Modenas CT110

Posted: 25 Oktober 2009 in Bikes, MODENAS

CT Ku. DUNIA KU

Reka Bentuk

Engine 110 CT110

Reka bentuk Head serta blok nya adalah sama. tetapi telah dibuat beberapa modifikasi pada cover mesin tersebut dan membuatkan CT110 kelihatan lebih elegan. kadar CC nya sama dengan kriss iaitu 110cc. tetapi kedudukan nat yang menyambungkan mesin dengan body frame adalah berbeza sedikit dengan kriss.

Rotary Gear System

CT110 menggunakan sistem gear pusing. dan ini membuatkan kadar penukaran gear adalah lebih mudah.

5.3L Fuel Tank

Dengan tank yang besar..ini akan menjimatkan masa penunggang daripada dok buang masa tok isi minyak jer..kalau nak tau ni tank terbesar dalam kategori moped>>kapcaiz..

Head Lamp & Dual Positioning Lamp

fuyoh smart tak headlamp CT110..kan da kata CT110 tak tiru Wave S..dengan adanya Dual Positioning Lamp cahaya yang dihasilkan adalah lebih terang dan jelas terutamanya ketika waktu hujan>>bahaya wooo

Wind Shield

wind shield CT110 memang lain dari yang lain…biasanya Yamaha atau Honda buat wind shield jenis trasparent(lutsinar) atau Rainbow(pelangi) tetapi modenas kali ini mencipta sebuah wind shild yang berbeza tetapi bergaya dengan wind shield yang seakan akan flat black.

Front Signal

Signal dier biasa jer..tapi smart sebab lain dari yang lain..

Panel meter


meter dier ni smart coz bentuk pentagon..siap ada gear indicator lagik..cuma kalau ada meter rpm ni pergh lagi smart ar…hehehe

Dwi-Piston Front Disc Brake

brek disk ngan kaliper dwi piston. ni kalau pakai racing boy punyer yang 6 piston wowowowo..

Aero Deco

ini memang teramat berbeza..sekali pandang macam jerung..LC yang 135cc pown tak de macam ni..fuh bangga plak aku jadi pengguna motosikal modenas nih..memang sporty ar…dengan adanya ni..enjin akan lebih sejuk dengan pengaliran udara yang tepat. dan ini sekaligus meningkatkan kadar AERODINAMIK motosikal tersebut untuk meluncur dengan lebih pantas…hehehe kasi potong itu LC buroks.

xzos

ekzos dier biasa jer.. cuma kenapa cover dier buat separuh je erk…kalau wat full lagi smart kot…hehehe sbab yamaha da wat full.. modenas nak wat setengah full plak…hehehe sowi yamaha…

Tail Lamp

wowowowo garang woooo

sumber:    http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,64487.40.html

Berikut adalah maklumat spesifikasi CT110:

Engine

  • Type 4-stroke single cylinder SOHC
  • Bore X Stroke 53 x 50.6 mm
  • Displacement 111 cc
  • Compression Ratio 9:3
  • Carburetor Keihin PB18 x 1
  • Ignition System Magneto to CD1
  • Starting System Kick and Eletric Starter
  • Cooling System Air cooled
  • Lubrication Forced lubrication wet

Transmission

  • Type 4-SPEED ROTARY
  • Clutch Centrifugal and wet multiple disc
  • Primary Reduction Ratio 3.048 (64/21)
  • Final Reduction Ratio 3.0 (42/14)
  • Driving System Chain

Chassis

  • Type Pipe backbone
  • Front Suspension Telescopic fork
  • Rear Suspension Trailing swing arm suspension
  • Front Brake Disc 220 mm
  • Rear Brake Drum 110 mm

Electrical System

  • Battery 12 V 3 Ah

Lain2 Maklumat:

  • Warna yang ditawarkan White Nova,Gold Suria,Silver Sfera dan Red Iris.
  • TPS ‘Throttle Positioning System’.
  • Tangki minyak 5.3liter (terbesar dalam kelasnya).
  • 3S – Stabil, Selesa, Selamat.
  • Harga Rm3,800 (Kick Starter) & RM4,188 (Electric Stater) – Tanpa Insurans & Cukai Jalan.
  • Banyak lagi ciri menarik yang jarang ada pada model2 KAPCAI.. check-it-out..!

maklumat di atas diambil dari Auto Akasia, thanks g-mie dan fantastkodesign…untuk cerita yg lebih lanjut layari :
http://auto-akasia.blogspot.com/2009/10/modenas-ct110_23.html

atau

http://funtastickodesign.wordpress.com/2009/10/24/modenas-ct110/

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    waw..beleh tandingi LC tak????

  2. g-mie berkata:

    gmbar atas tu, dah modified ke..?? kenapa CT tak buat camtu je.. (ekzos kat tgh2.. bwh lampu blkg..) mcm superbike laa plak.. motor ni ade kelasnye t’sndiri.. wlupun rmai ckp, LC gempak.. tp CT pun OK jgak ape.. tgk laa nnti, msti ade pminatnye.. mcm GT128.. tapi, sory laa modenas.. ayah saya baru je tmpah LC.. nape laa x kua awl sminggu.. adoi~ hehe~

  3. kekitaan berkata:

    Cantikk🙂

  4. farghmee berkata:

    mmg cantik la moto ni. stakat naik wt g keje mmg ok la.
    lawan LC? jgn harap la..LC 135cc, ni 110cc je.
    relax la..kapcai aku pn 125cc je..
    kapcai, bawa slow2 dh ok🙂

    nk bes, er-6n la..hehe

  5. ij@n berkata:

    motor tu dh ok
    mmg aerodinamik pon
    bhgn depn dh cntk
    mmg cun
    tang bhg belkg jek hbs..
    xmenarik
    lmpu blkg xcntk lgsg
    eksoz dh ok tp bhgn muncongnye besr sgt cm xcntk jek
    lg 1 cc die..
    np wt 110 up la ke 125 ke xpn 135
    spedometer dh ok cntk bntk pantagon
    tp simple sgt tu y kurg myerlah

  6. farghmee berkata:

    psl 110cc tu aku xkesah sgt, lgpn ni kn ganti kriss.

    kalu tgk2 blk, utk 110cc, design ni kira ok la.
    betul bro, lampu blkg tu aku rasa kenacantik sket..ermm..letak led ke..:)

  7. teri wokyoh berkata:

    cantik ni..menarik tertarik
    yg ni handling aku xtau cuma..kalu krisstar sgt2 tak best
    dia mcm seat tinggi..kalu bawak jd tgk rasa
    apa2 pun tu bleh ubah..utk model yg lepas ni

  8. teri wokyoh berkata:

    tpo error..jd rasa tinggi kena tegak badan
    design utk anak muda..yg tua cam aku pakai ex5 sudah..hehe

  9. campromania berkata:

    kalau diorang letak ekzos bawah lampu macam concept tu pada production baru la cun..betul x?

  10. along berkata:

    betol tu campro….
    tapi tu tok modified punye….
    kalo modenas keluarkan pilihan tok pembeli lagi bgos…
    boley pilih modified or standard….
    msti laku punye…..!!!!!
    tang lampu tu..mmg kurg menarik..tapi tak tw la klo pasaran kuarkan lampu yg menarik mcm lc135 tu!!!

  11. perdana berkata:

    Cantik.. Syabas modenas…

  12. DEEN berkata:

    DESIGN AKU TABIK…..TANG ENGINE KAWASAKI MCM MODENAS LAMA KE…ALAMAK?

  13. perdana berkata:

    Kawasaki ok apa.. Honda baru yang pasang kat siam lagi teruk. banyak komponen pakai china punya.

  14. Kipp berkata:

    Ska tengok design yang semakin mantop… ingat nak tukar la.

  15. Yus LC tidak merempit lagi berkata:

    as…kum
    Aku cume tak minat lampu belakang je , terlampau lawas keatas tak berapa cantik lah, harap pihak modenas dpt ambil perhatian tentang perkara yg mencacatkan moto ni
    wasallam

  16. pjal berkata:

    mmg sdap naik motor ni….amik selekoh pon sdap…..

  17. DIN berkata:

    smekom…
    aku cuma nak tanya la kn..hehe..
    bodyframe CT ngan KRISS samer x?
    ye la nak beli CT ni aku tengah kering..Ingatkan nak test masuk cover CT kat KRISS 110 S.E aku tu..Ala,tuka cover jer,power tetap samer..

  18. prodas berkata:

    hummm yg pasal 2 saya tak pasti lh bro..

  19. Lasertron berkata:

    Salams….

    Aku dah dah beli CT110 lebih kurang 3 minggu. So far, design dia ok, selesa, minyak petrol jimat, pikap pun ok. Full tank boleh tahan seminggu kalau pakai pi keja bali keja la….

    Cuma yang aku tak paham apsal bila bila bawak laju pastu bile slow sket ada bunyi getar. Pastu kekadang electric starter bila time ok skali picit terus start dan kekadang juga 1-2 takleh start lagi, kali ke-3 baru leh. Ada sket bunyi po masa tukar gear 4 ke gear 3. Timing enjin kekadang tinggi bila enjin panas pastu bup mati enjin. Kena la start lagi.

    Top speed standard boleh pi 125kmh tapi bleh lajak 130kmh kalau angin tak kuat kat highway.

    Apa2 pun aku bangga dengan motor aku nie…..hehehe hidup modenas…….

  20. lasertron berkata:

    Salam,

    Meter ct110 aku dah sampai 1000km/h, so aku pun tukar minyak enjin. Prestasi enjin bertambah baik lepas tukar minyak enjin. Sedap bawak….

    Speed masa jalan lurus boleh pergi 120 – 130km/h, masa naik mendaki fly over 100 -110kmh, masa turun boleh pergi 135 atau 140km/h kalau line clear…..hehehe

    Tapi tak taulah itu aku yg try…korang lak tau lagi….

  21. SM berkata:

    Salam,

    Sy br 1st time guna product modenas (sblm nie yamaha & Honda). Naper 2nd gear nk masuk 3rd gear bunyi kuat sgt. Normal ker modenas nyer gear system camtu?

    *ana baru belajar, kalau salah ente semua kasi tulun ya…..

  22. Epi berkata:

    Wei btol ke ok nie,ak nk pi bli nhe


    Sent on a phone using T9space.com

  23. Saya Fidauh berkata:

    Aku dh try dh motor nih..
    Ayah aku tnggal kunci,pastu aku pon buat la keje gile..
    Bukak pintu pagar,masuk kunci,tekan ignition die pastu bla..
    pergh..Pikap mmg besh,ringan je motor nie,stabil,masuk gear lembot je..Mmg rugi la klau x bli,mnyak jimat..Aku mmg minat gile ngan moto nih..Aku try moto nie standard pom bleh pegi smpai 120,tp aku belom try limit lg sbb ade krete kat depan aku..Anyway moto ct110 nie mmg besh..Aku nk modified moto nie,yg penting kasi laju la..

  24. zarif berkata:

    den dah try motor ni. ternayta lebih best dari cc dan harga setarafnya. kelebihan modal kriss ialah casisnya yang lebih mantap. berat. dan pada pandangan aku yg pernah pakai kriss model dulu2 partas motor ini luar dan dalam memang tak banyak tipu dri segi parts. contoh. pemijak brek belakang berek kriss memang besi padu. kalau lihat di dalam pulak kompenan nya memang kasar2. di waktu ini memang banyak capcai yang cantik2 tapi itu indah rupa sahaja. kompenan makin banyak kompenan ditipu. contohnya ada pemegang belakang dah diperbuat dari plastik. ada pulak 1 model zr tu lai… pemegang belakang pulak makin nipis… bila perkara ini semua banyak berlaku dah tentu prestasi motor makin kuang sebab makin ringan dan kestabilan amat kurang. sedikit komen tentang motor ini kalau rupabenuk dapat diperingkatkan…:-)

  25. metal berkata:

    saya pengguna CT110, ternyata ~~~~~ terbaik !!

  26. ct110 berkata:

    aku travel 200km perjalanan dgn klajuan 100km/h average nonstop(traffite light stop la) dgn 8 ringgit minyak untuk moto ct110 ni. ok la kot.

  27. jamal berkata:

    Aku baru 2 bulan pakai moto ni.. komplen aku.
    1. senang mati enjin time jam lepas tu susah nak free balik gear (part ni yg buat aku nak tukar moto lain sbb rasa tak selamat)
    2. gear indicator dia sekejap menyala sekejap padam
    3. tangki minyak mcm kecik jer 2 hari dah nak kena isi padahal ulang-alik sehari dlm 40 km jer.
    4. satu lagi seat tak sedap cepat sakit bontot & tangan pun cepat lenguh (compare dgn moto lama aku suzuki best)

    • shah berkata:

      (jamal) yg no 4 tu ak setuju tp yg lain2 tu kurang skit. seat ct mmg kecik klu jalan jauh mmg x selesa la. tmpt keje aku prgi blk dlm 1 jam klu bwk moto mmg x sesuai badan buntut dan kaki lenguh sgt2.. itu je yg aku nk cmplain ttg ct ni.. hrp2 modenas upgrade skit lg k tq

  28. waktong (S.L.C.C) klang berkata:

    salam,,,
    Saya adalah salah seorang pemilik Modenas CT110.. Baru-baru ni saya pergi konvoi bersama kelab yamaha lagenda owner club… Apa yg saya nk jelas kan disini adalah saya memang bangga dengan kemajuan modenas dari segi prestasi engine dan reka bentuk nya.. saya juga ada cuba RACE dengan salah seorang ahli kelab lagenda yg rata-ratanya engine sudah diubahsuai dengan motorsikal CT110 saya. Apa yg memeranjat kan saya adalah saya x sangka yg lagenda itu x dapat memintas saya. ketika itu kami dalam perjalanan pulang dari Port Dickson ke Klang.. Sampai mamat tu kata saya punya engine dah ubahsuai… sekali dia malu tgk engine saya… Saya bangga Menggunakan Modenas CT110… Terima kasih Modenas…

  29. mantoya berkata:

    sy dah pkai gt128 +- 11/2 thun,sy sgt puas ht.bntuk cntik,memandu slesa,lngkp dgn jam,mmang x rugi mmbli mtor modenas ni.cma sy nk btnya kpd brade2 mtor kat luar sna,knp gt ni x kuat mndaki bukit,mst kna pkai gear 1 bru ble naik bukit n lg 1,apa yg mnybkn timing belt cpt longgar ? Tolg d jelaskn.

    • mysteriousx berkata:

      Gt128 spocket 15-42 dah diset ntuk long-distance… Sbab tu brat nk wat naik bukit…
      Lau nk pkai naik bukit kne tuka set 14-39 / 14-40 grnti jauh lgi ringan time jalan mendaki…

  30. hunt_murdoc berkata:

    hello, saye ni dah setahun guna CT110. Motor ni memang tak menghampakan. Prestasi tak down macam kriss dan kristar walau dah setahun guna. Tapi nak cari acc untuk motor ni memang susah. Sape2 yang tahu kedai yang ada jual barang untuk motor ni (kalau boleh area kajang, putrajaya, bangi, serdang, shah alam) email la kat aku. huntmurdoc@gmail.com

  31. farah berkata:

    berapa sisi motor modenas

  32. muhammad syafiq berkata:

    nak tya.. tepet ct110 mmg bebunyi kuat ker….

  33. mat motor berkata:

    askom,klu pkai carb ts bleh x kt ct nieh????

  34. Azli Ameran berkata:

    ingt nk msuk ts kt ct ni la msti mantop pnye….

  35. shah berkata:

    rsanya ak org prtama di sungkai pakai ct110 beli pd 11.12.2011 bru je smggu beli de kilang modenas gurun call ajak pi konvoi ke pinang dia siap bg duit mnyk rm50, tp ak trpksa tolak sbb moto x abis pntg gi meter lum 1000km. nk jd cite lps dh 1000km ak test ngan org umah mndaki cameron highland dgn full tank mnyak hny rm7.50 pickup nye sgt mngujakan ada konvoi group lc 5 biji mkn asap je dgn aku.. depa mana de pickup hahaha.. rm7.50 blh rounder seluruh cameron highland smpai la ak blk ke sungkai, minyak masih ada lg.. ct110 (jimat,pickup,syokk) dr sungkai ke cameron jauhnya 180km (naik moto le)

  36. zul berkata:

    Rasa2 nya berbaloi x kalau aku amik ct110 ??..sbb cdg nak amik ace115..dua2 bg aku cantik dan menarik..cuma memang ada perbezaan ketara la pd cc dan reka bentuk…

  37. Buy lift serum berkata:

    If some one needs to be updated with most recent technologies therefore he must be pay a quick visit this site and be up to date all the time.

    • Qayyum_Oyyum berkata:

      aku pakai ct100.. saiz sprocket ape ek yg sesuai ? skrg aku pakai 15-33, boleh pegi 130km/h jalan straight… klau turun bukit dgn merocket ley dapt 170km/h

  38. putra berkata:

    salam. saya nak tahu info je. saya ad moto ct110 tahun 2010. beli second hand minggu lepas. moto fully standard. saya bawak and stakat 90km/j je. apa masalah eh?

  39. redz berkata:

    saya nak tambah halmu nak tukar block

  40. arief berkata:

    Coverset modenas 110 kat mana ada jual ek?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s