bandingkan!!! EXORA,LIVINA,ALZA!!!

Posted: 3 Disember 2009 in AUTO News, automotif, PERODUA, perodua ALZA, PROTON, proton Exora

ada boleh bandingkan sendiri…
alza livina exora

sumber dr facebook.peroton exora

About these ads
Komentar
  1. azhar70 berkata:

    Setakat luaran shj rasanya tak adil nak buat perbandingan. Seharusnya perbandingan dibuat dr semua segi termasuk prestasi, keselesaan, FC dsb.

  2. stroller berkata:

    terpulang pada cite rasa memasing… pilhan anda utk keselesaan hidup memasing… tgk gambar je tak cukup… alza, livina, exora… memasing ada kelebihan dan kekurangan masing2… yg dah ada je yg tau kelebihan dan kekurangan tu… test sendiri baru tau… the choice is ur’s…

  3. azhar70 berkata:

    Aku kalau jenis banding2 la tak berapa nak suka. Bukan apa,kdg2 sampai tahap kata mengata, kutuk mengutuk, hina menghina dan kdg2 tahap paling gaban, carut mencarut pun ada namun takde la semuanya cantu. Bro stroller mesti tau ni sbb aku ada gak jumpa nama ko kat PT….

  4. fauzan berkata:

    tu ar… kalau nak buat perbandingan, pandangan n pendapat tu kena ar jujur. kewarasan mengatasi emosi. nak kritik tak pe, tapi kena lah membina walaupun nanti pandangan kita hanyalah dari kaca mata seorang amatur sahaja… nak bnding cam ne ekk? ketiga2nya berlainan segmen. :)

    cheers!

  5. aliff berkata:

    Tak payah banding.. pilihan ditangan pengguna.. kalau rasa sesuai & berbaloi ambiklah mana yang berkenan..

  6. shaleha berkata:

    BETUL..KITA ADA BANYAK PILIHAN..CITARASA MANUSIA TAK SAMA…. MMG MANUSIA DI CIPTA APA JUA TAK SAMA. ADA YG SUKA MPV GINI N ADA YG G2…HEHEHEHE

  7. stroller berkata:

    hehe… ye la bro azhar70… i was there… tp comment saya lebih kepada machine itu sendiri.. saya tak minat nak condemn org… i’m not the xpert… a normal user with some previous experience yg ciput… hehehe…

  8. khairuddin berkata:

    Kalau ada duit banyak tak tau nak buat apa ketiga-tiga saya sambaq.

  9. zaxk berkata:

    LIvina nampak kecil sekali. adakah ia mmg lebih kecil dari Alza?

  10. Adam berkata:

    livina nampak kecik sebab dia paling rendah… tapi dari segi panjang.. dia lagi panjang dari ALZA… lebar pon lebih kurang sama ALZA

  11. styloo berkata:

    bagi aku penilaian dari segi semua aspek…..1 alza….2 livina….3 exora

  12. fauzan berkata:

    hehe… penilaian saya bagi yg bernama MPV 1. exora. 2. alza 3. livina

    masing2 dgn pendapat masing2 … :)

    cheers!

  13. arie1968 berkata:

    Semua MPV itu ok, bergantung kepada pembeli. Saya beli exora kerana keselesaan untuk famili. Alza kecil dan sempit untuk keluarga saya. Manakala livina pula sesuai dan selesa tetapi monthly mahal berbanding exora, so saya beli exora.

  14. kiske berkata:

    Sama jugak macam khairuddin, kalau banyak duit tiga-tiga aku beli. Semua ada kelebihan masing-masing.

  15. Adam berkata:

    kalau nak comfort, luas beli exora
    kalau nak beli lain skit dari keta sedan beli alza
    kalau ada duit lebih.. beli Livina

  16. yeop berkata:

    kalau nak comfort, tapi tak kisah kualiti ambik exora
    kalau nak stylo, tapi tak kisah ruang ambik alza
    Kalau tak sayang duit, kualiti lebih kurang alza ambik livina

  17. nazri berkata:

    member tmpt keje aku baru angkat g.livina..
    rasa agak panjang juga.. spare tyre kt dalam boot, bkn kt bawah cam exora or alza.. spare tyre dia sport rim..
    overall ok la..

  18. Adam berkata:

    exora tu tang mana tak qualitynya ???alza dah tau ke kualiti nya yeop???? ooo jepun punya yee…heheh

  19. yeop berkata:

    Kulaiti cherry lagi baik dari exora. pakai seminggu, bunyi absorber depan. repair, ok kejap lepas tu jadi balik. Takpa ada warranti.. tapi sampai bila aku nak ulang alik PESC?

    Jangan sampai 3 tahun bunyi dah macm orchestra, ada tweeter kat belakang, bass kat dashboard..

    Perodua pun (new model lepas kancil lampu petak) kualiti dah lebih kurang proton. Tombol gear gegar, pintu macam tin nipis..

    Apapun aku tetap support produk Malaysia. Kalau kita tak bagi peluang siapa lagi?

  20. azhar70 berkata:

    En yeop pakai exora ke @ dgr cite org je? Btol ke cherry lebih baik dari proton? En yeop pakai cherry gak ke @ dgr cite org gak?

  21. Adam berkata:

    yela en yeop… gaya tulisan tu macam hanya baca kat internet je.. masalah absorber tu masalah lama dan dah ada penyelesaian …

  22. yeop berkata:

    Aku pakai exora la jugak.
    Mr. Adam, Apa penyelesaiannya? Aku pegi PESC Taman Batik & EONSC kat Bakar Arang masih tak boleh solve.
    Meh la share.. Aku nak titik staff diorang pulak.

  23. azhar70 berkata:

    Titik, jgn tak titik. Aku punya pun dah ok, skali tukor aje walaupun masa tu takde bunyik pun. Skarang dah siap pakai rim 17″ pun xde bunyik gak. Baik ko titik btol2, hahaha, nasib…….hmmm…..

  24. yeop berkata:

    Tukar apa tu mr. azhar? tukar absorber ke, bush. Lepas tu kau punya SC kat mana? Aku nak suruh diorang pegi refer SC tempat kau. Aku ingat SC ni service tak standard la, ada yang pomen hebat, ada yang nampak macam budak2..

  25. azhar70 berkata:

    Tukar bush. Aku kat K. Trg. Memang SC ni diorg punya servis tak sama. So, better pegi ke SC yg ada mekanik2 yg berpengalaman, InsyaAllah puas ati….. gud luck!!…hmmm…

  26. yeop berkata:

    Aku aritu pun dah tukar bush.. tapi apapun terimasih.. Mungkin pomen terengganu banyak makan satar tu yang terer tu.

  27. azhar70 berkata:

    satar,otok2,keropok lekor n stadium runtuh…. tu yg terror tu…. tak pun bush tu dia cicah dulu dgn sos keropok lekor,hahaha…… ko kat mana?

  28. ex_top berkata:

    celah kit.. saya x penah bwk livina, tapi biasa tumpang naik kwn punya masa tu(auto). crita ni berlaku sblm exora kluar dlm pasaran lg. ari tu naik 5 org, dpn 2 tngah 3org, blakang ada barang x berat pun. yg naik pun berat bdn dlm sorg 55kg – 65kg je. saya duk kat tengah 2nd seat, alamak lenguh, tp bkn masaalah tu yg saya x jd amik livina. masaalahnya bila nak rush skit member tekan minyak dinding tengah berdengung/bergetar.
    kalu pasal alza plak saya x der komen, sbb x dapat naik dan bawak pun lg, skrg saya pakai exora. sbb sesuai dgn income dan family saya, memang mula-mula sy nak amik livina tp bila test exora dah tertawan lg pun buatan anak tempatan.. pilihan di tangan anda.. masing2 ada citarasa.. yg penting pandu uji dulu br buat pilihan..

    yg pasti sy pun dah buat pilihan
    made in malaysia

  29. lankadir berkata:

    GL livina 1.6 memang gegar. Dulu aku pakai serena 1.6 (bukan higway star) 2002 punya model. Lepas setahun enjin kasar. Proton pun lepas setahun mesti enjin kasar. Yelah, cc kecik nak bawak load berat. Sama jugak macam avanza, alza pun aku rasa mesti enjin kasar.

  30. madi berkata:

    Tahniah proton, semoga terus sukses.. Harap-harap exora boleh menarik perhatian warga thailand..

    Kepada lankadir, saya setuju dengan pendapat anda, kalau nak enjin tak kasar, selalu travel jauh cc besar adalah pilihan terbaik.. Tapi kalau nak travel dalam jalan jem, cc kecik pilihan terbaik (jimat minyak)..

  31. nadzri m yusof (KL) berkata:

    Saya rasa pendapat x kisah pasal kualiti belilah exora x sesuai kerana :-

    Proton telah mengalahkan Nissan di Motorexpo Thailand yang baru berakhir minggu lepas.

    Nak tahu apa rahsianya? untuk harga 65498 manual 69998 auto

    Proton Exora Mendapat 4* rating crash test
    Proton Exora menggunakan monochoque chasis (chasia kerata bukan casis lori )
    Hydrosubframe (teknologi terkini dalam bidang automotif)
    Inteligent Body Control Module (BCM) (supply Siemens AG Germany) yang membolehkan Pemilik exora memprogramkan 20 macam benda ie wiper,lampu,door lock,alarm,bla bla……………
    2 airbag ABS EBD Extra EBD (x pakai belt pun airbag burst punye canggih)
    2nd 3rd row aircond
    Banyak lagi gadjet yang ada x diperolehi oleh make lain dengan harga serendah itu.

  32. zoroxi2112 berkata:

    org komen exora ialah org yang tidak mengenalinya…

  33. fida berkata:

    saya dlm di lemma x tau nak beli Alza ke Exora..mmg pada mula nk pilih Alza tapi nampak sempit dan gear auto terlalu dekat dengan seat..ciri2 keselamatan kurang kat situ…tempat duduk dia pun nampak sekeping je compare dgn exora. Dari segi enjin rasa Alza lebih ok…huhuhu masih x tau nk pilih apa?Ada x pandangan?

  34. azhar70 berkata:

    Fida, kalu mcm tu kena buat sembahyang istikharah la. kalau nak luas dan ciri safety yg baik, saya cdgkan exora. Injin bukan segala2nya bg sebuah kete walaupun ada yg pikir mcm tu. Saya sendiri pakai exora dan puas ati. Tp sekiranya ingin dipakai utk dlm bandar, saya cdgkan beli alza tp kena terima ciri2 yg awak sebutkan di atas. Apa2pun, gud luck….

  35. deen berkata:

    adussss….mner 1 nk angkat nih??????? ingat nk ambik exora la tp byk plak org komen yg x berapa sedap dgr.psl disk brek la…aircond la…absober la….

    yang mner 1 idaman kalbu…………

  36. azhar70 berkata:

    Deen, bukan ari tu ko dah booking alza ke???? aphal nak pikir2 pasal exora lak atau sekadar propaganda aje. Tak kan salesman p2 yg tgh dok hangat promote alza tp beli exora lak. Tak nak beli sudah la. Kalu tak nak bg kete problem, beli pastu frame kan kat frame gambar la. Apa ingat kete merc tak rosak ke? hmmm…….

    p/s: sbb apa sale myvi dgn viva turun bulan lepas? boleh tolong jwb tak deen. Jgn bg alasan ujung tahun la sbb kete lain ada yg meningkat sale diorg…

  37. azhar70 berkata:

    So, fida, camne, dah buat keputusan ke? Apa2 pun gud luck. Org yg nasib tak baik aje yg beli kete baru tp problem mcm2. Byk2lah berdoa…hmmm…..

  38. Adam berkata:

    deen .. mak sedara saya pon nak cari ALZA.. tapi dgr komen buyer yg seat lever patah la…dashboard berbunyi la.. ada bunyi angin masuk bila bawak lebih 80km/h laa..
    hmmm dia hold dulu..

  39. fauzan berkata:

    hehe…mcm2 daa…

  40. ali berkata:

    Kalau takmo rosak jangan beli alza ngan exora. Beli ferrari kat shell je..

  41. effa berkata:

    hmm sy pon dlm dilema nk beli alza or exora..tp ati minta avnza..duit nye hal mampu alza or exora jela..nk cite psl elok x elok ni mstlh xde yg perfect kn..tp after 5 years mn 1 yg bleh maintain ek..sy fes time nk beli kete n xmo de mslh bsr je nti..mntk tlong bg pndngn..

  42. kito berkata:

    yang penting keselesaan kita semasa memandu….kete mahal tapi mendatangkan masalh tak guna juga…..ynag penting buatan anak tempatan dah terbukti…..kite beli kereta import sebab selesa ke…sebagai contoh kete merc….kat malaysia performance bagus sebab kete import ….tapi cube ke tempat mereka…mesti banyak komen…begitu juga dgn exora yang diimport…mestilah perfomance kene bagus baru boleh laku…

  43. kito berkata:

    pada effa…duit bukan halangan terbesar…cume kite je yang terlalu terikut dengan kat orang..pepehal rujuk dengan rakan2…yang telah menggunakan kete2 tersebut..minta komen dari dieorang….kalau nak selesa bersama famili beli exora…kalau rase hanye nak enjoy for drive beli je alza…tapi cayalah satu hari nanti kite pasti nak tukar ke kereta yang lebih selesakan………

  44. kito berkata:

    yang penting kene hargai buatan anak tempatan…….tepuk dada tanya selera…

  45. effa berkata:

    so mksd awk..utk sy selesa dgn fmily beli exorala?..btol la 1 ari nti mst nk tkr kete len lak..utk fes time ni juz nk bg fmly slesa..sy dgr exora kalo daki bukit lembap..btol ke?..

  46. zack_keyme988 berkata:

    effa..

    masalah naik bukit adlah masalh yg sengaja dgembar gembur oleh ramai pihak…

    logiknya kan…kalu enjin tu x de pikap n power, takkan lah engineer PROTON terlalu bodoh utk masukkan enjin tu dalm body EXORA( dlm bahasa kasAQ la)..

    ingt..MPV ini utk family carriage..kalu nk performance lebih, amik la wish…
    EXORA ni enough power to carry 7 adults, sebenarnya org kita ni skeptikal skit kalu ap yg nasional buat (esp PROTON). tapi klu keta import tu semuany perfect..kalu ada yg busuk pun hidu jugak la…(wangi la kononya)..

    be wisely dlm kita men”judge” sesuatu perkara. tapi ap2 pon tpulng kpd effa..sebb selera masing2…

    ” WHEN COMFORT MEET PERFORMANCE”
    “THE NEW “IMPIAN” BECOME A REALITY”
    COMING SOON THIS 2010

    • putera berkata:

      untuk buat perbandingan dari segi kualiti biarlah diletakkan pada harga yang sama seperti wish dengan honda stream. cc pun sama. kalau nak bandingkan exora dgnkereta atas tak adil.
      tapi ingat nmahal-mahal kereta susut nilainya lebih tinggi. Exora oleylah, harga 70k katakan, kalau rosak sepuluh kali pun tak akan samapai harga sebiji wish atau stream baru. kan untung. Bijak membeli ikut kemampuan. Jangan lagai nanti anak bini tak makan, siang malam tengok siling, tangan kat dahi, ini bukan sebulan dua beb tapi hampir ratus bulan kalau ikat 7 thn. ingat bayar bulanan selama 7 tahun

  47. effa berkata:

    so xdela prob cm 2 ek..sy x pndai bab kete thats why tnya dl pd yg tau..tq sme..

  48. raies berkata:

    salam…….kwn opis aku pade mulanye nak angkat honda sity…..tp lepas aku racun supaya tunggu exora n terpaksa jd consultant tak bergaji utk menjawab segala persoalan die…..akhirnye sekarang tak habis habis bercerita yg die puas hati beli exora….setiap kali p minum pastu terbukak citer kete mesti ade ayat `memang puas hatilah aku beli exora nih bini aku pon suke bila bawak`……heheheh….proton kene bagi elaun kat aku nih……

  49. effa berkata:

    ye ke raies..bgs gak awk cite 2..de ms t br nk g tgk exora 2..

  50. raies berkata:

    iyeee…..kalo tak caye meh dtg desa pandan nih….membert u pakai exora WTA……kaler blue haze….

  51. naj berkata:

    semua keta okay
    ikut taste masing-masing
    last week 88 exora naik genting secara konvoi termasuk la aku
    (exora owner club member – EOCM)
    masing-masing full load dgn family
    dah namanya konvoi, x boleh la potong memotong … ikut leader (kereta peronda genting)
    ikutkan aku … boleh laju lagi
    performance wise … lebih baik dari yang aku sangka
    aku mula berkonvoi dari melaka ke genting (8 buah)

    apa-apa hal pun setiap keta ada pro & con

    adios …

  52. henali ang hee huey berkata:

    hi, saya dah book alza tapi bunyi komen yang tak sedap . Seat belakang sempit. Ang nak tahu engine elok, tak ? tak mahu habis duit buat belanja baiki. Maklumlah , jimat duit . nak pasti pilihan ang tepat tak ?

  53. kundangkundi@yahoo.com berkata:

    beli alza memang puas hati,,,,injin senyap,,sape yg kata injin bising..

  54. lan berkata:

    Enjin bising, dashboard bunyi boleh bukak radio kuat2. Tapi kalau mpv sempit?

  55. azhar70 berkata:

    Enjin senyap, dah start ke blom tu?hehehe…..

  56. Adam berkata:

    mpv sempit tu ok lagiu.. tapi kalau bumbung pon dah tahap atap zink hujan bunyi TING TING cam kancil 850… apa barang..hehehe

  57. lan berkata:

    kalau bunyi zink boleh tukar asbestos la bumbung alza tu.. ha.. ha..

  58. azhar70 berkata:

    Banyak jugak problem alza ni kalu baca kat forum myalza.com tu. Mungkin dulu p2 tak buat test habis2an dan yg terpaksa menanggungnya ialah pembeli yg tak berdosa. Setakat saya tulis ni, dah ada 34 post berkaitan problem alza ni walaupun baru tak sampai 2 bulan dilancarkan….hmmmm…..

  59. sobexspeed berkata:

    pedapat aku plak..ALZA bkn mpv, kecik sgt muat 5 jek…tp rege mak aihh..kecik rege mahal..aku pilih livina 1.8..kalo exora 1.8 mmg jadi pilihan utama la..tp 1.6 exora pn dh sama power dgn 1.8 livina..hp die.
    pedapat aku je laaaa..hehe

    • wan berkata:

      kluarga ko GEMOK ke…………keluarga aq standard je muat 7 hingga 8 org lagi naik alzar dgn exora

    • wan berkata:

      kelajuan bukanla sgalanya.pada aq kalo nak luas tpi nak bazir minyak walaupun pegi kedai kat depan taman gunalah exora…tapi kalo nak penjimatan minyak dan keselesaan gunalah alza….sememangnye aq x nafikan exora pon selesa bgitu jugak alza…korang jgn nak klentong ar yang alzar sempit ar sbnarnyer korang x de kduanyer so korang bleh wat spesifikasi sendiri….akak aq pakai alza mak bapak aq guna exora aq cume guna viva je….tapi semuanye best

  60. bola sepak berkata:

    Tipuuuu!!!!!HAHAHAHAHA!!!

  61. shamrin berkata:

    Ha.. ha.. exora 1.6 sama ngan livina 1.8.. Lawak terbaik abad ini.. Ko try pickup exora 1.6 ngan avanza 1.3 pun ko dah tau macam mana lembabnya tork exora tu.. ha.. ha.. pecah perut..

    • vera berkata:

      ko dh test ke lum bro, aku pakai Exora ok je, pickup lbh kurang je ngan livina ms kat trafic light, kalau nk bdin ngan avanza lg la teruk pickup dia, x tau tgk spec ke bro mn lg tinggi HP antara Exora ngan avanza,

    • fakhri8 berkata:

      kalu begitu mari kita race .kau ambk avanza aku ambik exora

  62. azhar70 berkata:

    shamrin, ko paham tak beza power@hp dgn tork? Menuntut dulu biar abis. Jgn nak tunjuk yg kita ni tak pandai kat org ramai…. Apa ko ingat bas yg power dia besor boleh menang pick up lawan dgn viva? Sendiri mau pikir la. Hp exora 125, hp GL 1.8 126, tak ke lebih kurang sama? jgn gelakkan diri sendiri….

  63. farghmee berkata:

    mari gelakkn diri sendiri :P

    bro sobexspeed tu ckp betul, HP hampir sama.

    agak2nya, jisim avanza1.3 tu berapa kg?
    agak2nya, jisim exora1.6 tu berapa kg?

    kira [HP / mass], mana lg besar?
    mesti avanza lg besar. so mmg la dia pikap lebih.

    yg aku jd xfaham ialah:
    1. nape nk compare HP or pikap saje? bagaimana yg lain spt keselesaan&pemanduan?
    2. ape yg korg dpt dgn mem”bash” proton tanpa “isi” yg munasabah? kepuasan?
    3. jika sudah minat ngn model2 tertentu, nape nk “bash” model lain? jeles?

    huhu…rasa cm buka kelas pengetahuan am plak..huhu

  64. sobexspeed berkata:

    encik shamrin nk gelak, gelak la,
    saye tulih ikut fakta…betul ckp azhar70 dan farghmee ..
    belajar dulu ape itu tork…kuasa kuda(hp)..ape itu cc(cubic capacity),hp avanza 1.3..70hp++ je…sbb die ringan atau tork kuat je kot..
    saya penah tgk kat satu forum derang test livina,exora,dan satu lg lupa kete ape..test kt US…exora yg menang..tp kalah dgn satu kete lain..
    pegi google tgk hp bmw 3siri…camry ke dn lain2..hp tkde la byk..tp lebih kepada tork yg kuat..
    jgn gelak kan dr sdr..
    aku pn bkn pandai..tp google kan diri dan dr pengalaman sdr..10kiu

    • mad berkata:

      huhh… avanza MPV ringan! cc mmg kecik tp disebabkan ringan… bile speed, perrggghhh!!! mmg best laa.. tp yg tk puas hati, mase speed tuu rase mcm nk melayang..
      aku penah naek avanza ayh sedare… die kejar GL.. ayh sedare aku kejar 170.. mmg rase mcm nk terbalik jer.. GL tu aku rase dia pecut dlm 200 kot.. sbb tu bapak sedare aq tak dpt kejar.. ahahhaha
      tp sumpah!!! takut gilerr.. keluar jer avanza terus cium tanah.. hahaha.. tp cc kecik pon tetap laju..
      RESPECT !

  65. azhar70 berkata:

    jgn2 jisim dgn berat pun dia tak tau nak beza…hmmmm…..

  66. hadi berkata:

    heh mmg pening beb. saya skang dah blank nk pilih exora ke or alza.. tp yg pnting klmarin bru jak book alza.. mlm tk blh tido pikir anak bini nnt naik msti mo selesa kan? so bila pikir selesa mcm mark exora plak..11 maybe exora kot

  67. stroller berkata:

    beli ikut keselesaan dan kemampuan diri… 2 2 ada kelebihan nyer yg tersendiri.. selamat memandu…

  68. bola sepak berkata:

    haaa…kwn2 semue..xyah la nak citer keburukan jer..korang sini duk gaduh2 citer itu dan ini tapi proton dan produa senyum duit masyuk..pakai ikut kemampuan & citarasa sendiri la..nak exora ker,alza ker,grand livina ker..yang penting korang jaga elok2..jangan tau pakai jer..maintanance hancur..

  69. mailfelda berkata:

    Tak kisah la hp berapa. Bukannya nak pecut kalau bawak family naik mpv. Tapi setahu aku, kalau mpv perlu tork kuat. Kalau tork tak kuat bawak beban besar, tepet cepat bunyi, enjin pun kasar.

    Harap proton dapat develop engine lebih besar untuk exora. Pandangan ikhlas untuk proton terus capture market luar.

  70. mat motor berkata:

    exora laju..aku folow kt higway pantai timur..motor(rxz) aku 130kmh..exora depan aku..ntah berapa aku x tau..

  71. prodas berkata:

    saya sungguh suka dgn gelagat anda semua..teruskan berbincang..hihihi

  72. ujangmaleh berkata:

    ape2 pun yg korg ckp tu der semua nyer mmg ader pro & con…. mmg x dnafikan…. ape2 pun gua dh boking exo tp lambat lg dpt…. katanyer paling cepat punn dlm 1-3 bln…… tp tu semua gua x kesah coz gua dh byk wat servey… exo is the best that’s my opinion…… hehehe…… x sabo rase nyer….. nnt kalu gua dh dpt & ader prob leh ler gua tanyer otai2 yg dh lama pakai orait…. tq

  73. prodas berkata:

    bro kenape tak mahu tunggu yg turbo aje??hahaha

  74. azhar70 berkata:

    Turbo mesti lg mahal rasanya. Lgpun laju2 n pikap kuat, bukan nak wat lumba, nak bawak famili jalan2 je….

  75. tuke perati berkata:

    aku tgk2 semua penting kpuasan tp nk kete murah! sape2 yang demand lbh tgk la harga plak agak2la gan harga, dlm dunia dulu sampai skrg siapa niaga xnk untung diaorg pun nk untung gak pada2la pakej diaorg bagi,ukur badan baru tgk baju!

  76. nor berkata:

    kami dh ada honda city,nk buat second car,tp sy yg banyk nk guna,hr tu kami test drive livina n alza.suami ckp alza best lg.dia nk ambik alza sbb daya kontrol,ada gprs.bluetooth,usb..sound radio pun power.mmg class le.tak payah tmbh mekap dh.suami ckp alza jimat minyk,sesuai untk org pompun,kalu rasa nk jdkn mpv pun boleh.sy pun suka keta tu.tp tgk 3thr seat sempit sgt,mmg anak br 2.tp sy fikir jangka ms pnjg kalu ank membesar n bertambh camne??sy nk ambil livina 1.8 lgipun beza monthlynya lebih kurg rm60je.tp suami n sorg kwn yg terror pasal enjin keta suruh ambil alza jgk.suami dh test bw dua2,mesti tahu perbezaan,sorg lg pakar keta..tensen wehh..sy nk livina untk jgka pnjg walaupun rasa kekok bw keta besar..tp pandngn suami kn ambil kira jg.tolong bg pandangan..

    • vera berkata:

      Pn Nor,
      bg pendapat saya, batter amik Exora, antara sebab2nye:
      1) Saiz luar dan dalam yg lbh besar dari kedua2nye.
      2) Handling batter than Alza coz Exora guna tech Lotus.
      3) Accessories yg dua keta tu ada Exora pun ada.
      4) Aircond untuk semua raw (Alza aircond kat depan je)
      5) Engine performance lbh batter dari Alza but less than Livina (Tgh2lah tp Tork hampir sama ngan Livina).
      6) Safety batter than these both cars (ada crash test kat UK & dpt 4star from 5stars)
      – Alza tak buat pun crash test.
      So puan pikir2lah

  77. azrai berkata:

    Kak Nor, tunjuk gambar kat link ni kat suami. tengok dia nak guna Alza ke tidak ya.

    http://prodas.wordpress.com/2010/03/31/perodua-alza-accident/

  78. nor berkata:

    belum lg tunjuk dkt dia gambar alza accident tu,tp dh bercerita secara lisan.jawapannya,”elleh…keta mana2 pun kalu dh kena langgar mmg mcm tu..”eiii..geramnya..kami ni dok kt lbn,keta import murh..nk jgk keta alza…hai suamiku..dalam kepala sy ada 3 pilihan ni..berdasarkn 1.innova 2. alza (sebb enjin best n lawa..advance punyele) 3.livina..ketiga2 mpv ni tax dia murah.

    • ayass berkata:

      alza accident tu sbb brek dia high tech sikit rasanya..dr pandangan belakang tu rasa sure bukan kereta sbb makan sampai atas…sure geng yg berat (lori kot),tapi dia tak langgar pa2 pun depan..belakang tetap salah…
      saya pun hampir kena hentam dr belakang gaks…
      so, ada baik n buruk teknologi neh..just nk brek tu beringat2 lah org yg pakai brek biasa….

  79. farghmee berkata:

    nor,
    bawa2 la bincang ngn husband.

    sume kete pn ada masalahnye tersendiri.
    yg penting adakah kita sanggup menyelesaikan masalah tu apabila ia berlaku.

    pendapat sy 1je.
    kalu betul2 nk mpv, carila yg mmg mpv. bukan mini mpv (5+2).
    setakat anak2 kecil, naik city pn dh cukup.

    mana keperluan, mana kehendak.
    pertimbangkanlah :)

  80. azrai berkata:

    Alang2 duduk kat labuan tu, beli je la Livina sebab duty free kan. Tempat lain tak dapat kak. kat langkawi je satu lagi.

  81. DRAKULA MARAH berkata:

    Salam semua… saya orang baru kat sini. Bercadang nak beli 1 mpv. Tak kisah sama ada foreign or local brand. Baik avanza, livina, alza, atau exora, semuanya local made, walaupun ada yang brand dia foreign.

    Semuanya saya dah test drive (kecuali avanza). Jadi saya lebih neutral untuk tidak memberi apa-apa komen tentang prestasi avanza. Setakat penumpang avanza saja.

    Dan pada pendapat saya, semuanya ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Alza 1.5, livina 1.6, livina 1.8, exora 1.6, all auto mode. Pada pendapat peribadi saya, time pick-up memang exora ada sikit lembab, berbanding both livina 1.6 & livina 1.8. Ini disebabkan oleh torq value against weight ratio yang banyak menyebelahi livina 1.6 & livina 1.8. Bandingkan pula livina 1.6 dan livina 1.8, yang mana berat masing-masing hampir sama. Kadar pick-up hampir sama dan tidak terlalu terasa jurang perbezaan, tetapi time momentum is built up at about 100 km/h, ternyata livina 1.8 lebih menyerlah kuasanya untuk memotong. Alza is more comparable to livina 1.6 disebabkan oleh hp dan size. Tapi jangan dibandingkan dengan torq valuenya. Kadar pick-up alza & livina 1.6 hampir sama, dan tidak terlalu jauh berbeza. Jangan pula dibandingkan exora & alza secara terus, kerana masing-masing berada di dalam kategori yang berlainan.

    Memang kita akan terus-menerus melemparkan tuduhan yang bukan-bukan terhadap jenama dan model yang bukan kita punya preference. Tapi kita kena sentiasa ingat, bahawa setiap sesuatu kenderaan itu dibuat untuk target market tertentu. Tentang kemasan dalaman pula, saya sebagai potential buyer, lebih memihak kepada exora kerana ia mempunyai kelebihan di dalam penyediaan ruang yang besar dan selesa. Macam-macam gajet dan aspek keselamatan ditekankan. Berlainan pula dengan livina, yang mana ciri-ciri cabin adalah lebih kepada sebuah kereta. Alza pula, adalah di pertengahan di antara livina dan exora.

    Tentang service dan maintenance pula, saya telah membuat temubual dengan technician dari brand dan model masing-masing. Tidak terlalu jauh jurang perbezaan tentang kos penyelenggaraan untuk setiap brand dan model. Minor service adalah murah, tapi major service untuk setiap model adalah agak mahal. Ini lumrah. Saya tanyakan juga tentang harga spare part (after warranty period ends). Tidak banyak berbeza among them. Harga kenderaan yang lebih mahal akan memerlukan spare part yang lebih mahal sedikit. Ini biasa…

    Monthly installment juga saya dah tanyakan kepada mereka dan bandingkan dengan jawapan dari pihak bank. Untuk foreign brand (walaupun locally made), interest for loan is a bit lower. Local brand locally made, tinggi sedikit saja. End up, lebih kurang sama saja repayment amount, walaupun obviously foreign brand locally made ada sikit extra amount in monthly amount.

    Resale value, kena ingat bahawa local brand akan sentiasa ada lower resale value than foreign brand (dalam konteks ini, among above-mentioned models saja). Saya dah tanyakan dengan each bank tentang resale value. Proton memang akan menghadapi masalah ini berbanding brand lain. Jadi, kalau nak beli proton dan gunakan untuk jangka masa lama, memang inilah pilihan tepat. Tapi, kalau kita rajin bertukar kerata sebelum tamat loan tenure, foreign brand adalah lebih wajar.

    Untuk sidang pembaca, pilih dengan tepat untuk keperluan dan kemahuan anda. Ingatlah, dalam zaman sekarang, kenderaan adalah keperluan (necessity), tetapi jenama dan model adalah sekadar kemahuan (wants). Mana satu pilhan anda, itulah yang akan anda bela untuk satu tempoh yang agak panjang.

    Untuk saya, saya akan terus memandu uji model-model yang mendatang sebelum interest bank semakin naik, dan memiliki sebuah mpv impian saya.

    Selamat memilih, memiliki, dan memandu mpv impian anda.

  82. fauzan berkata:

    :) tepuk dada tanya selera.
    kalau nak beli MPV, beli lah yg betul2 MPV yg sebenarnya…

    cheers!

  83. doly berkata:

    mpv estima lagi laju berbanding mpv di atas

  84. Riana, Shah Alam berkata:

    Saya dah lebih sebulan pakai Alza. Memang pilihan yang tepat. Kegunaan utk gi kerja dan city round aje. Balik kg & holiday tak jadi masalah kerana pakai Toyota UNSER husband, penumpang 7 org termasuk bibik. Enjin Alza senyap, minyak save dan stylo… puas hati! Sekarang husband pun suka bawak Alza.

    • ayass berkata:

      setujuk….sbb saya dlu pun alza bkn 1st choice la..asal nk ambik vios ka city ka…masa tu alza tak pandang pun..ehehhe…pastu hubby la bising..keta dah ada ambik la mpv laks..
      dah pakai alza…mmg falling in love ngan alza neh..issue bumbung tu mmg betui la bising..dok plan nk g pasang insuflex weekend ni ..dlm rm70 ja pun leh solve…
      cinta lepas kawen neh….:P

  85. elen berkata:

    kalau nak beli mpv memang laa exora yg lebih menepati ciri2 mpv, lebih besar dan cun pon boleh tahan.bab underpower tu mungkin tak memberi kesan sangat pada aku bukan nak berlomba ponn..cuma yg menjadi tak berapa sedapnya…biasanya kereta keluaran proton ni tak tahan lama, sekurang2nya jika dibandingkan dengan avanza…agak2 exora ni dah ok kee berbanding dengan keluaran2 yg dulu.pastu, lagi laaa bila kluar exora mc yg dikatakan kualiti yg dipertingkatkan…abih tu exora yg lama tu tak berapa berkualiti laaa yerrr…patutnya semua keluaran proton kualitinya sama dan bagus bukannya sesetengahnya sahaja yang baik..sebenarnya proton boleh buat pon yg baik kualitinya…..kenapa tak nak buat…..

  86. Wan berkata:

    hadoi….fenin2. niat hati nak amek livina sbb nak try keta luar. sejak dari bujang smpi ader family asek gune keta nasional jer. nak gak beralih arah. tp tgk feedback org lain cam tak berapa nak gi. alza?…no offense, but too small. kalau tambah sikit dah dpt exora. so ghase2nyer beli exora la kot. tp kalo susah2 sgt beli jer lar van dari thailand. leh bawak 12 passenger,,,selesa dari depan ke belakang. :)

    p/s: baru pk nak balik raya pakai brand keta lain dari pakcik2. hehehe.

  87. fauzan berkata:

    bukan ar yg lama x berkualiti. cuma bila ada model di pertingkatkan bermakna. kualiti bertambah baik ar. sumer company pun buat cam tu.

    cheers!

  88. elen berkata:

    nak tanya laaa kat korang…sape-sape yg. dah masuk kelab EOCM kat protonexora.com.my tu…camne ahhh nak masuk.pesal bila register dia kuar ‘Your password must contain a mix of upper and lower case letters, as well as digits.’ apa maksudnya ahhhh…aku dah ikut apa yg dia suruh tapi kuar lagiii….bleh tolong gitau takkkk….

  89. alza&exora berkata:

    Sbnarnye org xpuas hati dgn Exora pasal enjin je..
    Enjin x power la.. TU je.. cube tkr enjin g.livina 1.8 atu wish 2.0 mesti power.. pastu exora 1.8 atu 2.0 musti mahal la.. xdpt beb 70K lg…
    Kpd yg guna Alza, pn ok jga.. ni MPV berjimat.. ptrol xkuat.. kira sesuai la dgn body 1.5.. leh bwk 7org, smpit biasa la sbb kecik sikit.., exora ok la bsar sikit..
    tp klu nk besar beli Bas, lori, & nak power sgt bli ferrari, mercedes..
    ko org bli kete apa pun, yg kaya taukey kete tu, klu menyusahkan xpayah beli.. abis cite…..

  90. alza&exora berkata:

    komen pasal kete, mpv, lori, bas dlm dunia… sume jenis org xpuas hati je.. jgn lyan sgt.. ada duit bli ikut kemampuan, xmampu uat BODO je.. wkakakakakakakaaaaaa..

  91. noorman s.e berkata:

    apala korang ni..kite skrg sembang bab keta exora,alza dgn livina..apapn mpv yg besar exora,2nd livina,3rd alza..enjin mesti alza enjin 1.5 body kecik minyak save..2nd exora enjin ok sbb enjin br..sy tmbh mag saver lg alhamdullilah blh tingkat 10% pikap.tp tgk keadaan dn cara pemanduan klu main pikap ja kuat minyak..tp jalan bwk biasa ja mmg save giler..livina enjin ttp ok sbb enjin import kot mn pn ttp s, dgn enjin nasional..cuma bila time nk rosak tu ttp rosak jgk tk blh buat apa pn..apapn yg pntg beli br tahan lama tp klu bli 2nd tgu 2 ke 3 thn ada mslh tmbul sdkt demi sdkt..syabas protonnnn….

  92. baru berkata:

    saya nak tanya..kalu saya beli exora 2hd tahun 2009..hrga dia jimat 10k..ade jaminan x

  93. baru berkata:

    satu lagi..mana lebih berbaloi …saya beli exora 2hd 2009 H-line dgn harga 63-65k..dgb alza premium baru 64k

  94. danisya berkata:

    Assalamualaikum..
    kepada sesiapa yg nk beli mpv 2, belilah exora..ramai yg kata exora xlepas naik genting, tp saya naik o.k jee..xde masalah…..lgpon bukan tiap2 hari kita ulang alik genting..

  95. ayass berkata:

    sayer dah angkut alza, br seminggu…reason, keta ulang alik keja(kecik takpe sorg2 ja pun), minyak save sket berbanding yg2 lagi tu..,pastu masa ujan bunyi mcm zink la pulak…
    check2 kat alza club, minor ja..gi tambah insuflex kat bumbung kos br rm70..settle…
    ramai kata sempit – kawan2 naik kata besar sket dr livina..mak duduk kat tgh, kaki tergantung..ok la tu..sbb kami badan kecik2 ja..full load family pun 5 org ja pun..
    org kata power kurang…saya ambik auto..memang nk speed tu lambat sket tapi bila dah speed…laju terus….hukhuk..dah try g redah plus dr penang ke perlis balik penang,..ok la..dlm 130 rasa biasa ja…nk laju2 pun kang saya sendiri kecut perut..
    cuma..brek dia tu bahaya sket..saya angkut premium…brek dia ada apa ntah tu teknologi…hampir kene hemtam dr belakang atas penang bridge…masa wat emergency brek…sib bek saya brek full dlu pastu lepas…so nk brek tu kena beringat la kat org belakang..itu ajer dr saya…

  96. fauzan berkata:

    hehe… apa2 pun model kereta yg dipandu… sentiasa ingat org yg tersayang:) Kelajuan membunuh.

    cheers!

  97. POK CHAT berkata:

    Sebelum anda compare ngn grand livina sila lihat fakta2 di bawah mengenai grand livina:

    1) Top 10 MPV autodealer http://www.autodealer.co.za/adpro/top10/mpv/top10mpv.html

    2)Top 12 Best Car Magazine http://www.youtube.com/watch?v=EIL0lZjt1zU

    3) Comparison ngn Toyota Innova.GL is better than Innova. So kalau Alza n Exora better tha GL which means they are better than Toyota Innova. Xkan Toyota biarkan perodua mengatasi product die kot http://www.youtube.com/watch?v=e_tr5fz9-GE&feature=related

    4) Toyota wish vs Grand livina. Grand livina better. http://www.lyrics5.com/videos.html?vid=vUuYGRusU78

    5) Kalau in terms of luggage space pn aku rasa lebih kurang antara GL and exora. Eventhough GL nampak sempit, tp GL ada extra space tempat letak brg (under luggage belakang)

    6) Perodua Alza accident http://www.ben9166.com/2010/05/how-perodua-alza-become-after-accident.html

    Bagi aku setiap kereta ada kelebihan masing2. Cuma aku kecewa ngn kereta Malaysia. Sbg contoh aku pernah tgk perbandingan antara kereta wira yg di jual di Singapore n kereta wira yg dijual di Malaysia. Kualiti kedua 2 kereta ni jauh beza. Kenape ye?

    Kenapa kerajaan Malaysia menindas rakyatnya sendiri. Kualiti kereta yg di eksport and local car x sama. Harga kereta sama je. Disbbkan faktor ni aku xsupport sgt kereta Malaysia. Mmg xdinafikan kereta Malaysia mmg bagus. Tp local Malasian’s car x sebagus kereta Malaysia yg dieksport ke luar negara.

    Korang fikir2kanlah ye. Kalau xcaye try pg Singapore n compare ngn kereta yg dijual di malaysia

    • prodas berkata:

      betol 2 bro.. tq bgi link2 nya…

    • prodas berkata:

      2 lah sblm ini saya ada mengutarakan kualiti kereta proton luar negara dengan domestik… harap proton buat kualiti domestik sama dgn yg di export..

    • mad berkata:

      kalo ikot kan.. livina ngan innova.. livina mmg best kat jlan street, innova pulak tak best sbb suspension keras.. tp innova ade SUV specification.. kalo offroad mmg terbaik.. jd sesiapa yg duduk kat pedalaman ke boleh laa amik innova… hahaha.. mcm ade duit jer! tp innova ngan livina, innova lebih bnyk kekurangan! minyak pun banyak.. but depend on you.. your choice :D
      chill !

  98. Arnold Melayu berkata:

    banyak problem lah alza ni rupanya…tapi betul ni Exora cantik tak menyesal kalau beli..naik bukit rileks je..he he…selesa lah..kalau nak tau Exora memang best dan best serta best…jangan tak beli….

    • prodas berkata:

      kata pepatah ..satu tangkai buah itu tak semuanya elok.. so dlm antara byk2 kereta yg dikeluarkan pasti ada 1 drp 10 yg terdapat masalah…jadi.. masalah ini kadang2 adalah kesilapan pemilik dan ada juga disebabkan kualiti pengeluaran

  99. [...] bandingkan!!! EXORA,LIVINA,ALZA!!! December 2009 110 comments 5 [...]

  100. ucopp berkata:

    lom dpt rse naek mane2 kete nih lg.. wuuu

  101. human berkata:

    semua kereta samer kalu dah kena langgar ngan lori trailer

    http://www.car-accidents.com/pages/car_accident_photo.html

  102. azwa berkata:

    aku ingat nk ambik exora tp terpikir body besar engin kecil takut under power…tp dengar orang ckp power engin cps ni klu tk tkkan engenier proton nk sumbat dekat exora..tp bila tengok sejarah lampau memang bengong pun engenier proton ni..sebagai contoh savy yyg kaya dengan masalah,tiara.malah waja cpsklu dibamdingkan dengan waja keluaran thun 2004 dan sebelumnya lebih baik…ini pengalan hari guna proton untuk kereta kerajaan..

  103. bokbond berkata:

    sape kate enjin exora x power, aku dah test dah,ternyata enjin campro cps dohc ni memang power. dulu aku main enjin v-tec. kalo nak compare campro cps ni dia punya sistem lebih kurang vtec la. bila rpm enjin naik sampai satu tahap dia punya cps on cam vtec gak…

  104. leepuzz berkata:

    Pendapat saye, Alza xboleh nak dibandingkan dengan exora & livina. Exora & Livina are truly MPV. Bagi saye, Alza adalah Compact car, bukan MPV. Alza just ala-ala MPV. Kalau sesape dah beli Alza,dia akan setuju ngan statement saye ni.tul tak? Alza boleh disamakan mcm Honda Jazz dan yg sewaktu dengannye. Saye pon suke ngan alza n mcm rase nak beli satu tp bukan sbb dia MPV tp sye nak pakai pegi n balik kje je.lgpon die panjang skit dr myvi,savvy dan yang sewaktu dengannye…

    • wan berkata:

      tapi pada pndapat aq livina lgi ar sempit dri alza….aq syoorkan pakailah alza or exora sbb ia lbih luas sikit kalo nak jimat pakai alza…kalo nak bazir sikit gunalah exora…cuba ko pkirkan kalo ko beli exora dgn harga kasar rm60 ribu manakala ko bli alzar dgn harga kasar rm55 ribu mmg la dripd bli alzar lbih baik bli exora…tpi lpas ko beli alza ko akan isi minyak dgn pnuhkan??? may be makan banyak duit..tpi kalo ko pakai alza duit yg dperlukan bagi mgisi minyak penuh kurang sikit…so konklusinya alzar lbih jimat dri exora…cuba ko pikir ko beli exora dah la mahal 5 ribu dari alza pastu nak isi minyak prlukan duit yg banyak…so ko dah buat pmbaziran duit ko walaupun stakat nak pgi keja nak naik keta beso je….tapi kalo ko pakai alzar dah murah 5 ribu dari exora pastu nak isi minyak dgn penuh x prlukan duit yg banyak…so ko dah dpt kurangkan kos pmbelanjaan…dari segi interior kdetiga-tiganyer ( g.livina,alza,exora )alza and exora lebih luas sikit dri g.livina.kalo rekaannye alza lagi cantik sikit tpi kalo nak bezakan alza dgn exora exora lagi beso tpi membazir tpi kalo ko dah msuk kdua-dua kete ni aq pasti ko akan rse alza and exora lebih kurang je besonye tinggal lagi tngok dari luar exora tinggi sikit je drpa alza so aq nak smpulkan di sini 1.exora tpi membazir minyak 2.alzar kecik sikit dri exora tapi lebih pnjimatan 3.g.livina paling sempit dri alza dan exora and satu lagi g.livina pon membazir minyak….so aq nak tabik kat alza dgn exora…lbih2 lagi alza sbb aq dah memiliki alza dgn exora tpi sakit ohw duit minyak…skrang ni exora aq dgunakan kalo nak pegi jauh je dgn ramai org tpi kalo nak pogi kwasan dekat sikit ke/ jalan-jalan aq guna alza…ni satu lagi nak habak…sapo kate alza boleh muat 5 org jer dah sahsah la menipu…sbnarnya alza boleh muat 7/8 org satu kreta bgitu jugak exora…tpi kalo g.livina 6 org sbb sit kdua dan ke3 cuma muat 2 org je tpi kalo exora and alza sit ke2 and ke3 bole muat 3 org…so blilah ikut kemampuan korang kalo nak bazir duit blilah g.livina dan exora…..lu pikirlah sendiri….

  105. zamri berkata:

    Ye ye je en .bokbond kita tu, cps sama ngan vtec sistem dia. Siap ngaku dulu main vtec yang tak tahan tu. Vtec tu tork & hp seimbang, maksudnya pickup sama macam kereta biasa, tapi bila sampai certain rpm kuasa tambahan ada (vtec bukak).

    Kalau cps, tork atas kertas lebih kurang GL 1.6, tapi realitinya kalau calculate ngan body weight kg/Nm,exora ni pickup tak ada. Maksudnya setting gearbox ngan enjin cps ni tak ngam. tork rendah & hp ok. CPS punya function bila rpm rendah lembab, tapi bila dah sampai certain rpm, baru sama macam kereta biasa performancenya

  106. livina berkata:

    saya dh pakai livina kira tahun ke 4 sekarang masih lg power naik bukit ke jln haiwy ke maintn je.minyak save kalau nk kta pickup kurng pesona dh makan,exora lgla tiap2 ari blh mkn.top speed pun blh dpt 205kmj tu sya pakai 1.6 je.

  107. chinook berkata:

    aku nak beli toyota avanza 1.5g …berbaloi tak

  108. livina berkata:

    AVANZA kalu nk beli blh tp untuk bt keja.kalu nk bt fmly car kesian kt penmpang.avanza ni suka sgt mlpot.jln xelk skt je d kan lompat.untuk keselesaan amkla exora yg hage lbh kurng avza.kalu ada bajt lebih amk lvina yg model bru kelua hari ni.kalu nk power lg amk chery easter 2.0 hage punmurh je ala-ala avza je.tp iti pndpt sayala.tp sya pakai livina myk jmt keta pun selesa .

  109. azrie andika berkata:

    nak tanya pemilik2 kete alza, exora n livina
    1liter boleh g brapa km?
    dgar livina 1liter 36km.. bgaimana alza dgn exora
    services n maintaince plak??

    • yopi berkata:

      livina mane bole dapat 1 liter 36km… toyota prius pon 1liter = 36 km…honda insight pon 1 liter = 28-30km…. keduanya tu kereta hibrid…xkan livina pon hibrid??…. member gua pakai livina…paling2 pon 1 liter 14-15km..tu pon kt hiway….

      aku pakai alza…on city 13km/L….hiway baru bole dapat 15-17 km/L.

      exora….tak tau sangt…tapi sepupu pakai exora…exora kuat minyak….

  110. jebat berkata:

    naik bas ekpress lagi save..siap ada drebar bwk kita..minyak diorg isi..kita byr tiket je..proton is better..perodua cuma ambik kereta dari pengeluar lain dan tukar lambang.dh standard org melayu kita..bangsa sdri pya pniagaan tak penah nak sokong..jgn kta jual kereta,jual nasi lemak pn bangsa sdri komplen..mamak buat nasi lemak dgn nasi xcukup santan,sambal tahapehape rasa diorg ckp sedap dr nasi lemak bangsa sdri..kasut buatan gombak kan bagus…

  111. abuya berkata:

    saya keliru antara ambil Avanza, Exzora dan Alza.

  112. rosli salem berkata:

    org beli MPV ni biasa utk jangka panjang..kecuali la nak tukar 5 tahun sekali.. bg saya, utk jangka panjang tengok la kepakaran dan teknologi pengeluar. dan kesan melibatkan risiko jika kemalangan, jangan abaikan soal keselamatan kerana kereta boleh beli lain, tapi nyawa tak jual kat supermarket.. klu kemalangan kecil pula, kesan kepada kualiti pemanduan atau resale value.. model apa pun, pilih la yang ada keselamatan dan resale value terbaik…

  113. exora1717 berkata:

    Salam…,Alza dan G.L ni memang cantik tapi cantik ni cuma mainan mata aje….dua2 kereta ni cuma umpama kereta sedan yg di panjang kan sikit (compact MPV)…itu sebab dia agak ringan,jimat petrol dan laju…klu rasa tak mau tambah anak atau anak yg kecil skrng ni tak besar2 jadi boleh la amik….bagi yg betul2 mahu selesa seisi keluarga merasai sebuah original MPV, exora la jawapan nya….cuma laju tu memang la kurang tapi dari segi KELUASAN,KESELESAAN dan DAYA SERAP HENTAKAN confirm Alza dan G.L tak boleh challange…apa2 pun sebelum beli tu fikir kan lah keselesaaan keluarga tersayang…jgn kita aje yg sedap tapi anak isteri kematu kat belakang…….minta maaf klu ada yg tersalah bahasa…..

  114. Ex Sentra Pakai Exora berkata:

    As-salam… per da nak pertahankan….. mana keter kat atas ni

    Aku first time pakai keter malaysia sekarang ni. 1st car, aku pakai honda accord.(1.8).. beli 2nd, maintenance kira tinggi la gak especially minyak dia la…., then keter meragam time raya. Hangin punyer pasal peh raya aku tukar keter nissan sentra B14, 1.6 (A) – memang terbaik, jarang meragam tapi sekali meragam tak main dah rat.. rat.. dia main riban- riban lak. Tapi keter dah 15 tahun (2011) dia high demand, cekik minyak RON 97 jer RON 95.. pakai je semput tak pun mati jer enjin memanjang. Minyak 97 kos RM 2.90 time tu… sok full tank selalu dalam RM 120-RM140. aku hangin sekali lagi time aku nak hantar akak aku gi airport dia meragam peh tu nak balik kg asyik batuk2 jerk kekadang.

    so nak amik nissan cefiro ngan sentra 2nd bini ngan mak aku tak kasi sal suh amik keter baru dah tu nak MPV lak tu sal senang bila jalan2 ramai2. nak pakai serena tak mampu lak sal insurans keter lebih 10 tahun dah mahal then dengar cite kerajaan nak block hulf cut items. so budget yang ada mampu antara citra, exora, alza, avanza. Citra – tak leh tahan minyak ngan parts mahal + road tax pun mahal gak (pinjam kete pakcik). Alza – aku cam anti perodua harga melambung sal minyak jimat tapi saiz ngan design bukan kesesuaian aku.. avanza komen ramai kata teruk sal melambung termasuk la bos aku yang dah jual avanza pakai exora. so from semua kawan2 dan survey kat internet aku tawakal jer ler ambik exora. walau pun aku tak pernah bawak pun. beli pun tak test drive. tapi masa tunggu keter nak dapat memang redha jer ler….

    27 julai keter aku dah register tapi amik kat kedai (beli kat teluk intan, kerja kat KL – nak plat perak) 30 ogos. kuar jer terus jalan jauh ( 450km). experience – tak la teruk seperti yang dikatakan ramai. tengok cara pemanduan la gak kot. culture shock tentu la ada dari bawak nissan…. ada over drive ke tak der over drive sure la tak sama. pick up bukit exora kira ok la dari keter sentra tapi flat sentra lagi ok..

    kualiti exora boleh la tahan – tak terasa plastik sangat…. features baru pun banyak kalau nak dicomparekan la. tapi kira berbaloi gak la ngan RM70k selepas discount. so far semua naik kata selesa n puas hati sampai demam la lau gi jalan jauh dek air-cond yang sejuk melampau.

    Conclution – lau aku mampu aku akan pilih full MPV – nissan serena . Alza – minyak jimat tapi aku tak sesuai pakai sal exora ni pun ari tu gi kedah pun tak muat nak letak barang yang banyak lau jalan reramai. Citra – minyak, road tax, parts mahal. Avanza – kesian lak yang duk 3rd row. Livina – memang sedap, minyak jimat, tapi maintenance peh warranty aku rasa cam tak mampu la plak.

    per pun ikut citarasa memasing dan poket sendiri….. gi try baru judge.

  115. lahad@datu berkata:

    Bagi saya ikut kemampuan.ikut poket korang. kalau ada budget lebih nak merasa pakai kereta luar,family pun ala ala ciku jer.GL is better.saya selalu fikirkan resale value. x abis loan lagi..dah tuko.hehehehe..(sekadar pandangan)

  116. potosop gurl berkata:

    nak amik livina…

    dah bosan keta m’sia..pas 3 tahun jer..meragam tak henti2

  117. fikirdulu berkata:

    bagus jgk ruangan ni…boleh menyelesaikan masalah yg menyerabukkan kepala..nak beli kereta mesti fikir sampai habis..

  118. nutaiza berkata:

    tepuk dada tengok budget! ada cukup kaa bayar ni bulan aaaaaa

  119. balikg berkata:

    potosop gurl..aku nye alza ok jer sampai skrg?xde mslh pon..spupu aku nye exora pon ok jek?..

  120. fikirdulu berkata:

    mana-mana kereta pun blh janji mampu bayar..ye dok nufaiza….

  121. guntur berkata:

    semalam aku test exora NFE bold..aku ni dah 5 thn pakai waja 1.6 enjin mitsu..aku x penah try exora cps..ni 1st aku tekan exora NFE bold..so komen aku

    1- pick up dan handling superb… waja mmg kalah..ikhlas…
    2- gajet yg di upgred mcm reverse camera, gps,dll boleh salute laa.aku rasa depa amik pengajaran drpd Forte..mskkan elemen keta mewah dlm class middle..

    so apa lagi…proton dah setelkan mslh exora..TAHNIAH ANAK MALAYSIA

  122. guntur berkata:

    SORI RALAT..BUKAN NFE LA…TP CFE..SORI BEB…

  123. YanieCute berkata:

    congratulation to proton..but i still love alza..

  124. city berkata:

    saya dah beli CFe,,,mmg puas hati…power jgn cakap..

  125. pakdibakaq berkata:

    Exora baru dah improve pickup. Tak macam lama yang memang agak terasa lembab pickupnya. Tahniah proton

  126. sara berkata:

    saya baru nk beli exora,doukumen da serah kat dealer..tibe2 lak husband ckp nk tuko alza..da bergaduh pulak kami..saya ckp alza kecil kalo nk beli mpv baik pakai exora..dia kata alza jimat minyak..memg x dinafikan..tp bkn nk bwk p kje sebab p kje kitaorg naik myvi..kesimpulannya saya tetap nk beli exora utk jangka masa panjang n utk keselesaan anak and famli..

  127. ayu berkata:

    salam…saya barujek beli alza primium auto…..bawak mcm tak pawer le…bawak 80km pn mcm 60km…mcm ne tu..tolong

  128. ayu berkata:

    salam…tolong bagi pandangan mcm ne nak bg pawor alza auto…

  129. zambri berkata:

    Ko nak power macam mana? 1.5 takat tu la powernya.. Tapi kalau dengan exora lama memang pickup alza lebih.. Tapi kalau dengan exora turbo ni, makan asap la alza..

  130. kemex berkata:

    sya tengah angau nak pakai exora bold 1.6 CFE turbo ni…mlm2 asyik teringat2 je tp masih takut2 klu t,silap buat pilihan.slip gaji pun dah 1 minggu standby ni…showroom proton pun dah 3 kali pegi…mmg betul body exora x la nampak sporty sgt tp dlmnye tu yg luas.aduh,tlong yakinkn lg saya.

    • Ex Sentra Pakai Exora berkata:

      Bro… lau dah berkenan Exora …. beli jer… tak yah nak tanya sangat pendapat orang…. gi test drive… ok jer angkut….

  131. wan berkata:

    Saya rasa ingin benar memiliki gl 1.8 , sekarang pakai kenari aero , sudah 7 tahun tapi tak meragam-ragam , rasa sayang nak tinggalkan, haraplah gl dapat menandingi kenari buatan perodua yang terbaik ini.

  132. eiman berkata:

    setuju dgn guntur…exora bold (CFE) mmg terbaek,superb…klu nak pilih keter,pilih yg dah ada ciri2 yg perlu ada pada sebuah keter..tul tak?keter luar pun klu x-cident lekuk jugak kan…yg dlm paper utusan, 5 sekeluarga maut tu bukan ke depa nek kereta buatan luar ke..yg remuk tu..!..

  133. asriza99@yahoo.com berkata:

    Sapa dah ada exora 1.6 bold manual,tak tahulah orang kata naik bukit tak kuat.Nak tau betul ke tak bawa sendirilah bro.Ikhlas i kata dah jauh perjalanan saya selama 6 bulan pakai kete baru ni.Balik kelantan bukit sana sini okpun,genting highland dah p ok pun tambah pula tiap minggu saya pergi jemput anak di MRSM balik pulau ikut jalan bukit baru pun no prblm.Pendekata cara memandu tu yang penting jangan main lanyak je……

  134. khairuliman berkata:

    saya pkai grand livina tapi kerja jual exora(proton) bulan depan nak trade in livina agkt exora cfe std mmg da tau power turbo exora cmane….x mau citer lebih la exora mmg syok

  135. JARI berkata:

    1-Test Toyota Wish 2009,xdapat dinafikan la memang best dgn 7 speed tp price 125k monthly RM14++ dah tu keta recon ni kena ada cash 3k – so cancel xjadi

    2-Test Stream 2007 price RM98k erkk sama jugak kena cash 3k n row belakang sempit- so cancel

    3-Test New Honda civic 1.8 price RM115k,duduk belakng kepala terus cecah bumbung – so cancel

    4-Test Alza- yg bestnya tempat duduk depan bleh duduk 3 org,tapi overall sempit,seperti kereta sedan biasa yg tiada bonet- so cancel walaupunprice murah n bayaran bulanan murah dari kereta2 diatas

    5-Test Exora Bold-wow memang puas hati dari segi enjin,luas memang sesuai utk aku bekeluarga,xmau komen byk dah puas buat perbandingan..dah puas buat research..so finaly Exora jugak jadi pilihan..tgh tunggu loan approve..

  136. Jonathan Keningau berkata:

    Dah 11 bulan pakai Nissan Grand Livina 1.6 (A) WWL **** & dah 4 bulan tukar ke rim 17″ VIP tyre 215/45/17 falken. Setakat ini belum pernah ada apa2 masalah. Brake light belakang je dah 2 kali tukar..yang lain2 langsung takde masalah. Isi minyak RM50 ron95 biasanya akan lepas 310-340km (berbeza berdasarkan corak pemnduan & jalan)

  137. Seri Sulong berkata:

    Sya dah pakai Exora CFE Premium, sangat puas hati dgn banyak perkara : keselesaan, keluasan, pickup & kelajuan – 180 kmj senang-senang je & mantap.. , aircon keliling, banyak aksesori mcm MPV lebih 100k, kerusi baris ke-3 boleh lipat 1 atau 2 kerusi, bila kerusi baris ke-2 dan ke-3 dilipat sepenuhnya jadi mcm van lantai rata, minyak pun berpatutan (RM50 bleh jln kira-kira 310 km -jln jauh/highway). Engin pun senyap, cuma yg bunyi kuat cikit tu bunyi kipas radiator nak sejukkan turbo. Saya bagi 5 Star utk Exora CFE.

    • Man Tapai berkata:

      Orang cakap apa pun pasal exora….aku tak peduli…aku dah sambar satu….fuyoooooo…nak menangis……puas hati sangat….tahniah proton.

  138. ma'el berkata:

    Saya dah pakai alza masuk tahun ke 3 x ada apa2 masalah pon, sy puas hati dgn alza minyak pon jimat. Dari k.lumpur ke p.puteh kelantan baru habis setengah lah kurang rm40 sj.

  139. limie berkata:

    exora or alza? exora mmg ok utk 1-3 tahun guna..4-9thn x pasti lagi. sy dh guna kancil turbo..upgrade savy..upgrade wira turbo..mmg sedap bawa n power perghhh…mantap tapi kos penyelenggaran tinggi … rasa2 nak beli alza sesuai dgn bajet masa kini…relax2 je

  140. bidiey berkata:

    sy dlm dilema jg ni.samada nk ambik exora bold @ grand livina.blh sape2 tlg cadangkan pd sy?mmg btl2 pening skang ni.

  141. Apai berkata:

    nak besaq selesa pakai Exora…tp kena fikir penggunaan minyak …timing belt….bla bla..
    nak ekonomi n murah pakai Alza…penggunaan minyak ok…timing chain..bla bla..
    ada duit lebih pakai Livina…penggunaan myk lbh kurang Alza….timing chain..bla bla..

    sy dulu pun pening gak…last2 fikir ambik Livina..sb sebelum ni dh lbh 12 thn pakai Proton.malas dah nk fikir nk tukaq timing belt bla bla bla.nk try pakai keta luaq pulak..so far ok….pe2 pun tepuk poket tgk bajet hehehe..fikr betul2 jgn lps ambik baru nk nyesal…walau bgaimanapun …pas beli antara 3 ni..boleh jer join kelab “MPVIAN” tiga2 jenama ni ada…kita kawan bro hehehe…

  142. apek berkata:

    sy pakai livina autech..memang puas hati…tiada masalah cuma tinted tempoh hari kena notis ngan jpj..sedangkan tinted autech diletakkan oleh nissan sendiri…tp ok nissan ganti coz ade waranti 3 thn

  143. shila berkata:

    saya sekarang masih keliru nak ambil alza atau exora .. banyak dengar cerita dr kawan2,,, exora lagi banyak kelebihannya.. kuat makan minyak sangat ke exora ni ..? nak dibandingkan dengan alza.. harap dapat membantu pada mane2 yg pernah pakai kedua2 kereta ni

  144. In the event the items aren’t used frequently you can drive it in return in order to once every
    single two or three months, however ensure you are really
    doing it frequently enough that the scale build up isn’t as of
    yet visable after you clean up the item. The
    purity of the brewing gear, the level of the coffee beans,
    exactly how long itt has been since the beans are roasted, how very
    long it has been because the beans are ground and also the
    high quality off the water utilized in brewing.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s