin paling maksimum dapat beli 2 kereta dan bilangannye tak ramai. Rata2 mereka hanye dapat beli kereta sekali dengan loan yang cukup panjang. Jadi pilihan hanye proton dan proton banyak masalah sampai kategori “cripple”. Jadi seumur hidup mereka akan menanggung running cost kereta2 sebegitu yang bagi mereka itulah kereta mereka yang model silam, sekarang dan masa depan. Bagi mereka yang menyalurkan cemuhan dari internet adalah rata2 mungkin dari golongan sebegini. tiada pilihan dan tiada kemampuan. Walaupun bagi mereka yang berduit kata itu model silam tapi bagi mereka tetap bebanan yang berterusan. Jadi fikirlah dengan realiti di Malaysia.

  190. stroller berkata:

    panjang tol cite pasal kualiti p1 ni..

    hmm.. sikit yg saya tau..
    1. waja CPS head lamp xenon… anybody know this
    2. honda oddysey jepun design.. berbeza dgan design utk mkt USA.. sampai salesman dlm paper pun guna pic oddysey USA yg guna sliding door utk tarik perhatian.. walhal.. gimik saja..
    3. vios tak g global pun org leh terima akal nak beli dgn alasan toyota kualiti & realiabilty tak da kompromi.. hakikatnya.. vios dugong yg saya guna utk daily ride.. melayang2 mcm saga iswara.. sedap lagi bawa saga BLM..
    4. viva yg menjimatkan pun ada design flaws… tak de safety utk pembeli. kena langgar.. fatal casualties… laku gak..
    5. chrome cover kat door handle camry model terbaru ni.. tau tak senang lekang? tak caya… g la tekan.. mesti jatuh..

    byk lagi.. tp… pemerhatian saya sgt kecil ni..

  191. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 10:43 AM
    panjang tol cite pasal kualiti p1 ni..

    hmm.. sikit yg saya tau..
    1. waja CPS head lamp xenon… anybody know this
    ->Tahu tapi citer nie compare model yang jual kat market luar and malaysia
    2. honda oddysey jepun design.. berbeza dgan design utk mkt USA.. sampai salesman dlm paper pun guna pic oddysey USA yg guna sliding door utk tarik perhatian.. walhal.. gimik saja..
    ->Link please. Paper mane? setahu jepun dapat highest spec compare dengan luar. US mungkin dapat similar spec dengan jepun.
    3. vios tak g global pun org leh terima akal nak beli dgn alasan toyota kualiti & realiabilty tak da kompromi.. hakikatnya.. vios dugong yg saya guna utk daily ride.. melayang2 mcm saga iswara.. sedap lagi bawa saga BLM..
    ->Ye ke. First time saya dengar. OK not global tapi mungkin untuk asia pacific include japan and sub-continent model.
    4. viva yg menjimatkan pun ada design flaws… tak de safety utk pembeli. kena langgar.. fatal casualties… laku gak..
    ->Cerita sini pasal part premature fail untuk proton. Untuk safety viva komplen dengan MIROS.
    5. chrome cover kat door handle camry model terbaru ni.. tau tak senang lekang? tak caya… g la tekan.. mesti jatuh..
    –>tak logik.tq

    byk lagi.. tp… pemerhatian saya sgt kecil ni..
    –>Appreciate it.

  192. fauzan berkata:

    “…Macam saya cakap. Saya ambil bab steering cepat kusam. masih belum improve lagi jadi bukannye isu silam tapi berterusan …”

    >> tak semua kan? kalau semua stereng proton kusam (mcm yg ko dakwa) dah tentu the majoriti daripada 3 juta pengguna proton dah heboh masuk paper…

    “…Rata2 mereka hanye dapat beli kereta sekali dengan loan yang cukup panjang. Jadi pilihan hanye proton dan proton banyak masalah sampai kategori “cripple”. …”

    >> mcm tak de lagi kereta nasional yg lebih murah? Perodua kn ada, naza, inokom dll? Mengapa pilih proton kalau cam tu? Susah ar nak terima kalau org beli sesuatu brg sebab terpaksa beli bila ada pilihan ikut kemampuan di zaman sekarang.

    “…1. waja CPS head lamp xenon… anybody know this
    ->Tahu tapi citer nie compare model yang jual kat market luar and malaysia …”

    >> jgn risau, Tun M ada bagi hint lepas nie model2 baru proton sumer ikut standard global car. price jg plak melalak..global price gak. lepas nie beli proton bukan kerana murah….

    cheers!

  193. stroller berkata:

    aku memang dah agak ko memang akan jawab..auto critic.. apa yg aku bgtau tu sume aku yg guna sendiri… kecuali oddysey… ko google kat internet model oddysey usa model dgn jepun nye model.. sama tak?? ko rasa 1st time dgr pasal mana ada org nak komplen barang jepun…

    semua jepun nye barang baik je..

    so.. yg ko tak caya tu ko punya pasal. aku tak suka nak lawan type dgn org dlm forum.. buang masa je.. pengalaman mengguna mengajar aku…

    the choice is ur’s

  194. Automotive_Critics berkata:

    “…Macam saya cakap. Saya ambil bab steering cepat kusam. masih belum improve lagi jadi bukannye isu silam tapi berterusan …”

    >> tak semua kan? kalau semua stereng proton kusam (mcm yg ko dakwa) dah tentu the majoriti daripada 3 juta pengguna proton dah heboh masuk paper…
    –>Untuk model start Gen2 sampai saga ikut pemerhatian saya. Kalau ko rajin cuba check. Exora tak pasti sebab masih baru. Wira Ok takde masalah cepat sangat kusam. Pasal paper kan dah banyak orang komplen yang masuk sampai berkali2. bab steering kusam mungkin takde.
    “…Rata2 mereka hanye dapat beli kereta sekali dengan loan yang cukup panjang. Jadi pilihan hanye proton dan proton banyak masalah sampai kategori “cripple”. …”

    >> mcm tak de lagi kereta nasional yg lebih murah? Perodua kn ada, naza, inokom dll? Mengapa pilih proton kalau cam tu? Susah ar nak terima kalau org beli sesuatu brg sebab terpaksa beli bila ada pilihan ikut kemampuan di zaman sekarang.
    ———-
    Jawapanye dah terang. proton paling bermasalah. full stop.

    “…1. waja CPS head lamp xenon… anybody know this
    ->Tahu tapi citer nie compare model yang jual kat market luar and malaysia …”

    >> jgn risau, Tun M ada bagi hint lepas nie model2 baru proton sumer ikut standard global car. price jg plak melalak..global price gak. lepas nie beli proton bukan kerana murah….
    ——————
    Cantik. mahal pun takpe janji jangan lebihkan kera kat hutan.

    cheers!

  195. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 11:26 AM
    aku memang dah agak ko memang akan jawab..auto critic.. apa yg aku bgtau tu sume aku yg guna sendiri… kecuali oddysey… ko google kat internet model oddysey usa model dgn jepun nye model.. sama tak?? ko rasa 1st time dgr pasal mana ada org nak komplen barang jepun…
    —————-
    Hmm 1st time aku dengar. jangan2 ko tersilap model tak. yang sliding door tu biasanye Elyssion atau LA great. Odyssey masih lagi konvensional. Takpe nanti aku check.

    semua jepun nye barang baik je..
    ————-
    barang baik bersangkutan dan bergantung dengan kawalan mutu. Belum tentu semua barang jepun bagus.

    so.. yg ko tak caya tu ko punya pasal. aku tak suka nak lawan type dgn org dlm forum.. buang masa je.. pengalaman mengguna mengajar aku…
    ————–
    OK. tq

    the choice is ur’s

  196. fauzan berkata:

    “…Jawapanye dah terang. proton paling bermasalah. full stop. …”

    >> terima la hakikat, masalah silamnya itu ada improvement walau pun masih beum cukup memuaskan. Proses penambahbaikan masih sedang berlaku… seperti mana saya bleh terima hakikat yg dulu proton mmg ada banyak masalah. Buka lembaran baru dan lihat la ke depan. Bukan di takuk lama…

    salam n cheers!

  197. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 11:26 AM
    aku memang dah agak ko memang akan jawab..auto critic.. apa yg aku bgtau tu sume aku yg guna sendiri… kecuali oddysey… ko google kat internet model oddysey usa model dgn jepun nye model.. sama tak?? ko rasa 1st time dgr pasal mana ada org nak komplen barang jepun…
    —————–
    Ok bro aku dah check. Sebenarnye model Odyssey US dipanggil LAgreat di pasaran jepun. Tapi Lagreat dah discont sales sebab tak berapa nak laku. Odyssey JDM memang totally model yang lain. Macam Accord pasaran malaysia adalah Inspire di JDM bukannye actual Accord model yang lebih sporty. Ini kerana Toyota memasarkan camry dengan saiz yang lebih besar dari Accord, maka sebab itu honda pasarkan Inspire yang lebih besar sikit dari accord sebenar sebagai accord untuk bersaing dengan camry di pasaran kita. Ape2 pun thanks for highlight.

  198. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 13 April 2010 12:20 PM
    “…Jawapanye dah terang. proton paling bermasalah. full stop. …”

    >> terima la hakikat, masalah silamnya itu ada improvement walau pun masih beum cukup memuaskan. Proses penambahbaikan masih sedang berlaku… seperti mana saya bleh terima hakikat yg dulu proton mmg ada banyak masalah. Buka lembaran baru dan lihat la ke depan. Bukan di takuk lama…

    salam n cheers!
    ——————-
    Tq bro. Jangan terlalu lihat ke depan sampai customer claim tak sempat nak analysis. Ini berlaku cthnyer door handle waja. Tahun 2000 keluar model finally tahun 2004 baru keluar yang improve. Lihat ke depan atau moving forward. eh macam biasa dengar je.

  199. fauzan berkata:

    “…Tq bro. Jangan terlalu lihat ke depan sampai customer claim tak sempat nak analysis. Ini berlaku cthnyer door handle waja. Tahun 2000 keluar model finally tahun 2004 baru keluar yang improve. Lihat ke depan atau moving forward. eh macam biasa dengar je. …”

    >>InsyaAllah… moga proton dgn struktur organisasi yg baru yag diterajui D Nadzmi n DSZ nie mengambil kira sumer factor memastikan segalanya ok.
    Nak tengok waja yg ok yg ada improvement, tunggu jer waja R yg kuar dlm bulan 10 2010 nie..

    peace n cheers!

  200. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 13 April 2010 1:05 PM

    >>InsyaAllah… moga proton dgn struktur organisasi yg baru yag diterajui D Nadzmi n DSZ nie mengambil kira sumer factor memastikan segalanya ok.
    Nak tengok waja yg ok yg ada improvement, tunggu jer waja R yg kuar dlm bulan 10 2010 nie..
    ———-
    OK jangan pisang berbuah dua kali sudah la. Walaubagaimanapun untuk waja r mungkin aku tak dapat beli sebab umur dah lanjut dan loan pun tak lepas. So aku n famili akan stay dengan Toyota LE n “cripple” Gen2. Aku repair la sikit janji boleh anta anak gi sekolah n balik kg jadilah.
    Salam n peace.

  201. stroller berkata:

    http://paultan.org/2010/03/17/honda-odyssey-is-the-latest-to-be-recalled-malaysia-not-involved/#more-23945

    check the pic there bro.. u post ur comment also there.. it didnt say the model is LA Great… it is odyssey… so… it all bout the name ODYSSEY…

  202. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 2:11 PM
    http://paultan.org/2010/03/17/honda-odyssey-is-the-latest-to-be-recalled-malaysia-not-involved/#more-23945

    check the pic there bro.. u post ur comment also there.. it didnt say the model is LA Great… it is odyssey… so… it all bout the name ODYSSEY
    ——————
    So aku dah komen kat post sebelum ni. Memang la itu Odyssey untuk USDM tapi untuk JDM diaorang panggil LAGreat dan dah discon. So aku confuse tadi sebenarnye. So mane pulak ads yang kata salesmen jual Odyssey JDM guna Iklan USDM model? Tapi aku rasa tak logik la takkan nak iklankan kepada customer benda yang totally different dengana actual produk? ye tak?

  203. stroller berkata:

    ko tgk dlm metro.. iklaneka keta.. ko jumpa pic odyssey..

  204. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 3:53 PM
    ko tgk dlm metro.. iklaneka keta.. ko jumpa pic odyssey..
    ————————-
    Oo kat situ ka. OK maybe dorang takde knowledge and responsibility to customer. Ataupun yang dia jual memang LAGreat sebab LAGreat ni memang ade jual kat used car.

  205. stroller berkata:

    mcm pengalaman aku kat atas yg ko jawab.. aku nak bgtau la.. kalau kau tak penah drive apa yg aku ada.. so tak yah la nak jawap… sampai ko dah tgk dah rasa dah tau apa masalah nye.. baru la ko sediakan jawapan.. aku ni tak suka nak cakap besar… tp bila org kata org lain tak de knowledge so.. mesti la kena tambah knowledge ye… kalau ko rasa apa yg aku katakan diatas tak logik.. aku pun nak cakap jawapan ko tak logik… so.. tambah2 kan ilmu dengan mendengar pendapat org lain yg dah ada pengalaman mcm yg aku sebutkan diatas…

    jgn tanya keta apa lagi yg aku ada…

  206. mat berkata:

    eh auto critics, ada bagi link mcmmana nak repair steering kusam, tapi aku tengok, kalu yag proton, waja jer ada contoh, tapi yg lain, honda,momo pun ada. so, camne stering diaorang bleh kusam? mazda pun ade,siap ada yg pecah2 lagi. dasyat betul. kalu ikutkan link yg ko bagi,sume kete ada steering kusam,so, ape cer ko asyik ckp proton ajer?pening2 aku pikir.
    satu lagi, ko cakap,kalu kete proton mahal, kualiti baik, ko sanggup bayar. tapi aku tengok,dari post2 ko dulu dalm ni atau paultan, walupun kete proton jual murah(qualiti sederhana),ko cakap mahal. inikan nak jual lagi mahal? em,lagi bayaklah org malaysia complaint kalu kete proton mahal. kat malaysia,sume price sensitive kalu bab kete proton. sanggup byr mahal beli myvi dari beli persona n saga.
    3 tahun dulu ake kerja kat raub, ada jiran aku,duk flat skali, pakai myvi,ku pkai savvy. kete duk berjemur kat panas ari2,almaklumlah flat xda parking atap. kete sama tahun. dua2 berjemur. panel pintu myvi,melengkung. dia tengok savvy aku,dia ckp,walupun nampak mcm xkualiti, tapi xdalah melengkung mcm kete dia,nampak jer mcm berkualiti. demi Allah, ni kisah benar. tapi dah terbeli,dia nak wat camner. power window dia pun rosak.
    maaf kuar topic ckit,ada yg sibuk perjuangkan islam, beli sume brg islam,boikot sana,boikot sini. pakai minyak petronas jer. adalah sorg ustaz, cite kat aku pasal boikot sana,boikot sini,minyak pakai petronas jer. barangan org islam. aku tanya dia, pakai kete aper?dia jawap toyota. aku ckp apsal xbeli kete org islam buat. sia kata manada. akupun jawab,ada,PROTON. lepas tuh dia senyap, malu sendiri. brg2 lain yg dia beli,xdalah melibatkan ribuan ringgit,tapi kete rega ribuan ringgit, bagi duit kat org yg dia nak boikot. so, itulah mentaliti org malaysia esp melayu. so, 0-0

  207. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh mat on 13 April 2010 5:45 PM
    eh auto critics, ada bagi link mcmmana nak repair steering kusam, tapi aku tengok, kalu yag proton, waja jer ada contoh, tapi yg lain, honda,momo pun ada. so, camne stering diaorang bleh kusam? mazda pun ade,siap ada yg pecah2 lagi. dasyat betul. kalu ikutkan link yg ko bagi,sume kete ada steering kusam,so, ape cer ko asyik ckp proton ajer?pening2 aku pikir.
    –>Sumer steering akan kusam bro mat, tapi taklah secepat Proton punyer. Dah byk kali saya beritahu cuba perati kereta proton kat luar sana, tak gitu? model start dari gen2 sampai saga. model wira yang stail 97 steering pun OK lagi. kalau tak betul tak ape. pendapat masing2 tak salah kan.
    ——————-
    3 tahun dulu ake kerja kat raub, ada jiran aku,duk flat skali, pakai myvi,ku pkai savvy. kete duk berjemur kat panas ari2,almaklumlah flat xda parking atap. kete sama tahun. dua2 berjemur. panel pintu myvi,melengkung. dia tengok savvy aku,dia ckp,walupun nampak mcm xkualiti, tapi xdalah melengkung mcm kete dia,nampak jer mcm berkualiti. demi Allah, ni kisah benar.
    –>Panel pintu myvi melengkung? eh pasal ape boleh jadi camtu? salah spot point pastu stress distribution dia abnormal jadi melengkung? tak mungkin salah spot point, reduce spot point ade la. hmm belum pernah terjadi nie. Try komplen kat perodua.hmm fishy sikit.
    ———————
    maaf kuar topic ckit,ada yg sibuk perjuangkan islam, beli sume brg islam,boikot sana,boikot sini. pakai minyak petronas jer. adalah sorg ustaz, cite kat aku pasal boikot sana,boikot sini,minyak pakai petronas jer. barangan org islam. aku tanya dia, pakai kete aper?dia jawap toyota. aku ckp apsal xbeli kete org islam buat. sia kata manada. akupun jawab,ada,PROTON. lepas tuh dia senyap, malu sendiri. brg2 lain yg dia beli,xdalah melibatkan ribuan ringgit,tapi kete rega ribuan ringgit, bagi duit kat org yg dia nak boikot. so, itulah mentaliti org malaysia esp melayu. so, 0-0
    –> Sebut bab ni tak adillah. Islam juga mengajar berjimat cermat. Proton running cost tinggi kalau selalu rosak jadi tak baik untuk ekonomi orang islam. Bukan semua orang islam ade disposal income/month yang banyak. Sebab tu kita perlu fikirkan cara lain untuk tambah baik ekonomi kalaulah memang tak boleh pergi dengan industri itu. Banyak cara bukan dengan duit sahaja. Contoh perniagaan makanan yang foundamental dan lain-lain lagi kan. So ingatlah Islam itu mencakupi semua. betul tak?

  208. Automotive_Critics berkata:

    satu lagi, ko cakap,kalu kete proton mahal, kualiti baik, ko sanggup bayar. tapi aku tengok,dari post2 ko dulu dalm ni atau paultan, walupun kete proton jual murah(qualiti sederhana),ko cakap mahal. inikan nak jual lagi mahal? em,lagi bayaklah org malaysia complaint kalu kete proton mahal. kat malaysia,sume price sensitive kalu bab kete proton. sanggup byr mahal beli myvi dari beli persona n saga.
    ———————-
    Bab orang beli myvi dari persona n saga sebab dah terbukti kualiti dan reliabilitnye. proton pulak banyak masalah ergonomik dan reliabilty. Jadi kualiti dan reliabiliti juga memainkan peranan. kalau kuality OK mahal pun orang beli sebab..dah tentu average rakyat malaysia takde choice kan..

  209. zaxk berkata:

    kawan aku baru beli myvi minggu lepas.. aku tanya dia apa pasal tak pilih proton saga ? awal2 yg dia sebut… dia cakap sbb nama “saga” tu dia tak berkenan.. hahaha.. sbb dia rasa pelik nama “saga” dan lagi satu dia cakap.. myvi ni nampak macam mudah bawak.. dia bawak slow2 je katanya.. dan dok di bandar… takder pulak dia sebut pasal harga murah mahal atau berbaloi ke tidak.. atau bermasaalah ke tidak… sebelum ni dia pakai wira secondhand tapi terpaksa jual bila nak pakai duit… yg myvi ni duit bini dia la majoritinya.. hehehe

  210. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh stroller on 13 April 2010 4:09 PM
    mcm pengalaman aku kat atas yg ko jawab.. aku nak bgtau la.. kalau kau tak penah drive apa yg aku ada.. so tak yah la nak jawap… sampai ko dah tgk dah rasa dah tau apa masalah nye.. baru la ko sediakan jawapan.. aku ni tak suka nak cakap besar… tp bila org kata org lain tak de knowledge so.. mesti la kena tambah knowledge ye… kalau ko rasa apa yg aku katakan diatas tak logik.. aku pun nak cakap jawapan ko tak logik… so.. tambah2 kan ilmu dengan mendengar pendapat org lain yg dah ada pengalaman mcm yg aku sebutkan diatas…

    jgn tanya keta apa lagi yg aku ada…
    ————————–
    OK mungkin aku tak pernah drive kereta yang ko sebutkan. Secara jujur kereta yang pernah aku drive toyota LE(current pride n joy) nissan march, skyline gts-t r32, evo1,4, Silvia s13, mira l200, DC2, myvi, gen2, Civic 1.6,1.8, 1.7, 2.0, 2008 Accord 2.0, 2.4, City lama, Vios lama, Viva, Avanza, Iswara, Wira, Altis, prelude lama, kenari, kelisa, kancil, Odyssey RA model, Estima lama, nissan vanettte, suzuki minivan, cherry tiggo dan naza citra. Yang lain sama ade dari pemerhatian peribadi, bacaan atau gi show room, Baru-baru drop tgk naza forte. Aku komen berdasarkan fakta dan logic dari segi pembuatan atau strategi pemasaran sahaja secara jujur. Kalau tak betul sila betulkan. tq

  211. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 13 April 2010 10:44 PM
    kawan aku baru beli myvi minggu lepas.. aku tanya dia apa pasal tak pilih proton saga ? awal2 yg dia sebut… dia cakap sbb nama “saga” tu dia tak berkenan.. hahaha.. sbb dia rasa pelik nama “saga” dan lagi satu dia cakap.. myvi ni nampak macam mudah bawak.. dia bawak slow2 je katanya.. dan dok di bandar… takder pulak dia sebut pasal harga murah mahal atau berbaloi ke tidak.. atau bermasaalah ke tidak… sebelum ni dia pakai wira secondhand tapi terpaksa jual bila nak pakai duit… yg myvi ni duit bini dia la majoritinya.. hehehe
    —————–
    Pelik jugak ye. hmm duit masing2. Ade kalenye knowledge pun penting jugak untuk long term investment.

  212. vagrant berkata:

    Bagi aku pengguna menentukan kualiti & kepuasan sesebuah kenderaan.

    Kalau proton tak berkualiti kenapa masih ada yang membeli proton? Jualan saga amat menggalakkan?

    Kalau perodua handling tak best, overpriced kenapa jualan viva & myvi macam goreng pisang panas, baik beli pesona yang dah sah cc lebih besar boot pun besar dari myvi yang harga lebih kurang sama?

    Kalau kereta china tak berkualiti, gap banyak tapi kenapa orang masih beli? Siap aktif pulak dia punya owner club?

    Apapun semua yang kita komen berdasarkan pandangan peribadi kita sahaja. Setiap orang ada pandangan masing2. Jadi berdamailah, pakai je lah apa yang kita rasa sesuai. Bagi aku semua kereta ok.. Pengguna yang pakai sesuatu model tu tak ada apa2 pun, kita je yang lebih2.

    Macam kopi la, ada kata nescafe bagus, ada kata radix bagus, ada kata power root bagus, ada kata kopi janda bagus, ada kata kopi jantan bagus. Mungkin yang kata bagus tu memang pengguna kopi tegar kopi tu ataupun penjual MLM yang nak lakukan produk.. Kalau aku, aku suka air masak je..

    Kalau aku guna proton mesti aku support proton, kalau aku guna perodua, naza, cherry, honda etc. mesti aku support kereta aku & kondem kereta lain.

  213. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh vagrant on 14 April 2010 9:01 AM
    Bagi aku pengguna menentukan kualiti & kepuasan sesebuah kenderaan.

    Kalau proton tak berkualiti kenapa masih ada yang membeli proton? Jualan saga amat menggalakkan?

    Kalau perodua handling tak best, overpriced kenapa jualan viva & myvi macam goreng pisang panas, baik beli pesona yang dah sah cc lebih besar boot pun besar dari myvi yang harga lebih kurang sama?
    –>Rakyat Malaysia rata-rata mampu beli Proton atau P2 dengan sistem pricing dan pendapatan purata mereka. Kualiti and fuel consumption pun memainkan peranan penting jugak. Sebab tu ramai yang memilih p2 dari proton sebab faktor kualiti dan konsumsi minyak yang rendah.
    ——————-
    Kalau kereta china tak berkualiti, gap banyak tapi kenapa orang masih beli? Siap aktif pulak dia punya owner club?
    –>Kat sini varian dan pricing memainkan peranan. Oleh kerana pilihan terhad, pengguna terpaksa membuat pengorbanan. Cth beli CE dapat performance 2.4 enjin tapi interior fit n finish agak ketinggalan. Beli Exora dapat fit n finish interior lebih baik tapi enjin yang sedikit lemah. OK tak?

  214. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh vagrant on 14 April 2010 9:01 AM

    Macam kopi la, ada kata nescafe bagus, ada kata radix bagus, ada kata power root bagus, ada kata kopi janda bagus, ada kata kopi jantan bagus. Mungkin yang kata bagus tu memang pengguna kopi tegar kopi tu ataupun penjual MLM yang nak lakukan produk.. Kalau aku, aku suka air masak je..
    ————–
    Kopi lain. Kereta nie harga dia mahal dan pakai lama. Kalau cepat rosak disebabkan oleh pengeluar dah tentu kita sakit hati sebab bayar tak habis lagi. Kalau waranti dah habis kena keluar duit sendiri dan bukannye murah macam kopi. Kalau masih ade waranti pun, nak kena ulang2 SC lepas order replacement part sampai berminggu. Masa dah terbuang. So tak boleh la bandingkan kan. Bab kopi aku suke Radix keluaran HPA (Hanya Pada Allah).

  215. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh vagrant on 14 April 2010 9:01 AM

    Kalau aku guna proton mesti aku support proton, kalau aku guna perodua, naza, cherry, honda etc. mesti aku support kereta aku & kondem kereta lain.
    ————–
    Aku pulak terbalik. Sebab proton aku rosak sana sini aku teringin nak pakai kereta yang kualitinye lebih baik. Aku tak nak berpura-pura dan simpan dalam je. Tapi aku kena terima hakikat yang aku tak mampu untuk beli kereta lagi.

  216. fauzan berkata:

    mmm… kereta2 compact di malaysia mendapat tempat. Kualiti satu hal, lain tempat lain citarasa. So, bertuah perodua bila pasaran di M’sia menepati konsept product keluarannya. Dah tentu T n D pun menarik nafas lega. Myvi pun jualan bulan mac mengekalkan jualan trtinggi. Apa2 pun trend n citarasa nie berubah2.

    Hanya kerana jualan myvi tertinggi tak bermakna persona n saga tidak berkualiti n ada masalah reliabiliti. Nie cuma persepsi segelintir sahaja. Analisis cam nie tak begitu tepat saya rasa. Segmen compact menjadi pilihan (ramai golongan hawa), kerana bentuk comel, mudah parking, senang menyelusur di jalanan bandar bagi mereka yg first time berkereta, bawak mudah, servis lepas jualan ok, maintenance mudah x yah pening2 selain harganya yang ‘murah’ dan menepati kemampuan majoriti masyarakat m’sia. Segment berlainan harga pun lain, tapi persona n saga juga menunjukkan jualan yg tinggi gak dan melepasi sasaran jualannya. Cth tahun pertama target jualan persona cuma 30k unit tapi mandapat lebih 50k, Saga target dlm 50k tapi dapat lebih 70k unit.

    cheers!

  217. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:16 PM

    Kenape perlu carry over parts yang ade design flaw sedangkan kita tahu ianya dari first place dan bakal menyusahkan pelanggan? Pelanggan kena habiskan stok barang tak berkualiti. Kita harus bertanggunjawab. Siapa yang buat salah dia kena bertanggungjawab dari designer ke vendor bukannye tutup cerita dan alihkan beban ke pengguna yang tak berdosa. zalim namanyer tu. tak gitu? unless proton ade keluarkan statement yang we produce this new persona with parts carry over from gen2 that having design flaw. itu baru pelanggan tidak merasa tertipu.
    —————————————————————————————
    design flaw tak bermaksud semuanya akan rosak, kalo nak redesign semula tu door handle tu lock pintu pun nak kena redesign semula, kalo ubah design terpaksalah kena redesign semula pintu, tak ke byk mould yg kena buat.. tak ke mahal jadinya nanti.. persona pun semua org tahu yg harganya lebih murah berbanding gen2 kerana disebabkan oleh carry over design.. kalo tak ubah design pun boleh tingkatkan kualiti meterial… carry over parts kat persona dari gen2 kan byk.. dari lampu depan ke belakang, bumper depan, pintu, bonet depan, side fender, windscreen… so, camner aku nak kata yg door handle bukan carry over dari gen2? siapa tak tahu? tak payah announcement dari proton yg persona carry over dari gen2, aku rasa semua org tahu.. tapi kalo Proton dah keluarkan Persona, mestilah diaorg dah upgrade parts yg selalunya mendatangkan masalah, kalo masih ada masalah nak wat camner, mestilah proton kena kaji balik.. diaorg manusia pernah buat silap..
    ————————————————————————————

    500 org engineer takkan tak boleh selesaikan masalah pwr window reliability. Ini adalah bahagian paling sensitif sekali sebab kalau rosak, air masuk bila hujan. Bukan kita mintak satu malam tapi kalau seminggu takkan tak boleh selesai? Cuba kaji brand lain punyer pwr window design dan bandingkan. buat cycle reliability test sampai 300k kali wind up down. Door handle pun sama. paling senang source dari vendor yang establish dari jepun ataupun europe. mahal sikit tapi takdelah masalah sensitif berlaku lagi. nak bukak pintu patah, nak tutup tingkap jatuh. hujan masuk.
    ———————————————————————————-
    kalo tak silap aku, engineer proton sekarang ni cuma ada 2000 org je.. dan baru dlm perancangan nak tambah lagi 200 org… kalo nak ikut cara saudara letak 500 org untuk selesaikan masalah power window sahaja, yg baki 1500 tu agak agaknya cukup tak untuk department lain? kalo nak ikut brand lain, toyota misalannya.. engineer diaorg ada lebih 10000 org… kalo nak bandingkan mmg diaorg ada engineer yg mencukupi… lagipun tak mustahil proton ada buat cycle reliability test winding up down power window sampai 300 kali dan lain2 lagi components/parts reliability test… dari segi percakap saudara seperti saudara begitu yakin yg proton takder buat apa reliabilityy test… cakap mmg senang saudara kalo nak amik vendor luar utk supply parts.. nak mmg kualiti bagus dan harga mahal sedikit, tapi kalo mmg mahal sedikit? kos shipping pun kena amik kira.. lagipun parts yg di supply oleh vendor untuk 1 unit kereta bukannya sikit.. silap2 boleh mahal jadinya kalo dicampurkan semua… kalo disebabkan itu harga proton mahal siapa nak beli?

  218. vagrant berkata:

    Setiap satu ada kelebihan & kekurangannya

    Kalau aku punya pandangan exora kualiti kira oklah cuma kalau boleh improve cc ke lebih besar ex. 1.8 @ 2.0, baru dapat improve pickup. Aku rasa untuk mpv torque lebih penting dari hp (kalau salah tolong betulkan).

    Kalau alza pulak bagi aku ok jugak tapi kalau boleh bagi body besar macam proton exora.

    Kalau kereta cherry plak, cc memang best, jalan jauh sedap, tapi kualiti material perlu improve..

    MPV jepun overpriced, MPV korea 2nd value rendah, walaupun kedua2nya payah nak cari gap material & interior memang kemas.

    Last2, semua tak best.. Baik aku pakai GTI aku.. best tuning by proton..

  219. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:11 PM

    Perbincangan mengenai kecapain pendapatan. Jadi mungkin juga pendapat saudara betul. Mereka akan duduk dengan orang tua mereka yang uzur untuk berkhidmant sebelum mereka mati. Kalau gaji 3K installment camry rm1k masih ade lagi 2k. rumah dah tak payah sewa so belanja untuk support org tua and bini.
    ——————————————————————-

    ok, kita bincang ttg kecapaian pendapatan.. byk org merungut ttg cukai tinggi yg menyebabkan mereka tak mampu beli keta import.. jika tax selaras, harga Camry 2.0E tanpa cukai RM 89,380.41 (ikut harga labuan) dan kalo campur cukai 15% so harganya agak agaknya RM100k… kalo dah tax rendah mestilah byk org pikir yang mereka mampu beli keta import… so kalo ikut kecapain pendapatan, bagi yg berpendapatan RM3k mmg mampu, dan aku setuju… tapi mcm mana pulak dgn mereka yg berpendapatan RM2k kebawah? jawapannya mmg semua mampu dan jika mereka tak perlu makan, minum, takder anak bini, rumah dan lain2 lagi… dah tak logik lagik lah hidup org tu…

    harga avanza 1.5E di labuan RM 50,267.88 sebuah mini MPV “CKD”… siapa cakap kalo harga brand import CKD tanpa tax murah?

  220. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 10:10 AM
    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:16 PM

    Kenape perlu carry over parts yang ade design flaw sedangkan kita tahu ianya dari first place dan bakal menyusahkan pelanggan? Pelanggan kena habiskan stok barang tak berkualiti. Kita harus bertanggunjawab. Siapa yang buat salah dia kena bertanggungjawab dari designer ke vendor bukannye tutup cerita dan alihkan beban ke pengguna yang tak berdosa. zalim namanyer tu. tak gitu? unless proton ade keluarkan statement yang we produce this new persona with parts carry over from gen2 that having design flaw. itu baru pelanggan tidak merasa tertipu.
    —————————————————————————————
    design flaw tak bermaksud semuanya akan rosak, kalo nak redesign semula tu door handle tu lock pintu pun nak kena redesign semula, kalo ubah design terpaksalah kena redesign semula pintu, tak ke byk mould yg kena buat.. tak ke mahal jadinya nanti.. persona pun semua org tahu yg harganya lebih murah berbanding gen2 kerana disebabkan oleh carry over design.. kalo tak ubah design pun boleh tingkatkan kualiti meterial… carry over parts kat persona dari gen2 kan byk.. dari lampu depan ke belakang, bumper depan, pintu, bonet depan, side fender, windscreen… so, camner aku nak kata yg door handle bukan carry over dari gen2? siapa tak tahu? tak payah announcement dari proton yg persona carry over dari gen2, aku rasa semua org tahu.. tapi kalo Proton dah keluarkan Persona, mestilah diaorg dah upgrade parts yg selalunya mendatangkan masalah, kalo masih ada masalah nak wat camner, mestilah proton kena kaji balik.. diaorg manusia pernah buat silap..
    –>Memang semua orang tahu kalau tgk dari luaran. Masalahnye yang tak tahu dalaman. Bab macamana nak improve itu terpulang pada proton. Bak kata orang kalau buat salah kena perbaik. Walaupun terpaksa belanja untuk buat acuan baru. Jadi pengguna dapat kepastian. Buat press conference official.
    ————————————————————————————

    500 org engineer takkan tak boleh selesaikan masalah pwr window reliability. Ini adalah bahagian paling sensitif sekali sebab kalau rosak, air masuk bila hujan. Bukan kita mintak satu malam tapi kalau seminggu takkan tak boleh selesai? Cuba kaji brand lain punyer pwr window design dan bandingkan. buat cycle reliability test sampai 300k kali wind up down. Door handle pun sama. paling senang source dari vendor yang establish dari jepun ataupun europe. mahal sikit tapi takdelah masalah sensitif berlaku lagi. nak bukak pintu patah, nak tutup tingkap jatuh. hujan masuk.
    ———————————————————————————-
    kalo tak silap aku, engineer proton sekarang ni cuma ada 2000 org je.. dan baru dlm perancangan nak tambah lagi 200 org… kalo nak ikut cara saudara letak 500 org untuk selesaikan masalah power window sahaja, yg baki 1500 tu agak agaknya cukup tak untuk department lain? kalo nak ikut brand lain, toyota misalannya.. engineer diaorg ada lebih 10000 org… kalo nak bandingkan mmg diaorg ada engineer yg mencukupi… lagipun tak mustahil proton ada buat cycle reliability test winding up down power window sampai 300 kali dan lain2 lagi components/parts reliability test… dari segi percakap saudara seperti saudara begitu yakin yg proton takder buat apa reliabilityy test… cakap mmg senang saudara kalo nak amik vendor luar utk supply parts.. nak mmg kualiti bagus dan harga mahal sedikit, tapi kalo mmg mahal sedikit? kos shipping pun kena amik kira.. lagipun parts yg di supply oleh vendor untuk 1 unit kereta bukannya sikit.. silap2 boleh mahal jadinya kalo dicampurkan semua… kalo disebabkan itu harga proton mahal siapa nak beli?
    —————-
    500 orang engineer pun kalau procedure follow betul2, buat benchmarking, testing pun saya rasa boleh selesai. Yang jadi musykil, ape sebenarnye masalah pwr window proton? Masih juga berlaku dengan kadar yang tinggi walaupun model2 terbaru. Motor?Kabel?Regulator?Door rubber?Run channel curve? Gen2 saya je dah 3 kali tukar pwr window. ade analysis technical dari Proton?

  221. Prismo berkata:

    aku pernah lihat ada org komen kat paultan yang harga vios RM35k kalo xder tax… kalo ikut harga langkawai vios j m/t 54,185.99 ..

  222. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 10:40 AM
    Komen oleh Automotive_Critics on 11 April 2010 11:11 PM

    Perbincangan mengenai kecapain pendapatan. Jadi mungkin juga pendapat saudara betul. Mereka akan duduk dengan orang tua mereka yang uzur untuk berkhidmant sebelum mereka mati. Kalau gaji 3K installment camry rm1k masih ade lagi 2k. rumah dah tak payah sewa so belanja untuk support org tua and bini.
    ——————————————————————-

    ok, kita bincang ttg kecapaian pendapatan.. byk org merungut ttg cukai tinggi yg menyebabkan mereka tak mampu beli keta import.. jika tax selaras, harga Camry 2.0E tanpa cukai RM 89,380.41 (ikut harga labuan) dan kalo campur cukai 15% so harganya agak agaknya RM100k… kalo dah tax rendah mestilah byk org pikir yang mereka mampu beli keta import… so kalo ikut kecapain pendapatan, bagi yg berpendapatan RM3k mmg mampu, dan aku setuju… tapi mcm mana pulak dgn mereka yg berpendapatan RM2k kebawah? jawapannya mmg semua mampu dan jika mereka tak perlu makan, minum, takder anak bini, rumah dan lain2 lagi… dah tak logik lagik lah hidup org tu…
    —————
    Setuju. jadi yang kurang mampu beli yang mereka mampu. Jangan membazir.

    harga avanza 1.5E di labuan RM 50,267.88 sebuah mini MPV “CKD”… siapa cakap kalo harga brand import CKD tanpa tax murah?
    ————-
    Aku rasa Avanza dibuat di Rawang kan. Aku pun sebenarnye tak tahu macamana G punyer struktur cukai untuk Perodua. Macam Myvi, Alza pun melambung harga. Nanti aku cuba buat kajian.

  223. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 10:47 AM
    aku pernah lihat ada org komen kat paultan yang harga vios RM35k kalo xder tax… kalo ikut harga langkawai vios j m/t 54,185.99 ..
    —————
    Nanti aku buat kajian. OK bro. saper yang cakap harga macam tu?

  224. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 10:42 AM

    –>Memang semua orang tahu kalau tgk dari luaran. Masalahnye yang tak tahu dalaman. Bab macamana nak improve itu terpulang pada proton. Bak kata orang kalau buat salah kena perbaik. Walaupun terpaksa belanja untuk buat acuan baru. Jadi pengguna dapat kepastian. Buat press conference official.
    ————————————————————
    mmglah proton ada cuba perbaikkan salah yg dibuat oleh management yg terdahulu… bukan ke kita ada lihat yg persona ada jugak model SE dan model enhancement seperti elegence yg keluar baru2 ni… mmg model persona takkan dpt menjadi model yg laris dipasaran sebab tulah proton dah bersedia dgn model persona terbaru.. design baru, mould pun baru… kalo tak silap aku dulu, Proton pernah recall Exora, aku tak pasti untuk ganti apa.. nak kepastian tanya bro prodas_afiq…
    ————————————————————————————

    500 orang engineer pun kalau procedure follow betul2, buat benchmarking, testing pun saya rasa boleh selesai. Yang jadi musykil, ape sebenarnye masalah pwr window proton? Masih juga berlaku dengan kadar yang tinggi walaupun model2 terbaru. Motor?Kabel?Regulator?Door rubber?Run channel curve? Gen2 saya je dah 3 kali tukar pwr window. ade analysis technical dari Proton?
    ———————————————————————————
    masalahnya, dpt ke proton letak 500 org engineer utk selesaikan masalah power window je? kita nak suruh letak 500 org, tapi kalo tak cukupi 500 org engineer khas untuk department tu mcm nak letak? kita tak tahu samada engineer proton buat ikut procedure ataupun tido.. tapi kalo nak kata mereka tak ikut procedure mmg tak patut lah saudara…apa masalah sebenar PW aku tak tahu.. cuba Email DSZ untuk kepastian.. tapi yg pasti PW gen2 family member aku cuma sekali je tukar regulator yang plat tebal dan ada lagi benda tambahan yg dipasang dan masih ok sampai sekarang… door handle gen2 tu baru je aku tukar minggu lepas selepas umur lebih 5 tahun.. DIY je, harga RM8…

  225. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 10:55 AM
    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 10:47 AM
    aku pernah lihat ada org komen kat paultan yang harga vios RM35k kalo xder tax… kalo ikut harga langkawai vios j m/t 54,185.99 ..
    —————
    Nanti aku buat kajian. OK bro. saper yang cakap harga macam tu?
    ——————————–
    nama dia aku tak ingat… yang pasti aku ada terbaca komen dia…. mungkin dia ingat cukai import dan duti eksais untuk vios 100% so dia tolaklah setengah dari RM70k so dptlah RM35k…

  226. zaxk berkata:

    kalao camtu.. PW gen2 hang sorang kot yg berkali-kali bermasaalah.. mungkin masaalah tu disebbkan hang banyak mengeluh dan kurang bersyukur… fikir fikirkanlah.

  227. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 11:08 AM
    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 10:42 AM

    –>Memang semua orang tahu kalau tgk dari luaran. Masalahnye yang tak tahu dalaman. Bab macamana nak improve itu terpulang pada proton. Bak kata orang kalau buat salah kena perbaik. Walaupun terpaksa belanja untuk buat acuan baru. Jadi pengguna dapat kepastian. Buat press conference official.
    ————————————————————
    mmglah proton ada cuba perbaikkan salah yg dibuat oleh management yg terdahulu… bukan ke kita ada lihat yg persona ada jugak model SE dan model enhancement seperti elegence yg keluar baru2 ni… mmg model persona takkan dpt menjadi model yg laris dipasaran sebab tulah proton dah bersedia dgn model persona terbaru.. design baru, mould pun baru… kalo tak silap aku dulu, Proton pernah recall Exora, aku tak pasti untuk ganti apa.. nak kepastian tanya bro prodas_afiq…
    ————————————————————————————

    500 orang engineer pun kalau procedure follow betul2, buat benchmarking, testing pun saya rasa boleh selesai. Yang jadi musykil, ape sebenarnye masalah pwr window proton? Masih juga berlaku dengan kadar yang tinggi walaupun model2 terbaru. Motor?Kabel?Regulator?Door rubber?Run channel curve? Gen2 saya je dah 3 kali tukar pwr window. ade analysis technical dari Proton?
    ———————————————————————————
    masalahnya, dpt ke proton letak 500 org engineer utk selesaikan masalah power window je? kita nak suruh letak 500 org, tapi kalo tak cukupi 500 org engineer khas untuk department tu mcm nak letak? kita tak tahu samada engineer proton buat ikut procedure ataupun tido.. tapi kalo nak kata mereka tak ikut procedure mmg tak patut lah saudara…apa masalah sebenar PW aku tak tahu.. cuba Email DSZ untuk kepastian.. tapi yg pasti PW gen2 family member aku cuma sekali je tukar regulator yang plat tebal dan ada lagi benda tambahan yg dipasang dan masih ok sampai sekarang… door handle gen2 tu baru je aku tukar minggu lepas selepas umur lebih 5 tahun.. DIY je, harga RM8…
    ————–
    –>Maksud aku takkan engineer reramai tu tak boleh come out dengan solution. musykil jugak kan. Pwr window aku senang sangat rosak kenape pulak ye. yang belakang belah kanan pun baru rosak. masuk ni kali keempat kena tukar (tapi belum gi lagi sebab takde$$). Door handle dah dua kali patah. RM8 je murah betul. aku tanye kat kedai rm50 itu pun tak paint lagi. Sekarang yang paling pening HVAC nyer bunyi tertetetteter bila bukak ekon. hadui la.

  228. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zaxk on 14 April 2010 12:50 PM
    kalao camtu.. PW gen2 hang sorang kot yg berkali-kali bermasaalah.. mungkin masaalah tu disebbkan hang banyak mengeluh dan kurang bersyukur… fikir fikirkanlah.
    ————–
    Hi camni punyer conclusion pun ade ker. Bukan pwr window rosak disebabkan oleh reliability atau design error ker?

  229. fauzan berkata:

    So sorry kat Automotive_Critics, power window gen2 dia memanjang rosak…Tapi tak patut la plak buat conclusion semua power window kereta proton mcm tu. Pastu persoalkan kreadibiliti engineer plak. Persona terbaru adalah yg telah dipertingkatkan dari segi kualiti. Begitu gak dgn model2 terbarunya… Sedangkan beberapa model Honda pun ada masalah kecacatan power window kat overseas sebab masalah electrical.

    cheers!

  230. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 14 April 2010 1:37 PM
    So sorry kat Automotive_Critics, power window gen2 dia memanjang rosak…Tapi tak patut la plak buat conclusion semua power window kereta proton mcm tu. Pastu persoalkan kreadibiliti engineer plak. Persona terbaru adalah yg telah dipertingkatkan dari segi kualiti. Begitu gak dgn model2 terbarunya… Sedangkan beberapa model Honda pun ada masalah kecacatan power window kat overseas sebab masalah electrical.

    cheers
    —————
    Tq bro for your sympathy. Tapi diorang recall kan ganti free. So aku harap Proton recall la kereta aku n ganti free sebab aku tak mampu repair yang kali keempat nie. Ingat nak repair bunyi yang kat HVAC tu dulu sebab bingit sangat.

  231. K-Oi berkata:

    sumer yg memberi komen sini pernah/sedang/akan bekerja di proton ker?(termasuk cleaner/engineer/sales/marketing/account)
    nama ponn komen kannn…yg menipu/ditipu/tertipu lalu ditaip kat sini biase la 2….

    klu nk benar2 belak..bt la research…kumpul data…bt report sendirik dan kesimpulan…….mcm nk bt master Phd……

    menjadi kewajipan & hak pengguna kereta…sebelum beli kereta..pedulik hapa dengan kualiti..amender lagik….nih tgk semangat berkobar2 negara + duit ( yg paling utama) lalu beli PROTON..pas 2 komplen menyesal xsudah……lihat budget kewangan…kemampuan…dan faktor2 selengkapnyer sblm beli kereta..pas 2 redha & bersyukur sbb bernasib baek…nk banding2 nih kt negara orang…complete kerpengetahuan psl negara 2?

    kalau berkemampuan sangat..mustahil angkat PROTON kan…….sebab kereta hebat…& power window mmg mslh+mmg nk angkat gak PROTON…sedialah dgn tindakan selanjutnyer selepas membeli……

    kalau x kereta JEPUN/AMERIKA/EROPAH byk kat pasaran MALAYSIA…pilih jer….nih bercerita mcm byk sgt nilai kewangan dan menyesal beli kereta PROTON….

    Aku ponn pengguna PROTON & itu yg mampu….skg nih pn byk mslh & dh sedia awl2 dgn mslh yg dijangka sblm beli…..

    tujuan utama PROTON olehlku adalah kewangan…bkn FLAG COMPANY atau pilihan…so……..xperlu ngomel mengikut perasaan..sekadar berkongsi pengalaman & pengutahuan bersama mmg patut bagi pengguna sedia ada dan bakal pengguna PROTON

    MAAF BAGI SESIAPA YANG TERASA SAHAJA….PEACEEEEEEE

  232. fauzan berkata:

    Diorang recall sebab ada kecacatan design utk model tersebut, yg bleh membawa kemalangan. Kes sama gak dgn toyota.

    Setahu saya semua model selepas Gen2 n Waja, terdapat improvement kat mechanisma power window nya

    Nie keratan article saya amik kat motortrader ;
    “…Proton states that there is an improvement to the mechanism since the Gen2 and provides some details of the improvements. It now has a scissors-type regulator ‘for greater reliability’ and load-bearing materials are of ‘stronger materials’ with additional roller bearings to reduce stresses. The motor is also said to be upgraded and the balance rails are extended for a more secure fit with the glass pane (a common problem in Protons has been the glass pane dropping down). To be fair, Proton’s persistent power window failures could be finally fading away because the Savvy does not seem to be as severely afflicted as the Gen2 and Waja … ”

    just kongsi info…

    cheers!

  233. zam berkata:

    Persona ku pun baru beli 4 bulan dah patah sebelah belakang kanan. Harap2 sekali ni je masalah ni. Mungkin aku dapat defect punya door handle.

  234. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 14 April 2010 3:04 PM
    Diorang recall sebab ada kecacatan design utk model tersebut, yg bleh membawa kemalangan. Kes sama gak dgn toyota.

    Setahu saya semua model selepas Gen2 n Waja, terdapat improvement kat mechanisma power window nya
    –>So Gen2 n Waja is supposed to be subject for massive recall due to pwr window design flaw. But it is not. So that’s why some of the Gen2 owner facing persistent pwr problem though had many times underwent repair job. Kalau betul2 proton ade hati dan support pelanggan dia, dia mesti dah recall punyer. Ni sampai 4 kali nak tukar susahlah.

    Nie keratan article saya amik kat motortrader ;
    “…Proton states that there is an improvement to the mechanism since the Gen2 and provides some details of the improvements. It now has a scissors-type regulator ‘for greater reliability’ and load-bearing materials are of ‘stronger materials’ with additional roller bearings to reduce stresses.
    -> Mine also got scissor type regulator but fails due to bengkok.(Looks material not rigid enough). On other hand, new CRV regulator is simple as old wira type regulator but surprisingly last longer than nay wiras.
    The motor is also said to be upgraded and the balance rails are extended for a more secure fit with the glass pane (a common problem in Protons has been the glass pane dropping down).
    –>Glass pane dropping down is persistent for current persona. Need more hard work for improvement.
    To be fair, Proton’s persistent power window failures could be finally fading away because the Savvy does not seem to be as severely afflicted as the Gen2 and Waja

  235. fauzan berkata:

    artikel nie keluar masa first review of proton satria neo… cam nie la. perjuangkan ar kes power window bro tu sampai proton recall n diganti free power window utk bro tu…itu pun kalau diorg rasa nk recall. Kalau secara teknikalnya semua power window tu bermasalah kat semua model2 tu, baru ar diorng consider kot… otherwise, lakukan lah prosedur biasa yg bro biasa lakukan tu…

    cheers!

  236. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 14 April 2010 4:11 PM
    artikel nie keluar masa first review of proton satria neo… cam nie la. perjuangkan ar kes power window bro tu sampai proton recall n diganti free power window utk bro tu…itu pun kalau diorg rasa nk recall. Kalau secara teknikalnya semua power window tu bermasalah kat semua model2 tu, baru ar diorng consider kot… otherwise, lakukan lah prosedur biasa yg bro biasa lakukan tu…

    cheers!
    —————–
    Satria Neo? dah lama gak tu tapi masih berlaku jugak. K aku akan berjuang sampai Proton recall kereta aku atau buy back. Tapi mane mungkin ye tak. Yang citer dalam paper sampai masuk SC berkali-kali pun takde response. Tak tahu dia bawak ke court tak. kemungkinan besar tak sebab manelah ade duit nak hire lawyer. makan ati je lah.

  237. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh zam on 14 April 2010 3:05 PM
    Persona ku pun baru beli 4 bulan dah patah sebelah belakang kanan. Harap2 sekali ni je masalah ni. Mungkin aku dapat defect punya door handle.
    ————–
    No problem ade waranti lagi kan. Aku kena bayo sendiri n cat sendiri. Lama tunggu replacement part?

  238. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 12:53 PM

    –>Maksud aku takkan engineer reramai tu tak boleh come out dengan solution. musykil jugak kan. Pwr window aku senang sangat rosak kenape pulak ye. yang belakang belah kanan pun baru rosak. masuk ni kali keempat kena tukar (tapi belum gi lagi sebab takde$$). Door handle dah dua kali patah. RM8 je murah betul. aku tanye kat kedai rm50 itu pun tak paint lagi. Sekarang yang paling pening HVAC nyer bunyi tertetetteter bila bukak ekon. hadui la.
    ———————————————————-
    tak tahu pulak aku kenapa dlm reramai engineer tu tak boleh keluarkan solution… kenapa ya? tapi kalau dah ada solution pun, cuma tinggal vendor lagi untuk main peranan untuk mengeluarkan parts yg reliability nya dijamin.. kalau dan mcm tu, apa kata kita tanya vendor pulak kenapa masih boleh terjadi masalah PW terjun.. tapi yang pasti proton mungkin kekurangan engineer dan kalau nak dibandingkan dgn toyota, jumlah engineer mereka lebih 5 kali ganda dari engineer proton.. sebab tu proton nak tambah lagi 200 engineer…

    kalo ekon tu cuma ada sekali je gen2 kami mengalami masalah.. itupun kerana salah satu kabel yg berada didalam enjin tu bergesel dgn paip almunium dan menyebabkannya bocor dan sepatutnya kabel itu berada dibawah paip tersebut, tapi ia berada diatas.. jadi itulah punca kedua duanya bergesel… dah tukar under warranty dan ok sampai sekarang.. kalau ekon kurang sejuk, aku DIY cuci filter yg berada kat bawah dashboard tu.. tapi kami takder mengalami masalah HVAC berbunyi..

    ttg door handle tu mmg aku beli 1 RM8 je.. kaler itam… tukar sendiri, cuma bukak satu skru je kat dalam pintu.. nak capai skru tu, bukak getah bulat kat tepi bahagian dalam pintu.. yang bagusnya door handle gen2, satu design semua pintu boleh masuk.. kat tempat kami ni ada agen menjual komponen2 kereta buatan tempatan dgn harga yang murah.. bumper depan Waja MME kaler itam RM88 je aku beli 2 tahun lalu… door handle Waja aku dah tukar 2 bijik, 1 RM7 je.. pun DIY.. door handle gen2 RM8 digunakan selama 5 thn.. kira berbaloilah…

  239. fauzan berkata:

    “…Satria Neo? dah lama gak tu tapi masih berlaku jugak. K aku akan berjuang sampai Proton recall kereta aku atau buy back. Tapi mane mungkin ye tak. …”

    >> hehe…yup, saya tahu usaha tu akan jadi sia2 jer. mmm..terfikir gak perjuangan yg cam ne yg ko akan tegakkan yek? … memburuk2kan, menyatakan ketidakpuashatian, provok people supaya jgn beli produk proton lagi atau ada cara lain?…tapi yg penting matlamat n cita2 ko supaya proton ganti balik power window ko yg rosak tu tercapai la kn? .. Apa2 pun la kan, setandan pisang takkan semuanya busuk. Ini pepatah melayu, mgkin pisang yg busuk tu terkena plak kat ko, so cari la penyelesaian/alternatif terbaik mcmana pun utk settlekan yg busuk tu tanpa membusuk2kan pisang2 yg lain. Bleh ker nasihat cam tu? …. entah ler, nak terima amik, tak terima lupakan jer. Ko kn dah kira basher, basher tegar kalau bleh saya namakan… tapi kalau xleh terima, x pe ar saya tarik balik…. Relax bro, dlm dunia nie sumer org ada masalah, tapi jgn sampai masalah tu ‘diselubungi misterrii… ”🙂

    mmm…balik kerja tadi nampak awek drive persona elegance… peerrghh damn nice persona tu. Memang menawan…

    salam n cheers!

  240. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 14 April 2010 8:51 PM
    “…Satria Neo? dah lama gak tu tapi masih berlaku jugak. K aku akan berjuang sampai Proton recall kereta aku atau buy back. Tapi mane mungkin ye tak. …”

    >> hehe…yup, saya tahu usaha tu akan jadi sia2 jer. mmm..terfikir gak perjuangan yg cam ne yg ko akan tegakkan yek? … memburuk2kan, menyatakan ketidakpuashatian, provok people supaya jgn beli produk proton lagi atau ada cara lain?…tapi yg penting matlamat n cita2 ko supaya proton ganti balik power window ko yg rosak tu tercapai la kn? .. Apa2 pun la kan, setandan pisang takkan semuanya busuk. Ini pepatah melayu, mgkin pisang yg busuk tu terkena plak kat ko, so cari la penyelesaian/alternatif terbaik mcmana pun utk settlekan yg busuk tu tanpa membusuk2kan pisang2 yg lain. Bleh ker nasihat cam tu? …. entah ler, nak terima amik, tak terima lupakan jer. Ko kn dah kira basher, basher tegar kalau bleh saya namakan… tapi kalau xleh terima, x pe ar saya tarik balik…. Relax bro, dlm dunia nie sumer org ada masalah, tapi jgn sampai masalah tu ‘diselubungi misterrii… ”
    –>Baca betul2 komen saya saudara. takde pun saya provoke. Semua cadangan nak improve dan challenge kepada proton engineer dan..kalau dah give up boleh fikir untuk closing bagi laluan kepada policy lain..saya cuma tulis ape yang berlaku kepada saya sahaja. Itu dinamakan perjuangan bukannyer provoke. So yang baca komen saya boleh lah menilai tepuk dada tanye selera.

    mmm…balik kerja tadi nampak awek drive persona elegance… peerrghh damn nice persona tu. Memang menawan…
    –>Hopefully nothing happen to her brand new car. Congratulation to that awek.

    salam n cheers

  241. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 14 April 2010 6:10 PM
    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 12:53 PM

    –>Maksud aku takkan engineer reramai tu tak boleh come out dengan solution. musykil jugak kan. Pwr window aku senang sangat rosak kenape pulak ye. yang belakang belah kanan pun baru rosak. masuk ni kali keempat kena tukar (tapi belum gi lagi sebab takde$$). Door handle dah dua kali patah. RM8 je murah betul. aku tanye kat kedai rm50 itu pun tak paint lagi. Sekarang yang paling pening HVAC nyer bunyi tertetetteter bila bukak ekon. hadui la.
    ———————————————————-
    tak tahu pulak aku kenapa dlm reramai engineer tu tak boleh keluarkan solution… kenapa ya? tapi kalau dah ada solution pun, cuma tinggal vendor lagi untuk main peranan untuk mengeluarkan parts yg reliability nya dijamin.. kalau dan mcm tu, apa kata kita tanya vendor pulak kenapa masih boleh terjadi masalah PW terjun.. tapi yang pasti proton mungkin kekurangan engineer dan kalau nak dibandingkan dgn toyota, jumlah engineer mereka lebih 5 kali ganda dari engineer proton.. sebab tu proton nak tambah lagi 200 engineer…
    —————
    Pwr window 500 engineer tak cukup? musykil betul la. OK takpe hopefully lepas amik 200org lagi boleh improve.

    kalo ekon tu cuma ada sekali je gen2 kami mengalami masalah.. itupun kerana salah satu kabel yg berada didalam enjin tu bergesel dgn paip almunium dan menyebabkannya bocor dan sepatutnya kabel itu berada dibawah paip tersebut, tapi ia berada diatas.. jadi itulah punca kedua duanya bergesel… dah tukar under warranty dan ok sampai sekarang.. kalau ekon kurang sejuk, aku DIY cuci filter yg berada kat bawah dashboard tu.. tapi kami takder mengalami masalah HVAC berbunyi..
    –>Kete aku dulu amik2 ekon tak sejuk bukak full pun macam level1 je. Pastu SC ganti whole control unit pastu OK. Sekarang HVAC tu pulak bunyi aku pun jadi tak selesa drive. ade solution?

    ttg door handle tu mmg aku beli 1 RM8 je.. kaler itam… tukar sendiri, cuma bukak satu skru je kat dalam pintu.. nak capai skru tu, bukak getah bulat kat tepi bahagian dalam pintu.. yang bagusnya door handle gen2, satu design semua pintu boleh masuk.. kat tempat kami ni ada agen menjual komponen2 kereta buatan tempatan dgn harga yang murah.. bumper depan Waja MME kaler itam RM88 je aku beli 2 tahun lalu… door handle Waja aku dah tukar 2 bijik, 1 RM7 je.. pun DIY.. door handle gen2 RM8 digunakan selama 5 thn.. kira berbaloilah…
    —————–
    Wah murah betul. kat mane kedai tu? takkan la. nangis dengar. Sini jual rm50 tak paint lagi. Lagi satu ko tukar door handle tak payah bukak door trim ker? kat mana skru tu?

  242. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 14 April 2010 4:11 PM
    artikel nie keluar masa first review of proton satria neo… cam nie la. perjuangkan ar kes power window bro tu sampai proton recall n diganti free power window utk bro tu…itu pun kalau diorg rasa nk recall. Kalau secara teknikalnya semua power window tu bermasalah kat semua model2 tu, baru ar diorng consider kot… otherwise, lakukan lah prosedur biasa yg bro biasa lakukan tu…
    –>Aku rasa kalau dorang nak recall, dah recall lama dah sebab pwr window nie boleh kata dari zaman saga 1st model sampai gen2. Memang aku rasa dorang tak consider untuk recall pwr window ye tak? Techincal dah confirm sebab ia melibatkan mekanisme why pwr window prematurely failed in those models?

    cheers

  243. Superpower Window berkata:

    Isu power window & handle door benda kecik beb…coz patriotik beb… patriotik!!!

  244. fauzan berkata:

    “…Baca betul2 komen saya saudara. takde pun saya provoke. Semua cadangan nak improve dan challenge kepada proton engineer dan..kalau dah give up boleh fikir untuk closing bagi laluan kepada policy lain..saya cuma tulis ape yang berlaku kepada saya sahaja …”

    >>mmm… saya mmg teliti dalam pembacaan, saya cuma lontarkan pertanyaan jer (walaupun agak sinis…hehe). Ko tak makan cili kan? So tak perlu la rasa pedas… jgn risau, pandailah diorang kat sini menilai komen2 tu, kn? Alhamdulillah la kalau ko ada niat murni nak melihat proton maju:) Saya rasa diorang tak kan give up. Da banyak planning n projek utk 5 tahun akan datang nie diorg tengah usahakan. Penerokaan teknologi dan pembelajaran bidang automatif nie masih giat diorang lakukan. Tak perlu tutup company nie. diorang tahu apa yg diorang buat kn?

    cheers!

  245. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Superpower Window on 15 April 2010 8:44 AM
    Isu power window & handle door benda kecik beb…coz patriotik beb… patriotik!!!
    ———
    Orang ade duit leh la cakap. Aku dah la rosak sana sini, duit pun takdelah nak buat repair kereta je. belanja kerja, sekolah, susu anak, bagi orang tua..bagi aku patriotik lain, patriotik bagi idea macam mana diorang boleh improve untuk survival diorang, sebab pada pandangan aku Proton susah nak improve and dengar keluhan customer. Memang betul moving forward, tapi takkan la nak biar je problem kat model-model sebelum nie. yang paling problem carry over ke model baru..ini baru patriotik yang sebenar.

  246. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 15 April 2010 9:11 AM
    “…Baca betul2 komen saya saudara. takde pun saya provoke. Semua cadangan nak improve dan challenge kepada proton engineer dan..kalau dah give up boleh fikir untuk closing bagi laluan kepada policy lain..saya cuma tulis ape yang berlaku kepada saya sahaja …”

    >>mmm… saya mmg teliti dalam pembacaan, saya cuma lontarkan pertanyaan jer (walaupun agak sinis…hehe). Ko tak makan cili kan? So tak perlu la rasa pedas… jgn risau, pandailah diorang kat sini menilai komen2 tu, kn? Alhamdulillah la kalau ko ada niat murni nak melihat proton maju:) Saya rasa diorang tak kan give up. Da banyak planning n projek utk 5 tahun akan datang nie diorg tengah usahakan. Penerokaan teknologi dan pembelajaran bidang automatif nie masih giat diorang lakukan. Tak perlu tutup company nie. diorang tahu apa yg diorang buat kn?

    cheers!
    ————-
    Saudara sendiri pun kena menilai basher-basher yang ade. saudara kena tahu tanpa basher proton mungkin susah nak improve sebab tak dapat input dan kecaman. Bagaikan kerajaan tanpa pembangkang, mereka akan mudah buat benda gelap tanpa orang check n balance. Anggaplah basher punye cakap sebagai cabaran sebab memang dah terbukti proton punyer kualiti improvement amat perlahan. mereka pulak tiada pilihan sebab harga kereta terlalu tinggi. Jadi tak perlu la sinis2, cili pedas ke ape, sekarang proton kena terima je sehinggalah kemunculan global car persona yang dinantikan basher2 di luar sana. Takde istilah tegar ke ape ke tapi perlu bersyukur dengan diorang yang beri kritikan dan kecaman yang secara tak lansung dapat menaik semangat untuk “cepat” menambah baik produk. Bak kata pepatah jepun “ku wa raku no tane”. kesusahan adalah benih kesenangan. Jangan nak senang je. Ini diambil dari buku jepun mengenai survival konglomerat.

  247. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 10:39 PM

    Pwr window 500 engineer tak cukup? musykil betul la. OK takpe hopefully lepas amik 200org lagi boleh improve.
    ———————————————
    apa maksud saudara sebenarnya ni? 500 org engineer tak mampu nak selesaikan masalah PW ataupun Proton tak cukup@tak letak 500 engineer untuk selesaikan masalah PW?

    ———————————————
    Wah murah betul. kat mane kedai tu? takkan la. nangis dengar. Sini jual rm50 tak paint lagi. Lagi satu ko tukar door handle tak payah bukak door trim ker? kat mana skru tu?
    ——————————————-
    itulah lah saudara.. mungkin cakap org lain saudara tak percaya tapi nak org lain percaya dan dengar cakap saudara… kalau nak nangis, nangislah… tapi apa yg aku cakap ttg harga door handle tu mmg benar… nak tahu kat mana skru tu? bukak pintu, tahu tak kat mana location door lock mechanism? lubang tu ditutup oleh getha bulat yg berada betul2 diatas lock pintu tu… mmg nak tukat door handle gen2 tak payah bukak door trim… sama mcm waja gak.. tapi waja lagi senang… semalam aku call kat agen tu, harga dah naik ke RM10 sebab ada batch baru.. door handle Persona… kiranya dah improve reliability kot?? mana tahu…

  248. Prismo berkata:

    ttg carry over parts/component tu auto critics, byk syarikat pembuat keta brand lain pun buat mcm tu jugak.. tapi jgn terus pikir yg proton carry over parts yg bermasalah tanpa berbuat apa apa seperti meningkatkan ketahanan etc… lagipun, pernah saudara sebutkan ttg kezaliman.. aku rasa Toyota adalah zalim sebenar benarnya.. kenapa? pernah kita dgr pedal minyak toyota stuck kan? apa mereka buat? memula salahkan floor mat.. lepas tu salahkan vendor.. bukan sikit kereta mereka yg bermasalah yg boleh mengakibatkan kematian… berjuta tu.. kalo kerajaan US tak force diaorg recall mereka takkan buat kerana merekalah syarikat yg cuma pentingkan keuntungan… tak kisah berapa juta org yg pakai keta yg sebetul betulnya tak selamat asalkan mereka tidak perlu menanggung kerugian…

  249. fauzan berkata:

    “…Saudara sendiri pun kena menilai basher-basher yang ade. saudara kena tahu tanpa basher proton mungkin susah nak improve sebab tak dapat input dan kecaman. Bagaikan kerajaan tanpa pembangkang, mereka akan mudah buat benda gelap tanpa orang check n balance …”

    >> mmm… apa2 pun kena ar tahu bezakan yang mana kritikan dan kutukan. Kritikan membina perlu utk tujuan check n balance seperti yg ko cakapkan tu. Tapi tak nampak ar kutukan bleh buat camtu… hanya menjatuhkan moral n reputasi, mencemar imej n banyak lagi ar kesan negatif yang akan berkait yg tidak diingini bila berada dlm dunia business. Mgkin ko ada pengalaman kot bila org kutuk ko, ko begitu bersemangat dan berbahagia kat dunia nie…

    Kalau nak jadi pembangkang pun, jadi ar pembangkang yang berwibawa n ada karisma…tahu matlamat akhirnya adalah utk melihat dan memastikan ‘pencadang’ membuat keputusan yg betul dan menuju matlamat dgn jayanya…ala-ala co-pilot gitu🙂 … bukan dgn tujuan utk kepentingan diri dan agenda peribadi… itu pendapat saya ar.

    “…Bak kata pepatah jepun “ku wa raku no tane”. kesusahan adalah benih kesenangan …”

    >> mmm..mgkin penambahbaikan yg proton lalui sekarang menggunakan semangat pepatah ko tu, kepayahan diorgn bergelut dalam industri dulu mencipta sesuatu yg tiada sebelumnya, menimba pengalaman, pengetahuan dan teknologi sehingga sekarang, tak segan silu bleh duduk sama rendah berdiri sama tinggi dgn gergasi pengeluar kereta lain. Yg gergasi2 pengeluar sekarang nie pun ada yg dah bungkus menjadi sejarah…. tinggal lagi cabaran mendatang yg perlu proton hadapi dgn penuh berhati2.

    cheers!

  250. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 14 April 2010 10:39 PM

    Pwr window 500 engineer tak cukup? musykil betul la. OK takpe hopefully lepas amik 200org lagi boleh improve.
    ———————————————
    apa maksud saudara sebenarnya ni? 500 org engineer tak mampu nak selesaikan masalah PW ataupun Proton tak cukup@tak letak 500 engineer untuk selesaikan masalah PW?
    –>Masalah power window la. Tu yang musykil. Rnd n QC engineer. Kenape ambil masa lama sangat? Design consultant pun tak boleh settle ker?

    ———————————————
    Wah murah betul. kat mane kedai tu? takkan la. nangis dengar. Sini jual rm50 tak paint lagi. Lagi satu ko tukar door handle tak payah bukak door trim ker? kat mana skru tu?
    ——————————————-
    itulah lah saudara.. mungkin cakap org lain saudara tak percaya tapi nak org lain percaya dan dengar cakap saudara… kalau nak nangis, nangislah… tapi apa yg aku cakap ttg harga door handle tu mmg benar… nak tahu kat mana skru tu? bukak pintu, tahu tak kat mana location door lock mechanism? lubang tu ditutup oleh getha bulat yg berada betul2 diatas lock pintu tu… mmg nak tukat door handle gen2 tak payah bukak door trim… sama mcm waja gak.. tapi waja lagi senang… semalam aku call kat agen tu, harga dah naik ke RM10 sebab ada batch baru.. door handle Persona… kiranya dah improve reliability kot?? mana tahu…
    –>Kedai tu kat mane please? Steering murah tak? Steering gen2 cps berapa?

  251. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 15 April 2010 12:08 PM
    ttg carry over parts/component tu auto critics, byk syarikat pembuat keta brand lain pun buat mcm tu jugak.. tapi jgn terus pikir yg proton carry over parts yg bermasalah tanpa berbuat apa apa seperti meningkatkan ketahanan etc… lagipun, pernah saudara sebutkan ttg kezaliman.. aku rasa Toyota adalah zalim sebenar benarnya.. kenapa? pernah kita dgr pedal minyak toyota stuck kan? apa mereka buat? memula salahkan floor mat.. lepas tu salahkan vendor.. bukan sikit kereta mereka yg bermasalah yg boleh mengakibatkan kematian… berjuta tu.. kalo kerajaan US tak force diaorg recall mereka takkan buat kerana merekalah syarikat yg cuma pentingkan keuntungan… tak kisah berapa juta org yg pakai keta yg sebetul betulnya tak selamat asalkan mereka tidak perlu menanggung kerugian…
    ———-
    Bro janganlah benchmark toyota bab2 recall. Kita mesti pastikan kualiti kita sendiri. takkan setiap kali masalah nak kata, abih toyota tak recall kenape kita recall pulak. Kalau camtu senang la jadi management. Benda yang tak baik kita jangan ikut tapi benda baik macam design value toyota kita boleh ikut. Macam cakap kat anak kita la kan. Kalau anak kita mencuri, kenape kau mencuri, anak kita jawab abih kawan tu mencuri..wah naki radang la kita kan..benda selalu aku perati kat forum2 lain yang bila safety benchmark dia kata toyota pun takde abs, pre-tensen. So jangan buat begitu. Kita set benchmark kita sendiri. first massive pwr window recall in the world. So others make pun akan recall sebab buat bench marking proton. Proton akan tercatat dalam sejarah dunia.

  252. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 15 April 2010 12:43 PM
    “…Saudara sendiri pun kena menilai basher-basher yang ade. saudara kena tahu tanpa basher proton mungkin susah nak improve sebab tak dapat input dan kecaman. Bagaikan kerajaan tanpa pembangkang, mereka akan mudah buat benda gelap tanpa orang check n balance …”

    >> mmm… apa2 pun kena ar tahu bezakan yang mana kritikan dan kutukan. Kritikan membina perlu utk tujuan check n balance seperti yg ko cakapkan tu. Tapi tak nampak ar kutukan bleh buat camtu… hanya menjatuhkan moral n reputasi, mencemar imej n banyak lagi ar kesan negatif yang akan berkait yg tidak diingini bila berada dlm dunia business. Mgkin ko ada pengalaman kot bila org kutuk ko, ko begitu bersemangat dan berbahagia kat dunia nie…

    Kalau nak jadi pembangkang pun, jadi ar pembangkang yang berwibawa n ada karisma…tahu matlamat akhirnya adalah utk melihat dan memastikan ‘pencadang’ membuat keputusan yg betul dan menuju matlamat dgn jayanya…ala-ala co-pilot gitu … bukan dgn tujuan utk kepentingan diri dan agenda peribadi… itu pendapat saya ar.
    –>Masing-masing ade kepentingan peribadi. Contoh yang suruh liberate market tu bertujuan proton lebih berdaya saing dan dia pula akan dapat lebih choice setelah mungkin kecewa dengan model proton sebelum. Jadi dua-dua untung. Bab kutukan itu terserah pada individu untuk menilai tapi aku rasa tak baik la buat macam tu.

    “…Bak kata pepatah jepun “ku wa raku no tane”. kesusahan adalah benih kesenangan …”

    >> mmm..mgkin penambahbaikan yg proton lalui sekarang menggunakan semangat pepatah ko tu, kepayahan diorgn bergelut dalam industri dulu mencipta sesuatu yg tiada sebelumnya, menimba pengalaman, pengetahuan dan teknologi sehingga sekarang, tak segan silu bleh duduk sama rendah berdiri sama tinggi dgn gergasi pengeluar kereta lain. Yg gergasi2 pengeluar sekarang nie pun ada yg dah bungkus menjadi sejarah…. tinggal lagi cabaran mendatang yg perlu proton hadapi dgn penuh berhati2.
    –>Aku harap begitulah. lagipun aku mampu tengok je kalaupun proton berjaya lepas nie.

    cheers!

  253. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 2:12 PM

    –>Masalah power window la. Tu yang musykil. Rnd n QC engineer. Kenape ambil masa lama sangat? Design consultant pun tak boleh settle ker?
    ———————————————
    Entahla… tapi kalo nak letak 500 org engineer semata mata nak settle kan masalah tu aku rasa tak mungkinlah… takkan nak design power window sampai 500 org terbabit… kang tak jalan deparment lain lak kerana lack of manpower…. sebab tu kita cuba tanya vendor yg terlibat… Proton Exora, vendor yg supply PW ialah AV Venture.. aku selalu gi forum EOCM untuk memantau samada masalah PW menular ke Exora, tapi belum ada sorang pun yg komplen PW mereka bermasalah… apakata mereka tukar vendor yg supply PW gen2 ke, persona ke kepada AV Venture..?

    ——————————————-

    –>Kedai tu kat mane please? Steering murah tak? Steering gen2 cps berapa?
    ———————————————-
    steering tak pernah pulak aku tanya sebab Waja aku dah sumbat steering momo… kalo saudara baca semua komen kat atas, mungkin saudara tahu aku berada dimana… aku sekarang ni berada di kuching s’wak… agen tu kat s’wak.. tapi aku lihat pembuat semua parts tu (tertulis kat sticker) semuanya berasal dari semenanjung.. maksud aku parts itu semua dtg dari sana.. takkan korang takder agen mcm tu kot? tapi agen tu mmg menjual spareparts keta tempatan dgn harga yg murah.. door handle kancil RM4 je….

  254. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 2:17 PM
    Komen oleh Prismo on 15 April 2010 12:08 PM
    ttg carry over parts/component tu auto critics, byk syarikat pembuat keta brand lain pun buat mcm tu jugak.. tapi jgn terus pikir yg proton carry over parts yg bermasalah tanpa berbuat apa apa seperti meningkatkan ketahanan etc… lagipun, pernah saudara sebutkan ttg kezaliman.. aku rasa Toyota adalah zalim sebenar benarnya.. kenapa? pernah kita dgr pedal minyak toyota stuck kan? apa mereka buat? memula salahkan floor mat.. lepas tu salahkan vendor.. bukan sikit kereta mereka yg bermasalah yg boleh mengakibatkan kematian… berjuta tu.. kalo kerajaan US tak force diaorg recall mereka takkan buat kerana merekalah syarikat yg cuma pentingkan keuntungan… tak kisah berapa juta org yg pakai keta yg sebetul betulnya tak selamat asalkan mereka tidak perlu menanggung kerugian…
    ———-
    Bro janganlah benchmark toyota bab2 recall. Kita mesti pastikan kualiti kita sendiri. takkan setiap kali masalah nak kata, abih toyota tak recall kenape kita recall pulak. Kalau camtu senang la jadi management. Benda yang tak baik kita jangan ikut tapi benda baik macam design value toyota kita boleh ikut. Macam cakap kat anak kita la kan. Kalau anak kita mencuri, kenape kau mencuri, anak kita jawab abih kawan tu mencuri..wah naki radang la kita kan..benda selalu aku perati kat forum2 lain yang bila safety benchmark dia kata toyota pun takde abs, pre-tensen. So jangan buat begitu. Kita set benchmark kita sendiri. first massive pwr window recall in the world. So others make pun akan recall sebab buat bench marking proton. Proton akan tercatat dalam sejarah dunia.
    —————————————————–
    sebab tu aku kata yg zalim sebenarnya toyota.. aku tak kata kita harus benchmarking mereka.. tapi sifat mereka kita jadikan iktibar… mereka cuma recall keta toyota kat US je… lepas tu cakap kat tempat lain takder masalah… tiba2 masalah tu menular ke tempat lain… apa kes? kalo mereka bagus, apa salah mereka check semua model mereka yg ada masalah tu disemua negara yg mempunyai model tersebut… betul ke tidak masalah tu kat US je.. kat malaysia pun nak kena check.. ni tidak, biarkan je kalo takder org komplen… biarkan masalah tu dgn pelanggan… kalo ada yg eksiden dan mati, kena tunggu lagi mangsa yg kedua dan seterusnya.. lepas tu kalo kerajaan tak force recall, jgn recall… ada dgr masaalh terbaru toyota? model SUV sport mereka akan tumbang kalo amik corner tajam… lupa pulak aku apa model tu… aku tgk dlm berita mlm tadi…

  255. fauzan berkata:

    “…Masing-masing ade kepentingan peribadi ..”

    >> yup, termasuk la kalau cadangan suruh proton tutup kn?

  256. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 15 April 2010 4:59 PM
    “…Masing-masing ade kepentingan peribadi ..”

    >> yup, termasuk la kalau cadangan suruh proton tutup kn?
    –>Tutup x semestinya tak baik. Tgk Thailand GDP yang disumbangkan dari industri kereta. Kalau kita wat yang sama lepas plus untuk investment industri kan double GDP tu. So adelah choice n tinggi la singkit income 1 malaysia. ye tak?

  257. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 15 April 2010 4:26 PM
    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 2:12 PM

    –>Masalah power window la. Tu yang musykil. Rnd n QC engineer. Kenape ambil masa lama sangat? Design consultant pun tak boleh settle ker?
    ———————————————
    Entahla… tapi kalo nak letak 500 org engineer semata mata nak settle kan masalah tu aku rasa tak mungkinlah… takkan nak design power window sampai 500 org terbabit… kang tak jalan deparment lain lak kerana lack of manpower…. sebab tu kita cuba tanya vendor yg terlibat… Proton Exora, vendor yg supply PW ialah AV Venture.. aku selalu gi forum EOCM untuk memantau samada masalah PW menular ke Exora, tapi belum ada sorang pun yg komplen PW mereka bermasalah… apakata mereka tukar vendor yg supply PW gen2 ke, persona ke kepada AV Venture..?
    –>Bukan maksud camtu tapi since problem repeating kena lah form special task force untuk rectifiy the problem. Yang jadi kemarahan pengguna ialah ambil masa terlalu lama. kalau tak cukup orang engineer pun ambil dulu untuk projek pwr window pastu bile dah selesai transfer ke department yang patut. Untuk problem lain yang agak epidemic diharap proton dapat mempertimbangkan “special task force” team untuk rectify it.

    ——————————————-

    –>Kedai tu kat mane please? Steering murah tak? Steering gen2 cps berapa?
    ———————————————-
    steering tak pernah pulak aku tanya sebab Waja aku dah sumbat steering momo… kalo saudara baca semua komen kat atas, mungkin saudara tahu aku berada dimana… aku sekarang ni berada di kuching s’wak… agen tu kat s’wak.. tapi aku lihat pembuat semua parts tu (tertulis kat sticker) semuanya berasal dari semenanjung.. maksud aku parts itu semua dtg dari sana.. takkan korang takder agen mcm tu kot? tapi agen tu mmg menjual spareparts keta tempatan dgn harga yg murah.. door handle kancil RM4 je….
    –>Aku dah mula fishy la bro dengan harga2 yang teramat murah tu. Rasnye SC pun tak jual part ori semurah tu. mcamana boleh murah sangat? setahunye takdelah pulak pernah dengar vendor proton dekat sarawak. kos penghantaran ke sana pun mahal jugak. hmm takpe esok aku call SC proton dan perodua untuk confirmkan harga part sebenar. mungkin sedara punye tak ori kot.

  258. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 15 April 2010 4:35 PM
    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 2:17 PM
    Komen oleh Prismo on 15 April 2010 12:08 PM
    ttg carry over parts/component tu auto critics, byk syarikat pembuat keta brand lain pun buat mcm tu jugak.. tapi jgn terus pikir yg proton carry over parts yg bermasalah tanpa berbuat apa apa seperti meningkatkan ketahanan etc… lagipun, pernah saudara sebutkan ttg kezaliman.. aku rasa Toyota adalah zalim sebenar benarnya.. kenapa? pernah kita dgr pedal minyak toyota stuck kan? apa mereka buat? memula salahkan floor mat.. lepas tu salahkan vendor.. bukan sikit kereta mereka yg bermasalah yg boleh mengakibatkan kematian… berjuta tu.. kalo kerajaan US tak force diaorg recall mereka takkan buat kerana merekalah syarikat yg cuma pentingkan keuntungan… tak kisah berapa juta org yg pakai keta yg sebetul betulnya tak selamat asalkan mereka tidak perlu menanggung kerugian…
    ———-
    Bro janganlah benchmark toyota bab2 recall. Kita mesti pastikan kualiti kita sendiri. takkan setiap kali masalah nak kata, abih toyota tak recall kenape kita recall pulak. Kalau camtu senang la jadi management. Benda yang tak baik kita jangan ikut tapi benda baik macam design value toyota kita boleh ikut. Macam cakap kat anak kita la kan. Kalau anak kita mencuri, kenape kau mencuri, anak kita jawab abih kawan tu mencuri..wah naki radang la kita kan..benda selalu aku perati kat forum2 lain yang bila safety benchmark dia kata toyota pun takde abs, pre-tensen. So jangan buat begitu. Kita set benchmark kita sendiri. first massive pwr window recall in the world. So others make pun akan recall sebab buat bench marking proton. Proton akan tercatat dalam sejarah dunia.
    —————————————————–
    sebab tu aku kata yg zalim sebenarnya toyota.. aku tak kata kita harus benchmarking mereka.. tapi sifat mereka kita jadikan iktibar… mereka cuma recall keta toyota kat US je… lepas tu cakap kat tempat lain takder masalah… tiba2 masalah tu menular ke tempat lain… apa kes? kalo mereka bagus, apa salah mereka check semua model mereka yg ada masalah tu disemua negara yg mempunyai model tersebut… betul ke tidak masalah tu kat US je.. kat malaysia pun nak kena check.. ni tidak, biarkan je kalo takder org komplen… biarkan masalah tu dgn pelanggan… kalo ada yg eksiden dan mati, kena tunggu lagi mangsa yg kedua dan seterusnya.. lepas tu kalo kerajaan tak force recall, jgn recall… ada dgr masaalh terbaru toyota? model SUV sport mereka akan tumbang kalo amik corner tajam… lupa pulak aku apa model tu… aku tgk dlm berita mlm tadi…
    –>So biarla toyota settlekan masalah diorang kat US. Biasa la 1st dispute yang kata vendor yang salah pastu check2 design flaw pulak and diorang admit untu recall. Untuk market asia right hand drive kan dia dah declare tak terlibat sebab pedal supplier lain dan off course pasal sebelah kanan design pun lain. lagipun tak berlaku kan. Kat jepun pun claim pasal prius KERS problem dan belum ade kes runaway macam america. Aku pun tak faham pasal ramai yang nak bangkitkan isu toyota macam kalau toyota boleh kita pun boleh. tak adil la kan. Proton pun kalau pasal vendor salah boleh sue diorang tapi kalau memang design flaw kenalah recall juga sebab tanggugjawab kepada pengguna. Biar proton bina imej sendiri dekat dalam negara dan bukan asyik tutup kesalahan sendiri dengan kesalahan orang. Toyota yang rollover to Lexus GX460 atau RX kat sini. Tgh siasat lagi tapi dah recall untuk inspection.

  259. chap_de_x berkata:

    Aku rasa spec export beza ngan spec local dah x der dah dlm proton….sbb aku penah bersama ngan proton….so aku tau….yg mgkin berbeza ialah engine tuning because grade petrol lelain so kene tweak sket engine….trim suma x der beza…aku sure pasal ni…kalu ada beza pon benda2 macam floor mat..dan accesories yg lain…usually dealer yg offer bnd2 ni…diorang nyer effort…pasal harga plak….kat arab saudi tu muurah….1 pasal cukai…2…pasal proton nk tease market…macam kete korea dulu2 nak masuk msia gak la…murah kan….3…aku pasti proton x kan jual at bawah profit margin kat saudi….aku rasa ada perjanjian ngan gment atau dealer kat sana untuk reduce harga….hubungan gment saudi n malaysia agak erat…ngan proton pn sbnarnyer diorang ada deal…so benda2 mcam ni x mustahil…Proton pon ramai business minded nyer org…business was about making profit…with out profit its a charity

  260. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh chap_de_x on 15 April 2010 10:37 PM
    Aku rasa spec export beza ngan spec local dah x der dah dlm proton….sbb aku penah bersama ngan proton….so aku tau….yg mgkin berbeza ialah engine tuning because grade petrol lelain so kene tweak sket engine….trim suma x der beza…aku sure pasal ni…kalu ada beza pon benda2 macam floor mat..dan accesories yg lain…usually dealer yg offer bnd2 ni…diorang nyer effort…pasal harga plak….kat arab saudi tu muurah….1 pasal cukai…2…pasal proton nk tease market…macam kete korea dulu2 nak masuk msia gak la…murah kan….3…aku pasti proton x kan jual at bawah profit margin kat saudi….aku rasa ada perjanjian ngan gment atau dealer kat sana untuk reduce harga….hubungan gment saudi n malaysia agak erat…ngan proton pn sbnarnyer diorang ada deal…so benda2 mcam ni x mustahil…Proton pon ramai business minded nyer org…business was about making profit…with out profit its a charity
    –>Walaupun saudara pernah bersama proton, tapi kami menilai dari segi realiti. Lihat proton di singapura, australia, china(europstar) etc. spec dia berbeza dan harga sesetengahnye lebih murah. Tu yang dipersoalkan. Engine tweak tu aku setuju sebab kebanyakan negara2 tu pakai grade petrol tinggi. Takkan nak tease market pun sampai begitu murah. siap boleh buat potongan 10k riyal lagi padahal initial asking price pun dah rendah. Kereta2 korea yang kata “jual murah” kat sini tgk berapa harga dia kat korea. Lagi murah kan. so tak timbul persoalan dari rakyat mereka yang kata kia jual murah dari negara sendiri. Yang pasal keta korea ni fishy sikit sebab naza ni syarikat kroni.
    Startegi yang sesuai untuk pasaran luar ialah offer zero int loan, long warranty, 24hr assist bukannye jual pada harga yang terang2 shipping cost pun tak lepas. Memang benar proton staff mahir dengan bisnes tapi pengguna ade lebih mahir dalam menilai sehingga mereka rasa tidak disusukan.

  261. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 9:33 PM
    .
    –>Aku dah mula fishy la bro dengan harga2 yang teramat murah tu. Rasnye SC pun tak jual part ori semurah tu. mcamana boleh murah sangat? setahunye takdelah pulak pernah dengar vendor proton dekat sarawak. kos penghantaran ke sana pun mahal jugak. hmm takpe esok aku call SC proton dan perodua untuk confirmkan harga part sebenar. mungkin sedara punye tak ori kot.
    ————————————————————
    tak percaya? sukati ko lah… lagipun bila masa plak aku cakap yg vendor proton ada kat s’wak? aku cakap yg semua parts tu dtg dari semenanjung… soal kos penghantaran, biar mereka uruskan.. janji aku dpt beli spareparts murah… aku pernah gak beli cermin tingkap wira sebelah pemandu.. RM58 je, ada logo proton dan kat stiker tulis untuk arena.. lepas tu aku beli bumper depan wira model baru RM62, bumper belakang RM46, brake pad depan RM35 untuk wat facelift sendiri wira 1.5 lama kami… ori ke tak aku tak tahu.. tapi door handle waja yang aku tukar lama dah pakai.. aku tukar masa umur waja aku 2 thn setengah (masa tu waja aku warranty 2thn je).. sekarang ni umur waja aku dah hampir cecah 7thn setengah.. eh.. dah hampir 5 thn aku pakai sampai pudar kaler hitam tu pun masih ok…
    ————————————————–

    –>So biarla toyota settlekan masalah diorang kat US. Biasa la 1st dispute yang kata vendor yang salah pastu check2 design flaw pulak and diorang admit untu recall. Untuk market asia right hand drive kan dia dah declare tak terlibat sebab pedal supplier lain dan off course pasal sebelah kanan design pun lain. lagipun tak berlaku kan. Kat jepun pun claim pasal prius KERS problem dan belum ade kes runaway macam america. Aku pun tak faham pasal ramai yang nak bangkitkan isu toyota macam kalau toyota boleh kita pun boleh. tak adil la kan. Proton pun kalau pasal vendor salah boleh sue diorang tapi kalau memang design flaw kenalah recall juga sebab tanggugjawab kepada pengguna. Biar proton bina imej sendiri dekat dalam negara dan bukan asyik tutup kesalahan sendiri dengan kesalahan orang. Toyota yang rollover to Lexus GX460 atau RX kat sini. Tgh siasat lagi tapi dah recall untuk inspection.
    ———————————
    bukan aku kata bila toyota boleh kita pun boleh… maksud aku, kenapa toyota buat mcm tu korang tak kata zalim? bila proton terus je kena cop zalim? penjual buah tentu tak mahu buah yg dijualnya bagus diluar busuk didalam dan sebagai pembeli buah pun tentu tak mahu perkara tu terjadi.. sama gak mcm proton, mereka pun harapkan kereta mereka less problem untuk meyakinkan org untuk membeli kereta mereka dan pembeli pun mesti mahu perkara yg sama.. sebab tu mereka cuba improve dan atasi segala masalah yg ada.. dan sejak dua menjak ni.. alhamdullilah.. ada kemajuan… bukan takder, walaupun lambat sikit, asal ada.. kritik boleh.. sometimes we should give a credit when it due…

  262. Prismo berkata:

    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 9:33 PM

    –>Bukan maksud camtu tapi since problem repeating kena lah form special task force untuk rectifiy the problem. Yang jadi kemarahan pengguna ialah ambil masa terlalu lama. kalau tak cukup orang engineer pun ambil dulu untuk projek pwr window pastu bile dah selesai transfer ke department yang patut. Untuk problem lain yang agak epidemic diharap proton dapat mempertimbangkan “special task force” team untuk rectify it
    —————————————
    mungkin ada mereka wat cam tu.. mana tahu masih tak cukup manpower.. tambah 200 org engineer pun belum tentu cukup.. kalo nak semakin berkembang, mereka perlukan org yg byk… aku pun nak jugak mereka keluarkan batch baru untuk suis PW waja.. PW waja aku cuma problem suis je.. tapi masih dpt guna lagi.. tapi kena tekan kuat2 la… pernah aku cuba bukak suis tu.. bila bukak masalah nya aku dpt spot, cuma kat dalam suis tu pakai direct metal untuk touch satu sama lain.. bila dah mcm tu, terhasillah electric spark dan karbon mula berkumpul kat kawasan tu.. bila aku bersihkan karbon tu, lancar je PW aku winding up down.. so aku predict karbon tu yg halang metal tu dari touching each other properly.. aku tgh pikir mcm mana nak halang karbon tu dari berkumpul.. nak tip mcm mana nak wat PW senang wind up down?

  263. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 16 April 2010 9:46 AM
    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 9:33 PM
    .
    –>Aku dah mula fishy la bro dengan harga2 yang teramat murah tu. Rasnye SC pun tak jual part ori semurah tu. mcamana boleh murah sangat? setahunye takdelah pulak pernah dengar vendor proton dekat sarawak. kos penghantaran ke sana pun mahal jugak. hmm takpe esok aku call SC proton dan perodua untuk confirmkan harga part sebenar. mungkin sedara punye tak ori kot.
    ————————————————————
    tak percaya? sukati ko lah… lagipun bila masa plak aku cakap yg vendor proton ada kat s’wak? aku cakap yg semua parts tu dtg dari semenanjung… soal kos penghantaran, biar mereka uruskan.. janji aku dpt beli spareparts murah… aku pernah gak beli cermin tingkap wira sebelah pemandu.. RM58 je, ada logo proton dan kat stiker tulis untuk arena.. lepas tu aku beli bumper depan wira model baru RM62, bumper belakang RM46, brake pad depan RM35 untuk wat facelift sendiri wira 1.5 lama kami… ori ke tak aku tak tahu.. tapi door handle waja yang aku tukar lama dah pakai.. aku tukar masa umur waja aku 2 thn setengah (masa tu waja aku warranty 2thn je).. sekarang ni umur waja aku dah hampir cecah 7thn setengah.. eh.. dah hampir 5 thn aku pakai sampai pudar kaler hitam tu pun masih ok…
    –>Aku rasa takkan semurah tu. Sebab kat sini door handle unpaint rm50. kalau betul camtu nampaknye pasaran domestik pun proton dah bezakan harga spare part apetah lagi pasaran luar. aku harap proton dengar masalah kami di semenanjung jugak yang rata2 gaji rendah dan taraf hidup tinggi. Nak kata peribahasa kera dihutan disusukan anak mati kelaparan tak boleh jugak sebab sarawak pun malaysia jugak. hmm bertambahlah bebab kami di semenanjung nie..
    ————————————————–

    –>So biarla toyota settlekan masalah diorang kat US. Biasa la 1st dispute yang kata vendor yang salah pastu check2 design flaw pulak and diorang admit untu recall. Untuk market asia right hand drive kan dia dah declare tak terlibat sebab pedal supplier lain dan off course pasal sebelah kanan design pun lain. lagipun tak berlaku kan. Kat jepun pun claim pasal prius KERS problem dan belum ade kes runaway macam america. Aku pun tak faham pasal ramai yang nak bangkitkan isu toyota macam kalau toyota boleh kita pun boleh. tak adil la kan. Proton pun kalau pasal vendor salah boleh sue diorang tapi kalau memang design flaw kenalah recall juga sebab tanggugjawab kepada pengguna. Biar proton bina imej sendiri dekat dalam negara dan bukan asyik tutup kesalahan sendiri dengan kesalahan orang. Toyota yang rollover to Lexus GX460 atau RX kat sini. Tgh siasat lagi tapi dah recall untuk inspection.
    ———————————
    bukan aku kata bila toyota boleh kita pun boleh… maksud aku, kenapa toyota buat mcm tu korang tak kata zalim? bila proton terus je kena cop zalim? penjual buah tentu tak mahu buah yg dijualnya bagus diluar busuk didalam dan sebagai pembeli buah pun tentu tak mahu perkara tu terjadi.. sama gak mcm proton, mereka pun harapkan kereta mereka less problem untuk meyakinkan org untuk membeli kereta mereka dan pembeli pun mesti mahu perkara yg sama.. sebab tu mereka cuba improve dan atasi segala masalah yg ada.. dan sejak dua menjak ni.. alhamdullilah.. ada kemajuan… bukan takder, walaupun lambat sikit, asal ada.. kritik boleh.. sometimes we should give a credit when it due…
    –>Kalau camtu proton recall je lah untuk sesetengah market pwr window problem. Cth selangor. yang lain tak effect pasal different supplier atau bacth.Barulah proton tak zalim. kira macam nielah nak puaskan hati orang yang merana masalah pwr window kalau ikut toyota punye recall stail skg. We can give credit but please also look to our problem when its due.

  264. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 16 April 2010 9:59 AM
    Komen oleh Automotive_Critics on 15 April 2010 9:33 PM

    –>Bukan maksud camtu tapi since problem repeating kena lah form special task force untuk rectifiy the problem. Yang jadi kemarahan pengguna ialah ambil masa terlalu lama. kalau tak cukup orang engineer pun ambil dulu untuk projek pwr window pastu bile dah selesai transfer ke department yang patut. Untuk problem lain yang agak epidemic diharap proton dapat mempertimbangkan “special task force” team untuk rectify it
    —————————————
    mungkin ada mereka wat cam tu.. mana tahu masih tak cukup manpower.. tambah 200 org engineer pun belum tentu cukup.. kalo nak semakin berkembang, mereka perlukan org yg byk… aku pun nak jugak mereka keluarkan batch baru untuk suis PW waja.. PW waja aku cuma problem suis je.. tapi masih dpt guna lagi.. tapi kena tekan kuat2 la… pernah aku cuba bukak suis tu.. bila bukak masalah nya aku dpt spot, cuma kat dalam suis tu pakai direct metal untuk touch satu sama lain.. bila dah mcm tu, terhasillah electric spark dan karbon mula berkumpul kat kawasan tu.. bila aku bersihkan karbon tu, lancar je PW aku winding up down.. so aku predict karbon tu yg halang metal tu dari touching each other properly.. aku tgh pikir mcm mana nak halang karbon tu dari berkumpul.. nak tip mcm mana nak wat PW senang wind up down?
    –>Ko memang terrer DIY and ade McGuyver DNA tapi orang yak tak pandai DIY cam aku dan yang lain tu susahlah. Kami nak produk yang reliable dengan ape yang kami belanjakan. Tukar pwr window kat SC pun rosak balik tak sampai setahun. payahlah camtu. About tip tu aku tak rasa boleh selesai masalah pwr window sebab ianye value added. Aku rasa ianye memang design flaw yang menyebabkan masalah reliability. Orang yang banyak pun tak semestinye boleh buat tapi yang penting adalah focus to the problem and solution plus monitoring. tak jadik cepat2 amik measure baru jangan tunggu improve pada next model. dah lambat.

  265. fauzan berkata:

    ” ..Aku rasa spec export beza ngan spec local dah x der dah dlm proton….sbb aku penah bersama ngan proton….so aku tau….yg mgkin berbeza ialah engine tuning because grade petrol lelain so kene tweak sket engine….trim suma x der beza…aku sure pasal ni…kalu ada beza pon benda2 macam floor mat..dan accesories yg lain…usually dealer yg offer bnd2 ni…diorang nyer effort…pasal harga plak….kat arab saudi tu muurah….1 pasal cukai…2…pasal proton nk tease market…macam kete korea dulu2 nak masuk msia gak la…murah kan….3…aku pasti proton x kan jual at bawah profit margin kat saudi….aku rasa ada perjanjian ngan gment atau dealer kat sana untuk reduce harga….hubungan gment saudi n malaysia agak erat…ngan proton pn sbnarnyer diorang ada deal…so benda2 mcam ni x mustahil…Proton pon ramai business minded nyer org…business was about making profit…with out profit its a charity ..”

    >> TQ bro chap_de_x, di atas info tu. Cuma tak ramai yg akan cuba nak terima n fahami kenyataan itu sebab situasi tu tak memenuhi kepentingan yg mereka ingin kn…nak murah, murah n murah….:)

    ” ..Tutup x semestinya tak baik. Tgk Thailand GDP yang disumbangkan dari industri kereta. Kalau kita wat yang sama lepas plus untuk investment industri kan double GDP tu. So adelah choice n tinggi la singkit income 1 malaysia. ye tak? …”

    >> mmm… tetap tak setuju🙂 mgkin la kami generasi muda nie lebih menghayati aspirasi kerajaan selama nie, industri automotif gak adalah kerangka utama utk memacu negara ke arah wawasan 2020. it’s not just about income. Tapi lebih dari itu, Thailand situasinya lain, mgkin ko suka m’sia hanya jadi negara assembler.Penguasaan Ilmu, pengetahuan, teknologi… tak ternilai. Cuba bayangkan situasi terkini thailand, kalau la sosio-politik tak stabil nie berpanjangan n semakin buruk, pelabur sumer akan angkat kaki termsuk ar toyota dll. So, apa yg tinggal kat rakyat n negara diorang? nak bangunkan balik negara n industri?.. design tak reti, ilmu xde, teknologi lagi la…. dulu tau pasang kereta org jer….

    my 2 cents n cheers!

  266. Prismo berkata:

    Auto critics, Tip ni senang je… boleh cuba tak rugi mana pun… selepas gen2 kami tukar regulator PW dan ada benda tambahan yg dipasang pada 5 tahun dulu, aku cubalah taktik yg aku selalu aku gunakan kat PW waja aku… ko tahu “ArmorAll” yg untuk kilatkan dashboard, tayar etc? aku semburkan ArmorAll tu kat dalam trim/alur getah cermin tingkap untuk bagi cermin senang turun naik… sebab bila getah bergesel dengan cermin kan kusut jadinya.. sebab tu aku gunakan ArmorAll sebagai pelincir.. kalo dah lancar, bebanan regulator tu berkuranganlah… so PW gen2 kami bagus sampai sekarang… ko boleh dgr kalo bunyi motor tu seolah olah bebanan kurang selepas melakukan prosedur ini… boleh gak sembur kat wiper blade dan gosok kalo wiper keta tersekat sekat bila time hujan..

  267. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Prismo on 16 April 2010 12:56 PM
    Auto critics, Tip ni senang je… boleh cuba tak rugi mana pun… selepas gen2 kami tukar regulator PW dan ada benda tambahan yg dipasang pada 5 tahun dulu, aku cubalah taktik yg aku selalu aku gunakan kat PW waja aku… ko tahu “ArmorAll” yg untuk kilatkan dashboard, tayar etc? aku semburkan ArmorAll tu kat dalam trim/alur getah cermin tingkap untuk bagi cermin senang turun naik… sebab bila getah bergesel dengan cermin kan kusut jadinya.. sebab tu aku gunakan ArmorAll sebagai pelincir.. kalo dah lancar, bebanan regulator tu berkuranganlah… so PW gen2 kami bagus sampai sekarang… ko boleh dgr kalo bunyi motor tu seolah olah bebanan kurang selepas melakukan prosedur ini… boleh gak sembur kat wiper blade dan gosok kalo wiper keta tersekat sekat bila time hujan..
    –>>Ok bro nak beli kat mane ArmorAll tu? Aku nak try moga2 lepas ganti pwr window kali empat tak jadi problem sebab dah kering kontang. Hmm tadi masa pegi jumaat aku perati ade savvy plet MBF**** steering dah kusam gila macam panau. Kenape boleh jadi camtu ek?

  268. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 16 April 2010 12:09 PM

    >> TQ bro chap_de_x, di atas info tu. Cuma tak ramai yg akan cuba nak terima n fahami kenyataan itu sebab situasi tu tak memenuhi kepentingan yg mereka ingin kn…nak murah, murah n murah….:)
    –>>Kami nak kualiti kualiti kualiti.

    ” ..Tutup x semestinya tak baik. Tgk Thailand GDP yang disumbangkan dari industri kereta. Kalau kita wat yang sama lepas plus untuk investment industri kan double GDP tu. So adelah choice n tinggi la singkit income 1 malaysia. ye tak? …”

    >> mmm… tetap tak setuju mgkin la kami generasi muda nie lebih menghayati aspirasi kerajaan selama nie, industri automotif gak adalah kerangka utama utk memacu negara ke arah wawasan 2020. it’s not just about income. Tapi lebih dari itu, Thailand situasinya lain, mgkin ko suka m’sia hanya jadi negara assembler.Penguasaan Ilmu, pengetahuan, teknologi… tak ternilai. Cuba bayangkan situasi terkini thailand, kalau la sosio-politik tak stabil nie berpanjangan n semakin buruk, pelabur sumer akan angkat kaki termsuk ar toyota dll. So, apa yg tinggal kat rakyat n negara diorang? nak bangunkan balik negara n industri?.. design tak reti, ilmu xde, teknologi lagi la…. dulu tau pasang kereta org jer….
    ->>Hmm kita kuasai la ilmu lain, tapi takpelah itu yang korang mintak jangan jadi end of the day bila dorang dah jadi negara maju sebab GDP n income dah achieve worldbank punyer requirement kita pun masih boleh berbangga sebab pandai buat kereta sendiri.

    my 2 cents n cheers!

  269. fauzan berkata:

    “…–>>Kami nak kualiti kualiti kualiti. ..”

    >>mmm… terlupa nak tambah tadi, TQ:) … kualiti, kualiti, kualiti…tapi nak termurah, murah n murah….

    “…->>Hmm kita kuasai la ilmu lain …”

    >> mmm… apa kata ilmu nie kita maju n kembangkan dah alang2 25 tahun dah n kita kuasai gak ilmu yg lain.. hehe.. kan dah dapat lebih ilmu?… biar la diorg maju dgn cara diorang, kita dgn cara kita…tak perlu la jaki dgn diorg tu. Yg penting kena percaya dgn kemampuan diri kita sendiri…

    cheers!

  270. balun berkata:

    automotive critics tatau bersyukur lagi ek..

  271. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh balun on 16 April 2010 11:05 PM
    automotive critics tatau bersyukur lagi ek..
    —————-
    Nie sesuai untuk proton, tak bersyukurkah dengan perlindungan yang diberi dan sokongan pembeli yang tiada choice dengan masih lagi memberi produk kualiti yang rendah. hmm kalau boleh bagitau mereka sekali supaya nanti biler mereka dah tau bersyukur pengguna boleh dapat produk yang lebih berkualiti.

  272. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 16 April 2010 3:40 PM
    “…–>>Kami nak kualiti kualiti kualiti. ..”

    >>mmm… terlupa nak tambah tadi, TQ:) … kualiti, kualiti, kualiti…tapi nak termurah, murah n murah….
    –>Skg proton bukannye murah pun tapi kualiti teramat rendah. Tapi bagi saya murah tu tak semestinye tak berkualiti. Kalau pemahaman proton murah tu tak berkualiti sebab saya rasa mentaliti itu yang menyebabkan masalah kepada produk line up proton sekarang.

    “…->>Hmm kita kuasai la ilmu lain …”

    >> mmm… apa kata ilmu nie kita maju n kembangkan dah alang2 25 tahun dah n kita kuasai gak ilmu yg lain.. hehe.. kan dah dapat lebih ilmu?… biar la diorg maju dgn cara diorang, kita dgn cara kita…tak perlu la jaki dgn diorg tu. Yg penting kena percaya dgn kemampuan diri kita sendiri…
    –>Bile GDP dah achieve, dorng dah boleh devalue duit dorang kpd SW fund. Duit dia nilai akan jadi tinggi so purchasing power bertambah. Masa tu dorang dah tak mungkin beli proton dah rata2 dah boleh beli high end japs model atau luxury european marques. Aku memang Jaki dengan dorang tapi aku harap kita pun boleh sukses macam dorang dgn ilmi buat kereta.

    cheers!

  273. fauzan berkata:

    “…–>Bile GDP dah achieve, dorng dah boleh devalue duit dorang kpd SW fund. Duit dia nilai akan jadi tinggi so purchasing power bertambah. Masa tu dorang dah tak mungkin beli proton dah rata2 dah boleh beli high end japs model atau luxury european marques. Aku memang Jaki dengan dorang tapi aku harap kita pun boleh sukses macam dorang dgn ilmi buat kereta. …”

    >> mmm…kita tengok dan lihat. Sekurang2nya by 2020, target kiter jadi negara maju..🙂 Persepsi proton di kaca mata mereka sangat berbeza berbanding bagaimana segelintir org m’sia kat sini.

    cheers!

  274. chap_de_x berkata:

    automotive critics….cite pasal PW ni bleh kira lapuk dah….yes mmg ada design flaw on the PW mechanism for waja and gen2…tp bnd tu mmg dh di rectify…and batch seterusnya design tu dh dtukar….mmg la kesian kat owner…tp ko kn igt yg waja and gen2 ialah model yg terawal proton buat sendiri from scratch…as long proton tunjukkan improvement kenapa nk ungkit bnda2 yg lepas…proton pon dh dapat impact dia…bg aku org yg bgus admit kesilapan dia and improve…warren buffet penah bg 50juta dollar kat sorang employee dia utk jlnkan projek…then projek tu gagal….employee lain suma bakar warren buffet suh pecat mamat tu….tp bila reporter tanya adakah warren buffet akan pecat mamat tu…warrenn buffet cakap “i just spend 50mill training my talent so why should i sacked him”…so attitude macam ni yg kn ada kat org malaysia…gagal sekali x bermakna gagal selamanya…sometime failure can create bigger oppurtunities…

    issue len…ko kene faham kenapa car manufacturer recall….car manufacturer akan recall hanya bila design flaw or production flaw of that model component can cause injury, burn, accident, death….kalu stakat PW problem or component yg x melibatkan safety, normal practices by car manufacturer are diorang akan pangil for service and diorang akan check…kalu perlu tukar diorang tuka….(recall gak tp senyap2)…tp kalu ko dh tuka component tu kat pomen lua mmg dia x leh buat per la…jgn ko ckp plak proton jer wat camtu….Aku berani potong jari…T and H atau mana2 brand pun buat macam ni untk problem2 kete diorang…terutamanya model dr indon and thailand….

  275. fauzan berkata:

    mmm… diorg nie recall secara besar-besaran (selain desakan kerajaan US) kereta diorang pun sebab antara lain tak nak keadaan menjadi bertambah2 buruk lagi; kes2 saman terbesar dlm sejarah automobile bila keluarga mangsa2 kemalangan memfailkan saman yg berpunca drp kecacatan yg ada pada model2 kereta2 tu..

  276. chap_de_x berkata:

    hati2 ngan toyota….brita hari ni achik spin yg meningal tu kan bawak estima…baru jgk…langar tiang jer…tp leh terbakar…tp ajal maut ditangan tuhan…ht2 dijalan raya

  277. Abu Amir berkata:

    Hari ini baca akhbar metro 18/04/2010 kemalangan antara viva & proton saga lama, tiga nyawa melayang. Sepasang suami isteri melayu dlm viva & seorang guru melayu dlm P/ Saga. Kalau dilihat pada kemalangan mmg ternyata tahap keselamatan rendah, kereta buatan Malaysia adalah punca kemalangan maut meningkat. Puncanya kerangka kereta yg tidak kukuh, tiada abs dan airbag. Sekiranya tahap keselamatan bagus, jumlah kecederaan parah & maut dpt dikurangkan. Ini bukan tahap body tin milo lagi tetapi tahap tin minuman aluminium. Kemalangan dgn kelajuan sederhana 50 ~ 90 km/j pun parah / maut.

    Biasanya kita dapati kemalangan maut melibatkan keluarga melayu yg puratanya memiliki kereta nasional yg murah dan tak selamat. Kebiasaanya orang yg berkeluarga tidak memandu laju tetapi tanpa ciri keselamatan spt diatas kemalangan tak dpt dielakkan dan kesannya tak dpt dikurangkan. Memang kereta itu boleh dipandu dgn laju tetapi sekiranya berlaku kemalangan adakah ianya selamat?

    Pihak berkuasa spt Jawatankuasa Keselamatan Jalanraya Malaysia (JKKJR) dan MIROS hendaklah memainkan peranan utk tinggkatkan tahap keselamatan kereta yg dijual di Malaysia. Jika tidak pengguna kereta akan terus menjadi mangsa kemalangan maut terus meningkat. Kereta yg dijual di Eropah mesti memenuhi tahap keselamatan yg ditetapkan spt abs, airbag x 6, VSC,TRC dll. Walaupun terdapat banyak kemalangan tetapi jumlah kehilangan nyawa dan cedera parah sgt kurang.

    Mungkin kita menjadi mangsa golongan kapitalis yg mementingkan keuntungan tanpa menilai / menghargai nyawa kita?

  278. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 17 April 2010 10:21 AM
    “…–>Bile GDP dah achieve, dorng dah boleh devalue duit dorang kpd SW fund. Duit dia nilai akan jadi tinggi so purchasing power bertambah. Masa tu dorang dah tak mungkin beli proton dah rata2 dah boleh beli high end japs model atau luxury european marques. Aku memang Jaki dengan dorang tapi aku harap kita pun boleh sukses macam dorang dgn ilmi buat kereta. …”

    >> mmm…kita tengok dan lihat. Sekurang2nya by 2020, target kiter jadi negara maju.. Persepsi proton di kaca mata mereka sangat berbeza berbanding bagaimana segelintir org m’sia kat sini.
    –>Ok kita tunggu dan lihat. Diorang memang suka sebab dapat spec yang tinggi dengan harga yang rendah+0 interest loan. Lepas tu bila dah steering kusam, pwr window problem, air cond problem..hmm the good car speak itself and vice versa..

    cheers!

  279. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh chap_de_x on 18 April 2010 12:53 AM
    automotive critics….cite pasal PW ni bleh kira lapuk dah….yes mmg ada design flaw on the PW mechanism for waja and gen2…tp bnd tu mmg dh di rectify…and batch seterusnya design tu dh dtukar….mmg la kesian kat owner…tp ko kn igt yg waja and gen2 ialah model yg terawal proton buat sendiri from scratch…
    –>So memang pwr window gen2 aku takkan improve. confirm lepas tukar kali keempat nie pun akan rosak balik tak sampai setahun. K aku dah faham Proton punyer mind. Yang sudah, sudah walaupun tahu beribu2 customer akan kerugian dan kesusahan. kena ingat doa orang yang dizalimi tiada hijab dengan yang maha pencipta.
    as long proton tunjukkan improvement kenapa nk ungkit bnda2 yg lepas…proton pon dh dapat impact dia…bg aku org yg bgus admit kesilapan dia and improve…warren buffet penah bg 50juta dollar kat sorang employee dia utk jlnkan projek…then projek tu gagal….employee lain suma bakar warren buffet suh pecat mamat tu….tp bila reporter tanya adakah warren buffet akan pecat mamat tu…warrenn buffet cakap “i just spend 50mill training my talent so why should i sacked him”…so attitude macam ni yg kn ada kat org malaysia…gagal sekali x bermakna gagal selamanya…sometime failure can create bigger oppurtunities…
    –>Boleh bagi link cerita ni kat mane sir? tapi kalau proton buat camnie hmm mmglah tak patut sebab bukan Proton atau dia sendiri yang pikul tanggungjawab, tapi semanye divert kat pembeli yang terpaksa. OK teruskan.

    issue len…ko kene faham kenapa car manufacturer recall….car manufacturer akan recall hanya bila design flaw or production flaw of that model component can cause injury, burn, accident, death….kalu stakat PW problem or component yg x melibatkan safety, normal practices by car manufacturer are diorang akan pangil for service and diorang akan check…kalu perlu tukar diorang tuka….(recall gak tp senyap2)…tp kalu ko dh tuka component tu kat pomen lua mmg dia x leh buat per la…jgn ko ckp plak proton jer wat camtu….Aku berani potong jari…T and H atau mana2 brand pun buat macam ni untk problem2 kete diorang…terutamanya model dr indon and thailand….
    –>Tak payah la nak cerita pasl brand lain. Aku pun tak kata mereka bagus. Tapi kalau dah design flaw, mestilad kereta yang produce under design flaw berpuluh ribu unit. Proton buat tak tahu je. Tukar pwr window kat SC tak sampai setahun rosak balik. Sampai bile yang owner “design flaw” unit to nak tukar pwr window? Kalau dah ade solution recall la. Komitmen kepada pelanggan. Takkan nak tunggu kawan tu mati dulu baru recall? dah la masa hidup pwr window asyik problem lepas tu ade komponen yang menyebabkan terbakar baru proton nak recall. Dah lambat.

  280. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh Abu Amir on 18 April 2010 11:08 PM
    Hari ini baca akhbar metro 18/04/2010 kemalangan antara viva & proton saga lama, tiga nyawa melayang. Sepasang suami isteri melayu dlm viva & seorang guru melayu dlm P/ Saga. Kalau dilihat pada kemalangan mmg ternyata tahap keselamatan rendah, kereta buatan Malaysia adalah punca kemalangan maut meningkat. Puncanya kerangka kereta yg tidak kukuh, tiada abs dan airbag. Sekiranya tahap keselamatan bagus, jumlah kecederaan parah & maut dpt dikurangkan. Ini bukan tahap body tin milo lagi tetapi tahap tin minuman aluminium. Kemalangan dgn kelajuan sederhana 50 ~ 90 km/j pun parah / maut.

    Biasanya kita dapati kemalangan maut melibatkan keluarga melayu yg puratanya memiliki kereta nasional yg murah dan tak selamat. Kebiasaanya orang yg berkeluarga tidak memandu laju tetapi tanpa ciri keselamatan spt diatas kemalangan tak dpt dielakkan dan kesannya tak dpt dikurangkan. Memang kereta itu boleh dipandu dgn laju tetapi sekiranya berlaku kemalangan adakah ianya selamat?

    Pihak berkuasa spt Jawatankuasa Keselamatan Jalanraya Malaysia (JKKJR) dan MIROS hendaklah memainkan peranan utk tinggkatkan tahap keselamatan kereta yg dijual di Malaysia. Jika tidak pengguna kereta akan terus menjadi mangsa kemalangan maut terus meningkat. Kereta yg dijual di Eropah mesti memenuhi tahap keselamatan yg ditetapkan spt abs, airbag x 6, VSC,TRC dll. Walaupun terdapat banyak kemalangan tetapi jumlah kehilangan nyawa dan cedera parah sgt kurang.

    Mungkin kita menjadi mangsa golongan kapitalis yg mementingkan keuntungan tanpa menilai / menghargai nyawa kita?
    —————
    Bro Abu Amir, good observation. Mengikut fakta MAA, duti eksais untuk pasaran Malaysia adalah yang tertinggi di negara industri automotif ASEAN (Malaysia, Indon, Thai) iaitu MINIMUM 90%(Max 300%) berbandaing Thai MAKSIMUM 50% dan Indo MAKSIMUM 75% (dipanggil luxury tax). Ini terbukti sebagai cth toyota vios yang berharga rm50k d Thailand terpaksa dijual sehingga 90k di Malaysia.(CKD mungkin mendapat pelepasan cukai eksais CBU tetapi harus diingat komponen CKD juga sudah dicukai sebelum masuk ke Malaysia). Ini adalah kerana untuk melindungi pengeluar tempatan yang tidak mempunyai skala ekonomi dan menjual kereta dengan harga yang mahal. Walabagaimanapun, P2 terbukti mendapat kelebihan dari struktur cukai semasa dengan penetapan harga yang tinggi walaupun tidak mempunyai kos pembangunan yang significant untuk justify harga yang dikenakan kepada pelanggan. Mengikut MAA, harga kereta tidak mungkin akan turun kerana jika turun akan menjejaskan rantaian jualan kereta terpakai. –>Rujuk NST last week Quarterly Review of malaysian car industry.

  281. fauzan berkata:

    “…Hari ini baca akhbar metro 18/04/2010 kemalangan antara viva & proton saga lama, tiga nyawa melayang. Sepasang suami isteri melayu dlm viva & seorang guru melayu dlm P/ Saga. Kalau dilihat pada kemalangan mmg ternyata tahap keselamatan rendah, kereta buatan Malaysia adalah punca kemalangan maut meningkat. Puncanya kerangka kereta yg tidak kukuh, tiada abs dan airbag. Sekiranya tahap keselamatan bagus, jumlah kecederaan parah & maut dpt dikurangkan. Ini bukan tahap body tin milo lagi tetapi tahap tin minuman aluminium. Kemalangan dgn kelajuan sederhana 50 ~ 90 km/j pun parah / maut. …”

    >> Bro Abu Amir, Takziah kat mangsa kemalangan tu, kereta2 lama sepatutnya dah tak sepatutnya dibenarkan menjalar kat jalanraya m’sia, kalau la kerajaan kuatkuasakan undang2 tu, tentu kadar kemalangan maut dpt dikurangkan. Bukan sahaja Saga lama, mana2 kereta mampu milik lebih 20 tahun usianya mmg mempunyai tahap keselamatan yg rendah. dan sepatutnya kereta2 tu dilupuskan dari muka bumi nie. Tapi realitinya tak semudah itu, negara kita masih membangun. masyarakatnya pun majoriti bukan ar kaya mcm negara maju. Tapi kini, industri automobil pesat berkembangan seiring dgn teknologinya. Model2 terkini mempunyai tahap keselamatan yg lebih baik. extra safety spec menuntut peningkatan harga gak. Moga xde ar rungutan bila keselamatan diutamakan… Etika n cara pemanduan gak membantu pengurangan kemalangan maut m’sia yg tertinggi di dunia.

    “…. Mungkin kita menjadi mangsa golongan kapitalis yg mementingkan keuntungan tanpa menilai / menghargai nyawa kita? … ”

    >> Bro Abu Amir, susah gak nak cakap pasal nie sebab persepsi masing2. Pengguna ada banyak pilihan memilih kalau keselamatan adalah kriteria pilihan utama. Pengeluar gak memberi pilihan dari basic spec hingga high end. The choice is ur’s. Tapi dilemanya adalah kekangan harga la.

    “… kena ingat doa orang yang dizalimi tiada hijab dengan yang maha pencipta. ..”

    >> Betul tu bro Automotive_Critics, sesiapa pun tak kira la org biasa ker kakitangan proton ker kalau betul dizalimi doa tu Allah perkenan gak. Cuma Dia yg Maha Mengetahui🙂 … terus kan perjuangan bro agar proton recall pw kereta bro tu yek… saya tahu saudara berhati waja walaupun saudara sendiri tahu peluang mgkin tak berpihak pada diri.

    Malaysia, Indonesia n Thailand… korang pun tahu kn, hanya negara pengeluar kereta sahaja yg akan protect companynya… korea, jepun dll. tak terkecuali. Kereta toyota dari B, C segment (spt vios dll.) semuanya dikilangkan di thailand utk pasaran ASEAN dgn tenaga buruh, komponen tempatan dll. yg murah. Harga di sana pun murah la kot. … pasal tax nie no komen ar, sbb dah banyak kali diulang tayang. Malas ar nak bertekak. Realitinya kereta tempatan pun kena tax gak. Ada reason mengapa diorg buat cam tu.

    my 2 cents n cheers!

  282. kekitaan berkata:

    keh keh keh… automotive tak abis2 lagi dok gheyau? hahaha… syukurlah dgn apa yg ada.. mengeluh tak kehabisan

  283. chap_de_x berkata:

    bro automotive critics sory la x leh bg ko link…sbb citer ni pon aku dapat masa training ngan one of the entrepreneur from US…dia la yg citer Eric tachibana nama dia….

    Aku bukan maksudkan dah ada org mati br nk recall cam toyota buat kat US….proton ada jer recall….ingat savvy nyer bearing…tu satu contoh component yg fail bleh menyebabkan kematian…so compulsary recall…..citer pasal PW waja ngan gen2 ni…susah sket aku nak terang sbb ko sorang jer aku pnah dengar tiap2 tahun tukar PW…aku bg ko satu nama Dlloyd…aku maleh nk elobrate lebih…ko research sendri…management Proton before DSZ mmg teruk….

  284. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh kekitaan on 19 April 2010 2:05 PM
    keh keh keh… automotive tak abis2 lagi dok gheyau? hahaha… syukurlah dgn apa yg ada.. mengeluh tak kehabisan
    ——————
    Gheyau tu ape dia bro? hmm pikirlah ape yang saudara ndak, itu hak saudara.

  285. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh chap_de_x on 19 April 2010 9:06 PM
    bro automotive critics sory la x leh bg ko link…sbb citer ni pon aku dapat masa training ngan one of the entrepreneur from US…dia la yg citer Eric tachibana nama dia….
    –>macam sy bagitau us50mil untuk warrent buffet adalah sedikit dan dia bagitau untuk train staff dia. Tapi kalau proton sampai 500juta rugi lain la kan. Takkan proton buleh kata oh itu untuk training staff.

    Aku bukan maksudkan dah ada org mati br nk recall cam toyota buat kat US….proton ada jer recall….ingat savvy nyer bearing…tu satu contoh component yg fail bleh menyebabkan kematian…so compulsary recall…..citer pasal PW waja ngan gen2 ni…susah sket aku nak terang sbb ko sorang jer aku pnah dengar tiap2 tahun tukar PW…aku bg ko satu nama Dlloyd…aku maleh nk elobrate lebih…ko research sendri…management Proton before DSZ mmg teruk….
    –>Mmg saudra rasa mcm sy sorang. Cuba saudara interview org kat luar sana. Nanti akan jumpe ramai org senasib macam. Sbb..memang confirm design flaw takkan la tak affect beberapa puluh ribu unit ye tak. So kalau saya sorang memang saudara silap.

  286. fauzan berkata:

    mm…. mmg susah kalau org politik ada dlm industri automatif nie (x suker ar sebenarnya isu politik dlm diskusi automatif nie). tapi sket2 bleh ar😉
    proton pun tak terkecuali dulu… harap2 x ada ar lagi campurtangan mcm tu lagi dlm proton. Dgr2 dulu model tiara yg diambil dari model Lancia sepatutnya di bawah produk Hicom, tiba2 kena jadi salah satu model proton plak tu. Org2 dlm pembangunan proton pun tak setuju, tapi bos atas suruh, terpaksa la kuar gak tiara tu dgn lambang proton.

  287. Automotive_Critics berkata:

    Komen oleh fauzan on 19 April 2010 12:25 PM
    “…Hari ini baca akhbar metro 18/04/2010 kemalangan antara viva & proton saga lama, tiga nyawa melayang. Sepasang suami isteri melayu dlm viva & seorang guru melayu dlm P/ Saga. Kalau dilihat pada kemalangan mmg ternyata tahap keselamatan rendah, kereta buatan Malaysia adalah punca kemalangan maut meningkat. Puncanya kerangka kereta yg tidak kukuh, tiada abs dan airbag. Sekiranya tahap keselamatan bagus, jumlah kecederaan parah & maut dpt dikurangkan. Ini bukan tahap body tin milo lagi tetapi tahap tin minuman aluminium. Kemalangan dgn kelajuan sederhana 50 ~ 90 km/j pun parah / maut. …”

    >> Bro Abu Amir, Takziah kat mangsa kemalangan tu, kereta2 lama sepatutnya dah tak sepatutnya dibenarkan menjalar kat jalanraya m’sia, kalau la kerajaan kuatkuasakan undang2 tu, tentu kadar kemalangan maut dpt dikurangkan. Bukan sahaja Saga lama, mana2 kereta mampu milik lebih 20 tahun usianya mmg mempunyai tahap keselamatan yg rendah. dan sepatutnya kereta2 tu dilupuskan dari muka bumi nie. Tapi realitinya tak semudah itu, negara kita masih membangun. masyarakatnya pun majoriti bukan ar kaya mcm negara maju. Tapi kini, industri automobil pesat berkembangan seiring dgn teknologinya. Model2 terkini mempunyai tahap keselamatan yg lebih baik. extra safety spec menuntut peningkatan harga gak. Moga xde ar rungutan bila keselamatan diutamakan… Etika n cara pemanduan gak membantu pengurangan kemalangan maut m’sia yg tertinggi di dunia.

    “…. Mungkin kita menjadi mangsa golongan kapitalis yg mementingkan keuntungan tanpa menilai / menghargai nyawa kita? … ”

    >> Bro Abu Amir, susah gak nak cakap pasal nie sebab persepsi masing2. Pengguna ada banyak pilihan memilih kalau keselamatan adalah kriteria pilihan utama. Pengeluar gak memberi pilihan dari basic spec hingga high end. The choice is ur’s. Tapi dilemanya adalah kekangan harga la.
    –>Ya harga tinggi yang ditetapkan oleh pengeluar tempatan juga salah satu faktor kenapa rakyat tidak mampu memiliki kereta yang berkeselamatan tinggi. Sepatutnya jika mereka tahu average pendapatan rakyat, maka ciri2 keselamatan patutlah ditetapkan pada kecapain average bukannye high end model yang terlalu kecil fractionnye. saudara kena fikir juga perkara ni jika ikhlas untuk membantu kadar kematian. (Miros pun mungkin tak buat kajian yang sepatutnye)

    “… kena ingat doa orang yang dizalimi tiada hijab dengan yang maha pencipta. ..”

    >> Betul tu bro Automotive_Critics, sesiapa pun tak kira la org biasa ker kakitangan proton ker kalau betul dizalimi doa tu Allah perkenan gak. Cuma Dia yg Maha Mengetahui … terus kan perjuangan bro agar proton recall pw kereta bro tu yek… saya tahu saudara berhati waja walaupun saudara sendiri tahu peluang mgkin tak berpihak pada diri.
    –>Saya dah memang teraniaya, dapat kereta yang bermasalah dan tidak dapat perhatian yang wajar dari proton. Jika saudara fikir saya zalim, terpulanglah itu kehendak saudara.

    Malaysia, Indonesia n Thailand… korang pun tahu kn, hanya negara pengeluar kereta sahaja yg akan protect companynya… korea, jepun dll. tak terkecuali. Kereta toyota dari B, C segment (spt vios dll.) semuanya dikilangkan di thailand utk pasaran ASEAN dgn tenaga buruh, komponen tempatan dll. yg murah. Harga di sana pun murah la kot. … pasal tax nie no komen ar, sbb dah banyak kali diulang tayang. Malas ar nak bertekak. Realitinya kereta tempatan pun kena tax gak. Ada reason mengapa diorg buat cam tu.
    –>Sebabnye 1, supaya proton dapat mengekalkan margin yang sihat. Ini terbukti dalam temubual DSZ yang mengatakan proton is enjoying “high” margin with exora so thanks to exora. So jelas. walaubagaimanapun kerajaan diseru supaya liberate market untuk lihat proton lebih kompetitif dan pengguna memiliki pilihan untuk kereta yang lebih selamat dan bermutu tinggi.

    my 2 cents n cheers!

  288. chap_de_x berkata:

    automotive critics…yg nampak bla 500juta tu gagal je kan…tp knowledge yg diorang gain dr kegagalan tu lg lbh valuable dr 500 juta tu…dari pengajaran yg diorang terima tu la diorang hari ni improve sikit demi sikit…itu yg kt patut sokong…skang proton nak active di arena antarabangsa..kita kn sokong wpun x beli produk diorang…bila dh dapat tembusi pasaran luar..insyallah international vendor will come bidding for businesses wif proton…bila tiba time tu lots of competition will happen….everybody will try their best to give the best to proton…masa tu la kita akan dapat benefit dia… dapat kereta yg lbh berkualiti…skang pon skit2 dh terjadi benda2 mcm tu dalam proton…cnth exora awal dulu ada problem hose tranny oil…proton trus tuka vendor…x tanya banyak dah….sapa x perform bleh blah…tu yg aku nampak time kat proton dulu

  289. kekitaan berkata:

    Chap_de .. betul ke Proton terus tukar vendor dgn ganas begitu disebabkan kes hose tranny tu? fullamak… kalau ada sumber bagus nih… ada tak link ka apa ka?

  290. chap_de_x berkata:

    Masa aku kat proton dulu…itu la yg diorang buat pasal hose tranny tu…citer internal ni mana ada link…antara ko nak percaya atau tak jer cakap aku…terpulang la kan

  291. Prismo berkata:

    auto critic, aku rasa ada sebab kenapa regulator PW proton boleh cepat bengkok… siapa pernah tgk discovery channel? aku selalu tgk rancangan “how it’s made”.. masa dia org wat pisau skapel untuk pembedahan tu mereka kena bakar skapel tu pada suhu yg tinggi didalam relau yg panas selama beberapa jam dan lepas tu sejukkan/direndam dgn menggunakan air bercampur bahan kimia supaya pisau pembedahan tu tidak mudah bengkok dan menjadi keras dan tahan lasak.. masa memula pisau tu dibentukkan, ia mudah bengkok apabila dilenturkan…

    persoalan, adakah vendor proton ada melakukan perkara seperti ini dan adakah patut untuk melakukan prosedur ini untuk regulator? kerana apabila aku lihat regulator PW gen2 berwarna kuning keemas emasan.. kalo dah dibakar, warnannya mestilah berwarna putih/perak kehitam hitaman… kalo regulator tidak perlu prosedur ini, kenapa aku lihat syarikat bosch yg mengeluarkan wiper blade pun mereka bakar besi bingkai wiper balde tu? (pun dlm rancangan “how it’s made”).. adakah “vendor” yg dilantik ada berbuat demikian? aku rasa prosedur ini penting jugak sebab ia adalah untuk mengeraskan besi supaya lebih tahan lasak dan tidak mudah bengkok…

    dimana caranya nak mintak penjelasan? kalo ini menjadi puncanya, proton mestilah bertindak…

  292. fauzan berkata:

    “…Saya dah memang teraniaya, dapat kereta yang bermasalah dan tidak dapat perhatian yang wajar dari proton. Jika saudara fikir saya zalim, terpulanglah itu kehendak saudara. ..”

    >> saya tak kata saudara zalim, cuma suka saya ingatkan juga kalau pihak lain dizalimi pun dah tentu doa mereka juga tiada hijab kn? Kita nie kena ar koreksi diri. Mgkin apa yang berlaku tu ada hikmahnya atau disuruh muhasabah diri… Siapa tau… Sabar dan redha.

    “…Ya harga tinggi yang ditetapkan oleh pengeluar tempatan juga salah satu faktor kenapa rakyat tidak mampu memiliki kereta yang berkeselamatan tinggi. Sepatutnya jika mereka tahu average pendapatan rakyat, maka ciri2 keselamatan patutlah ditetapkan pada kecapain average bukannye high end model yang terlalu kecil fractionnye. saudara kena fikir juga perkara ni jika ikhlas untuk membantu kadar kematian. (Miros pun mungkin tak buat kajian yang sepatutnye) …”

    >> mmm… kereta2 tempatan (selain proton no komen ar), mengikut kategori segmentnya lebih kepada value for money dan harganya berdaya saing. Proton pun mengikut kenyataan DSZ selepas nie model2 baru tahap keselamatan standard piawaiannya menepati 4 star. Pasal harga nie malas ar nak bertekak lagi, dah kebas telinga nie asal kereta tempatan jer, nak murah… berpada2 ar. Saya rasa tahap keselamatan model2 baru proton piawaiannya sudah tiada kompromi lagi, tinggal lagi kesedaran masyarakat lebih utama. Statistik di malaysia, kemalangan maut kenderaan adalah disebabkan memandu laju dan kecuaian pemandu sendiri.

    my 2 cents.

  293. raies berkata:

    emmm….emmmm…..

    udah lah bro fauzan….kalo dah `burung ereng ` mmg camtulah perangai nyer dia tak akan jadi mcm burung kelicap yg akan cari madu bunga walaupon tersorok …..heheheh

  294. azhar70 berkata:

    boringgggggggggggggg…………………………………………………… sampai kiamat pun tak abis!!!!!!!!!!!!

  295. Prismo berkata:

    ok, proton mmg membezakan kualiti keta diaorg untuk pasaran eskport dan domestik.. cuba tgk Savvy masa memula launch kat SG dulu diaorg cuma dpt rim besi + cover plastik.. baru sekarang je mereka dpt rim aloi… kita pula masa memula terus dpt aloi.. savvy lite baru dpt besi…

    ok, dahla tu… mari tenangkan jiwa rehatkan minda.. siapa minat bola? apakata join aku main online football manager yg paling best yg pernah aku main… jom challenge team yg telah aku bina selama lebih 2 tahun..

    click sini–> http://www.managerleague.com/index.pl?ref=106828

  296. ahmad74 berkata:

    Saya berkenan jugak nak beli exora ni. Nak tanya satu soalan je, kenapa brek belakang pakai drum brake? Bukan ke EBD kalau nak mantop kena pakai full disc brake? Harap2 proton boleh improve keluaran lepas ni, jangan sama dengan spec toyota, honda, nissan keluaran siam & indon. Diorang memang save cost gila2.
    Ada tak kawan2 yang dah convert ke disc brake? Berapa harganya?

  297. prodas berkata:

    mungkin proton nak cut cost..dan boleh jual murah..hihihi… nanti kn Proton exora SE @ R3 hanya 25 bijik sahaja lagi…

  298. yusof berkata:

    Sebab itulah harga kereta proton jatuh di pasaran terutamanya jual balik. sama-samalah kita renungkan, hendakkah kereta yang tidak ada kualiti,mahal dan design yang kurang menyelerakan,. walau setakat teknologi lotus apalah sangat. namanya digunakan dlm jenama kereta proton. padahal lotus adalah tidaklah setanding dengan kereta buatan jepun, yang mana kereta jepun lebih jauh kehadapan dari segi teknologi dan R&D.

  299. fauzan berkata:

    mmm….citarasa n budget org brbeza2. Lain org lain pendapat. Mgkin kot exora tu bagi bro yusof low kualiti walau dpt pngiktirafan luar brbagai anugerah Best Local Assembly MPV. Mgkin kot bagi ko Saga n Persona kualiti x ok, design kurang menyelerakan n mahal walau pun setiap bulan kereta2 nie mendapat penilaian jualan best B segment n best C segment di Malaysia.
    Yup setakat teknologi lotus tu apalah sangat kan, x setanding dgn jenama dari jepun kn?. setakat kereta2 mewah lain lamborgini, ferrari, dll even Toyota gak guna khidmat kejuruteraan diorang tu…apa barang kn proton nak berbangga kn?

    Mgkin la kot kereta2 jepun tu lebih jauh ke depan teknologinya sampai kerugian berbilion ringgit terpaksa recall kereta2 hebat diorang tu akibat kecacatan rekabentuk yg sebelum disembunyikkan oleh jurutera2 diorang tu…

    Mari sama2 tambah ilmu n pengetahuan dan selamat beramal!

    cheers!

  300. HjBoy berkata:

    Askm semua

    Saya pernah menggunakan kereta Nissan, proton, toyota dan juga honda. Kalau sedara jenis suka tuko keta, Honda dan Toyota elok le beli sebab 2nd hand value dia tinggi.

    Aku sama sekali x setuju harga proton di overseas murah dari Malaysia. Jangan jadikan alasan Dasar automotif untuk menekan rakyat marhein. Bagi penyokong Proton merangkap UMNO dan BN, jangan asyik nak menipu rakyat. Bila rakyat complain, senang je jawab, jangan beli. Ingat la kami ni rakyat, duit buat proton pun duit rakyat juga. Bila rakyat complain, perbaikilah.

    Wallahualam

  301. Al-Azmy berkata:

    Saya setuju pandangan HjBoy, saya pernah bertugas di middle east, kereta mereka semua CC besar, kalau avanza langsung x nampak, cuma sesekali ada aku nampak Gen2. Itu pun berebut member2 malaysia bergambar dengannya, banggalah jugak.
    Kita jangan jadikan alasan dasar negara bila kereta mahal. Sebagai kerajaan, mereka harus mengkaji kedudukan income purata rakyat malaysia. Bila orang complain, kita jawab tak paksa beli. Ini bukan jawapan. Ini gampang namanya. Kita kenalah jadi minda kelas pertama seperti Dr.Mahathir cakap.

    Tapi aku lihat Malaysia ni fasiliti kelas pertama. minda memang kelas ketiga.

    betul cakap Dr. Mahathir…walaupun kadang dia ni gila babi sikit

  302. amran berkata:

    Harga Saga 1.6 kat australia convert duit kita 30k++ je. murah betul, 1.6 lagi. Kalau jual kat Malaysia harga kalau boleh macam tu mesti laku Saga ni.

  303. fauzan berkata:

    mmm.. da lama x bertandangn kat daerah nie. Apa plak isunyer nie? .. harga murah/mahal proton lagi? .. kat middle east tu toyota jual vios murah2 dari kilangnyer di thailand, berbnding negara diorang sendiri org jepun x bising2 pun… mgkin la kot org jepun tahu bisness, harga perlu berdaya saing di mana jua negara yg diorang tembusi. Harga disetiap negara yg ditembusi perlu berdaya saing dgn model2 lain yg masuk pasaran negara tu. Org jepun faham bab nie…cuma segelintir org kiter yg tak faham. Yg diorang tahu, selagi boleh kereta sendiri sumer nak murah pastu kualiti sehebat BMW! (sorry..) mana nak dapat dek non.

    Proton gak membuat peningkatan kualiti dari masa ke semasa menerusi facelift yg dibuat kat model2nya. mm…nk kata masalah, kereta model import pun ada masalah kualiti. ‘Kerajaan Rome mencipta kegemilangan pun bukan dalam masa sehari’… so, beri la peluang dan ruang utk proton perbaiki kelemahan sedia ada utk menjadi lebih baik;)

    Bro Hjboy, tak patut ar nak label2 kn org dgn parti2 politik kat blog automatif cam nie hanya kerana pendapat org lain x sealiran dgn pendapat kita.

    P/s: Moga fasilitis kelas pertama n minda kita juga seiring…

    salam n cheers!

  304. cantas berkata:

    korang punyae pandangan ni kadg2 buat aku rase nak bagi penyepak je! korg tau atau sedar x persoalan disini ialah harga dan kualiti kreta kebanggaan rakyat kite ni! coba kau org fikir betol2 adakah patut kereta negara dijual kpd rakyat sendiri ddgn harga yang mencekik darah dan jantung sedangkn kos pembuatan 2 KALI GANDA LEBIH RENDAH DARI HARGA JUALAN KPD RAKYAT. X kah lahanat tu semua ambil kira setakat mana gaji dan kemampuan rakyat kita yang rata2 nya pd tahap yang rendah dan sederhana dan kalu diselidik kebanyakan kita ni terpaksa membayar ansuran bulanan utk kereta yg dibeli 1/3 dan ada yg hampir separuh drpd gajinya ni blm diambil kira kos2 lain yg terpaksa tggung. jadi korg bayangknlah mcmn nak survive hidup dlm keadaan bebanan hidup yg berat ini. dan satu lg dr segi kualiti kereta tu plak yg ni aku dah malas nak cerita sbb aku rasa korg sume dh tau dan yakin keadaan kualiti kereta kebangsatan ini.

  305. fauzan berkata:

    mmm… nak murah buat kereta sendiri ar bai…

  306. jessica berkata:

    saya oku berdaftar di kebajikan malaysia. saya ingin membeli kerata Alza. selepas bajet 2011 oku diberikan pengecualian cukai duti eksais. bagaiman kiraan dan jumlah harga selepas cukai tersebut ditolak. apakah prosedur

  307. ucopp berkata:

    hm..baru arini bace smpai abis..
    pape pun muge korg sume dpt fikir balik dari pihak masing2.. bkan senang nak penuhi permintaan semua pihak..
    ade pulak org yg singgah2 terus hentam teruk2..

    incek.. sile bace betul2 dulu dari awal sampai abis.. fahamkan semua isi komen brader2 kat atas nih.. then baru decide nak hentam ke.. nak komen ke.. nk ape ke..

    sape suke bile penat2 buat keje.. susah payah nk siapkan projek.. pastu bile dapat hasil.. org dok hentam masalah yg kalau diikutkan takde lah besar mane..

    ade care nk tegur.. gunekanlah saluran yg betul..

    just my humble opinoin..
    no offence =)

  308. X_protonz berkata:

    Takpalah sikit je silapnya berapa mm je…tulah lari sampai bercm2…ubah cara kerje….ubah cara bfikiran…..khas buat org kerje kat kilang proton tu… anda semua mewakili produk Malaysia…….QC tu…jangan tido je…check betul2…..jangan sampai pusat servis cakap standad proton… dah yelah beli iswara masa tu……monon murah….puluh2 ribu juga oiii……1 lagi jangan makan rasuah…..haraMMmmmmm

  309. nas berkata:

    sbb rakyat msia bodoh.
    bangga dgn PROTon yg x kualiti

  310. Dwight berkata:

    certainly like your website however you need to test the spelling on several of your
    posts. Many of them are rife with spelling issues and I
    in finding it very troublesome to tell the reality nevertheless I will surely come back
    again.

  311. Hi to every , because I am actually eager of reading this blog’s post to be updated regularly.
    It carries good stuff.

  312. mantelurasin berkata:

    aah melayu mmg cmtu byk yg x guna..

    • mantelurasin berkata:

      tgk jpun utamakn rakyat sndiri..barula maju

    • mantelurasin berkata:

      rakyat mlaysia bkn bodoh..tp nk tlong bangsa sendri..bak kata Tun M..melayu mmg mudah lupa dan x guna..bila de kuasa skit mula nk tunjuk blang..lupa asal usul..jgn Allah jatuhkn bala mcm negara Arab nnti..msa tu mnyesal dh x guna..

  313. dme1612 berkata:

    my website…

    http://tadika.tk

    terima kasih…

    HKGHP-YQHY6-UZKBG-AASWX-IVU6S

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s