Gambar terbaru dan penuh kereta konsep Proton!

Posted: 24 Februari 2010 in AUTO News, automotif, concept car, fantastikodesign, GENEVA, PROTON, Proton Designer

GENEVA 2010 Proton

update!!

proton concept

proton concept

mini SUV proton

mini SUV proton

ini gambar penuh depan dan belakang… compak SUV..huhuhu wajah belakang menghampakan…tapi tak pe..

ini first proton hybrid…. so good luck proton…

sumber funtastikodesign…

About these ads
Komentar
  1. fauzan berkata:

    comel, futuristik dan bergaya. Lampu blakang macm citer animasi Wall.E :)

    great concept car!

    cheers!

  2. prodas berkata:

    memang comel…tapi belakang agak mengecewakan cikit..huhuhu

  3. azrai berkata:

    Nampak macam lain-lain model kosep pengeluar lain, tiada ciri/identiti Proton selain logo aje. tapi kalau production model tak tau macam mana. Perodua mesti pening sekarang.

  4. prodas berkata:

    huhuh betol jugak…. sya mencari2 identeti proton…. bagi perodua…… tengah pening nak buat kereta konsep mereka..hihihihi

  5. Firdaus berkata:

    italdesign tak bagi sepenuhnya kat design ini..ape2 pun ni just branding practice…

    design yg ala2 cross 2 door tu ok skit tp front grill nya tak best…huhu..

  6. fauzan berkata:

    bagi saya design cue masih ada ciri2 proton. Saya dapat lihat bnyk design cue dari saga, neo, savvy kat concept car nie… cuba ar cari, ada sket. dan selebihnya adalah revolusi design yg merupakan new direction design dari italdesign dan proton.

    cheers!

  7. g-mie berkata:

    yerp, saya sokong bro fauzan..

  8. prodas berkata:

    harap2 nanti persona R ade lh identiti sebenar proton untuk masa yang akan datang….

  9. g-mie berkata:

    betul tu..
    sekali pandang, dah tahu tu model proton..
    hehe~

  10. prodas berkata:

    rasenye design yg macam mane identiti proton… kita lihat kini BMW…Kia dan banyak syarikat automotif luar negara ada identiti sendiri dengan rekabentuk gril dpan yg sama tetapi design lampu dan rekabentuk badan berlainan… saya harap suatu hari nanti proton akan jumpa identiti yg sebebar proton… go PROTON!!!!!

  11. xminat kete berkata:

    pd pandangan aq, kete ni buruk….bole laku ke?

  12. prodas berkata:

    ini lh org malaysia…. suka menilai secara luaran…. design sebegini adalah design antarabangsa….. dan kereta ini adalah kereta hybrid….
    mungkin bro XMINAT KETE….memang anda tak pandai menilai sesuatu design…. sebab bro tidak meminati kereta… mungkin bro cuma minat basikal sahaj….huhuhu

  13. fauzan berkata:

    hehe… kalau ferrari yg hebat tu jual kat ma’sia, ko ingat kereta tu laku? Masalahnya kat m’sia nie bukan faktor laku atau tak laku, …tapi mampu ker atau tak mampu. :) nie kereta hybrid bro, dan segmentnya adalah segment baru – mini SUV. Dah sah2 dlm kepala ko, ko nak compare dgn Viva n Myvi yg agak laris di pasaran tu kn? Get a life…

    cheers!

  14. identity proton adalah V-wing grill design….

  15. prodas berkata:

    betol… V-wing adalah identiti proton…..
    GAMBAR dalaman proton concept ni aje yg belum kelihatan…huhuh

  16. Firdaus berkata:

    sbrnya aku agak kecewa dgn design ni coz italdesign tak bagi all-out..ye la design utk kompeni bukan european and sudah pasti dierang still pandang rendah proton n malaysia… if bebetul italdesign design dgn bersungguh2 mesti tak hasil mcm ni (refer previous design depa).

    yg kale oren tu aku tak brapa suka tang grill depan tu coz terlalu bersahaja..

    ape2 pun aku support proton coz ia kompeni malaysia yg brani dgn design2 sendiri n insyallah mampu sehebat toyota :D

  17. fauzan berkata:

    Italdesign sebuah company bebas n diorang kerja secara profesional dgn siapa jua client diorang. Ada yg suka design concept car hybrid mini-SUV nie dan ada juga yg tak suka. Personally, saya suka. Dari kaca mata saya, ramai yg mgharap Italdesign buat lebih baik lagi dari segi design sama seperti design diorang utk company lain, kalau dilihat design2 sebelum nie italdesign buat utk lebih kpd sport future car dan tidak segment seperti ini. I dont think design sebuah concept car hybrid ‘Eco car’ teknologi hijau jenis A segment bercirikan mini-SUV nie juga perlu diterapkan dsign2 italdesign sebelum nie. Utk pengetahuan, design dan konsep nie adalah juga adalah kolaborasi proton n italdesign. Design yg cantik tak semestinya menarik kalau tak ada karaktor. Dan semua design italdesign yg saya lihat sebelum nie mempunyai karaktor tersendiri mengikut kehendak dan identiti client nya.

    Sy suka yg oren tu 3 pintu tu; kelihatan simple, ranggi, praktikal dan sesuai sebagai ‘eco car’ utk utiliti bandar:)… hey, jgn ar mengharapkan keselesaan/keluasan seperti exora, nie compact car A segment bercirikan mini SUV! ..hehe. Ala2 mcm naik kancil tapi terasa mcm naik SUV..muhaha.

    cheers!

  18. prodas berkata:

    saya sokong bro fauzan…. saya pn pada mulanya kecewa dengan design belakang kereta concept ini… tapi…. saya bangga kerana Proton ada usaha mahu berubah menjadi terkenal di dunia…. ini baru langkah pertama proton ke persada dunia…. mungkin akan datang design lebihcantik dan bersaiang… tunggu PERSONA R!!!!!!

  19. fauzan berkata:

    hehe… harap2 design persona R nanti lebih cun melecun. Haaa… yg nie kalau korang nak compare dgn design2 terdahulu italdesign baru la bleh sbb diorang dah biasa buat design2 bagi C,D segment utk pengeluar kereta lain seperi alfa romeo dll. Harap lebih ada identiti n karaktor persona yg direvolusikan, bercitarasakan eropah n global :)
    Sapa yg dah bermimpikan persona R nie, kumpul ar duit dari sekarang supaya bila keluar nanti model nie bila korang beli tak la rasa sengkek sangat, … ya la , design dah global, kualiti pun semestinya global dan tang harga pun global la gak… muahaha..

    cheers!

  20. kekitaan berkata:

    dah cun la tu… anyway .. citarasa org berbeza.. ada org nampak belakang dah ok.. ada org baginya tak ok… subjektif.. terpulang kepada citararasa memasing… jadi pada yg kata italddesign tak bagi all-out aku rasa itu tak tepat.. sbbnya aku tengok model2 dia dulu ada yg amat tak best pada pandangan aku.. jadi semua itu terpulang kpd citarasa memasing sebenarnya… lagi satu aku nak sentuh pasal vote kat protonconpcept .com tuh… proton tanya suka ke tak macam tu… yg vote tak suka tak semestinay dia proton basher dan bnci proton.. tak.. dia sebenarnya tak minat model camtu.. tu saja.. lapangkan dada anda… btw cuba hangpa pi tengok komen Proton Fan UK… aku tengok ada banyak komen kecewa apabila depa tengok keter konsep nih.. sbb apa? sbb depa tak minat keter camni.. depa dok tunggu model macam coupe.. tu je.. bukan bermakna depa basher atau benci proton. cheers.

  21. prodas berkata:

    ohh betol kata bro kekitaan.. kita mesti lihat dari sudut positif…… yg penting kita sebagai rakyat malaysia mesti menyokong buatan malaysia!!!

  22. fauzan berkata:

    yep.. kalau la ada kereta konsep coupe proton lagi la teruja2 kan? hehehe… bagi sy design nie adalah antara design kereta hybrid A segment terbaik. Kalau dari segi design… lagi cantik daripada smartfor two ;)

    cheers!

  23. shafifah berkata:

    Majlis Sambutan Maulid Kubro Nabi Besar Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم ke -8 di Yayasan al-Jenderami
    InsyaALLAH, pihak Yayasan Al-Jenderami berserta kerjasama Madrasah Islamiah Al-Jenderami berhasrat menganjurkan Majlis Sambutan Maulid Kubro Nabi Besar Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم ke -8 dan butir-butirnya adalah seperti berikut:

    Tema
    “Tradisi Salafussoleh Benteng Ahli Sunnah Wal Jamaah”

    Tarikh
    18hb – 20hb Rabi’ul Awal 1431
    Khamis, Jumaat dan Sabtu
    bersamaan
    4hb – 6hb Mac 2010

    Tempat
    Kompleks Yayasan Al-Jenderami, Kg Jenderam Hilir, 43800 Dengkil, Selangor Darul Ehsan

    Antara ulama-ulama yang dijangka hadir (sila klik pamplet dibawah untuk paparan lebih jelas)
    http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/02/jenderami-2.jpg

    Tentatif Program (sila klik pamplet dibawah untuk lebih jelas)
    http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/02/jenderami-3.jpg
    http://pondokhabib.files.wordpress.com/2010/02/jenderami-4.jpg
    Untuk maklumat lebih lanjut sila hubungi saudara Faiz – 0123625192.

  24. prodas berkata:

    kereta konsep PM5 kalau di buat untuk model coupe sport proton cun gak!!hahah

  25. pulge berkata:

    sbb semua org mengharapkan proton buat kete konsep bercirikan sedan atau model yg utk mass market mcm persona R tu.. maka bila diorg tunjuk kete konsep yg ni suma jadi mcm hampa sket.. sy pun rasa cm tu jgk mula2, tp skrg rasnya ok jgk proton guna segmen ni utk permulaan design baru..

  26. fauzan berkata:

    hehehe…. direction design proton dah berwajah baru ar bro. Bleh buat kereta sport konsep cam PM5 tu, tapi proton kena buat dgn lebih gempak lagi! :)

    cheers!

  27. prodas berkata:

    hahah betol2… huuhuh esok tunggu!!! saya akan uplodkan gambar2 kereta konsep proton di GENEVA!!!!!huhuhuh tak sabar!!!!

  28. organica_design berkata:

    Tp concept keseluruhan tak lari… air muka “Harimau” tetap ade dlm setiap keluaran model proton… even lancer waja replacement pun ade iras harimau gak..

  29. haiqal berkata:

    comel la kete tu…

  30. kapten berkata:

    ny sesuai for gadis2 in malaysia.,huhu k r.,da lawa da 2.,b0okig 1 ae.,huhu

  31. hunter berkata:

    Harap bukan semata2 kereta konsep.

  32. ? berkata:

    Apa cerita pada generasi kereta savvy. Tak kan tak ada.?

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s