MY story for Exora!!!

Posted: 9 Mei 2009 in automotif, PROTON, proton Exora
proton...

proton...

exora ku...

exora ku...

exora ku cunnn

exora ku cunnn

belakang

belakang

design yg cukup lengkap...

design yg cukup lengkap...

dalaman yg kemas....

dalaman yg kemas....

sistem gps yg boleh bersuara dlm bahasa melayu...

sistem gps yg boleh bersuara dlm bahasa melayu...

exora (2)

exora (2)

lampu LED yg smart...

lampu LED yg smart...

cun...

cun...

exora

exora

secara kasar saya boleh katakan yg Exora ini memang mantap….walaupun harganya seperti Avanza…tetapi ia mempunyai kelebihan seperti kereta mpv yg berharga 100k keatas…. banyak kelebihan antara exora dengan inova..walaupun enjin 1.6…kuasanya….amat menajubkan……..kabin dalaman yang senyap….dan kurang goyang berbanding inova……sistem penghawa dinging..yang sungguh best…..hanya buka satu..part… kesejukan yg sungguh menabjudkan…….kawasan kabin yg luas lebih luas dari inova…..akan datang saya akan buat perbandingan dengaan inova…walaupun ada yg mengatakan tak boleh compre dengan inova…kerana tak sama kelas….tapi saya sungguh berbangga dengan kejayaan proton dapat melahirkan mpv yg sungguh POWER!!!!!! setelah sya pandu selama seminggu…saya sungguh teruja….hahahaha walaupun tak membawanya….hahahaha

gambar selainnya dibawah…….

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    cerita ku akan di sambung dari semasa ke semasa….pastikan anda sentiasa memberi maklum balas terhadap exora ini…..

  2. prodas berkata:

    MY story for Exora!!! at

    https://prodas.wordpress.com/

    bagi pendapat anda tentang exora…saya sudah merasakannya,….ade pertanyaan silakan…di blog saya…hahahaha kita boleh kongsi info dan maklumat sama2…

  3. saiful berkata:

    Wah bro….. antara pemilik pertama la ni…..
    Spec apa bro, h/l? pinjam jap bole?

  4. prodas berkata:

    hahaha….ha kat pontian johor ni rasanya org pertama…hehehehe exora ni h-line…..best…..nak pinjam????hahaha

  5. campromania berkata:

    perghhhh….cun tu…tahniah bro..aku tumpang happy…siap tunjuk lagi no plate..kalau jalan kat kuantan nti singgah2 la ye..xnak make over ke buah hati baru tu?

  6. zorro berkata:

    fuhhh bro…tahniahla….dah dapat baby baru tu….tahniah….saya entahla bila dapat…waaaaa…..

  7. prodas_afiq berkata:

    hahah..tq…heheheh..zorro amek h-lain ke???

  8. zorro berkata:

    yup bro….hline kaler putih….pas ni bolehla kita wak konvoi….hehehehe….

  9. prodas berkata:

    hahaha….ok…set..hhaha

    mule2 lihat macam kecik je exora ni….tapi bila dah kompre ngan inova…ternyata sama saiz……

  10. zorro berkata:

    gps tu kena charge ke? berapa lama tahan charge tu…gps tu pulak kena bayar apa2 ke untuk on?…

  11. prodas berkata:

    tak perlu bayar ape2..dia terus conect to setelite…chage… mule2 8 jam lepas 2 seperti biasa….macam hp…. gps 2 bergantung pada anda…kalau selalu digunakan…habislah cepat…kalau jarang guna betahanlah….. anda juga boleh charge…di rumah mahupn di dalam Exora…..ia juga boleh bersuara…misalnya anda bawa 100km/j….di jalan persektuan ian akan bersuara…’pelahankan kenderaan anda’…anda boleh setting bahasa apa yg anda mahu…ada 3 bahasa….melayu…bi n cina….

  12. bear berkata:

    tahniah bro..dpt jgk akhirnya…patut senyap aje.. sy pun akan dpt esok tapi kerana outstation terpaksa tunda hari jumaat kot ambil Big E colour silver.

  13. MamilGT3 berkata:

    Salam.. Prodas.. aku cam prnah nmpk Exora ko ni. nk tanye..ko kat Pontian ke? Pontian bahagian mane tu? aku pun org pontian..

  14. stroller berkata:

    tahniah bro… tentu syok dpt keta perhatian ramai… berenti jer ramai yg menjeling… senyum memandang cik exora… hehehe…. pas ni nnti le form exorian mcm yg campromania suggest ari tu.. walaupun dah combine dgn exora club… best kan… tahniah skali lagi… sy pun dh merasai nyer… hehehe….

  15. jerung berkata:

    syoknyer pada saper yang dah dapat, aku nyer masih atas lori tak tau la bila nak sampai sume dah setel…tinggal nak bawak balik je….tengok orang lain dah dapat geram je rasa….

  16. MamilGT3 berkata:

    Salam.. Prodas.. aku cam prnah nmpk Exora ko ni. nk tanye..ko kat Pontian ke? Pontian bahagian mane tu? aku pun org pontian.. rase cam prnah nmpak Exora ko ni lalu kt parit Selangor..

  17. emad berkata:

    woit prodas!!!!!!
    ad owg tye ko owg mne???
    jawab dengan tol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    MAJULah 4243!!!!!!!

  18. prodas_afiq berkata:

    mamilGT3…hahah…ha duk pontian…..area parit patah…hahahahaha…kenape??? kenal ke?????hahahah

  19. chor berkata:

    tahniah…mmg cun

  20. prodas_afiq berkata:

    chor…tq..heheheh

  21. Ust Ipin berkata:

    wah2…. dah kuar yer exora? x habaq pun, boleh ust pinjam sat? tapi x penah nampak pun? tapi bukti2 gambar tue percayalah, dah gambar kat umah afiq kan… memang dasyat…

    Kempunan ust nak beli…

    nie yg beli jugak nie.

  22. MamilGT3 berkata:

    ooo.. Parit Patah ye.. sebab haritu aku nmpak ko bwk Exora JLN ni kt Parit Selangor.. Aku follow ko…tp ko laju jer.. Peh..

  23. farghmee berkata:

    tahniah Bro.!🙂

    drive safely~

  24. zorro berkata:

    prodas macam ngn FC (minyak) dan test ke? berapa 100km?

  25. chor berkata:

    salam…ada cite exora MT x? smalam sy g ushar kat rnd track(port baik la cz dlm RND x leh masuk…hihihi…),diorag tgh test,nmpak lagi smooth lh exora MT…mgkut kata 460 dlm paul tan exora MT saigan untuk gl 1.8,wish and stream so mmg powerlah cps 2…n ada adjustment ngan gear ratio cikit mybe gear 4 n 5 kot…ape2 pun kita tgok kehebatan anak2 malaysia kita…brovo proton

  26. prodas_afiq berkata:

    zorro…belum test jalan jauh lagi lah…so blm tau….

    ustz…hahah toyota rush ustaz dah smpai lom….

    chor….ye ke exora mt power…..katenye keluar bln 6 ni….betol ke..????

  27. zorro berkata:

    fuhhh…kalau exora MT kuar best tu….sempat lagi aku kansel kan yang auto kalu belum sampai lagi…..betul ke bulan 6 kuar? harap-harap cepatla sikit…

  28. chor berkata:

    salam…ape yang sy tgok masa dkat track RND mmg nampak lain cikit powr dia…460 2 cakap mcm power je exora manual..harap2 betul la..

  29. chor berkata:

    saya ambil dari paul tan untuk kita semua………………

    thanks for the comments, the abs,ebd and Bebd is for all whells. this include the rear drums brake. about the gear ratio, the powertrain department had been fidling around with the ratio (the engine also) to find the right combination for power and fuel economy, and finally,they decide that the most perfect combination is to change the final drive ratio but maintaining the gear ratio as waja cps or gen cps. the highest final drive will give u more pickup in lower range but less top speed. but since cps engine is good on high rpm, so the problem of upper speed is already solve. so the engineer focus more on the lower pickup. eventhough the number of torque is the same, the take off will be different because of the gear ratio.

    the forth gear also has been given a dry clutch to minimise of power loss so it will help the fuel efficiency. as mention earlier, in auto tranny, the torque converter sucks to much power of the engine eventhough the engineers have calibrate the drive by wire throttle to be without any lag at all. but in manual tranny, u will feel the different. for those who thinks the auto tranny is not powerful enough, u should try the manual tranny that will be available in july. then, please compare it with g.livina 1.8 or even toyota wish 1.8 and stream 1.8. is it to underpower or not? may be u will be suprised with the result.

    adios……………

    NIE KOMEN 460 DALAM PAUL TAN…..camne ok x?…adios….

  30. campromania berkata:

    bro, anta pic u posing ngan exora kat email sy, campro_mania@yahoo.com
    kat blog saya skrg tengah kumpul2 member2 exorian utk sesi kenal2..bg skali no plet keta n location ye..

  31. arie othman berkata:

    Wah best tu… chor. Thanks for the information. Saya memang tunggu exora versi manual. Bagi saya drive versi manual lebih menyeronokkan berbanding auto. Lagipun exora ni saya nak guna untuk long distance aje. Keluar aje versi manual nanti, terus saya book. Fuhh….. lambatnya bulan july.

  32. prodas_afiq berkata:

    campromania….boleh2…no hal tp tunggu ye….

  33. Ust Ipin berkata:

    Belum kuar lagi laa

    Lambat kete tue.. ada masalah sikit..

    Doakan la yerk..

    Ust nak ambik exora takut besar ;lak, ust bukan ada anak lagi pun.kih2..

  34. hbz@ss berkata:

    saje je nak kongsi pengalaman drive exora nih, rasanya aku antara org yg awal kot dapat exora ni end april ari tu, handling, performance semua memang hebat. Exora aku H line dan dah antar first service pun. cuma aku nak tanya sikit la, kalau ada exorian yg mengalami masalah airbag tu berbunyi masa jlan tak rata (mcm ada cengkerik dlm stereng). budak proton servis kata h line je yg ada masalah tu, m line ok. lain2 semua ok tapi masih nak study lagi fungsi bcm tu, pening gak nak paham…

  35. chor berkata:

    salam…bro hbz@ss cuba bro anta kat sc edar coe atau platinium center mutiara damansara sbb kat sana ramai otai-otai pomen…

  36. chor berkata:

    untuk bro campromania maaf sy x drive exora…waja jeee…sorry

  37. stroller berkata:

    salam bro sekalian… ni saya nak maklumkan kepada yg memiliki exora 1st batch… macam bro prodas kite dengan JLN4243 nyer yg cantik manis tu..

    semalam exora saya telah masuk service bay untuk pertukaran hos cooler untuk gear box. p1 i care kata ada respond dari 1st batch exora owner mengadu terdapat leaking pada hos antara cooler radiator dgn gearbox. so, pihak p1 mengupgradekan dan menukar hos tersebut. tu le sebab nyer. so, may b bro vtec, bear, vir & others nyer batch akan dapat yg dah diupgradekan.

    walaupun dlm kes saya, setakat ari tu saya tak masalah leaking berkenaan p1 i care tukar kan sebab ada respond mengenai masalah berkenaan dari pengguna yg lain.

    berkenaan nut tak da skru kat absorber depan.. memang exora pakai 3 skru jer… (tu explaination technician p1 i care bagitau) so, yg tak da skru tu … untuk hiasan jer kot or kalau ada yg nak tambahan strut-bar boleh la tambah masuk situ jer… agaknyer la…

  38. prodas berkata:

    thanks for the info stroller…

  39. hbz@ss berkata:

    salam bro chor… tq utk info tu… by the way bro stroller p1 i care mana yg kau pegi tu, aku tak check pulak kete aku ada leaking ke tak… byk ke 1st batch yang ada problem hose tu…

  40. chor berkata:

    I-Care center….x silap sy ni no dia 1800-888-398…atau pun leh cari aziman budak i-care COE office…HQ Proton Edar…

  41. chor berkata:

    Exora bila tgok kat jalan,makin hari makin cantikkkk…..10x dari avanza,inova,citra,rondo……setuju x ngan pandangan sy…dari sudut cantik la bukan spec atau power…..

  42. stroller berkata:

    salam bro chor… tq utk info tu… by the way bro stroller p1 i care mana yg kau pegi tu, aku tak check pulak kete aku ada leaking ke tak… byk ke 1st batch yang ada problem hose tu…

    hbz@ss – 15 Mei 2009 at 7:26 am
    ——————–

    ok mcm nie bro.. p1 i care call saya day b4 saya hantar service bay semalam. masa call tu dorang bgtau recall utk 1st batch owner. so, dorang call partially. dorang akan tanya sc mana yg terdekat (walaupun dorang kata dorang nak datang jumpa awak… hehehe, tp sc terdekat gak dorang suruh pegi) then dorang akan pasang kat hos kat radiator tu. amik masa dalam 1 jam gak la menunggu…. so, in my case, saya bgtau paling senang saya g sc bt caves. actually bro… exora saya tak pun masalah leaking yg dorang ckap tu… cuma dorang replace supaya kite tak bising jer… cuba cek dulu bro kat u nyer radiator tu. bahagian bawah ada sambungan hos radiator to gearbox.

    u tunggu jer bro… nnti dorang call. tp kalu u dpt yg newly order may b may 09 manufactured… p1 i care kata exora dh automatically install hos tu. mean… tak yah recall lagi ler… may b u leh refer ngan p1 i care bro. saya kurang arif pasal teknikal nie…

    that’s all bro sekalian….

  43. chor berkata:

    Salam….Bro Stroller…exora bro colour hitam ke…sbb sy slalu nmpak exora colour hitam area sana…

  44. prodas berkata:

    alhamdulilah…..nasib baik exora ak tak de masalah…… cuma…macam mana nak hidupkan tv dvd kat exora 2??? dah masuk cd…gambar gerak tapi tak de suara…. sape ade h line.. tolong jelaskan

  45. stroller berkata:

    salam bro chor… kalau hitam bukan saya. kaler exora saya pyrite brown WSM7442. kalau jmpa kalau tak sy yg drive.. my mem ler tu…

    bro prodas… masa u on dvd tu… u tekan kat button bawah kanan warna biru tekan kat remote fm on/off utk channel radio. fm on mean boleh frekuensi utk connection kat radio on. kalu fm off mean tak leh search frekuensi kat radio. then u tgk kat screen dvd tu ada indicate channel frekuensi apa yg ada. misal kata utk dvd tu dia indicate fm 88.10, mean u kene cari kat radio u 88.10 gak channel fm. kalau dvd fm 88.70 kat radio pun sama gak. u search kat radio 88.70. begitu lah seterusnya. tak dapat call saya 0123226759. selamat mencuba…

  46. prodas berkata:

    oh..tq..nanti ak cuba…

  47. prodas berkata:

    oh….hahaha senang je…..dah..terimakasih bro…..stroller…..

  48. bear berkata:

    to all u guys..sorry lambat replay.good news sy dah dpt Big E sy g/silver,h line,NO free tak tempah pun CCK5704… masa sampai tu plk 3 ptg tersergam indah Exora silver kat dpn P.edar..
    senyum nak sampai ke telinga rasanya.. ttg hose tu nanti sy check balik..

  49. prodas berkata:

    post lah gambar kat sini…hahaha

  50. bear berkata:

    bro nak tanya? towing yg ada benda( bulat) kat bumper belakang tu ada tak bg steel bar..steel bar tu ada pada saga blm utk tow tapi exora sy tak ada…klu bro di luar sana tolong bagi info. sbb SA kata Exora exora hanya tow dari depan. Please guys.

  51. prodas berkata:

    yag mana??? bulat di bumper belakang ke???

  52. hbz@ss berkata:

    tq bro stroller atas info tu…

  53. chor berkata:

    okkk….bro stroller tq,tahniah bro bear…geramnya dgr semua dh ada exora..sy nie kawin pun belum,mcm mana nk pakai exora…..ahhhhhh……tension

  54. farghmee berkata:

    no problem chor. aku pn cm ko gak🙂
    hehehe suv suv suv!

  55. chor berkata:

    betul farghmee….suv,suv,suv…x sabo

  56. prodas_afiq berkata:

    bile suv proton..lak????

  57. dwan berkata:

    Tahniah bro prodas n juga sesape yg beli Exora, belilah barangan buatan Malaysia.😀

  58. prodas_afiq berkata:

    hehehe….tq…dwan…hang bile lagi?????

  59. bear berkata:

    thank guys.
    bro probas,klu u tgk kt bumper belakng ada benda bulat..benda tu klu tak salah saya saga blm pun ada..tapi saga blm ada kit towing batang hitam(steel bar) klu nak towing dari belakang..akan tetapi dekat exora SA kata Exora tak pakai..klu tak pakai nape Proton buat clip tu.. saya nak confirm dgn u all klu.

    guys u all dpt ape free gift?

  60. prodas berkata:

    entah lah…..tak tau lak..hahah ape function…dia..

  61. farghmee berkata:

    suv? ntah la..harapan aku je…

  62. prodas berkata:

    hahha….akan datang mungkin 2012…proton suv…

  63. Prismo berkata:

    Tahniah kepada semua yg telah memiliki Exora!! kepada yg masih menunggu tu, bykkan bersabar ye.. saya dan wife telah membuat keputusan utk menunggu sehingga versi turbo compro kuar, baru saya akan angkat Exora. Plan nak amik solid white, hantar bengkel kwn, respray pearl white.. nak buat ala luxury.. tgk dulu org lain pakai rim bentuk apa cantik utk Exora nih.. then baru decide.. aku dah buat sketch sendiri bagaimana nak modded Exora nih.. tak sabar aku tunggu versi turbo kuar..

    kepada Proton,
    jgn xder pulak versi turbo utk exora nih.. menyampah jiran kat sebelah rumah aku nanti.. hahaha…

  64. prodas_afiq berkata:

    aku dah buat sketch sendiri bagaimana nak modded Exora nih….
    prismo-17 mei 2009

    boleh sya tgok….sketch anda???/hantar kat emel saya di…

    mahnprodas_afiq92@yahoo.com

  65. nazri berkata:

    bro ari tu aku kne tapau dgn exora no plet CCK xxxx (tak ingat nombor dia) warna black metallic… mmg laju gler kat jalan pulau meranti yang macam ular tu (pernah lalu jalan ijok tak??). so aku nak tanya pemilik2 exora 1st batch ni… ada tak sebarang minor or major problem yang korang hadapi??

    sbb aku planning nak rekemen mpv ni kat abg aku. dia pakai nissan serena skrg ni… dia kata kalau feedback bagus dia might consider beli sebijik menambah koleksi dia…

  66. prodas berkata:

    buat ni masalah serius blm lagi……

  67. bear berkata:

    YAP..SO FAR OKAJE TAK ADA YANG MAJOR PUN.

  68. hbz@ss berkata:

    betul tu… so far so good, masalah major takde

  69. Prismo berkata:

    bro Afiq,
    nak bagi sketch to boleh.. tapi aku pernah bagi sketch waja moded kat kwn dulu, last2, dia moded waja dia ikut sketch yg aku bagi kat dia.. menyampah jiran kat sebelah rumah aku tgk dia… hehe..

    nantila aku bagi. Setakat ni cuma lukis kat atas kertas je… tapi byk.. hehe..

  70. ario berkata:

    alahai org lain dah dpt exora…aku booked 2 mac 09 x dpt2 lagik…geram jugak beb…

  71. chor berkata:

    bro prodas…. cantik exora ko tp satu je aku x berapa suka…tinted ko…colour dia cam x match je..mata aku la…mungkin mata senget kot….hihihihi

  72. adik4ever berkata:

    hari tu aku ke utara, kat tengah highway plus jelapang-kuala kangsar, ade exora rosak. air radiator penuh kat jalan. aku ingat dia tak change gear bukit… main gasak je. dah le naik ramai2 orang besar 7 orang. kes ni kat area terowong kuala kangsar. aku ade nampak perodua viva sebijik daihatsu mira 2005 kat jalan biasa takde plat number. tapi kereta ni betul2 baru.

  73. stroller berkata:

    salam adik4ever, berkenaan masalah exora breakdown tu awak leh cek kat site funtasticko barang yg p1 i care recall utk 1st batch exora owner tukar…

  74. nazri berkata:

    well aku rasa proton kne siasat vendor yg bekalkan hos radiator… sbb kat saga aku dulu hos yg kecik tu retak hujung dia… nasib baik aku perasan, trus aku g hardware tukar hos yg kualiti sikit…

  75. naj berkata:

    harapnya … sapa yg dpt exora lps ni x ada masalah radiator. Penting tu sebab bole effect enjin. Bila la aku nak dpt Exora ni. Kalu ikut SA kat sini … tempahan dah nak dekat 30. Sorang pun x dpt lagi. Aku yg ke 2 (H-Line, Silver).

  76. chor berkata:

    salam…adik4ever setahu saya proton recall 1st batch exora untuk tukar hose radiator tp bila kita baca balik dia sbnarnya hose yang menyejukkan gear oil(sbb keta auto gear oil disejukkan oleh satu lapisan dibawah radiator) contohnya mcmwira 1.6 ….tapi kalau air berterabur tgh jalan 2 cam pelik jee…

  77. naj berkata:

    mungkin sebab tu ramai lbt dpt. Nak investigate masalah supaya semua ok. Minor je ni …

  78. chor berkata:

    betul naj minor je….hose n clip,maybe oil presure 2 kuat sangat so terburai la clip 2.xpe wait n see….canne p1 solve kan benda 2..klau citra dulu masa prob radiator,diorg tambah washer je x nak bagi touch ngan body or fan blade…..happy motoring…

  79. prodas berkata:

    betul belum ade masalah yang besar lagi…ok…. tadi ak baru servis…kat pelentong johor……ok perkhidmatannya…ak puashati…

  80. ayakb berkata:

    cane ngan penggunaan minyak?blh kongsi pengalaman?kot2 ada yang ada mpv lain dr exo..

  81. prodas berkata:

    penggunakan minyak ok lh…. hampir same dengan inova…..

  82. TAK berkata:

    BOLEH TAK AWAK TANYA AYAH AWAK BELI SATU FERRARI UNTUK SAYA ?

  83. BN BABI NEGARA MALAYSIA BOLEH MALAYSIA BODOH 1 MALAYSIA 4 MALAYSIA

  84. alim berkata:

    aku x sabar tunggu exora versi turbo… sekarang pakai waja cps..memang best…standard pun dah 125hp…kalau exora turbo nanti berapa hp yer..

    • abu muiz berkata:

      aku baru beli exora. tapi ada masalah bila masuk rear gear, dia jerk. boleh sape2 share experience?

  85. pian berkata:

    ada sape2 tau bila exora kuasa turbo nak keluar..memang cadang nak exora bulan depan..

  86. Argan Oils berkata:

    Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
    It will always be useful to read content from other writers and use
    a little something from their websites.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s