proton sketch car…..

Posted: 2 Mei 2009 in concept car, PROTON
mungkinkah proton perdana baru???

mungkinkah proton perdana baru???

mpv proton sblm Exora terhasil

mpv proton sblm Exora terhasil

mpv proton sblm Exora terhasil

mpv proton sblm Exora terhasil

concept model

concept modelconcept model

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    berikut…merupakan…lukisan…..proton,…

  2. campromania berkata:

    gambar yg atas tu kat studio styling department proton, diaorg framekan sepanjang laluan ke tempat diaorg preview exora nye rangka masa proton technology week yg lalu..time tu aku gisana n jumpa azlano, smpat gak sembang2 ngan dia dlm 10 minit..

  3. prodas berkata:

    ape yg di bincangkan bro campromania…betulke itu pengganti perdana or waja????

  4. knoxx berkata:

    kalau lah design yang atas tu digunakan untuk perdana baru.. pergh.. superb!!! aku salute giler lah.. rasa ye bleh masuk market luar tue..

  5. farghmee berkata:

    yg 1st tu cantek weh~
    cm merc cls, 4-doors-coupe. putra replacement?

  6. dwan berkata:

    hehe…
    klu ganti perdana pastu dgn enjin yg lebih efisien
    mesti ahli2 parlimen kite x cari lain dah
    kih…kih…kih

  7. farghmee berkata:

    fuhh..nk efisien? pakai elektrik motor le🙂
    internal combustion engine (ICE) xseefisien elektrik motor.

    drpd sketching mpv tu,
    mgkn proton ble kua mpv besar.
    comfy 7seater, sliding door, ala estima.
    mgkn proton ble kua mpv kecik
    5+2, low ride ala caldina.

    aku suke styling exterior proton yg terkini.
    dia cm ada curvy&line yg seimbang.
    sorry to say, interior (production model) dia xberapa stylish.
    mgkn nk to be on the safe side?
    atm, aku ske dashboard gen2 2tone color..hahaha😎

  8. campromania berkata:

    prodas, just sembang2 biasa je…sambil kenal2 ngan dia..dia ok je…time kitaorg sembang ramai gak tengok..tp sbab dia bz time 2 dapat jmpa dia kejap je..at least dia dah knal..ssah skit nak korek rahsia proton sbab diorg dah sign agreement utk xleh bcorkan maklumat proton kat org luar..

  9. Prismo berkata:

    Kalo Proton dah enjin kapasiti besar, mungkin model dlm gambar ni boleh dihasilkan.. design utk next production kot?

  10. Prismo berkata:

    typo error.. kalo proton dah ada enjin kapasiti besar…

  11. dwan berkata:

    efisien tu dr segi respon enjin, fc serta maintenance dia jimat skit drpd enjin V6 yg Perdana guna skang nie.
    Aku ade baca kat forum lain, ade sorang tu dia kata enjin campro turbo tahun depan akan kuar dan ade lagi satu enjin in the making iaitu Campro FE. Ape FE tu masih menjadi misteri, hehe

  12. farghmee berkata:

    biar aku teka..

    FE = Full Edition
    vvt + valve lift.

    teka je 😛

  13. farghmee berkata:

    2nd guess..

    FE = fuel economy

  14. Prismo berkata:

    err… dwan.. kalo boleh, kasilah link forum tu kat sini.. bolehlah kami melawat laman web tu utk menimba info terkini.. 🙂

  15. dwan berkata:

    hehe aku tersilap la bkn forum tp blog sori ehh
    rasenya korang tentu tahu blog azlano kan?
    kat situ lah aku baca komen bgtau pasal Campro FE tu
    Link:
    http://azlano.wordpress.com/2009/04/21/menawan-dunia-badri-ibrahim/#comment-1147

  16. campromania berkata:

    hari tu aku tnya gak theking08 yg bgtau pasal campro FE tu, tapi tu bukan versi turbo tu..ada yg lain, ni yg aku lagi musykil ni..

  17. dwan berkata:

    nampaknya satu lg kejutan yg baru dr proton hehe😀

  18. Duke berkata:

    expect more suprises by proton..
    by end of next year🙂

    guys,
    heard that exora bookings is nearing the 9k mark

  19. farghmee berkata:

    end of next year?
    what kind of surprise should we expect?🙂

  20. prodas berkata:

    Campro FE…2 khbar angin ke betol????

  21. fauzan berkata:

    Campro FE ? Campro enjin turbo yek? hehe. apa2 pun tak sabar nak tunggu wajah baru waja replacement tahun depan, kerjasama proton n mitsubishi…

    cheers!

  22. farghmee berkata:

    waja baru = mitsubishi lancer fortis?

  23. fauzan berkata:

    Dengar2 proton akan gua platform mitsubishi evo. kerjasama menurut DSZ hanya melibatkan perkongsian komponen2 jer. tak pasti. Macam Saga baru yg menggunakan platform Savvy. Apa2 pun tunggu jer ar🙂

  24. prodas berkata:

    ada dengar cerita…waja baru mitsu lanser fortis????ye ke??/

  25. azmi berkata:

    saya ada dapat gambar sebenar waja baru…tunggu..

  26. prodas_afiq berkata:

    oooooo
    bagos bgos bgos

    azim !!!! boley pos x gmbo waja baru
    kat email saye

    mahnprodas_afiq92@yahoo.com

    saye m’harap sangat
    sye ley letak kan gmbo kat blog nie
    kite ley kongsi maklumat & pendpat

    sharing is loving huhuhuhu

    okey
    hrap2 bro azim ley kim kan scepat yg mugkin

  27. campromania berkata:

    bro azmi email kat sy gak

    campro_mania@yahoo.com

    bro prodas, kita kasi gempak skit 1 malaysia bila dah dpat gambar ni nati..kalau dapat forward2 la kat email sy ye..hehehe..

  28. farghmee berkata:

    cepat la post..nk tgk gak..
    err btw, nnt proton xsaman ke?

  29. campromania berkata:

    apa kata kita paparkan image yg blur skit2 dari imej yg asal…tapi stil nampak rupa dia..

  30. campromania berkata:

    bro prodas, spyshots pertama waja 2010 tengah testing..ni link dia

    http://funtastickodesign.wordpress.com/2009/06/26/proton-waja-replacement-spyshot-testing/

  31. prodas berkata:

    campromania… pecaye ke si azim 2 ade gambar proton waja baru????…entah entah saje je buat gempak..hahahah sy tgh tunggu si maru buat……bila dia nak post kat sini…

  32. RX8 berkata:

    HALO,BOLE X NAK BORAK CKT????????

  33. fauzan berkata:

    borak je ar Rx8, kalau isunya menarik tentu ada yg menyahutnya ;0

    cheers!

  34. prodas_afiq berkata:

    betol 2..bro RX8!!!! selamat ber blog…

  35. Rakyat Malaysia 1991 berkata:

    Proton nie, boleh je hasilkan kereta2 yang sehebat toyota or even Mercedes, but often due to the commercialization costs, mereka edit sehabis-habisnya, eg: design untuk model XXX is originally awesome, but in order to coordinate its cost with the malaysians purchasing power, but still need to satisfy the demands of the malaysian people, hence, terhasillah model2 proton yang dapat kita lihat sekarang, ops, seperti yang berada di porch rumah anda sekarang🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s