Perodua ALZA new pic

Posted: 20 November 2009 in AUTO News, automotif, PERODUA, perodua ALZA

perodua-alza-mpv

perodua Alza versi bodykit

perodua Alza in showroom

sama seperti exora..seat boleh diratakan

ALZA test drive unit

harga perodua alza..

dibawah ini video alza


About these ads
Komen-komen
  1. g-mie berkata:

    wah.. cepat betul update gmbar baru ni.. berapa post buat hari ni..?? laju je bro.. hehe~ warna hitam tu cantik.. urmm, mana dapat gambar2 ni.. boleh dikongsikan kat blog saya.. hehe~

    thanks utk info terbaru ni..

  2. campromania berkata:

    bro, mana dapat gambar dlam showroom tu?

  3. prodas berkata:

    saya godeh2..kt internet..terjumpa gambar2 ni.hahah tak pe tinggal 3 hari agi…nanti amek lah gambar puas2..hahahahah

  4. g-mie berkata:

    gambar2 ni saya ada dapat kat youtube.. tak silap saya bertarikh 13 nov.. tapi saya tak sempat nak amik.. hehe.. hehe, tak payah amik gambar dah.. brape hari je lagi.. kang ushar laaa puas2.. kalo leh..g test skali.. kan..? saya nak test, sebab nk comparekan dgn avanza..

  5. campromania berkata:

    ye ke, kena buat test drive review la pasni..dulu sy penah buat utk exora..masuk kat youtube

  6. zai berkata:

    mcm aku kenal jer gambar kat colour black kat showroom tu. aku amik curik2 time tranning centre kat hq rawang utk all staff …colour purple time test drive kat track..nak brosher alza tak ??? dah ada detail comparison ngan model2 mpv lain lagi woo…

  7. Affuan berkata:

    Lawa gak. Kalo ada video crash pun lagi ok. Hehe.

  8. prodas berkata:

    hahah zai…. sorry sy curi gamba ni…hahahahah tapi bagus…heheh kita boleh kongsi2..info..hahahah

  9. DEEN berkata:

    weii.geng-geng prodas .pssstt…mpv dah sampai..mai tgok keta kat perodua sales aku kat pj…tak yag tunggu isnin petang..esok kan cuti ahad

  10. DEEN berkata:

    TEST DRIVE ALZA PUYOOHHH….BESSTT…7 ORG DUDUK…X ADA COMPLAIN UNDER POWER LAH..!!! MCM MODEL TUTTTT…. LAGI DRIVE ENGINE RINGAN DARI MYVI…SBB ENGINE 1.5 BODY CUMA BERAT 1,150KG JER. MYVI 9RATUS KG. LAGI JGN LUPA TOP SPEED 180 X ADA HAL…DAH TEST AIR COND..CUKUP BERKUASA MAYBE COMPRASSOR 1.5 BESAR KOT, WALAUPUN AIRCOND KAT DEPAN JER, BELAKANG 2ND ROW MEMANG RASA, BELAKANG ADA SIKIT2. TAPI CEPAT SEJUK-DLM BEBERAPA MINIT-SBB KABIN TAK BESAR SANGAT…BEST WOO…

  11. deed berkata:

    Deen u jual P2 ttu u kata best….he3 biasaler cari makan…my opinion smart…cuma lbh luas exoraler…bagusler kiranya dua2 MPV nie harga rakyat…so saper2 yang nk beli MPV blh test drive citra(stock lama) , exora dan alza sblum buat keputusan…

  12. nazri berkata:

    apa2 pn kite tgk la esok pelancarannya .. peace

  13. Andalas berkata:

    Adehhhhh …. dh lama bayar booking ni …..

    Bila la nak dapat keta ALZA ni …. x sabar lagi nk bawa ni … hehehe ….

    p/s : Walaupun Alza ni ciplak dari Toyota n Daihatsu .. tp aku tetap beli gak .

  14. nudin berkata:

    tanye skit ..kusi row paling last tu muat ke nak duduk..

    deen ..dh test drive ke under power yg u ckp tu?

    keta juga mpv ni mmg lawa.. lagi lawa dri maivi sbb bumper blkg xgelembung kluar..

    tp knpe lah bg unit test drive yg belum kluar lagi
    xfair la..cuba bg unit production untuk dijual skrg
    br org dpt apa yg dia test dan dia beli..

    my 2sen

  15. dzalie berkata:

    aku dah dapat tengok petang semalam kat one of the perodua outlet. Itu pun kat belakang kedai…not as my expectation…..indah khabar dari rupa, indah fantasi dari realiti…..far below from my expectation, too small and not worth it with the price. Terus aku contact kawan aku kat Proton Edar and booking Exora Baseline – nak touch up dan make over, garenti cun dan boleh kalah exora h-line and m-line…..
    Reply

  16. stroller berkata:

    ari ni hari yg di tunggu oleh peminat p2… so, try la reramai kat showroom nnti… kite tgk spek alza yg sebenarnya.. the choice is ur’s…

  17. aru berkata:

    stripe alza tu canteek la…. sporty, tp utk test drive unit je…. kalau ada ok gak…. putih mmg kena dgn warna stripe…

  18. mat sentol berkata:

    duit masing2.. yg mengomen tu teruskn komen…skrg aku guna wira sedan, 7 thn bersama proton (phm2 jela), ni pn nk letgo n amik alza lak (nk bersama perodua lak)…heheheheee tgh tggu keter je, loan dh lulus… x sabarnye nk make up… excited excited…

  19. DEEN berkata:

    bukan nak promot lebih2…tapi dah terlalu ramai pujian org ramai pasal design ALZA ni menarik …pilih ler ikut kemampuan,kehendak dan keperluan sendiri..

    kepada member2 yg ber UMUR, anak dah 4-6 org bolehlah amik EXORA yg luas dgn keperluan kereta yg cukup besar dan blik kg bleh muat durian sebanyak mungkin. dah murah skg ni rm 57k jer… tapi pakai RIM cap plastik ler.. klu planning nak tukar rim, budjet nak isi minyak lg, minyak bolhe tahan ni woo…

    bagi yg bujang keje ala2 executive or anak 1-2 org jer…nak kete stylish design, mini kompak. mcm toyota estima or honda jazz… tak besar tak kecil.. boleh lah amik ALZA..lagi murah rm55k je, petrol confirm jimat 14 sen per km berbanding objek di atas 17 sen per km…

    Mai kita sama2 tgok dlm beberapa bulan lgi sambutan jualan mpv mana yg paling laris…??? jualan exzora selama 6 bulan…atau ALZA selama 6 bulan..

    yg cantik tapi sedang2 saiznya or yg luas murah dan besar-besar saiznya..

  20. DEEN berkata:

    kpd ….nudin…memang dah test…kitaorg sblm jual kena test dulu…tapi tak semue yg pandangan sy betul…pendapat jer…pasal seat belakang..memang agak sempit klu tak adjust. sbb tu 2nd row seat boleh adjust,dpn belakang.klu penumpang belakang org dewasa,,seat tengah boleh adjust kedepan,ikut keselesaan …tarik tali ada 2 punat tali hitam kat bwh seat tengah,sebelah belakang. ..tak mcm avanza seat tengah tak boleh laras. org dewasa kat belakang confirm tak bleh duduk/selesa.

  21. DEEN berkata:

    deeed..bro NAZA harga second value teruk lah…ada customer nak trade in NAZA CITRA FULL AKSESSORI TAHUN 2006 AT.keta memang cun..market selepas 3 tahun PAKAI cuma RM 38K JER.jual sbb complan minyak kuat…NAK amik ALZA… LAGI NAZA SUTRA tahun 2006 gak…beli 38k baru dah pakai 3 thn market 17k jer..awat teruk sgt 2nd value .

    MEMBER BUDAK TOC kemahiran mekanikal kata, antara banyak2 engine toyota,honda,mitsubishi,perodua,proton,yg di orang study…engine NAZA kualiti metarial blok engine antara yg paling lembut…tak tahan lasak…betul ker???

  22. DEEN berkata:

    en prodas nak tanya mcm mana nak share gambar kat web hang ni…belh kongsi picture

  23. perdana berkata:

    En. Deen, naza sutera memang tak dinafikan harga drop gila2 & problem pun macam2. Kalau ada sedara mara @ kawan2 nak beli baik jangan rekemen. Naza sutera ni kereta china (hafei lobo). Rod, bearing, blok, head semua made in china.

    Enjin naza kualiti blok engine lembut? betul ka? Naza citra pakai enjin MZR L4 Type 2.0 L FS-DE/FS-ZE sama dengan mazda premacy 2.0. Minyak tak kuat mana pun, cuma masalah radiator bocor je lepas tiga tahun. Tapi keluaran 2008 onwards tak ada masalah (improve bracket).

    Study dulu bro, jangan bagi malu perodua.

  24. prodas berkata:

    salam..sorry..anda semua sy sudah lama tak update..blog…tq atas kesetianan anda..heheheh (ayat skema)hehehe

    bro DEEN… boleh letakkan link kt comment bro..atau hantar kt emil saya…
    mahnprodas_afiq92@yahoo.com
    tq….

  25. DEEN berkata:

    26HB KHAMIS NOV 2009, baru 2 HARI selepas pelancaran MPV PERTAMA PERODUA, tempahan ALZA telah mencatat 6RIBU unit lebih. Target dalam seminggu utk mencapai 10,000 unit akan dapat direalisasi..SYABAS PERODUA ! ! !

  26. prodas berkata:

    WAW!!!!!! memang sudah dijangkakan…. perodua alza bakal meletup…walaupn saiznye lebih kecil dari exora..uhhu

  27. hadi berkata:

    Kalau kecik, itu bukan mpv namanya. Grand livina pun tak mengaku mpv walaupun ia besar dari alza.

  28. DEEN berkata:

    YE KE…try tgok website nissan liviva kat sini…http://www.grandlivina.com.my/ terang2 di kata ‘NISSAN LIVINA SEBUAH MPV 7 TEMPAT DUDUK…BLA..BLA… VERSI MALAY…
    APA DAAA…

  29. DEEN berkata:

    lagi sambung…”SEAKAN SEDAN DAN PENUH FLESIBILITI”….alza pun ala2 mpv sedan…MPV GAK LER…WPUN MINI KOMPAK MPV…

  30. nazri berkata:

    DEEN : G.livina : pemanduan seakan sedan, ciri seakan mpv

  31. stroller berkata:

    bagi saya… alza dan grand livina 2 2 tak berani nak mengaku adalah MPV sebenarnya… that’s y mereka berselindung disebalik ayat2 bercirikn seperti sedan @ kereta… yg ada kemampuan seperti MPV… well… bagi yg nak membeli… pk dengan kemampuan masing2… ari ni mungkin seronok sebab dpt keta baru.. tp besok akan mengeluh sebab kapasiti loading melebihi body… the choice is ur’s…

  32. DEEN berkata:

    sbb tu klu rasa anggota famili bosar2..ramai2 jumlahnya..tak ada org paksa pun beli alza yg mcm kancil ni. memang keta2 perodua buat keta2 kompak jer..myvi pun tak ada boot. meletup2smpi skg .mengeluh sbb kapasiti lebih tak aper…..jgn mengeluh sbb dah 3 bulan tak byr keta..klu pakai mpv besor2 ni confirm monthly rm 7xx lebih sebulan,dgn desposit 10%…ekonomi skg ni tak menentu. di tambah pulak dgn petrol consumtion 17-20 sen per km…rm 10 boleh jalan 50-55 km jer….. ITULAH RAHISA PERODUA kenapa masih memgang rekod 3 thn berturut, , Price 2nd value masih tinggi dipasaran used car…sbb jimat . Mpv ker, seakan mpv ker…YG PENTING SESUAI DGN KEMAMPUAN Dan BESOK2 tak peningkan kepala, pakai keta bosar tapi criss,ctoss rekod pembayaran teruk sbb nak keta besar lah katakan….pun tak berbaloi gak..

  33. DEEN berkata:

    teruskan meng komen…yg ptg aku dah book alza 2010…walaupun skg ni pakai WAJA 1.6 MT 2004. waja ni rm10 boleh jln 55km jer… nak tukar angin PLAK…..member2 dah pakai wish…alza pun x apa…disebabkan sesuai dgn keperluan dan kemampuan.. anak 2 org, budjet bulanan pun bawah rm650 AT…BLIK KG TAK PAKAI KETA sbb kena naik aeroplane, TAMBAH LAGI ALZA jimat minyak MT isi rm 10= 86km…auto rm 10= 70.6km…Boleh sangat pakai hari2 pun tak per….design pun GEMPAK..lagi boleh bubuh ” bodykit advance+ tinted black cermin blakang” mcm keta en prodas ker….peehhhh

  34. mat berkata:

    deen, maaf menyampuk, tapi mana tau alza rm10=86km n auto rm 10=70.6km bro? em, dah ada org pkai ke? rasa bro patut publish f.c selepas pkai, bukan main tengok brochure n dengar ckp salesman aje. kakak saya pakai vios tahun 2005, isi rm 50, bleh g dalam 300km aje, paling bagus dia dapat dlm 320km. itu vios yg berat dia 1050kg, engine 1nf-ze(aluminium blok), power 109ps,141nm, alza, 3vs-ze(blok die cast iron(lagi berat, sama dengan blok campro)),104ps, 136nm 1150kg.
    kurang power dari vios, lagi berat dari vios, xkan lagi jimat dari vios kot. anyway, it is a good buy.

  35. mat berkata:

    dan satu lagi, yg beli myvi tu anak org kaya, tau sebab apa DEEN, myvi tuh, lebih mahal dari savvy n saga. harga sama mcm persona, tapi xda boot. itu namanya org kaya. kalu xkaya, sederhana, beli jelah saga, xda pening kepala byr bulan2kan, saga standard, 40k, myvy standard 1.3 dekat 50k, alza standard 55k manual. byk beza bro, kalu anak stakat sorang atau 2, baik angkat saga blm, jimat rm15000, bleh byr minyak 7 tahun sampai abis bayar loan, itu baru nama pengguna bijak,ataupun, simpan rm15000 dlm sspn, untuk tabungan anak blaja masa depan, x gitu bro deen.

  36. matlabumatsayung berkata:

    Mengarut laa…ALZA tu kecik jer….Mahal lak tu ….. apa yg aku tengok kat S/room P2

  37. muse berkata:

    Aku dah tgk Alza aku rasa bagus le..walaupun aku tak nak beli pun..sekurang-kurangnya rakyat Malaysia ada piiihan,yg suak Exora beli le Exora,yg suka G.Livina beli le G.Livina,apa2 pun aku dari dulu masih setia dgn Datsun 130y

  38. hadi berkata:

    kebiasaanya org yg nak beli kereta ni, mesti yang selesa untuk balik kampung, shopping atau sebainyanya. Jika isi beg pakaian pun tak muat macam mana. Baik beli van atau pikap.

  39. sazz berkata:

    aku ni memang nak beli keta MPV. Tungguler laters model made in Malaysia. tentulah dari produa kerana daya pecutan yg bagus. pegilah ke showroom. banding ngan exora lagi ok exora. nampak mantap walaupun daya pecut agak kurang. ruang dalam pun luas juga banding ngan alza. hantar rombongan pengantin naik exora taklah takut sangat bunga telur pecah. tinjau ruang injin azla ni aku risau juga. tinjau dari atas terus nampak lantai. takut juga oil filter sangkut kat jalan gravel yg berlobang lobang. maklumlah hantar rombangan pengantin ke rumah panjang iban jalannya jarang yg bertar, manalah tahu ke situ pulak peginya. Kebuluran kita di pertengahan jalan. Makan jelah bunga telor dan kek hantaran. So minta produa cover injin sebelah bawah sikit. Gen 2 banyak mengajar kita yang tinggal di luar bandar.

  40. nazri berkata:

    Komen oleh DEEN on 28 November 2009 1:39 pm
    teruskan meng komen…yg ptg aku dah book alza 2010…walaupun skg ni pakai WAJA 1.6 MT 2004. waja ni rm10 boleh jln 55km jer… nak tukar angin PLAK…..member2 dah pakai wish…alza pun x apa…disebabkan sesuai dgn keperluan dan kemampuan..

    - ayat salesman.. hehe

  41. ecah berkata:

    salam ni kali pertama tgk blog nih.. pasal alza serius li terus hilang minat kat kete nih tak tau kenapa… dari segi praktikality dah sah sah tak praktikal tok aku .. adoi sempit gile seat tgh n belakang mcm mane nak bawak org dewasa … anak semua dah besar.. bongok nye budak salesmen 2 suruh adjust seat tgh tu ke sempit lagi kat tgh room leg kat belakang ngam ngam jerk masuk kaki saiz 7… gile lah.. tak kire jenis ape pun model memang tak berbaloi.. last last aku g kompare dgn exora memang puas hati satu seat tgh leh lipat penuh kedepan.. mane alza leh buat gitu sekadar lipat gitu jerk.. haih lagi satu sngn sng jerk anak aku masuk kat seat 3 last last tanye anak nak exora.. sebab besar n harga beza 6k jer dgn alza tok premium nyer… bukan nak kutuk lah tapi salesmam plz lah kalau nak menipu pun ko duduk dulu belakang alza tuh.. sais ketinggian mcm anak aku 176cm ko tahan ke duduk huh econ tak der kat belakang. sorry to p2 -ve comment better stick to small segment car..

  42. stroller berkata:

    saya org pertengahan je… tak kaya tak miskin… tp saya pakai keta p2 utk kesenangan bergerak dlm town KL… senang nak nak cilok2 nak selit parking… tp kalau nak bwk keta kecik tu jln jauh2… penat la badan… tak nafikan memang ada org bwk gak keta p2 ni jengjalan jejauh… dah itu je yg dorang ada… minyak jimat kapasiti loading terhad… fair la tu… tp.. saya tak la nak jadi hipokrit sepanjang masa bawak keta kecil leh jimat bayar kat finance… coz sepanjang saya hidup… ramai gak saya tgk org tak larat bayar bulanan kat bank utk bayar keta murah p2 tu.. besepah gak keta p2 yg murah2 kat store yard finance co. sg tua.. kat store yard semarak.. yg kena tarik tak nak bayar paking DBKL kena tarik masuk store yard DBKL kat kepong pun ada gak… jimat sgt ker pun…???

  43. Exovan berkata:

    Dari spyspot aku dah nampak P2 Alza nih memang kecik dan pegi tengok kat showroom lagi terang & nyata mcm kata P2 ‘kreta jugak MPV’. Org umah dah bagi hint, mungkin tahun depan sesuai ambik MPV pasai kreta pun dah abis bayor.

    Alza tak sesuai pasai dia jenis kreta…P2 sendiri kata kreta. Exora… org umah kata underpower pasai dia surf tengok berat exo dgn wish, exo lagi berat tp enjin lagi kecik. Apa-apa pun dia kata nak ambik pastikan enjin 1.8 keatas. aku layan ajer pasai dia yg nak bayor…..

  44. farghmee berkata:

    xyah gaduh2 bro. :)

    1. full-sized mpv, mid-size mpv, small mpv.
    ikut $ masing2 la.

    2. FC.
    ikut kategori spt point no.1.
    yg peliknya, baru je ALZA kuar, dh ada data FC?
    sapa yg ada FC ni melainkn mmg org Perodua sendiri?
    ni data realtime or spreadsheet?

    3. sedan-alike handling.
    hehe..xke sengal proton nk bubuh “lotus-handling” kt exora suka2 hati ;)
    senang cte, kita drive mpv ni biarlah ikut kemampuan mpv itu sendiri.
    mmg boleh g 180km/h, tp nk ke mana smpi 180km/h?
    cmne steering mpv tu time 180km/h? ada rasa membuang x?

    4. safety.
    kalu xde official crash-test pics drp perodua, aku xakan percaya. haha :D

    terus terang aku ckp..
    alza ni hanya akan “makan” sales myvi.

  45. Exovan berkata:

    Alza bukan hanya akan “makan” sales myvi tapi juga kreta yg seangkatan dgnnya exp : saga, pesona, Gen2, viva, waja dll yg juga kreta…

    Seronok cakap benda yg subjective nih…

  46. nazri berkata:

    cun gak iklan ni

  47. Adam berkata:

    hehe cik deen ni nampak cam p2 salesman je…
    engine ALZA ni AVANZA pakai tapi AVANZA 108hp .. ALZA hanya 104hp.. berat lak AVANZA lagi ringan.. tapi takde pulak mamat AVANZA claim AVANZA mereka powerful ke apa ke.. biasa je.. hehe

    lagi satu kat jepun… ppuan je pakai jenis cam ni…. kalau kita tgk pon kebayakan pengguna p2 ni adalah ppuan… kalau ppuan sesuai la pakai wagon ni… lelaki kurang skit..

  48. Adam berkata:

    DEEN kata booking dah 10k dlm masa seminggu… tapi official info kat motortrader kata hanya 3600 je…..

    deen ni pon.. kalau ye ponn.. patut2 la..

  49. Adam berkata:

    nak bandingkan sales figure ALZA vs EXORA ni macam tak sesuai je…
    sama la cam kita nak bandingkan sales figure AVANZA vs INNOVA… mana sama

    ALZA/AVANZA kelas yg lebih murah berbanding EXORA/INNOVA

    yg takde duit tapi teringin nak merasa ala2 MPV tu beli la ALZA

  50. fauzan berkata:

    tak pe… kita faham, DEEN tu tengah excited… :)

  51. stroller berkata:

    saya g tgk alza ni kat giant bt caves… ramai gak la mengerumun keta nie… so.. may b figure 10k tu termasuk org yg dtg tgk?? hmm…

  52. 20 sen berkata:

    (Kalau kecik, itu bukan mpv namanya. Grand livina pun tak mengaku mpv walaupun ia besar dari alza.}

    eh yeke!!!
    tp yg promotion g.livina kt tv tu ape ek die ckp..PEMANDUAN IBARAT SEDAN,CIRI SEAKAN MPV

    rasenye lbh kurang je ngn p2..KERETA…JUGA MPV

  53. 20 sen berkata:

    (Mengarut laa…ALZA tu kecik jer….Mahal lak tu ….. apa yg aku tengok kat S/room P2)

    atleast ALZA yg kecik bln2 RM600++ banding EXORA yg bsr bln2 cecah smp RM800++
    smp ke tgn bang nk bayo tgi bln2,nk plk keje bse2 n nk tggung bini ngn ank2 yg ramai
    keje eksekutif bole la yg gaji beso2…tupon kalo die nk exora,kalo die nk estima ke wish ke cmno,haa lu pikiaq la sndiri

  54. nazri berkata:

    ala monthly payment pn nk bising ke?

    ok je full size 7 seater mpv monthly dia rm800.. kalau small mpv rm800 tak berbaloi la.. kalau full size 7 seater mpv bulan2 rm600 lagi berbaloi-baloi

  55. 20 sen berkata:

    rebadge? alaa dlu proton wira rebadge jgk,kalo tgk mitsubushi lancer dlu..wira tiru bentuk tu jgk,cume tkr lmpu dpn blakang je,sbb skrg je ngn lotus..cube kalo stil ngn mitsubishi,tah bpe byk rebadge proton kluarkan skrg nie,masing2 pon same je..baik proton baik perodua
    dpt kt pembeli/pengguna abis diowang modified,igt nk gune sgt logo proton ngn perodua..bole2 je diowang gune logo mitsubishi tok proton n toyota tok perodua,kter tgk jela skang nie waja,wira,myvi mahupon viva…
    sbb tu jgn slhkn spe2,ats individu tu jgk lol

    ikot kemampuan la nk bli keta ape pon,duit xde nk bli keta mahal2 watpe,elak kene tarik je keta sbb xleh baya,apa daaa

  56. 20 sen berkata:

    (kalau full size 7 seater mpv bulan2 rm600 lagi berbaloi-baloi) KALAU ADE??
    stakat nie ade ke?? bok mai tgk,.tupon kalo muke di tgi
    mst la kene bising,nk baya bkn sok lusa dh abis..mkn mase 5-9 taun..poket tebal bole la,apa daa..bkn la nk bisning ape pon,cume bnd tu kene ambek kira jgk

    stakat nie tgk dlm price list perodua alza nie xde plk smp 800,myb slh tgk kot..tu mgkin g.livina yg small mpv x berbaloi,haha

  57. nazri berkata:

    so? apa kesimpulannya 20 sen?
    pls advice

  58. nazri berkata:

    (kalau full size 7 seater mpv bulan2 rm600 lagi berbaloi-baloi) KALAU ADE??

    ada maaa.. nissan serena 2nd hand (version lama) bln2 leh dapat pe under rm600.. apa ada hal..

  59. farghmee berkata:

    apa yg aku nmpk, masalahnye bukan pd kete “rebadge” atau x.
    pd aku ialah “downgrade”.
    downgrade dr segi safety yg aku maksudkan.
    kalu korg rasa dr 8mm ditukar kpd 4mm (ni value aku petik dr langit je sbb aku bknnye tau steel plate yg guna utk buat panel kete tu berapa tebalnye) xde effect dr segi safety, entahlah..

    berbalik kpd keperluanlah.
    kalu exora mahal bayar bulan2, tp nk yg besar, bli je yg 2ndhand brand lain pn xpe..sbbnye dh keperluan.
    kalu nk yg baru, namanya kehendak.

  60. fauzan berkata:

    hehe… memang ar dulu proton rebadge kereta2 mitsu. Sebab masa tu diorang kurang ilmu. Selepas 10 tahun, diorang da bleh buat kereta sendiri bermula dgn waja. Dan sekarang dah lebih 25 tahun penubuhannya dah bleh duduk sama rendah n berdiri sama tinggi dgn pengeluar kereta terkemuka lain. Tapi perodua, dah 15 tahun penubuhannya masih begitu…

    Senang citer, kalau mampu beli MPV, beli la mengikut keperluan. Tapi kalau beli sekadar nak bergaya jer…tak kisah la duit korang. Sendat mendat merana mcmana pun korang tak kisahkan?…asalkn bergaya :) haha.

    Kalau tak mampu..dah, toksah beli mpv, beli jer kereta biasa atau tak yah beli langsung.
    helo 20 cen, G livina small MPV? perrghh… atleast luggage spacious G livina bleh diterima berbanding saiznya. Tambahan lagi G livina lebih panjang drp Alza…dah ukur ker belum?
    Senang citer, buat younger famili n sape2 yg lebih pentingkan gaya n tak ramai anak2 beli ar alza, tak sapa larang pun. Alza nie ‘cute’ gak. Tapi sapa yang mengutamakan keperluan, spacious, keselesaan, praktikal n value for money, saya syorkan beli ar exora. Exora nie ‘handsome’ gak. kalau rasa mahal beli jer yg B-line, murahkan? for long term lebih berbaloi2. :) apa..ko ingat anak2 ramai tak membesar ker? lain ar kalau anak2 sumer terencat tumbesarannya bleh ar beli MPV yg kecik atau compact tu (sorry…joke jer) hehe.

    cheers!

  61. matlabumatsayung berkata:

    Salam semue….betoi tu…en.fauzan.. ikut kemampuan budget induvidu..kalo rasa budget tu kurang..beli 2nd Hand mpv murah skit…kalo beli MPV pun bukannyer nak gi Racing….bawak famili jer…ok …..

  62. mat berkata:

    bro 20 sen,exora baselinekan rega 57 k, kalu downpayment 10%, agak2 berapa sebulan??? tak ke 600++ sebulan.
    dah, kalu alza xbleh nak naik 7 0rang, naik 5 org pun sakit, xpercaya cuba duk 3 org dewasa 2nd row,(mesti jawab 3rd row ada, tapi prasan x, 3rd row kerusi dia satu baris aje, kalu pkai 3rd row, but xda langsung, camna nak balik kampung berlima, dahlah kalu guna 3rd row, 2nd row punya seat kena tarik ke depan, jadi, 2nd & 3rd row passengger tersiksa walupun hanya berlima), kan seksa, baik beli proper sedan, saga yang byr paling mahan 500++ atau persona byr paling mahal 600++, boleh balik kampung berlima dengan selesa dan dengan but yg besar. Xgitu bro 20sen.

  63. mat berkata:

    xkisahlah beli saga@persona, kita bleh jimat at least rm 10000. banyak kosong tu, bleh isi minyak bertahun2, bleh simpan tabungan anak, bleh simpan dalam asb, ish, byk lagilah. dah kata org susah, kenala pandai berbelanjakan, xgitu bro 20 sen

  64. mat berkata:

    so bro 20sen, kalu anak xramai, amik sagalah, kalu anak 4@5org, amiklah exora baseline, 57k je, berbaloi2,murah pun murah, ada satu airbag, anak2 pun selesa, dari alza, xda airbag langsung, kecik(anak2 tersiksa), beza 2k je. kalu isi minyak pun, 1 tahun aje beza, dah nak pakai mpv. alza tu bukan mpv, baik beli sedan, murah n jimat

  65. stroller berkata:

    hehehe.. nak tergelak saya baca komen en. Fauzan tu… yg last few line tu… lebih kurang gini “ingat anak2 tak membesar ke???” itu lah yg saya selalu pk kan sebelum saya nak beli exora dulu… semua jenis MPV saya survey dari paling murah masa tu citra sampai paling mahal estima… (tak masuk survey avanza & innova coz memang tak suka 2 2 ni… hehehe) saya cari MPV yg spacious & praktikal… fc saya tak berapa pk kan coz dah memang nature MPV fc ni subjective… besar cc, kuat tekan pedal… lebih la minyak nyer… kurang tekan pedal minyak pun still kuat gak minyak dia coz body berat & besar… so bab tu pejam mata sebelah… jd saya amik exora sebab requirement yg saya nak ada… yg tak ada cuma sliding door dan 2nd row sliding sit…

    alza ni … cute… tp kalau nak guna as 7 seater family mover tu… saya rasa mcm kurang praktikal… nak kata family kecik… tu yg saya suka en. Fauzan ckap tu (joke jer ayat dia pun)… “lain ar kalau anak sume terencat tumbesarnya boleh ar beli mpv ni”…. pk jer la… mcm2 brg anak2 nak kena bwk oooiiiii… walaubagaimana pun… itu sume tertakluk pada minat pembeli itu sendiri… kalau customer tu rasa nak beli alza… beli je la… nak beli GL… beli je la… nak beli rondo / citra… beli je la… yg membayo nye anda… survey puas2… byk pilihan dlm market negara kite nie… tp ingat, jgn percaya ckap salesman 100%…. kelak menyesal kemudian hari…

    the choice is ur’s…

  66. dzalie berkata:

    alza sempit – kontot – tidak praktikal untuk piknik dan other occasion. but the choice is yours……ada duit, beli yang besar, xade duit, boli yg kecik. Panjang umur murah rezeki dan bila anak dah besarpanjang dan melebar, belilah mpv yang besar, trade in lah alza tu nanti……..kih=kih….

  67. aliff berkata:

    Macamlah pakai exora tu duit banyak.. har.. har.. (lawak subuh bening)
    Yang betulnya bajet ciput pakai la mpv bawah 100k.. kalau bajet lebih pakai la 100k ke atas..

    Kalau rasa nak pakai mpv tapi tak berani potong lori kat jalan kampung, pakailah exora tu sampai reput…
    Kalau rasa nak pakai mpv sempit, kerusi belakang plywood pakailah viva..

    Har.. har.. tak payah la kutuk2.. sama je 2×5..

  68. farghmee berkata:

    hehe..aliff aliff..

    pakai exora xble potong lori ke?
    dh try ek?
    kalu aku bawa, boleh je potong lori, ko nk bg aku ape?
    ckp biar berfikir sket..

    btw, viva bukan mpv la bro..

    kalu ko rasa komen aku ni kutuk alza, sukahati ko la.
    cuma yg aku nk bgtau..xsemestinya yg dr luar tu lg bagus drp tempatan. period.

  69. Exovan berkata:

    Perlu tak kita ambik kira ‘nilai jatuh harga’ (2nd valve) kalau kita nak trade in kreta/mpv sebelum kita terbelinya. Ataupun kita pakai jer MPV tu sampai reput…

    Contohnya kita beli MPV tu full spec…4 bulan pakai rasa mcm nak let go…try usar kat used car.. itu apek cakap ‘lu punye keleta wa boleh angkat 55 saja bcoz aa itu 57 sudah boleh dapat balu punya keleta…

    Jadi kreta/mpv yg sama, enjin yg sama cuma beza kat eksesori jer bagi bonus yg besar kat kedai used car….masyukkkkk

  70. farghmee berkata:

    bab 2ndhand value sblm bli kete, depends juga kita nk macamana.

    kalu kita jenis suka tukar2 kete, mst kena consider 2ndhen value sbb kita xnk rugi byk.
    kalu kita jenis nk pakai smpi reput, xyh la nk pening2 kepala psl 2ndhen value ni.

    byk faktor yg menyumbang kpd 2ndhen value yg tinggi. brand salah satu.
    tp slain salah satu (brand), ada juga faktor milage, condition kete, ekonomi semasa, permintaan&lambakan di pasaran etc.

    cuba kita pk jap:
    salesman kata, bli lah kete S sbb 2ndhen value dia tinggi.
    then ramai org bli kete S sbb terpengaruh ngn kata2 salesman.
    pakai 5thn, dh ada kete V yg lg hebat, ramai org nk tukar kete S kpd V.
    sume pakat tolak kete S kt dealer.
    tp dealer bayar rendah. sbb?
    sbb ramai sgt dh org tolak kete S.
    lambakan kete S di pasaran.
    ramai org lain bli kete V sbb baru. kete S dh 5thn.
    demand kete S di pasaran rendah.

    entahlah..

    bli je kete yg rasa ok, boleh maintain, selamat perjalanan.

  71. dzalie berkata:

    alif…alif,

    macam lah ko tak tahu mentaliti masyarakat malaysia…….lebih percaya barang luar dari barang sendiri…..kerajaan malaysia ni kira very considerate…sebab kalau kalau harga exora tu atas 100k, dah tentu rakyat macam kita ni xmampu membelinya…lagi byk yang mengutuk dan mengkritik ade le, A very obvious example was that Nautica, produced by P2, tgk ape dah jadi……..langsung xcompetitive ….nak bertembung sebijik kat jalan pun payah…..salah polisi dan salah strategilah ni…..org lebih suka beli rush, crv, hilux drpd notikar ni…….kau cakplah berapa bagus punya 4wd ni, org x akan beli…..the moral of the story di sini, kalau kita diberi beberapa pilihan yang jauh lebih baik dari yang diofferkan oleh alza dgn harga yg kompetitif dan mampu milik, nape masih nak beli yg serba kureng….anyway like i always say, the choice is yours……

  72. azhar70 berkata:

    alif…alif… ko pernah bawak exora ke? ko pernah beli exora ke? ko pernah naik exora ke? atau ko just baca komen dr basher2 yg tak pakai exora. Kalau tak tau apa2 baik jgn sebarkan fitnah, tak baik tu, dpt dosa free aje. Ni lah salah seorg daripada ribuan rakyat malaysia yg merdeka tp masih dijajah…. tak sedar diri. Cuba ko beritahu aku apa yg best sgt potong lori kat jalan kampung ni??? Ko mesti ingat tujuan org beli dan pakai MPV ni, bukan nak menunjuk2 atau nak tunjuk sapa hebat, sapa laju, tp utk bawak keluarga yg tersayang. mungkin ko ni masih budak skolah, takde keluaga lg n takleh nak pikir jauh…

  73. hadi berkata:

    Alif sebenarnya sekolah darjah nam jee. Tak tau beza mpv dengan kereta. Macamana exora nak potong lori kalau kampung dia jalan tanah merah sempit jee, kiri kanan paya.

  74. prodas berkata:

    hahah ah aaa… rasenye aliff 2…budak sekolah yg tak tau beze mpv ngn kereta..hahahha buat lawak jekk.hahahah

  75. nazri berkata:

    entah2 alif ni anak murid en prodas x?? huhu

  76. fauzan berkata:

    hehe….kalau anak murid prodas, sesah jer dgn rotan kalau nakal2 sangat. Ahaks! (gurau jer…)

    cheers!

  77. azhar70 berkata:

    Jgn2 anak murid aku. Nanti aku check senarai nama dalam buku kedtgn jap….. ada sorang da tp dok ponteng manjang…… sah dah ni….;-)

  78. stroller berkata:

    hehehe.. nak tegelak la bab anak murid yg lebih sudu dari kuah tu… lawak bening subuh betulll….

  79. stroller berkata:

    ni pengalaman saya survey mpv tahun 2007 – 2008 saya amik average hage… hage estima 2.4 01/04 recond @ 2nd or 3rd hand… R135k++( baru.. mcm tak jer), wish 03 or 04 or 05 dlm 110k – 120k( baru dari toyota RM156,800), stream 1.7 2nd han 03 87k++ (baru kat honda RM152,800), hyundai trajet 2nd hand 03 / 04 / 05 RM45k – 60k (baru kat hyundai RM125k), nissan serena 02 – 05 2nd hand RM65k – 87k (baru kat nissan RM135k)… aliff… ko bijak kan… mana ko nak pilih utk ko tanggung hutang pulak utk tempoh 7 – 9 tahun akan dtg … tak termasuk lagi bab tetiba ko kena retrenched or VSS or MSS… kalau ko kaya pun tak kan ko nak abis kan duit beli keta cash sebab org kaya tak beli keta cash takut kena kejar LHDN (tah kan paham tah kan idak maksud tu)…

  80. deen berkata:

    bru nak online streamyx pindah rumah..bro mat..ko penah ada saga tak? ada bawak saga blm tak? ada naik saga tak? (ayat dari azhar70 h..hi…). ko tau tak rm10 boleh jalan 50km jer. tu baru manual. auto confirm 4x km jer…bwk myvi pun rm10 = 80km. dgn myvi rm10.00 pun ko boleh lebih jimat lagi 30km. klu full tank 40liter tak yah cakapler.. org Malaysia ni suka brg cantik,berkualiti dan jimat,… ..mahal sikit tapi jimat petrol yg kena sedut hari2 .apa2 pun yg penting Myvi still the best…

    campro engine mengaung semacam tiger nak melompat…
    rpm 3xxx baru nak pick up..
    makan minyak pun menyirap..

  81. deen berkata:

    kesian kat alif tu..apa kata korang explain kat kes customer aku ni yg ada senario mcm kata alif..dia pakai waja cps 1.6 AT yg terlebih power tu..di keje selalu gi outstation kat utara.. bila dlm laju kat high way, tekan pedal sikit jer memang sedapp..tapi bab2 nak memotong dari menghadap buntut lori ..tapi tiap kali nak memotong selalu TAK LEPAS wpun tekan pedal minyak habis. katanya engine mitu 2n car waja dia lagi power dari cps bab2 ni..dan jimat. tu belum pakai engine cps ” body besar kaki kecik ni.” .betul ker wahai pemilik exorian sekalian…

  82. azhar70 berkata:

    Mr deen, btol ke FC saga blm teruk mcm tu skali ke? Ko pakai saga blm ke? Atau ko dgr atau baca org ckp mcm tu? Aku pun tak pakai saga blm ni tp bila aku search psl FC saga blm ni takde la teruk sangat kecuali selalu main pick up n bwk laju2.
    Kalau ko baca kat Motor Trader kat local news, ada topik “Proton Saga owners stretch a litre of fuel”. Quote: “The champions in the manual transmission category, Megat Zahidi and Siti Aminah, recorded fuel usage of 37.83 kms per litre and won RM1,000 cash and RM500 worth of service voucher. For the automatic transmission category, Mohd Arif bin Johari and Muhamad Nazri Abu Hassan achieved the best mileage of 26.97 kms per litre and took home a RM1,000 cash prize plus RM500 free service vouchers.” Camno tu?

  83. azhar70 berkata:

    Mr deen, exora ada kaki ke??? Aku pakai exora manual. Ari tu aku bwk dr K.Trg ke Tg.Karang melalui LPT n Karak Hiway .Naik 2 dewasa, 4 kanak2 umur 2-11tahun. Barang penuh sampai kena lipat satu seat kat belakang. Speed kebanyakkan sekitar 110-140km/j. AFC sepanjang perjalanan yg ditunjuk kat meter 8.3l/100km dan bila aku kira semula dlm 12km/l. Pd pendapat aku FC ni dah kira jimat memandangkan bodi exo yg berat dgn injin 1.6 je. Takde la teruk sgt dan ini pengalaman aku sendiri, bukan dgr ckp org. Satu lg sebelum aku terlupa, exo aku pakai rim 17″ dgn tayar 215/45/17.

  84. deen berkata:

    bro nazri..ayat salesman ke mcm ni? nak tgok resit booking alza aku tak?

  85. azhar70 berkata:

    Bro deen, tahniah sbb dah booking alza. Aku bukan salesman tp aku pemilik exora. Bodi besar tayar kecik takpe sbb boleh tukar tayar besar tp kalau bodi kecik tayar besar boleh ke tukar bodi bila dah tak muat nanti???

  86. deen berkata:

    tak main ler dengar2…aku guarantor bini aku..kira aku pun pakai jugaklah sago blm ni. nak tgok sago aku ni bleh carik kat youtube ‘new saga blm’..result yg aku dpt cem tu..rm10=50km, waja rm10=55-60km. engine standard,hantar services ikut schdule proton. ss13 pj dgn en rahman.klu tambah pelincir engine x1r bru dapat 60km…

    skg memang inilah org bandar skg ni anak cukup-cukup 2-3… kat luar bandar lain trend rmaai nak..dulu pakai kancil 3thn dah jual, wira 1.3 pakai 2 thn dah jual, waja 1.6 pun 2 thn tgah buat loan new buyer..so trend aku pakai keta banyak tukar tak smpi 9 thn..ikut keperluan SKG NI memang cun pakai alza. tak kan anak 4-5 thn dah besor mcm thambi..

  87. azhar70 berkata:

    Beli kete ni kira nasib gak. Kena byk2 berdoa sebelum dpt kete. Jgn hanya bergantung pada reputasi company atau brand semata2. Abg aku pun nasib kurang baik bila beli kete, nissan x-trail lg. Bila parking tgh ujan air masuk berkumpul kat ruang tayar spare dia, terpaksa ulang-alik 2-3 kali nak bagi settle problem dia tu. Nampak gaya exo aku lg jimat dr saga ko, mcm tak caya aku…

  88. deen berkata:

    itu yg pelik mcm mana pakai blm manual ni jimat fc…rumah aku kat saujana utama sg buloh ke pj…klu nak speed jarang tarik smpi 120 ke atas..TAK PUN buang spare tayar..kena bwk 80km jer , jalan kena cari yg tak ada naik bukit..lagi pakai green oil… tak pun…isi jenama x1r engine oil, petrol, oil dan gear box oil semua bubuh kot…

    aku dah INFORM contoh keperluan mcm aku takkan smpi muat org RAMAI 2 or brg BESOR2. RIM pun membazir yg BESOR2 sedangkan rim standard 15 pun dah ok. sago BLM bini ni pun standard, plastik seat sandar blakang dah dkt 6 bln baru tanggal.. sbb x ada org duduk selalu..nak buat apa keta besor2..

  89. Search the Web on Snap.com berkata:

    - alza figure total booking…dapat dari manager centre 1 (lembah klang) meeting branch manager minggu lepas…

    - top speed 180km. ada try testing dalam track utk keta baru lah….lagi .bila mana persiapan ada org cabar drive pakai lampu hi beam kat highway..pastu pakai iswara 1.3..kasi test power speed la…

    - PERODUA ALZA MT 1 LITER 15KM, AT 12.7KM/L , EXORA 10.4KM/L, LIVINA 11.1KM/L, AVANZA 10.9KM/L Dari sumber MANUAL USE ONLY-INTERNAL SALES MANUAL perodua ALZA..nak selitkan dlm ni gak ke muka surat berapa…m/s ke 35

  90. ZAI berkata:

    FULL TANK ALZA 42 LITER= RM 75.60 (BASE PETROL 1.80)
    MANUAL 630 KM
    AUTO 504 KM

    RM 10 = 83.4 KM MANUAL
    RM 10 = 66.72 KM AUTO…

    RM 50 = 417 KM MANUAL
    RM 50 = 333.6 KM AUTO..

    SAMA VIOS jer…

  91. aliff berkata:

    Ha.. ha.. aku budak sekolah? Oklah kalau korang anggap aku budak sekolah..

    Tapi realitinya, campro memang tork lembab, nak potong kenderaan depan dari keadaan pegun memang kena mengucap. Tambah2 jalan banyak cornering..

    Siapa yang pernah bawak exora kawasan pondok tanjung (taiping), bukit putus memang tau hakikat ni.. Tak payahla tegak benang basah..

    Kalau kat highway aku no comment.. Lajak untuk exora memang ada, tapi kalau naik naik bukit terowong ipoh kena lajak betul2.. Kalau tengah slow baru nak tekan, sila ke lane kiri.. Jangan bagi orang belakang marah..

    Cuba test drive mpv lain.. Jangan baru bawak exora dah sembang berdegar2, Baca komen luar tentang enjin campro.. Kalau enjin campro hebat mesti kat thailand pesona @ gen2 bestseller proton.. Tapi kenapa savvy pulak diaorang pilih? Kenapa di Malaysia kalau enjin renault @ citroen (tiara) susah maintain.. Cuba check kat PE SC @ EON SC, berapa banyak parts spare untuk renault & citroen? Meniaga bukan jual barang saja, tapi aftersales (ex. part) perlu ada.. Ni tidak, jual barang lepas tu pandai-pandai pengguna..

    Kalau korang rasa campro tu bagus, ambiklah.. aku tak rugi apa2pun..

  92. fauzan berkata:

    memang ar… the choice is yours! :)
    different people with different perception… kalau review dari pakar ok, nak blame ape lagi?

    cheers!

  93. awang berkata:

    ada sapa2 yg boleh bg detail comparison antara alza dan avanza? nak beli, tak tau mana satu yg bagus… compare sekali caj finance total 9 tahun brp kos? boleh email ke saya ubai01_trg@yahoo.com tqvm

  94. bern berkata:

    berapa arganye eh?

  95. dzalie berkata:

    alif….alif…,

    kalau setakat bukit putus, jalan tanjung, kuala klawang atau terowong sempah karak highway, rase-rasenya, semua jenis kereta pun kene slow down, almaklumlah jalan sempit, lak tu ada laluan angin lintang, pernah aku sendiri potong mpv canggih, walhal aku time tu cuma pakai persona aje……moralnya di sini, bila time jalan berbukit dan sempit memanglah mpv x boleh lari….apa kate…..safety come first, jalan sempit, lak tu besau gedabak, nahas aje kalau tekan minyak….nak tunjuk laju dan speeding, kenalah di tempat yang betul…..tekan minyak bila naik bukit alamat cepatlah makan minyak…..alif….alif….
    kepada awang dan bern…antara alza dan avanza, den raso, exora lagi baguih…..sungguh berbalo-baloi….xsabar raso eh den nak tunggu exora den keluar…..

  96. hadi berkata:

    Aliff… kau drive exora sendiri ke naik bukit tu? Kalau dengar cakap orang je, baik tak payah. Sebab aku selalu nak bukit putus kat negeri sembilan, tak ada masalah lah. Aku rasa bukit putus kat N.S ni lagi tinggi dan sibuk dengan lori dan trailer. Aku pernah keje kat taiping, aku rasa bukit tu tak tinggi sangat. Mungkin cara pemanduan guna AT tak betul dan baru pakai exora semasa naik bukit. Kawan aku pakai avanza manual 1.5, dia cakap lebih selesa pandu exora AT naik bukit tinggi menuju ke karak semasa balik kampung. Semasa aku balik kampung raya puasa baru ni, dengan jalan jem kat bukit tinggi tak ada masalah pun. Sebab aku berani cakap ni, aku dah 6 bulan aku pakai exora dan dah berkali-kali aku naik bukit tinggi 2. Ini bukan bab tegak benang basah tapi realiti. Kawan aku pergi genting Highlands pandu exora AT pun tak ada masalah.

  97. imran71 berkata:

    Alah alif, kau silap banyak la… Ini forum proton mestilah proton best. Memeng owner backing gila2 punya. Kalau dalam forum lain memang proton kena hentam. Biarlah diorang syok sendiri dengan exora campro gearbox ratio macam siput tu. kalau diaorang bawak mpv lain baru diorang tau sedap ke tak banding ngan exora tu.
    Diorang tak tau kalau test tork ngan avanza 3rd world country car yang cc 1.3 pun memang exora kena tinggal. Tapi kalau long distance memang exora menang sbb cc besar banding 1.3
    Kalau letak enjin proton wira 1.6 4G92 dalam bonet exora pun gerenti exora campro (latest tech r&d ni) kena tinggal tak kira la pickup ke lajak (tork & hp)
    Kah, kah, kah
    dzalie, nanti jangan lupa kalau bunyi macam benda longgar kat belah tayar depan driver jangan lupa pegi SC ye. Lepas tu dengar apa komen pomen2 SC tu.
    hadi, kawan kau bawak naik genting highlands takdak masalah? kayu dah cuba ke? memang la takdak masalah, kereta kancil 660 full load 5 orangpun boleh naik. Cuba test bawak exora tu full load naik genting tengok & cuba ngan mpv lain yang full load. Rasanya driver mpv lain tu dah check in hotel kita baru naik setengah bukit. Silap2 parking kat gohtong naik kabel car.. Tak percaya? cubalah..

  98. azhar70 berkata:

    Imram71, ko pakai exora ke?

  99. azhar70 berkata:

    Kalau ko tak pakai, macam mana ko lebih tau dari org yg pakai exora? Kompius aku….hmmmmmm

  100. imran71 berkata:

    Cukuplah dengan gen2 aku. aku dah takmo pakai campro dah.
    Nak convert engine macam wira aku dulu pun tak boleh. Pakai je lah. Hutang lagi 4 tahun, secondhand value pun tak cover utang aku, kena tambah lagi. Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan. 1 Malaysia.. yes..

  101. azhar70 berkata:

    Sbb apa lak takleh nak convert? Aku tgk ramai je org convert pakai GSR, mivec. Mounting sama je kan…

  102. nazri berkata:

    senang cite smlm aku g jengka… nek saga aku full 100% minyak (walaupun aku pnye ada ngv tapi x sempat isi..) pergi balik dari puchong, singgah desa mentari kat pj, nek karak, lalu lpt.. jengka tu felda jengka22 kalau tak silap.. naik ber-4. petrol aku isi kat BHP sebelah bukit puchong.. ada balance 1 bar.

    pergi balik rm 40.. tadi aku isi full tank balik rm 50 dah melimpah sikit.

    to en deen.. aku x suka orang yang suka2 hati kutuk dan perli.

  103. nazri berkata:

    cakap pasal FC.. knp perodua tak mau buat competition macam proton, honda, nissan buat setiap tahun ye??

    tgk la gambar tu luas2 ye bro2 sekalian..

    http://sagablmku.blogspot.com/2009/11/saga-stretch-your-mile-northern-2009.html

    http://sagablmku.blogspot.com/2008/12/proton-stretch-your-miles-2008.html

    proton saga stretch your miles dah 2 tahun berturut2 buat.. nk bagi tau kat en deen.. dan lain2 saga blm time dapat mula2 memang minyak tak save… blh dapat 9km/l kadang2 lebih teruk dari tu.. tp campro ni semakin lama bawak semakin jimat.. ada rekod kat forum dak pakai auto dapat 17km/l tp mileage dia dah banyak la.. aku sendiri sekarang ni dapat average dalam 13.4km/l – 15km/l.

    dan semalam terspot alza solid white kat jengka.. no plet WTG.. seat pn masih berbalut lagi.. owner dia g pasar beli buah kot.. tp x smpat snap.. maybe next time kalau spot aku park sebelah2 dgn kereta aku dan snap gambar.. :)

  104. hadi berkata:

    Hai imran71. Siapa kata aku silap, Aku pakai, aku tahulah kemampuan exora. Kereta kancil 660 full load memanglah naik sebab body ia ringan padanlah dengan injin dia. Mpv lain 2 cc nya lebih besar mestilah power. Aku tak pernah banding exora dengan mpv yang cc nya lebih besar. Avanza 1.3 tu Manual, tak boleh banding dengan gear auto sebab gear auto pikap mestilah kena lajak sikit.

  105. mat berkata:

    Bro Deen, saya ada savvy manual, waja campro auto, ayah pkai saga blm auto m-line, akak pakai toyota vios, akak no 2 pkai myvi, abg ipar pkai honda city, ada 2 orang pakai avanza 1.3(auto n manual), grandlivina 1.8. kami tinggal berdekatan. kete saga blm tu, rajin gak aku bwk. kete akak aku, aku bwk masa dulu dia baru beli coz aku yg suggetst n ajar dia bwk auto. dah bwk kete abang ipar city vtec yg pkai cvt, bkn yg latest, aku punya hobby test drive kete n dulu masa keje, selalu bawak kete office yg mcm2 jenis. dulu skeptikal jugak masa pakai proton, tapi sekarang, puas hati.
    mgkin saga Bro Deen kena tune kot coz saga ayah saya auto ok jer minyak dia, dalam bandar rm 50 dalam 300-330 km, biasa isi full dalam rm 70 dapat 400km-450km dalam bandar, tgk camne keadaan trafik n kaki kanan. takut bro deen salah gred pkai minyak itam kot. cube try pakai minyak 10-30w atau 0-30w, baru ngam.
    kalu savvy saya manual minyak dalam rm 50 lebih kurang 380-420km dlm bandar, long distance dalam 400-450km(bwk dalam 120kmh-130kmh(ni sume kiraan minyak rm 1.80 ron 95 petronas)
    waja campro saya auto rm 50 dalam bandar dapat dalam 250-300km, tapi long distance rm 50 dapat 300-350km sebab biasa isi full tank rm90 bleh jalan 600-650 km, dalam bandar, rm 90 jalan 500km-550km. cume aku biasa bawak saga bapak aku kalu shifting, xpernah lebih 3000 pm, biasanya dalam 2500 rpm aje abis tinggi. kalu biasa rev atas 3000 rpm, iafm akan berfungsi dari long runner jadi short runner, so, minyak pun short ckit, tapi power makin syok. so, kena gak tau menda2 macam ni kalu beli kete.
    Alif, yeke enjin renault xda spare part kat p1, saya pkai savvy, xpernah ada masalah, pernah tukar sensor n coil plug waktu 1st year owning the car. itu jelah masalahnye coz jerking. pastu, settle sampailah sekarang.beli dulu tahun 2005 1st batch.
    Em, Imran 70, apa masalah campro tuh??? bleh share x coz saya gak campro owner, waja campro auto. xda masalah pun, naik genting biasa je. memang ada masalah torque dip untuk campro original, tapi bukan susah sangat nak solve, kan dah abis warranty, tukar je extractor power zone, confirm berdesut campro pergi, masalah coz cat converter euro4(bagus untuk alam sekitar), vios n avanza n sewaktu dengannya euro 2 aje. so biler tukar cat con, dah ok. untuk yg pakai iafm n cps, dah ok dah, xyah susah2 nak tukar. Bio betul waja CPS Xlarat potong lori, ke waja lain ni. Saya dah bawak banyak kali cps nih dari waja, gen2, neo n exora, memang mantap. berbanding dengan vios n city vtec, memang xbleh lawan pickup dia. kalu nak lagi sedap, gear manual, memang lagi mantap. xpercaya, tanya owner exora manual. itu exora, bayangkan neo, gen2@waja, lagi berdesup.
    ni bukan sebab pro proton, tapi reality yg org malaysia xbleh trime. byk kali dah kena cucuk angin dengan vios dengan city, xtau kenapa diaorang suka menduga, tapi dengan selamba meninggalkan mereka.
    Imran 71, kalu nak tau power@tak gen2 anda, pastikan setiap kali nak overtake, drop gear sampai meter rpm 4000, pastu overtake, berdesup pergi. figure rpm untuk torque n hp yg dia bagi tu bukan untuk hiasan aje, kita kena paham. kalu nak full power shift pada rpm 6000, kalu nak bawak pickup maksimum, shift pada rpm 4000. kalu nak jimat minyak, shift pada 2500 rpm. sebab campro 110 hp pada 6000rpm, 148nm pada 4000 rpm. kalu cps lain ckit, 125 hp pada 6500 rpm, 150nm pada 4500 rpm. so, kenala paham, campro lama, ada torque dip pada 3000-3500 rpm, so kena avoid shifting pada rpm tu, atas atau bawah tu, ok. so sebagai lelaki, kita kenala amik tau menda2 macam ni coz kete tu bini no 2. SO Imran 71, Coolant gen2 pakai jenis ape? berapa km baru tukar? berapa botol pakai biler tukar?
    Wow, ZAI,manual alza mcm savvy je minyak dia. ini dah dekat ngan viva, bio betul. itu hanya manufacturer punya claim kalu bawak 90kmh constant. dalam realiti, xbleh dapat bai.

  106. fauzan berkata:

    Nice from Mat. :) TQ . Luas pengalaman n luas pengetahuan. :) Kat sini bukan masalah pro atau tak pro proton, cuma masalahnya kat sini ada yg tak leh terima hakikat n sikap suka memandang rendah.

    Cheers!

  107. rusdibakar berkata:

    Wah, banyaknya info. Ada pro & cons. Apapun terpulang kepada pandangan masing-masing. Kalau rasa proton berbaloi ambik proton, kalau rasa perodua berbaloi ambik perodua. Jangan gaduh-gaduh.

  108. ex_top berkata:

    yang best lg selesa dan tenang tenang minda aku, BILA BAWAK EXORA AKU HU,HU,HU

  109. azhar70 berkata:

    Kete berbeza mempunyai characteristic injin yg berbeza. Kita kena bwk ikut characteristic injin tu, baru kita tau kete tu bset ke tak best. Mcm mat ckp pasal campro tu, mmg itu sifat dia, so kena bwk ikut sifat dia la. Kete apa2pun kalau tak pandai bwk, sume rasa tak best mcm iklan TM tu la, walau pakai toyota supra pun kalu tak reti bwk tak kemana…. jgn tak pandai menari tp salahkan lantai tak rata…!!!

    Exora FC dia10.4km/l??? Mana dapat ni, dalam manual kat m/s berapa? Kalu tgk dlm homepage Proton ada tulis utk yg manual 7.2l/100km dan yg auto 7.4l/100km

    Boleh check kat sini:

    http://www.proton-edar.com.my/index.php?page=campaign&action=view&id=71

  110. khairuddin berkata:

    FC tu rasanya tanpa beban & speed constant. Kalau dalam bandar (saya di Kulim Kedah) avg FC lebih kurang 19 ke 20 sen. Kira lebih kurang dengan waja saya. Tapi kira oklah kalau nak dikirakan dengan berat exora ni.

  111. deen berkata:

    Total TEMPAHAN BOOKING ALZA SEHINGGA NOVENBER 30hb 2009 (8 hari selepas launch) SEBANYAK
    8,527 unit !
    8,527 unit !
    8,527 unit !
    (Rujukan dari HQ perodua rawang – production ALZA di kilang perodua di sg chua, pada bln Disember 09 hanya 3,450 unit tidak mampu menyediakan stock dgn tempahan yg semakin bertambah…

    maklumat ini anda juga boleh dapati dari MANA2 BRANCH MANAGER SELURUH MALAYSIA yg dibekalkan cd powerpoint report sales utk bln NOV ni. Juga termasuk sekali report jualan viva dan myvi yg telah di daftarkan di JPJ seluruh malaysia. MASIH lagi MEN-UNGGULI JUALAN TERBANYAK SELURUH MALAYSIA MENGALAHKAN pendaftaran PROTON,HONDA DAN TOYOTA.

    kenapalah keta yg di panggil kecil,sendat-sendat,keta seat papan lapis, buntut kontot, keta utk pompuan ni jugak yg jadi pilihan no 1 rakyat malaysia ni smpi skg..

    emm..tak paham aku..

  112. azhar70 berkata:

    Ari tu ckp dah 10k++, ada yg ckp dah 13k++ dan skrg 8,527 lak. Makin sket, ada yg cancel booking ke? hmmm…….

  113. Adam berkata:

    yelah.. org yg test drive pon dia masukkan sekali dlm booking list… saja nak bagi ramai la tu…heheh

  114. matlabumatsayung berkata:

    tul kot ….hehehee….termasuk satu family yg ada 4 org termasuk gak anak kecik yg isap puting dtg nengok jer… itu pun lalu jer pun di kira kot….

  115. Adam berkata:

    la ni ramai hanya tgk ALZA versi Advance (test drive unit) je on the road.. mmg nampak lawa sebab siap dgn bodykit… tapi sebenarnya ramai yg booking standard version… nanti bila mereka dah nampak standard version on the road.. baru mereka terfikir dua kali..

    chet.. nampak advance version lawa… sekali nampak standard version cam MPV changAn pulak..hehe… tu yg jumlah booking berkurang dari 13k ke 8k je kot…

  116. mubongok berkata:

    ramai tul sibuk mintak video crash test..padahal orang kat malayseia ni pakai tali pinggang pun malas…kuar keta itu x safety la…ini x da safety la…mcm 2 komen pasal safety…poyo jer…

  117. dzalie berkata:

    aku raselah…..ramai yang booking sebelum launch sekarang ni nyesal tak sudah…..ape taknye….dalam gambar….dalam teaser…..dalam teaser hari raya …..semuanye tunjuk mpv ni…besau dan panjang…..punya pandailah orang kat p2 ni mainkan kita, tak macam exora nye launch…..xjauh beza dengan prediction dan expectation…..malah jauh lebih besar dan bagus dari yang dijangkakan…….la ni ramai kekawan aku yang dah booking alza tengah berperang mulut ngan salesman p2, sebab liat bak bagi balik duit refund….nasib..nasib….

  118. memangmubongok berkata:

    kengkawan aku pun ramai berperang mulut ngan salesman proton sebab lagi liat nak bagi duit refund sbb nak tukar beli alza pulak..

  119. fauzan berkata:

    alza memang ada pasarannya. harganya gak murah bagi mereka yang ingin mendambakan sebuah MPV dgn harga yang murah… walaupun saiznya kecil sikit, agak sempit n downgrade dari model asal passo sette…pasaran alza memenuhi majoriti golongan berpendapatan sederhana.

    huhu… ini la strategi marketing perodua. Harap2 tak ar dlm kategori memperdaya yek. Kalau dilihat, test drive alza sumer dari high end model. Full version. Tapi majoriti pembeli yg standard version. Harap2 bakal pembeli kena sedar ar. Jgn plak masa test drive rasa best jer, pastu berangan booking standard version pun akan rasa cam tu yek. Anda bayar dgn apa yang anda beli. Kalau bayar dgn harga high end keselesaannya pasti ar yg high end gak dan sebaliknya…

    cheers!

  120. azhar70 berkata:

    Jangan sampai tipu customer, nanti customer dah caya susah……

  121. memangmubongok berkata:

    Betul tu, proton punya test drive unit semua pakai base line punya model. Tapi, ye ke?

  122. azhar70 berkata:

    Seingat aku la, masa aku test drive exora ari tu, dia ada dua model aje, yg auto m-line dgn yg auto h-line sbb tu aje pilihan yg ada masa tu. Aku test drive yg h-line punya. Yg b-line ni memang takde sbb tak kuar pun lg…… dia kuar 2@3 ari seblom alza dilancarkan, kalau tak silap aku la….hmmm…….

  123. mat berkata:

    Deen macam kerja bahagian sales perodua je, kalu x, mana dapat statistik jualan dari HQ kan :-)

  124. deen berkata:

    8527 unit smpi 30hb november 09 je. Bln disember ni x kira lagi.kena tggu report bln 12ni ler plak. Mesti keje perodua. Nanti kata info dpt dri kedai kopi ler,rumos ler..tipu ler.kang perodua saje nak buat gempak. tanya en prodas awal2 gambr2 alza dlm showroom,test drive dapat mana?

  125. deen berkata:

    ye ke.rasanya time aku keje kat proton branch pj 07 dulu, proton pakai waja campro yg buat test drive siap bodykit lgi apa ,yg colour burgendy, tapi cust beli yg standard je.time tu waja silver n burgendy x ada bodykit. lgi satu klu ikut statistik dlm rekod tempahan perodua hq ni, ramai org ambil alza primium yg ada airbag abs berbanding standard apa..apa daaa..

  126. fauzan berkata:

    ooo.. deen salesman perodua rupanya… n X-staff proton plak tu. patut ar beria2 benor. Semoga ko dapat ramai clien bro. Awat tak habaq awal2 :) Bagi saya salesman yg baik dia kena banyak cakap pasal info produk lebih lagi supaya customer faham n maklumat tu sampai kat customer. Tapi kalau lebih cakap pasal kelemahan pesaing lebih drp produk sendiri, kalau saya, sikit2 saya akan menjauhkan diri dari salesmen tu. Harap Deen tak cam tu kn?

    korang kalau nak tau statistik jualan kereta2 kat malaysia bagi setiap bulan bleh bukak ar web mototrader kat bahagian market report. Kat situ siap buat analisis lagi. Kereta2 compact memang mendapat sambutan mgkin sebab murah, after sales servis, brand jepun yg dibawa dll. Perodua mmg still top list dgn jualan kereta2 compact nya. Berbanding proton dgn segment2 yang lebih meluas. Tapi tak jauh beza. Persaingan yg sihat :) All the best to both of u! ;)

    cheers!

  127. deen berkata:

    dlm blog ni bukan tmpt cri makan pun,nak kena skima2 pun buat apa,nampak sgt semua otai2 pro-proton punya. Saja nak share info,mcm2 ada pro kontra puji,negatif,kutuk,hentam,atas pagar. Masing2 punya pendapt.lagi best Boleh buat modal utk attack blik cust yg bandingkan produck p1 n p2.jgn lupa aku pun ada pakai keta sago blm n bakal alza bru hi..hi

  128. Adam berkata:

    deen ni ingat org mesia beli p2 sebab p2 kot…. dia tak tau org mesia beli p2 sebab mereka ingat ia jelmaan T and D.. tu aje… takde formula istimewa pon..
    tgk lepas ni proton rebadge keta jepun (mitsu lancer).. ramai la org mesia yg gila2kan keta bau2 jepun ni akan beli.. senang je nak dapatkan sales yg tinggi kat mesia ni

  129. Adam berkata:

    deen sebagai salesman p2.. kena la profesional… kerja salesman adalah tunjukkan kelebihan product sendiri dan bukan menghentam product lain..
    kalau deen boleh jawap soalan ni..
    1.cabin space alza lebih luas dari AVANZA.. tapi kenapa AVANZA ada 2nd blower .. tapi ALZA takde… adakah deen nak kata blower ALZA lebih hebat dari blower abang mereka toyota???

    ni bukan masalah blower kuat atau tak.. tapi source angin tu.. kalau hanya dari satu source… mmg lambat la nak sampai kebelakang dan terhalang oleh org yg duduk ditempat kedua

    kedua.. kenapa ALZA tak tunjuk crash test??? atau mmg takde?? jgn nak suruh kami refer sette/luminas pulak.. mmg tak sama.. waima product toyota yg ada GOA pon tak sama dgn product daihatsu… ini kan pulak p2

    ketiga.. kenapa center meter tu ditengah??? (jgn kata sebab jepun design cam tu maka ia bagus).. salah tu… waima product toyota lain yg buat meter tgh pon posisinya menghadap skit ke driver macam estima, vios malah kancil.. tapi kenapa alza menghadap ke penumpang belakang?? apa kelebihannya..

    kalau leh jawap ni… baru la layak dipanggil salesman

  130. azhar70 berkata:

    Takde salesman yg akan ckp produk yg dia jual tak bagus, btol tak deen? Aku tak kisah sgt, janji apa yg diperkatakan btol dan tepat dan paling penting tak kelentong customer sbb apa2 hal customer akan cari salesman tu balik. Lagipun sekarang ni customer dah pandai2, sebelum tanya mesti diorg dah buat research kat internet contohnya mcm p2 alza yg dijelmakan semula daripada toyota passo sette. Jd jgn bg jawapan yg salah sbb mereka dah tau jawapan sebenar.
    Bukan senang nak cari yg jujur sbb dah ramai aku jumpa salesman yg cuba nak kelentong aku. Aku bukan nak cari kelemahan atau kesalahan sesiapa tp kalau tak tau satu2 bende tu ckp terus terang dan refer kat org lain sbb aku jugak ada jumpa salesman yg jenis berterus terang, tak tau dia ckp tak tau dan aku agak terkejut jugak ada salesman yg mcm ni.
    Tapi salesman sepatut tau semua bende pasal produk yg bakal dipasarkan sbb diorg ni sepatutnya menghadiri sesi seperti kursus yg menerangkan segala2 psl produk baru dan jawapan2 yg perlu diberi jika soalan2 tertentu ditanya. Begitu juga perbandingan dgn produk2 dari syarikat lain, memang diberikan dalam kursus tersebut. Ini yg diberitahu kpd aku oleh seorg salesman kete la.
    P2 sepatutnya tidak terlalu bergantung kpd jenama T sbg selling point sbb byk bende lain juga perlu diambilkira dalam membuat keputusan membeli. Kalau betul begitu, mengapa nautica nampak seperti satu kegagalan? Sampai bila p2 akan bergantung kpd T dan D? Walau hebat manapun sesuatu produk, kesempurnaan hanya milik ALLAH SWT, kena sentiasa ingat tu….

  131. fauzan berkata:

    ahak!… deen nanti bila dah ada alza tu jgn lupa share review kat sini :)

  132. azhar70 berkata:

    Bila dpt alza deen? detail review kat sini k…

  133. Adam berkata:

    ada kawan saya cite masa pi showroom p2 tgk ALZA… satu p2 salesman ni dok promote kat dia…skit2 cakap “ni pakai engine toyota bang”… bila ditanya apa kelebihan dari mpv lain selain pakai engine toyota??… salesman tu macam tergamam lak…

    nampak nya p2 betul2 berselindung disebalik nama Toyota seperti mana UMNO berselindung disebalik nama Saiful utk menghentam Anwar

  134. deen berkata:

    sblm nak buat penilaian kat salesman yg korang nak duga wpun x beli tu,tak check dulu sblm masuk,tu perodua dealer ke branch.branch wajib attend tranning,manakala dealer ikut dealer tu sbb ikut kemampuan majikan setiap tranning kena byr.kadang introduction cost pun dealer dah keje 1thn lbih bru dapat pegi tranning Klu x ada latarblakang industri permotoran attend cust ikut selling skill closing masing2,Salesman Proton pun sama.

    Ke-2 kena tnya gak brapa lama dah/experience salesman tu keje,sbb mana2 wakil jualan yg nak launch model bru,ada offer vacancy,tambh salesman. Mana2 tmpt pun sama.

  135. deen berkata:

    mengikut ujian internal perodua,diorang ada buat testing aircond termometer kat seat3rd row.syarat tutup all cermin,7org duduk,masa 12thari 55darjah,speed 40km 3rd gear.comparision model avanza 2unit blower,wish single wth ducting,livina single with ducting,dan stream sama alza single unit.result purata selepas beberpa kali test,lps 11minit stream 31darjah,livina 28.6,avanza 30.8,dan wish n alza sama 27.7. Internal book Msurat 26.memang alza besar dri avanza,tapi brapa besar beza interior. Alza lebih Lebar 15militer=1.5cm selebar pemadam pencil,panjang dlm alza 85mil=8.5cm(panjang separuh dari pembaris pendek kat sek rendah). Tinggi 50mil=5cm mcm lebar kotak stapler kokot utk beza tinggi dalaman alza banding avanza. Itulah istilah ‘besar dari avanza’ tapi besar mana??.saiz besar boleh diistilah kan sbg positif or sebaliknya. Sebab2 lain yg dinyatakan design aerodinamic lower roof tinggi dpn,rendah blakang n open seating design jdi circulation air terus ke blakang n highpowered blower motor yg jadikan alza sama degree mcm wish degre sejuk dia.

  136. deen berkata:

    alza memang x ada dgar plak crash test dia.bahkan kat vcd yg diedarkan kat semua showroow rasanya gunapakai daihatsu luminas crash yg colour putih tu.yg diuji melepasi japan domestic high regulation standard utk pastikan level keselamatan yg tinggi pda keta ni.sbb secara keseluruhan sebijik copy model tu,tukar headlamp n logo,pakai 90% local material. Keta ni pun ada ciri2 safety mcm luminas tec collision resistant body,2airbag,abs ebd,collapsible steering n pedal brake. Tapi klu disebabkan byk kematian dan cedra parah dlm zone driver n penumpang disebabkan test crash x ada,perodua kena buat sesuatu lah.

  137. Adam berkata:

    deen.. sebab pakai local materil (dowgraded) la sepatutnya p2 kena buat crash test… sedangkan Luminas pon buat crash test.. dan sepatutnya tak payah la kalau ia sama je dgn Toyota sette dan sekadar tukar logo…

    pasal aircond tu.. tu yg saya cakap.. sedangkan AVANZA cabin space lebih kecil dari alza tetap gunakan 2nd blower.. tu namanya avanza mengikut kehendak orgramai di malaysia dan indonesia yg bercuaca panas…

    setakat testing internal tanpa mendapat pengiktirafan mana2 badan berlesen.. sume org boleh claim… senangkan nak claim FC pon kena ada organisasi yg mengiktirafkannya.. setakat internal report… sume org boleh buat yg baik2 je

  138. deen berkata:

    panel meter duk kat tgah pun nak pening2. Itulah namanya design.mcm design futureristik merce meter tengah pakai joystick shj memandu.yg ptg ianya x menggangu pemanduan dan mudah dilihat. Dlm normal driving besama keluarga.apa pun berapa kerap kita tgok meter sambil memandu. Bwk keta tgok jln ke drive tgok meter.cuba tgok meter tengah alza didesign agak lebar dan berbentuk mcm ‘v’.lagi kedudukan ke blakang dashboard.lebih lebar dri centre cluster audio cd,mp3.ckup mudah pemandu dri sudut kiri n kanan passanger depan serta blakang nak senang tgok ‘open view meter ni’. Klu si suami bwk melebihi had laju,isteri n anak kat blakang bleh tolong tegur2kan. Nak tak nak memang perodua x bleh lari dari design luminas n sette ni. Besok2 pun mesti ada peminat2 akan dapatkan alatganti kereta potong luminas ori masuk dlm alza mereka.mcm mira,avy n passo.

  139. fauzan berkata:

    Tq kat deen pasal info tu… pasal aircond tu, saya rasa alza tak de masalah utk menyejukkan utk 3rd row tu tambahan lagi rekabentuk bumbung melandai ke belakang memudahkan aliran aircond. Cuma kat sini tak dek plak testing masa 11 minit dgn alza mencapai 27.7 celsius, berapa darjah celcius plak pada 1st n 2nd row. mgkin diorang abaikan faktor tu. Dan saya jangka penumpang depan terpaksa suffer lebih sejuk sket sebelum 3rd row jadi sejuk cam tu.:)

    Pasal crash test plak, crash test melibatkan bugdet besar, tak mungkin perodua akan buat crash test tu. Lain ar kalau kereta tu perodua buat sendiri, salah satu prosedurnya kena ada crash test kn? Sebab tu diorang refer kat toyota jer kn?

    Cuma tak pasti mengapa pembangunan alza nie sampai RM300 juta n mengambil masa 2 tahun (statement D Hafiz). Kalau bleh explain bro Deen?

    cheers!

  140. Adam berkata:

    sapa kata deen.. nanti org kata org mata juling je drive keta camtu.. sedangkan keta toyota lain cam estima dan vios pon tak design camtu…
    dan seperti biasa.. salesman p2 guna modal terakhir… last2. modalnya ia asal jepun.. nanti senang cari alat ganti pakai sette/luminas… sentiasa berselindung disebalik toyota.. cuba bagi jawapan ilmiah skit

    apa2 pon kalau hujah yg ko bagi tu.. kenapa toyota tak buat design tu pada sume keta mereka.. keta mahal mereka cam alphard baru ke, wish baru ke.. kenapa tak letak meter tengah???

    sebenarnya macam2 alasan yg cuba diberi kununnya etapa bagusnya design camtu.. hakikatnya adalah satu.. COST SAVING… boleh common die utk right had drive dgn left hand drive.. sebab tu dia buat kat keta murah cam sette je..

  141. Adam berkata:

    fauzann..pasal aircond tu ko baca broucher p2 mmg la dia kata cam tu.. kununnya sebab bumbung dia rendah maka senang nak alirkan udara ke belakang??heheh
    abis tu citra dan livina yg bumbung rendah tu pon ada 2nd aircond.. tu camne tu???hehe

  142. Adam berkata:

    deen lagi satu.. katanya kelebihan alza ni sebab seat ketiga boleh dilipat terus.. masalahnya kenapa bila nak lipat kena cabut head rest lak??? pastu kena letak kat tepi tu.. cam tak convinience je.. mpv lain tak yah pon cabut headrest tu

    ok kalau ada pelanggan tanya cam ni.. ko nak jawap cam ne???

  143. Adam berkata:

    Deen… alasan sebab meter panel jarang ditgk maka ia diletak ditengah tu adalah alasan tak kukuh…
    consule meter tu bukan sekadar nak tgk speed.. tapi macam2 info ada disitu… pintu kerbukak atau tak dan pintu mana terbukak-safety ni (alza ada ke) pon leh tau kat situ.. minyak lagi berapa pon ada…mcm2 ada disitu.. lain la kalau console meter tu takde features canggih.. takde info kat situ… engine temp pon takde.. patutla letak tgh..hehe

  144. deen berkata:

    nautica bukan problem production dri japan. Batch pertama ok,Tapi batch seterusnya ada problem dkt kastam negara ni yg x nak luluskan 900 unit model dari 08 keta ni kat pelabuhan kelang n planning new nautica facelift. Managment p2 dah 2-3kali naik turun kementerian perdagangan,sent kertas kerja tapi x lepas2,ada saja yg x kena.tersadailah keta ni dihembus bayu laut kat pk tu smpi skg. Terpaksalah Refund booking cust rm1000 setiap satu.

  145. Adam berkata:

    nautica tu salah strategy dari p2.. selepas kejayaan myvi.. mereka ingat org beli p2 sebab jenama p2 sendiri.. walhal majority beli p2 sebab ingat ada DNA daihatsu dan toyota.. tu aje…. cuba nautica tu dijual under brand toyota .. mesti laku..
    waima di Indonesia pon org lebih percaya pada toyota berbanding Daihatus ( Avanza vs xenia).. walhal dua2 product hampir sama..

  146. deen berkata:

    memang betul semua info ada kat meter tu,malah nak adjust steering pun x mganggu penglihatan meter n item2 lain bbanding meter kat depan steering.lagi praktikal n trendy. Ikut trend zaman le sikit. awk tak tau ke alza ADA temp mcm funtion viva..time deliver selalu sgt explain kat cust benda ni..emm geleng kepala.

  147. Adam berkata:

    alza design tengah ikut trend?? abis tu apasal wish baru meter bukan kat tengah??? keta jepun lain yg baru camry bukan kat tengah…ke jepun tak trendy??
    so p2 lagi tau ttg trendy berbanding jepun??? heheh

  148. Adam berkata:

    kalau deen kata meter tgh trendy.. kancil dah lama pakai meter tengah.. tata nano pon dah lama pakai meter tengah… trendy kununnnnn huhu

  149. deen berkata:

    nautica permintaan ada tapi gov approval problem. Smpi skg masih ada btanyakan nautica nak test drive sanggup tunggu. Banding kisah silam kegagalan proton juara dulu jauh lbh kutukan banding tanya harga.

  150. Adam berkata:

    deen tak jawap saoalan aku ni
    ============================

    deen lagi satu.. katanya kelebihan alza ni sebab seat ketiga boleh dilipat terus.. masalahnya kenapa bila nak lipat kena cabut head rest lak??? pastu kena letak kat tepi tu.. cam tak convinience je.. mpv lain tak yah pon cabut headrest tu

    ok kalau ada pelanggan tanya cam ni.. ko nak jawap cam ne???
    ================
    ke deen nak kata ni TRENDY gak

    hahahhaah

  151. Adam berkata:

    deen jgn nak tipu la.. Juara tu sales dia lagi tinggi dari NAUTICA>.. malah nautica cipta record.. jaualan paling rendah dlm sejarah berbanding product tempatan lain…
    sampai sekarang aku tak jumpa nautica otr..
    hehe

  152. azhar70 berkata:

    Aku sebenarnya prefer review dr customer yg dah pakai dari ckp2 salesman. Bukan tak percayakan salesman100% tp salesman tau psl sesuatu produk hanyalah secara teori, bukan dia ada pakaipun. Waima kalau dia pakai pun, mesti review dia bias demi menjaga periuk nasi masing2. Kadang2 salesman tak pakai pun produk tu, cuma bwk yg kompani punya aje. So tak yah nak pening kepala kalau berlaku apa2 kat kete sbb kompani yg akan settlekan. Yg penig kepala nanti customer yg dah terbeli akibat termakan janji2 manis salesman tp masa tu dah kira dah terlambat dah. apa2pun customer mesti pandai menilai sebelum membuat keputusan….

  153. Adam berkata:

    betul la.. lagi2 product cam p2 yg setakat rebadge ni… rakayat sekarang bijak.. mereka berinfomasi dan sentaiasa membandingkannya dgn ORI version dari jepun… mungkin kat kampung2 salesman boleh auta la kata ni product p2 buatan malaysia..

  154. deen berkata:

    luminas meter tgah dri jepun,perodua alza tiru jepun daa..eh apa daa pasal meter tengah n depan pun panjang crita meleret2..yg terbaru lama pun jepun juga bgi contoh

  155. Adam berkata:

    ha.. kalau ko jawap camtu kat senang.. sebab luminas meter tgh.. kami pon meter tengah la.. kami pak turut je… elok kata jepun.. elok la bagi kami…hehehhe

  156. deen berkata:

    nak best info dpt dri poment p1 or p2.

  157. Adam berkata:

    tapi deen.. lepas ni proton nak keluar keta rebadge dari jepun gak… nanti depa guna modal cam ko.. ia asal jepun la.. senang cari spare part la..
    camne ko nak counter mereka deen???

    sebelum ni ko boleh la pakai modal kata .. p2 pakai engine jepun.. mesti bagus..proton pakai engine buatan sendiri tak bagus..

    pas ni proton pon pakai engine jepun gak deen.. amacam ni??? apa modal ko?

  158. deen berkata:

    ikut jepun bleh jadi peneraju no 1 dri 05 setiap tahun dpt bonus..hurrayyy..

  159. Adam berkata:

    pas ni proton pon ikut jepun.. rebadge keta jepun.. abisla ketuanan jepun p2….
    hahahha

  160. deen berkata:

    bro aku dah pakai wira mitsu, 5thn waja mitsu 04 yg tgah nak lego,pastu ada lgi pakai campro blm convert se. Ada beza mitst n campro. Ikut pengalaman mitsu lgi jimat dri campro. Aku memang minat keta 3box(sedan).Wpun aku keje perodua pun minat product proton(kecuali exora-design n tak ada keperluan keta besar2) Berita baik klu proton ada plaining mcm tu. Lagi nak upgrade engine bru. Tukarlah trotal body ke,apa ke,elak engin rpm mengaung lebih. Memang kurang selesa bbanding engine jepun/mitsu dulu wpun top speed power.design ke,rebadge ke biasanya design proton memang ok+dgn engine bru.Tapi disebabkan company aku berpijak p2,dpn cust perodua kena ckp perodua mesti lgi best dri proton.wpun dua2 ada kelebihan n kekurangan.

  161. azhar70 berkata:

    cari makan da….. cumanya kena jujur supaya rezeki menjadi berkat…

  162. fauzan berkata:

    “….. kununnya sebab bumbung dia rendah maka senang nak alirkan udara ke belakang??heheh
    abis tu citra dan livina yg bumbung rendah tu pon ada 2nd aircond.. tu camne tu???hehe ..”

    Deen, Kalau single aircond dah ok, means dgn ada 2nd row aircond is much much better n klau ada jugek kat 3rd row…is almost the best n practical ar bro;)

    pasal panel meter kat tengah tu? actually apa yg alza tawarkan sumer nie lebih pada gaya n stylish. Kena faham tujuannya meter tu. pemandu lebih memerlukannya, so more practical bila berada dekat dgn pemandu. :)

    Pasal nautica plak? bagi saya toyota tak betul2 study pasal strategi jualan model gantian kembara nie utk perodua. Kalau ikut logik, orang akan beli toyota rush daripada nautica. Dua2 nie dari model yg sama cuma rush 5+2 seaters manakala nautica 5 seaters dan rush yg lebih panjang tu lebih murah drp nautica walaupun nautica tu 4WD sebab CBU kan?…camne tu? Saya rasa itu yg menyumbang kurangnya jualan nautica.

    Saya tak pasti waja replacement nie bleh diistilahkan sebagai rebadge. JV dgn mitsu nie membolehkan proton mendapat platform model lancer evo/fortis. Pihak mitsu plak dapat platform persona n exora. Terpulang modifikasi kat platform tu berapa % begantung budget projek waja nie. Bukan sekadar tukar bumber jer kalau diorang nak buat. platform tu dah jadi hak proton plak tu. Begitu gak dgn enjin. Diorg bukan sekadar dpt enjin tu, tapi bleh modify enjin tu, sebab teknologi enjin tu dah jadi hak proton.

    pasal enjin campro…. saya berorientasi kan science stream, sekadar cakap2 n experience … mesti ada fact n figure ar bro. Dah tengok analisis data performance antara enjin… campro not bad… campro CPS still the best dalam kelasnya. :)

    Apa2 pun bukan saya nak down kan salesmen perodua atau apa… apa yg dibincangkan nie hanyalah berkisarkan rasional dan praktical jer. … sekadar pandangan. Setiap model ada kelebihan n kekurangannya… dan pengguna gak ada citarasa yg pelbagai… the choice is ur’s :)

    peace n cheers!

  163. mat berkata:

    ni off topic, sekadar nerkongsi. walupun enjin cps untuk sampai top hp dia rpm 6500 berbanding campro 6000rpm & top torque dia 150nm@4500rpm versus campro 148nm torque 4000rpm, tetapi ia jauh lebih berkuasa n kita bleh tau macam mana untuk menggunakan kuasa dai sepenuhnya dengan memahami graf hp n torque n jugak macammana ia berfungsi. untuk exora(contoh), cps punya torque dah hasilkan 80-90% pada 2000-3000rpm iaitu 132nm@2000rpm n 140nm@3000rpm, so ini banyak membantu dalm pemanduan dalam bandar. apabila hendakkan kuasa, kita kena faham yg cps berfunsi pada rpm 3800, bermakna, lonjakan torque n hp akan berlaku secara mengejut pada rpm tersebut berbanding campro pada 4000 rpm. manakala, VIM berfungsi pada 4800rpm untuk membuat torque pada cps ini hampir flat dari 4500 rpm- 6500rpm dimana top hp dia, maksudnya, toque untuk cps dari 4500-6500 rpm adalah hampir 150nm flat, berbanding dengan kereta lain(especially enjin alza,avanza n vios) atau enjin campro dimana selepas 4000 rpm, torque akan menurun secara mendadak sebagai contoh dari 148nm@4000rpm kepada 125nm@6000 rpm manakala untuk cps 150nm@4500rpm(pada 4000rpm, jumlah torque adalah sama dengan campro 148nm) kepada 145nm@6000 rpm.

    so, senang cite, cps memang enjin yang bagus untuk dalam bandar mahupun untuk highway. kalu nak overtake dengan mudah exora, pastikan rpm pada gear ialah 3800 rpm n terus sampai 6500 rpm, baru tau power atau x, tapi kalu takut redline, cume drop gear sampai rpm 3800 n terus henjut sampai 5000 rpm je dah cukup untuk rasa power cps coz cps berfungsi pada 3800rpm n VIM pada 4800rpm.

    cume exora ni berat cikit pada waja, gen2,neo cps, sebab tu, dia punya kick, xsama, tapi dah tukar final drive dimana yang lain2 kalu auto pakai 4.406 manakala exora pkai 4.625 untuk membantu pickup dia coz lagi lower final drive dia(the lower the final drive, the bigger the number), dia akan membantu torque. final drive ni kalu nak senang cite, kalu moto tu kita panggil spoket, lagi besar saiz dia, lagi bagus untuk pickup, cume top dia je ilang cikit.

    bagi owner waja, neo, gen2 cps, kalu nak pickup lagi power, amik final drive exora, memang melonjak kete waja, neo@gen2 cps kalu pakai final drive exora, cume kalu auto, kena tune smula tcu, itu aje. manual, xdahal.

    oklah, dah banyk off topic. cume bukan ape, byk yg ckp cps xpower, itu yang heran tuh. number speaks 125hp(bukan ps)@6500 rpm , 150nm@4500rpm versus 102hp(kurang 23 ekor kuda) n 136 nm(kurang 14nm). kalu kata alza power dari gen2@waja cps, memang tipulah, kalu kata power cikit pada exora, lebih kurang je. Exora memang berat, tapi ada lebih 23 ekor kuda dan 14 nm, dan juga final drive yg lebih rendah untuk pickup. nak kata enjin toyota jimat sangat, xjugak, kalu bukak forum gen2 cps, full tank yg lebih kurang sama dengan vios, jarak pun lebih kurang dengan vios dalam 400-450km perfull tank auto.

  164. dzalie berkata:

    beli kete ni sama aje cam kita pilih org pompun tuk dibuat bini, ada yang suka kurus panjang, temban, spoiler besar, yang bumper besar, bumper kecik yang banyak aksesori, yang kurang aksesori tapi banyak makeup, yang cantik di luar, yang cantik di dalam. Bila dah pakai setahun dua, barulah sedar, pilihan aku ni tepat ataupun salah, tapi nak buat camne, dah kita punye…..tibai ajelee….nak ganti atau trade in pun kena betul timing, semua benda terutama man-made pasti ada kurang lebihnya…..apapun di ruangan ini wa nak ambik kesempatan nk mintak maaf bebanyak kalu ada yang terasa semacam je ngan komen wa …saje nak ngusik orang P2 dan proton dan livina….sebenornya semua kereta ada lebih dab kurengnya, berbelanjalah mengikut kemampuan jangan ikut perasaan….cukup 15hb ni wa nak terminate broadband ni sebab wa pun dah habis final year….mungkin dah tak main internet lagi…nak graduate beb…oklah maaf zahir batin…wa cau dulu…

  165. fauzan berkata:

    tahniah bro dzalie…. slmt bergraduasi :)

  166. kiske berkata:

    Senang cakap campro cps ni konsep dia ala v-tec la ada valve lift. Tapi bunyi mengaum macam ribut pegi macam siput. Itu yang tak tahan tu. Sampai orang ikut belakang pun ingat kita acah diorang, padahal kita takde niat tu pun.

    Tapi, pendapat aku kalau exora keluar 1.8 atau 2.0 aku rasa mesti bungkus mpv kat malaysia ni yang bawah 100k. Orang masih skeptikal dengan enjin campro 1.6 ni.

  167. fauzan berkata:

    hmmm… enjin campro CPS 1.6 dgn 125hp. … kalau prestasi seakan 1.8, why not? yup, memang ar kalau lebih besar cc lebih baik. faktor2 lain pun perlu diambil kira kn? penjimatan minyak, insuran, tax, harga dll. So, 1.6 125hp nie lebih ekonomical n praktikal di Malaysia. . Exora turbo n hybrid pun akan kuar nanti. So, pengguna ada pilihan. Cuba ar cari mpv 1.6 kat dunia nie yg bleh jana 125hp. Saya tak jumpa lagi…

    cheers!

  168. azhar70 berkata:

    1.6 lebih praktikal kat malaysia. Byk kelebihan mcm yg fauzan ckp. Lgpun rakyat malaysia kurang berminat dgn kereta yg bercc besar kecuali mereka benar2 mampu. Dulu pun dah ada mpv2 yg bercc 1.6 mcm suzuki apv dan nissan serena. Yg terbaru pug 5008 tp semuanya dgn max bhp dan tork yg lebih kecil.
    Kalau nak yg cc 1.8, angkat aje wish @ g.livina @ honda stream, kalau nak yg 2.0, angkat aje innova @ wish m’sia @ serena, kalau nak yg lg besar boleh angkat odyssey, alphard, starex, estima, elgrand @ merc vito. Takyah nak peduli pasal exora, ada brani? Belanja ikut kemampuan….hmmm….

  169. awienaz berkata:

    Saya adalah seorang pengguna exora h-line solid white. Dapat kete tu 15 hari daripada tarikh pelancaran. Setakat ni perasaan memiliki kereta tu adalah sangat memberangsangkan. Dah 7 kali pi balik kelantan dari Seri Kembangan, ok je dia punya prestasi. Paling suka kalau adik yang drive sebab kejap2 dia potong je kete2 import yang ada kat highway tu. Avanza, Innova, Livina, Estima lama, yang baru tu tak pernah lintas lagi, penah pun ikut rapat kat lane kanan ngan alphard vellfire warna purple. Sebenarnya nak tengok cantik sangat mpv hebat tu. Tengok2 meter dekat 150km/h. Kalau dulu saya naik gen2, bawa 120 pun saya dah terjerit, tapi kenapa naik exora ni tak pun bende tu berlaku?.
    Sebab, tak rasa kete tu pi laju pun, tapi hakikatnya kete tu laju giler.
    Tapi salah gak bawa laju2 sebab, kita beli mpv ni bukan untuk buat berlumba. Kalau nak brlumba, belilah kete2 power yang ada di jual kat Malaysia ni. Sekarang ni, kete Exora saya tu dah jadi macam kete lain dah. Sebab ada tambah BK dan sedikit paintwork. kalau nak tengok kete exora yang pelik tu, korang lawatilah kereta.info.
    Tapi yang pasti, bila saya pegi tengok Alza tempoh hari, perasaan untuk memiliki kete tu terus hilang, sebab bila masuk dalam dia je, amatlah tidak selesanya kete tu. Saya naik myvi n viva sepupu pun lagi luas dia nyer space untuk kaki tu. Kat dalam Alza, lutut tersentuh terus ngan sit depan bila masuk lane tengah. Bila nak keluar pula, lutut cam tersangkut kat pintu. Pastu saya tanya salesman tu, macam mana lak kalau orang belakang nak masuk? dia kata kerusi tengah tu boleh slide untuk kasi keselesaan untuk orang paling belakang. Dalam hati saya kata, ` dalam keadaan normal pun kaki dah tak selesa, inikan lagi nak kena slide sikit kusi tu ke depan.` Aiiiyyyyyooooooo…… Itu yang saya rasa ya. Jangan marah ya bagi p2 salesman ke sapa2 lah yang ada kaitan ngan P2. nasihat saya, daripada ambik ALZA ni, better still korang ambik myvi. boot space lagi besar, ruang dalaman yang selesa.

    kalau di ranking kan pilihan kete perodua ni, saya akan kata Myvi adalah yang terbaik daripada perodua.
    Wassalam

  170. azhar70 berkata:

    Kalu nak p2 yg paling luas, go for rusa, saya mesti pilih…..hmmm…..

  171. awienaz berkata:

    betul tu en azhar. Lupa pulak minivan p2 yang pertama, perodua rusa tu. memang luas dan menakjubkan. boleh bawa pegi beniaga isi barang banyak2. hmmmmmmm.

  172. ex_top berkata:

    pasal meter kat tengah tu bleh jadi masaalah gak, walaupun kata ikut tren terkini, sbb dok jeling-jeling panel meter nanti ter kiss plak keto kat depan. mata bukan bleh sebijik tengok meter sebijik lagi tengok jalan kat depan, ke sape yg bleh buat gitu.. maaf ye.. jgn marah p2

  173. Adam berkata:

    en deen salesman p2 tu menipu je kata meter tgh trendy.. mana ada.. kancil, l tata nano pon pakai meter tengah.. kalau meter tgh trendy.. dah lama model2 terbaru dari jepun sume pakai meter tgh… tapi takde pon…
    en deen kata trendy kununnnn…heheheh

  174. azhar70 berkata:

    Trendy yg tak brp nak menjadi, sbb tu mana ada org ikut. Kalau betul2 trendy mesti company lain pun tiru gak… Bg la alasan yg saintifik sket. Org m’sia skrg kan dah ramai yg cerdik pandai. So, jgn la bg alasan yg tak brp nak masuk akal. Tp nak buat camne, dah toyota ckp meter duk kat tgh, terpaksa la jugak letak kat tgh walaupun dalam ati tak brp nak setuju. Nnti kena surat tunjuk sbb lak….hmmm….

  175. trendy berkata:

    Kalau tuil signal & wiper terbalik ikut us punya spec, tapi pakai kat malaysia trendy jugak ke?

  176. nazri berkata:

    yeap.. volvo pn signal terbalik gak bro… mmg eropah pnye kereta cam tu

  177. azhar70 berkata:

    bukan terbalik, cuma kedudukan sahaja bertukar. Kalu terbalik, bagi signal kanan dia tunjuk kiri, bg signal kiri dia tunjuk kanan. Wiper pun still sama, kalu nak on tuil kebawah, bukan ke atas….tak gitu?hehehe….Lgpun, bg kete2 continental, signal duk belah kiri ni normal aje, tp kalu meter kat tgh……hmmm……

  178. azanwarrant berkata:

    Ha.. ha.. kete eropah terbalik sebab asal left side driver. Untuk pasaran uk etc, kena la convert belah kanan. Jadi sebab tu la position signal & wiper macam tu..

    tapi proton sepatutnya dah memang asal driver belah kanan tak sepatutnya position signal & wiper knob macam tu..

    Mungkin sebab waja yang keluar first tu tagline dia ” Jawapan proton kepada BMW” klau korang masih ingat. Biasalah 1.8 enjin renault masa tu memang left position drive, takkan 1.6 mitsu position knob lain pulak.. lepas tu semua campro jadi macam tu..

    Mula2 memang kekok, aku ingat llagi naik tiara dulu nak bagi signal wiper pulak function.. Tapi lama2 takdak masalah sebenarnya kalau dah biasa..

    Sama jugak dengan meter ditengah, mula2 kekok, lama2 biasa je.. kalau ikut ergonomik sebenarnya meter tengah lagi mudah driver tengok.. Tapi kita dah biasa meter kat stereng, kita rasa pelik.. Cuba kalau asal meter ditengah, tiba2 keluaran kereta baru letak meter kat stereng misa kita rasa pelik sebab nak kena tunduk tengok meter masa drive..

    Bagi aku knob terbalik ke, meter kat tengah ke takde beza apapun. Kecuali kalau meter kat dalam bonet belakang atau knob untuk wiper kat mud guard kanan, knob untuk signal kat bumper barulah pelik..

    Apapun bagi aku performance dalam bandar kedua2 mpv proton & perodua ni lebih kurang sama, tapi kalau travel jauh proton lebih smooth kalau bawak laju sebab cc lagi besar dari perodua.

  179. farghmee berkata:

    bab meter tgh @ tepi aku rasa depends pd kete jugak.

    kalu kete tu driver oriented, mmg patut kt tepi.
    kalu kete tu passanger oriented, mmg patut kt tgh.

    kt tepi bagus utk driver supaya dia boleh concentrate memandu :)
    kt tgh bagus spy passanger boleh sound kalu driver pandu laju sgt :P

    aku prefer kt tepi, sbb xperlu nk toleh kanan kiri utk check speed kalu drive sorg2.

    aku suggest:
    biar je meter kt tepi.
    tp + HUD (kt cermin) ala2 jet fighter spy passanger ble nmpk.
    (xpn, kalu tgk suzuki swift, jam yg kt tgh2 tu tukar kpd speedometer. dh setel..haha)

  180. azhar70 berkata:

    Kalu pakai HUD, mau sampai 100k rege alza ni, teknologi jet tu………hmmm…..

  181. azanwarrant berkata:

    Ha.. ha.. tapi kalau meter kat tengah dia ada speed sensor.. kalau bawak 140kmh above mesti ada sensor cubit dari bini kat sebelah.. ha.. ha..

  182. azhar70 berkata:

    ada satu je kete yg memang terpaksa pakai meter kat tgh ni, kalu tak susah drebar dia…………
    ……….
    ……….
    ……….
    ……….
    McLaren F1…..hmmm…..;-)

  183. Adam berkata:

    trendy.. takde sapa yg kata signal /wiper terbalik tu trendy.. tapi yg kelakau… ada salesman p2 kata meter tgh tu trendy yg kelakau tu…

    sebut pasal meter tgh… teringat cam ne toyota vios nak yakinkan org yg meter tengah ni bagus kununnya.. keluar la teori bird eye angle laa.. kununnya senang nak tgk laa… tapi org tau tu auta je.. kalau bagus.. tentu toyota implement meter tgh ni pada sume model dia..tgh2 hanya keta kelas kedua cam tata nano dan kancil je yg pakai meter tgh
    so betul la kata azhar.. ni cubaan yg tak menjadi…heheh

  184. sagalowered berkata:

    Ada ke salesman yang kata meter tengah tu trendy? ha.. ha.. salesman mana tu?
    Tapi ada juga salesman proton yang kata wiper/signal terbalik tu macam bmw.. ha.. ha..

  185. farghmee berkata:

    mmg pn signal swap tu cm bmw.
    & mmg ada rasionalnye.

    hmm…myvai yg masuk topgear tu wiper dia ada swap x?

  186. sagalowered berkata:

    Lagi satu kalau tanya salesman perodua alza pickup macamana? Salesman p2 mesti jawab ni toyota ma.. ha.. ha..

    Kalau tanya salesman proton power window exora ada problem dak? Salesman P1 mesti cakap start 2008 dah improved version power window, masalah power window dah settle.. Jawapan sama macam tahun 2007 punya jawapan.. ha.. ha..

  187. madi berkata:

    Proton & perodua sama je. kalau nak beli refer kat forum2 @ kelab owner. kalau masuk dalam kelab exora (EOCM) macam2 masalah exora sebenarnya, tak perlulah kita pertahankan @ menidakkan benda yang memang betul2 berlaku. Kalau ada gathering korang cuba la tanya masalah masing2..

    Lepas ni cuba masuk kelab alza pulak, tengok apa masalahnya.. Baru lagi mungkin takada masalah, tapi tunggulah..

    Kadang2 heran jugak aku kalau supporter proton mesti kutuk pro2, klu pro2 mesti kutuk proton. Kadang2 rasa macam budak baru beli kereta pulak. Apapun just be rational, tak perlulah gaduh2.. nak beli perodua ke, proton ke duit masing2.. tak payah kondem atau kenen pengeluar lain..

    Rasanya forum ni adalah platform yang terbaik untuk kita membincangkan masalah, pandangan atau idea untuk menaikkan imej proton @ pro2.

  188. Adam berkata:

    sagalowered… harap2 ko update knowledge ko ni.. sekarang ni sebut je problem Power window.. org dah ingat keta p2 dah la ni… sekarang dah berjangkit kat myvi dan viva.. tak caya???
    rajin2 la uat survey skit..heheh

  189. pendekarmustar berkata:

    so p1 n p2 bnyk problem. Masuk forum honda toyota.beli ct bru ke forte ke. Klu ada duit ler. Silap2 pakai iswara bru habis byr trade in 4k.

  190. afiq berkata:

    X DE LA BEST SGT.aku rase alza nie macam honda jazz ajer rekabentuknyer.grand livina lgi besar.meter kat depan tu menyusahkn pemandu utk tgk meter ajer.kalo koang tgk,ia tak ubh mcm honda jazz kalo kete tu beso sket. aku memula tgk ngatkn myvi,dari sudut belakang.depan cam viva jer.pastu peletak tgn tu memang bahaya utk budak kecil.perodua patutnyer mementngkn keselesaan,bkn pada gaya ajer.tgk proton,ia amat mementingkn keselesaan n gaya(exora). idea patutnyer x amik dri toyota(design) n honda (konsep).malaysia kan ader identiti. ruang penmpng hnya 6 ajer kalo kuarga beso.exora luas utk 7. mpv haprak kat makaysia……inova tnggi sgt,kalo alphard x per la…….avanza x luas n purba design………g.livina pendek n manjang,nmpk pelik……………citra panas giler……ria nmpk berat n cam unser…….unser plak cam mpv zaman batu…….so,lu pikirkah sindri……..moga lepas nie proton n perodua sukses…..i luv mlysia

  191. afiq berkata:

    aku hya nk bantu….jgn amik atie yea.koang mstie bleh

  192. DEEN berkata:

    banyak complain lah ko ni afiq…klu ia pun taksub pakai exora cerita ler yg best pasal exora.pasal autocruss dia ker. dvd dia ker…tang jimat minyak dia ker…bagi org shook dengar…eh ko ada exora ker? ke abang sebelah bapak ko punya…ke bapak sebelah mak tiri ko punya…pas tu cerita dlm ni…itu tak bagus..ini purba design..panas ..sejuk..

  193. fauzan berkata:

    hehe… beli ar MPV tu ikut keperluan, nak besar, kecik, sederhana besar, mahal, murah, brand… sumer ada kat Malaysia nie. Sumer ada kelebihan n kekurangannya. Tepuk dada tanya selera … n tanya fulus, ada ker tak? ..hehe

    cheers!

  194. pakli berkata:

    Kalau nak beli sekarang, exora baseline adalah pembelian bijak berbanding alza. Beza 20k dengan highline tu.
    Sepatutnya highline ngan baseline beza tak perlu sebanyak tu, kecuali downgrade engine baru ok.
    Bukan apa 2nd value esok HL & BL tak kira.. Value berdasarkan cc & tahun keluaran.. Kalau tak caya cuba tanya HL, ML & BL model untuk mana2 keluaran proton, sama je harga.
    Aku dah terkena dengan Gen2 HL aku..
    Cuma cadangan aku pada pembeli, beli yang BL lepas tu upgrade sendiri. @)K tu banyak bro, belum masuk interest lagi.
    Cadangan aku pada proton pulak, kalau boleh develop engine 1.8 atau 2.0 (mungkin kos R&D tinggi), tapi untuk menguntungkan pengguna, inilah kaedahnya. Kesian kat pengguna yang beli HL. Takkan BL nak letak engine 1.3 pulak.
    Apapun ini sekadar cadangan.. Proton untung, Pengguna untung..

  195. pakli berkata:

    @)k tu 20k.. typo error.. sorry cikgu prodas..

  196. prodas berkata:

    salam..hahha…suke sy membaca pendapat2 anda semua……sampai sy tak sempat untuk join…..hahha ok teruskan..perbincangan pendapat anda semua…….bgi pendapat yg positif..da membina.. bukan pendapat yg negatif yg mengutuk…….k…. terima kasih atas sokongan anda….. tak lama lg….Blog PRODAS akan menyambut ulang tahun yg pertamanya….hihihhihihi

  197. azhar70 berkata:

    Bg yg kuarga yg ramai and anak dah besar, sesuai la beli yg MPV yg besar. Nak brand apa, bergantung kpd kemampuan kewangan. Apa2 brand takde yg sempurna. Kalau keluarga tak ramai dan anak kecik2 lg, boleh la beli MPV saiz kecik mcm alza ni. Exora or alza, masing2 ada kelebihan, ada kekurangan. Jgn sampai tersalah beli, sudah!…hmmm….

    selamat menyambut ulang tahun yg pertama utk PRODAS, moga terus maju jaya!

    p/s: Mr deen, dah dpt alza ke blom?

  198. deen berkata:

    ALZA PEARL WHITE aku tunggu model 2010, sape2 yg ter-shok sangat nak model 09 atau sbb dah tak ada transport..cuma rugi 1.5k-2k 2009-2010 ni..klu nak trade in. used car akan tgok year made bukan date register.

    skg waja aku, LOAN buyer baru dah approve..tinggal tukar nama.. alza tnggu turn ikut date juga. jgn risau klu dah register & bikin tinted n bodykit nanti boleh masukkan dlm ni.

    tapi mr podas, hari tu ( dah dua bulan lepas) aku dah emailkan gambar collection alza/sette/luminas BAIK PUNYA !! tapi tak siarkan pun..dpt reply “bz katanya”..ke ni forum utk PROTONIS CAR je..

    ehh..tak baik buruk sangka…mungkin betul mr prodas afiq ni bz..

  199. azhar70 berkata:

    tak baik ko buruk sangka, nanti komen ko pun dah takleh masuk dlm ni,hehehe….

  200. DEEN berkata:

    AHAH..!!

    PAPER HARI NI new straits times-23 DEC 09 tajuk “annual review”- JUALAN KERETA KAT M;SIA DAH NAK TUTUP TAHUN 2009.

    JUALAN MPV DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    ____________________________________________________
    1. TOYOTA 16,766
    2. PROTON EXORA 14,594 ( purata jualan sebulan 1,459)
    3. NISSAN LIVINA 10,504
    4.NAZA,CHERY,HONDA DLL

    ****purata EZORA sebulan 1,459 dlm 10 BULAN. ALZA skg purata booking dlm SEBULAN (LAUNCH 23 NOV-24 DEC) ALZA DAH 11,000 unit.. Purata yg lulus loan dlm 80% 8,800 unit DLM SEBULAN. KALAU 10 BULAN juga …walaupun makin menurun tempahan akan datang..tapi MPV YG KECIK/SENDAT DAN SEAT PAPN LAPIS NI DIJANGKA AKAN MELEPASI JUALAN EXORA 2010)

    KERETA DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    __________________________________________

    1. PERODUA MYVI 76,004 (masih 1st rangking)
    2. PROTON SAGA 59,471 (LEBIH 2,806 dari viva)
    3. PERODUA VIVA 56,665
    4. PERSONA 35,636 DLL

    KESELURUHAN DLM MSIA (JAN 09 – OCT 09) —10 BULAN
    ___________________________________________________

    1. PERODUA 137,751 (masih mengunguli tangga 1st 4 TAHUN berturut2)
    2. PROTON 107,668 (masih mengunguli tangga ke-2 berturut selama 4 TAHUN
    3. TOYOTA 34,352
    4 HONDA 29,318

    Perbezaan PERODUA DAN PROTON sebanyak 30,083 unit yang perlu dicari oleh PROTON utk menawan semula rangking. MANA NAK CARI TU 30,083 unit ??

    BILA MARKET ALZA DAH MASUK..mungkin beza JARAK 30,083 unit tahun 09 mungkin JAUH di 2010 nanti. Mungkin 40,000 unit lagi atau lebih jarak beza..

    PROTON KENA BUAT SESUATU, PERSONA FACELIFT DESIGN CHINA ATAU MUNGKIN exzora basic boleh membantu ??

  201. fauzan berkata:

    hehe… dlm persaingan mcm nie, tak de istilah menang kalah. kalau betul2 nak bersaing n buat perbandingan, biar la dlm padang yg sama kn? Kategori kompact yang murah dibandingkan dengan kategori yg pelbagai, tentu la tak sama bro. Yg penting masing2 mencapai target jualan masing2 dulu supaya tak rugi n balik modal n modal tu bleh plak digunakan utk buat model2 kereta yang baru. :) Yup, buat masa nie perodua bleh berbangga sebagai 1st ranking 4 tahun berturut2, tapi bukan sumer org brbangga dgn pencapaian itu. :)
    saya bangga kalau perodua pergi jauh lagi, go to the next level… please ar buat kereta sendiri. Kalau selamanya dibawah ketiak TnD… kalau selamanya 1st ranking pun mcm menang sorak kampung tergadai jer… (sorry…)

    my 2 cents.

    cheers!

  202. farghmee berkata:

    @deen,

    ye skrg mgkn perodua boleh bangga sbb sales tinggi.
    tp jangka panjang, bagaimana?
    “kemandirian” atau “keupayaan utk terus hidup” perodua bagaimana
    jika tiba2 daihatsu buat taik?

    sales figure tu kalu dijadikan kayu ukuran mmg tepat.
    perodua leads by 30k.
    tp itu suma ialah “past figure”. hanya boleh dijadikn “contoh”.
    bagaimana dgn prospek masa hadapan?

    teknologi apa yg dibawa masuk toyota/daihatsu pd rakyat?
    buat enjin, yes. design enjin, i dun know..

    lg1, jgnla kata bro prodas yg bukan2.
    mgkn dia betul2 bz. ingat jd cikgu senang?
    kdg2 jd cikgu lg berat tanggungjawab drp keje opis.

    bukan nk kata ape la ye.
    kalu nk gmba compilation passo sette/ boon luminas, kt internet melambak.
    xperlu la nk di reproduce dlm blog. membazir resource.
    cuma yg kita kena pikir:
    “apahal alza ni lain drp passo sette & boon luminas ni”?

  203. stroller berkata:

    saya tgk figure yg En. DEEN bagi membandingkan p2 – p1 – T – H.. bagi saya p2 menduduki tempat PERTAMA dlm jualan kereta di malaysia sebab majoriti.. MAJORITI keluarga beli keta kecik utk kemudahan bergerak utk jarak dekat. sebab2 utama:

    1. keta kecik, FC murah
    2. alternative lain selain dari motorsikal coz ada org tak da lesen motor..
    3. harga sedikit murah
    4. senang park and ride… town usage keta kecik lebih mudah bergerak
    5. anak dah masuk kolej, minta keta sebijik… bapa pun beli la myvi ke, viva ke… (zaman saya kat kolej dulu keta kecik yang popular kancil.. selepas motorsikal…) kelisa ke… kan sume ni keta kompak…
    6. etc la…

    so… yg p1… keta kecik yg dia ada cuma tiara (yg dah tamat pengeluaran) dan savvy.. saga mcm keta untuk keluarga kecil.. so kebanyakan pembeli adalah dari mereka yg berkeluarga dan berpendapatan kecil…

    T & H… keta paling kecik pun yaris dan jazz… tu pun hage RM100K++ dan jazz RM110k++.. lain dari tu sedan kecik mcm vios dan city… tu pun hage paling murah RM69k dan city RM80k… so… figure top sales tu kecik coz hage keta brand T & H kurang menarik utk pembeli pertengahan memilih jenis tu.. ada yg beli tapi tak ramai…kalau boleh ada duit lebih simpan sikit buat tabungan utk masa kecemasan dari habis duit beli keta mahal kelak merana kemudian hari coz tak duit simpanan bila keadaan terdesak…

    so.. saya rumuskan… pandangan saya.. p2 mempunyai varian keta kecik@kompak yg lebih byk dari pengeluar yg lain… dlm p2 jer ada lebih kurang 6 buah model keta kompak dari hage semurah RM25++k (dulu kancil 660 bx… sekarang viva 660 bx RM26++k rasanyer) sampai le paling mahal nautica RM96k… so kalau 1 keluarga dlm malaysia ni ada 2 bijik keta… yg 1 tu memang keta p2… utk sebab2 yg saya nyatakan diatas.. manakala keta yg ke2 tu pulak adalah sedan / MPV dari pelbagai brand yg sedia ada dan dah tentu la p1 – T – H kena bersaing lak utk segmen sedan / MPV utk keluarga dimalaysia nie… tak masuk lagi brand naza@kia, hyundai etc… itu sebab p1 hanya dpt tangga ke2 utk top sales figure kat malaysia nie berbanding p2.. manakala T & H akan kekal no 3 dan 4 coz hage nyer kureng menarik perhatian golongan pertengahan yg merupakan majoriti penentu sales figure yg utama.

    my cent only…

  204. zaman berkata:

    Siapa nak tengok crankshaft exora patah? Aku ada pic dia. paste email kat bawah aku mail.

  205. farghmee berkata:

    ko mail je kt prodas, suh dia letak kt blog nih.

    btw,
    1. nape dia patah?
    -selalu lenjan?
    -manufacturing defect?
    2. ni gmba bertarikh bila?

  206. mat berkata:

    crankshaft exora ke, crankshaft campro dari satria neo yang mamat tu mod, pastuh hari2 duk lenjan full throttle pastuh, patah. ko bleh email kat aku, afizh79@yahoo.com. nak gak tengok camne bleh patah. ganaz bebenor owner dia @ ppm defective rate.

  207. haidi berkata:

    Rasanya kalau survey di EONSC & PESC banyak kes enjin campro crack, crankshaft patah. Aku pernah tengoh enjin waja campro Hospital Seremban crack. Puncanya travel nonstop dari Hospital Ipoh ke Seremban. Rasanya sejak tu proton generasi campro kurang diguna diagensi kerajaan.

    Kes yang sama berlaku di Bahagian Psikologi JPA walaupun sebelum ni kereta wira tak ada masalah, tapi bila masuk waja campro dah problem. Sebab tu kalau enjin campro banyak digunakan dalam daerah yang sama je. Tak boleh guna heavy duty macam sebelum ni.

    Lagi satu, antirust kereta generasi baru dah tak macam dulu. Contohnya Grand Livina, Perodua kancil Lampu bulat & Proton Generasi Campro. Kalau dulu karat kat bumbung. Sekarang karat kat bahagian tak nampak terutama bahagian mekanikal.

    Just nak share dengan semua.. http://forum.lowyat.net/topic/749238 <—- Klik sini
    Banyak lagi yang kita boleh tau kalau kita rajin tanya pomen2 kedai biasa.

  208. loudness berkata:

    Betul tu haidi. Kalau kita tanya pomen mana bagus campro ngan enjin lama, mesti dia cakap enjin lama. Apapun masa dah berubah, takkan kita nak bergantung ngan jepun je. Sekurang2nya kita boleh develop enjin sendiri. Memang la kalau nak diikutkan enjin campro masih baru tapi bagilah peluang.

  209. farghmee berkata:

    apa komen proton?

  210. azhar70 berkata:

    Kalau baca kat link yg diberi, kes tu berlaku dah agak lama. Ada berita terkini ke psl bende ni? Adakah perkara yg sama ada berlaku kat injin campro CPS? Ada sapa2 yg alami kat CPS?

  211. rusdibakar berkata:

    Janganlah sebab beberapa kes terpencil tu kita hentam proton. Kalau tak kita support proton tu siapa lagi? Takkan nak harap orang luar support?
    Kompeni jepun, eropah, korea pun ada masalah masa mula2 pengeluaran kereta. Mungkin kalau siapa2 pernah baca buku “The Toyota Way” mesti tau macammana toyota bangunkan produk mereka. Pengeluaran enjin pertama ada macam2 masalah, naik bukit tak lepas, gearbox malfunction etc. Tapi sekarang cuba tengok apa dah jadi dengan kompeni Toyota?
    Macam tu jugak dengan proton.. Enjin campro masih baru lagi, janganlah kita kondem macam2.. Insyaallah mungkin proton akan dapat bersaing dengan gergasi permotoran pada masa depan dengan sokongan kita.
    Aku lebih suka dengan strategi proton dan cara proton dalam industri automotif berbanding perodua yang hanya tahu design bumper & dashboard, Naza & Inokom pulak hanya buat R&D untuk tukar logo je tapi material semua pakai luar punya, tak sampai 10% komponen je subcon tempatan (tapi dapat menikmati status kenderaan nasional – hairan bin ajaib)
    Akhir sekali, sokonglah barangan keluaran Malaysia. Sekurang2nya kita ada produk sendiri berbanding negara serantau yang lain.

  212. alim berkata:

    Blok & Head campro biasa sama ke dengan CPS? Harap otai dapat bantu. Risau jugak, sebab ada dengar Pesona blok retak.

  213. alim berkata:

    Tolong. takkan takda otai proton kat sini?

  214. AlzaClub.my berkata:

    Join Perodua Alza Club now @ http://www.alzaclub.my.
    An Online Community/Forum/Club for Owners and Fans of Perodua Alza.

  215. samad berkata:

    Sama je blok CPS ke IAFM ke.. Waja Campro CPS pun ada jugak blok retak.. Apapun, keta ni bergantung pada nasib..

  216. azhar70 berkata:

    setuju dgn samad. Nasib sgt memainkan peranan. Sbb tu ada org beli BMW baru pun still ada prob jugak. Berdoalah!!!….hmmm…..

  217. samad berkata:

    Ha.. ha.. betoi tu, ada jugak orang beli vios driveshaft problem, city gearbox problem.. Livina 1.6 enjin kasar.. tak caya masuk la forum diorang.. ha, ha..

  218. salim berkata:

    Mr. Lim, kenapa nak jual. Crankshaft patah ke? Takpun head crack? Apa susah, warranty kan ada. Tak payah la nak temberang pegi overseas.

  219. zack_keyme988 berkata:

    en salim..
    jgn la jd skeptikal sgt…mgkin betul2 die nk g oversea..

    nmpknya en.salim ni sgt nk menggembargenbur bnde ni..btw..kalu betul pon pth…kes terpencil….
    even sy mmndu stream..tp sy pn akui bnyk jgk masalah kt stream ni…

  220. chor berkata:

    block cps dgn block campro biasa sama…head berlainan bagi model2 tersebut…..klau nak cakap head ngan block crack adalah kes yang jarang2 terjadi…semua kereta ada masalah tersebut tp percent nya terlalu kecil…

  221. armand berkata:

    Harap2 exora takda masalah.. Iyalah body weight lebih dari gen2 tapi enjin sama..

  222. azhar70 berkata:

    En salim……
    target sale tak tercapai lg ke sampai nak memburuk2kan product org lain? kalau tidak begitu, apa faedah yg sdr dpt dr kenyataan sedara diatas?..hmmm……

  223. azman berkata:

    En salim salesman ka? Alah en salim, perodua pun ada masalah jugak. Tak payah la kondem kami yang dah pakai exora ni.

  224. Poji berkata:

    salam semua kepada peminat setia pengguna Kereta Nasiaonal…. terlebih dahulu ingin diucapkan tahniah kepada Negara kita kerna berjaya melahirkan sebuah lgi keta MPV walaupun didalam kegawatan ekonomi skrg ni. Tpi ap yng ingin diluahkan diisini adalah rintihan hati pengguna yg x sepatotnya berlaku di negara kita yg sudah maju ini.Saya tlh apply sebuah Keta Alza model preimum berwarna Hitam… dari bln 12 tahun 2009. dan segala urusan Pinjaman Bank berjalan dgn lancar . Plet number pun dah dapat . Tpi apa yg mendukachita kan saya Kete nya x tau bila leh dapat. knp ianya harus terjadi ??? dimanakah pergi nya COgankata Rakyat didahulukan????

  225. zack_keyme988 berkata:

    PERODUA PUN ADA MASALAH POWER WINDOW…

    ESP MYVI…SENSITIF SNGT CONTROLLERNYE….MASUK ABUK CKIT DH “HANG”… BULEH BWK TURUN X LEH BWAK NAIK…OR VICE VERSA….

    MY XPERIENCE

  226. azhar70 berkata:

    Sdr Poji, diorg janji bila boleh dpt? sepatutnya ada tempoh tertentu atau tarikh yg mereka bg, takde la kena tunggu tak tau sampai bila. Cuba check bali dgn SA n Gud Luck!..hmmmm…

  227. samrah_mentari berkata:

    Apa la korang ni.. keta apa pun ada masalah.. Tambah2 perodua & proton.. Takyah le gaduh2..

    1. Perodua alza – sempit
    2. Proton exora – kualiti kereta mainan

  228. azhar70 berkata:

    Sdr samrah, betul ke exora tu kualiti dia mcm kete mainan? tak pernah lak saya jumpa ada yg tercabut pintu atau tayar mcm kete mainan tu. Atau saja2 je awk nak mengata?…hmmmm……

  229. prodas berkata:

    beto 2… EXORA model proton yg paling bagus!!!! mane ade cam kereta mainan…

  230. mohd ali imran berkata:

    aku pon dah booking alza hanya melihat gambar, tapi bila dah launching aku rasa tak praktikal tempat duduk sempit, dashboard design dan air-cond cuma kat depan. dah try naik wish yg air-cond cuma kat depan first row dah rasa suam2 jer air-condnyer, bayangkan klu duk barisan yg belakang skali mcm mana rasa air-cond. sedangkan kete aku pon anak2 aku selalu ngeluh air-cond tak rasa pon kat belakang. at last aku cancel alza amik exora. luahan ikhlas…

  231. prodas berkata:

    hahah tgk sudah terbukti!!!huhuhuhuh

  232. azhar70 berkata:

    aku rasa ramai yg dengki sbb kualiti exora ni jauh lebih baik dari yg diorg sangka. So, mcm2 cerita karut diorg buat semata2 utk puaskan ati sendiri. tp bukan nak ckp la, org m’sia ni mmg “terror” wooo… tgk kete kat dalam gambar,kete lalu dpn dia,ketok2 bodi sana-sini dah boleh buat kesimpulan kete tu bagus ke tidak,hahaha….. tolonglah, kalau takde bende nak tuils kat sini, hentikan je keje2 menghina dan mengutuk tu,takde pekdahnya… silap2 dosa pun dapat sbb sebar bende yg fitnah dan tak betul,….hmmmm….

  233. prodas berkata:

    hahah betol lh 2…. bukannye nak pandu sendiri….

  234. azhar70 berkata:

    btol tu bro prodas…. blom coba blom tau aaa….. apa, diorg ni pakai alphard or elgrand ke?

  235. saifuldaniel berkata:

    Salam,

    Saya cuma nak kongsi pengalaman saya memakai mpv dalam mengusahakan syarikat keselamatan. Saya menggunakan 2 biji innova (4 & 3 tahun) , 3 biji naza citra (4 & 3 tahun), sebiji naza ria (5 tahun) dan sebiji exora (6 bulan). Rasanya perodua alza tidak sesuai untuk penggunaan harian, dimana saya menerlukan transport untuk mengangkut pengawal keselamatan untuk rotation di jabatan kerajaan & kawasan industri di sekitar Pulau Pinang dan Kedah.

    Pandangan saya:
    Keluasan : Naza Ria, Innova & Exora

    Kepuasan pemandu : Naza Ria & Naza Citra

    Kepuasan penumpang : Naza Ria, Innova & Exora

    Penggunaan Minyak : Untuk travel jauh (kursus di JB & KL) Minyak Citra & Innova lebih rendah berbanding Naza Citra. Exora jarang guna untuk travel jauh, sebab penggunaan minyak sama dengan citra dan innova tetapi cc kecil (engine stress). Exora hanya digunakan untuk pengangkutan di Kulim Hi-Tech Park & Kaw. Perindustrian Seberang Perai.

    Maintenance : Lebih kurang sama kecuali Naza Ria. Saya tak rekemen beli Naza Ria kecuali anda betul2 allocate duit monthly untuk maintenance, terutamanya masa major service. Naza Ria amat sesuai & selesa untuk travel jauh.

    Bagi saya, semua mpv syarikat tak ada masalah major dan boleh dipakai untuk kegunaan keluarga. Pilihan ditangan anda.

  236. saifuldaniel berkata:

    Pembetulan :

    Penggunaan Minyak : Untuk travel jauh (kursus di JB & KL) Minyak Citra & Innova lebih rendah berbanding Naza RIA. Exora jarang guna untuk travel jauh, sebab penggunaan minyak sama dengan citra dan innova tetapi cc kecil (engine stress). Exora hanya digunakan untuk pengangkutan di Kulim Hi-Tech Park & Kaw. Perindustrian Seberang Perai.

  237. HAIDAR berkata:

    den xkesah la keto ko mpv ko ikt kemampuan la sonang cite ikt citarasa sendiri la

  238. kotak berkata:

    betul tu..xyah mengutuk la..duit diorang..ikut diorang la.alza ker,exora ker..aku yang pakai exora ngan alza ni xde ape2 hal pon? xyah gaduh2 ye…duit korang sendiri..ikut pilihan sendiri..jangan dengar ape orang merapu..beli yang mana termampu k.ukur baju badan sendiri…adios..

  239. edry berkata:

    saya dah pakai mpv alza dekat sebulan..apa yang baru saya perasan..dekat panel gear auto tak ada lampu dan bila malam hari,kita terpaksa tgk kat panel meter untuk D4 ATAU REVERSE bila nak tukar gear..satu lagi brake depannya alahai banyaknya debu hitam melekat kat s.rim..

  240. rusdibakar berkata:

    Janganlah gaduh2. Beli jelah keta apapun, duit masing2.

    Pandangan aku kalau family lebih 5 orang nak pakai seat row ke 3 sepanjang masa baik ambik exora, avanza untuk row ketiga tak selesa untuk jalan jauh.

    Tapi kalau family kecik, row ketiga hanya guna sekali sebulan (nak pegi rumah kenduri, nak jalan dekat2) Elok ambik alza.

    Apapun kedua2 ada pro & cons.

  241. Setan berkata:

    Tuan2 semua,

    kalau mampu beli kete luar beli jer la tak yah nk compare ngan kete malaysia, tapi aku rasa kita kena support proton kalau kete dia tuan2 rasa leh terima, kalau tak leh terima tak yah beli dan tak payah kutuk2. kuasa membeli di tangan tuan2. so sales teruk proton ker perodua akan improvekan. just bagi pandangan peribadi erk….

  242. prodas berkata:

    beto 2 bro… so kalau nak beli kereta biarlh mengikut kemampuan kita…

  243. zeck berkata:

    Salam semua..Pe ni gaduh2..x elok…sepatutnya korang bersyukur la dengan ape yang korang ade. jangan nak merendah2kan org lain…p1 ke,p2 ke kete kuar dari maner? malaysia gak kan? korang sepatutnya bangge la…ni tidak..korang duk mengutuk sesame sendiri…cube korang bukak youtube,cari dlm tu..cmne teruknya kete malaysia (P1 n P2) kena kutuk ngan mat saleh..siap ngat ayat kuang hajar lagi..xyah la korang plak nak menambah lagi..patutnya pertahan la produk kiter…akai ade..guna la..tlg la same2 cari jln cmner nak selesaikan sesuatu mslh…

  244. audio editor berkata:

    Absolutely with you it agree. In it something is also to me it seems it is good idea. I agree with you.

  245. alza berkata:

    Alza aku ada lampu kt gear auto..
    alza yg best pickup power.. petrol jimat.. pi keje lek keje, ok sgt
    estima aku bila lek kmpung, jjln bru guna.. kkdg nk jimat lek kmpung guna alza je.. ok jugak.. estima cuma besar je.. yg lain kurang jimat..

  246. Heather Moore berkata:

    Just keep making good posts.

  247. Extremely useful write-up, glad I uncovered this website. Thanks.

  248. rozman berkata:

    guna la ape yg kita mampu… jangan nak gaduh2….

  249. Zairi berkata:

    Tiada duit untuk downpayment? (FOMCA tak bagi buat full loan)
    Tiada duit untuk renew insurance? (bila dah setahun pakai kereta)
    Tiada duit untuk service maintenance? (bila rasa tak sedap bawak kereta)
    Tiada duit untuk modified kereta? (biasanya lelaki)

    klik disini untuk mendapatkan pendapatan sampingan anda.
    Hanya RM20, anda boleh dapat pulangan sehingga RM2K sebulan
    Diulangi HANYA RM20

  250. Deana berkata:

    Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.

    I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s