perodua MPV in youTube…

Posted: 30 April 2009 in automotif, PERODUA

anda boleh bandingkan perodua mpv dengan myvi,n….grand livina

ni yang sebenar….di MSAM 2009..

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    nampak lebih kecil dari GL….ape pendapat anda….

  2. upinipin berkata:

    saiz lebih kurang Myvi, lebih kecil drpd Livina…

    bukan tandingan Exora pun…

  3. campromania berkata:

    memang mpv perodua ni dalam segment compact car…so kalau nak lebih ruang angkat la exora…bro, katne diaorg amik spyshots video ni?

  4. prodas_afiq berkata:

    ooodari youtube>>>>tak tau lah kat mane diorg buat test drive….

  5. Prismo berkata:

    arggh…. cramp mpv!!!

  6. stroller berkata:

    hehehe….dorang saja je lalu sebelah g.l… nak tunjuk comparising size… anyway… ianya kecik bg saya.. nak enough “playground” for my children…

  7. prodas_afiq berkata:

    betul2222…..ianya macam lagi kecik dari GL…

  8. duke berkata:

    i personally think these are well planned. never in perodua history spyshots & videos surface so early after they just announce the price of about 66k. it seems planned.

    just imagine, the next day after EXORA launched, the 2nd video is already up on the net. then interior shots are shown all over.

    this is different from previous P2 models. It shows they are really desperate with the MPV!!!

    this model may suite japanese sized people where they normally have small family of not more than 5, but i don’t think suitable for malaysia big family.

  9. stroller berkata:

    entry level mpv… ehm… some how i 2nded ur word duke… suddenly after p1 launch their exora p2 mpv spyshot also come out…

  10. arie othman berkata:

    Base line for this model is RM 57k. Fur sure this model is going like ‘goreng pisang panas’ sale. The different between Exora and this MPV is nearly RM12k. Banyak tu….
    This model also on third place ranking sale in japan last March 2009. Perodua only make a small change to this model. The engine is well known durability, perodua only change the name, hot sale in Japan etc…..
    I think Malaysian middle and low income salary will choose this model rather than exora. This model also national car. The very important thing is it can ferry 7 people. Ada 7 tali pinggang keledar, so tak kena saman le……

  11. prodas berkata:

    yes..arie…..

  12. missy berkata:

    from the interior, p2 MPV looks better than exora..technologies use make it worth rather than exora.

  13. prodas berkata:

    pendapat dan pandangan masing2…hahaha but ak sekarang dah ade exora..hahahaha

  14. fauzan berkata:

    P2 MPV a.k.a Toyota Passo Sette a.k.a Daihatsu Boon Luminas nie adalah jenis compact MPV 5+2, bukan 7 utk keselesaan penumpang sepenuhnya. 5+2 means 5 adults n 2 kids berbanding exora utk keselesaan 7 org dewasa. Model mpv nie saya rasa golongan sasarannya wanita atau ibu2 berkerjaya dan mempunyai anak2 kecil🙂 bebanding model Myvi adalah sasarannya utk wanita berkerjaya. The choice is yours. Ikut citarasa masing2. Bagi saya, Exora adalah lebih berbaloi for long term.

    cheers!

  15. farghmee berkata:

    ikut keperluan.
    nak ikut gaya jepun, beli la d46t.
    nak appreciate r&d tempatan, beli la exora.

    skrg exora pn mline hlineauto je, nnt kuar manual lg murah.
    kuar yg bline manual sure lg murah.
    tu blum ura2 turbo lg hujung2010.
    hehehhe..apa lagi? 8)

  16. prodas berkata:

    bila lah exora MT nak kua…????

  17. stpower berkata:

    setelah di kaji dari pelbagai sudut dan mengambil maklumat dari pelbagai pihak dan pengalaman sendiri ,proton aku pakai perodua aku ada…
    proton aku pernah pakai iswara,wira dan sekarang waja campro…
    perodua kancil dan sekarang myvi se..
    bagi proton yang dlu lebih lasak dan berkualiti serta menjimatkan.Sekarang aku pakai waja campro aku tak puas hati dari segi penginaan bahan api.. ini kerana waja campro mengunaan lebih petrol untuk setiap k/m.berbanding waja yang awal keluarannya…aku prnah buat ujian waja aku engan waja member aku yang keluaran 2003.isi minyak RM 80 kami ke kedah dengan kelajuan purata 140k/m.kereta aku(waja campro) sampai sungai petani minyak dah E sedangkan kawan aku masih ada satu takat lagi minyak…ini bg aku engin campro tidak menjimatkan…..bila keluar exora aku tengok engin dia sebijik macam engin waja campro aku.dan dari maklumat2 pun ada yang cakap memang engin waja… jadi bagi aku proton kena cipta engin lain yang lebih jimat dan power
    Untuk perodua pula pada aku kalau model kancil memang tak best bayak kelemahan mula keluar dlu tp untuk myvi sekarang memang pada aku jimat dan selesa serta power.ini kerana dengan enjin 1.3 dvvt dia mampu bersaing atau pun sama keupayaan dengan waja 1.6 campro namun masih jimat petrol
    oleh itu aku bukan tk suka proton tp tujuan aku supaya proton mencipta enjin yang lebih baik untuk keluarannya khususnya untuk exora…

  18. farghmee berkata:

    enjin waja lama guna mitsubishi 1.6, renault 1.8.
    enjin waja yg baru cket guna campro 1.6.
    enjin waja latest (xde la latest pn) guna (campro) cps.

    exora guna (campro) cps.

    aku setuju ngn idea penambahbaikan enjin campro.

    sbb tu la ni proton sibuk buat campro turbo.

    yes, kalu nk ckp bab enjin, mmg toyota lg experienced sbb dh lama dlm bidang ni.
    aku pn drive myvi dvvt 1.3 auto.

    tp tu la, setiap enjin ada characteristic sendiri.
    kita kena tau enjin jenis cmne, br kita boleh drive ngn bes.

    aku selalu drive laju dlm gen2, tp dlm myvi +-90km/h je.

  19. stpower berkata:

    untuk keluaran perodua mpv aku lebuh tertarik dari exora bukan tk minat exora,aku minat exora dari segi saiz tapi untuk engin aku tk berminat.dari beberapa maaklumat dan gambar yang aku dapat perodua mpv ni saiznya tak lah besar ttp cukup kena dengan harganya dan lebih bergaya.saiznyer pun kecil sikit jer dengan berbanding dengan grand livina
    grand livina
    lebar :1690mm
    panjang :4420mm
    tinggi :1590mm
    jarak tayar :2600mm

    perodua mpv
    lebar :1695mm
    panjang :4180mm
    tinggi :1620mm
    jarak tayar:2750mm

    bagi aku perodua mpv pendek 240mm dari panjang grand.
    atau brsamaan 24 cm lebih kurang 9 inci
    jadi korang semua bayang2 lah sendiri hehehehehe
    dari segi engin dah cukup power1.5dvvt kurang skit jer 1.6 untuk grand livina yang kita dah tau cukup jimat dan power.

  20. stpower berkata:

    aku berharap proton aakan mengunakan teknologi lotus jangan plak guna eengin renault..
    sebab engin renault bayak problemnya…macam waja 1.8 jual balik pun tak der harga

  21. stpower berkata:

    myvi SE dengn myvi biasa lain skit bro myvi SE manual power dia gila skit…
    kira waja campro aku tu senyum jer..masuk coner pun best myvi ni yang auto aku kurang arif skit ler

  22. stpower berkata:

    dan proton harus mengunakan teknologi timing chain dari timing belll.
    sbb kos tukar timing bell tinggi waja pun paling murah (KEDAII BAWAH POKOK) RM450
    timing chain pakai sampai pencen

  23. ilyas berkata:

    Enjin renault kalau encik stpower pegi EON memang problem nak dapat parts ori. tapi kalau pegi halfcut belambak parts renault & citroen. Cuma EON SC kena improve aftersales je untuk kereta yang guna enjin renault. Bukannya jual kereta, parts kena order berbulan.

    Myvi SE ngan Myvi biasa power lain? Rasanya engine SE tak ada tune apapun. cuma bodykit je.

    Timing belt kos berapa? Timing chain kalau problem?
    Tukar timing belt bukan sebulan sekali. Tak ada masalah apa pun pakai timing belt sebenarnya. Kalau saya prefer timing belt.

  24. farghmee berkata:

    timing chain vs timing belt..
    ada pro&con.

    myvi std vs myvi se..
    ada retune enjin? xtau la pulak.

    GL vs D46T.
    on sheet try compare power-to-weight ratio.
    lg besar nilai power/weight, lg bagus.
    test drive, rasa in-gear acceleration & keselesaan & agility.

  25. cheekhoon berkata:

    Bila pulak myvi SE retune? Kosmetik je bro stpower. Performance sama macam myvi asal, takdenya power gila pun..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s