Tempahan EXORA dibuka….

Posted: 18 Februari 2009 in automotif, PROTON, proton Exora
dalaman kerusi utk H-line

dalaman kerusi utk H-lineproton_exoragambar terbaru....EXORA

 

 

gambar terbaru....EXORA

gambar terbaru....EXORA

Exora dapat sambutan hangat

PETALING JAYA 21 Feb. – Kenderaan belum siap. Rupa bentuk fizikalnya pun tidak diketahui umum tetapi tempahan sudah mula diterima. Sambutan rakyat Malaysia terhadap kenderaan pelbagai guna (MPV) Proton Exora, hasil tangan tempatan ini sememangnya menakjubkan. Menurut Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd. (Proton), Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, pihaknya mengunjurkan 4,000 hingga 5,000 tempahan menjelang pelancaran Proton Exora pada April ini. ‘‘ 燩ada hari ini, kami menerima tempahan 15 hingga 20 buah MPV di cawangan ini,’’ katanya pada Majlis Pra Pelancaran Tempahan Proton Exora di bilik pameran Proton di Mutiara Damansara hari ini. Bagaimanapun, Syed Zainal berkata, pihaknya belum dapat menyatakan jumlah sebenar tempahan yang diterima di seluruh negara. Tetapi jika cawangan di tempat lain juga menerima angka tempahan yang sama, ia sudah pun melebihi unjuran kerana Proton mempunyai 300 bilik pameran di seluruh negara. Beliau berkata, setakat ini ramai orang telah datang bertanyakan mengenai Proton Exora.

COLOUR of Proton Exora:

Genetic Silver

Tranquility Black

 Blue Haze

Pyrite Brown

 Gaia Blue

PROTON EXORA ENGINE CAPACITY & TRANSMISSION TYPE & PRICE

Proton Exora HL 1.6L (A/T) RM 76,000.00

Proton Exora ML 1.6L (A/T) RM 72,000.00

Komen-komen
  1. anie_mieza berkata:

    tempahan exora di buka!!!!!!!!!! wah, bestnya……..(o_o) t’beliak mata ayahku bila melihatnya…….
    ayahku bilang,”wah,dah dibuka dah tempahannya abah kena beli ni !!! abah x leh biarkan owg lain yg tempah dulu klu blh biar abah dlu…..”,k,lah 2 je…..owg lain 2 komen 2 lah kat cni….

  2. eTy berkata:

    xde ke gmba yg leh tunjuk dlm nyer??trigin nk tgk dlm nyer…

  3. stroller berkata:

    beli jgan tak beli….

  4. anie_mieza berkata:

    Malaysia First MPV

    Only 2500 unit available for First batch.
    booking fee of Rm500

    engine
    campro CPS 1.6L
    120ps(claim by Proton)
    tune for Pickup(claim by Proton)
    change gear ratio to suit the MPV spec.

    interior
    leather seats(High-line)
    fabric seats(M-line)
    CD,MP3,Wma player comes with bluetooth and ipod slot
    rear aircont
    7 seater
    extra 12v socket at the back
    radio control and phone button at steering.(steering kinda tiru honda style)

    navigator GPs(H-line)
    DVD player for passanger(H-Line)

    Exterior
    Sportlight(H-line)
    15inch sport rim(ML/HL)
    80degree door open for passenger
    chrome finish for H-Line
    grill like persona (H-line)

    Booking for Northern Area.(Penang)
    Jay 016-4221507

    Booking fee only Rm500. (less RM500 than normal)
    Proton Exora M-Line = Rm72,000
    Proton Exora H-Line = Rm76,000

  5. afiqah KArim berkata:

    cantik!
    tpi org kate sllu body kete proton x kuat eh?
    am i rite?

  6. prodas berkata:

    tpi sekarang proton dah..inprove dia punya kelemahan…. insya Allah kalau pandai guna lambat lah rosaknye…hehe…

  7. prodas berkata:

    Ini info yg aku dpt…

    8.5″ TFT LCD DVD player @ the 2nd row (H-LINE)<–cuma org dalaman je tahu
    # 3 row a/c blowers, Hv separate rear blower (H-LINE)<–cuma org dalaman je tahu
    # self-illuminating meter cluster
    # Cabin sama saiz dgn mitsu Gradis
    # Chasis meterial – Micro carbon fiber + HTSS (tahan lasak, tahan karat dan lebih ringan)
    # Semua aksesori yg ada kat dlm Innova, ada kat dlm Exora.
    # 150Nm max torque@4300-4400rpm, 145Nm torque@3000rpm@93km/h cruising
    (Grand livina 150Nm max torque@4500-4800rpm, 139Nm torque@3000rpm)
    # Crash rating lebih baik berbanding mana2 keta Proton sebelum ni

    Berat ke 1380kg utk 125bhp 150Nm max torque? (dgr dari engineer, Exora 135bhp)
    Persona IAFM 110bhp 140Nm torque 1200++kg (itupun lebih ringan dari waja CPS)

    beza cuma 100kg lebih sikit je dari waja… renung2 kanlah

    stroller….so fast you booking??……black colour more ranggi…:)

  8. mr.funtasticko berkata:

    body kit je xde exora ni, kalau ada sunroof lg gempak….tp nti tambah plak harga dia kan…wane putih xde la pulak…harap pasni ada version sport yg ada full bodykit, front n rear bumper lain, sunroof, rim 16″ n yg paling penting wane pearl white mcam stream rsz ada…

  9. mr.funtasticko berkata:

    body kit je xde exora ni, kalau ada sunroof lg gempak….tp nti tambah plak harga dia kan…wane putih xde la pulak…harap pasni ada version sport yg ada full bodykit, front n rear bumper lain, sunroof, rim 16″ n yg paling penting wane pearl white mcam stream rsz baru

  10. prodas berkata:

    2 yang kite tunggu…..2 kalau ade body kit lebar macam wish..fuhhh..mesti cunnn bebebbbb…..harap2 proton dapat mempertimbangkannya……

  11. Vtec berkata:

    Pearl white pilihan hati ku…

  12. campromania berkata:

    kita tggu proton kuakan wane pearl white….sure gempak punya la…

  13. Vtec berkata:

    Prodas….interest untuk proton skarang berapa??

  14. Ust Ipin berkata:

    Wah, ramai nampak nak tempah EXORA..

    tapi nak tempah kete yg memang dalam gambar kat atas ker?

    Saper yg sanggup memang best la, leh masuk book of record, pastu nak gi jalan2 kena pantang, yelah klo ujan abis ler…

    hehehe…

    PASTI GEMPAK!!

  15. Vtec berkata:

    Sesiapa yg baca metro mesti nampak iklan Mpv ni….iklan semalam ckp jimat minyak dlm kelajuan sederhana….iklan hari ni tunjuk dashboard dan stering..esok ??tunggu…

  16. Vtec berkata:

    hari ni tunjuk Lipatan kerusi untuk ruang yg luas…..Kerusi hadapan foldable arm rest…tapi x bestnya kenapa pula handbrake kat tgh2….kenapa x buat mcm rondo atau wish pakai kaki??rasa kecewa sikit…

  17. prodas_afiq berkata:

    kira..oklah 2….ni kan mpv pertama proton… mungkin mpv 2 nanti dia buat cam2…hehehe

  18. campromania berkata:

    ada kemungkinan gak sbb org malaysia dah biasa handbrake kat tengah kot ataupun proton nak mpv ni seakan2 sedan dan lain dari mpv2 yg import

  19. stroller berkata:

    betul. betul..betul…kata siVtec tu… patutnya dorang buat hand brake tu kat sebelah kiri pedal brake… mcm serena kotak, estima acr, wish… trbaru RONDO… baru la ikut trend…

  20. prodas berkata:

    kira ok lah 2….. nungkin model2 akan datang dia buat cam 2….

  21. Vtec berkata:

    Bukannya apa…kata beli sampai 11 buah Wish sebagai b/mark untuk Exora…jadi buatlah betul2….bagi aku dah alang2 buat…buat yg terbaik….sekurangnya kalau x de h/brake adalah ruang untuk anak2 nak bergerak ke depan dan belakang mcm WISH…..HAMPA…

  22. prodas_afiq berkata:

    bagus kritikan yng membina…..harap2 ade orang2 proton baca blog ni……lepas2 buat perubahan dan improvekan untuk model2 yang akan datang……bukan gitu Vtec????hehe..

  23. icam berkata:

    nak tau gak deposit dia berape ek ? n bleh buat bayaran utk berapa tahun.maklumla dalam keadaan ekonomi sekarang nie ,perlu buat kiraan yang berkhemah skit, takut dah beli nanti , x larat bayar bulanan plak !!!!!!!!!!

  24. man berkata:

    kita skrg nak mpv yg bagus tp harga bpatutan,kalu duit byk pakai la porsche etc.bg aku,exora bagus dr segi body dsb dan yg penting harga.

  25. Serena berkata:

    MPV paling best bagi aku alphard & serena kotak la…luas, comfortable, corridor, handbrake kat kaki..then gear kat stereng (jimat space)..anak2 boleh berjalan2 lam tu…bravo aphard & serena

  26. prodas berkata:

    alphard….untuk orang 2yang kaye je… orang kat Malaysia ni biasanya berpendapatan serdahana….so proton buat kenderaan yg mampu milik seperti exora….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s