Proton Exora Turbo based on the Exora Prestige

Posted: 17 Julai 2009 in automotif, concept car, enjin, PROTON, proton Exora

Proton Exora Turbo

proton-exora-prestige-turbo-prototype-7

proton-exora-prestige-turbo-prototype-11

 

proton-exora-prestige-turbo-prototype-2

While the Proton Saga EV Green Propulsion Concept stole the lime light in University Putra Malaysia for the “Proton Exora – The Making” seminar, the national car maker also took to the opportunity to showcase the Proton Exora Prestige Turbo Prototype.

It is basically the Proton Exora Prestige Concept which was first previewed at the Exora’s official launch event, but now fitted with a prototype turbo powerplant.

Proton Exora Turbo

The turbo engine based on the 1.6 liter CamPro powerplant was built in-house, without the input of Lotus. Which means, the engine mostly features aftermarket parts to turn it from a normally aspirated motor to a turbocharged one. It’s useful to test the durability and reliability of a Campro block when force inducted.

The production turbocharged powerplant for the Exora is being co-developed with Lotus, and sources reveal that powertrain engineers will soon leave for the UK to intensify the development.

Proton Exora Turbo
Notice the aftermarket boost meter and various other extra monitoring gauges

The powerplant featured in the Prestige Concept shown above is said to produce up to 270 horsepower, and with a torque figure that is rated at about 350Nm. (UPDATE: Now that I think about it, this quoted figure seems a little over the top. While no doubt it is possible especially if you strengthen the engine enough, it is not practical for production use so the production car will not likely be tuned to such extents as there is a high possibility for lots of turbo lag and the 4-speed Mitsubishi automatic transmission must be struggling with the torque.)

A source revealed that the turbocharged Proton Exora MPV could most probably hit the market by between end 2010 to mid 2011. Honestly for me despite many customers eagerly waiting for a more powerful Exora, later is better as it means more time for testing, and a turbocharged production engine is something very new for Proton.

The production turbocharged variant will very likely offer less than the 270 hp and 350Nm performance figures mentioned above, but even if it ends up producing anywhere in the region of 170 horses and 240Nm of torque, that would be a big leap already as it would be equivalent to a normally aspirated 2.4 liter engine, but with peak torque coming in at a much lower RPM.

Proton Exora Turbo

It wipe out one major issue that the current Exora has, which is a lack of go. The 1.6 liter Campro CPS that is currently being offered with the Exora produces 125 horsepower and 150Nm of torque. Proton also revealed that the Exora Prestige Concept is being sold to selected VIPs that have placed orders for the extra-luxury variant.

Look after the jump for more photos of the prototype turbocharged Exora.

DSC_0023credit to : paultan.org
proton-exora-prestige-turbo-prototype-1
proton-exora-prestige-turbo-prototype-10
proton-exora-prestige-turbo-prototype-8
proton-exora-prestige-turbo-prototype-7
proton-exora-prestige-turbo-prototype-13
proton-exora-prestige-turbo-prototype-11
proton-exora-prestige-turbo-prototype-9
proton-exora-prestige-turbo-prototype-6
proton-exora-prestige-turbo-prototype-2
proton-exora-prestige-turbo-prototype-12
proton-exora-prestige-turbo-prototype-5
proton-exora-prestige-turbo-prototype-3
proton-exora-prestige-turbo-prototype-4
About these ads
Komentar
  1. g-mie berkata:

    urmm, satu usaha yg baik.. semoga usaha ni berterusan dari proton demi menjadi Pengeluar Kenderaan TEMPATAN yang terbaik dan setaraf di peringkat antarabangsa.. TAHNIAH..

    TAHNIAH juga kat bro prodas kerana b’juang untuk industri automotif negara kita.. kalau bukan kita yang nak sama2 naik kan martabat industri automotif negara, siapa lagi.. betul tak..??

    apa pun usaha untuk Exora (untuk turbo prototype ni) memang HEBAT..! design pun cantik.. EXORA PRIME camne plak..?? bentuk dah cam lamboughini (betul ke aku eja nie..??) tak nak pasarkan ke..? MPV tu memang cantik.. rasanya kalau bukan VIP sekalipun, mesti ada kalangan rakyat biasa2 ni teringin nak guna PRIME..

    • abj berkata:

      tu la psal gua tunggu exora prime tu kluar,angin hembus kuat kat telinga xda pon..last gua booking exora jer la

  2. prodas berkata:

    g-mie…yes..betul kitalah yg perlu menjadi pejuang automotif tempatan..kalau tak sape lagi…hahhahaha

    kalaulah exora prime ni di jual agak2nye bape harge nye?????

  3. stroller berkata:

    bro prodas tak teringin nak upgrade ker or interchange kalau p1 betul2 produce enjin turbo tu tahun depan??…

  4. prodas berkata:

    stroller..hahah niat 2 ade,,,tapi ,.kos ma……hahahah kalau dalam 2 atau3 ribu boleh lah…hahahah
    nape bro stroller nak upgrade ke?????

  5. campromania berkata:

    kena tggu halfcut exora turbo la pasni..kemungkinan exora turbo lambat sikit launch, antara pertengahan tahun depan ataupun penghujung tahun..mungkin sbab nak bagi enjin ni betul2 ready untuk production, nanti xde la suara2 bashers yg akan kutuk kalau enjin ni ada masalah kan..

  6. stroller berkata:

    setakat enjin sekarang nie saya masih berpuas hati lagi… Alhamdulillah tak byk masalah. kehendak asal memiliki exora, saya nak anak2 saya selesa dan boleh bawa ahli keluarga yang lain kesana kesini dengan tenang dan selesa. tp kalau p1 dpt mengadakan enjin mcm tu… mana tau, InsyaAllah ada rezeki boleh interchange… bukan untuk racing tp untuk tahap pemanduan yang ideal… gitu ler…

  7. g-mie berkata:

    PRIME..? entah laa~ kalau kita tengok Exora H-Line yang ada sekarang ni dah RM70K ++, kemungkinan besar dalam RM90K kot.. bergantung pada kapasiti enjin yang dibekalkan.. lagipun, interior & exterior nya pun memang perlukan lebih kos, betul tak..? susah juga nak cakap, coz kita ni bukan tahu sangat mengenai kos2 kendalian Proton.. apa yang pasti, Proton sudah mampu memberikan model terbaik untuk FAMILY MALAYSIA.. (ayah saya menyesal juga beli Avanza sebelum pelancaran Exora.. mana tak nya, beza saiz antara Exora & Avanza memang ketara.. mungkin akan datang, rezeki saya pula beli Exora Prestige.. hahahahaha~!)

  8. hezeri samsuri berkata:

    Satu komen saya pada Proton, memang bagus untuk menampilkan model-model prototaip sewaktu majlis-majlis kecil sebegini.
    Sayangnya, kualiti yang ditampilkan cukup rendah dan kadangkala nampak seperti tidak profesional atau sekadar melepas batuk di tangga.
    Benar, ia cuba R&D exercise, tetapi di kala dunia semua memperkatakan tentang kualiti anda, pihak Corp Comm Proton perlu menasihat wakil wakil dari R&D agar mengurangkan dedahan yang tidak perlu ini.
    Kalau mahu sedikit news excitement, hulurkan sekeping dua gambar spy shots kepada forum forum.

  9. akudeh berkata:

    Itu pandangan cik hazeri… kami berpendapat ok saja proton buat macam tu…

  10. fauzan berkata:

    Saya rasa tak salah ar proton perkenalkan inovasi baru bagi mereka dan sebenarnya tidaklah baru bagi dunia permotoran masakini. Apa yg proton cuba lakukan adalah just nak tunjukkan kepada pengguna yg mereka nie bukan ar sekadar duduk diam dan ‘menadah’ sahaja kepakaran dan teknologi dari luar tu. Lagi pun prototype model tu pun dari varian model exora. Lain la kalau model terbaru…pendapat saya jer.

    Cheers!

  11. farghmee berkata:

    pd aku yg terlibat dlm engineering,
    mmg kita xkn “show” near finish product sbb xnk rival tiru.
    mana2 yg rasa “selamat” & “basic” boleh la ditunjukkan.

    masalahnye, ramai org yg tidak tahu istilah2 engineering:
    prototype itu apa?
    model itu apa?
    mule itu apa?

    bg kita yg berforum di prodas ni, aku rasa sedikit sebanyak kita tau apa yg kita bincangkn :)

  12. g-mie berkata:

    urmm~
    bro prodas, bkenaan ViVA Elite takde info ke..? saya tengok kat paultan bkenaan ViVA 660BX, org duk kutuk2 je.. especially bab aksesori yg dibekalkn dlm model tu.. betul ke xde radio..??

    urmm~
    bro hezeri.. kualiti yg dimaksudkn tu kualiti bkenaan ape yer..? nk juga saya tahu.. enjin ke, kefungsian ke, material ke.. saya ex-student 1 ipt ni.. & saya amik bhgian QA.. (quality assurance..) jadi nak juga tahu kualiti yg bagaimana dimaksudkn utk exora prototype nie..???

  13. prodas berkata:

    ade saya baru sahaja post…sorilah kebelakangan ini saya tak dapat nak layan blog ni….saya bizy…. saya buka sekali sekala sahaja…… teruskan perbincangan anda semua…saya akan balas bila saya free….ok…….

  14. do2t berkata:

    Mau mobil malaysia/proton laku di Indonesia??? Ada syaratnya: 1. Balikin pulau2 yg negara kalian rasa milik Indonesia 2. Tanggung jwb atas penganiayaan TKI, 3. Akui batik, reog ponorogo, dan lagu rasa sayange milik Indonesia. 4. Pergi jauh2 dari Ambalat. 5. Sadar diri, negara kalian maju dibantu siapa? Barulah rakyat Indonesia mikir trilyunan kali buat ngelirik mobil buatan negara yg katanya “tetangga” kita ini.

    • mantul berkata:

      klau rasa tak mau takpe….klau u rasa malaysia maju sbb org kamu…itu tak btul…malaysia maju sbb org malaysia…malaysia is malaysia…indon is indon…tak sama…tapi proton dah terkenal jugak…iadon ade…takdekan….so jgn jelous….aku tak pernah dengar kereta buatan indon…..so….kereta is kereta…negara is negara…kena paham tu….jgn campur2…..paham tak….

  15. farghmee berkata:

    do2t,
    kita di sini bincang berkenaan automotif.
    mengapa kita harus bersikap tidak rasional dlm perbincangan automotif sehingga membawa ke isu politik?

    jika saudara do2t rasa rakyat malaysia ini kurang ajar,
    cuba saudara dtg sendiri ke malaysia & lihat situasi yg sebenarnya.
    tahu tak saudara bahawa memang ada pihak yg cuba melaga-lagakan malaysia & indonesia.
    kerana apa?
    sebabnya, jikalau malaysia & indonesia bersatu, pastinya ekonomi serantau asia tenggara ini maju!
    di ofis saya sendiri ada warga indonesia. kami berkawan baik.
    kami makan sama2, pergi solat sama2, menghadiri jemputan kenduri sama2. adakah adil bg saudara mengatakan saya, org malaysia jahat?

    pada hemat saya,
    jikalau mahu lagu itu, maka ambillah.
    jikalau mahu batik itu, maka ambillah.
    jikalau mahu songket itu, maka ambillah.
    pd saya, semua itu tidak bernilai jika dibandingkn dgn persaudaraan pertalian darah majapahit dahulu!

    saudara harus ingat.
    ada org lain di luar itu sememangnya dengki dgn pembangunan indonesia & malaysia.
    jangan kita termakan perangkap mereka!

    berkenaan automotif,
    saudara hendak beli kereta jenama apa itu hak saudara.
    kami di malaysia tidak memaksa saudara membelinya.
    cuma kami rasa gembira kerana kami dpt mengurangkn dominasi kereta jepun (baca: kereta penjajah)di pasaran tanah air.

    biarlah politik bicara politik.
    biarlah automotif bicara automotif.

    kita ada minda, kita sama2 boleh berfikir di mana logiknya.

    salam persahabatan, do2t :)

  16. fauzan berkata:

    statment dot2t rasanya copy paste drp blog automatif indonesia kan? rasanya ayat2nya sama jer.

    apa yg sebenarnya nie. Hidden agenda?

    cheers!

  17. prodas berkata:

    dot2t……saya tidak akan membenarkan soal politik mencemari blog saya…… kami tidak mengangap rakyat indonesia musuh kami…… kita sama rumpun….bahasa hampir sama….budaya pn ada yang hampir sama…. sejarah pn hampir sama….. ramai rakyat indon bekerja dengan kami….so saya harap pemikiran saudara dapat diubah…dan sedar…..
    disini hanya berbincang tentang soal automotif…bukannya autopolitik…hehehhe….ape2 pn selamat datang ke blog saya…..blog Malaysia yang Memperjuangkan industri NASIONAL!!!

    sudah,….hentikan mempersoalkan DOT2T……
    ade sesiapa tahu tentang enjin campro cps 1.8???? nanti saya poskan disini….

  18. noname berkata:

    TO DOT2!…RAKYAT INDONESIA YG MELEPAK, MELANGUT, DAN YG JADI PENDATANG HARAM KAT MALAYSIA NIH APER KEJADAH???…KAT TEMPAT AKU NIH INDON BERSEPAH DOK JADI KULI KAT LADANG..PADAN DOK KENA TERAJANG DGN AKU JER…LAGI MAU MINTAK MCM2!…MMG DASAR INDON TAK SEDAR DIRI!…

  19. prodas berkata:

    nomame>>>> jangan kata begitu…..!!!!!

  20. hezeri berkata:

    maksud saya, jika Proton hendak menunjukkan sesuatu, buat dengan betul. Lihat contoh-contoh syarikat automotif dunia. Spy shots atau sneak preview memang ada, tapi bukan dengan cara Exora ini yang macam sebuah Exora modified datang dari Kedai Brothers.
    The modifications must be done professionally, with meter pods and all customised.
    Kalau orang asing tengok, dia akan kata tahap concept car Proton lagi teruk dari pakar customisers.
    Image perlu dijaga, itu sahaja.

    • mantul berkata:

      mcm mana bangsa melayu nak maju…klau cam ni….baru bg idea dah di bidas mcm2…..tak paham ….tak paham…tengok kanan,tengok kiri,pandang atas,pandang bawah……lihat depan,lihat belakang….dimana kita berada skarang…..kita di bumi…malaysia…tepuk dada tanya selera…

  21. prodas berkata:

    hezeri…betol gak pandangan anda .. proton harus pandai belajar n cari rakan kongsi n belajar dari syarikat yang berpengalaman….

  22. oppo berkata:

    enjin proton turbocharged ni dah lame sebenonye belegar dlm kepala otak aku..kalau lah proton dpt keluar enjin turbo!..mesti kedai2 hafcut byk turun hage..hehe..akhirnya ada juga..syabas proton..walaubagaimanapun, spt kata en. hezeri kualiti mesti ada..esp kekemasan rekaan dalaman..mcm toyotalah..cuba compare ngan proton..kemasan interior jauh beza beb!…

  23. xxxxx berkata:

    saya nak bagi pendapat kpd proton la. reka la kete sport satu… mesti laku dipasaran…….remaja skrng suka sport

  24. dvczscz berkata:

    hahahahahahahahahahahahahahaha

  25. payed berkata:

    saya pakai exora, HL,xde per masalah satu malaysia dah pusing,minyak biasala bwk laju lajula dia,pasang bodykit,cuma sport rim je x tukar lagi xde modal,kalau saya tukar rim 17, agk2 boleh lari x kwn2,

  26. ahmad74 berkata:

    Minyak jangan tekan bagi lebih 3 rpm, insyaallah save minyak. Jangan bandingkan exora dengan sedan proton yang lain. Yang penting kaki yang menekan pedal perlu di control

  27. giler proton berkata:

    saya rsa ad sbb proton xwat kereta sport. LOTUS tu kan syariktnya.. wat ap nk wat lain. entahla sy selalu pikir LOTUS tu cam acura bg honda.. division kereta sport bg proton.. tp sygnya proton x psg cni.. kalu x turun sket hrga lotus cni..

  28. Koootaaa berkata:

    Строительство. Покупка гипсокартон
    Требуется инженер строитель

    http://build.su/index.php?s=60fcda64a4dddd6d3f1ebbd9a9e5500d&act=SF&f=336

  29. gadzety32 berkata:

    I find a very interesant site – you must look: [url=http://gadzety-reklamowe.info.pl]gadzety reklamowe[/url]

  30. gryl34 berkata:

    I got interested party – I’ll check back often, I wanted to say hello

  31. reivietnam.org berkata:

    I think what you said was actually very logical. However, what
    about this? suppose you typed a catchier post title?
    I ain’t saying your content is not good, but what if you added something that makes people want more? I mean Proton Exora Turbo based on the Exora Prestige | PRoDAs AUTO Blog is a little vanilla. You could glance at Yahoo’s home page and
    see how they create news headlines to get viewers interested.

    You might add a video or a related pic or two to get people
    excited about everything’ve written. In my opinion, it would bring your posts a little bit more interesting.

  32. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my
    email and can look out for much more of your respective interesting
    content. Make sure you update this again very soon.

  33. XRumerTest berkata:

    Hello. And Bye.

  34. I for all time emailed this weblog post page to all my associates, since if like to read it after
    that my contacts will too.

  35. I quite like reading through an article that can make people think.

    Also, thanks for allowing for me to comment!

  36. MyCAA berkata:

    Great delivery. Sound arguments. Keep up the great
    effort.

  37. Quality articles is the main to interest the visitors to pay
    a quick visit the site, that’s what this website is providing.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s