PERODUA MPV…saingan EXORA…

Posted: 5 Mac 2009 in automotif, PERODUA
new-perodua-mpv1

new-perodua-mpv1

ni ka mpv perodua?????

ni ka mpv perodua?????

ni munggkin belakangnye....

ni munggkin belakangnye....

Perodua buat persiapan akhir lancar MPV pertama
Oleh Ahmad Farizal Hajat
ahmadfarizal@bharian.com.my

PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) yang sedang dalam persiapan akhir melancarkan kenderaan pelbagai guna (MPV) pertamanya, yakin dapat memberikan cabaran dalam segmen kenderaan berkenaan di negara ini kerana MPV yang akan ditawarkannya adalah bermutu dengan harga berdaya saing.

Pengarah Urusannya, Datuk Syed Hafiz Syed Abu Bakar, (gambar) berkata MPV yang bakal dilancarkan pada suku keempat tahun ini, akan dijana enjin 1.5 liter dan memenuhi keperluan pengangkutan sebuah keluarga.

Beliau berkata, dengan mempunyai tujuh tempat duduk dan ruang dalaman luas, MPV Perodua yang akan dihasilkan di kilangnya di Rawang, Selangor itu, menjadi MPV kompak paling berprestasi tinggi dan menjimatkan minyak.

“Kami prihatin ramai keluarga Malaysia mengeluh kerana susah memiliki sebuah MPV yang bermutu pada harga berpatutan.

“Justeru, untuk kenderaan MPV Perodua ini, selain mempunyai pelbagai ciri hiburan dan teknologi keselamatan terkini serta canggih, kami akan pastikan yang ia mampu dimiliki dan kami tidak akan sesekali berkompromi dengan mutunya walaupun harga MPV itu lebih berdaya saing jika dibandingkan dengan MPV lain,” katanya kepada Berita Harian dalam satu temubual di Kuala Lumpur, semalam.

Syed Hafiz berkata, meskipun Perodua sedang mengemaskini dan menganalisis kos pembuatan kenderaan itu dalam usaha memuktamadkan harga, ia dijangkakan ditawarkan pada harga tidak melebihi RM70,000.

Katanya, Perodua mampu menawarkan harga sedemikian kerana model itu menggunakan sehingga 90 peratus komponen tempatan.

Syed Hafiz berkata, pelancaran MPV itu sejajar matlamat Perodua untuk sentiasa memperkenalkan satu model baru setiap tahun.

“Seperti pada 2005, Perodua memperkenalkan Myvi, 2007, Viva dan tahun ini model kenderaan yang agak besar,” katanya.

Syed Hafiz berkata, bagi memastikan orang ramai merasai kehangatan kenderaan MPV itu, Perodua akan mengadakan pelbagai promosi seawal bulan depan.

“Promosi akan bermula pada April ini dengan Minggu Amanah Saham di Johor bakal menjadi platform pertama promosi dan kita akan tunjuk bahagian dalaman atau rangka model kenderaan MPV kami supaya orang ramai boleh bayangkan bagaimana rupa dan keunikan model MPV Perodua,” katanya.

Syed Hafiz berkata, sebagai pengenalan, Perodua akan menyediakan stok kenderaan MPV itu sehingga 3,000 unit bagi mengelak masalah dari segi masa menunggu dan sebagainya.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Ekonomi/20090304222924/Article/index_html

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    rasenya perodua mpv ni kecil je kot…..ape pendapat anda//????

  2. campromania berkata:

    luas n besar exora lg bro, lg pun perodua xkan ubah banyak pun, just lampu depan, bumper depan n blakang je..yg lain2 maintain..perodua kan rebadge je…proton sume wat sendiri..hidup proton!!!

  3. prodas berkata:

    yaaahhhh.ak setuju!!!!!! proton lg bagus…..!!!! hidup PROTON!!!

  4. farghmee berkata:

    nmpk cantik exterior.
    tp entahlah…
    myvi 1.3auto full load pn cm xde power, ni kn pulak 1.5 5+2 full load?
    kdg2 consumer xtau ape beza safety spec yg asal&rebadge.
    tgk kt utube pn bknnye ade ada yg rebadge.
    tgk gaya cm extended myvi?
    entahla..

  5. stroller berkata:

    design dorang ni slalunya ok gak… tp interior may b p2 akan kurangkan. ye la… cost factor. malaysian slalunya nak murah, so dorang kurangkan la accessories yg ada kat passo sette / boon luminas ni. i think even gear position pun not dashboard mounted… harga… still consider mahal kalau below RM70k. coz mpv ni kecik je… mcm myv dipanjangkan… my personal view only…

  6. prodas_afiq berkata:

    maybe kot…. katenye P2 mpv 1.5 je….kecik je….

  7. alfian berkata:

    xde beza sgt pon 1.5 and 1.6 liter… p2 punya produk lg berkualiti dri proton..tnye la spe2 yg pkai proton..mse kete tu duk kt bengkel lg lame dri atas jln raye..aku klu dah ank rmai nnt akan ganti myvi aku ni dgn mpv perodua..dijamin kualitinya..xmcm proton..huhu.. (PERODUA)=”build car people first”

  8. prodas_afiq berkata:

    alfian: terpulang pada anda mahu memilih kereta yang mane…
    tapi kita mesti bangga dengan proton kerana dia buat kereta sendiri…tak macam produa..hanya tukar bampe n logo je…… 2 sebab kualiti dia bagus sebab produk kereta jepun… terpulang pada anda…. tapi kita mesti sokong PROTON!!!

  9. prodas_afiq berkata:

    Pada pendapat aku proton skg dh mula menitikeratkn kualiti pada produk dia. Kalau kita tgk 2 keluaran tbaru dia, persona ngan saga. Rasanya xde masalah, member2 aku y pakai dia org ckp xde masalah pun. Aku pakai proton, bapak aku pun pakai proton, abg ngan kakak aku pun pakai proton, xde masalah pun. Ada sorg member aku mula2 pakai proton dia rasa mcm xbest, pastu tukar kete kia, mcm2 masalah jap2 ekon prob jap fius tbakr… heh kete import konon hampeh jugak… Jgn bangga sgt kete import tu.

    Tambah sikit lg, aku rasa cara penjagaan dan pemanduan sbenarnya yang xbtul, tu yg buat mcm bnyk prob tu. Lepas je beli baca buku manual dia dulu, br bleh bwk kete tu, kt situ mcm2 dia ajar cara jaga dan guna dgn btul. Pernah baca x? Rasanya ntah brp org je yg baca…

    sumbre dari carigold..

  10. prodas_afiq berkata:

    engine ngn part dalam keta takkan rosak kalau buyer keta tu jaga from 1st day. engine keta aku 4g91 pun aku dah pakai lebih 5thn. kalau dapat cari carbon tebal dalam engine aku bagi rm1000. hahahaha ada org berani cabar cam tu tak??/ takda kan.

    service tu penting. kalau pakai merc pun minyak takjaga pun takleh. kalau rosak takkan nak salah company yang buat keta tu. betul tak.

    fyi gen2,persona, saga 2008 dah comfirm stable dari segi engine semua. if ada pun mayb 1 dalam 1000. tu pun kira common.

    pernah dgr toyota vios problem>??? takpernah kan. tu sebab toyota halang info dari kuar. salesman keta semua tau. nak keta elok beli la keta handmade. meserati ka. tu comfirm takkan rosak.
    dato kat penang ada sorang beli ferrari f430, 1st day jalan. esok takleh jalan. ferrari terus antar org amik keta tu hantar italy. owner tu dapat keta baru. n duit pampasan. tapi owner kena tutup mulut. aku tahu sebab tu member bapa aku. huhu

    sumber dari carigold.forum

  11. prodas_afiq berkata:

    so plz…. jgn kutuk proton!!!!!

  12. stroller berkata:

    betul bro… apa keta pun ada masalah nye tersendiri… even kita pun manusia ciptaan Allah swt, pun ada kecacatan.. apa lagi barang yg manusia cipta… lagi la byk defect… i mean tak perfect…
    sy penah guna H badge, T badge, P2 badge… P1 badge… semua pun ada defect… human made.. no matter jap, cont.. or other part in d world nothing is perfect…

  13. prodas_afiq berkata:

    betul ..!!!ak sokong ko stroller…hehehe

  14. Ust Ipin berkata:

    Sebenarnya kita jangan kutuk proton, tapi kita bagi cadangan dan bagi komen yang boleh membina, janganlah berpuas hati dengan apa yg ada kerana ada lagi yg lebih baik daripadanya..

    So kita cadangkanlah kepada proton ni supaya meningkatkan lagi jurutera2 dengan belajar di jepun dan korea mcmn toyota membina enjin yang mantap, seperti produa, dia menggunakan kaedah enjin toyota VVT..

    Yang mana jimat minyak, enjin pun tahan, kekuatan pecutan dan lajakan yang memang terbaik… itu toyota…

    klo Honda lak, enjin memang baik cuma kelemahan dia kuat minyak..

    Itu jerk.. setakat nie…

    Jom bagi semangat kepada proton….

    Kadang2 tu la masalah org melayu, sebab sukar nak lebih maju adalah kerana ada sifat iri hati, x nak berkongsi ilmu. sebab pernah dengar tentang masalah2 yg berlaku dalam proton nie, pertelingkahan antara proton dan petronas… cuma apa yg dipertelingkahan adalah mkta tidak mengetahui secara mendalam..

    sekian

  15. prodas berkata:

    yes…saya sokong…hehehe

  16. shmith berkata:

    Mpv produa kali ini lebih impak, menarik dari segi design, mirip seakan viva..tapi memang viva pun cuma bahagian punggungnye lain ckit…tapi size kecil sedikit berbanding Proton Exora…Diharap harganya lebih murah berbanding Proton Exora…Mpv yang menarik dan luas , harganya yang berpatutan menentukan apakah pilihan rakyat Malaysia..Pikir pikirkan lah..he..he..

  17. prodas_afiq berkata:

    ikutlah pendapat anda masing2…pilihan bijak..hehehe

  18. mokhtar berkata:

    aku tak kutuk sape2
    cuma aku nak bagitahu kita punya duit kita kena hargai susah payah kita mencarinya
    tak kisah ape jua jenama siapa yg buat
    asal sesuai untuk keluarga
    1-luas
    2-jimat
    3-tahan
    4-tak mahal tak murah sampai tak masuk akal,kiranya rege sesuai dgn kemampuan poket nak bayar ccm
    5-tak cuba tak tahu ayat ni sesuai untuk org yg byk duit je,bg yg kurang duit mcm aku ni cek betul2 kita tanya pendapat layari internet tgk apa masalah kereta2 tu dan paling penting test drive dulu sampai puas hati,jgn test dari satu kedai je test juga dari kedai2 lain sebab bila kereta berbeza kita akan rasa perbezaan kualiti buatannya,tapi biasanya kereta test drive tak sama kualiti dgn kereta sebenar,tk percaya ke,pernah nampak kereta demo kat kedai kereta rosak trak???? hehehehehe tepuk poket tanya jiwa

  19. prodas berkata:

    haha..betul 2 mokhtar…he ak setuju ngan ko…so sblm membeli buat perbandingan n test drive dulu baru bleh buat perbezaan…ok.. buat pilihan bijak….

  20. arie othman berkata:

    Saya memang dah tertarik ngan 2 2 MPV ni. Kalau Proton bagi rebate RM 5000 untuk kereta yang dipakai sekarang, pasti saya book Exora manual warna biru. Harganya mesti dalam RM 72000 ke bawah.
    Kalau tak bagi rebate tu rasanya saya book Perodua MPV, sebab harganya bawah RM 70000 atau lagi murah. Kereta lama untuk dalam bandar, kalau Perodua bagi rebate RM 5000 lagi bagus.
    1.5 cc atau 1.6 tak banyak beza. Bukan nak pecut laju2, bawa famili weh….. Janji boleh naik bukit dengan lancar dan jimat minyak. Boleh bawa famili untuk makan angin atau ziarah rakan2 dan taulan.
    Tak sabor 2 2 ni, nak compare

  21. prodas_afiq berkata:

    setahu saya..proton n perodua akan bagi rebate RM5000 kepada ape2 jenis kereta yg telah berusia 10 thn ke atas apabila m’beli kereta p1 n p2….

  22. alan berkata:

    pada aku pulak bukan laa nak kutuk proton.tapi dah 3 biji aku pakai termasuk yg. baru semua hampeh.banyak masalah terutamanye ekon laaa.pada pendapat aku, kalau enjin bermasaalah tak pe laa mungkin tu masalah teknikal yg. kita tak boleh elak… yeee laaa kann proton baru berapa tahun je kalau di bandingkan dengan jenama lain.tapi masaalah ekon asik-asik rosak,bunyi macam-macam sana sini, getah yang tak berkualiti-pakai belom stahun dah kusam,pawer windo selalu rosak, lampu belakang masuk air…takkan menda kecil macam ni pon proton tak boleh dielakkan…sekian

  23. prodas berkata:

    kereta ape yg alan pakai 2???/

  24. prodas berkata:

    PERODUA MPV harga <RM 66K!! habis la Exora

  25. prodas berkata:

    RM 66K utk high line?? exora base-line brapa harga arr?? ada tak 69 riban? mungkin ramai future client proton ni beralih pilih PerokDua ni sebab nanti pacek2 salesman ckp, barang baik punyee…ini toyota / daihatsu rebadged maa…kualiti manyak bagoss woo…bukan mcm itu pelotong…

    p/s : trima kaseh poktan!!

  26. prodas berkata:

    As Proton gears up for its Proton Exora MPV to be launched next week, our other national carmaker Perodua isalso prepping up its Perodua MPV, set to be launched in Q3 this year.The new Perodua MPV is internally called the Perodua D46T codename andis expected to be priced between RM57K to RM66k, according to Perodua MD Datuk Syed Hafiz Syed Abu Bakar in Bernama.

    The new Perodua D46T will be based on the Toyota Passo Sette,also known as the Daihatsu Boon Luminas. It measures 4,180mm long,1,695mm wide and 1,620mm tall, with a long 2,750mm wheelbase tomaximize the interior space (2,550mm long).
    It sits 6 or 7, depending on how big the people are, but theintention is 7 of course, because some of the Japanese model pix shows3 headrests for the 2nd row. The same Bernama report also confirmed it will come with a 1.5 liter engine, likely the 3SZ-VE intransverse-mounted front wheel drive configuration.
    There has been an interesting video that抯 surfaced on Youtube, but it could be removed soon. Watch it! Also, please read the link below to find out more about the Toyota/Daihatsu car that the Perodua D46T will be based on.

  27. arie othman berkata:

    dear Proton and Perodua,

    Kita orang ni mungkin bakal pembeli MPV tahun ni. We all nak support Malaysian made. Boleh ke Proton and perodua support kami rakyat Malaysia ni.

    Perodua MPV harga dari RM66000 kebawah, saya pasti akan beli MPV ini jika Proton tidak keluarkan model manual atau harganya melebihi RM 68000.

    Sebagai pengguna kita mesti inginkan yang terbaik.
    Harga murah dan berpatutan, berkualiti, kelegaan dan keselesaan ruang untuk seisi keluarga serta penyelenggaraan mudah dan murah.

    Apa strategi Proton dan Perodua untuk menambat hati pembeli rakyat Malaysia.

  28. farghmee berkata:

    kene tgk target Proton & Perodua.
    Proton, big family; Perodua, small family.

    dlm blog miros (malaysia road safety mende ntah?), ada bgtau yg proton mpv mgkn akn dipasang “curtain airbag”. cdgn penggunaan utk org2 besar.

    kalu boleh pk, cuba kita pk.

    1. exora confirm crash-test 4star ncap compliant.
    d46t bape star? 5star?
    kalau 5star tu full spec (front airbag, curtain airbag, abs, ebd) passo sette, bukan perodua d46t.
    exora full spec (dual airbag, abs, ebd) dh dpt 4star, kalu tambah curtain etc mesti lg byk star dia.

    2. handling? dh tau dh mana yg lg bagus. kalu org proton ckp handling exora cm waja, mesti dh ok sgt la tu. body besar tp agile cm kete. susah beb. myvi pn xble handle cm waja tau. savvy berkali2 bes drp waja.
    org kata mpv wtpe nk handling bes? bkn driv laju pn.
    tp kena ingat, handling ni bukan utk bw laju atau pn layan corner.
    ko tgh driv laju, tiba2 ada halangan (sampah jatuh drp lori smph, lubang etc.), kete yg handling bagus ble elak senang2 je. xpaham?
    try le bawa savvy/myvi laju2 pastu buat elak2 lubang. tgk cmne kete tu behaves..

    3. aku bkn kondem perodua, tp aku xske “blind perception”.
    perodua=daihatsu=toyota?
    lg 1, jgn mudah percaya ckp org. jgn percaya ckp aku bulat2. try dulu.
    myvi ok, aku pn driv myvi. tp ok utk short distance travel & city usage.
    jln jauh aku driv gen2.
    aku berani ckp sbb aku driv kete2 tu, bkn sbb dgr kata2 org. driv ye bkn duduk je. sume kete standard.

    4. bli kete utk resale value? xtau la beb. kete murah ni liability, kete antik barulah aset. lg pn aku bukannye penjual kete. hehe. kalu supply byk & demand kurang, kete resale value tinggi pn ble jd rendah. tgk la 5thn lg, mesti byk myvi & vios yg resale value murah.

    gile panjangla esei aku..harap sabar membaca🙂

  29. stroller berkata:

    syabas bro farghmee… i agree with some of ur point there.. kite kena tau utk apa keta tu kite nak guna. avarage malaysian today 1 rumah 2 keta… 1 besar (may b p1)… 1 kecik (may b p2)… so yg besar tu guna utk jalan2 jauh… yg kecik utk town area… very simple logic mind…

    nak komen bebyk.. pun tak guna… coz lasak guna rosak la keta… jimat mengguna… terjaga la keta… tepuk dada tanya hati masing2… p1 EXORA or p2 mpv… sapa yg nak kebesaran dan kelebaran… EXORA yg sesuai.. yg nak mpv kompak.. pilih saja p2 mpv… the choice is ur’s…

  30. prodas berkata:

    hahaha….syabas bro farghmee…panjang betul info ko 2…apepn..tq..hahahah

  31. zack berkata:

    Mpv produa kali ini lebih impak, menarik dari segi design, mirip seakan viva..tapi memang viva pun cuma bahagian punggungnye lain ckit…tapi size kecil sedikit berbanding Proton Exora…Diharap harganya lebih murah berbanding Proton Exora…Mpv yang menarik dan luas , harganya yang berpatutan menentukan apakah pilihan rakyat Malaysia..Pikir pikirkan lah..he..he..

    shmith – 22 Mac 2009 at 4:00 pm
    ———————————————————————————–

    saiz kecik ckit??

    common bro..exora is much bigger than this cramped perodia mpv…

    length diffrent bout 40cm(400mm)….width about 12cm(120MM)

    thats make different lor…

    think twice b4 make ay statement k??

    longlive EXORA

  32. farghmee berkata:

    senang je nk pilih:
    Bro. nk yg besar, amik Exora.
    Bro. nk yg kecil, amik D46T.

    drp pembacaan dlm internet ni, ada rumor akn kuar enjin exora yg lg power (supercharged ?). so ada option later.
    D46T 1.5 l, 5+2 full load xunderpowered?
    myvi 1.3 l yg 3+2 full load pn rasa underpowered..

    kita ni jgn jd mangsa “brand”😉

  33. Syabasss PROTON!!!! berkata:

    Pasal REBATE RM 5000 (old car XChange Programme):
    Proton dah kuarkan notis XChange programme X VALID utk exora!!!
    Boleh check ngan wakil penjual Proton..HEHHEEHE

  34. yiewakaf barubro berkata:

    dah tentu skali mpv perodua ni kualiti tinggi bro….
    aku kaji berdasarkan model2 mvyi dan viva…
    sebab platform dia toyota+daihatsu..
    paling puas hati enjin sgt2 responsif banding ngan proton(campro mahupun cps)
    aku pun pakai gen2 gua tau la bro..
    stakat nak bangga ngan topspeed xpayah la..
    cc campro pun dah 1.6. mvyi 1.3 je tp dia punya respond enjin kalahkan 1.6 campro.
    kalu memotong n dr keta pegun comfirm perodu best..
    so aku sgt nantikan mpv perodua… syabas perodua

  35. hafidz5406 berkata:

    sekadar pandangan peribadi…
    guna p2 mmg best walupun klon dari daihaitsu n toyoto…
    guna p’ton, mmg pening kepala dari segi komponen yang kurang kualiti…x pecaya pakai la saga blm baru..macam3 hal..IAFM problem le, pintu susah bukak la n paling mampeh pusat servis mmg x penah bagus! banyak pekerja melayu yang pemalas(saya pun melayu juga)..buat keje besepah.. tepaksa hantar n cr pusat servis lain yang banyal cina(leh ditegur n paham kehendak).. klu x pecaya betapa bosannya perangai pusat servis ni pergi la baca blog thesagaclub…..
    pakai p2 start dr kancil 1st edition mmg the best, pakai myvi pun ok…pusat servis pun bagus… apa3 pun ini sekadar pengalaman…
    harapanku hanya satu supaya DS najib buat anjakan paradigma cukai kenderaan import diturunkan….sampai bila nk lindung proton dan p2….kt dah pasar keluar negara brand protan…buka la ruang cukai yang lebih rendah….KAMI INGIN JUGA RASA BRAND LAIN!!!!!!!!!!!!

  36. farghmee berkata:

    boleh je cukai kenderaan rendah, tp kena topup ngn cukai pendapatan yg lebih tinggi😉

    campro mmg kurang responsif at low rpm.
    dvvt mmg responsif at low rpm.
    cps aku xtau sbb blum try.

    hehehe…

    tp..kena try bawa laju sket tgk la😉

  37. KULI berkata:

    mesti le pilih perodua…cuba fikir semula sejarah………………………………………………. savy… keluar dulu lepas tu myvi.. lepastu savy melingkop…. sekarang ni exora….kalau mpv produa keluar. jamin melingkop lagi le exora tu…

    > yg mejadi fakta disini ialah kereta proton jual balik takde harga.
    harga kancil 660 2hand pun boleh dapt wira. sama tahun tengok mudah.com kalau tak caye..
    > model produa jarang tak laku.
    lagi….lu fikir le sendiri……ini bukan beli motor cubcai… murah je… tapi kalau tengok mat rempit nyawa lagi murah dari harga tu… ini beli kenderaa 4 roda. baru lagi tu…luka di tangan nampak berdarah…hutang bertimbon di bank lu le yg tanggung…org tahu nak tumpang saje… sampai lokasi.. dia buka pintu dulu cabut dulu dan tinggalkan le u sorang2 yg pent bayar kereta lu. bersih kereta lu le yg buat… ade ke patut….wa cau….

  38. prodas berkata:

    haha…ok byk org bagi pendapat masing2…bagus 2 yg bagus…hahahah

  39. farghmee berkata:

    KULI, jgn ckp cmtu Bro.
    ada org beli kete ni sbb dia suka ngn kete.
    ada org beli kete ni sbb nk bgaya.
    ada org beli kete ni sbb kepuasan diri.
    ada org beli kete ni sbb mak bapa diorg kenal ngn salesman.

    perodua org beli sbb rekod yg baik & persepsi.
    kalu beli sbb rekod baik mmg baguslah.
    tp kalu beli sbb persepsi/dgr2 kata org tu mmg kena pk semula.

    perodua bagus, proton pn bagus.

    ikut kehendak sendiri la ye.
    aku nk drive agresif, aku driv gen2.
    aku nk drive slow2, aku driv myvi.

    savvy&myvi jgnla disamakan.
    sbb kalu aku, savvy ni lagi bes drp myvi.
    aku ckp sbb aku dh try savvy&myvi.

  40. hafidz5406 berkata:

    pakai la kerete ape pun….yg susah diri kita bile rosak…ape3 pun HILUX tetap best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  41. SAVOC berkata:

    Bagi pendapat aku, kereta proton sudah byk perubahan sebb dah terkeluar dari kongkongan Mitshubisi (Jepun)…kalau semua perasan kete keluaran Proton sebelom Gen2, semua design adalah dari Mitshubisi n banyak masalah, napa kita tak kaji dari situ.

    Sekarang Proton dah berusaha untuk mempertingkatkan kualiti terutama dari segi keselamatan pengguna…sebagai contoh pengguna kereta Proton Savvy merupakan kereta paling selamat, kajian mendapati kadar kematian pengguna savvy adalah paling rendah…itu merupakan matlamat Proton…

    Cuma apa yang perlu pihak Proton lakukan adalah memperbaiki masalah selepas jualan terutama time service kereta…pengguna perlu menunggu terlalu lama walaupun hanya untuk tukar mentol dengan alasan tunggu Q.

  42. prodas berkata:

    proton harus berubah…

  43. chor berkata:

    salam bro semua…ramai gak org dalam blog nie x paham pasal keta..bash membabi buta ngan proton..bagi aku sebagai pengguna dan x technical(branch bukan dealer) utk dua dua company p1 n p2,semua keta ada masalah..p2 x sebagus mana pun servis dan mahal cikit servis dri p1..tp sebagai org yang penah duduk dalam dunia keta hampir 7 thn(x termasuk belajar dlm kos automotif fr form 4 until degree),p2 banyak sgat down grade kan model2 yang ditirunya..sedih ngan material digunakan terlalu murah jika berbanding ngan p1..maksud saya bukan material yang mudah dilihat..seperti dashboard,door handle,power window regulator,a/c vent n etc..tp major2 item seperti chasis,pintu,fender,sub frame…etc…sbb 2 produa x brani hantar kerata tuk crash test(produa bukan toyota)..bila sesuatu keta,major part low quality maka akan terjadi la masalah handling kureng(maksud handling kureng dh diterangkan oleh bro farghmee)Oleh itu BODY STRUCTURE sebenarnya eleman PALING penting untuk sesebuh kENDERAAN tu mantap dijalan(bukan pasang STABLEIZER BAR,LOWERD,TUKAR SPRING,SPORT RIM BESAR DAH CUKUP STABIL KENDERAAN ITU)……dat y kereta racing di welding body berulang kali supaya kukuh sturktur badan..so sy amat berharap makin ramai la rakyat malaysia belajar atau mahu cuba memahami keraktor sesebuah kenderaan yang anda gunakan sebelum dgn mudah bash sesuatu model atau brand…bukan proton/produa je(termasuk engineer,designer) masih jauh perjalananye tpi rakyat malaysia sendiri masih jauh ilmu automotif berbanding dgn negara luar…salam tuk rakyat malaysia…..adios

  44. mr5zal berkata:

    la bro mcm ni ke lu wat blog? copy and pastu je? sama la lu ngan perodua ni.haha

  45. prodas berkata:

    mr5zal..haha….kita pinjam meminjam…n berkongsi maklumat…hahahaha..

    oh..chor…. tq fo your information……u orang perodua or proton???????

  46. chor berkata:

    Salam bro…prodas,Dua dua x.sbb sy dah x keja ngan company automotive(kontraktor untuk alatan technical sekolah/university)…hihihi.. masyuk skit….tp sy bangga ngan proton yg sentiasa membuka peluang pekerjaan untuk rakyat khususnya dlm bidang automotive dan rakyat malaysia amnya…klau x caya pergi U,politeknik,ilp,ikm even smk vokasional tnye ngan budak2 automotive mesti nk keja ngan proton sbb kat sana lah byak melahirkan jurutera,designer,planner terbaik dlm automotive di malaysia yang mampu bersaing ngan jurutera luar….tp klau student yg plan setakat nak keja kat kedai ah beng leh dapat convert engine xpyah lah,bukan maksud sy memperkecilkan diorg tp rugi apa yang dilaburkan kerajaan untuk menjadikan bangsa kita maju dlm apa bidang pun….adios

  47. chor berkata:

    Sekarang-kontraktor untuk MOE/MOHE…..

  48. Nazif berkata:

    TAK HABIS-2 NK KALAHKAN PROTON!!!tak power lagi lagi laju F1 pnya! apa-apa pun hidup proton!!!!!!!!!!!!!!!!

  49. prodas berkata:

    yup…. betol chor….sebenarnya saya pn berminat nak menjadi warga proton….hahah

  50. LiMau berkata:

    aku owner proton, aku gak owner perodua… bukan nak compare tapi usia iswara eroback aku dah 11tahun, myvi se aku dah pakai 2 tahun… 2-2 okkk~~~ tapi myvi yg baru aku pakai ada problem jugak… terutama clipper brake, dgn bunyi bising kat area2 exzos… dah betul, bunyi lagi, dah masuk 3x sejak aku beli, tukar bukan free… nak kata xbunyi mcm pakai keta proton tak gak… xsampai 3 bulan dah ada bunyi sana sini… waja kawan aku pun sama… xsampai 3bulan pun bunyi sana sini… samalah mana2 pun… last2 aku pakai keta iswara eroback aku nak travel jauh2… ada bunyi pun xpe, tak sakit hati aku, minyak lebih kurang jer… spare part senang nak cari… cuma aku harap pasni proton belanja la kat R&D lebih sikit… kaji la benda2 sedetail2nya… kekemasan dalam keta bagi kemas lagi… pintu exora tu jgn la bagi bunyi tong kuat sgt bila bukak… apa pun keep fighting my friend PROTON… apa sangat la PERODUA tu…

  51. Scuderia berkata:

    haha… kelakar la korang ni… aku plak minat engine jer… asal kuat tahan aku vote… exora pakai campro… tak best lansung…. p2 pakai vvti confirm la best…

    proton ngan perodua kena turun harga la… jual 40k dah la… aku beli 2 2 …

  52. sut berkata:

    emmm!!!!!, mcmx la kau org nie bro.., sye pkai 3 mdol proton x de mslh mcm kau org kta 2, yg ptg cra pmnduan & pjgaannye btl. cbe ande tukar logo proton 2 (exora) ngan logo honda rm.. nya psti mlbhi rm 150k.

  53. prodas berkata:

    hahaha..betullah…sut….

  54. farghmee berkata:

    scuderia..
    kalu proton pakai campro (valve-lift),
    perodua pakai (xtau name enjin ni ape) (dvvt),
    aku prefer campro.

    vvt ni low-rpm je power.
    valve-lift hi-rpm power.

    kalu nk bawa laju guna low-rpm ek?
    hehehe..pk2 la sendiri 8)

    p2 pakai dvvt ye. bukan vvti.
    walaupun similar, tp xsama😉

  55. lulu Lala berkata:

    bagi aku aku lebih pilih produa…
    if murah sekalipon kualiti sgt baik…
    ko org klu x suka korang ppny halla….

  56. Adam berkata:

    dulu kawan aku pon berfikiran camtu.. dia kata keta perodua berkualiti.. sebab tu dia beli viva katanya.. siap kutuk proton power window prob pelbagai… tapi lepas 3 bulan pakai.. viva dia dah buat hal.. dan salah satu probnya.. adalah PW ..hehe

  57. Adam berkata:

    P2 MPV ni pakai engine sama cam AVANZA… AVANZA tu power? bagus ke??
    interm of size… MPV ni lagi kurus berbanding AVANZA dan tinggi dan panjang sama dgn AVANZA…
    so korang dpt bayangkan ia seakan AVANZA versi kurus

  58. farghmee berkata:

    beli smthg ni ikut keperluan la.
    u ske, u bli. i xpaksa u bli.
    dh bli, bg review. yg baik kata baik la, yg buruk kata buruk la.

  59. dino_saur berkata:

    Tahniah kepada exora kerana mencapai tempahan melebihi 13 000 unit (termasuk aku). aku sokong proton dari dulu lagi. saga magma aku tahun 1990 masih lagi digunakan shingga sekarang. wlaupun ada xchange RM 5000 untuk exora (sesetengah proton edar boleh, ada plak yg kata xboleh) , saga tu tetap akan berkhidmat selamanya. aku sokong dgn exora dan lama dah buat pemerhatian sebelum exora kuar. maklumat yg aku dapat ( kalo betul la) sebelum exora kuar, proton ada beli beberapa biji wish untuk sebahagiannya dileraikan bagi tujuan R&D dan beberpa biji lagi diganti enjinnya dengan campro CPS dan diuji dijalan selama setahun. tula sebab memula org sibuk kata dah jumpa proton MPV sama macam wish. sebab proton pilih wish mungkin engineer yg design exora pkai wish dan selesa dengan wish (termasuklah kedudukan gearnya). Ramai yg comment psal exora hilang kuasa bila naik bukit, tapi kena faham apa maksud CPS dan DOHC. setau aku CPS macam vtec jugak ( vtec kecil) perlu mencapai RPM yg tertntu untuk berfungsi atau dibuka. jangan la dah sampai bukit baru nak memecut, kenelah memulakan memecut dari awal. mungkin dapat menjimatkan minyak dengan kaedah itu. kelebihan exora berbeza dari persona atau waja atau gen2. walaupun enjin sama tetapi gear ratio berbeza. exora gear rationya untuk lebih pickup tetapi persona,waja,gen2 kurang pickup tetapi boleh mencapai kelajuan hampir 200 km/j. apa-apa pun pilihan samaada p1 atau p2 terpulang kepada masing2. kalo ada maklumat aku yg salah tolong perbetulkan dan amatlah dihargai…tq

  60. prowak berkata:

    walau macam mana pun produa kereta yang harus di banggakan, 7 tahun kereta kancil saya, 7 tahun ari2 naik bukit uk perdana semua taukan,sampai sekarang masih,tayar puncit , minyak habis , betery kering, benda kecil biasa lar tu pasal tuan dia, kapalterbang pun sanggkut alhamdulillah masin mendaki lagi, hidup produa, dah pastilah lepas ni produa mpv

  61. farghmee berkata:

    dino_saur,
    campro cps ialah 16valve dohc engine, valve lift technology.
    jgn la jual saga lama tu..sayang weh~ antique! 8)

    prowak,
    standard la wear&tear. sume kete pn cmtu.
    dh try exora ke?
    sy suggest, try exora, try d46t. then bg review, ok?🙂

  62. azamssyah berkata:

    Salams,

    aku pun tgh tengok2 exora atau mpv perodua.
    x sbar nak tgk perbandingan kedua-dua
    mpv tersebut….

  63. farghmee berkata:

    betul..
    1. compare
    &
    2. decide 🙂

  64. edry93 berkata:

    ape2 pown 2 2 kereta malaysia..

    exora or mpv p2..2 2 buatan malaysia … bge la cikit..

    walaupn perodua rebadge brand org len..

    tp die punye design lg lawa..
    bndgkn toyota passo ngan p2 myvi…

    bumper myvi lg cun..hehe

  65. Adam berkata:

    edry93..betul ke lawa???’
    tak pe laa.. kalau ye pon logic la.. Daihatsu/toyota memerah otak 2 thn nak develope dan design the whole car… p2 pulak amik masa 2 thn nak design the bumper.. mmg la lawa.. hehe

    kalau suruh ah beng kedai brothers design bumper pon boleh jadi cun gak

  66. farghmee berkata:

    exora 18bln je🙂
    lg hebat org kita!

  67. BangGa ProTon berkata:

    Salam sume..aku setuju sangat kite sokong la kereta2 tempatan. Jangan banding2 dan jangan nak kondem2. Kalau korang nak tau, aku penah pakai honda city (2008), penah pakai vios (abang punye) lepas tu tunang aku beli persona. Untuk pengetahuan korang, seminggu aku pakai honda city, bile pagi aku nak start enjin, memang tak idup langsung. nak kate crank pon tak! then aku call honda, die datang umah tarik. pegi check, diorang kate enjin punye hal. korang tau diorang offer aku ape? sebijik honda city baru siap bodykit, tinted and special free maintenance sampai 80000km!!! sebab tu jarang dengar honda atau toyota problem..diorang kasi aku macam2 suruh tutup mulut! stakat ni tunang aku pakai persona dekat 6 bulan, alhamdulillah takde ape2 masalah!! mungkin aku akan try beli perodua MPV..yang penting kite bangga dengan model kita, n kitelah yang akan sokong malaysia!! hidup malaysia!!

  68. Adam berkata:

    sebelum tu .. perodua ni model kite ke???
    cuba anda bawak rakan jepun anda dtg ke mesia.. dan bila nampak keta perodua.. cakap kat dia that is our national car …. pasti jepun tu tergelak dan balas.. hey that is our Daihatsu car

    hehe

  69. along berkata:

    aku clalu tgok keta baru yg tersadai tepi jln kebanyakan keta proton. aku dah gne proton dan p2
    proton ade mslah2 kecik je (kualiti kurang)
    sementara keta myvi aku blum pnah susahkan aku spnjang 2thn lbh aku gnekan wpun clalu long distnce

  70. along berkata:

    aku mcm phobia nk beli keta proton. Saga BLM abg aku bru beberapa bln je dah de mslah ekon…mcm dlm oven.
    persona kwn aku, kne lopak air ujan dah xleh start….

  71. Prismo berkata:

    Along, tidak lama lagi myvi ko akan ada masalah seperti brake caliper kuat berbunyi, masa tu akan shaking bila braking, bila release clutch lepas masuk gear 1 akan ada rasa vibrate dan power window.. semua myvi ada masalah ini.. kalau saga ada problem aircond, time bawak laju bukak tingkap, menderu je angin masuk.. kalo myvi brake jem masa high speed, lain benda tak boleh buat dah.. mengucap je byk2 sebelum langgar apa2 benda.. khe…khe…

  72. Prismo berkata:

    and Perodua MPV ye… selalu je org cakap yg Proton ni cuma jaguh kampung je… tapi aku rasa jolokan itu sesuai utk perodua.. sebab sales eksport Proton lebih byk berbanding Perodua.. khe…khe…

  73. Adam berkata:

    Along
    Tak kan takde masalah keta perodua tu.. ada.. cuma mereka malu je nak bagitau.. kalau tak caya ko search la masalah myvi dan viva kat internet.. berlambak2

  74. farghmee berkata:

    masalah myvi?

    mgkn tunang aku dpt lemon car:

    1. cermin depan crack sblh kiri bawah.
    xkena batu pn. tp perodua kata kena batu.
    kalu kena batu, dia shatter, bukan crack.
    dgn rela xrela hati aku tukar cermin depan kt luar.
    perodua mahal.
    pastu aku tgk myvi test drive pn ada crack kt cermin kt yg pernah aku alami. QC perodua dh xbagus?

    2. panel plastik kt pintu belakang kanan kiri longgar:
    tp nasib baik ble betulkn time hantar regular service.

    at the moment tu je.

    tp aku expecting:

    1. brake disc failure (shakiness) pd milage 40k km.

    along dh komplen kt proton sc?
    aku psl perodua sume komplen kt perodua sc.

    time waranti claim la sume2.

    persona langgar lopak terus xble hidup?
    ko pernah dgr bmw 5series kt sarawak langgar lopak terus hay-wire kete tu?
    tgk kedalaman lopak juga la. speed time tu berapa.
    bawa laju2, langgar lopak dlm sume kete pun bergegar😉

  75. prodas berkata:

    tunggu dan lihat

  76. kancil berkata:

    kawan rasa produa lg puas hati kalau proton exora jadinya sama macam wajalah jawapnya beli mahal jual harga drop habis keretanya pun tak tahan body cepat berkurap
    produa tetap ok walau pun dah lama body dan harga masih menawan hidup produa

  77. Adam berkata:

    kancil.. org tak main rasa rasa la.. org pakai fact n figure..
    dulu kawan saya “rasa” viva dia mesti OK sebab se4jarah Kancil dia ok… tapi harapan dia meleset..
    ni pasal body cepat kurap ni.. cite pasal keta apa ni??? org dok cite pasal saga baru, persona, exora… ko masih dok cite pasal wira, waja ke??

  78. farghmee berkata:

    xpe la Kancil. nnt kalu smpi masa Kancil nk pakai mpv,
    kancil belilah perodua mpv tu sbb “rasa” ok.
    pstu kancil share la situasi mpv perodua tu kt sini🙂

    bab rosak itu ini mmg byk.
    kalu nk tau, kena masuk forum diorg.

  79. Prismo berkata:

    woit!! siapa cakap yg waja, body dia cepat kurap.. waja aku dah hampir 7 thn..loan settle november ni.. belum ada 1 kurap pun aku jumpa semasa mencuci keta aku tu.. aku pun ada kancil 850 thn 2003.. kancil aku lebih byk problem dari waja aku.. semua major problem… NVH kancil pun lebih teruk berbanding waja aku… mr. kancil.. nak beli kancil aku tak? aku nak jual sebab aku nak angkat savvy lite ataupun saga n-line… milage rendah lagi.. bawah 70k km… tapi byk problem.. tapi aku jual murah je.. RM10k… murah kan sebab byk org kata yg resale value perodua tinggi… mcm mana? ada berani angkat wa punya kancil??

  80. zaim berkata:

    aku ada teringin nak pakai mpv..mulenye dok plan nak amik wish..tapi memandangkan harganya yg agak tinggi so hold dululah impian tu..bile je dengar p2 nak kuarkan mpv..aku terus g pusat pameran n survey sikit pasal mpv baru ni..so aku boleh buat kesimpulan lah..1st..mpv ni sama mcm myvi..cume dipanjangkan bontot belakang utk muatkan lagi 2 org passengers.lain2 ada lah diaorang ubah sikit2 bodynye..bahagian exterior jgk di tukar dengan kemasan yg baru..pada pandangan aku..lebih baik kemasan dalam myvi se..lebih kemas dan menarik..tapi klo nak dibandingkan dengan exora..aku rasa lebih baik mpv p2 ni..exora xde yg menarik..dalaman yg kurang kemas..pintu yg aku rasa 2 bulan pakai dah xrapat nak tutup..dan yg paling xbest tentang exora ni..salesmen dia..ntah ape2 yg dia cakap aku xfaham..

  81. hamid berkata:

    Bang Zaim, betul ke pintu exora lepas pakai 2 bulan tak boleh tutup rapat? Pintu buat dari polysterene ke? Jangan nak buat cerita mengarut.

  82. sempoi berkata:

    dapt satu spyshoots perodua mpv. dari nandotcom.blogspot..
    credit utk nandotcom.blogspot

  83. zack hakimi berkata:

    PERODUA???

    JAGUH KAMPONG ONLY….

    RND BUMPER N STERENG…THERE IT IS…A BRAND NEW PERODUA *&^%$$% MPV…

    3RD ROW SEAT….BOLEH LETAK KUCING AKU JE…YG BELE ANJING..PON OK JUGAK…

    P2 JUST A DAIHATSU WANNABE JA….

    >>>>>>>>>>>>JUST PLAIN AMAZING<<<<<<<<<<<<<

  84. ex_top berkata:

    kang mas zaim
    xde la pulak pintu exora aku x bleh tutup rapat rasanye, tarik ..gedebuk rapat.. tarik gedebuk rapat, tarik lg gedebuk rapat…. takut gak tercampak kluar tengah bawak..heee.
    kalu kata dalaman exora x menarik tu dah naik esei barang jepun tu.. hahahaha.. p2 refubish..
    exora_topstar

  85. Adam berkata:

    Bro zaim.. perodua MPV ni ada BCM ka?? ada crash test rated ke?? ada air cond kat 3rd row ke???
    aku rasa yg salesman tu explain kat ko tu pasal BCM la kot… tu hi tech ada kat keta2 mahal je.. patut ko tak paham

    dan paling hampeh.. conslue meter dia kat tengah2 dashborad.. org mata juling je pakai keta meter kat tengah… yg 3rd row pulak macam papan lapis.. bila nak fold down seat dia.. kena cabut headrest pulak.. bila tak fold down seat.. luggace space pon tak muat..

    sebab tu murah kot… hehe

  86. farghmee berkata:

    smlm aku ada kelas belajar drp head of department.
    dia tanya, ” apa itu design?”
    dlm hati aku, “apekejadah tanya soalan cmtu?”
    aku jwb, “to create smthg”
    kwn aku jwb, “to make smthg at certain specification”
    bos aku bg jwpn, “fit for purpose”

    purpose..kena tgk perkataan ni.
    exora ok sbb fit for purpose: many people, ample space & good climate.
    d46t? kita tunggu & lihat🙂

  87. Adam berkata:

    Farghmee.. kita sume celik IT dan information pasal Luminas ni ada dimana2…
    perodua bukan keluarkan model baru yg tak pernah dipasarkan didunia ni… jadi kenapa perlu tunggu dan lihat???
    masuk je web site pasal luminas… dan bayangkan 40% dari apa yg ada pada luminas akan dibuang utk cost down..:)

  88. Prismo berkata:

    betu bro farghmee.. Exora, FIT FOR PURPOSE…..

    PeYno, dahlah 40% specs cut down.. harga pulak mahal… hish.. Perodua, making car, cutting down specs for profits 1st and making car for peoples 2nd…

    alahai zaim… zaim… mana boleh main rasa2 je… Waja aku teknologi 9thn dulu pun rapat lagi pintu bila ditutup… aku pun nak main rasa2 ni…. aku rasa, P2 MPV ni, kalo 2 bulan pakai, mesti pintu dah tidak dpt ditutup lagi dah…

  89. Prismo berkata:

    byk org cakap yg keta P2 ni resale value tinggi.. tapi bila aku jual kancil 850 thn 2003 RM10k, seorg pun tak berani nak angkat.. lebih baik aku gi jual kat pakcik yg tinggal kat ujung jalan umah aku je.. harga RM6k.. special price utk pakcik tu je… hehe….🙂

  90. azman69 berkata:

    P2 850 sebelum yr 2000, boleh dapat 10k. Tapi kalo lampu bulat meter kat tengah takdak harga. Dashboard gegar.

  91. zack hakimi berkata:

    INGAT JE APE YG JEREMY CLARKSON CAKAP….

    KATANYER……

    BRAKE RUBBISH….

    RIDE RUBBISH……..

    SEAT RUBBISH……

    THIS ( DOOR PANEL ) RUBBISH…..

    MYVi IS RUBBISH……

    RUBBISH….RUBBISH….RUBBISH…RUBBISH….RUBBISH…

  92. vhiung berkata:

    P2 mpv ni tak lawan dgn exora lah…..1st=copy org, 2nd=engine P2 no power, 3rd=kereta p2 mahal dan tak mewah pun.

    kawan2 Proton Exora ada SE….Exora Prime, cuba u all search cantik dan hepat!!

    Perodua car dah hapis lah…..time to PROTON Now!!!

  93. zack hakimi berkata:

    I KAGUM SANGAT DENGAN PERODUA MPV NI…

    IKLANNYA SEPERTI NI….

    > MEMPERKENALKAN MPV TERBARU PERODUA…….

    >KENDERAAN YANG BEGITU “NYAMAN” DAN “SELESA”…..

    > BEGITU TERASA PRESTASI YANG “TIADA TANDINGAN”……..

    > PERLINDUNGAN TAHAP “MAKSIMUM”…….

    > TERNYATA SEBUAH MPV “KEBANGGAAN” SEMUA………

    > PERODUA MPV…. ” ANDA PASTI MENYESAL”………………

    HAHAHAHAHAHAHAHAH

  94. ajip berkata:

    alah dulu pun proton pkai fletfrom dari mitsubishi jgk dari saga sampai ke pesona .klu ada lebih je duit tukar enjin mitsh turbo evo punye sbab sbab enijn yg dibekalkan x power. kerangka enjin sama xak ada ape yg nk diubah pas 2 kete pun nk convd mcm evo1 smpi evo X . knpa malu ke dia org pkai buatan malaysia .proton pun body cpat karat kwan aku pkai gen2 byk mslah mcm blum habis byar 2 .pro2 dgn proton sama je yg beza nye pro2 lgi brqulity la

  95. deed berkata:

    bagusler kalau byk kompeni yang nk kuarkan MPV mampu milik…..sebagai customer kita mesti ingat persaingan adalah sesuatu yang bagus…untuk kita…proton bagus…ttp after sales servis masih ditakuk lama….dengan adanya MPV lain yang harga lbh kurang sama ttu Proton terfikir cara lain untuk menarik pelanggan….PROTON PERLU BELAJAR MENGHORMATI DAN MELAYAN SEBARANG PERTANYAAN APA GUNA ADA ICARE YANG TK BERAPA CARE DAN KOKON2 ADA EMAIL UNTUK MENGADU..TTPI ADUAN CUSTOMER TIDAK DILAYAN…

  96. awie berkata:

    Toksah bangga sgt dgn exora, mmg 100% buatan tempatan tapi mahal mereput lbh 70k tu.. Minyak kuat ketedarah, under power dgn bdn yg besar. Latest dah brapa biji dah terbakar, siap kuar dlm the star tuu..

  97. ajie berkata:

    enjin turbo gak laju…………he he he he

    stim jer time motong.kecinggggggggggggggg……………ciissssssss

  98. liz berkata:

    sapa2 nak beli mpv perodua sila call liz 012 2660 640 @ 019 2660 507.

  99. shahril berkata:

    aku rasa nak mencuba dulu myvi lagipun keta proton iswara aku dah abis bayar .. nampak cam cun aje apa pun kualiti keta kita harus mengakuinya kerana semua benda ciptaan manusia ni terbatas .. wallahhualam

  100. azlan iskandar berkata:

    memang bagus kalau mpv perodua lagi murah….tapi kita kena sokong barang buatan malaysia…PROTON..hehehehe

  101. prodas berkata:

    now for PROTON!!!!! aku akan tetap sokong Proton!!! proton ada identti tidak seperti P2… asik copy n paste je…..setakat jaguh kampung….boleh lah….!! keluarkanlah kereta sendiri yang ada indetiti tersendiri design sendiri !!!! betol tak???

  102. anuar berkata:

    Serik Pakai Proton. Beli kereta baru kualiti macam kerete terpakai. . Pastu kena mantain lak……Tiap-tiap bulan ade je problem. Bentuk lak tak ubah2. Dari sekolah rendah sampai dah ada anak.

  103. syahrul berkata:

    erm.. proton lagi PENIPU BESAR !!!!!! Exora tu pun die tiru ngan mitsubishi grandis.. nak tgk mitsubishi grandis ni.. Gi search kat google… Memang exora langsung tak BEST… BURUK PLAK TU….

  104. prodas berkata:

    syahrul!!!!! makan boleh sebarang makan..tapi cakap jangan sebarang cakap????
    sedap aja kata Exora 2 tiru dari mitsu!!!!! kalau nak bagi sttmen atau nak kutuk kenalah pandai…..!!!!!
    exora 100% buatan tempatan..tiada tiru mana2 model!!!!!
    susahlah kalau orang macam saudara ini….kalau pemikiran semua org macam ini MALAYSIA tak kan maju!!!!!! cakap ikut sedap mulut saja!!!!

  105. haizul berkata:

    hallo semua…. aku bukan nak protes proton… aku sayang proton… tapi agak tidak adil proton menjatuhkan harga kereta semata-mata untuk menhabiskan stok lama…. contohnya aku beli iswara 1.3 dgn harga rm 36,000.00 tak sampai setahun aku pakai harganya jatuh sebanyak rm 10,000.00 dan dijual dgn harga rm 26,000.00 model yg sama kan rugi tu.. aku dah pakai 4 tahun nak trek in pun tak berbaloi… alamatnya pakai le sampai reput.. ini kadang2 orang takut nak beli kereta proton… banyak dah kawan2 aku merungut tentang ini… adakah pihak proton memikirkan perkara ini…. kaji dulu… jgn sampai nak kaut untung tapi membebankan rakyat… kaji dulu setiap tindakan….

  106. lemontea berkata:

    Waja pun diskaun 8k sekarang, pesona 3k, perdana 20k, Naza Citra 20k, Nissan Sentra 5k, Kesian kat buyer lama.. Tapi yang untuk buyer baru lah.. Drop lagi 2nd value waja aku isk..isk..

    Lagi satu, kalau enjin 1.6 baru proton keluar, kami supporter proton harap proton tak pasangkan pada model sediada. Kalau boleh pasang kat model yang baru.. Kalau tidak drop lagi la value keta kami.. Tolong support kami yang selama ni dok support proton..

  107. zaidi99 berkata:

    pro2,tak ada edentity,smua ciplak,ko orang tengok la myvi,bentuk mcm katak nak branak,geli aku.ternyata orang yang beli myvi adalah orang yang buta..

  108. farghmee berkata:

    zaidi99, pedas sgt komen tu..

  109. nazri berkata:

    xpe la orang pakai myvi pun tak semestinya dia tak mampu beli honda accord… tp maybe dia dah beli 4 bijik rumah… bulan2 installment banyak tu…

  110. apro berkata:

    proton memang ada kelebihannya. Cuma accessories dia macam kualiti di kedai 2 ringgit tapi jual kereta proton mahal. nak komplin pun tak guna sebab produk proton dah memang standard macam tu. beli kereta baru proton macam beli kereta buruk ada saja nak kena ganti.

  111. stratos berkata:

    Myvi punya pintu ringan sangat , selalu tutup tak rapat , nak kena tarik kuat sikit baru ok.Lagi satu pasal Myvi yang orang tak tau ,auto gearbox dia mahal gila .Kereta member gearbox rosak pergi tanya service center gearbox saje dah RM23,000.00.Terkejut berok aku , macam harga g/box volvo, last2 pergi cari g/box kedai potong.

  112. Al Gojo berkata:

    Bukan nak mengata & bukan nak mengutuk. Proton suka masukkan enjin yang sama dalam modelnya yang berlainan. Contoh macam Iswara & Wira 1.3L. Enjin sama tapi harga jualan amat berbeza. Satu lagi enjin Campro 1.6L, disumbat kedalam perut Waja, Gen 2 & Persona. Proton buat macam nie sebab nak jimatkan kos. yang tertipunya rakyat Malaysia juga yang masih tetap utuh menyokong proton. Berbanding dengan Perodua, walaupun modelnya kebanyakkan rebadge, tapi menggunakan enjin yang berlainan bagi setiap model. Satu lagi design proton ini ikut syok sendiri, contohnya Tiara, Juara & Sawy.

  113. ahmad ridhwan berkata:

    aku rasa perodua lagi ok cuba kau tengok proton langgar perjanjian proton and perodua kata x blh guna nama bunga tapi proton exoro guna jugak

  114. ahmad ridhwan berkata:

    aku rasa perodua lagi ok cuba kau tengok proton langgar perjanjian proton and perodua kata x blh guna nama bunga tapi proton exora guna jugak

  115. rusdibakar berkata:

    perjanjian bila tu? kenapa perodua tak sue proton? 😉

  116. farghmee berkata:

    @ahmad ridhwan..
    nama bunga tu exora kah atau ixora kah?😉

    @algojo..
    letak 1enjin kt byk kete namanya penipuan?
    kelakar la bro..come on😉
    sapa yg tertipu nih?

    design syok sendiri sbb bro rasa kete tu xcantik?
    kalu kita buat comparison dr segi cantik xcantik, xpayahla..buang masa.
    1man’s meat is another man’s poison.

    lebih baik kita compare features🙂

  117. hadi berkata:

    Bro, sapa yang kutuk exora 2, aku dah pakai exora 5 bln beb. x ada masalah langsung. Kat bukit tinggi, aku siap potong grand livina lagi naik bukit dgn muatan penuh kat belakng.

  118. cheekhoon berkata:

    Iyelah tu. Grand Livina tu berenti sebab anak pi kencing kat longkang. Sebab tu la Exora boleh potong.

  119. farghmee berkata:

    senang je nk settle benda cmni.
    apakata exora & livina bawa g sepang.
    test lap time🙂

  120. hampeh berkata:

    Apsal x lingkup je proton. P2 can do better than that, tapi sebab proton laa, p2 quality just ok2..

  121. hampeh berkata:

    selalunye org yg puji ngan defend proton ni, org yg x pernah kuar dari malaysia… so aku x salahkan dorang… tapi pakai otak laa… skrg ni dunia internet, dunia tanpa batasan (walaupun ada batasan ngan malaysia gov) pi la buat comparison price, quality ngan living cost dorang…. nanti baru laa faham apa yg org lain marahkan sgt… apa daaa….

  122. farghmee berkata:

    @hampeh,
    ingat senang2 ke nk kasi tutup proton?
    ekonomi macam mana?

    ok, katakanlah proton tutup.
    perodua boleh survive ek?
    silap haribulan lg mahal kete perodua.
    nape lg mahal?
    cuba kita kaji chain-reaction.

    sbb proton, perodua punya kualiti ok2 saja?
    weh, kalu perodua tu bijak, perodua amik advantage atas kelemahan proton.
    perodua buat kete lg bes overall drp proton.
    then ramai la org beli perodua,
    nmpk x nape “ok2” saja tu xbagus?

    kdg2 aku pelik..
    puak2 yg nk proton lingkup ni..agak2nya ada agenda tersembunyi?

    aku xkata wajib beli proton.
    ko nk beli kete lain pn, beli la, $ korang, hak korang la.

    em..kalu proton xde, cara hidup kt mesia jd lebih baik?
    fortune-teller ek?😉

  123. cheekhoon berkata:

    takyah gi sepang. masa naik bukit kalau exora ikut kat belakang aku brek. lepas tu aku tinggal, lepas tu lori, bas semua potong exora. ha.. ha.. tork lembab nak mampus

  124. cheekhoon berkata:

    En hampeh, geng-geng kipas susah mati proton ni tak boleh cakap apa dah. kalau pernah naik kereta lain mesti tak ingin naik proton.
    Diorang memang tak boleh attack pengeluar lain. Nak tunjuk hebat kondem perodua. ha.. ha..

    Frankly speaking kalau harga exora drop 20k pun aku takmo beli. Keta baru keluar kedai tak masuk lopak pun bunyi absorber depan. QC improve apenye?

  125. farghmee berkata:

    @cheekhoon,
    kalu ko label kitorg “kipassusahmati” proton,
    so kitorg ble label korg “kipassusahmati” anti-proton?

    ada ke aku ckp kete proton ni perfect?
    ada ke aku ckp kete perodua ni perfect?
    ikut keperluan la kete tu.
    pls. la jgn senang2 melabel org berdasarkn apa yg bro. pk shj.

    ada ke aku ckp kalu dh naik proton, aku xnaik kete lain dh?
    come on la bro.
    org bg tumpang, naik. org bg test-drive, drive je la.

    mana yg bagus psl kete lain, kita puji.
    mana yg kureng bagus, kita bgtau.
    baik xbaik kita take note la sama2.
    ni x, kalu dgr proton, asyik2 ckp xbagus.
    bila ditanya tang mana xbagus, ckp dgr kata2 org.
    cm la kete lain tu bagus sgt?

    senang je kn?
    perodua xtunjuk gmba crash test, so pasni tunjukkanlah.
    (xke aku bgtau cmtu supaya perodua pn boleh buat sama spt yg proton buat?)
    perodua xbuat hari terbuka, so pasni buatlah.
    (xke aku memberi cdgn supaya perodua boleh show diorg punya achievement?)

    aku nk proton&perodua sama2 maju🙂
    nape?
    industri negara tu.
    aku xnk salah1 lingkup.
    kalu salah1 lingkup, cmne anak bini pekerja kilang tu nk mkn?
    kalu salah1 lingkup, cmne graduan engineering nk keje?

  126. nazri berkata:

    yang x bagi salam kt sini trus kasi komen pedas2 np? ada kaitan dgn periuk nasi korang ke?

  127. hampeh berkata:

    Come on laa bro.. jngn la cepat panas.. cuba lawan sikit perasaan tu… kalu ko ada share ngan proton mintak maaf laa… but this is a fact… rasenye dengan kadar kemalangan kematian utk opss sikap baru2 ni… aku confident 80-90% yg melibatkan kereta adalah proton.. kalu kita letak jenama kereta as a variable dan substitute proton dengan jenama lain (e.g. honda city), agak2 90% of the kemalangan yg mengakibatkan mati boleh turun ke 40%. Just because of their car safety is better than proton.

    Yup.. mmg produa boleh buat better than that, tapi sebab nak bagi competetive price ngan proton dorang terpaksa lowerkan quality dorang dan aku pun bukan nnye fans of perodua, tapi dengan tekanan yg dorang dpt dari bnyk pihak, dorang still boleh deliver quality product.

    dude wake up.. malaysia takan susah kalu proton lingkup, dan aku rasa rakyat akan hidup lebih selesa rasenye. Macam laa org kat proton tu xbleh hidup dengan rezeki lain… bnyk lagi field yg dorang boleh masuk dengan skill set yg dorang ada skrg…
    org kat proton tergugat dia punyer rezeki ko kisah… rakyat malaysia yg 27 juta orgnya merana pasal proton ko buat x pedulik plak… what is wrong with you?.. get a life.. jngn jadi katak bawah tempurung.. 1980-1990.. probably org boleh accept dengan qualtiy proton… tapi after 20 years+… still kat takuk tu… apa ke bendenyee.. org buat product dari ke hari improve.. but proton apa improvementnyee… apa yg aku tau persona tu jee yg mole baru… yg lain tu just reuse sampai berjanggut.

  128. farghmee berkata:

    @hampeh

    “aku confident 80-90% yg melibatkan kereta adalah proton”
    ==>confident ni rasa2 je, kn?😉

    “mmg produa boleh buat better than that, tapi sebab nak bagi competetive price ngan proton dorang terpaksa lowerkan quality dorang”
    ==>kalu boleh buat, buatlah.
    gaya ko ckp ni cm nk justify agar perodua boleh earn lg byk $.
    apa yg aku nmpk, proton is improving. perodua pn kena improve juga.
    aku nk ko & aku jd consumer yg untung!

    “get a life.. jngn jadi katak bawah tempurung.. 1980-1990.. probably org boleh accept dengan qualtiy proton… tapi after 20 years+… still kat takuk tu…”
    ==>sorry bro., aku xstuju.
    aku belaja engineering & aku tau mmg xsenang belaja engineering nih.
    ko nk improvement rate yg cmne? 20+ thn tu masih baru lg.
    nk set target, biarla target tu boleh dicapai.

    “malaysia takan susah kalu proton lingkup, dan aku rasa rakyat akan hidup lebih selesa rasenye.”
    ==>bro boleh predict masa depan?
    skrg ni proton dh pn ada. xkn nk kasi tutup?
    baik la terus kn je proton & kita bg sokongan agar proton lebih maju.
    xsemestinya sokong ngn cara beli, beri cdgn membina pn dh cukup baik🙂
    rasa selesa xselesa ni aku xnk komen sgt. kita tgk diri kita, pastu tgk diri org yg xsemewah kita. baru kita tau kita ni bersyukur ke x.
    cuba bayang kalu kete import je ada.
    org yg xsemewah kita mgkn mampu pakai kete recon/terpakai.
    nasib xbaik, kete rosak. kena ganti part.
    part jd mahal sbb imported.
    dh la kete rosak, parts mahal, xke org tu jd lg susah?

    “Macam laa org kat proton tu xbleh hidup dengan rezeki lain… bnyk lagi field yg dorang boleh masuk dengan skill set yg dorang ada skrg…”
    ==>betul, ble masuk field lain.
    kalu engineering ble masuk O&G, manufacturing.
    bro nmpk x pandangan jauhnya kewujudan proton?
    ni yg aku nmpk (tp xde la jauh mana):
    aku ske kete, sbb tu aku blaja engineering.
    aku tau, kalu ada rezeki aku ble keje ngn proton.
    (tp dh bkn rezeki aku kt situ, tp xpe, aku beri sokongan pd proton).
    mksd aku keje ngn proton ialah design process, bukan assembly je, yg mana kreativiti tu jd terbatas.
    automotive engineering juga ialah 1 field yg bagus utk anak2 kita kelak.
    nk buat kete kena ada suspension misalnya.
    kalu proton xde, boleh ke kilang buat absorber&spring survive?
    keyword: chain-reaction & field exploration.

    “apa yg aku tau persona tu jee yg mole baru…yg lain tu just reuse sampai berjanggut.”
    ==>ni aku xtau. persona je mold baru?
    aku rasa (ni aku rasa je) persona tu guna gen2 punya.
    wira punya mold sama ngn waja?
    savvy punya mold sama ngn tiara?
    saga punya mold sama ngn exora?
    wait…mold ape yg bro ckp nih?

    offtopic>>
    aku plg menyampah kalu org ckp kt org lain “get a life, katak bawah tempurung”.

  129. hampeh berkata:

    yup.. ko mmg katak bawah tempurung… no nothing but trying to be hero… ko ingat apa just blajar mechanical engineering.. ko hebat dan tau semua… patutlaa main sokong jee… aku ingat semua engineer2 dlm proton tu macam ko laa…. tau sikit nak show off nyee melampau2… ni mesti line2 gov nyer ko nii…

    kesian…. pi laa blajar jauh2 sikit dari malaysia….. jngn dok tau pasal dlm negara jeee… cuba bukak minda tuuu sikit… tapi jngn laa pi myanmar, indon..🙂. pi la negara maju… Org2 macam ko ni kalu aku interview utk cari kerje awal2 lagi aku reject… x berpandangan jauh… sorry to say the truth….

    ok.. sorry… mmg aku x tau pasal mold… tapi yg aku cuba gambarkan…. dari, wira, wira aeroback, arena. satria.. tu semua macam acuan yg sama… ni sama laa neo, persona lepas ni apa plak tau… mcm spesyen jeee… lepas tu ubah sana sikit sini sikit lepas tu claim model baru… apa daaa….

    Macam nii laa argue dengan ko xkan membina… ko argue just for the sake to win but other people argue for development… so xkan kemana… so aku ucapkan selamat bahagia ngan proton ko…

    p/s: Aku mmg suka panggil org macam ni katak bawah tempurung… sebab mmg dia bawah tempurung pun…

  130. farghmee berkata:

    @hampeh,
    TQ a lot.

    1 je sy nk tanya bro:
    “adakah org yg xsefahaman dgn bro., bro. labelkan org tu xbagus?”

    biar la org lain yg membaca & menilai.

    offtopic>>
    aku xkeje ngn gomen, aku xkeje ngn proton.

    • blah la hampeh berkata:

      bodo la HAMPEH ni. macam nama dia..hampeh. x tau apa2, tapi nk kondem org laen. kena suap ngn perodua kot…
      agaknya argue dengan dia la baru membina kot. know nothing but trying to be hero sokong perodua n memburukkan proton. x pyh layan la. bkn perodua bg MPV free pn kalau layan org cmni. (dh la byk space dia makan nk bg komen bodo..membazir)kalau org lain katak di bwh tempurung, dia la yg jadi tempurung tu kot.

  131. nazri berkata:

    senang cite cam ni… orang yang kurang bijak akan sentiasa memandang side negative, sengaja carik susah, dan suka kondem orang lain. dia akan kata kalau itu takde hidup lg senang macam tukang tilik la kan…

    berbalik pd cite ni… dah nk abis bln 10 ni.. bila perodua mpv nk lunch? ada final touchup tak?

  132. gille berkata:

    Hmmm…

    http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Mutakhir/20091024164556/Article/index_html

    kalu proton mesti teruk punyer…. ni kes kedua dlm masa 2 minggu…

  133. hadi berkata:

    kete mahal, bmw terbakar juga pada 21.10.09 kat lebuhraya utara selatan berhampiran R&R seremban. X ada berlanggar pun, tiba2 terbakar, ini lg teruk.

  134. gille berkata:

    terbakar bmw tu satu keluarga mati ke? Teruk maksudnye meragut nyawa. Fikir-fikirkan laa…

  135. hadi berkata:

    Itu kemalangan yg menyebabkan terbakar, ini tengah drive yang terbakar lagi parah. Mana kete sama jee, manusia yang buat.

  136. cheekhoon berkata:

    Sekurang2nya kalau terbakar sendiri pemandu & passenger sempat lari. kalau terbabas terbakar? Haiya.. Nyawa penting ke, kereta penting?

  137. farghmee berkata:

    offtopic>>
    nama pn accident.
    accident & terbakar, mmg kita ble expect la.
    tp kalu xaccident & tiba2 terbakar, tu mmg susah la.

  138. cheekhoon berkata:

    Haiyaa.. kalau terbakar sendiri itu wiring punya problem loo.. siapa suruh pasang amp, booster dan lain-lain?.. Itu owner punya pasal, sendiri tukar sendiri tanggung..

    Kalau eksiden terbakar, mesti something wrong sama itu kereta.. Ini pulak pengeluar punya pasal.. pengeluar buat, pengguna tanggung..

  139. farghmee berkata:

    pd aku, kalu accident, macam2 ble jd.
    nasib baik, xterbakar.
    nasib xbaik, terbakar.

    nape?
    mgkn terbakar sbb hos myk pecah.
    then ada heat & spark, so terbakar la sbb myk bocor.

    anything can happen in an accident😦

  140. mat sentol berkata:

    tak sabar rasanye nk nunggu mini mpv ni.. aku dh booking 1…. exora mid mpv.. kalu exora mini mpv baru la boleh nk dicomparekn dgn perodua mpv nie.. cakap ikut otak jgn main belasah je… sbb tu perodua mpv ni kecik sbb dia mini mpv pahammmmm… exora besar sbb dia mid mpv pahammmmmm takkkkkk

  141. farghmee berkata:

    @mat sentol..
    saya faham🙂

    hahaha~

  142. cheekhoon berkata:

    Faham.. mini mpv 1.5 kira ok for weight to ratio..
    exora mid mpv 1.6 tak berapa ok untuk weight for ratio.. gen 2 pun tork lembab, inikan pula exora..

  143. farghmee berkata:

    gen2 – campro
    exora – cps

  144. cheekhoon berkata:

    gen 2 campro cps pun tak improve tork banyak mana pun. tambah body exora berat. totally sluggish.

  145. syahidan berkata:

    Aku setuju dengan hampeh, ketak bawah tempurung nie cuma boleh bising dalam tempurung je.

  146. farghmee berkata:

    bro prodas, ada komen bg komentar cheekhoon?😉

  147. farghmee berkata:

    hehehe..
    tu je ble cakap ke bro syahidan?

    flame flame..jgn xflame

  148. shah halim berkata:

    salam sejahtera kepada semua member di saya ingin memaklumkan kepada yg komen tentang jenama proton ? saya salah seorang 10 terawal yg menerima kunci exora pada 16 april lalu bagi saya proton adalah terbaik sebabnya saya seorang pemandu teksi dah 2 kali memakai jenama iswara dan saya sendiri ada iswara kenapa? dan mengapa ? pernah saudara terfikir ?satu hari saya memandu teksi lebih kurang 300 kilometer satu bulan 9000 kilometer satu tahun 108000 kilometer kalau 7 tahun berapa ratus ribu kilometer ? kalau proton tak baik buat apa saya nak pakai iswara? yg penting sekali penjagaan minyak enjin dan juga part . untuk pengetahun member -member kebanyakkan part yg i pakai oleh proton adalah APM dan DENSO MALAYSIA kalau tak percaya buka enjin kereta anda ?

  149. FBI berkata:

    aku nak tanya balik ke cewkchoon yang kata enjin cps exora tu tak boleh belah ko pernah driver versi campro IAFM, campro Biasa dan Campro CPS.Kalau ko x pernah bawak ko jangan banyak cakap .body exora berat ke ko tgk perbandingan berat dia dengan mpv lain .Mana ada perodua tu klaim mini MPV pengarah Urusan dia cakap x mahu dikenali sebagai MPV siap yang cakap x guna Kepala Hotak.

    Lagi satu pasal si hampeh ni yang cakap merapu tak tentu pasal x ada fakta .nampak semacam.dah tentu ada kelaianan dari platform dia x sama.buat keta bukan boleh main tukar sana tukar sini cuba rasional sikit.mungkin pada ko sama tapi dalam bidang teknikal x sama.Mmg kami bahagian ngan proton sebab tu kmi support blog prodas.kat sini untuk orang yang berbangga sahaja .kalu rasa x bangga nak berkongsi pun x seronok sebab nampak negatif sahaja………

    Kata kata nak proton tu lingkup buat aku terhina sebagai rakyat Malaysia Mana Mariuah kita sebagai rakyat malaysia ,Fikir fikirkan la bakti yang proiton curahkan kepada negara.kelemahan x di nafikan namun pembaharuan telah di lakukan.

    chow Hampeh

  150. hampeh berkata:

    Kepada semua supporter proton kat sini..

    Respect dengan patriotik korang sebagai rakyat malaysia, aku jugak nak jadik macam tuu… tapi masalahnye jngn la terlampau patriotik sampai org lain amik kesempatan keatas kita.. aku rasa x betul… dan itu adalah bodoh…

    kalu proton adalah produk berkualiti, kenapa sekatkan harga kereta import 2-3 kali ganda. Takut org x beli proton? Takut periuk nasik kroni2 (vendor) nanti tutup?
    Contoh: Aku ada counterpart kat US yg guna Volkswagen touraque, harga USD40,000 after tax.. tau kat sini berapa harga dia. Pi web site volkswagen malaysia ko boleh tengok harga dia MYR400,000+ = USD150,000. Buat org yg mungkin x tau Volkswagen dari jerman so bukan US product (dorang import so ada duti import). MMg yg setkan harga adalah kerajaan, tapi proton tu sapa? Anak syarikat kerajaan kan?
    contoh: US dulu pun pernah menindas kereta jepun, dorang create strict requirement utk kereta yg nak masuk US, reason dorang safety xdek… ford ngan GM safety bagus…. dlm beberapa tahun jepun buat research dlm safety dan skrg dorang antara kereta yg mempunyai car safety terbaik dunia…. nak harap proton hmmm hampeh…. mati berpuluh keluarga pun dok ckp bukan salah dorang…

    Kalu proton adalah berkualiti, kenapa proton x lepas nak masuk US market ataupun susah nak penetrate international market? Walaupun dorang boeh masuk UK market, nak tau apa, one of the comercial (iklan) kat situ dia taruk (malaysian made but japan technology) memalukan betul. Even china market pun boleh masuk after deal tax untk cherry rendah gille.

    Aku ada kawan ngan sorang mamat mat saleh nii, bila dia tengok kereta proton dia gelak bagai nak rak. Memalukan aku betul dengan sakit hati pun ada.
    Even 3rd gear show, kalu korang tengok macammana dia bashing proton, sedangkan Mercedes pun dorang komen nikan plak proton si tin kosong…

    Kepada FBI,
    MMg la ada kelainan dlm platform, berapa besar kelainan tu…? Sedangkan design kereta semuanya spesyen… kenapa org lain boleh keluar model baru totally rupa bentuk baru… itu lagi banyak kelainan dlm platform…. Jngn ckp malaysia still nak beljr.. kita dah involved dlm automotif hampir 25 tahun…. patutnye kita dah expert atau setanding dengan kereta luar… ko tengok dlm scope kecik buat apa.. tengok laa dlm scope yg lebih besar baru nampak … bila aku panggil katak bawah tempurung rasa hati… nak marah… tapi dari ayat korang semua nii sapa pun boleh nampak knowledge korang cuma dlm malaysia jee….

    Kepada Encik Teksi,
    Mintak maaf aku bukan nak mengutuk… aku pun pernah merasa ptoton dan pernah merasa kereta luar… aku ckp based on pengalaman… Masa aku dekat luar, aku pernah sewa kereta paling low end kat sana, tapi nak tau apa.. kereta terbodoh dorang adalah 100 kali ganda safety dia dari proton.. sampai angin tayar aku kurang sikit pun dia alert kat aku…

    aku kat sini bukan nak menggangu kebahagiaan korang dengan proton, tapi menyedarkan korang supaya berfikiran luas sikit…. kalu betul korang nak selamatkan kereta nasional kita…. kita yg kena bagi tekanan dekat dorang, so dorang become more inovative lagi. jngn just berpuas hati, kelak kita yg rugi….

  151. cheekhoon berkata:

    Teksi iswara ok? aku naik teksi iswara semua dashboard, kulit pintu, belakang gegar, ok apanya?

    Proton berkualiti la.. Siapa kata tak berkualiti? tapi banding ngan perodua viva la.. ha.. ha.. (itupun handling je kot) kalau tengok gap parts, protonlah peneraju utama diikuti kereta china (tapi kereta china ni baru lagi, proton dah berapa tahun?)

  152. cheekhoon berkata:

    Wa support product malaysia kalau product tu dapat bersaing secara sihat..

    kalau baca review dalam BBC Top Gear pasal pesona & gen2 rasa malu tahap maksimum..

  153. farghmee berkata:

    lantak korg nk ckp ape korg ckpla..

    aku dh malas nk taip setiap kali pn isi yg sama.
    ko g paultan, ko baca setiap post pasal proton.
    lambat laun ko tau juga:
    -bagaimana cukai kenderaan itu dikira.
    -usia proton jika dibandingkn dgn pengeluar kereta lain.
    -apa rasionalnya kewujudan proton, ekonomi, engineering, sustainability.
    -apa itu auto engineering, platform & ROI, R&D.

    nnt kalu ckp ko xtau, ko marah pulak.
    aku yg mana2 aku xtau, mmg aku mengaku la xtau.
    tp kalu konon2 tau (sebenarnya xtau), pstu ckp cm petir nk panah org je kejenye,
    diri sendiri mesti tau pk la😎

    sama seperti majority commentor2 di sini:
    -aku mau proton ada continuous improvement.
    -aku mau titikpeluh anak bangsa dihargai.

  154. farghmee berkata:

    top gear tu jgn amik secara serius la bro.
    tu rancangan sandiwara je.
    pd diorg kete yg 500++ hp je yg selalunye bes!

    tambahan,
    bg tekanan kt proton tu mmg elok.
    disamping tu, kita tgk la juga capability proton.
    jgn bg tekanan yg excessive.
    bg cdgn yg membina. cdgn yg bernada lembut tp berisi.

  155. hampeh berkata:

    Bro,

    Pasal proton laa cukai kereta luar tinggi,,, itu sudah obvious sgt… xkan itu pun ko x nampak…. x payah nak buat calculation lagi….

    Rasenye ko x baca apa yg aku tulis betul2. rasenyer ko bnyk carik apa ayat menyakitkan hati dari memahami isi yg diketengahkan… sebab tu ko ni typical melayu… x nak paham org lain tapi nak org faham ko…

    25 tahun bukan masa yg lama… tapi itu kalu ko develop from scratch.. yg ni hantar engineer pi luar negara belajar sana sini pasal technology kereta yg sedia ada.. 25 tahun tu dah kira terlalu lama… end up beli barang luar jugak bukannya buat sendiri… kalu ko ckp kita buat research from scratch… ok 25 bukan yg lama… tapi ni pi belajar…. lepas tu adopt and modify 10 tahun by right dah ada result…. tu laa bukak pemikiran tuu sebelum nak bagi point… tengok kat mana org boleh penetrate point ko tuu… berapa kali dah aku suruh,,,,, bukak sikit pemikiran tuuu… jngn dok bawah tempurung jeee… hah… kejap lagi tu panas la tuu…

    Lagi satu… kalu ko tengok pengeluar kereta luar, dorang tu bukan di support 100% oleh gov… ini proton siap anak syarikat gov lagi… still susah lagi invent benda yg something awesome.. funding dah kuat tapi kalu xdek kepala genius cuma kroni jee susah jugak.. tu yg last2 cover dengan beli laa brangan buatan malaysia.. support laa barangan malaysia laaa…. nak pujuk org suruh beli proton.

    Apa sebenarnya ekonomi yg dibawak oelh proton.. peluang pekerjaan…? berapa bnyk sgt… Setau aku kerje ngan proton gaji pun rendah… mmg bonus besar tapi masa dorang buat duit dulu jee,… proton city tu pun salah satu useless project yg cuba tiru toyota city kat jepun… habis duit rakyat… duit ko xpe laa… mmg ko suka macam tuu… Bila ada peluang VW nak join venture, letak syarat2 utk cover kroni2.. sampai melepas pluang nak belajar dari well known player.

    – aku nak proton improve immediately after 25 years dengan technology yg sedia ada… aku pun nak titik peluh anak bangsa di hargai.. tapi dorang pun kena menghargai titk peluh kita yg kita keluar kan untuk duit yg kita bayar kat dorang yg jadi punca rezeki dorang… just jngn melepaskan batuk ditangga lepas tu claim credit and good remenuration.

  156. hadi berkata:

    DAH LEBIH 50 THN MERDEKA, TP PEMIKIRAN MASIH DIJAJAH.

  157. gille berkata:

    DAH 50 TAHUN MERDEKA TAPI MASIH DUDUK BAWAH TEMPURUNG.

  158. farghmee berkata:

    @hampeh,
    ko ckp aku panas, mmg aku panas sbb asyik2 ko ulang benda yg sama😉
    aku faham maksud ko. ko faham x maksud aku?

    25thn in engineering is nothing bro.
    25thn tu umpama budak kecik je.
    toyota start bila? hyundai start bila? samsung start bila?
    10thn ko ckp dh cukup? mana ko punya schedule?
    tunjukkn mana company yg from scratch boleh advance dlm 25thn?
    tata? tata tu dh buat lori lama dh..
    mitsubishi ada heavy industry,
    samsung ada heavy industry,
    diorg ni sume ada basic engineering dh lama dh. pk balik.

    bab sikap pn 1hal juga.
    waktu toyota start dulu, bagaimana sikap diorg terhadap barangan diorg?
    adakah diorg keji barangan diorg?
    aku admit skrg teknologi dh advance, lg cepat boleh progress,
    tp cmne ngn sikap segelintir drp kita yg masih tidak mempercayai hasil anak tempatan?
    lg skali aku bilang, blaja engineering bukan cm blaja bisnes.

    pasal cukai, mmg la itu income kerajaan.
    i’ll make long story short:
    got money, buy. not enuff money, work for more.

    pasal JV, agaknye nape proton tolak VW dulu?
    tau ke kita apa syarat VW letak dulu? mst P&C kn?
    ada baca “luahan hati engineer proton”?
    (walaupn xtau sama ada sahih atau x, tp aku rasa ada logiknya)
    ingat senang2 ke VW nk “curah” ilmu? jepun yg 1asia pn dh cmtu, ni kn lg pula bangsa omputih yg sememangnya rasa diorg ni lg “superior” drp kita. pk2 kn lah.
    aku sbg rakyat biasa & bukan nature aku itu pembuat dasar, aku xnk komen lebih2.
    sbg kerajaan, aku rasa diorg lg tau drp aku. (aku harap diorg xtipu la).
    ingat, apa yg kita ckp skrg ni akan dipersoalkn kelak.

    btw, nape ko suka provoke org?

  159. cheekhoon berkata:

    Honda jazz cinonet tupun review ok kalau dalam top gear.. takdenye 500hp++..
    Tu kira kategori harga murah kat uk tu..
    Kiranya orang malaysia lagi kaya dari orang uk, beli kereta 3 kali ganda harga di uk, kalau dijepun lagi murah.. tu yang beli kereta loan sampai 7 ke 9 tahun

  160. gille berkata:

    apa yg hampeh cuba ckp.. 10 tahun tu kalu adopt dan modify.. betul laa.. adopt and modified.. amik product lain… research lepas tu modify xkan 10 tahun x cukup… kalu 10 x cukup… berapa yg cukup? habis la duit incometax aku…

  161. farghmee berkata:

    berapa thn cukup tu, ko tanya la proton..haha
    mgkn 10thn dulu, proton terlampau senang “complacent” dgn keje rebadging.
    tp dgn waja 1st gen 2000, dh ada inisiatif utk buat kete sendiri.
    kalu ikut time frame, 1987~2000, pd umur 13thn baru ble buat kete sendiri.
    itu yg aku nk pd perodua juga, at least.

    “pd diorg kete yg 500++ hp je yg selalunye bes”
    “yg selalunye” tu mksdnye “yg seringkali”. aku xckp “sume”.

  162. teksi kl berkata:

    salam sejahtera kalau dah mampu pakailah kereta import ? usah di banding dgn org putih yg terdahulu dgn technologynya dan tanya diri kita sendiri sama ada kita layak buat loan utk pakai kereta import tu tak? klu layak baguslah ! bagi 50thn yg telah dijajah bukalah mata luas-luas fikiran terang -terang dari zaman oyang kita jalan kaki ,zaman ayah kita naik basikal ,zaman kita ada jugak proton yg bergegar sana sini sampai juga jumpa ayah ibu dan atuk dihulu kg ! jgnlah pelekeh anak watan kita pergilah tengok di nissan motor ada tak anak watan kita klu ada boleh di bilang?sebagai anak watan yg merasa senang dan tenang selepas oyang atuk dan ayah kita di jajah dapat juga merasa buah tangan anak tempatan dari saga pergi iswara ,wira lepas tu waja ,hari ni dah pakai exora bukan nak bangga diri tapi itu lah realitinya .Teksi Kl mohon maaf buat semua . Bagi warga Proton teruskan usaha anda satu hari kejayaan memihak kepada anda . yg takut kena cukai simpanlah wang anda!!! jgn sampai LHDN cari anda! Wasalam…

  163. hadi berkata:

    aku sokong teksi kl

  164. FBI berkata:

    ialah memasing ada persepsi memasing tu jer……..tapi berilah peluang dan ruang untuk produk kita apasalahnya.Kalau tuan tuan yang negatif di sini tentu berkemampuan anda ada pilihan untuk beli jenama lain tapi janganlah berikan dan tambahkan masalah persepsi terhadap proton….
    cikgu prodas rasanya kalau buka topic lain syok gak …..ramai pendebat amatur masuk sini yang nak tunjuk terer……..pendebat harapan…..
    tanya sikit cikgu berapa interest rates untuk exora.perdana aku nak abis bayar dah nier……..

  165. Nabil berkata:

    Bila scroll balik, ada lak cerita pasal eksiden terbakar. Bagi aku eksiden ni mcm2 faktor boleh brlaku tak kira kereta tahap protection camna.
    Tapi of course, hukum fizik mengatakan kereta yg mempunyai protection paling kukuh akan survive dlm collision.
    Dan selebihnya kita bedoa dan bertawakal kepada Allah.
    Kerana dlm dlm satu contoh pelanggaran masa bulan ramadhan haritu, melibatkan 2 kereta, kereta Honda Civic baru keluar kedai dan Proton Iswara. Malangnya kelima2 orang di dalam Civic terbunuh manakala pemandu Iswara cedera.

    Tapi aku harap dlm tahun2 akan datang, kereta2 Nasional dilengkapi protection yg lebih lengkap sebagai standard issue, bukan sekadar premium edition. Airbag bukan hanya utnuk pemandu dan penumpang sebelah saja..

  166. fauzan berkata:

    hmmm… terlepas pandang kat ruangan panas nie.

    tak yah la kecoh2 yg mana lebih bagus. very subjective. Dua2 pun bagus. tapi kalau mana yg lebih baik tentu la yg ‘value for money’. hehe.

    sapa2 yg ada duit ciput, beli la perodua alza nie, sapa ada duit lebih beli jer exora, tak rugi mana pun.

    Bro, sumer negara ada protection kat mana2 aset yg menjadi kepentingan diorang. Mcm isu proton n pengeluar kereta nasional yg lain, Tentu la ada protection bro. Nama pun kereta nasional under GLC lagi. kena faham tu n terima la hakikat fakta nie. Da jadi tanggungjawab kerajaan. Jgn la bandingkan dgn negara lain, diorang tak de kereta nasional. Jepun, korea atau china pun ada protection, tapi bukan la kat pengeluar kereta diorang. Diorang pusing kat tempat lain la. diorang pun cerdik gak. Kiter jer yg tak cerdik.

    Heheh.. gelak gak bila tengok org suruh bukak minda, bukak pemikiran tapi dia sendiri tak perasaan minda diorang da terbuka ker atau blum (sorry..). Susah gak nak bagi faham kat org yg buat tau2 faham atau buat tak faham atau mmg tak faham2. nak wat cam ner… mentaliti masing2. 25 tahun dlm industri automatif satu usia yg muda lagi. Tapi bestnya situasi nie bila proton dah bleh duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dgn pengeluar kereta luar seperti toyot/honda yg dah lebih 70 tahun dalam industri, atau hyudai/kia yg dah lebih 40 tahun dlm industri. From nothing to something… tak kan tak bangga kot sebagai rakyat malaysia. Saya bukan la patriotik sangat. tapi sometime kena la terima hakikat. Diorang dah improve. Kalau rasa improvement proton tu masih tak memuaskan hati, hampeh je la jadi pengarah urusan proton gantikan DSZ…kiter tengok cakap tu serupa bikin ker tak ;0 (sorry..).

    sebenarnya da bosan la bila cakap ikut rasa2 jer xde fakta. Buat nie itu ada kroni itu la ada kroni ini la… huh. bila la minda nak berkembang (sorry sekali lagi..).

    Tak salah kalau kiter tiru (istilah nie tak tepat…) dari orang lain yg mana hasilnya nanti setara atau lebih baik lagi. K la … nak saambung kerja nie… nanti sambung lagi yek!

    salam, peace n cheers!

  167. teksi kl berkata:

    salam sejahtera kepada semua satu perbincangan yg baik , haruslah kita ingat kemalangan yg dtg tidak kira waktu setiap saat,minit dan secanggih manapun kenderaan baik luar negara atau dlm negara, sebab apa ?dapatkah kita memikirkan bersama2 .teksi kl merendah diri bukan nak tunjuk bagus ? tapi dapatlah kita sama2 mencari pengalaman ,tips yg berguna untuk kita dan anak2 kita.klu kita nak bincang pasal kerata sampai bila pun tak habis! kerna setiap 5thn atau sebaliknya kereta baru tetap keluar . Masih ingat tak lagi kereta buatan jerman yg mengorbankan nyawa putri lady diana .Teksi kl rasanya kereta itu canggih boleh dikatakan system airbagnya lengkap ? Persolannya adakah keretanya ,CARA PEMANDUANYA atau bentuk jalanraya nya? Boleh dikata kita semua mempunyai kereta? mari sama 2 ambil pengalaman yg berguna untuk kita semua .INGAT YG MEMUSING TANGAN YG MENEKAN KAKI YG MEMBAWA KITA ADALAH JENTERA YG DI BUAT OLEH MANUSIA DAN BERAPAKAH NYAWA YG DIBAWA?TEKSI KL mohon maaf andai kata2 ini menguis hati anda klu ada tis yg lain teksi nak kongsi bersama sekian …………Wassalam

  168. teksi kl berkata:

    salam sejahtera kepada semua satu perbincangan yg baik , haruslah kita ingat kemalangan yg dtg tidak kira waktu setiap saat,minit dan secanggih manapun kenderaan baik luar negara atau dlm negara, sebab apa ?dapatkah kita memikirkan bersama2 .teksi kl merendah diri bukan nak tunjuk bagus ? tapi dapatlah kita sama2 mencari pengalaman ,tips yg berguna untuk kita dan anak2 kita.klu kita nak bincang pasal kerata sampai bila pun tak habis! kerna setiap 5thn atau sebaliknya kereta baru tetap keluar . Masih ingat tak lagi kereta buatan jerman yg mengorbankan nyawa putri lady diana .Teksi kl rasanya kereta itu canggih boleh dikatakan system airbagnya lengkap ? Persolannya adakah keretanya ,CARA PEMANDUANYA atau bentuk jalanraya nya? Boleh dikata kita semua mempunyai kereta? mari sama 2 ambil pengalaman yg berguna untuk kita semua .INGAT YG MEMUSING TANGAN YG MENEKAN KAKI YG MEMBAWA KITA ADALAH JENTERA YG DI BUAT OLEH MANUSIA DAN BERAPAKAH NYAWA YG DIBAWA?TEKSI KL mohon maaf andai kata2 ini menguis hati anda klu ada tips yg lain teksi nak kongsi bersama sekian …………Wassalam

  169. teksi kl berkata:

    maaf le tertekan 2kali baru baru belajar dgn cucu teksi he…he….he

  170. hampeh berkata:

    ko baca Luahan hati proton engineer. tanya ko plak, ko ada baca luahan hati pengguna proton? mana lagi banyak…

    Itu yg org marah.. kenapa letak cukai melampau2 tinggi.. dengan material kereta yg murah2… harga kereta yg X jadi 3X… lepas tu 7 tahun loan… ye la rakyat xde duit nak buat loan pendek.. kaya la bank serta kroni2.. semuanya masyuk kat dorang…

    Issue VW, itu yg aku heran.. kalu proton x puas hati dengan VW term and cond… kenapa berita dlm tv baru2 ni nampak proton terhegeh2 pg jerman nak buat deal balik.. fishy.. tapi x kisah la tuu.. kalu jadi ngan VW.. alhamdullilah laa… Quality control mesti lagi bagus… mungkin aku antara org pertama akan beli.. kalu x.. hampeh laa…

    Yup mmg aku guna kereta luar, walaupun mahal sikit demi keluarga aku, aku spend sikit duit walupun a bit tight… safety dorang lagi pntg dari kereta aku… mmg kemalangan x dapat dielakkan dimana, tapi dengan quality kereta yg lebih sikit pun, still ada harapan utk selamat walupun cuma 10%.

    Dijajah…. hmm aku x kisah kalu pemikiran aku dijajah kalu itu utk kebaikan…. dan pembangunan negara… tapi aku x nak budaya x elok yg menjajah aku… aku nak budaya bersaing, bukan hipokrit dan yg berpikiran luas mempangaruhi aku… baru negara boleh bergerak maju… kalu kita dok bersaing sesama kita jee… sebab tu pengetahuan x kemana… tu yg jadi macam org2 dlm forum nii… org2nye just bersaing sesama sendiri… dok bagi puji2an je lebih…. dan sentiasa dok nampak proton tu la hebat, proton tu la superb… xdek idea baru…. macammana korang nak tolong proton kalu korang punya fikiran selevel dengan engineer proton jee…

    Analogi dia macam ni laa, kenapa agaknye korang nak anak2 atau adik2 korang masuk kelas pandai? sebab nak bagi dorg pandai… sebab bercampur dengan org pandai, akan membuatkan dorang ada more competition… dan otak akan berkembang… tapi kalu masuk kelas bermasalah.. susah sikit nak kemana malah dorang pun mungkin bermasalah nanti…
    sama la mcm kita, kenapa kita dok ckp kita still baru dlm filed ni? sebab nak sedapkan hati je ke apa? Kenapa kita x buat proton masuk kelas pandai so dorang boleh berkembang dan bersaing secara global…. thus bagi more keselesaan pada rakyat…

    Kepada Encik Teksi dan hadi,
    Ckp bunyi macam bagus macam betul, pikir dulu sebelum ckp… seperti x mau dijajah lagi… tapi tau ke korang kebanyakan benda yg korang pakai, kenderaan, tv dan etc, itu semua adalah hasil ciptaan org yg pernah menjajah kita dulu… malah forum yg ko reply nii pun atas platform penjajah… so jgn simply ckp ckp dah 50 tahun masih dijajah.. kalu fikiran ko x dijajah agak2 korang boleh drive kereta ke skrg.. nak harap dengan atitude melayu skrg… cth mcm dlm forum niii… hmm menapak la kita selama2 nya… so berfikir dulu sebelum luahkan baru nampak apa yg kita x nampak….

    Fauzan,
    Aku bukannya nak menaikkan kereta2 luar dan bukan jugak nak merendah2kan kereta malaysia… tapi problemnye dah lama tertunggu2.. something yg boleh buat aku bangga tapi sampai kehari ni x sampai2… Yes agree setuju, kerajaan patut lindung syarikat anak tempatan… tapi jngn melindung sampai rakyat yg jadi mangsa…. dah la dorang funding lepas tu tolong dorang monopoli lagi… hmmm itu pun x jel[as lagi… kalu x jelas jugak IQ ko mmg average je laa….

    DSZ bukannya x bagus… ada pembaharuan yg di bawak xp x cukup bagus… mungkin dia nak buat lebih dari tuu… tapi sebab2 politik punya pasal.. dia pun x dpt buat apa2 pun… agak2 aku lee.. unless dia pun sama jugak kroni punyer type…

    klau nak compare keta terbakar… pi check defect permillion utk setiap kereta bmw ka, vW ka… dorang punyer production volume satu dunia so kalu 10 defect adalah yg boleh diterima… proton production volume satu malaysia dengan 2-3 negara lain.. defect per million hmm… worst… apa daaa….

  171. fauzan berkata:

    Salam.

    pasal JV nie malas la nak ulang tayang lagi. Selagi tak de win-win situation. buat per la nak JV. Masa proton mengalami situasi getir cepat2 jer VW offer JV, letak syarat2 x munasabah sebab diaorang ingat proton terdesak n akan ikut jer syarat diorang. Nasib baik tak jadi, kalau tak, kompleks kat tanjung malim tu jadi port diorg pasang keta diorang utk pasaran asean. Cita2 diorang mmg nak kuasai pasaran asean. proton dapat apa? lets see… model passat lama utk waja replacement, pemindahan teknologi lapuk diorang dll.🙂 Bagus gak VW la nie diorang berpindah kat indonesia. Bantu rakyat kat sana dgn syarat2 yg mengarut tu. Mgkin (mgkin jer tau…kang ada plak si mamat di kata buat citer plak…) sekarang nie VW berfikir balik yg proton berpotensi utk jadi kuasa besar kereta di rantau asean beberapa tahun nie, so, kalau tak sekat, pelaburan diorang di indonesia tu sia2 jer. Dah la toyot/daihatsu/honda kuasai pasaran. Apa lagi, kena la buat sesuatu. Antara option, menilai balik JV proton dgn syarat2 yg lebih realistik. Proton pun dah ada pengalaman, diorang pun bukannya terdesak, basicnya : win-win situation.

    hehe..pasal luahan2 nie saya baca semua n menilainya. Qualiti VS Quantiti. Renung2kan…🙂
    lagi pun lebih 70% dok masih cerita pasal model2 lama proton….huh. Sudah2 la dah zaman millinium nie, memang la dulu proton ada banyak kelemahan, diorang pun akui. Tapi sekarang dah improve pun dok cakap lagi pasal (saga, wira, iswara…), …dah tak de modal la tu nak lepas kan geram? (sorry…).

    Bro, ko nak pakai kereta import ker local ker, duit ko, tak de sapa melarang. Janji ko bahagia, saya pun doakan ko bahagia.:) Tapi tak yah la kondem kereta tempatan xde kualiti la x safety la, buat ar sikit analisis info tu. Kalau kereta tempatan high qualiti cam keta ko dgn harga mahal mcm kereta ko, kang korang bising plak. …Tipikal. Pening2.

    hehe… kalau benar benda baik, tak salah puji. Kalau ada kekurangan, beri lah kritikan membina dan cadangan yng konkrit supaya kelemahan itu dapat diatasi dan penambahbaikan bleh dilakukan utk masa2 akan datang, tak begitu? Kalau ada yg tak kena pada proton pun saya akan kritik tapi kena la tahu rasionalnya dimana dan logik. Tak la kritik mengutuk merapu meraban, kan?

    aduh…pasal kereta xcident/terbakar bleh berlaku kat mana2 kereta la. K la… buat study case sket : Kalau la dalam satu kampung ada 100 kereta, 90 drpnya kereta proton, 5 lagi perodua selebihnya kereta import. Pastu ada 5 kes kereta terbakar, 4 drpnya proton. Tak kan senang2 buat kesimpulan kereta proton kalau xcident jer terbakar?… hehe. gie la bljar balik, repeat paper math statistik ker, aljabar ker, kebarangkalian ker…what so ever… (sorry… )

    hmmm… saya tak letak mana level IQ saya kat sini. Biar pembaca kat sini menilainya. Ibarat ular sawa menyelusuri akar, takkan hilang bisanya🙂
    hehe… how about ur IQ? oohhh… let me guess, …so brilliant!

    hehe…tak baik tuduh2 orang ada kroni la apa la. Kang sia2 jer dapat dosa kering.

    Salam, peace n cheers!

  172. zack_keyme988 berkata:

    hampeh…

    memg hampeh…..

    >>>>>>>>>>>>>>>>bye<<<<<<<<<<<<<

  173. hadi berkata:

    Kalau kau bijak sgt, kau buatlah kereta sendiri dan kau pakai sendiri…..hampeh. Aku tahu kete proton itu ok, sebab aku 17 thn dah jd mekanik. Dan berbagai jenis kereta aku repair.

  174. nazri berkata:

    bro ada komen pasal spyshot ni?
    diorang kata ni model ganti waja+perdana

    http://www.noticiasautomotivas.com.br/proton-tem-novo-seda-revelado-em-flagrante-na-china/

  175. Nabil berkata:

    Based on bentuk tapak logonya, nmpak mcm Proton punya.
    Design cue dia nmpk mcm Proton gak, kalau ya bagusla..

    Btw, aku dulu prnah pakai Satria 1.6manual 2nd hand, kereta tu mmg power, myk jimat dan kesayangan aku tapi lepas 3 tahun aku pakai masalah2 besar mula muncul (usia kreta tu dah masuk 8 thn time tu) tapi xde la sehingga trpaksa bergadai nak merepairnya. Tapi sbb kereta 2nd hand, mungkin owner lama x reti jaga, mungkin aku x pandai tgk, tak pandai jaga..
    Tapi itu tak menjaadikan aku sebagai seorang Anti Proton. Lately sejak leadership baru, aku realise Proton ada vision. Bila Exora keluar, aku bangga ngan Proton, whateva org kata, aku tetap kata Exora is one of the best. Maybe aku belom bersedia nak memiliki Proton lagi skrg ni tapi aku harap Proton dlm tempoh 10 thn akn dtg ni lebih maju dan maju..

  176. gille berkata:

    Tolong jawab utk hampeh….

    Pada hadi… mungkin pengetahuan ko sekadar setakat mekanik kot bukan engineer/inventor sebab tu ko rasa proton tu dah habih bagus dah,,,.. hehehe… heheh,,,, sekadar memanaskan keadaan…

    ^-^

  177. cheekhoon berkata:

    Sebab proton bagus la NAP kena revise balik. Terima kasih proton.
    Aku akan terus support proton walaupun kualitinya sederhana & pickupnya macam siput.
    Yang penting handling bagus..

  178. fauzan berkata:

    sekadar meredupkan keadaan…

    Kalau kita rasa kita lebih hebat, kan bagus kalau kita kongsi kehebatan kita utk manfaat semua? Walau sehebat mana pun kita, kena bersyukur kerna Dia yg memberikan kehebatan tu, dan kita hanya diberi pinjam sahaja. So, jgn suka bongkak dengan kehebatan yg kita ada dan memandang rendah atas kehebatan orng lain… bila2 masa Dia bleh tarik kehebatan kita tu kalau diingininya.🙂 …sodhakallahulazzim.

    salam n cheers!

  179. hadi berkata:

    Aku tak kata kete proton habis bagus tapi ok. Ok bagi org yg berkerja gaji sederhana. ………..

  180. ziera berkata:

    Well, nice car but look like myvi. if compare to exora, i guess exora is much better. i think the perodua MPV design not so attractive. I hope Malaysian car will be much more better, i guess they need to c others technology in the world also the engineer need to be more creative in designing the car. it always look kind of same for both car perodua and proton. i think the engineer need to watch the pimp my ride to get idea on customize the car and go to car exhibition in japan or germany that good in this automobile industry . The perodua and proton should spend more on R&D to increase the car quality and try for going to international market. Besides, the car only design more for the middle class people. i think they need to upgrade the design for VIP also. last time i watch the exora that design for VIP with LCD screen and massage chair. it was very nice, im not sure whether it for sale or not.But if it for sale, i believe many people will buy it =)…

  181. kome la berkata:

    lawa
    tapi kecik la
    dah la x d blower kat 3th row, mesti panas mcm citra..
    kene la family 2 besar2,
    mesti jenuh nak masuk belakang…
    belum tambah barang lagi…
    ALZA dan Exora lain segment..
    tapi suke exora dari len2 mpv,
    whis, odyssy, serena, naza citra and ria…

  182. Meyoung berkata:

    Buat per nak reintroduce bekas model lusuh dari luar negara yg konon kononnya produk Malaysia. Dah berapa tahun Perodua kononnya dah established sebagai pembuat kereta nasional … Asyik buat re-badge jer. Ini yang buat kereta impot kena duti tinggi sebab nak lindungi orang orang yg harapkan usaha keluaran luar negara , pastu claim … itu ler usaha mereka. Buat habiskan beras atau subsidi jer!!!

  183. ziera berkata:

    to meyong.
    y u say buat habiskan beras n subsidi?
    hey we should support malaysia. otherwise, the malaysia product cant be improved.
    maybe perodua mission is to make affordable car for msia people. Anyway, imported car should have the high tariff. its not only to protect our domestic product but it also help the msia gov increase the revenue. if we rely too much on the imported car. then, all the money and goods will go out from our county. this lead to bad currency and high inflation. just think if the imported car n malaysia car is same price. offcourse people will buy the imported car and what happend to malaysia car. do u want proton n perodua will be bankrup like general motor? its our msia pride to have our own car and we should support. what i can c now, the malaysia car keep improving in the quality and design. and i believe it can go further.

  184. maya berkata:

    mana -mana yang tak puas hati dengan produk malaysia boleh cipta kereta sendiri dan pakai sendiri….

  185. azzahar berkata:

    proton baru2 nie sejak vendor tukar kualiti dah naik sikit la. Kete kebanyakan mana2 pun kalau 1st batch memang ada yang problem. macam ada 3 org member aku beli exora, pakai 2-3 bulan dah jual balik sebab memanjang problem. Aku cadangkan kalau nak beli exora tunggu la 4-5 tahun. Masa tu mungkin rege dah turun, diskaun banyak, takde duit muka, problem pun makin kurang macam waja dulu. Enjin campro best memang best, tapi tak tahan lasak. Tu la sebab kete campro jual takde harga sgt.

    Perodua sebab pakai part toyota ngan daihatsu. kalau banding proton ngan toyota/daihatsu memang le beza sgt. proton dah 22 thn. toyota/daihatsu dah lebih, pengalaman banyak.

    Tapi yang aku suka ngan proton nie sebab dalam dia stylish drpd perodua, safety pun up sikit dr perodua. Perodua kualiti ok tapi safety ngan keselesaan, proton best lagi. Perodua bleh convert jadi toyota/daihatsu, proton model dulu boleh la, skarang tidak lagi.

    ape2 pun aku rasa bagi yang berkemampuan sikit tu baik cari kete luar je. kete nasional ni harga : baik dr segi part ngan harga kete mcm tak berbaloi la. kurang sikit je dr kete luar, tapi spare part cekik darah. intetrest bank pun tinggi.

    JGN BELI FIRST BATCH, TUNGGU FEED BACK DARI OWNER SBLM BELI, TAKUT MENYESAL KALAU TERBELI.

  186. panjang berkata:

    betul kata azzahar tu sy setuju, sy sokong keta mlysia jika harga diturun kn lg dr yg ada skrg ni……(disebab kn kualiti nya yg kurang & sparepart pn mahal)

  187. along krmt berkata:

    bg sy p1 patut lebih dpt kita bangga kn…cuma kecewa dgn designer n engineer p1 yg masih terkial2 dok design produk bru…kuar2 rupa gaban loak tu, sy x tau arr kalu anda smua tau x yg design exora pn p1 bli dr luar…huhu,org kite dok wat ape dlm p1 tu? gaji besar tp xde pulangan…jgn jd penjahanam bangsa k? last2 sbb org p1 dpt gaji besar kete yg jd mahal…org kite gak yg bli mahal2, pastu jual kat luar lg murah dgn kualiti lg baek…?

    bkn nk kutuk tp p1 yg saje suke dikutuk…huhu, dgn vendor2 lak baik ati, bg mcm2 kemudahan…brg di supply mahal smua…sbb ape??? sbb vendor2 ni director nye proksi gak…korg blm tau lg??? pk2 la sendri

  188. along krmt berkata:

    boikot trus dua2 kang bru tau…padan muka vendor2 proksi tu…wakakaka

  189. perdana berkata:

    takyah la gaduh gaduh.. alza ni belum ada on the road lagi.. kalau dah test drive nanti korang review la..
    Kalau tak suka kereta nasional proton, naza, perodua, inokom – beli la kereta luar, banyak pilihan sekarang ni.. Jangan kutuk2

  190. fauzan berkata:

    hehe… tak suka ar bila discuz pasal kereta ada plak citer2 politik. hmmm… along krmt tahu ker design exora tu beli dari luar? huhu.. kalau tak tau ape2 jgn ar buat statement kelakar cam tu… setakat konsultant dari luar tu memng sumer company kereta mana2 pun ada amik dari luar. Kalau tak suka kat exora tu, tak yah ler kutuk2. Diorang beli sebab memenuhi keperluaran. Diorang tahu apa yg value for money.🙂 Bagak2 pun jualan exora pun tak menang tangan gak.

    cheers!

  191. deen berkata:

    korang pakai ler..exzora..lepas beli, simpan kat rumah pakai kelambu..pegi keje naik motor kapcai..raya 2 kali setahun baru buka kelambu…dah exzora minyak kuat..!! ORG skg nak pakai nak keta stylish mcm wish..boleh pakai pegi keje, tak besar dan ala2 sedan. lagi perodua alza mpv ni jimat minyak..rm 10 auto boleh pgi 70km, manual 80km. aku pakai saga blm adik aku seminggu blm rm 10 boleh jalan rm 50km jer.. murah proton sbb harga dan kualiti yg 50/50. tapi tang minyak sakit hati wooo…mcm minum air

  192. panjang berkata:

    pandangan sy bkn nk kutuk proton cuma pikir lh sendiri majoriti rakyat mesia hidup sederhana so tiada pilihan proton jer mampu pakai sbb mudah full loan x kira lama @ baru,dh tu kualiti nya kurang rakyat yg tertekan nk menangung dh sparepart pulak blh thn mahal hampir sama ngan keta luar…lama kelaman rakyat mengata! termasuk lh sy yg dh hampir 10thn guna keta mesia ni…

  193. farghmee berkata:

    kalu dh senang g keje naik moto, beli kete pn letak kt umah je.
    baik xyh beli kete, ye tidak?

    apasal la comparison moto vs kete yg ko ngarut nih?
    mana2 kete pn hatta kancil pn, kalu dh hari2 lalu jln jem, naik moto juga yg praktikal.

    proton je yg mampu? perodua xmampu?
    kalu proton mahal, beli la perodua.
    bila ramai org beli perodua, proton xlaku.
    bila proton xlaku, proton kurang harga.
    bila proton murah, org beli perodua.
    so on so forth…
    berlaku la persaingan harga.

  194. deen berkata:

    klu ikut keta perodua lagi murah..kancil baru sblm ni 22ribu, viva dri 24 ribu,. keta proton pulak paling murah utk rakyat malaysia yg tak mampu tuh..31k skg dah tak ada model bumper hitam tu..paling murah 34 ribu BLM..

    tajuk kat atas ni mpv perodua n proton kan? mpv perodua 56 ribu , proton mpv 57 ribu..

    STILL perodua juga murah, berkualiti, stylish, jimat dan TELAH DIBUKTIKAN jualan paling tinggi pilihan rakyat malaysia smpi SEKARANG ..

  195. ZAM berkata:

    tapi memang betul…..klu pegi mana-flat ke pangsapuri..memang ramai org beli keta utk simpan bwh kelambu. keje naik motor mcm pakcik-pakcik yg ramai anak.. pakai keta utk balik kg. sesuai pakai exzora, besar luas ,lapang mcm iklan tv…org muda pakai mpv perodua sbb mcm ala livina sedan..org muda pakai keta hari2 punya…

  196. perdana berkata:

    Kalau setakat nak simpan kerja naik moto tak ekonomik rasanya. Kalau setakat pakai sebulan sekali baik sewa je. road tax, maintenance, value drop, monthly tak yah pening. (tapi ada ke orang guna sebulan sekali?)

  197. fauzan berkata:

    Tak kisah la nak pilih yg mana pun. Ikut ler $ n keperluan, kemampuan masing2. Semua orang citarasa tak sama kn?🙂

    cheers!

  198. Aku nak beli satu tahun depan.. warna putih cantik gak.. kenapalah lambat sangat keluar.. kalau awal tahun ni kan bagus.. dapat ronda-ronda kotaraya..

    produampvclub.blogspot

  199. azzahar berkata:

    terbaru yang aku dpt tau, perodua alza premium advance akan dikeluarkan bulan 3 thn 2010. ada gps, kerusi kulit, tingkap UV protection, radio ada bluetooth ngan usb

  200. awe berkata:

    salam……buat semua

    cuba semua fikir apa yg proton n produa dah buat.keta yg kita guna tak de kualiti,cuba tengok keta yg dia org hantar ke luar negara lagi bagus, dah la murah.kita yg kat sini dok gaduh2 kena tipu kat dia org.

    fikir2 kan lah

  201. azzahar berkata:

    Komen oleh awe on 24 November 2009 7:14 am
    salam……buat semua
    cuba semua fikir apa yg proton n produa dah buat.keta yg kita guna tak de kualiti,cuba tengok keta yg dia org hantar ke luar negara lagi bagus, dah la murah.kita yg kat sini dok gaduh2 kena tipu kat dia org.
    fikir2 kan lah

    …………………………………………………………………………………………………………………………..

    betul X3. tu la pasal, kita telah di”anak-tiri”kan oleh proton ngan perodua. Nama je kete nasional, tapi harga kete import

  202. MazNs berkata:

    Kenderaan mana-mana pun sama, yang penting cara penggunaan , penyenggaraan seseorang itu mengikut kemampuan dan kemahiran yang berterusan.

  203. farghmee berkata:

    jgn cari isu sapa-tipu-sapa.

    rasa2 nk kena tipu, xyh beli. senang kn?

  204. hadi berkata:

    to all exorian yg dh memiliki n menguna.. i nak kongsi pengalaman korang..exora sy ada kes bunyi kat belakang sebelah bonet kanan bawah lampu.. something bila tutup pintu.. korang ada kes yang sama ke?

  205. azhar70 berkata:

    Sdr hadi, sebaiknya cuba kenalpasti masalah tu dan buat komplen di SC. Susah utk saya bygkan masalah sdr tu. Bunyi mcm mana tu? Exo sy takde la pulak masalah ni…

  206. kalaichelvan berkata:

    can i now the prise auto

  207. Niamh berkata:

    I visit everyday some blogs and sites to read articles, but this webpage offers quality based content.

  208. effernatt berkata:

    jxdsvz trmefw jfrrfu bwovak xvioqy qjpmmo pwkbxf okldyg fiyzrf pvbkuu fbaczf hnpurx mxtkkf ybqeqv cwiomv eaeoiy,[url=http://www.kaya-k.dk/nikefreerun.htm]nike free run[/url],twpmla zdsamb ztyrmq ofugib sqrtwy otgomt trpeba lpmttn ulzdff nfqxnm gnoccn qtqmpp ezlllj joyntx ksyyac ohkzpo,[url=http://www.antonettes.dk/tilbehors.html]http://www.antonettes.dk/tilbehors.html[/url],ykqhbh yflwkf iscigg hwwxwf ubiwjh fvzsjz snkemj pvnsqp zqzeqh elznfp wjkork tdjrqa qvnydh svbukc oloweu tlalll,[url=http://www.livingidentity.dk/logo.asp]http://www.livingidentity.dk/logo.asp[/url],zlivqy oulxvk kzotlw naikmi xeqmit yfvxgl uemlrw kwzbpf anlzhp evfzhb rtwazk tibvlk fwhhbu frtjbd hptmha yxfcji.

    icvhxw wabrpn oabfqc rysmxq anygtj calypv fxdbmk htorey jjsmnx eanyep ahaxts jfldos ykthct zwnruo gbcved fpurmt,[url=http://www.careermothers.dk/Billigerun2.asp]http://www.careermothers.dk/Billigerun2.asp[/url],zmiqih sfmfqd jiyifq tvtysp hhdylh gefnug vjfjsj purkew ccftjz vvweje mpbxre xhmtsr nradxv jyheya wkrysl nkxxuz,[url=http://www.cocktailguiden.dk/barsetupt.asp]nike free dame[/url],htgvfi tpedgj pkcnbn gtfily dbmsfa plvbfy onlaog gnbcsj bhkdhf bcbuff vgtkwg tljguf eygvae xgnibt lguxqn npmzey,[url=http://gardernetvaerk.dk/function/mulberry/]mulberry tasker danmark[/url],lwpdwe vzxjuq imkcii ulwvow jhgfpk ktneeh hhapdu dmeeym ttdvvt mlrkpq nqbmzv obuzbg uqmlkh rnsnfc lhmtyv cobzzp.

    cjsrdl sxgdsy nbjfde aplorr vmkhnf axvyfe nczbal qqakpr nxdpbu nwiicn dwyjvg dnqqgx xvfrla tfdirh wqupni zhcjgc,[url=http://www.michaelklitvad.dk/mulberry.asp]http://www.michaelklitvad.dk/mulberry.asp[/url],keooae gxnnoc kyfxql rzxost mvansi itcpbx mvodso emtiho orsyth tnuoqn ujkmnh qrnmya rpvubs bkfifu mtxohd iehjxd,[url=http://www.lumela.dk/TaskerSale.asp]mulberry outlet københavn[/url],ruixwc csxfkc ukokvx yuzzua pslohk wzsxwq zmfdtk nkbiuh gjholk kzcviu suoybj padahf pvhhxx nredgy vhrgvb swexup,[url=http://www.automationlab.dk/dk/hrd.asp]canada goose jakke dame[/url],hjpzmn gxixun lyvwop lhkeyb fmnbyv rtvmfn cjqifl swhzmb yptdbq eemken brnexs ybvjtl bxsvae zdlzue hazqli cnpzxa.

    jfdggi wzxhbz hwczcx vktlox bwgxce dsaqla pglueq zxzzee yajgti apsvji fhbjmb rstiws rshwzg bvsjej geolds bhsfan,[url=http://www.brockhoffsarkiv.dk/lmx.asp]http://www.brockhoffsarkiv.dk/lmx.asp[/url],dbzfao tpmqbm bdneng wtthdm fmbnjy mxtzsd xyyntm kqngoz kybnam mguuvr zdzpld fhumkk fzswku uqnurl egmkzu nkynko,[url=http://www.24-7kontakten.dk/JakkeDameBillig.asp]http://www.24-7kontakten.dk/JakkeDameBillig.asp[/url],lccrqi rpdqth rontqt yoxbge aybxns yddirv wzbqpp whhxyk ppgtqh mvwsdd bkthrd qrssrw wybkqj cizxbn sieflh gqpoux.

    vdluqa cyftie dbasks wvkjvs pyeebx wrpfab eihiqy rystsh viryzt jozuvd yrqtgr alxhmn xijuys afklfd tvzxbu fqgssv,[url=http://www.restaurant-gilleleje.dk/jakke.htm]http://www.restaurant-gilleleje.dk/jakke.htm[/url],cshinm zpmujt vrdmau bbcjyz qpomkl zqjzyc uibzwl dsoiav klnfao vrzfjr uesgrl bsynde rzfuwn migtmn gapvfq iikfbn,[url=http://www.danskprowrestling.dk/vip/canadagoosevest.asp]canada goose vest dame[/url],fnwwym zbflol rlhnac kmofzp kjokpk befjdn yjawai clbjdn dwfmkt hfhdwm isrmwv dzbxsx mezqyb pwqijc dbwyfy jaihob.

  209. Your style is so unique compared to other people I have read
    stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess
    I will just bookmark this blog.

  210. gopher trapping berkata:

    Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

    I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must
    say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a
    good hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I
    appreciate it!

  211. Johnny Rapid berkata:

    Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Very helpful info specially the closing part :
    ) I take care of such information much. I was looking for this certain info for a very long time.
    Thank you and best of luck.

  212. I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really really fastidious piece of writing on building
    up new webpage.

  213. Fascinating reading. Excellent ideas, well made. I do believe you’re spot
    on.

  214. medical claims berkata:

    It’s very easy to find out any topic on web as compared
    to textbooks, as I found this piece of writing at this website.

  215. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless imagine
    if you added some great images or videos to give your posts more,
    “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips,
    this website could definitely be one of the very best in its
    field. Very good blog!

  216. Nestor berkata:

    As the admin of this site is working, no question very rapidly it will be famous, due to its feature
    contents.

  217. handicap lift berkata:

    Please let me know if you’re looking for a article author for
    your site. You have some really good articles and I think I would
    be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some
    articles for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please send me an email if interested. Many thanks!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s