Dokumentari PROTON

Posted: 5 Ogos 2009 in automotif, PROTON

proton perlu membuat satu dokumentari khas untuk menunjukkan teknologi mereka….. dan menunjukkan R&D proton sehinggalah terbentuk MPV pertama proton… harap2 ada sesiapa yg sampaikan hasrat ini kepada pihak Proton….. saya yakin diluar sana pasti ramai yg mahu melihat teknologi proton ini dangan lebih dekat…

ANTARA CADANGAN PRODAS…

1)ADAKAN SATU DOKUMENTARI TENTANG PROTON EXORA MPV PERTAMA MALAYSIA- kisah dari R&D sehinggalah lahir sebuah MPV kebanggaan NEGARA!!!

2)BUAT RANCANGAN TV SEPERTI ‘JOM RONDA’ ATAUPUN ‘TOP GEAR’-menunjukkan model2 proton dan berita2 terbaru proton…..

3)JADIKAN “MINGGU TEKNOLOGI PROTON” SEBAGAI AKTIVITI TAHUNAN-menunjukkan teknologi proton kepada orang ramai….

Komen-komen
  1. fauzan berkata:

    bangga siot…🙂

  2. g-mie berkata:

    dokumentari..? ermm, menarik juga tu.. at least dengan usaha seperti ni, kita dapat lihat bagaimana Proton membangunkan kenderaan buatan mereka, disamping mempamerkan teknologi yang mereka ada.. saya juga yakin, dengan cara ni juga Proton dapat mengenengahkan projek2 baru mereka, hehe~

    sebelum minggu teknologi Proton dibuat, saya ada buat lawatan ke sana (sebelum Exora memulakan produksinya).. dan saya dapat lihat ketika pemeriksaan kualiti dijalankan, mereka menjalankan tugas dengan baik.. jadi, saya yakin dengan kerja2 yang dijalankan oleh setiap department dalam Proton tu..

    ape pun, semoga cadangan prodas akan jadi kenyataan.. (mana laaa tau, discovery channel nak buat dokumentari tu ke, kan..?? hehe)

  3. taeone berkata:

    nak buat dokumentari mcm top gear susah sikit,kereta proton sikit je..tengok jom ronda bersama proton boring gila..

    tu pasal proton tak buat,proton ni kira baru lagi dalam teknologi takde apa sangat nak tunjuk,enjin buatan sendiri baru satu jenis(kalau salah sila betulkan) lain macam toyota..
    kalau buat dokumentari pasal ubah suai proton dari rakyat malaysia itu ak sokong contoh enjin masuk turbo ke,setakat skirting tak payah la..ak pasti ramai yang suka rancangan macam ni..

    kalau nak buat kete stendet tu baik tak paya..
    itu ak punya pandangan..

  4. campromania berkata:

    saya sokong cadangan bro prodas..harap2 pihak rtm or tv3 keluarkan dokumentari khas utk proton..proton pun xperlu la sorok2 perkembangan terkini diorg time rakaman dibuat, tunjuk je clay model ngan prototype, biar sume rakyat malaysia xsabar n excited nak tunggu model terbaru proton, betul x kawan2? harap tahun depan proton buat hari terbuka mega & road show sempena 25 tahun penubuhannya..buat je 1 trak yg leh jadi ruang pameran bergerak, dalam tu kasi la info2 terkini & persembahan multimedia tentang perkembangan semasa & pembangunan model2 terkini proton, bawak trak tu jelajah 1 malaysia..smpai kat tiap2 destinasi wat 1 mini karnival, kat situ leh wat sales, jual performance part dari r3, sesi taklimat perkembangan proton, car clinic dan demonstrasi pemanduan keta proton sambil2 display kereta concept & prototype..ok x cadangan saya tu?

  5. farghmee berkata:

    mmg bagus kalu ada open days..buat cm thn lepas.
    jd annual activity pn xpe..

    aku xtau proton ada xtvt cmni ke x?
    cuba tgk petronas. diorg ada Petrosains kt KLCC.
    apa ada kt petrosains? macam2 ada.
    sume berkenaan petroleum. aku ni dh 4x masuk situ pn xpuas lg.
    toys for big kids.
    kalu korg xpernah g, aku suggest korg g. byk ble blaja🙂

  6. adeh berkata:

    Dokumentari dan rancangan khas proton tu kan dah banyak? Cuma rancangan ronda2 tu dah abis… mungkin sambungannya dalam pembikinan skrg.

    ni aku na komen pasal cerita g-mie tentang pemeriksaan kualiti proton. hmm.. sebenarnya aku pun hairan sbb masaalah kualiti proton ni mmg tak kehabisan sekian lama… aku masuk forum kereta di pelbagai pelusuk dunia.. termasuk arab … mmg aku tengok sampai la ni pun depa dok merungut masaalah2 kualiti nih.. kereta proton depa mmg puji ok terutamanya handling dan rupa… tapi masaalah problem yg sentiasa ada…. huhuhuhu… mungkin org proton dah buat kerja dgn ok cuma hmm… arghh aku pn tatau nak cakap… skrg aku tengok kat forum2 berkaitan exora ramai pulak yg ada masaalah aircond,, teringat aku pasal aircond vent exora dah patah di awal pelancarannya.. kelakar kan.. ntahlah apa yg tak kenernya… tapi aku masih optimistis dan pro p1 100% …😉

  7. farghmee berkata:

    aku xtau la dlm proton cmne..tp dlm bidang engineering yg aku ceburi:
    1. design
    2. fabricate
    3. transportation
    4. installation
    5. operation

    kalu design flaw, mmg la yg lain2 pn akan flaw.
    tp kalu bkn design stage yg flaw, mgkn yg lain2 pula yg flaw.

  8. fauzan berkata:

    hehe… official documentari dari proton sendiri mugkin proton tak kan buat kot, buat masa terdekat nie. Seusia 25 tahun lebih terlalu muda utk proton mendabik dada tapi tak salah berbangga di atas pencapaian hebat dlm masa sesingkat itu. kalau proton buat dokumentarinya sendiri buat masa nie, nanti seperti ;masuk bakul angkat sendiri plak. Tapi kalau ada pihak lain yg membuat dokumentari proton (cth majalah 3 dll.) atas inisiatif sendiri dgn kerjasama proton, itu lebih baik. Menunjukkan ada pihak yg berbangga dgnnya dan mengiktiraf pencapaian dan kehebatannya seusia itu.🙂

    Tentang kualiti n servis proton, dulu memang ada banyak masalah, dan saya percaya dibawah pengurusan DSZ, kualitinya dah jauh meningkat dan usaha2 nie telah banyak dilakukan dan berterusan. Even, defect sebuah kereta yg dihasilkan oleh proton buat masa nie pada tahap 0.3, berbanding toyota di malaysia pada tahap 0.1 (part nie la saya tak faham, tapi tu la yg DSZ pernah bagi tau (kalau salah betulkan)🙂 ) lagi pun proton adalah top 5 servis selepas jualan terbaik bagi kereta luar di U.K. Pasal kualiti n servis bagi saya, isu ini adalah perkara yg sama berlaku kat mana2 syarikat kereta di dunia. Cuma isu nie di highlight terlebih2 hanya kerana ia bernama Proton ;(
    ? exora ada bnyak masalah pada aircond? Betul ker nie… 3, 4 aduan drp 13,000 exora yg di keluarkan tak bleh ar dianggap masalah besar. Masalah terpencil kot, tapi ceritanya kat blog2 tu macam ler langit nak runtuh… (hehe, ayat berhias menikam! sorry ;))
    ahak! patah plak aircond vent exora tu, kalau tak usik, tak ler patah. Dah budaya rakyat malaysia cam tu, pantang kereta baru jer kat pameran (especially proton); diketuk2, digores2, dihenyak2 konon nak uji kualiti, tapi hakikatnya mentaliti dan persepsi diorang nie memandang rendah n tidak yakin dgn hasil tangan rakyat sendiri dan mengagungkan barangan luar.

    Peace no war.

    cheers!

  9. ame berkata:

    hehehe.. mungkin ada sabotaj kot.. tapi mmg aku tensen jumpa youtube yg memaparkan aircond vent blower exora patah, masa tu exora baru je 1-2 hari dilancarkan.. pahtu viper terjatuh pun ada.. hehehe… dan yg sakit hati lagi apabila ada sorang nangoi buat test drive nak tunjukkan exora underpower dan publish kat youtube.. sakit ati oo sebagai p1 supporter… hahaha. sabo je la.

  10. zack hakimi berkata:

    AIRCOND VENT PATAH??

    DUDUK ATAS AIRCOND VENT TU KE??

    TAPI TYPICALL ORG MESIA KITE..NK KATE PERAK(NOT THE STATE)…SALAH..TYPICAL X TAHU NK GUNE BENDE TU NGN CERMAT..SEMUA NK RENTAP JE….

    KALO KORNG RENTAP AIRCOND VENT ALPHARD PN PATAH…ITU KALU KETER TU MILIK DIE…

    KALU KAT SHOWROOM PLAK..HMM..SOKONG CAKAP FAUZAN TU…APE KEJADAH LA NK TEST KUALITI DASHBOD ..DOOR PANEL..KETUK SANE..KETUK CNI…CAKAR SANA SINI..TEKAN SANA SINI…

    AKU RASE LA ORG MESIA NI KAN BNYK YG KEJE BIDANG QC( QUALITY CHECKING).. KALAH TUV GERMAN PUNYA STANDARD…MENTALITI KITA ORG MESIA NI MASIH X YAKIN NGN PRODUK SENDIRI..MASIH WAS2..RAGU2…

    KALU PERODUA KUAR KETE…X KETUK..TEKAN..CAKAR LAK…TERUS CAKAP..

    ” ALA..SOLID MACAM TOYOTA MA…..”
    ” TEKSTUR DIE SOFT TYPE CAM TOYOTA MA…” SEE??..SEE?..”
    BULLSHIT TUL SALESMAN P2 TU…

    BILE TNY PASAL CRASH TEST??
    ” INI MEEVI AA..SAMA SAJA DGN ITU PASSO MAA…5 STAR”…TOYOTA LAGI….

    M****RF**KER TUL….

  11. Prismo berkata:

    eheks… biasalah tu.. mentaliti org malaysia… brg jepun semuanya bagus.. cat nippon paint pun aku pernah dgr org cakap lebih bagus dari colorland.. asal perempuan jepun yg keja kat kilang tu pegang mana barangan diaorg utk jual kat sini mesti lebih BAGUS!!… ekekekek…

    Tapi kita disini berbeza kan.. kan..?😀

  12. Prismo berkata:

    err… nampak gayanya Indonesia mula mempergiatkan semula usaha utk membangunkan kereta keluaran mereka sendiri…
    nama2 pengeluar:
    1: Gea
    2: Tawon
    3: Arina
    4: Komodo

    Sumber
    http://noem3d.wordpress.com/2009/05/27/kebangkitan-mobil-nasional/#comments

    http://berita-otomotif.co.cc/

    p/s: jgn dikutuk.. cuma utk mengingatkan kita bahawa kita bertuah kerana mempunyai pembuat kereta Nasional yg lebih maju dan yakni PROTON…

  13. adeh berkata:

    Video tentang aircond vent patah nih diupload pada 15 april 2009 http://www.youtube.com/watch?v=2CZtovAU56I

    selain tu ada gak bbrp kes aircond vent patah dilaporkan kat forum.

    Ini pulak pasal test drive nak peleceh exora

    dan pasal viper terjatuh tu leh cari kat web kereta.info

    Untuk perkongsian sahaja. ok bros.

  14. prodas_afiq berkata:

    betol;ah……prismo….sekarang senyap jek….belum ade berita tentang proton ke????

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s