Gambar Persona Facelift (Enhancement) dari bro campro!!!

Posted: 3 Mac 2010 in automotif, fantastikodesign, PROTON, proton persona

sumber dari funtastickodesign n dari bro shan…kredit to campro

sedang berita panas tengtang proton konsep EMAS!! Persona Facelift pula muncul… semakin agresif proton sekarang!!! syabas proton…!!

EXTERIOR

INTERIOR

TERKINI!! Gambar EKSLUSIF Persona Facelift (Enhancement)..bakal dilancarkan Jumaat ini..antara ciri2 menarik :

– EasyU (ECU) 32bit (*enjin masih IAFM), BCM, new sensor (light), full bodykit untuk M & H-Line, meter illuminate, side mirror dengan indicator baru, unit audio dengan sambungan USB & lain2 lagi.. harga masih belum dapat pengesahan lagi, tapi lebih mahal dalam RM 2K, tapi dengan “enhancement” yang ada MEMANG BERBALOI2!!!

Terima Kasih kepada Bro SHAN dan Campro kerana memberikn izin kpda saya memaparkan  gambar  ini di blog prodas !!

Komen-komen
  1. Baba Syarif berkata:

    0rang kata wat nga tin susu betul ker???

  2. Baba Syarif berkata:

    dah beli satu new saga nak cuba…ada barang mudah tercabut, rasa nak tukar yang oversea pulak…proton kena wat lagi baik lagi bukan setakat engin nga body jer cantik…kena tahan lasak semau barang-barang luar dan dalam..baru kelas

  3. kedaikopi berkata:

    kesian nye laa kalau kereta encik di atas ni body nya buat pakai tin susu. mungkin harga nya pun sekitar harga tin susu laa agaknya. kereta saya takde plak guna tin susu, tin air coklat, mahupun mana2 tin yang boleh dikitar semula.

  4. mailfelda berkata:

    Tin susu brand apa ha? Apa la korang ngarut ni.. Takkan la kereta pakai tin susu recyle.. Habis kereta oversea guna tong drum?

  5. mailfelda berkata:

    Apapun aku minat side mirror baru ni, kalau bracket sama boleh convert side mirror persona aku pulak

  6. mat berkata:

    BABA SYARIF, barang apa yg mudah tercabut tuh? bleh share..

  7. sagaKNIGHT berkata:

    kesal betul aku…
    ada lagi orang dgn pemikiran proton tin milo la,dah ni tin susu plk…..
    proton buat open day sebelum ni pegila tnya jurutera2 dia guna material apa…
    info yg aku baca sblum ni….material yg digunakan proton utk current model namanya high strength tensile steel(HSTS) dia ada pelbagai gred,saga blm seigt aku guna material ni jgk…bmw,alfa romeo dan beberapa automaker aplikasi material ni utk produk mereka….
    exora guna hsts + hydrofoaming subframe,sejenis bahan yg disuntik ke dalam cesi bukan sekadar kukuhkan cesi tapi NVH(bunyi bising,gegaran,kekasaran) diperbaikan…kereta2 eropah pun aplikasi benda ni jgk…

    kata kereta ni ibarat isteri ke2,so ‘manja’kan la dia…manala x part2 gugurla…dah layan mcm hamba,tutup pintu main hempas je…start kereta x tggu ignition ready,main start n go je….aircond/radio x nak off dulu sblum matikan enjin….
    merajukla ana~ hehe……

  8. meter dsign macm pernah ku lihat..tapi dimana ya\??

  9. prodas berkata:

    hahah kelakarnye… ade ke kereta dibuat pakai tin susu..???
    zack… sekali pandang meternye ade iras2 macam myvi…. rasa macam terlalu simple… ciri2 sporty rasanye semakin kurang pada persona F ini… tapi design lampu belakang nampak kemas… good!!!!

  10. dik…meter tu dipanggil “titanium concept inner ring”….btw.. dh jangka dah meter ni akan dimasukkan dalam Persona FL

  11. yeopmin berkata:

    pesona nie ada BCM? Maknanya mcm exora,ada lampu “follow me home”, etc?

  12. prodas berkata:

    humm yg itu belum pasti ade ke tak??? kalau ade bagus gak… kita unggu hari jumaat ni…

  13. kedaikopi berkata:

    tu pasal laa.. ade ke mentaliti dia masih dengan body pakai tin..? saya sokong kata2 sagaKNIGHT..

    pasal BCM, saya rasa model ni akan diberikan sentuhan BCM. datz why kebanyakan cakap model ni enhancement model.. meter tu memang cun~! saya rasa, mungkin dengan harga yang sedikit meningkat berbaloi dengan apa yang disediakan dalam model tu..

  14. prodas berkata:

    waw!!! BETOL KE ESOK DILANCARKAN??

  15. yeopmin berkata:

    meter tu agk2 mlm kaler apa yek? klu biru,cun woo….

  16. prodas berkata:

    saya pn belum bapat info2 terbaru… cuba bro masuk blog funtastickodesign n auto akasia.

    http://funtastickodesign.wordpress.com/
    http://auto-akasia.blogspot.com/

    bagi sesiapa yg tau pasal function2 dalaman proton Emas ini kongsikan info2 anda di sini…. https://prodas.wordpress.com/ banyak persoalan yg tak terjawab dan kepada sesiapa yg tau info2 function tersebut boleh lh kita kongsi sama2 di blog ini atau blog prodas…

  17. yeopmin berkata:

    bgslah…proton ada byk variety sedan….ada saga,pesona,becoming new waja and perdana….adios…

  18. sagaKNIGHT berkata:

    hari ni launch xsilap….
    check it out~

  19. yeopmin berkata:

    klu ecu dh jadi 32bit,apa klebihan ye?

  20. prodas berkata:

    bukan hari ni ..jumaat mgu dpn>>> 12 Mac!!!

  21. giler proton berkata:

    toyota avanca ske tercabut absorber pnah dga?

  22. prodas berkata:

    emmmm???? tak pernah dgr pn???

  23. bkn stakat avanza….livina punya Gear pon leh stuck….mulfunction katanya

  24. yeopmin berkata:

    tulah…org kite dok agung2 sgt kete luar…stakat nie,aku xprng dgr lg proton tcabut absorber…

  25. Serik Pakai Proton berkata:

    Setakat rupa cantik tapi takde quality buat pe nak dibanggakan..Proton NVH very poor…selalu ada bunyi misteri yg tak tahu dari mana datangnya..Nyet3 sound…Plastik, getah dalaman dan luaran mudah tercabut!

  26. prodas berkata:

    off topic..
    ade kemungkinan nama waja baru adalah proton ROSMA atau proton RUSMA… dilancarkan pada bulan 11… sekarang sudah siap… tengah test onthe road.. sedara saya kate dia pernah lihat waja baru ini. dia adalah staf proton…. cantik lampu depan dan belakang di ubah.. bumper pn lain dari model lanser fortis…harga yg dicadangkan lebih kurang 80k..

    selain itu… Lotus EVORA… yg bakal masuk malaysia akhir mac ini… dijual dengan harga 700k… katanya…. Di pusat kecemerlangan proton ade sebijik EVORA milik DSZ….. waw…. hebat dato syed zainal..hihihih

  27. yeopmin berkata:

    laa….mcm nama bini najib je….

  28. prodas berkata:

    2 lh pasal… tapi tak tau lagi….. betol atau tak..hahahha

  29. zam70 berkata:

    Bagus proton banyak variety model. Boleh pengguna buat pilihan. Tapi kalau boleh varietykan enjin tu, semua enjin sama 1.3 & 1.6 campro. Kalau ada cc 1.8, 2.0 mesti proton laku macam goreng pisang panas.

  30. prodas berkata:

    itu masalahnya… proton belum berani mengeluarkan modal yang besar untuk menghasilkan enjin 2.0…

    tetapi proton waja baru nanti ia akan menggunakan 1.8 enjin mitsu…

  31. sagaKNIGHT berkata:

    semua model terkini proton dah refine tahap NVH….
    mmm…nak jugak tau model apa en Serik Pakai Proton guna ye?….
    kalau model terdahulu mmg ketara bunyi dgn gegarannya….
    kalau guna saga BLM agak melampau jg klu expect tahap NVH dia sebagus bmw….
    xtau plk kalau ada automaker yg keluarkan kereta murah tapi tahap spec mcm kereta premium…rasa yg murah setakat ni tata nano tp itupun xde aircond,radio lain2~NVH jgn cakaplah

  32. sagaKNIGHT berkata:

    biar betul bro prodas
    nama waja baru tu…x komersial langsung
    haha…semua nak dipolitikkan..

  33. new waja Replacement kemungkinan besar akan didatangkan dengan 2 varian…1.8 Mitsu n 1.6 CPS……ROSMA………its just a gimmix i thnk….

  34. yeopmin berkata:

    aku ada dgr proton mmg ada buat enjin 1.8 cps…tp utk kgunaan bot khas tldm…diorg wat skit je…baik proton gn enjin tu….dpt reduce harga drpd guna enjin mitsu…

  35. prodas berkata:

    bro yeopmin..yg 1.8cps utk bot 2… dengar katanya tidak betol….

    hhaah harap2 nama ROSMA 2 tak akan jadi..hhuhu letak nama proton NEVA!!! baru best!!!!hahahaha

  36. yeopmin berkata:

    xkan le nk pakai nama rosma….xsesuai lngsng….jgn pasni pakai nama halimah,jamilah,jenuh…kang xde org nk bl proton plak….

  37. prodas berkata:

    hahahah halimah jongang!!! n fatimah juling!!hhaah entak ape2 … harap2 namanye best2!!!!

  38. yeopmin berkata:

    klu pki nama waja lg pn ok gak…saga pn recycle nama…civic,corolla pn recycle je nama…cm tmbh skit2,mcm satria jd satria neo,pn ok dh…cdngn aku jelah…

  39. prodas berkata:

    2 jugak saya dh ajukan cadangan 2 kt sedara saya… dia jawab… kenapa produk yg tak laku nak dikekalkn namanya… saya tak tahu lh macammana pemikiran warga proton ni…. kenapa tak ikut toyota n syarikat lain.. kekalkan nama rekabentuk sahaja yg berubah..huhuhu

  40. fauzan berkata:

    mmm… pasal nama model nie, saya rasa proton ada sebab trsendiri kenapa ada nama model2 tertentu di tukar. Salah satu sebab mgkin nak rebranding balik jenama n nama model2 proton. Maklum la sekarang diorang serius nak jadi pengeluar kereta peringkat global.🙂 Saga, Persona n Satria neo antara nama model yg masih kekal. mgkin proton lepas nie akan menamakan model2 diorang sesuai dgn sebutannya dan tak janggal bila disebut diluar negara. Dan selepas proses rebranding nie berlaku, saya percaya nama2 model tu akan dikekalkan dan hasilnya adalah revolusi rekabentuk dgn nama yg sama jer berlaku…

    my 2 cents.

    cheers!

  41. yeopmin berkata:

    btul gak ckp fauzan…ala,mcm nama exora,dulu heboh mcm2….nama pompuan le,nama cite tv le,alih2 snyap camtu je…mula2 je…

  42. mat topel berkata:

    agak2..naik genting gear 2 bleh bla ke campro iafm ne..?? tkot nti kt sebelah, kancil 660…selamber jer potong..!!!

  43. sopian berkata:

    Apa yang ko mengarut ni topel? Kereta apa pun boleh naik genting la. Tak pernah pulak aku dengar kereta tak lepas naik genting.

  44. yeopmin berkata:

    kwn aku pki gen2 model,ok je panjat genting…agak2 le nk condem proton pn…tak kan beza smpi dkt 1000cc bleh klh…mlainkan kancil tu pki enjin rotary…

  45. cikgunizar berkata:

    ya betul nissan sunny pak chaq aku yg nazak tu pun lepas.. tp mcm naik steamroll la lajunya

  46. mat topel berkata:

    sopian..aku xmegarut la…ade ape kete yg xleh naik..kete sorong…hahahhaha

  47. curio berkata:

    tak paham dengan kedudukan radio..bole sesapa explain..

  48. sam ng berkata:

    hope this time cermin control naik turun okie lar.. kawan saya tiap tiap tahun gen2 dia repair iini pasal n the tail morror masuk air zz.. proton hope this pass n many ppl pls comment fast@@

  49. giler proton berkata:

    owh bro prodas x pernah… ad… bca la forum2 pgguna avanza.. br ni pak cik sy pun jd.. tp mgkin utk avanza 1.3 ja kot. bygkn tgh bwk rsa hntakan keras mcm xdak absorber. lps tu pakcik sy trun cek. ha tu dia… ad nut yg nak sgkutkan or nk tegakkan absorber tercabut… pak cik sy dgn kreatifnya gn dawai je sambg balik benda tu sementara nk jumpa kedai repair terdekat…

    cam tu lah citanya… hmmm sek bek dah x keluar avanza 1.3

  50. sam ng berkata:

    sini proton bukan toyota ..pls not avanza mpv here

  51. besi berkata:

    20 hb ni baru official launch katanya. jom beramai ramai kita redah proton edar

  52. yeopmin berkata:

    dh launch le…td aku dh tgk pi proton edar kt pulapol,dh ada dh…proton kt jln ampang pn dh ada..

  53. giler proton berkata:

    sori2 asyik lari topik ja… tp kalu kita cari msti jumpa..
    asyik tgk kelemahan ptoton ja.. meh kta singkap kelemahan pengeluar keta lain..

    http://townhall.edmunds.com/direct/view/.f100da5
    http://www.shawnmcgough.com/meltingmitsu.html

    waw lawanya persona ni!!

  54. prodas berkata:

    hhaha bro GILER PROTON…hang ni asik lari topik jekk..hahha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s