video Proton Satria Neo R3 Lotus Edition

Posted: 30 Mac 2010 in AUTO News, automotif, LOTUS, Lotus F1 1 Malaysia, Lotus Racing, PROTON, proton Satria Neo

sumber video dari CBT.com.my

Komen-komen
  1. g-mie berkata:

    Satria ni memang gempak..! kalau ada duit, nak aje ku rembat sebijik.. huhu~

  2. prodas berkata:

    model ini hanya 25 unit saje dikeluarkan… sekarang tempahan hanya 11 unit sahaja… proton merancang untuk export ke singapura model ini…

  3. izz86 berkata:

    eksport singapore??? wat ape… diaorg bkn leh bwak kete laju2… huhuhu…
    rasa klo eksport kat jepun ka ok sikit kut…

  4. yeopmin berkata:

    org sngapore lg le byk bl kete laju….prnh dtg jb x? kete diorg gila2 punya…lps geram kt highway kete le..

  5. zamgombak berkata:

    asik2 upgradekan neo ..bosan betul proton nih.. savvy tu tak mau update ka kasi pwer sikit.. atau paling tidak keluarkan lah semula kereta coupe atau putra versi baru yang lebeh sport.. ini balik2 neo..neo..neo… kereta kontot.. pengguna pun boleh pikir lapan kali nak beli.. kalau bikin semula proton putra versi baru kan bagus..

  6. fauzan berkata:

    hehehe… bro, sabar ler. mgkin ko yg bosan, org lain mgkin tak:) savvy akan stop productionnya 2011. Maksudnya akan ada replacement la pastu. hehe.. pembeli kereta nie yg berfikir kurang lapan kali ko tu dah 11 org bilangannya…relax ar bro. nie limited edition n ekslusive plak tu pengeluarannya. Cuma 25 bijik dikeluarkan kat M’sia, sempena 25 tahun aniversary proton yg ke 25 tahun nie. Benda2 ekslusive mmg ar mahal. Cuma yg mampu jer ..rich toy.

    Versi kereta coupe n putra nie hanya utk pasaran terhad. Kalau nanti proton dah betul2 establish kat pasaran global, ada la versi2 tu. Buat masa nie proton hanya tumpukan segment yg ada nilai economic scale dulu.
    Kenapa neo? Stakat nie itu jer kereta versi sport proton 3 pintu yg ada. Tunggu jer ar nanti generasi2 Neo seterusnya. Tapi lambat ar lagi. Reason diorang guna Neo mngkin antara lain Neo digunakan sebelum nie dalam sukan permotoran spt WRC dll. Dari segi business strategy, salah satu cara nak rebranding model neo n tunjukkkan pertalian kukuh Proton-Lotus dlm F1 beserta penaja2nya, secara tak langsung juga akan wujud division permotoran kereta sport proton yg kukuh seperti mana Lotus yg ada sekarang.
    K laa.. bagaimana rasanya bila orang luar bleh menghargai produk keluaran tempatan sedangkan org tempatan sendiri memperlekeh2kannya? Saya rasa mcm b*d*h jer org cam tu… (sorry..).

    salam n cheers!

  7. prodas berkata:

    saya suke bila bro fauzan berkate2.. banyak betol info dia… hahhaah… huhuh bagi saya NEO lotus ni.. harga dia mahal giler pn ade org beli..huhuhu.. apew yg membuatkan harga dia mahal cam2…. secara kasar dan fizikal tgk cam biase2 ajekk cume tukar bumper dpn belakang dalaman kulit ..tapi harga dia mahal…. boleh terangkn part2 mane yg menyebabkan dia mahal??/ sehingga mencecah 115k???

  8. zam berkata:

    betul tu..biar orang yang bangang itu terus berkate2 …(sori bro…)

  9. amin_R3 berkata:

    salam

    saya berbangga dengan pengeluaran produk terbaru.memang mahal kerana enjin stage 3 di mana camshaft ditukar dan ditala semula oleh R3.bodykit masih kekalkan dari R3.semoga proton terus sukses dan sebagai rakyat malaysia kita patut berbangga dengan team tg djan yang menerajui proton motosport dan masyarkat luar akan lebih mengenali R3.syabas.

  10. prodas berkata:

    bro zam… hahha apew lh… bergaduh pulak… betol lh saya tabik kt bro fauzan coz dia banyak input n info tentang automotif ini…. dia tak lh bangang seperti yg bro zam katakan… (sorry)…berdamai..hhaha

    bro amin_R3….saya pn bangga dgn proton…. saya cadangkan EXORA dibuat versi R3… atau versi mewah dgn harga 100k keatas…dan menghadkan pengeluarannye seperti 25 unit sahaja…. mungkin dgn itu…. pelangan akan melihat proton dari sudut yg berbeza… maksudnye org akan ubah mentaliti mereka bahawa proton juga ade versi kereta mewah… dengaan kualiti yg cemerlang!!!

  11. fauzan berkata:

    hehe.. bro prodas xyah ar puji2 sgt, kembang plak nanti🙂. Apa yg saya tahu saya kongsi. Kalau ada yg salah, minta tolong betulkan. Kita kat sini sekadar berdiskusi n masing2 ada pendapat/pandangan masing2. Walau ada berbeza pendapat, semangat toleransi n hormat-menghormati perlu dijaga, baru ar sejahtera aman rakyat jelata… hehe. Kalau ada sapa terasa hati tu minta maaf la yek, tak de niat dihati… k, sambung balik diskusi …

    Pasal harga tu agak mahal, yg pertamanya tengok ar saja kat speknya, apa modifikasi n penambahan yg telah dilakukan. Yg kedua, model nie bukan ar kategori mass-production tapi special made. Sebgai contoh kalau korang order 10,000 baju kemeja T brape harga agaknya pekedai akan kasi kalau dibandingkan dgn korang tempah sehelai sahaja. Tentu harganya berbeza kn? Yg kedua, model nie dihasilkan secara ekslusif. Sebagai cth, kalau Bank negara ada keluarkan duit syilling kenang2an 50 sen edisi khas gambar korang ker (gurau…cth jer..) adakah harga siling tu RM0.50? Nape? Paling kurang ada gak dulu diorang jual dlm RM50.00 satu. Maksudnya model tu, walau pun hanya model satria neo sahaja walau pun bukan la model yg baru, tapi nilai ekslusif yg dihasilkan.. priceless! ..cam tu la perumpamaan agaknya:)
    Model nie hanya utk mereka yg mampu beli utk buat koleksi. Hanya pemiliknya sahaja yg tahu ‘nilai’nya yg sebenar….. k la, cukup ar utk hari ini, kang cakap banyak2 ada orng cakap kita bangang plak. Kongsi banyak citer pun nanti dianggap bangang gak….

    cheers!

  12. prodas berkata:

    hahha bro fauzan.. relex lh…. kongsi lagi…hihi ape2 good info…. pedulikan ape org nak cakap….. yg penting kita boleh kongsi pendapat dgn info..hihihih

  13. zam berkata:

    setuju ngan bro prodas untuk berkongsi info2.. cuma ayat last dia tulis ni >
    ” Saya rasa mcm b*d*h jer org cam tu…” ayat ni menunjukkan kebangangan nya dalam berkata-kata.. diharap dapat banyakkan lagi info dari berkata-kata serta mengata..
    ( mungkin dia ingat saya kutuk proton kot…tu sampai dia keluar ayat B*d*h tu.. agaknya laa..)

    salam2..🙂
    xbaik berburuk sangka…

  14. fauzan berkata:

    mmm… sorry ar bro Zam kalau ko terasa sgt kat statement last tu. Statement tu bukan pun ditujukan kat ko pun, tapi kat statement sebelumnya ;
    ‘ …K laa.. bagaimana rasanya bila orang luar bleh menghargai produk keluaran tempatan sedangkan org tempatan sendiri memperlekeh2kannya?.. ‘. Saya pun x kisah kalau ko nak saya tarik balik ayat tu. ..

    Tapikan, ayat ko dgn istilah ‘ banggang’ pun rasanya bagi aku pun tak bijak gak ar…

    p/s : “..diharap dapat banyakkan lagi info dari berkata-kata serta mengata.. ”

    peace n cheers!

  15. prodas berkata:

    hahhaha… ok2!!! sudah… jgn bergaduh!!!! hahahah….. bro zam..bro fauzan sudah mohon maaf… so….PEACE!!!! hahahah

  16. zam berkata:

    salam2… berguna jugak ayat last saya itu..(^_^)
    baiklah..baiklah… saya akur dengan en.prodas.. PEACE lah kita sama-sama…… HIDUP PROTON!

  17. prodas berkata:

    hahahaha… macam2 korg ni..hihiih

  18. fauzan berkata:

    🙂 .. peace no war.

  19. prodas berkata:

    yeh!!!!hahahah

  20. adie berkata:

    keta ni power ka…. kalau power nak tompang ke bulan….. rase2 sampai berapa bulan nak sampai ke bulan……

  21. zam berkata:

    sebelum ni saya rajin cucuk neo kat highway..kalu neo lotus nih…saya kene siap2 duk tepi laa nampaknya… takot dia cucuk balik.. peh..😉

  22. prodas berkata:

    hahah…. yo ka??hha

  23. aminr3 berkata:

    salam kepada semua.sekarang kepada sesiapa yang berminat untuk upgradekan neo kepada versi lotus racing dah boleh.hahaha.proton r3 dah sediakan part untuk upgrade so siapkan saja duitnya.untuk sistem brek AP 4 POT BRAKE KITS SYSTEM (FR) 1 SET 18,126.40 dan siistem OHLINS R3 SPEC SUSPENSION (R3 NEO-F1 EDITION) 1 SET 31,350.00.selain itu buton push start dan pedal kaki pun ada.pedal kaki untuk versi auto pun ada.so semua part ini bleh dapatkan di proton motosport.tq.jadi berbanggalah dengan produk R3 dan tahniah kepada tg djan dan seluruh warga kerja R3.semoga sukses selalu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s