Perodua ALZA akan Laris????

Posted: 2 Disember 2009 in automotif, PERODUA, perodua ALZA

selepas pelancaran Alza…..ia menjadi saingan baru kepada Exora….. dengan bukaan tempahan selama 10 hari telah menarik 3000 tempahan….. adakah ini petanda awal bahawa Alza akan menjadi model ke-3 paling laris Perodua….macam goreng pisang…..kini..dengar2..tempahan sudah mencapai 10000….betul kew?????

Proton perlu lebih proaktif !!!!!! keluarkan model yg boleh menarik minat orang ramai…huuhu

perodua AlZA

perodua ALZA

Komen-komen
  1. fauzan berkata:

    kereta2 compact memang ada pasarannya. ditambah lagi harganya yg murah. org malaysia nie sekarang cuma nak murah jer..sumer nak murah. hehehe. Kalau la proton masuk pasaran kereta kompact…hehehe…

  2. prodas berkata:

    proton perlu mempelbagai kan varyasi kerluaran mereka..untuk kekal mendapat pasaran luas…..seperti kenderaan kompact,SUT n trak pikap…betol tak???

  3. Adam berkata:

    prodas… 10k tu biasa la bagi keta baru… kalau monthly production 4k/month.. waiting period will be around 2-3month.. normal la tu…

    yg musykilnya… 10k tu figure dari p2 salesman.. lebih pada rumous utk menarik pembeli…

  4. azhar70 berkata:

    10k??? Propaganda je tu kecuali ada bukti dan disebarkan dalam Buletin Utama atau Warta Perdana. Kalau setakat cakap2 kedai kopi, susah sket la org nak percaya…. sokong dgn adam, lebih pada rumous utk menarik pembeli….. jujurlah!!!

  5. prodas berkata:

    sekarang tempahan berape???

  6. azhar70 berkata:

    Hanya org perodua yg jujur shj boleh jawab…

  7. kekitaan berkata:

    gempaq je tuu… kat site keretaDotInfo ada sorang mamat p2 supporter cakap tempahan dah 13 ribuu… hahaha.. sah kelentong

  8. azhar70 berkata:

    Bila customer boleh start dpt alza ni? Stakat ni tak pernah jumpa lg kat jalan kecuali yg test drive aje… Tak kan yg dah booking awal2 sebelum lancar dulu tak dpt lg?

  9. ZAI berkata:

    bulan 12 ni dah start allocation alza stock..memang ler production tak banyak ni dah hujung tahun…stock proton persona dan saga skg pun sama gak dah susah..extand next year…proton perodua x nak rugi..kena bagi diskaun lebih plak..tapi apa2 pun harap bonus mcm thn lepas 4-6 bln…hi..hi..

  10. deen berkata:

    Total TEMPAHAN BOOKING ALZA SEHINGGA NOVENBER 30hb 2009 (8 hari selepas launch) SEBANYAK
    8,527 unit !
    8,527 unit !
    8,527 unit !
    (Rujukan dari HQ perodua rawang – production ALZA di kilang perodua di sg chua, pada bln Disember 09 hanya 3,450 unit tidak mampu menyediakan stock dgn tempahan yg semakin bertambah…

    maklumat ini anda juga boleh dapati dari MANA2 BRANCH MANAGER SELURUH MALAYSIA yg dibekalkan cd powerpoint report sales utk bln NOV ni. Juga termasuk sekali report jualan viva dan myvi yg telah di daftarkan di JPJ seluruh malaysia. MASIH lagi MEN-UNGGULI JUALAN TERBANYAK SELURUH MALAYSIA MENGALAHKAN pendaftaran PROTON,HONDA DAN TOYOTA.

    kenapalah keta yg di panggil kecil,sendat-sendat,keta seat papan lapis, buntut kontot, keta utk pompuan ni jugak yg jadi pilihan no 1 rakyat malaysia ni smpi skg..

    emm..tak paham aku..

  11. azhar70 berkata:

    Ari tu ckp dah 10k++, ni dah makin kurang jd 8,527 lak, mana satu boleh percaya ni?

  12. Adam berkata:

    heheh 8,527 tu.. 90% dari golongan ppuan.. makcik dan akak2.. yg lain tu baru la bebudak jantan yg berangan nak jadi jepun wannabe..
    hehe

  13. mubongok berkata:

    aik bkn proton dah try masuk ke pasaran compact? sawi 2 apa kebendanya?

  14. fauzan berkata:

    apa ar… perodua fokus kat pasaran compact SAHAJA. Proton pasarannya lebih meluas A, B, C n D segment dengan penekanan lebih pada B n C segment utk market global. huh… masih ada lagi yg merendah n membanding2 myvi n savvy utk kategori 1.2 n 1.3? yup kedua2nya compact. Harap2 tak de ar plak ada yg membandingkan Rusa, Alza n Exora pada segmen yg sama… letih ar nak explain😉

    cheers!

  15. memangmubongok berkata:

    Ye betul, exora kena banding ngan innova je. Itupun kalau innova ada keluarkan 1.6 punya la..

  16. fauzan berkata:

    hehe…kalau nak banding exora n innova, dari saiz exora lebih 1cm panjang drp innova. Innova tinggi sket. dari segi cc, innova lebih besar, dari segi features exora lebih ok, dari segi harga exora lebih murah. luas kabin exora n innova lebih kurang masa. So, value for money = Exora😉

    my 2 cents.

    Cheers!

  17. deen berkata:

    10k tu TARGET tempahan dlm beberapa minggu.masa tu total bru 6k. Smlm dah launch utk first cust yg dpt alza. Dlm beberapa minggu or bulan dah org pakai atas jalan,nampak cantik,lgi tempahan bertambah…

  18. deen berkata:

    yg penting..semua org tau jualan yg didaftarkan di JPJ NEGARA NI tertinggi adalah keta perodua compact. Tak kisah apa segment pun. Klu Bnyk jenis segment pun tapi jualan kurang permintaan, production kilang kena kurangkan gak/cri alternatif lain.tak pun bgi diskaun bnyk2.siapa rugi,first buyer gak rugi 2nd value drop mendadak.

  19. azhar70 berkata:

    Deen, mana satul btol ni, sekejap target, sekejap booking, sekejap dah register. Sekejap 10k, sekejap 11k, sekejap 13k, sekejap 8,527. Mana satu btol ni??? Lg satu kalau tak nak rugi, jgn beli kete mahal2 tp beli hartanah la….hmmmm…..

  20. nazri berkata:

    haih hari2 nampak bnyk user dari HQ perodua tukar2 username kat blog en prodas ni

  21. chor berkata:

    maaf P2 korangnya keta downgrade version…itu jer aku nk komen.

  22. chor berkata:

    Satu soalan yang selalu bermain di fikiran saya..

    Adakah ramai rakyat Malaysia memahami setiap ciri2 kenderaan yang mereka beli atau pun hanya percaya cakap SA/kawan-kawan,jiran,iklan atau pun DNA sesuatu brand??

  23. stroller berkata:

    p2 ni menang mkt malaysia coz dorang lebih byk pilihan keta kompak @ kecik… mana leh nak banding dgn p1… harap savvy nak lawan dgn myvi, viva.. dulu dgn kancil, kelisa, kenari… berapa byk jenis sume keta kecik yg p2 ada?? dari yg keluarga taraf ekonominya sgt rendah.. ke paling tinggi mesti ada koman2 pun kancil utk kemudahan bergerak.. selain dari motorsikal… nak bgtau gak kancil pun penah catat jualan tertinggi… coz memang org nak keta kecik… sekarang 1 keluarga sekurang-nya ada 2 keta.. 1 keta kecik spt p2.. satu lg keta sedan atau MPV… tak kiralah apa jenis sedan or mpv.. tu sebab p1 tak leh nak dpt figure top sales kat malaysia…

    dan betul kata bro chor… kesemua model p2 yg masuk adalah model downgrade… konon nye nak kasi murah… tp still mahal…

  24. ex_top berkata:

    betol-betol stroller, i setuju…

  25. deen berkata:

    tu yg pelik dan ajaib.mahal2 pun majoriti rakyat malaysia pun pilih gak.beli jugak,kilang pun nak kasi besar jugak. bnyk permintaan. Tu yg smpi disember nak abis tahun pun perodua masih 1st rangking jualan dimelaysia 2009. X percaya? Tunggu report jpj register 2010.

  26. azhar70 berkata:

    Takde yg pelik sbb rakyat malaysia dah takde pilihan…. takde apa yg nak dibanggakan sgt sbb kete2 ni semuanya dah di downgrade terutama dari segi safety. Sbb tu sampai skrg p2 masih tak kuarkan video crash test utk alza. Ada ke?……Hmmm….

    Saya dah baca kat satu forum pemilik Alza, dah mcm2 masalah timbul walaupun ada yg baru pakai seminggu. Kalau mcm ni cara p2 bekerja, tak mustahil satu hari nanti pengguna akan hilang kepercayaan terhadap p2. Tak pecaya??? Rujuk http://www.myalza.com. Hmmm….

  27. fauzan berkata:

    hehe… deen, klise rakyat malaysia, yg penting bulan2 bayar tak mahal🙂

    cheers!

  28. DEEN berkata:

    downgrade laku tak pe..untung maa..japang mari…design manyak olang suka punya..lato said pun suda cakap punya..mau ikut japan design,tecknoloji eropah…tapi bln ni bonus 4 bulan jer..thn2 sudah dpt 6bln..sbb p2 bnyk budjet dah keluar utk keta scrap..

    semua keta keta 1st batch ni memang ada yg mintak feedback. avanza time 1st launch pun ada kena call back…semua alza baru ni akan ada COMPLAIN pasal wind sound..sbb design door visor, alah sama complain mcm time batch waja colour burgendy..bunyi aliran angin. complain seat holder sekali yg tak reti pusing jadi longgar dah report kat HQ..keta waranty 6 thn maa p2. p1 5thn.

    lagi org COMPLAIN dekat web tu…pengalaman diorang penggunaan minyak yg TERLALU BANYAK…….kilometer. !!. 15km per liter..sama je mcm kat brosher tu..isi rm 10 boleh jalan 83.4km klu full tank 350km..tapi isi SAGO BLM aku rm 10=50km jer..

  29. Adam berkata:

    deen,.. kata2 ko ni mengingatkan aku ayat salesman proton semasa zaman kegemilangan mereka 10 thn dulu…
    ” alaa korang kutuk2 pon proton org beli gak”.. tu la kata2 angkuh proton salesman masa tu…

    sesuatu diatas.. tidak selama2nya diatas…

    tapi pasal masalah ALZA ni.. kat showroom mmg ramai komplen handle 2nd row seat tu dah patah…

    dan komplen dari owner yg dah pakai pon makin lama makin byk… tang komplen seat panas ( cam myvi) tu mmg dasat tu.. dah la 2nd aircond takde… seat lak panas… masak dibuatnya…ni bukan MPV ni.. ni microwave

    harap2 mereka yg komplen alza mereka dah ada masalah tu bukan la dari golongan
    ” saya beli alza sebab quality… tak macam proton.. alza ada bau jepun”

    hehe

  30. azhar70 berkata:

    Kalu dah beli, bayor aje la bulan2,hehehe…. harap semua masalah ada solution. Jadi mcm ni bukannya apa, expectation dr pengguna terlalu tinggi, maklum la, Toyota passo sette (tp yg downgrade la!). Kalau nak jimat minyak, baik beli via aje. Jimat minyak ni bukan reason utama org beli kete, byk lg bende2 lain yg perlu diambilkira mcm safety, keselesaan dsb. Kete kecik memang sepatutnya mniyak jimat tp kalu tak jimat jugak, memang nasib tuan kete tu kurang baik..hmmm….Mr deen, dah dpt Azla sdr?

  31. azhar70 berkata:

    Correction, bukan “via” tp “viva”. Segala kesulitan amat dikesalkan. Harap maap….hmmm…

  32. DEEN berkata:

    AHAH..!!

    PAPER HARI NI new straits times-23 DEC 09 tajuk “annual review”- JUALAN KERETA KAT M;SIA DAH NAK TUTUP TAHUN 2009.

    JUALAN MPV DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    ____________________________________________________
    1. TOYOTA 16,766
    2. PROTON EXORA 14,594 ( purata jualan sebulan 1,459)
    3. NISSAN LIVINA 10,504
    4.NAZA,CHERY,HONDA DLL

    ****purata EZORA sebulan 1,459 dlm 10 BULAN. ALZA skg purata booking dlm SEBULAN (LAUNCH 23 NOV-24 DEC) ALZA DAH 11,000 unit.. Purata yg lulus loan dlm 80% 8,800 unit DLM SEBULAN. KALAU 10 BULAN juga …walaupun makin menurun tempahan akan datang..tapi MPV YG KECIK/SENDAT DAN SEAT PAPN LAPIS NI DIJANGKA AKAN MELEPASI JUALAN EXORA 2010)

    KERETA DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    __________________________________________

    1. PERODUA MYVI 76,004 (masih 1st rangking)
    2. PROTON SAGA 59,471 (LEBIH 2,806 dari viva)
    3. PERODUA VIVA 56,665
    4. PERSONA 35,636 DLL

    KESELURUHAN DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    ___________________________________________________

    1. PERODUA 137,751 (masih mengunguli tangga 1st 4 TAHUN berturut2)
    2. PROTON 107,668 (masih mengunguli tangga ke-2 berturut selama 4 TAHUN
    3. TOYOTA 34,352
    4 HONDA 29,318

    Perbezaan PERODUA DAN PROTON sebanyak 30,083 unit yang perlu dicari oleh PROTON utk menawan semula rangking. MANA NAK CARI TU 30,083 unit ??

    BILA MARKET ALZA DAH MASUK..mungkin beza JARAK 30,083 unit tahun 09 mungkin JAUH di 2010 nanti. Mungkin 40,000 unit lagi atau lebih jarak beza..

    PROTON KENA BUAT SESUATU, PERSONA FACELIFT DESIGN CHINA ATAU MUNGKIN exzora basic boleh membantu ??

  33. DEEN berkata:

    SAGO blm aku masa services 20km tuh dah dikenalpasti penggunaan minyak engine standard proton pakai 20w..syorkan pakai 10w atau 15w berharga rm98 4 liter..patut km kurang…atau pakai minyak perodua lagi murah rm65 4 liter 10w.

    ALZA AKU PEARL WHITE…TGAH TUKAR NAMA WAJA LAMA kepada buyer baru. ADA REFUND BUAT DEPOSIT + DISKAUN STAFF..3K. THN DEPAN 2010 ALZA ‘ MINI WISH’ AKU KENA PASANG TINTED 90% HEAT REJECTION SBB KO KATA PANAS. SELALU TIME KITAORG BWK TEST DRIVE BREAKFAST DUDUK 6-7 ORG TAK RASA PANAS PUN DUK LAST SEAT. TGAH TUNGGU BODYKIT ALZA WISH PU YG MUNGKIN ADA KAT PASARAN DLM 2-3 BLN LGI..

  34. DEEN berkata:

    HAA..baru teringat ..ALZA TEST DRIVE DAH SIAP TINTED..!! memang confirm SEPANJANG TEST DRIVE NGAN CUSTOMER / DGN BUDAK OFFICE LANYAK T/DRIVE NI..TAK ada sesiapa PUN compalin RASA PANAS 3RD SEAT.

    KLU ORG lain COMPLAIN ALZA PANAS..BARU MASUK KETA RASA PANAS..TAK PAKAI TINTED lah tu…ATAU PAKAI FREE TINTED YG PALING MURAH heat rejection 30% ATAU ada colour jer & TAK ADA WARRANTY..APA2 KETA PUN KLU KOSONG BARU MASUK KETA MESTI TERASA BAHANG.

    TAPI MEMANG BEZA KALAU PAKAI TINTED V-COOL TERUTAMANYA ..MASUK KETA TENGAH JEMUR X RASA BAHANG. SURE PUNYA…SO TINTED PUN MAIN PERANAN KLU COMPLAIN KETA APA2 MODEL X ADA TINTED PUN PANAS..

  35. Adam berkata:

    Deen tgh cite siapa JUARA KAMPUNG ke ni???
    kami sebagai pembeli tak tgk tu sume.. mana yg value for money.. org beli la.. salesman lain la.. kan kan

  36. Adam berkata:

    opss cite pasal model 2010 tu.. DEEN lupa ke pasal waja jelmaan LANCER fortis tu… tu keta bau jepun tu deen.. abis la ketuanan jepun p2.. sure ramai yg beli keta waja lancer tu… pastu persona facelift lagi… pastu exora turbo prime lagi…

  37. Adam berkata:

    Bercakap pasal juara kampung ni.. mungkin DEEN tu ingat org mesia beli perodua tu sebab perodua kot… salah tu.. org mesia beli perodua sebab dia ada DNA jepun tu je… senang je nak jadi juara kampung kat mesia.. so dgn proton yg akan keluarkan keta berbau jepun pada 2010 ni.. pasti akan menggentarkan salesman perodua.. DEEN dah tak leh la guna modal lama.. : keta kami engine jepun asal jepun bang.. tak macam proton pakai engine local je” sebagai modal menarik pelanggan

    hehe

  38. azhar70 berkata:

    Deen, pasal purata jualan exora tu, bg saya tak sepatutnya dibahagi dgn 10 bulan sbb exora mula dilancar pada bulan 4. so, sepatutnya dibahagi dgn 6 @ 7 bulan aje. Kalau bhgi 7 bulan dapat purata jualan 2084/bulan dan kalau bahagi 6 dapat 2432/bulan. Mungkin deen terkhilaf semasa membuat kiraan. Biasa manusia, tak lepas dari salah dan silap,….hmmm…

  39. Adam berkata:

    mungkin cik deen kita terlalu teruja tu…
    tu laa kalau cite pasal 11k booking ALZA ni.. mungkin cik DEEN tak tau kebanyakan beli ni sebab nak dapatkan ALZA mereka sebelum CNY… biasa la nak musim perayaan…tu tadi cik deen kata yg lulus let say 8k je.. tu tak termasuk yg cancel booking ( tgk kat forum ALZA .. ramai yg nak hold dulu.. tunggu dan lihat dulu).. mungkin sebelum booking dia ingat quality toyota,.. bila dgr komen dari pembeli .. baru dia tau quality rawang..

    jadi campur tolak.. setakat 7-8k sales kalau di ambil kira sales menjelang musim perayaan.. tu jumlah yg kurang memberangsangkan tu…

    lagi satu cik deen kena la bijak… cik deen ingat ada tak org yg membandingkan sales AVANZA dan INNOVA??? dah temtu AVANZA lagi murah dan potential pembelinya tinggi..

  40. DEEN berkata:

    ” Kakak aku punya exora, HL Auto nih.. Gate kat gearbox dah patah, anak dia tertekan.. Kualiti apa kebendanya? Kalau nak kete kuat belilah kereta kebal, mesti tak patah punya ???? “

  41. azhar70 berkata:

    Ni first time aku dengor “gate kat gearbox???” dah patah. Buleh upload tak gambor dia part mana kat gearbox tu. Tak baik sebarkan perkara yg tak pasti kebenaran dia….hmmm….. aku buleh kata “kepala gear alza aku tercabut masa aku nak masuk gear”, tp…..hmmmm…..

  42. Adam berkata:

    hehe.. cite DEEN ni cam biasa kita dgr.,.. kakak aku punya la.. kawan aku punya la.. jiran aku kata la.. bila mintak bukti.. terus senyap..
    cam masalah ALZA tu mmg tak tipu sebab pembeli tu sendiri yg cite masalah ALZA dia.. tak gitu>???hehe

    apa2 pon mungkin DEEN rasa tergugat.. sales ALZA tak seperti yg diharapkan…ramai yg dah hold dulu booking….. thn 2010.. proton nak keluarkan kereta asal jepun (LANCER) lak.. ini pasti menggerunkan DEEN dan salesman p2 yg lain… sebab selama ini org beli dan suka p2.. bukan sebab p2.. tapi sebab keta tu asal jepun je,,,

    so lepas ni proton pon keluar keta asal jepun… abih la DEEn tergugat.. tak gitu DEEN???

  43. DEEN berkata:

    Comment oleh haidi on 24 Disember 2009 4:52 am
    ************” Betul tu azhar70. Kalau harap lotus engineering je, tapi enjin hampagas tahap cipan, kualiti sama macam kereta mainan, banyak gap tak guna jugak.
    Macam gen2 side view mirror kalau boleh upgrade sikit la, blindspot memang kaw2 tak nampak..A Pillar kat belakang pun tak nampak clear, tau-tau nak masuk simpang kena hantam…
    Kakak aku punya exora, HL Auto nih.. Gate kat gearbox dah patah, anak dia tertekan.. Kualiti apa kebendanya? ” tanya sama ini olag…

  44. DEEN berkata:

    “proton nak keluarkan kereta asal jepun (LANCER) lak”…spy shot pu tak ada…bayang keta pun tak ada…paultan yg setahun nak launch dia akan tahu. tak ada gambar apa pun …md proton pun tak announce lg…

    ni news mulut ke mulut jer…dah ada korang tau ke bulan berapa nak launch LANCER KORANG TU…nak buat keta bukan planning 1 thn punya kerja..tak pun 2011 bru keluar..lambat laaa…kasi launch dulu persona design china tu…

  45. DEEN berkata:

    BETUL…TU semua org hold dulu booking alza…termasuk akulah…SEBAB NAK YEAR MADE MODEL 2010. SIAPA NAK RUGI 2K SBB TINGGAL BERAPA HARI JE…

  46. mat berkata:

    salam. Deen, persona china??? mana ada, yg tuh kete china pkai chasis gen2 modified oleh lotus dalam spyshot tuh, bukan kete pasaran untuk proton, so update knowledge ckit. apa2pun, tahniah pasal alza laku. baguslah, at least kete malaysia gak, cume haku x stuju bila tang bagi fakta yang xberapa betul. yg info aku dapat, persona enhancement akan kuar 2nd quater januari tahun depan, bukan facelift, tapi enhancement.
    yg aku tahu, tahun depan, ada kete menarik dari p1, tapi bukan utk bersaing dengan alza lah. tapi tunggu jelah cik deen. saya masih ingat lagi jawapan engineer perodua sebab ape enjin detune(downgrade), adake plak cakap bile hp n torque kurang, maka lebih baik penggunaan minyak dia berbanding avanza. tapi ape ke hal nya dengan passo sette yg hp n torque dia sama je dengan avanza? dulu cakap the best power to weight ratio mpv in its class, tapi avanza lagi lebih power to weight ratio. dengan exora hanya beza 0.7hp pertonne, xsampai 1 horsepowerpun beza power to weight ratio, so, kalu power to weight ratio jadi ukuran save minyak, maksudnya, alza ni sama jelah minyak dia dengan exora. so, statement the best power to weight ratio mpv in its class oleh dtk syed hafiz tu dah salah. yg paling best adalah avanza 1.5.
    xsilap saya, rpm pada 110kmh pun lebih kurang exora, so tang mana yg bleh jimat fc dia, saya pun xtau.
    yang lain2, saya rasa alza lebih cun dari exora ckit, tapi jauh lebih cun dari avanza. cume fakta yg ngarut2 tuh, xyahlah. kalu antara avanza n alza, bagi saya, mmg prefer alza, tapi kalu exora alza, prefer exora.
    ni fakta power to weight ratio alza 102hp/104ps bahagi 1150kg = 88.6 hp pertonne. Exora 125hp/127ps bahagi 1422kg =87.9hp pertonne. Ini fakta, bukan auta. So bleh cite kalu exora naik 7, alza naik 7 alza bleh jimat minyak n lagi powerful sebab power to weight ratio?
    bagi saya, dari segi performance sama aje, fc pun sama aje, bergantung pada cara bawak, pemandu n trafik.
    deen, sc proton awak hantar tu xbleh percaya coz mana ada kete proton pakai minyak 20w, yg di rekomen adalah 10w30. tapi bleh pkai 10w40, 4w40 atau 0w30 untuk saga blm. 15w50 xsesuai coz minyak terlalu likat untuk kapasiti kecik, so berat. dah dalam manual saga tulis 10w30, so pakai minyak tuh atau yg rating lagi rendah. so better g sc lain

  47. Adam berkata:

    cik DEEN hanya buat rujukan dari paultan je ke???? rajin2 la buat rujukan dan mmg Datuk Syed Zainal sendiri dah buat announcement pasal waja Lancer ni …

    kalau cik DEEN nak tau gak.. kat paultan pon mmg pernah keluar pasal waja LANCER ni.. cik DEEn je yg tak tau..

    ni link dia
    http://paultan.org/2008/12/05/next-generation-proton-waja-to-be-based-on-the-mitsubishi-lancer-platform/

  48. Adam berkata:

    Mat
    syabas.. satu pendapat yg menarik…kecuali satu… ttg sapa cantik tu…
    benda tu adalah subjective.. lain org lain citarasanya… sebab tu bila bincang pasal sama lagi cantik apprearancenya tu… saya tak setuju..

    bagi pendapat saya pulak.. saya rasa exora lagi menarik

  49. azhar70 berkata:

    cantik ni subjektif. Sbb tu kita nampak bini kita cantik, org lain tgk takde la cantik sgt,kekeke…. setuju dgn mat. Segala tuduhan dan komen sepatutnya berasas. Jgn sebarkan fitnah yg disebarkan oleh org yg tak diketahui asal usulnya, tak berkat idup. Sebelum nak komen apa2, tolong hupdet dulu knowledge kita berkenaan perkara tu. Mcm komen aku tentang purata jualan yg deen banggakan kat atas tu, apsal deen tak komen balik atau sekurang2nya mengaku kesilapan yg kita buat tu. Tak jadi hina kalau kita mengaku kesilapan kita tp kita akan hina jika bongkak dan terus2an melakukan kesilapan yg serupa sbb ia akan menunjukkan kedangkalan kita dalam membuat sebarang kenyataan dan rumusan. Harap dapat pastikan fakta yg cuba diutarakan tu benar dan sahih, jangan hentam keromo saja. Aku yakin ramai yg terlibat dalam forum ni bukan calang2 org dari segi taraf pendidikan, mungkin ada enginneer, lecturer or mungkin yg ada PhD. Oleh itu hati2 bila keluarkan sebarang kenyataan,…hmmm….

  50. DEEN berkata:

    takut dek terkecil hati…pengguna2 proton sekalian…figure di atas tu pun smpi bulan october jer, belum final..ada dua bulan lagi nak abis tahun 09…saje je nak panas2kan ..kasi guna ayat berlebihan sikit..saja tgok respond…

  51. Adam berkata:

    Comment oleh DEEN on 25 Disember 2009 1:37 pm
    “proton nak keluarkan kereta asal jepun (LANCER) lak”…spy shot pu tak ada…bayang keta pun tak ada…paultan yg setahun nak launch dia akan tahu. tak ada gambar apa pun …md proton pun tak announce lg…

    ======================================

    ok la DEEN.. yg pasal WAJA lancer tu DEEN dah jumpa dah link dia kat paultan tu???? tu laa.. lain kali buat research dulu… kan dah terkantoi dah..hehe

  52. Adam berkata:

    2. PROTON EXORA 14,594
    jumlah tu dlm masa 6 bulan maknanya lebih kurang 2500 sebulan…
    kalau nak kira dgn harga 75k ni dapat jual 2500 sebulan.. tu dah bagus tu.. tak gitu DEEN?

  53. azhar70 berkata:

    Harap maklumat2 yg cuba diketengahkan semuanya FAKTA, BUKANNYA AUTA…..atau sengaja diAUTAkan…..hmmm……..

  54. fauzan berkata:

    hehe… mcm2. Waja replacement yg guna platform mitsu evo tu dgr2 ditunda pengeluarannya hingga bulan okt, 2010. Tunggu jer la yer..mgkin nak bagi laluan kat penampilan persona enhancement pada awal tahun 2010 dulu. Persona replacement dgn sentuhan italdesign sebagai pasaran global car dijangka kuar pada 2012, tapi dgr2 dpt disiapkan dlm pertengahan 2011.🙂 n proton gak nak buat annoucement sesuatu yg menarik berkenaan design directionnya pada awal tahun 2010 nie, itu hint yg diberikan oleh head designer proton; azlano dlm twitter nya…sama2 kiter tunggu.

    Apa2 pun gud luck gak kat produa, jgn plak salah dpt model dari toyot/daihatsu utk model2 kereta2 masa depannya….downgrade pun downgrade la… tak per, rakyat malaysia nie buta teknologi (sorry..gurau2 sinis jer!), jual dgn murah memang mesti laku punyer!! n kalau bleh dah 15 tahun dalam industri, cuba2 la buat kereta sendiri. Sampai bila nak duduk bawah ketiak T n D. hehe… nakal sket2 jer…🙂

    salam n cheers!

  55. haidi berkata:

    Apa ni gaduh2? Bincangla secara berhemah sikit. Proton ke perodua ke sama je. Tak payah la nak kenen2 keluaran lain. Ada orang suka keta kecik, ada yang besar. Kalau tidak semua kereta keluar satu model je lah.

    Bagi aku exora ngan alza dua-dua berbaloi untuk dibeli berbanding livina 1.6 (overpriced walaupun cc kecik). Aku masih berharap proton dapat mengeluarkan enjin 1.8 untuk exoranya (mungkin boleh guna enjin waja replacement nanti).

    Cuma pemndapat aku kalau dah biasa bawak kereta cc bawah 1.6L memang berbaloi beli alza dan exora ni. Kalau dah biasa bawak cc besar memang akan rasa underpower sikit.

    Lagi satu, bro prodas.. macamana nak upload gambar dalam blog ni? Nanti aku snap gambar gate gearbox yang patah tu. Nampak rompong sikit sebab plastik tu dah buang, tapi exora tu boleh jalan macam biasa. Order replacement parts dah sebulan lebih tak sampai lagi..

  56. azhar70 berkata:

    Balik kpd topik asal. Berdasarkan Top 50 Models in November, Alza berada dikedudukan 31 dgn jumlah jualan 150 biji. Model Myvi dan Viva masing2 mengalami penurunan dari segi jualan berbanding oktober. Myvi berkurang dari 8507 kpd 7611 manakala viva berkurang dari 6374 kpd 5812. Adakah pengurangan jualan kedua2 model ini disebabkan kemunculan Alza? Any comment?…..hmmm….

  57. azhar70 berkata:

    Data2 di atas saya perolehi dari Malaysian Motor trader News…. Boleh semak jika was2, tq

  58. Adam berkata:

    dan diberitakan jualan EXORA kembali melonjak pada bulan Dec setelah ramai pembeli mengambil sikap tunggu dan lihat kemunculan ALZA bulan 11 lalu…
    tak caya tgk la data motortrader bulan Dec nanti..

    patut saya tgk otr byk exora basic warna putih plate no BKP dan WTH dan WTG minggu lepas (bulan Dec)

    Nampaknya exora basic benar2 membantu peningkatan jualan EXORA walaupun sebelum ni proton hanya mensasarkan 5% jualan

  59. Adam berkata:

    tapi yg musykil.. kenapa susah nak tgk ALZA otr.. ni bukan pendapat saya sahaja.. kawan2 tempat kerja pon bagi komen yg sama… nak kata mereka sume hold utk tunngu thn depan… kenapa model baru keta lain seperti exora dan kia forte boleh byk nampak dijalanraya…??

    komen saya ni bukan biased sebab saya sokong proton atau tak.. tapi ni pengamatan saya sebulan ini

    teori saya.. kemungkinan,.. model ALZA ni la pertama kali bagi perodua model yg agak kurang sesuai utk kegunaan harian berbanding Myvi dan viva… selama ni kita nampak myvi dan viva byk sebab kebayakan mereka bawak pi dan balik kerja…
    mungkin pembeli ALZA lebih berminat simpan digarage waktu week days dan gunkan waktu weekend je kottt

  60. fauzan berkata:

    strategi proton keluarkan model exora basic kena pada masanya bila alza dilancarkan dgn harga yg tak jauh beza. sama ada exora atau alza, tentu ada pasarannya. Exora yg handsome tu menawarkan lebih value for money manakala alza yg cute tu menawarkan harga mampu milik.🙂 Mgkin alza tak ramai pakai lagi sebab pelanggan yang tempah awal2 pelancarannya masih tak dapat lagi alza diorang. tu yg sikit jer yg terjual bulan nov (150 bijik).

    mgkin gak sale myvi n viva effect pasal kehadiran alza. tapi harus diingat, kemunculan reputasi yg bertambah baik model saga n persona juga menyumbang kadar penurunan itu. Dan saya ramal bln dec pasti jualan exora melonjak dgn kehadiran exora basic n alza gak akan tersenarai antara best selling MPV:)

    cheers!

  61. Adam berkata:

    Bawah ni adalah statement dari MD p2 semasa dia bagitau nak besarkan kilang p2
    Setakat ini, 400 unit Alza telah didaftarkan dan syarikat menjangka kira-kira 50,000 unit akan berada di jalan raya pada 2010.

    Meskipun dengan permintaan memberangsangkan untuk Alza, tempahan untuk Myvi dan ViVA terus menggalakkan pada November dengan masing-masing 10,000 dan 7,000 unit.
    =====================

    dan melihat data sales pada bulan 11…. nampak macam ada satu pembohongan disitu… sales myvi dan viva masing2 drop 7.6k dan 5.8k

    jadi mana figure 10k dan 7k yg MD ni dapat???

  62. azhar70 berkata:

    Tindakan p2 memberikan tempoh menunggu 3-4 bulan juga mungkin memberi kesan kpd pembeli sbb pembeli mesti nak kete cepat. Masalah hujung tahun bukanlah masalah yg patut diperbesar2kan sbb mengapa ramai yang tak nak beli lg. Kalau itu alasannya, kenapa kete2 seperti saga dan persona mengalami peningkatan dari segi jualan pada nov lepas. Bg saga, jualan meningkat dari 5779 kpd 6178 dan bagi persona pulak dari 3422 kpd 3695. Begitu jugak dgn beberapa model import lain seperti vios, g.livina, civic, avanza dan innova yg mana merupakan model2 import yg popular. p2 harus bekerja lebih keras dan bukan hanya bergantung kpd rekod2 cemerlang yg lepas dan DNA T dan D yg ada pd model2 mereka. Mereka sepatutnya sudah boleh membina identiti sendiri kerana telah lebih 15 thn dlm industri automobil. Jika ini yg sedang berlaku, nampaknya p2 sedang bermimpi di siang hari dan sekiranya mereka masih belum terjaga, sama2 kita nantikan apa yg akan berlaku sedikit masa lagi…..hmmm….

  63. fauzan berkata:

    Mgkin 400 alza yg didaftarkan tu bkn pada bulan nov kot:) Statment MD perodua pasal 10k dan 7k tu betul kot. Dia cuma cakap tempahan 10k dan 7k, tapi realitinya mgkin ramai yg tak jadi beli dan yg membelinya hanya setakat 7.6k dan 5.8k jer.
    Tahun depan pasti persaingan lebih sengit bila proton jugek akan perkenalkan model2 baru n refreshment nya. Satu persaingan yang sengit🙂
    Apa2 pun all the best ar proton n perodua. …eerr…I’m still proud with proton🙂

    my 2 cents.

    cheers!

  64. mat berkata:

    yes, stuju dgn bro adam n azhar, mmg cantik tu subjektif, sebab tu ayat saya dalam post sebelum ni bermula dengan “aku rasa” means pada mata saya aje🙂 he..he..sebab tuh, kalu beli kete wat research dulu, jgn dengar ckp salesman aje. dah kena tipu tang the best power to weight ratio mpv in class, kenyataan md/ceo plak tuh. em, xda plak paper/journalist mana2 nak bambu mahupun paultan. trime aje, tapi time proton, x ingat komen berjela2, tapi bile tang perodua, depa buat xtau aje. kadang2 ada gak rasa bias dalam review journalist malaysia.

  65. azhar70 berkata:

    biasala tu bro mat, bukan xtau tp buat2 bodo aje…. setuju dgn mat, mesti buat research dulu seblom beli kete sbb kdg2 salesman pun bukan tak sgt dan kdg2 tak tau pun apa yg diorg ckp (tak semua la, jgn marah aaaa!). Apa jg journalist tulis berkenaan review sesuatu kete tu boleh la dibaca sbg panduan tp tak boleh telan bulat2….. gi test drive sendiri n tanya pada org2 yg dah pakai kete tu…hmmm…..

  66. Adam berkata:

    Mgkin 400 alza yg didaftarkan tu bkn pada bulan nov kot:) Statment MD perodua pasal 10k dan 7k tu betul kot. Dia cuma cakap tempahan 10k dan 7k, tapi realitinya mgkin ramai yg tak jadi beli dan yg membelinya hanya setakat 7.6k dan 5.8k jer.
    Tahun depan pasti persaingan lebih sengit bila proton jugek akan perkenalkan model2 baru n refreshment nya. Satu persaingan yang sengit
    Apa2 pun all the best ar proton n perodua. …eerr…I’m still proud with proton

    ============
    fauzan.,. 400 bulan Nov tu mmg betul.. tapi bukan customer punya.. tapi test drive unit punya kot… yg utk customer hanya 150je
    apa2 pon walaupun hanya tempahan.. tapi hakikatnya mmg sales Myvi dan viva ni sebenarnya menurun,,, tapi MD ni cuba menafikan..

  67. azhar70 berkata:

    Apa pandangan sdr/i bila tgk Alza on the road? Saya kdg2 tertukar dgn viva kalau tgk dr blkg n nampak mcm myvi aje bila selisih dari dpn….hmmm….

  68. stroller berkata:

    my wife comment when we saw alza “nampak cam viva jer dari depan la bang.. tak nampak macam mpv pun… ” jadi… g2 le comment nyer… hehehe

  69. samsul71 berkata:

    My wife pulak comment “exora macam van je.. tak nampak macam mpv pun..” jadi… g2 le comment nyer… hehehe

  70. farghmee berkata:

    my wife pulak..
    “ishh…xminat la exora, blkg dia xcun.
    xminat alza, cm myvi je.”
    dia + lg,
    “wahh~ lancer~”

    aku kata..
    “sabar, kita tunggu persona-replacement dulu..”

    dia jawab,
    “OK”

    hahaha..mengarut jap..haha

  71. azhar70 berkata:

    tak tau la aku korang ni spm dulu BM dpt brp, lain soalan tanya, lain yg korang jawab. Lantak la, janji puas ati masing2, hehehe….hmmm…..

  72. farghmee berkata:

    SPAM saje..hehe..
    SPM BM A2 je..

  73. azhar70 berkata:

    Ustaz farghmee ke tu?hehehe…..

  74. farghmee berkata:

    ustaz? xde la..haha
    SPAM, bukan STAM..hehe

  75. Setan berkata:

    Aku pakai sentra B14 tahun 96…., bapak aku pakai kete BLM first batch… baru2 ni aku pinjam sebulan BLM dan aku dapati proton dah banyak improvement, dan aku rasa kereta proton reasonable dengan harga yg dia offer…. perodua aku dah try tak memuaskan hati terutama bila memandu melebihi 120km/j. terasa kereta membuang bila dipandu laju. per pun aku rasa bangga gak la ngan proton yang dah start berubah. sekurang2nye keter proton belum lagi kena blasah ngan jeremy clarkson macam perodua kelisa yang kena ketuk dan di-dynamitekan. just pendapat peribadi erk…..

  76. giler proton berkata:

    hehe sek bek ko try bro.. kalu x xthu.. tp proton dr dulu xdak mslh mlyg ni… yg paling latest improvement dya tentulah enjin cc kecik dgn power besar.. dan handeling yg sempurna.. che wah melampau ak puji.. keta xdak lg

  77. prodas berkata:

    memang ALZA ini LARIS!!! tanah PERODUA!!!

  78. ranger berkata:

    proton n pro2 pelbagaikanlah designer,asyik same je.bosan…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s