Lotus Evora Untuk Pasaran Malaysia Next Month

Posted: 24 Februari 2010 in AUTO News, automotif, enjin, LOTUS, lotus Evora, PROTON

Lotus Evora Untuk Hit Pasar Malaysia Next Month

Dari Sophia Ahmad

tun dr m lotus evora

tun dr m lotus evora

HETHEL (United Kingdom), 24 Feb (Bernama) — Lotus Evora, yang dilancarkan bagi pasaran United Kingdom, akan memasuki pasaran Malaysia menjelang akhir bulan depan, kata Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Mohamed Tahir.

Beliau berkata Proton sedang menunggu kumpulan baru kereta Lotus Evora sebelum “kami bersedia bagi pelancaran”.

Walaupun menurutnya syarikat itu belum memutuskan harga model itu, namun beliau tidak menafikan bahawa Lotus Evora berharga lebih tinggi daripada 50,000 pound di United Kingdom sekarang.

“Ini disebabkan oleh struktur cukai Malaysia yang lebih tinggi daripada di U.K. Kami belum memutuskan harganya, kami masih membuat perkiraan. Kami cuba menjadikannya berdaya saing seperti dalam pasaran U.K.

“Kami masih berbincang dengan kerajaan selain mengkaji struktur harga,” katanya pada satu sidang akhbar di ibu pejabat Lotus di sini Selasa.

Sidang akhbar itu diadakan sempena lawatan dua hari oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, ke Lotus mulai Isnin.

Lotus Evora, yang pada mulanya dibangunkan di bawah projek yang diberi nama “Project Eagle”, dilancarkan pada British Motor Show pada Julai 2008.

Kereta itu lebih besar daripada model-model Lotus yang lain seperti Elise dan Exige.

Ditanya tentang rakan kongsi strategik yang disebutkan dalam ucapannya pada majlis makan malam, Isnin, Syed Zainal Abidin enggan menjelaskan lebih lanjut dan berkata masanya terlalu awal untuk membuat pengumuman.

“Perbincangan bukan sahaja melibatkan Volkswagen tetapi juga Mitsubishi dan Renault bagi mengkaji kerjasama dalam beberapa bidang, iaitu enjin dan komponen.

Dr Mahathir yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata banyak perubahan telah dibuat sejak lawatan terakhirnya ke Lotus kira-kira enam tahun lalu.

Beliau berkata Lotus telah mencapai banyak kemajuan, baik dari segi prestasi sebenar mahupun idea yang dikemukakan oleh pengurusan.

“Saya telah melihat sebahagian daripada kemajuan teknologi yang telah mereka capai, dan seperti yang kita tahu, kereta yang saya pandu tadi, Evora, adalah daripada teknologi Lotus kerana kita berdepan dengan keperluan meningkatkan kuasa enjin.

“Jadi, ini soal sama ada kita tukar enjin atau naikkan taraf enjin. Lotus sebenarnya telah membantu menaikkan taraf enjin; ia sekarang sebagus 2,000cc,” tegas beliau

– Bernama

pelancaran lotus evora

pelancaran lotus evora

PAULTAN

Proton MD Datuk Syed Zainal had a few things to say at a dinner in Hethel today. He and Tun Dr Mahathir are actually in the UK. The ex-premiere had previously visited the Lotus Racing factory and now they are at Group Lotus, where Tun Dr M was briefed on various Lotus projects including the Lotus Range Extender Engine that will make its showcar debut in the Proton Hybrid Concept set to appear in Geneva.

Here are a few details that DSZ revealed:

  • The Proton Campro Turbo engine will be available by year-end or latest by early next year, and will be a feature in all Proton’s cars (likely only the larger ones). Looks like it’s on schedule!
  • The Lotus Evora will likely be launched in Malaysia by the end of March. Price is unknown yet but it’s still a question mark whether we can expect Malaysia’s tax structure to show mercy to a sports car made by a company owned by Proton. DSZ says Proton is still working with the government on this.
  • He declined to reveal any details on a new global strategic partner, but mentioned that discussions not only involved Volkswagen but with Mitsubishi and Renault as well. Proton have worked with both Mitsubishi and Renault before.

Actually if you drop by the COE next to Kesas you can already see an Evora there in the parking lot and it looks pretty good in real life. It’s not pure sex on wheels like a Ferrari but it looks more like a weapon, or at least that’s the impression I got in metal.

Source: paultan

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    berita baik.dari proton…

    ..sorilh.. bahasa 2 saya translate…itu sebab ayat dia macam pelik..hihihi ape2 pn tak lame lagi kita akan nampak evora di jalan raya..hihihih

    rase2 berapa harganye???

  2. azrai berkata:

    Evora dah ada dalam 5 biji kat COE Kesas tu sejak bulan lepas lagi. Ada satu siap ada trade plate boleh test drive. Sekian untuk makluman.

  3. prodas berkata:

    waw!! ye kew??? rasenye lotus Evora ini ade dipamirkan di show room proton di seluruh negeri ke tak???

  4. Nzraen berkata:

    Klaw ade show msti gempak.. huhu.. leh ngok kete Evora.. haha..

  5. prodas berkata:

    betul!!! harap2 proton jadikan lotus sebagai jename naungan proton.. n menjadi ikon bagi produk proton…. seprrti toyota n lexus… lotus untuk kereta mahal bagi proton… same cam lexus menjadi kereta mahal bagi toyota walaupn toyota ade yg mahal..

  6. azrai berkata:

    Lotus ni lebih jkepada kereta sport. macam toyota untuk market sport (macam mazda) diorang guna brand Scion. Untuk kereta mewah guna Lexus.

  7. prodas berkata:

    2 lh… saya mencadangkan lotus di malaysia diletakan atas jenama proton….huhuhuh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s