Proton MSX or Lotus APX????

Posted: 29 Mac 2009 in automotif, LOTUS, lotus APX, PROTON, proton MSX
lotus apx or proton MSX????

lotus apx or proton MSX????

proton MSX>>>
proton MSX>>>
proton MSX

proton MSX

MSX menawan...

MSX menawan...

 

MSX nampak sporty....

MSX nampak sporty....

SUV sporty..

SUV sporty..

sporty light..

sporty light..

tampak garang..MSX

tampak garang..MSX

dalamannye..

dalamannye..

iras2 toyota..caldina...

iras2 toyota..caldina...

proton MSX sebenarnya..lotus APX..

proton MSX sebenarnya..lotus APX..

lotus apx

lotus apx

lotus_apxconcept2006

lotus_apxconcept2006

zap-x-crossover-nada-200711
lotus APX at lotus center

lotus APX at lotus center

pandangan sisi..APX

pandangan sisi..APX

Terbaru Proton MSX 3.0L V6. Satu lagi “copy paste” design dari proton. Foto diatas adalah foto asli kereta Lotus APX yang di ambil semula reka bentuknya dari proton. Apa yang bestnya, kereta proton MPV ini mencecah kelajuan 250km/h melepasi kelajuan Porsche Cayanne S, BMW X5 35i, dan Nissan Murano. Jika Proton Perdana berharga RM 120k? Berapakah Harga kereta Proton MSX ini?

ENGINE : 3.0L V6
MAX POWER : 224kW
MAX TORQUE : 360Nm
TRANSMISSION : 6 M/T
LENGTH :4,697mm
WIDTH : 1,852mm
HEIGHT : 1,750mm
WHEELBASE : 2700mm
KERB WEIGHT : 1,570kg
0-100km/h : 5.9sec
TOP SPEED : 250km/h
Komen-komen
  1. prodas berkata:

    adakah..ia proton model or lotus model???

    • ahha berkata:

      ape masalah nya klau ianya model proton atau model lotus?????kan dua2nye satu company yg sama….ape guna proton beli lotus klau x gune….proton ade hak nak taruk nama ape kat kete tu or jenama ape pon sama ada proton atau lotus…

  2. prodas berkata:

    nantikan kemunculannya….

  3. zz berkata:

    dua tu menda yg sama… proton serahkan projek mendesign keter tu kepada lotus. Lotus kan proton punyer. Tpi dikatakan itu bakal jadi SUV pertama proton.. jadi dinamakan proton msx, tapi kalau dikeluarkan juga oleh lotus maka akan dinamakan Lotus apx.

  4. JeBond berkata:

    Baguih jugak kalu proton nak buat SUV plak, gambor MSX tu tengok dari sisi memang design terkini tp bonet depan ngan belakang macam senduk kayu mak aku jer…. copy jer design suv yg terkini jenama lain yg cun pastu adjust sikit, baru betul2 gempak…

  5. prodas_afiq berkata:

    kalau MSX tu..proton punye SUV..pasti gempak.!!!!
    ade info lain tentang MSX or APX ni????

  6. campromania berkata:

    sbnarnya ni la projek MSX dari proton, ia merupakan crossover iaitu gabungan SUV + people carrier@MPV..project ni dari zaman TM dulu..chassis dia aluminium monocoque mcam lotus elise, enjin v6 3.0.. tp dah scrap sbab mmg x relevan ngan pasaran tempatan disebabkan kos yg tinggi dan harga jualan dia yg mahal..lotus yg designkan MSX ni..satu lg projek yg seangkatan ngan MSX ni yg discrapkan ialah projek sportcar ataupun PU (PROTON ULTIMATE)..sume ni dah tggal kenangan sbb skrg proton lbih utamakan kereta yg tepat, pada masa yg sesuai…

  7. Aizat berkata:

    Betul kata campromania ..

    Tapi walau dah dekat atau lebih 5 tahun design tu, still sampai sekarang nampak releven lagi. Masalahnye kete ni sangat besar. Lawannya sekarang sah2 BMW X6.

    Ahaks, dari buat Ultimate, aku rasa proton lagi bagus tumpu waja baru dan kalau nak kuar model sporty baru, kuarkn putra baru berdasarkan model waja baru tersebut .. kompem sapa yang nak sedan sporty akan beli ..😀

  8. farghmee berkata:

    msx=apx.

    1. aku suka design msx ni. sporty, stylish.
    kalu compare nissan murano, mazda cx7 hatta porsche cayenne pn aku still go for this msx.

    2. kalu cost hi-tech engineering mahal, guna je teknik cm biasa.
    org rata2 tgk rekabentuk luaran (exterior looks) je. xpayah laju2 smpai 300++ km/h.

    3. bayangkn kalu SUV ni ada, sekurang2nye kerajaan akn pakai SUV ni sbg kenderaan rasmi. dh jimat $ kerajaan (baca:$ cukai rakyat) drp guna kete impot.

    4. tp yg kerajaan (e.g. polis) punya kasi up la cket. stock yg ble keja lancer evo atau scoobie. chassis proton power, kalu org jahat nk lari, ble ram je terus kete org jahat, cam polis amerika tu..hehehehe.

    5. proton, market SUV ada kt mesia. xsume org ske naik kete & xsume org ske naik MPV.
    body design lawa.
    handling bagus.
    quality improved (kalu vendor buat onar lg, terminate je contract!)
    enjin ok (kenen2 la tech turbo kt mitsubishi)

    better late than never😎

  9. madimat berkata:

    Proton MSX / Lotus APX adalah benda yang sama,.. bukan “Copy-Paste” punya projek la bro. Copy-Paste tu macam kereta2 keluaran China yang ambik design orang lain lepas tu jadikan diorang punya. Lotus dipunyai oleh Proton, dan sepanjang pengetahuan saya Projek MSX ni memang since zaman Tengku Mahalel,.. ni study concept utk SUV mewah. Memang tak berbaloi kalau utk market Malaysia sahaja. Sebab tu la Proton tak teruskan. Tapi kalau Lotus jadikan production car kemungkinan besar dapat sambutan untuk pasaran antarabangsa.

    Copy-Paste dan collaboration dua perkara yang berbeza. Copy-Paste sama macam lanun cetak rompak; manakala Collaboration pula berkongsi maklumat, teknologi dan sumber dalam membangunkan produk dan ianya suatu perkara yang amat baik, lebih-lebih lagi bila collab dengan syarikat sendiri.

  10. prodas_afiq berkata:

    tq semua…bagi pendapat ak…kalau proton amek body APX n ubah grill.depan n cermin belakang bagi nampak luas sikit n jadi produk SUV proton pasti..gempak!!!! so ade info lain x????tentang MSX.???? tak kan ia hanya ilusi….???

  11. zz berkata:

    copy paste tu macam perodua. hehe

  12. weh berkata:

    weh Prodas ni ada gamabr compare antara exora dan 2 mpv lain. menarik . Masukkan dalam page hang ye.

  13. prodas berkata:

    info lain??tolong..huhuhu

  14. lamboy47 berkata:

    CIMPLAK- cari le idea sendiri……
    ade 40 lebih universiti di m’sia , ape ke jadah nye
    bangga gan ciptaan org lain.
    52 tahun merdeka ,hanya belacan dan cencalok made in m’sia??????…

    Ugama – arab
    Tulisan – Roman/inggeris
    Pakaiaan- Arab/inggeris
    Bahasa – Indon,Filipin,inggeris,india……

    Hidup Tuan Melayu……
    Ooppss…. Me……Layu
    Wak jawea!!!!!!

  15. prodas berkata:

    info lain???hehehe

  16. JS berkata:

    if this is “Proton” I m proud of it.

  17. zack hakimi berkata:

    BUT DUN 4GET..PROTON OWN 100% SHARE IN LOTUS…SO WAT EVER LOTUS PRODUCT N TECHNOLOGY IS ALSO BELONG TO PROTON…..

    >>>>>GUD EFFORT BOUGHT THE LOTUS<<<<<<<<<<

  18. ezy berkata:

    sangat cun! Boleh dijadikan kereta rasmi Kementerian, polis pun kalau pakai kereta ni nampak rare dan moden…

  19. prodas berkata:

    bila agak nye proton boleh keluarkan kereta ni/????

  20. zack hakimi berkata:

    RASENYE PROTON TIDAK AKN BWAK KLUAR MODEL NI COZ MODEL NI MAYBE AKN JADI “BENCHMARK MODEL” ATAU FUTURE DESIGN FOR NEXT PROTON NEW MODEL..EXAMPLE TENGOK FRONT BONNET EXORA ADE “CUE” SHAPE MSX…

    >>>>>>>>>>GUD EFFORT FROM PROTON<<<<<<<<<<<<<<

  21. aa berkata:

    bole x perjelaskan bagaimana yg dikatakan proton own 100% share lotus. nak tau sejarah

  22. zack hakimi berkata:

    Thursday, October 31, 1996

    Proton buys 80pc stake in auto giant Lotus

    By Tan Kah Peng

    LONDON: Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton) has bought an 80 per cent stake in Lotus Group International Ltd, the world-renowned British automotive engineering company and manufacturer of luxury sports cars, for a total cash consideration of =A351 million (RM204 million).

    The controlling interest was acquired from ACBN Holdings S.A. Luxembourg, Proton said in a statement, which was released simultaneously at a press conference at the Lotus plant in Hethel near Norwich and in Kuala Lumpur.

    “We see our strong partnership in a very positive light, mutually benefitting both Lotus and Proton.

    In concluding the deal, both companies are aware that we can draw from each other’s strengths and make us more competitive,” Tan Sri Yahaya Ahmad, chairman of DRB-Hicom, Proton’s parent company, told a press conference here.

    Romano Artioli, the Italian entreprenuer who controls ACBN Holdings, will retain a 20 per cent stake in Lotus. He bought over the company from General Motors on Aug 27, 1993.

    Artioli said the deal was sealed in 20 minutes at a meeting with Yahaya on Oct 18 in Hethel, after three months of negotiations.

    Artioli said Proton would also absorb the debts of Lotus which he estimated at =A38 million (RM32 million).

    >>>>>>>>IM APPOLOGY FOR THE WRONG INFO..INSTEAD..PROTON OWN 80% OF LOTUS GROUP SHARE..TQ<<<<<<<<<<<<<<

  23. 4g91 now 4g93t berkata:

    lawa ar…. ada org x tau ke yg lotus tu anak angkat proton ????

  24. 4g91 now 4g93t berkata:

    harap proton makin maju !!! yahoo !!!!!!

  25. che where berkata:

    mmg aku beli la kalo proton kuar MSX ni..smart gile design die…

  26. Proton Lover berkata:

    Sapa kata keter Proton Copy Paste? Klau bebetul nak tgk Copy Paste tgk Perodua dan Naza…xperlu R&D. Cuma tuka logo dan nama…..

    Mcm sumer org kata Lotus adalah hak milik Proton….so Lotus yg bt R&D dan proton punya hak kuarkan atas nama Proton.

    Contoh Copy Paste Perodua:

    Perodua Kancil = Daihatsu Ceria (Indonesia)
    Perodua KEmbara = DAihatsu TAruna (Indonesia)
    Naza Citra = Kia Carens

    Tuh baru betul copy paste….

  27. prodas berkata:

    bengar kata MSX ini SUV proton betol ke???

  28. adambahaha berkata:

    aku kne kumpul duit dri skg…lawa gile body die…mengiurkn…cinta pandang pertama proton MSX.aku ingat nk angkat proton exora…x pe a…aku kmpul duit dlu..

  29. lrp lie berkata:

    adambaha…….sorry brader proton nie hanya porototaip ajer dan tak akan di keluarkan di malaysia…..anda tak akan mampu memilikinya…kerana harga pasti 100k+………………………….brader klu u mampu beli cardina atau bmw aku percaya kau boleh beli keta nie

  30. amrad ilpkl (designer) berkata:

    tapi aku rasa sepatutnya proton mengeluarkan sebuah kete sport.
    so keluaran nie menjadikan pemangkin pembangunan aoto creater kita.
    klu jepun cipta Y125z kelajuan naik 30 tetapi budak2 mat rempit mengubahsuai boleh naik ke 180 km/j dan jurutera jepon terkejut kenapa kita tak beranikan diri mencipta kete sport.
    so bina yang terbaik jum desing biar simple tp mengancam. n kita byk tenaga yg berkemahiran gunakan. so sekali tu harus mencuba kalau takut nak mencuba kita tak tau hasilnya. knp>>>>>>>>>>>>>>

  31. amrad ilpkl (designer) berkata:

    tidak kira kete itu mahal atau murah asalkan mutu ciptaan memuaskan hati pengguna. so jgn jadikan prototaip tapi akhirnya diambil atau diciplak. kita juga yang rugi sebelum terlambat baik gunakan peluang keemasan tunjukkan pada syarikat lain yang proton boleh.
    klu toyota ada supra. nissan ada fairlady n skyline. mitsubishi ada lancer. proton juga menti ada lebih bagus dan maju macam mereka.. sooo guna sebaik mungkin jgn hanya pikir kete dikeluarkan utk org terentu tapi keluarkan utk peringkat masyarakat, betul apa aku cakap nie…?????????/

  32. prodas berkata:

    betol…Proton ni terlalu takut..untuk maju…..

  33. Ejal berkata:

    erm..PROTON takut nk maju disebabkan pandangan skeptikal dan negatif sesetengah rakyat Malaysia yg suke merendah2 kan kebolehan Proton dan mengagungkan buatan luar..tu je masalahnye..minda yg masih dijajah~~…kesian~

  34. prodas berkata:

    betol 2..huhuhuhu bile lh proton akan maju???

  35. […] Murano dan BMW X5 Februari 22, 2010 HermanSamsudeen Tinggalkan komen Go to comments Oleh Prodas proton […]

  36. vilux berkata:

    kereta ni bukan prototaip,
    design dah siap, tapi xcukup modal nak buat structure kereta ni,

    sebab lotus hebat sangat gi buat stucture pakai extruded aluminum , so tunggu lah kalau proton nak labur dekat mesin baru tu

  37. Setan berkata:

    model ni dah ada masa KLIAMS 2005 tak silap aku….. hope proton kuar kan jer… orang malaysia dah kaya… caldina mampu beli, bentley pun ramai dah mampu pakai… masa yang sesuai… tunggu lama2 buat rugi jer….

  38. farghmee berkata:

    err vilux..kalu downgrade pakai teknik yg lama xok ke?
    mst pakai aluminum extrusion gak?
    aku tanya sbb aku xtau nih..

    mmg cun la msx nih. rugi kalu xbuat.
    enjin xyh la power2, 2.0L turbo diesel pn aku rasa cukup dh..

  39. fauzan berkata:

    mmm.. model nie mmg lawa. depan ok. blakang x ok sangat.

  40. the good thing about the Nissan Murano is that it looks very sexy and tough`..

  41. […] ini kita heboh dengan Proton MSX aka Lotus APX yang dihasilkan untuk model konsep SUV. tetapi sehingga kini Berita tentang Proton […]

  42. lambori berkata:

    salam…
    Proton dah berbelanja jutaan RM untuk disigner…x kan x de idea tersendiri…
    Jgn kasi malu kaum.

    • prodas berkata:

      memang bro… proton memng mempunyai designer yang hebat2… bro kena ingat.. sebijik model itu apabila hendak dihasilkan mesti mengambil kira pulangan.. serta kos pengeluaran… seperti model MSX ini.. proton memang pada mulanya mahu memasarkan model ini.. oleh kerana model ini menggunakan aluminium..yg berteknologi tinggi serta kos penreluaran yang tingi.. sudah tentu model ini nanti akan di jual dengan harga yang tinggi. Bro paham2 lh ..rakyat Malaysia ini memang suka benda yang bagus tetapi harga murah. Proton was2 untuk menghasilkan model ini kerana takut pasaran model ini tidak balik modal kos pengeluaran…jadi model ini ditangguhkan…

  43. […] 2005 mazda b23s prodas.wordpress.com […]

  44. Chandra berkata:

    I will immediately grab your rss feed as I can’t to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please allow me know so that I may just subscribe. Thanks.

  45. Natural Remedies berkata:

    In conclusion, St Johns Wort gets two thumbs up from me when used for
    mild to moderate depression as well as mild to
    moderate anxiety, but of course always used as ann effective sidekick as you tackle the root of your problem.
    Panic attacks called specific are brought on, as
    also suggested bby it’s name by specific repeated situations, and situational panic attacks may come while doing a certain type of activity, such as riding a cycle, even though there is no panic or fright involved with the activity.
    Hypnosis is not mind control when you are in
    a hypnotic trance.

  46. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone
    else experiencing issues with your blog. It seems like some of the text in your posts are running off the screen.
    Can someone else please comment and let me know if this is happening to them
    as well? This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
    Thanks

  47. I am sure this article has touched all the internet people,
    its really really nice post on building up new website.

  48. I believe that is one of the such a lot important information for me.
    And i am glad reading your article. However should observation on few normal issues, The site style is perfect,
    the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

  49. In conclusion, St Johns Wort gets two thumbs up from me
    when used for mild to moderate depression as well as mild to moderate anxiety, but of course always used as an
    effective sidekick as you tackle the roolt of your problem.
    When you are obsessively negative, it means that
    you have a tendency toward being “negative” about people,
    places, situations, and things in your life. Article Source: Chavarcode
    is a member of Chavarcode Ayurveda family.

  50. Choosing the right moving company to help you make a move in your near future is imperative
    if you want an easy and smooth move. That is reason for hiring moving companies that
    are able to help you transfer easier during this time.
    Compensate you financially about the repairing cost of your damaged item or the amount
    that equals the current market value of it.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s