Gambar & video Proton EMAS dari GENEVA

Posted: 3 Mac 2010 in automotif, concept car, PRoDaS, PROTON, Proton Designer, proton EMAS

pendapat  saya tentang proton EMAS ini memang tidak boleh disangkal lagi… dari segi design memang smart!!!! n ade ciri2 design proton… kereta konsep ini dengar khabarnye akan di keluarkan pada 2012.. dan ini bukan design akhir.. proton akan mengubah dan menpertingkatkan rekabentuk kereta ini supaya sesuai dipasarkan di Malaysia….

design kaca yang luas membolehkan pemandangan secara maximum..

Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamed, berkata Proton sedang memutuskan reka bentuk akhir dan berharap memulakan kerja membinanya secepat mungkin.

dan bahagian dalaman… saya agak pelik dimanakah gear??? adakah di stereng???

dan baghagian blakang seakan2 cerita Wall-E..hahah smart!!! saya bagi 4 bintang dari 5 bintang!!!

Pada bahagian luaran pula menampilkan bahasa desain baru Proton dan khabarnya model-model masa depan Proton akan digayakan mengikut konsep ini. Walaupun Emas direkabentuk oleh Italdesign tapi pengaruh Proton masih lagi kuat seperti arca roda yang menonjol, fascia depan dan garisan-garisan keras ala Proton Savvy.

ini video proton Emas!!

smart video ini…

di bawah ini gambar2 proton Emas..

Komen-komen
  1. Hafiz Mohd berkata:

    wah.. so many proton emas photo here! i wonder how much it is? btw.. can proton emas drift? LoL

  2. bpk podas berkata:

    aq msih trtanye tanye..ade sstgh pic stering nye kt tnga2..g satu,mne gear nye??ade kah kete ny gne knsep moto2 skuter??

  3. prodas berkata:

    haha siape bpk prodas ni??? ha saya pn tertanya2 dimana gear n hendbrek..?? saya rasa gearnye hanta tekan2 kt butang2 biru 2…

  4. sagaKNIGHT berkata:

    salam~first time komen blog ni…
    x silap dari apa yg aku baca dari info sebelum ni,kereta ni x memerlukan gearbox kerana enjin dia yg bersifat range extender yg menggerakkan kereta ni …
    dan kalau tenaga dlm bateri kehabisan,enjin akan menjana kuasa sambil kereta bergerak..dan pastikan rizab minyak pun mencukupi
    mgkin huruf2 PRND tu sbg indicator,xdela driver nnti konfius kereta dlm mod P atau N…
    ataupun misalnya cuma sentuh butang P klu nak berhenti,mungkin itu caranya

  5. Hafiz Mohd berkata:

    x da gear tu kot..cam scooter.. hehehe.. baik punya.. tapi dapat drift x?

  6. aimanMALAYAdesign berkata:

    dh kenaper bro hafiz mohd nih,,,,,,,sik dok nk drift jerk…haha…tun nak kereta nih kluar tahun nih jgk, tapi proton ckp concept nih akan dkeluarkan dlm masa 2-3 tahun lagi

  7. prodas berkata:

    sagaKNIGHT!!! selamat datang ke blog prodas… kongsi2 lh info di sini…

    betol ke??? so dia jalan hanya dgn menekan butang??

  8. frossonice berkata:

    Sebab secara asasnya kereta ini bergerak menggunakan kuasa elektrik, cuma perlu ada forward dan reverse saja untuk menukar aras pergerakan motor. Jadi tidak perlu ada gear. Enjin yang ada cuma berfungsi untuk mengecas bateri 100%, tidak digunakan langsung untuk menggerakkan enjin. Maka enjin akan bergerak pada kelajuan konstan (1500rpm untuk normal dan 3500rpm untuk extra tenaga) secara automatik. Indikator P, D, N, R, 2 boleh berfungsi dengan menekan butang saja (tidak perlu mekanikal – ingat, jentera yang berfungsi untuk menggerakkan kereta adalah motor elektrik sahaja).

    Saya kurang setuju penggunaan cermin panorama di bumbung kereta terutama di Malaysia, satu kerana Malaysia panas terik dan dua, kos yang tinggi. Penggunaan LED perlu dikekalkan kerana ianya menjimatkan elektrik. Cuma tidak pasti penggunaan lampu projektor.

  9. frossonice berkata:

    Baca blog Tun Dr. Mahathir. Dia kata Proton Emas boleh dipasang enjin biasa. Itu hint besar. Bayangkan kalau diletakkan enjin 1.3 Campro. Pasti bersaing dengan Myvi. Rasanya Emas lebih besar daripada Myvi. Juga, Lotus sedang bangunkan enjin generasi baru untuk Proton. Mungkin lebih hebat.

  10. prodas berkata:

    saya setuju dengan bro frossonice…kerana cermin yg telalu besar memang tak sesuai di malaysia…….dan lampu LED itu dikekalkan…

  11. fauzan berkata:

    hehehe… kan ada 3 lagi variasi yg tak dipertontonkan kat geneva tu… so, yg tiga lagi tu mesti ada bumbung biasa tu kn?🙂

    cheers!

  12. prodas berkata:

    so dgr info katanya Emas ini boleh capai kelajuan 160km/j… betol ke??

  13. edy ptpl seremban berkata:

    harap proton da[pat me3ngeluarkan konsep kereta yang mampu bersaing dengan kereta luar negara seperti jepun dan korea

  14. prodas berkata:

    ye saya pn harap begitu..hihih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s