Proton Persona 2012??

Posted: 2 April 2010 in automotif, concept car, PROTON, Proton Designer, proton persona
proton persona 2012??

proton persona 2012??

update

proton Aurora

proton Aurora

sumber gambar ini saya peroleh dari bro FIRDAUS yg bagi link untuk lihat kreativiti2 pelajar2 ipta…. saya amat teruja dan tertarik dengan hasil kerja bro ZAIN….dan menarik saya untuk kongsikan kepada anda semua… revolusi2 rekaan2 proton pada masa hadapan dengan kreativiti pelajar2 ipta…… bagi pandangan anda… sekiranya PROTON PERSONA R 2012 mempunyai rekaan sebegini…. menarik bukan???

putra_phoenix

putra_phoenix

zain design

zain design

anda boleh layari blog beliau…

persona_GT_

persona_GT_

http://zanesketchbook.blogspot.com/

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    menarik saya lihat design lampu… kalau lh proton keluarkan revolusi lampu kereta cam itu mesti gempak…

  2. campromania berkata:

    menarik juga idea dia..ramai rupanya rakyat kita yg berbakat..😉

  3. prodas berkata:

    beto 2 bro campro… harap pihak proton nampak bakat2 n idea2 yg dilontarkn oleh mereka…

  4. Abu Amir berkata:

    Sallam, rakyat Malaysia memang berbakat & kreatif sebenarnya. Tetapi kita kurang dari segi perbelanjaan R & D ini menyebabkan kita jauh tertinggal dari negara Korea, Taiwan & Singapura yg sama taraf dgn kita ditahun 70′ an. Ini bukan melibatkan sektor automotif sahaja. R & D kena maju baru boleh kita jadi negara maju.

    Usaha proton buat R&D dgn sykt Itali satu langkah utk maju kehadapan, skill mereka kita kena belajar dan buat R&D lagi canggih dalam negeri. Semoga berjaya.

  5. prodas berkata:

    betol juga…. sesuatu R&D memerlukan kos yg tinggi… dengan itu mungkin proton akan berhati2 melaburkan kos yg tinggi unuk menghasilkan model baru yg mendapat permintaan yg tinggi daripada pelangan…..
    mungkin suatu hari nanti pabila proton sudah kukuh…kegiatan R&D akan berleluasa , cangih dan moden..
    so semoga berjaya PROTON….
    saya harap perodua mewujudkan pusat R&D mereka sendiri..

  6. Firdaus berkata:

    ehems.. byk hint2 best dari zain ni..huhu ape2 pun sbnrnya styling proton di limitkan oleh org2 bukan design..

    bdk2 styling proton byk dpt wat concept gila2 n benar2 taste antarabangsa, cuma tak di berikan peluang aje..biasalah..minded org kita even dlm proton pun ada masalah politik sesama dierang…

  7. prodas berkata:

    ye ke bro firdaus???? so rugi lh bakat2 kreativiti peljar2 ipta>…..??

    kenape styling proton dilimitkan oleh org2 bukan design……????

  8. fauzan berkata:

    mmm… design nie mmg cantik. tapi ini utk model sport 3 pintu kn? Cuma direction design dia mcm mercedes. …Cantik…nampak mewah n eklusif…

    cheers!

  9. prodas berkata:

    PROTON AURORA 4 pintu… kalau name AURORA sedap gak ganti WAJA..betol tak??

  10. Firdaus berkata:

    maksud sy proton di limitkan oleh org2 bukan design ialah kerana management dierang tidak mengambil berat akan design marketing people, ia adalah orang2 yg berbeza dari bisnes marketing. org2 marketing dari bidang design ini tahu bisnes and tahu art direction/design.

    thats why di oversea kebanyakan kompeni besar nya mempunyai board directors yg terdiri dari designer. contoh nya mcm christ bangle dahulu dan giugiaro skrg ini.

    ape2 pun proton masih lagi slow jika di bandingan pencapaian Kia n hyundai skrg ini, even start pada masa yg lebay kurang sama tetapi proton masih lg jauh ketinggalan dari segi RnD n market.

    bg sy selagi proton tak masuk market benua amerika (dgn offer more than 5 models) selagi itu proton tidak boleh tersenyum shj dgn jualan tempatan. ape2 its good to hear that SAGA S16 australia mendapat sambutan bagus di sana. maybe bro bole upkan satu artikel pencapaian proton di australia😀

  11. prodas berkata:

    bro firdaus… saga australia.. insyaallah.saya akan usahakn…

    humm.. 2 lh saya sekarang kagum dengan deign KIA dan HYUNDAI..yang tetiba berubah.. saya harap proton akan cepat berubah.. apabila berkerjasama dgn IDG….

  12. g-mie berkata:

    komen saye: SANGAT MENARIK

  13. g-mie berkata:

    bro prodas, saye sertakan link untuk info berkenaan Proton S16.. di mana model ni mendapat sambutan di Australia, seperti mana yang dikatakan oleh bro Firdaus.

    thanks~

    http://www.pressportal.com.au/news/157/ARTICLE/5344/2010-02-16.html

  14. prodas berkata:

    tq bro g-mie… kenape nama dia proton S16???

  15. zam berkata:

    woww…!! gempak tuh…

  16. prodas berkata:

    saya minat proton Aurora

  17. zam berkata:

    yap! sport rim dia pun memang menarik kalau rupa macam tuu.. kalau bepusing tu nampak dramatik jer tuu…😉

  18. pidod berkata:

    smart la sketch…design kene la gempak2 baru la dapat bersaing

  19. pidod berkata:

    mari sama kita perbanyakkan design proton ni…bole kita dedah kan kat orang malaysia..design ape yg kita mahukan hehe

  20. fauzan berkata:

    Bro firdaus, KIA motors bermula tahun 1944. Proton 1985…. mana bleh buat perbandingan pencapaian mcm tu…
    Proton sebelum nie tak bersedia utk masuk pasaran US mgkin sebab tahap piawaian, teknologi dan produk tak de lagi yg betul2 boleh compete pasaran di sana. InsyaAllah, perancangan proton utk memasuki pasaran global dgn produk2 baru selepas nie menjadi tapak utk pasaran US, siapa tahu…

    Tentulah pencapaian RnD KIA tidak tertanding oleh proton. Proton ada satu jer pusat RnD n design (M’sia). Pusat RnD dan Design center KIA? – Serata dunia; Frankfurt, Los Angeles, Tokyo dan Namyang Design Center di Korea.
    Salah satu cara nak bersaing Proton guna 3rd party – JV atau guna khidmat designer luar sprti ItalDesign dll.

    Apa2 pun saya bangga m’sia punyai pengeluar kereta nasional seperti proton… from nothing to something. From zero to be hero… hehe

    my 2 cents.

    Cheers!

  21. pidod berkata:

    masalah kurang kualiti kereta proton berpunca daripada vendor2 proton sendiri..vendor proton ni perlu di push agar menghasilkan produk yg berkualiti…kalo tk push…mereka just kluarkan barang ikut mereka sahaja…dan mendapat pulangan keuntungan…vendor2 ni business minded je…

  22. sapa2 sajo berkata:

    anak2 muda kita memang berpotensi. Kan molek Proton buat pertandingan design antara IPTA. so yg mana berbakat boleh kita bg hadiah disamping serap dlm team design Proton.

  23. Shamima Sultana berkata:

    Is that Proton…o my God…
    Its really awesome

  24. imran berkata:

    design menarik,tapi bagaimana dengan perspektif dari belakang,sisi dan atas?kalau mempunyai pandangan yang lengkap memang menarik..
    gud job!

  25. prodas berkata:

    pandangan belakang belum lagi sya dapat… hihiiihi

  26. sham78 berkata:

    design cukup menarik dan menakjubkan..begitu juga dgn harganya kelak..klu skg design mcm ni mau rm100k ke atas..takkan 45-58k hg persona skg jee..

  27. sham78 berkata:

    tapi klu jual kat negara luar mesti murah…kah..kah..kah

  28. prodas berkata:

    memang menarik..

  29. beardesign berkata:

    zain azrai… rakan photoshop ku… hehe…

  30. Zane berkata:

    You can get Rendering Tutorial of this Proton Aurora by visiting my blog @ zanesketchbook.blogspot.com.

    Thank to PRODAS for showcasing few of my work.

    Let us all support Malaysian products.

  31. Setakat guna software komputer design kereta utk komik boleh la…. Kalaulah Proton keluar kereta ini dengan enjin Cap Ayam Campro & Vendor yg supply part-part “recall” saya rasa tak ke mana juga perginya.
    Kita kehilangan seluruh pokok-pokok dlm hutan kita sebab kita melindungi sepohon pokok yg kualiti kayunya rendah. Kini hutan-hutan yg kita ada sudah berpindah ke Thailand & pokok yg kita jaga, lindungi bersama anai2nya masih tidak digunapakai oleh penduduk tempatan yg lebih yakin dgn kayu kayan dari luar yg lebih jujur dlm berniaga

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s