nama MPV proton- PROTON EXORA!!!!!

Posted: 17 Februari 2009 in automotif, PROTON, proton Exora

Proton Exora ialah MPV dihasilkan oleh Proton. Pembangunan model MPV ini bermula daripada sifar dan ia bakal menjadi MPV pertama rekaan anak Malaysia. Bahagian belakang bumbungnya tidak bercerun sebagaimana kebanyakan MPV masa kini untuk menambah ruang pada barisan ketiga. Proton berkemungkinan akan menggunakan enjin Campro CPS 1.6L untuk menggerakkan MPV ini memandangkan penggunaan bahan apinya lebih baik daripada enjin yang lebih besar. Beberapa gambar intipan dari internet menunjukkan Proton sememangnya ada mencuba enjin berkenaan pada MPV keluaran syarikat kereta lain. Gambar-gambar Proton Exora yang terdedah sepenuhnya sudah tersebar di serata internet pada 23 Januari 2009, lebih awal daripada tarikh pelancaran yang sepatutnya pada bulan April 2009.

Proton EXORA>>....!!!!

Proton EXORA>>....!!!!

shed zainal abidin melancarkan proton EXORA

shed zainal abidin melancarkan proton EXORA

pemenang peraduan meneka nama

proton_exora:pemenang peraduan meneka nama

taniah kepada pemenang mpv ni…..Keputusan peraduan tersebut telah diumumkan pada 17 Februari 2009. Nama Proton Exora dipilih daripada pemenang hadiah utama Peraduan Namakan Proton MPV iaitu Norsholihan Bt Abdul Eanich. Nama Exora diambil daripada nama saintifik bagi bunga siantan
berdasarkan nama bunga ixora....

berdasarkan nama bunga ixora....

proton mpv EXORA

proton mpv EXORA

stering exora

stering exora

deshbordnye

deshbordnye

cuba anda bandingkan harga dibawah dan uatlah pilihan bijak….

EXORA pilihan “keluarga riang”..hehe

Toyota Avanza 1.5S (A) RM 77,100.00
Toyota Rush 1.5G (A) RM 88,888.00
Toyota Rush 1.5S (A) RM 94,888.00
Nissan G Livina 1.6L (A) RM 88,600.00
Suzuki APV 1.6GLX (A) CBU RM 76,872.60
Kia Citra II Rondo EXS (A) RM 88,888.00
Proton Exora 1.6 (A) RM 74,500.00 *

menurut sumber web paul tan…

Proton has announced the name for the new Proton MPV – the Proton Exora! The Exora is based on the name of the Ixora flower, with the tagline “Keriangan Keluarga”. The name was picked by the Name The Proton MPV competition grand prize winner Norsholihan Bt Abdul Eanich, who also gets to drive around the vehicle she named once the people carrier is launched. Proton’s new 7-seater MPV will be launched sometime in this year.

Proton has announced that the MPV will be priced at under RM 80,000 and will be available in 5 colours – Genetic Silver, Tranquility Black, Blue Haze, Pyrite Brown and Gaia Blue. In terms of safety, all variants will have at least 2 SRS airbags as standard, but this will be as far as it will go in terms of total airbag count. The Proton Exora will be built in the Shah Alam plant. Cost of development was slightly over RM 450 million.

For more, please read some past coverage on the Proton Exora to find out more about the new MPV, expected to be powered by the Campro CPS engine.

__________________
Komen-komen
  1. campromania berkata:

    proton pun ngaku amik nama ni dari nama bunga siantan, so diaorg dah break their rule utk contest tu..xpe la..bukan rezeki kita kot…harap dapat la beli exora ni nti…

  2. saiful berkata:

    Ala2 eksklusif namanya….. ok la tu…
    cuma tang harga, tak boleh kurang lagi ke…?

  3. afiqah Karim berkata:

    ooooo..
    nice name~
    nape la name yg ak anta x tpilih..
    hehe

  4. ety~ berkata:

    hoho..
    name mcm same ngn group ak..
    hehe

  5. emad~~~ berkata:

    huhuhu…..maju lah EXORA….
    kalo ad dwt lebih aq beli satu nnti k….
    aq nak beli SATRI NEO CPS……..
    zzzz

  6. prodas_afiq berkata:

    campromania: ha..2lah mase 2 kata mesti ada kaitan dengan negara utk bg nama…nak wat camne…takde rezeki..heheee

    saiful: tentang harga 2 rasanya sudah berpatutan sangat…iaitu harga yang mampu milik…..

    afika… nakwat camne rezeki belum datang….hehe

  7. anie_mieza berkata:

    name die k la 2……..drpd die bagi name klasik3 wat pe kan kan kan kan kan……………………………………….
    harga die pon murah gak best gak blh lah ayah ita beli ek……
    yelah jenis proton mpv yg lain mahal2…..so ni lah yg paling murah klu dibandingkan……
    2 lah tap name die x best sgt lah tapi adelah gaya sikit……

  8. stroller berkata:

    nasib baik DNMS ngan DSZ tak pilih nama Cherish ke… orang akan pertikaikan proton copy eastar lak… tak pun dorang taruk nama seroja ke… serai ker… kemboja ker… klasik gitu…

  9. afiqah KArim berkata:

    hahahahahhahaahha….
    tpi proton the first one yg kuar kan mpv..
    i mean kete keluaran mlysie.
    hahahaaha

  10. prodas berkata:

    huhu…good choich……

  11. Fazli berkata:

    Apa2 pun aku memang berbulu ngan proton. Menipu, Lepas ni jangan harap nak beli Proton lagi.

  12. prodas_afiq berkata:

    Fazli…jangan cam2…kita patut bangga support produk malaysia…. kalau bukan kita sape lagi????? mungkin ni mereka tersilap….so maafkanlah… yang penting kita mesti SOKONG PROTON>>>!!!!!!!!

  13. napi berkata:

    WA SKANG NI TNGAH PAKE KETE KENARI TK LAWA AH KECIK SNGAT ……..ku hrap kete kenari tu bleh cmpak sngai,laut dan loji he..he..he tpi kete tu aku syang ah sbab kete tu tk pake mnyak bnyak tu ah aku syang………….?*****(byeeeee).

  14. prodas_afiq berkata:

    napi..selagi boleh pakai ..pakai.. tpi kalau dah muak tukarlah baru…hehehe

  15. ultra berkata:

    Well…..Wild Wild West

  16. Elemin berkata:

    Entah apa2 entah IXORA….nama bunga…nama taman perumahan pun ada TAMAN IXORA..ni kereta plak buh nama IXORA…mcm tak matching dengan teknolgy permotoran jer…

  17. prodas berkata:

    exora …..

  18. thaiga berkata:

    ชุมชนคนรัก รถโปรตอนMy Way My Protonไม่ว่าคุณจะเป็นใคร มาจากไหน ใช้รถอะไรที่นี่ยินดีต้อนรับเสมอมิตรภาพดีๆ มีให้ ที่นี่proton-club.net

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s