Campro 1.8 CPS?

Posted: 24 Julai 2009 in automotif, concept car, PROTON, Proton Designer

Originally posted by t@t at 23-4-2008 09:41 AM

technoloy holdingfly

technoloy holdingfly

 

Local craft steals show

KUALA LUMPUR: Malaysia’s first locally-manufactured “flying hovercraft” was a crowd-puller at the 11th Defence Services Asia 2008 (DSA 2008) exhibition.

The hovercraft, fitted with Proton engines, is produced by GIG Technology Holdings Sdn Bhd at its plant in Kampung Baru Subang, Shah Alam.

GIG Technology executive director Megat D’ Shahriman said the idea to build the hovercraft was conceived last April.

“Since the government had never purchased any hovercraft then, we thought it was the best time to produce one and it turned out that Malaysia became the first Asian country to manufacture the vehicle.”

However, the “flying hovercraft” has not been officially launched as it is still on trial.
“But we are looking forward to launch it soon, maybe next year,” Megat said at the exhibition.

He said the hovercraft could fly 2m above sea level and move at a speed of about 45 knots (60-70 kph) on water and during flying mode, the vehicle’s speed is 75 knots (80-90 kph).

Megat said the company had already sold three units to the Philippines. “We will be looking at Jakarta, the Middle East and Africa to market our hovercraft.”

Participating in the DSA 2008 and Langkawi International and Maritime Aerospace exhibition last year was part of the company’s bigger marketing plans.

Megat said the hovercraft could be used for search and rescue operations, sea inspection routines, waterway patrols, anti-piracy operations and high-speed infiltration into hostile areas.

– Bernama –

 

buatan proton ka???

buatan proton ka???

Campro 1.8 CPS?

KUALA LUMPUR 22 April – Sebuah syarikat tempatan, Gig TechnologyHoldings Sdn. Bhd. berjaya mencuri perhatian pengunjung Pameran danPersidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2008 melalui hoverkrafrekaannya yang mampu terbang setinggi dua meter dari permukaan air.
Lebih menarik, hoverkraf yang diberi nama Hover Plane itumenggunakan enjin Campro 1.8 CPS yang belum digunakan oleh keretakeluaran Proton.
Pengarah Urusan Gig Holdings, Zaharudin Mohd. Ali berkata, HoverPlane itu mampu mencapai kelajuan maksimum antara 70 hingga 80 knotsewaktu terbang.
“Kelajuan sedemikian amat penting untuk kegunaan agensi penguatkuasaan bagi memintas musuh ataupun penyeludup.
“Menjadi bonus ialah penyelenggaraannya yang tidak rumit kerana kamimenggunakan enjin kereta, ini membolehkan para pengguna melakukanpenyelenggaraan rutin di mana-mana sahaja tanpa perlu mendapatkanbantuan kami,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Zaharudin berkata, pada masa ini badan Hover Plane dibuatmenggunakan karbon fiber namun generasi keduanya akan menggunakan bahankomposit agar ia lebih ringan.
Beliau berkata, kapasiti penumpang Hover Plane pula ialah empatorang dan ia akan ditingkatkan kepada enam orang pada masa akan datang.
“Pembelinya mempunyai dua pilihan navigasi sama ada menggunakan ‘joystick’ ataupun stereng mengikut kesesuaian mereka,” katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, sehingga hari inipihaknya telah berjaya menjual tiga buah Hover Plane kepada kerajaanFilipina.
Katanya, sambutan daripada agensi-agensi kerajaan dalam negara jugaamat memberangsangkan apabila Polis Marin, Kastam dan Pasukan Khas Laut(Paskal), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah menunjukkan minat.
“Mereka telah melihat dan menilai Hover Plane dan hasilnya juga amat positif, dalam masa terdekat mereka akan mencubanya.
“Bagi spesifikasi ketenteraan, kita akan membuat penambahbaikandengan menggunakan badan serta cermin anti balistik dan kalis peluruuntuk menjamin keselamatan,” katanya.

sumber mforum.cari

bila proton nak letak campro 1.8 CPS dalam kereta?atau cuma digunakan oleh hoverkraf sahaja

Ada sesiapa bleh explain?

Komen-komen
  1. campromania berkata:

    pasni proton keluarkan kereta amfibia plak, leh guna atas jalan n atas air..hehehe…

  2. g-mie berkata:

    CamPro 1.8 CPS..?? really..?? kemungkinan besar untuk tahun 2010 kot.. coz saya ada mendapat maklumat dari kawan saya di tanjung malim, yang proton akan gunakan CamPro 1.6 CPS untuk model2 yang sedia ada.. contohnya yang telah ada, Exora, Gen.2, Waja dan Neo. Mungkin model2 yang ada seperti Saga juga akan diberikan enjin tu (menurut kawan saya tu laa..) jadi model2 terbaru seperti Waja 2010 seperti yang dihangatkan sekarang ni, akan dibekalkan enjin CamPro 1.8 CPS tu..

    Ini bermakna, saya merasakan Proton akan menyediakan pilihan model B-Line/M-Line dengan 1.6 CPS dan H-Line dengan 1.8 CPS.. tu pendapat saya laa.. apa pun, kita tunggu je keputusan2 engineer2 Proton, kerana mereka lebih berpengalaman & berpengetahuan untuk berikan kapasiti enjin terbaik bagi model2 akan datang.

    HIDUP PROTON..!! YEA…!! hehe~

  3. adeh berkata:

    itulah,, dengar citer pasal 1.8 ni dah bertahun… tapi proton tak pakai2 jugak. dalam perjumpaan dgn jurnalist hari tuh proton sebut pasal awaja replacement model tu akan pakai enjin 1.8 dan 2.0 … haaa…. yg tu sapa tatau… enjin mana satu yg dimaksudkan… sbb mengikut berita tahun lepas mitsubishi dah bagi proton gunakan engin gemma dia. ada 1.8 dan 2.0 gak. dan enjin petronas yg dikatakan dok ditest pada exora pun 2.0 gak.. hehehehe… musykil musykil…. tapi mengikut konteks posting sedara 460 kat dalam Paultan… dia bagi hint seolah2 proton akan gunakan gemma engin mitsi tuh…. ntahlah yob… sapa2 leh hantar spy tak? muahahaha

  4. prodas berkata:

    tak de spy yg terbaru ke???

  5. theking berkata:

    Campro CPS 1.8 mmg tak ada pun. Waja replacement akan guna enjin MMC.

  6. campromania berkata:

    ye ke the king, yg hoverkraf tu pkai enjin cps yg mana 1? so waja replacement pkai GEMA nye enjin la ye..rupa dia mcam ne? banyak yg berubah ke just tukar bumper aje?

  7. farghmee berkata:

    yg hoverkraf ni cte lama.
    org kata typo error “1.8” tu😛

  8. prodas berkata:

    tak de spyshot terbaru ke????

  9. Thanks a lot for sharing this with all people
    you actually realize what you are talking approximately!
    Bookmarked. Kindly also visit my web site =).

    We will have a hyperlink trade agreement among us

  10. NTETEKTIB berkata:

    Just want to say your article is as amazing. The clarity in your
    post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission let me to grab your feed to keep
    up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s