proton EXORA

Posted: 18 Februari 2009 in automotif, PROTON, proton Exora

proton mpv

gambar sebenar

gambar sebenar mpv proton

gambar sebenar mpv proton

protonmpv putih

protonmpv putih

stering protonmpv

stering protonmpv

 

apa pendapat anda tentang reka bentuk proton ini????

Komen-komen
  1. prodas berkata:

    proton mpv ini sungguh cantik dari segi design luaran tetapi design dalaman nampak simpel…agaknya untuk meinimakan kos agaknya…. apa pendapat anda???????

  2. campromania berkata:

    tu baru pre production nye model..model yg sebenar mgkin lbih baik dari segi kualiti dia…semoga proto kuarkan lbih bnyak model yg best2 utk msa akan datang..

  3. prodas berkata:

    harap-harap gitulah… proton dapat keluarkan model yang enjen lebih besar……2000cc ke 3000cc ke…ok gak huhuh

  4. eTy berkata:

    ..mne ko dpt sume nie?cntik gak mpv nie…bile kuar mpv ni?????

  5. prodas_afiq berkata:

    dari internet…..dah banyak gmbr proton mpv ni tersebar di internet… kini tenggah tunggu gambar sebenar-benarnya mpv ni……

  6. afiqah Karim berkata:

    cantik gile.
    mantap ar proton!

  7. prodas berkata:

    proton tak nak ulangi kesilapannya……

  8. prodas_afiq berkata:

    * kemungkinan ni hrga n spec dia kot..xpasti lg..

    TENTATIVE PRICE : RM70 – RM74K
    7 SEATER MPV
    5 DOORS, 1.6 CAMPRO CPS ENGINE
    LONG & WIDE BODY
    SPACIOUS, SPORTY, PRACTICALE, AFFORDABLE

    MANY ACCESSORIES:-
    1. DIMMING IN-OUT ROOM LAMP
    2. FRONT WIPER DRIP WIPING
    3. LANE CHANGE FLASHING
    4. REVERSE GEAR WIPE
    5. VEHICLE SEARCH
    6. 6 AIR-COND VENTS (FRONT, MIDDLE & REAR)
    7. 8.5″ TFT LCD TV
    8. GATED GEAR
    9. 80 DEGREE DOOR OPENING
    10. CD RADIO PLAYER WITH USB PORT & FON ANSWERING
    11. AVAILABLE IN 6 COLOURS
    12. EASY IN & OUT FOR 3RD ROW PASSENGER
    MANY OTHER GADJET TO BE ANNOUCE SOON*

    COMES WITH 3 YEARS WARRANTY + EWP*

  9. prodas_afiq berkata:

    Exterior

    Proton MPV secara kasar mcm Wish. Cuma bumbung blakangnya tak berapa curam/condong mcm Wish…mungkin utk improve ketinggian bumbung supaya tak kena kepala agaknya. Tail lamps guna LEDs disusun secara vertical, tdk spt Wish di mana Wish tak memanjang sehingga ke bahagian D pillar. Tail lamps-nya lebih kecil di bahagian atas tetapi melengkung keluar sedikit di bah. bwh., lbh krg mcm Volvo XC90’s plak dah. Signal lamps-nya dlm light cluster diletakkan mengadap ke atas mungkin utk better visibility. Dia juga guna regular swing doors instead of sliding doors. Spare tyre di bahagian luaran di bawah chassis instead of disimpan dlm kereta so that kita boleh access to it easily bila luggage space penuh.

    Interior

    Kotak “Peekaboo” ada dua tone warna beige, tp warna ni depa buleh tukar aje kpd warna2 yg lain. Ruang luggage tak lah sebesar mana memandangkan ada third row of seats kat situ, maknanya balik kampung dgn pax seramai 7 org will be a challenge. Ketinggian bumbung dalaman direkabentuk agak tinggi mungkin supaya dpt memuatkan org yg pakai songkok kot. Shifter utk gb-nya mcm Estima iaitu diletakkan dekat dashboard berbanding spt biasa between the front two seats. ICEguna 2-DIN unit. Ada options utk DVD dgn LCD display. Juga ada option in the future for GPS navigation. 2-DIN head unit ni terletak di atas center dash area below aircond vents, dn di bawahnya pula terdapat air conditioning controls iaitu 3 knobs disusun berbentuk triangle. Di bawahnya lg ialah shifter. Terdapat aircond blowers utk second dn third row diletakkan di atas sebelah kiri dn kanan of the cabin roof (dekat grip handles). Depa kata selepas buat test, cara inilah yg terbaik utk pengaliran udara (kununnya lah kot). Armrest takdak di antara seat depan ttp dibaut secara integrated dgn seat itself (jenis fold).

    Chassis

    Wheelbase estimated melebihi 2,700mm ttp kurang drp 2,800mm. Secara perbandingan, Honda Stream wheelbase – 2740mm, Wish – 2,750mm, Innova – 2,750mm, Livina – 2600mm dn my favorites Mazda5 – 2750mm.
    Suspension depan menggunakan MacPherson struts dn belakang guna torsion beam utk minimize suspension system mengganggu sehingga ke cabin. MPV ni dikatakan mempunyai crash safety yg amat baik, dalam Proton internal crash tests. Beberapa MPV lagi akan dihantar utk ujian ini secara official

  10. prodas_afiq berkata:

    Aku ada hantar komen pasal proton ni.. jawapannya…,
    tang power window tu, vendor parts yg supply power window persona dan saga dah kena terminate… sekarang ni, syarikat “AV Venture” yg membekalkan parts utk power window mpv ni. dgr kata yg pembekal baru mempunyai kualiti yg setaraf dgn pembekal parts utk kereta korea… tapi kalo nak difikirkan, setakat power window problem… perkara kecik je… ko nak tahu tak?aku dgr yg semua myvi mempunyai masalah brake calliper yg kuat berbunyi… byk jugak aku dgr kes yg myvi mengalami kerosakan steering rack… kalo masalah mcm tu, mmg problem besar. Setakat power window jem, kereta masih boleh jalan.. kalo brake calliper jem?? kalo steering rack jem?? sori ye, bukan nak memburukkan myvi…

    ok, chasis mpv menggunakan “super galvanized metal” (super high strength high steel metal)… pembekalnya ialah syarikat “Posco” dari korea… cuba fikir, kalau saga cuma menggunakan “galvanized metal” pun dpt rating “3star” dari “europe NCAP test crash”… bagaimana pulak dgn “super galvanized metal”? mesti hasilnya lebih baik kan?

    kalo ko nak jumpa keta jepun yg menggunakan meterial yg sama, hanya ada pada keta yg lebih RM100k je…. kita beruntung sebab dpt MPV yg menggunakan meterial yg berkualiti pada harga yg murah dimasa hadapan…

    dan enjin tu pula…maklumat yg diberi..

    …sebenarnya, tidak boleh terlalu byk perkara ttg mpv ni didedahkan kepada umum.. kita tgk nanti apa yg bakal terjadi… ada jugak rumoured menyatakan yg mpv ni bakal menggunakan enjin mitsu 2.4… tapi org proton x boleh bagitahu… secretcy act…

    tunggu je lah….apa kejutannya…he.he..

  11. Ust Ipin berkata:

    MPV PROTON? mcm x percaya kan. Boleh tahan jugak lah…
    memang ada harapan untuk terus maju dan bersaing… cuma kenapalah tak awal2 dulu kuar, klo tak dah meletop. sebab skrg nie ada persaingan yang banyak.

    kita belum pasti lagi tentang keberkesanannya. so kita tengok la kemunculannya di atas jalan… kita tanya pengguna tersebut mcmn?

    ok tak ok? baru kita tahu yang sebenarnya… so time tue nak komen pun komen ler…

    hehehe

  12. Ust Ipin berkata:

    Satu lagi nak bagitahu, nama la cadangan nama yang kita berikan tak dapat nak diterima oleh proton…hehehe..

    tahun lepas ada gak bagi cadangan nama… tapi tak dapat la. klo dapat kan leh menang 1 MPV nie percuma

    hehehe

  13. prodas berkata:

    awal2 agaknya proton tak befikir nak kukan kot…hehe… tapi tgk design dia…..waw…cunnnn…beb…. cuma tak tau kualitinya camne??????

  14. prodas berkata:

    haha…Ust Ipin..bg nama pe????

  15. Ust Ipin berkata:

    Ust bagi nama x best pun
    tue yang x dapat..

    nama proton setakan nie

    perdana
    persona

    dan nak cadangkan

    PERKASA

    tapi x dapat.. hehehe

  16. napi berkata:

    kite ni kecik agi tapi kite mnat ah kete ni tlong ah jngan senda keteni yer……………………….?

  17. prodas berkata:

    ape ni tak paham……????

  18. joey berkata:

    bangga jadi anak malaysia, dapat pakai kereta proton..

    ni, exora pulak..
    syabas proton……syabas…..

  19. prodas berkata:

    hidup proton

  20. zal_tyco berkata:

    Sudahlah. Saya dah beli exora ni hujung bulan 6. baru 3 minggu pakai ai telah mendatangkan masalah besar pada saya. sensor pada pedal dan total body nya rosak. bila saya start enjin, rpm nya mengaum sampai 5000. kadang-kadang tekan pedal takde respons. dah masuk servis centre banyak kali. technician kata tak boleh buat apa lagi. biasalah kereta ada masalah. yang buat saya marah mrk kata mungkin kereta ni ada kena air. tak kan keta tak boleh kena hujan. tak kan lah saya nak rendam pedal dengan enjin kereta ni dalam air. diaorg hanya boleh tukar tapi tak boleh jamin apa-apa. saya banyak berjalan, kalau jadi hal tengah jalan macam saya kena dulu atau berulang lagi mcm mana? kalau saya naik bukit, pedal takda respon tiba-tiba mcm mana? saya rasa menyesal beli. tapi apa boleh buat. ada rezeki saya tukar yang lain. mungkin keluaran perodua. saya naik takut guna kereta ini.

  21. zuli berkata:

    saya bercadang nak angkat proton ixora ni.nak tanya member-member yang dah pakai.ada apa masalah tak yang timbul setakat ni?

    • lutfan berkata:

      askum….. aku pn sma la wei… pning2….. psat srvis proton dh mcm rmah aku no 2 dh wei….. ada 12 msalah…… aku bru angkat bln 3 2010 tp tgk la la ni mcm mna….. nsib2…… bela dh bela dh…… bela ja la ‘bg mkn exora ni’ mna tau kot2 dia sht blik………… kt kiranya satu kapal la geng…. sp kedah…. pjp 957 wrna ptih solid.

    • prodas berkata:

      bro zuli… insya allah.. exoara yg baru ni tiada masalah…. saya punya..yg first model tiada apa2 masalah…. ok je… tapi rakan saya ada masalah… dia ikut nasib.. tetapi benda cam ni tidak harus terjadi…. siapa yang harus dipersalahkan???

  22. aMaT sEmPoI berkata:

    BAGUS.ruang die bsa .aq suke sng kt exora .truskan proton.bwat keta yang bsa dan lagi power .MALAYSIA BOLE…….H

  23. hobin jang hobin berkata:

    SMART.Hrap proton leh wat yang lbih bsar lgi

  24. mohammad berkata:

    Saya beli exora pada awal Sept09, saya kecewa dgn quality exora saya kerana banyak masalah spt:-absorber berbunyi,bau minyak petrol,aircond terlalu sejuk tidak dapat dicontrol, blower aircond problem & valve berbunyi kuat. Ternyata saya tersilap membuat pilihan utk MPV. Bila kawan-kawan bertanya tentang quality saya malu utk bercerita masalahnya takut diperli oleh mereka. Bila diajukan kpd pihak proton edar, mereka jawap kami suka (proton) bila pengguna feedback masalah. Tapi mereka tak fikir menyusahkan pengguna terpaksa berulangalik ke pusat service spt cost, masa dll , lebih2 lagi jika terkena dgn pusat service yg screw up yg tak fikir masalah pengguna walaupun telah mendapat banyak anugerah. Kenapa proton kena tggu feedback dpd pengguna baru hendak study utk improvement, seolah2 pengguna kereta yg bermasalah menjadi experimen mereka(proton).Nasib badan.

  25. prodas berkata:

    huhuh… ye ke bro… camne leh jadi cam g 2??? saya punya exora tiada apa2 masalah… huhuhuhu….. so sekarang macammane???? pasal ekon 2.. memang lh kualiti ekon proton yg terbaik… satu bar saje dh sejuk…

  26. azhar70 berkata:

    btol ke cik mohamad? byk btol problem tu, boleh dikatakan semua problem yg dialami oleh exora terkumpul kat exora sedara. saya pakai sejak ogos 09, memang ada masalah tp minor sgt. setakat ni sume boleh settle. Mmg beli kete ni nasib….. byk2 berdoa..hmmm….

  27. alisabtu1969 berkata:

    Proton exora saya pun ada masalah aircond & absorber. dah berapa kali tukar bush ape ntah, tapi masih berbunyi. PESC kata normal, tapi exora kawan saya punya tak ada bunyi pulak, pelik betul. Lagi satu masalah compressor berbunyi masa bawak bawak 50kmph. Dah repair, tapi masih bunyi. Adakah QC yang periksa exora saya tidur, tak check betul-betul?
    Yang lain-lain masalah minor je, boleh diatasi. Harap proton dapat meningkatkan lagi quality supaya pengguna akan terus percaya pada jenama proton, dan bukannya macam sekarang. jangan sampai kami beralih pada model lain pulak lepas ni.

  28. azhar70 berkata:

    proton sepatutnya mengambil berat dan cuba menyelesaikan masalah2 yg dihadapi oleh pembeli. Kalau ini tak dibuat serta mengambil mudah masalah2 yg dihadapi, tak mustahil kepercayaan para pembeli akan kian terhakis….. harap proton tak mengamalkan sikap seperti dalam lagu “Bangau oh bangau”, yg saling menyalahkan org lain….

  29. prodas berkata:

    beto 2… proton perlu cepat memperbaiki kekurangan mereka…supaya rakyat boleh percaya 100% kepada proton!!

  30. Mr.jowxs berkata:

    PROTON model oke
    Tapi..QUALITY tak de terjamin…

  31. niezamahmad berkata:

    salam semua.
    Sebelum nie saya dah pakai kancil 4 tahun dan tukar kepada Nissan Ad Resort dan pakai selama 9 tahun. Pakai kereta nissan ad nie memang sedap dan puas hati. Sekarang saya beralih pada jenama proton pulak. Saya booking Exora hari jumaat dan insyaallah kereta nie keluar hari jumaat nie jugak. Nak ambik berkat hari jumaat tu. saya ambik model manual m-line. sebab dengar dari pomen2 kereta auto byk pakai duit untuk mentenance. betul ka tak, tak tau laa. pilihan calour hitam.berdasarkan blog2 yg ada…banyak pro dan contra ttg exora nie. sbb saya x pernah lagie pakai jenama proton..takut juga dan byk2 berharap agar kereta saya nanti x ada masalah. Tolong2 doakan sekali la yee…amin.

    • minat nissan berkata:

      bro…, hampir semua jenama keter sekarang kualiti lebih kurang sama jer, ari tu gi sc nissan, trottle body latio yang masih berkilat pun rosak (tak sampai 3 bulan pakai, honda pun ada gak masalah brek (siap tempek sticker tak puas hati kat keter – PJ), toyota pun samo gak ar…, proton ni dah improve setanding ngan harga dia, tapi lau ikut member yang kerja kat vendor proton, dia kata bli keter proton sepatutnya ok sal tiap2 tahun diaorang meeting tuk omprovement, just keter yang bermasalah tu datang selalunya dari vendor yang bermasalah, sal tu la bila kita pakai keter proton BLM contohnya, ada yang pick-up yang bagus dan ada yang kurang. Tapi yang penting lepas warranty… lau kena ganti sendiri modal tak besar cam nissan/honda/toyota. spare part pun senang. time raya cina pun bersepah orang simpan. lau keter lain, kena order baru leh dapat especially hyundai ngan kia. lau nak compare proton ngan perodua ngan nissan tu memang tak tercapai lagi kot. per pun, pakai keter ni yang penting penjagaan. lau jaga betulx2 dia akan OK PUNYER….

      PEACE – B14 + SAGA BLM

      • prodas berkata:

        ia suatu pendapat yang tepat… bagi saya semua jenis kereta ada masalahnya.. ianya terpulang kepada pengguna bagaimana cara penggunaannya…

  32. azhar70 berkata:

    Tahniah niezam. Saya pun skrg pakai exora m-line manual. Pengalaman saya setakat ni ada la problem sket2, kira ok la. Cuma yg tak brp seronok walaupun problem minor tp bila gi SC utk claim terpaksa tunggu lama. Dari segi power kira padan la cuma kita tak boleh nak hrp exo ni pick up dia mcm kete sbb dia mpv. Maintenance mmg murah berbanding auto sbb minyak gearbox ari tu saya tukar dlm RM20++ je dan tak perlu selalu tukar mcm yg auto. Minyak kira agak jimat utk body yg besar gedabak tu. Jgn nak banding dgn kancil lak. apa2pun, gud luck, sama2 kita berdoa supaya tak byk masalah dgn exo kita ni, ameen. Apa2 boleh hupdet ye….tq

  33. prodas berkata:

    ooo…. 2lah..proton mesti buat perkhimatan selepas jualan dengan lebih baik . kalau tidak dengan perkhidmatan yg alakadar akan menyebabkan pelangan tidak memilih proton untuk kereta mereka….

    • minat nissan berkata:

      Bro, SC proton kira bagus gak la, kadang2 benda yang rosak akibat kecuaian sendiri pun dia bermurah hati nak ganti tanpa bayaran… tapi yang selalu buat masalah panel proton jer…..

  34. azhar70 berkata:

    saya ras SC brand lain pun lebih kurang aje tp takyah la tgk contoh yg tak baik dari org lain. Tentu customer seronok bila khidmat yg diberi lebih cepat dan memuaskan hati. Kwn saya pun pernah tunggu sampai 7 jam kat SC T…. lama tu… tp dah terpaksa, nak wat camne….

  35. nje berkata:

    sorry lah… just nak tnya lah…korang pakai exora xda problem ke? aku br je beli exora 25 june hr tu… kete aku ni bila enjine stop x smpai 2 minit kipas tiba2 jalan sendiri.. agak lama jg lah… skrg ni dah buat complain kat pusat service proton..ni nak msk 2 minggu brag yg nak ganti tu x smpai lg… pusat service tu blh kata xda stok.. heran sungguh kan…agaknya exora ni dah xkua lagi kot.. smpai brg yg nak ganti pun xda…rasa bengang jg lah… cylinder head assembly…. kalo benda ni rosak korang rasa melibatkan engin ke x? sapa2 yg tau blh x tolong jelas kan…

    kalo korang lah dapat kete yg ada problem apa tindakan korang buat? blh x kita mintak kete baru kat tmpt kita beli tu?

  36. zaki berkata:

    harap proton lebih pentingkan kualiti mcm honda,n

  37. asmadi berkata:

    salam…sy baru bercadang nak beli exora…tp belum order apa-2 lagi…bila baca komen pengguna exora rasa seram sejuk lak nak beli..tapi skrang saya pakai wira a/b 1.5 auto langsung sekali pun tak pernah timbulkan masalah…enjin langsung tak rosak…kete tahun 2000…dah 4 tahun pakai…tp boleh ke bandingkan kedua-2 model tu…tolonglah kawan-2..

  38. nuruddinkadir berkata:

    salam..sayab aru sahaja ambil exora saya (m)line semalam..saya lupa nak check sepenuhnya..blower air cond saya tak berfungsi..kiranya aircond di passenger belakang tidak mengeluarkan angin..lubang air cond di hadapan mengeluarkan wap dengan banyak sampai berair…harap saya dapat tahu masalahnya secepat mungkin..

  39. shaidis berkata:

    salam… saya dah pakai exora sejak april 2010. Problem yang saya pernah alami seperti berikut:
    lampu depan masuk air – tukar baru
    absorber bunyi “plop” – tambah pelapik getah kat absorber. problem ni cuma kereta 2009 je, kereta 2010 diaorang dah pasang kat kilang
    lampu interior tak nyala – tukar lepas 2 kali ganti mentol
    plastik cover dashboard dan glove box tak rapat – tukar baru tapi masih sama. entah dashboard tu reject kot
    vent air con berbunyi – tukar baru. ok sebulan, lepas tu datang balik

  40. shaidis berkata:

    sambungan…
    bau petrol – dah komplen, tapi masih ada lagi
    getah tingkap tak rapat – tukar baru
    boot depan tutup rapat – tukar lock baru
    walaupun problem-problem ni dapat di repair, tapi byk masa terbuang untuk pegi sc dan tunggu kerja-kerja ni dibuat. sy harap proton lebih berusaha utk menaikkan tahap qc inspection mereka supaya pengguna tak kecewa.

  41. lutfan berkata:

    umph3….. aku mulanya nk kgsi mslah2 exora aku ni tp bila aku pikiaq2 blik…. biaq la… mgkin nsib kot… tp dok dgq bnyk sgt msalah ni.. aku rs baik la aku kngsi dgn owner2 exora yg sma mcm aku jgk….. terus terang aku katakn aku kna wat karangan for benda ni…. tp biaq la aku smplekn bnda ni

    msalah2 exora aku – pjp 957
    1.air-cond: level no 2 x brfgsi..
    2.getah atas bmbung: dua2 trcabut
    3.sistem ekzos:bnyi bnyi ketar2 pd bhgian sistem piping bila pedal mnyak ditekan.
    4.dashboard: bnyi ketar2 pd bhgian driver.
    5.belting: belting bnyi bla start enjin.. kdang tu smpai 15 mnit bru snyap blik.
    6.stablelizer bar: stablelizer bar blakang dn absorber bnyi bla drive.
    7.lampu dpn: lampu dpan jd brwap.
    8.petrol bocoq: antara bhagian tngki dn hos.
    9.drum tayar blakang: dh karat da……….
    10.blower: utk seat2 blakang tak brfngsi.
    11.wiper:tak lap ayaq kat crmin dgn elok. kdang tu jd ketaq2 wlaupn time hjan lbat.
    12:body karat:bhgian bwah kiri dn kanan. ala… bhagian yg slalu org lekat side skirting tu….

    kesemua msalah ni bnyk dh settle tp still ada lg minor2 prob…..

    • prodas berkata:

      ish3…. betol ke bro???? banyaknya masalah… hal camni SIAPA yang PATUT DIPERSALAH kn????!!!! siapa yg bertangungjawab memeriksa untuk kali terakhir sebelum kereta dihantar kepada pelangan.. PROTON harus melihat perkara camni….. cozz dengan perkara2 kecil begini memberi impak kepada proton…. jadi DSZ… pantau lh bahagian tekniksion dan pemereksaan kenderaan sebelum di hantar kepada pelangan.. kesia kepada pelangan…harap pihak peroton pantau hal ini..

  42. Edda_ide berkata:

    Salam.edda ni student uitm la…nk wat research tntg kete exora ni…hope korg dpt bntu edda la…kalo korg ade mklumt nk bg komen je byk2 ye…slma ni edda byk dpt tntg interior msalh exterior xde ke???ok thankz la dr komen2 diatas edda da dpt byk jge mklumat…so ade lg korg post lg ek..

    • prodas berkata:

      Edda… edda boleh lh baca semua komen2 di dalam semua entri blog ini.. mungkin antaranya ada dapat membantu anda…. anda belajar dalam kos apa?? Industri design ke???

      • Edda_ide berkata:

        ok prodas…trma kasih la….ye sdikit sbyak dpgt gak information dr smua komen kt atas ni….ye edda ambik kos industrial design….so sem ni wat transport tntg exora sbb 2 la slain tmuramah lisan jdi blog ni gak amat mmbantu edda la…hehehhe

        • prodas berkata:

          tq edda kerana menjadikan blog ini sumber rujukan… semoga anda berjaya menjadi cemerlang pada masa yg akan datang…

  43. Edda_ide berkata:

    tq la smua…x sngka la proton exora ni byk msalh….

    • fauzan berkata:

      mmm… mana2 model kereta pun ada masalah. Kalau tengok forum2 kereta pun kereta2 lain pun ada masalah. Tapi tak ler mencerminkn semua model tu bermasalah.

      cheers!

      • prodas berkata:

        betol 2 bro fauzan… org kita ni suka menuduh melulu..

      • minat nissan berkata:

        BRO… gua sokong sama lu bro… semua kete sekarang ada masalah tapi bukan semua model ar…. tapi nak beli keter jenama lain tu kena modal yang sama nilai ngan kualiti dan standard bayaran bulanan….

        Peace….

  44. mz berkata:

    nak tanya sape yang pernah tukar lampu depan exora. betul ke nak tukar lampu sampai kena buka bumper depan?

  45. Zairi berkata:

    xde duit nk wt downpayment? xde duit nk renew insurance? xde duit nk service maintanance? xde duit nk modify kereta? klik sini. hanya RM20, anda boleh dapat sehingga RM 5k

  46. hampeh_kunyit berkata:

    geng2 sumer….nak tanya sket….aku pakai exora m line dari bulan 10 2011.problem yang aku hadapi dari start beli sampai skrg ni ialah BAU MINYAK PETROL…dh pegi SC berbelas kali dah…tapi problem x settle2…naik penat + pening dah kapla otak aku nih…kekadang tu naik risau nk bwk kete tuh…mcm2 pikir dalam kapla otak ni…takut tebakarlah…meletuplah…mcm2 lagi lah….so ader x saper2 kat sini yang penah kena problem cam aku nih…….tolong lahhhhhh…..nk tukar kete lain….x mampu lak…byk tu kene tambah duit…tolong ye geng2 sumer kalau ader pendapat………..

  47. Many unsecured consolidate your debt personal loans for the unemployed.

    While a default on a loan that allows you to begin to get out of debt which he needs to consider.

    This is a decision which should be reflected in the conditions offered.
    If you are busy and don’t want to pledge collateral in the form of government consolidate your debt.

  48. Vanessa berkata:

    hello there and thank you for your info –
    I have certainly picked up anything new from right here.

    I did however expertise several technical points using this
    website, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load
    correctly. I had been wondering if your hosting is
    OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email
    and could look out for a lot more of your respective interesting content.

    Ensure that you update this again very soon.

  49. Chante berkata:

    Hi, after reading this amazing piece of writing
    i am also happy to share my know-how here with colleagues.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s